Στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές των πολιτών.
Στις ανάγκες της Ελλάδας και των κατοίκων της, αυτή τη δύσκολη περίοδο, επικεντρώνουν πλέον τις περισσότερες προσπάθειές τους πολλές ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που για πολλά χρόνια δραστηριοποιούντο στο εξωτερικό και στήριζαν ανθρώπους που είχαν ανάγκη, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης (ΕΚΑ), στα περίπου 20 χρόνια ύπαρξής του, έχει οικονομικά «υιοθετήσει» πάνω από 22.000 ορφανά παιδιά σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά αυτά είναι ορφανά, από πολέμους, φυσικές καταστροφές και κοινωνικές κρίσεις, από την Αϊτή έως την Παλαιστίνη, από τη Γιουγκοσλαβία έως τη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία.
«Όλα αυτά, χωρίς ούτε ένα ευρώ από εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όλα γίνονταν από Έλληνες δωρητές που είχαν αναλάβει ένα ορφανό παιδί κάπου στον κόσμο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Κώστας Παπαδιγεννόπουλος και τονίζει: «Μετά τη μεγάλη κρίση που βιώνει η Ελλάδα, το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης κλείνει τα προγράμματά του παντού στον κόσμο και συγκεντρώνει τις προσπάθειές του μόνο στην Ελλάδα».
Ο στόχος του προγράμματος οικονομικής υιοθεσίας ορφανών παιδιών στην Ελλάδα, που υλοποιεί το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, είναι να βοηθηθούν σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τα ορφανά, τα οποία δεν βρίσκονται σε κάποιο ίδρυμα, αλλά τα συντηρούν ο παππούς ή η γιαγιά τους.
«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο σε αυτούς που παρά τα γεράματά τους, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν - όσοι εντάσσονται είναι βεβαιωμένα φτωχοί - έχουν αναλάβει να μεγαλώσουν τα εγγόνια τους, να τα στηρίξουν και να τους προσφέρουν τη θαλπωρή, όσο είναι δυνατόν, μίας οικογένειας. Ταυτόχρονα, προωθούμε πρόγραμμα βοήθειας ορφανών παιδιών από τον ένα γονέα, όταν ο άλλος έχει περιέλθει σε κατάσταση φτώχειας, λόγω μακρόχρονης ανεργίας» εξηγεί ο κ. Παπαδιγεννόπουλος.
Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, και για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που υλοποιεί στην Ελλάδα, στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές των πολιτών.
«Μπορούμε και δραστηριοποιούμαστε όχι γιατί παίρνουμε χρήματα από κάποια δημόσια πηγή, αλλά γιατί έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη εκατοντάδων πολιτών, που γνωρίζουν ότι τα χρήματα που προσφέρουν στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, δεν είναι χρήματα «στα τυφλά», δεν είναι χρήματα που σπαταλούνται σε «διοικητικές δαπάνες», αλλά είναι χρήματα - και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν - που πηγαίνουν στα χέρια του παππού ή της γιαγιάς του ορφανού παιδιού ή της χήρας μάνας, που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειάς της».
Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 900 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί, που η οικογένεια λαμβάνει σε τρεις δόσεις. Το κάθε παιδί το βοηθούν τρεις δωρητές, κάθε ένας από τους οποίους δίνει 300 ευρώ. Στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης εξετάζουν τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι ορφανά, ότι τα εισοδήματα των ανθρώπων που τα φροντίζουν είναι ελάχιστα.
Στη συνέχεια, με τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, διαπιστώνεται η ύπαρξη της πραγματικής ανάγκης για οικονομική βοήθεια και ότι τα χρήματα που δίνονται πηγαίνουν για αυτά τα παιδιά και την ανατροφή τους.
Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την οικονομική υιοθεσία ενός ορφανού παιδιού δεν είναι λίγοι και δεν είναι πλούσιοι. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιγεννόπουλο «είναι πολλοί που από το υστέρημά τους εξακολουθούν να θέλουν να βοηθήσουν ένα παιδί, αλλά υπάρχει πρόβλημα στο να πειστούν οι κοινωνικές υπηρεσίες πολλών δήμων, να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να βρεθούν οι χιλιάδες, ενδεχομένως, περιπτώσεις ορφανών παιδιών που έχουν την ανάγκη μας».
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αρκετοί δωρητές πρόθυμοι να προσφέρουν, αλλά η απροθυμία κάποιων δήμων να εμποδίζει την ταχύτερη επέκταση του προγράμματος.
Οι αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης στη συνεργασία με τους δήμους είναι «ίσως», όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «οι διοικητικές μεταβολές μετά τον Καλλικράτη, ο αιφνιδιασμός που έχουν δεχθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες με την εξάπλωση της φτώχειας, ή ενδεχομένως το γεγονός ότι κάποιοι υπάλληλοι ή κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν με γραφειοκρατικό τρόπο και όχι με την απαιτούμενη ευαισθησία, περιπτώσεις όπως αυτές».
Όμως, ο κ. Παπαδιγεννόπουλος υπογραμμίζει ότι «η συνεργασία με τους δήμους είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξευρεθούν, αλλά κυρίως να πιστοποιηθεί ότι τα ορφανά παιδιά που μένουν με τον παππού και τη γιαγιά, είναι και παιδιά που είναι πράγματι φτωχά και έχουν την ανάγκη της βοήθειάς μας. Συνεργαζόμαστε λοιπόν, με αρκετούς δήμους σε όλη την Ελλάδα, αλλά λιγότερους από αυτούς που θα επιθυμούσαμε».
Ένας από αυτούς τους δήμους, είναι ο δήμος Αχαρνών. Η κοινωνική λειτουργός της Δημοτικής Φροντίδας του δήμου Αχαρνών, Κωνσταντίνα Καραδήμα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το πρόγραμμα οικονομικής υιοθεσίας υλοποιείται στο δήμο, τους τελευταίους τρεις μήνες και έχουν ενταχθεί σε αυτό δύο οικογένειες.
Στη μία οικογένεια την επιμέλεια των δύο μικρών κοριτσιών την έχει ο παππούς και στην άλλη, η μητέρα, καθώς ο πατέρας έχει πεθάνει, ενώ σε αναμονή είναι άλλες πέντε οικογένειες, στις οποίες τα παιδιά είναι ορφανά, είτε από μητέρα, είτε από πατέρα.
Σύμφωνα με την κ. Καραδήμα, οι δημότες που έχουν ανάγκη ενημερώνονται για το πρόγραμμα, είτε από τις υπηρεσίες του δήμου, στις οποίες έχουν απευθυνθεί για βοήθεια, είτε από τους παιδιάτρους, είτε από κάποιον άλλον γνώστη της πρωτοβουλίας. Στη συνέχεια, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου αξιολογεί εάν η οικογένεια που ζητάει να ενταχθεί, πληροί τις προϋποθέσεις και ενημερώνει το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, το οποίο και αναλαμβάνει να κάνει τη διασύνδεση με κάποιον δωρητή, χωρίς να γίνονται γνωστά τα στοιχεία του δωρητή και της οικογένειας.
«Το πρόγραμμα βοηθάει εξαιρετικά γιατί η χρηματοδότηση από τους δημόσιους φορείς έχει μειωθεί σημαντικά» δηλώνει η κ. Καραδήμα και εξηγεί πως «από τη μία πλευρά, τα χρήματα "λύνουν" τα χέρια στις κοινωνικές υπηρεσίες για να παράγουν έργο και από την άλλη, με τη χρηματική βοήθεια η οικογένεια μπορεί καλύτερα να αξιολογήσει τις ανάγκες της και να τις καλύψει, καθώς και να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά της».
Τονίζει ακόμα πως στον δήμο Αχαρνών υπάρχουν «πάρα πολλές οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, με πολύ σοβαρό πρόβλημα στους δημοτικούς σταθμούς, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών των οποίων οι γονείς είναι άνεργοι».
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΑ, τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης είναι έντονα σε όλη την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που «η αξιοπρέπεια, ίσως κακώς εννοούμενη, τους κάνει να προτιμούν να κρύβουν την τραγική ανέχεια στην οποία έχουν περιέλθει».
Ως πιο συγκλονιστικό περιστατικό, από τα πολλά που συναντούν, ο κ. Παπαδιγεννόπουλος και η κ. Καραδήμα χαρακτηρίζουν εκείνο, όταν κλήθηκαν να στηρίξουν οικονομικά ένα παιδί, του οποίου ο πατέρας αποφάσισε να φύγει από τη ζωή, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ανίκανο να προσφέρει και να συμβάλει στα οικονομικά της οικογένειάς του.
Όσο για την περίοδο των Χριστουγέννων, το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης σχεδιάζει να υλοποιήσει κάποιες δραστηριότητες που έχουν σχέση με φτωχά παιδιά σε δήμους της Αθήνας.
«Σκοπός μας είναι» όπως δηλώνει ο κ. Παπαδιγεννόπουλος, «όχι μόνο να προσφέρουμε ή να διασκεδάσουμε τα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα να κοινοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να βρούμε δηλαδή περισσότερες περιπτώσεις όπου μπορούμε να βοηθήσουμε».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.