Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο ρόλος της μνήμης στο αίσθημα της πείνας


Η ανάμνηση του προηγούμενου γεύματος επηρεάζει την όρεξή μας.

Νομίζετε ότι η πείνα έχει σχέση μόνο με την ανάγκη του οργανισμού για ενέργεια; Αν δηλαδή καταναλώσετε μια επαρκή ποσότητα φαγητού είναι απίθανο να πεινάσετε ξανά σύντομα. Λάθος λένε επιστήμονες.

Σίγουρα έχει συμβεί σε αρκετούς, να σηκωθείς από το γεύμα σου και μια ώρα μετά να αισθανθείς ξανά το αίσθημα της πείνας αδικαιολόγητα.

Μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν υποδείξει διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο τρώμε αλλά και πόσο συχνά πεινάμε.

Για παράδειγμα, όποιος τρώει μπροστά στην τηλεόραση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φάει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για να χορτάσει και θα πεινάσει πιο γρήγορα υποστηρίζουν μελέτες.

Ρόλο παίζουν επίσης, το χρώμα του πιάτου, ο φωτισμός, οι συνήθειες της παρέας που έχουμε στο γεύμα μας.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, υποστηρίζει ότι σημαντικό ρόλο στο πότε θα ξαναπεινάσουμε είναι η μνήμη που έχουμε για το γεύμα που προηγήθηκε.

Αν δηλαδή θεωρούμε ότι φάγαμε αρκετά, από ένα πιάτο γεμάτο ή ένα φαγητό με πολλές θερμίδες ανεξάρτητα με την πραγματικότητα, τότε μάλλον θα αργήσουμε να πεινάσουμε ξανά.

Βρετανοί ερευνητές έκαναν ένα πείραμα σε 100 ενήλικες. Τους έδωσαν να καταναλώσουν ένα πιάτο με ντοματόσουπα. Κάποια πιάτα είχαν μεγαλύτερη ποσότητα, κάποια λιγότερη. Την ίδια ώρα οι ερευνητές αφαιρούσαν ή προσέθεταν αντίστοιχα ποσότητα σούπας, χωρίς οι εθελοντές να το γνωρίζουν.

Δύο με τρεις ώρες αργότερα όσοι θεωρούσαν ότι είχαν φάει από το πιάτο με την μεγάλη ποσότητα σούπας δεν είχαν το αίσθημα της πείνας, ανεξάρτητα από πόση ποσότητα είχαν καταναλώσει στ’ αλήθεια.

Οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Bristol λοιπόν υποστηρίζουν ότι: «η μνήμη του προηγούμενου γεύματος επηρεάζει περισσότερο την όρεξή μας κι όχι η ποσότητα που τελικά καταναλώσαμε. Η σχέση λοιπόν μεταξύ της πείνας και της πρόσληψης τροφής είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φανταζόμαστε».

Και οι επιστήμονες καταλήγουν: «αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα στο να αποτυπώσετε τι τρώτε, σκεφτείτε αν σας φαίνεται λίγο ή πολύ και μην τρώτε παράλληλα με άλλες δραστηριότητες». Με λίγα λόγια απολαύστε το φαγητό σας και αφιερώστε του τον χρόνο και την προσοχή σας.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.