Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Στα ύψη οι τιμές σε βασικά είδη


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς για ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα, μετά και την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι οι διεθνείς τιμές στα τρόφιμα παραμένουν κοντά στα υψηλά επίπεδα του τελευταίου έτους, παρόλο που οι αυξητικές τάσεις των τιμών στα εμπορεύματα, τους τελευταίους μήνες έχουν σταθεροποιηθεί.

Μιλώντας στο Real.grυψηλόβαθμο στέλεχος του λιανεμπορίου τροφίμων, υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που οι διεθνείς τιμές σε βασικές πρώτες ύλες, όπως είναι για παράδειγμα τα σιτηρά, αυξηθούν σε ποσοστό 20% ή 30% τότε αναπόφευκτες είναι οι μαζικές ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης σε ποσοστό ακόμη και 5%.

Αναλυτικότερα, αυτό το διάστημα οι τιμές των σιτηρών, είναι αυξημένες κατά 12% από το προηγούμενο έτος και βρίσκονται πολύ κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών του 2008.

Την ίδια στιγμή, μερίδα του εμπορικού κόσμου υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθούν οι τιμές, ανάλογα τουλάχιστον με τα ποσοστά που μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις λόγω της υψηλής φορολογίας που επιβάλλεται σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες από το κράτος.

Έρχεται ο ΟΟΣΑ για να πέσουν οι τιμές

Η ακρίβεια και η αδυναμία την κυβέρνησης να βρει τρόπους έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει, τις επόμενες ημέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με στελέχη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία καταφθάνουν στην Αθήνα με βασικό στόχο να προωθηθούν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την αύξηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και κατά συνέπεια την μείωση των τιμών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα νομικά προσκόμματα και οι διοικητικές υπερβολές που κοστίζουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος σε χρόνο και χρήμα.

Το αποτέλεσμα που επιδιώκεται είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η πτώση των τιμών για υπηρεσίες και αγαθά για τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Οδηγό Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ αναφέρεται, ότι χώρα στην οποία «η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με γνώμονα τον ανταγωνισμό απέφερε κέρδη που ανέρχονται σε περίπου 4.000 ευρώ ετησίως για τη μέση οικογένεια». Όπως τονίζεται «είναι επιτακτική η διοικητική μεταρρύθμιση των διαδικασιών εισόδου στην αγορά για να μειωθούν οι φραγμοί προς τις νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καινοτομία».

Προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού αναλαμβάνουν δράση για τον εντοπισμό και την άρση των εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Η ολοκλήρωση της ανάλυσης και η παρουσίαση των προτάσεων υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα από 6 έως 7 μήνες. Το διάστημα συλλογής και υλοποίησης των προτάσεων θεωρείται πολύτιμος χρόνος μιας και η χώρα μας έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Στην πράξη τα στελέχη του ΟΟΣΑ θα «σαρώσουν», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, τέσσερις βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους κλάδους του λιανεμπορίου, της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού και των δομικών υλικών.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.