Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τα αιθέρια έλαια «κουράζουν» την καρδιά


Η υπερβολική έκθεση οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα αιθέρια έλαια, ως γνωστόν, αποτελούν τη βάση της αρωματοθεραπείας για τη μείωση του άγχους. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας, τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετική επίδραση και στον καρδιακό ρυθμό, καθώς και στην πίεση του αίματος μετά από βραχυχρόνια έκθεση σε αυτά.

Συνεπώς, μπορούν, πιθανόν, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μέχρι εδώ καλά…Διότι η άλλη όψη του νομίσματος είναι πολύ διαφορετική. Η ίδια λοιπόν μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των αιθέριων ελαίων αντιστρέφονται και μπορεί να γίνουν βλαπτικές όταν η έκθεση σε αυτά διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.

Η μελέτη εφαρμόστηκε σε άνδρες και γυναίκες που εργάζονται σε διάφορα «spa» στην πόλη Ταϊπέι της Ταϊβάν, όπου οι παραδόσεις των αρχαίων κινεζικών πολιτισμών διατηρούνται σε θρησκευτικές τελετές και θεραπείες. Η αρωματοθεραπεία, όπως εφαρμόζεται σήμερα, εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως φυσική θεραπεία με αιθέρια έλαια που προέρχονται από την έγχυσή τους από αρωματικά φυτά.

Εκατό νέοι, υγιείς, μη-καπνιστές εργαζόμενοι των «spa», λαμβάνοντας μέρος στη μελέτη, επισκέφθηκαν το κέντρο μελετών. Κάθε εθελοντής εκτέθηκε σε αναθυμιάσεις των αιθέριων ελαίων οι οποίες απελευθερώνονταν από έναν υπερηχητικό ιονιστή για δύο ώρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και σε κάθε επίσκεψη λαμβάνονταν τρεις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις – καρδιακή συχνότητα, συστολική αρτηριακή πίεση και διαστολική αρτηριακή πίεση. Όλες οι μετρήσεις έγιναν στο ίδιο «δωμάτιο μελέτης» , ένα μικρό χώρο διαστάσεων 4μ. ύψος , 3,5 μ. μήκος και 3,2 μ. πλάτος.

Στο χώρο του πειράματος εκλύονταν 100% καθαρό αιθέριο έλαιο περγαμόντου για 1 ώρα πριν από την είσοδο κάθε συμμετέχοντα.

Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές οργανικές ενώσεις οι οποίες αποτελούνται από εκατοντάδες αρωματικές χημικές ουσίες. Τα επίπεδα των οργανικών αυτών ενώσεων μετρήθηκαν στον ειδικό χώρο καθ όλη την περίοδο της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τo επίπεδo των πτητικών οργανικών ενώσεων του δωματίου, για διάστημα 15-60 λεπτά αρωματοθεραπείας, είχαν άμεση σχέση με μειωμένη πίεση του αίματος και επίσης μειωμένο καρδιακό ρυθμό.

Για παράδειγμα, μετά από 45 λεπτά αρωματοθεραπείας, η συστολική αρτηριακή πίεση είχε μειωθεί κατά μία μέση τιμή 2,10 mmHg και ο καρδιακός ρυθμός κατά 2,21 παλμούς ανά λεπτό.

Μία ώρα μετά…

Ωστόσο, μετά από έκθεση για περισσότερο από 1 ώρα -από 75 έως 120 λεπτά αρωματοθεραπείας- τα επίπεδα των πτητικών οργανικών ενώσεων είχαν άμεση σχέση με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Για παράδειγμα, μετά από 120 λεπτά αρωματοθεραπείας, η συστολική αρτηριακή πίεση είχε αυξηθεί από την αρχική τιμή κατά 2,19 mmHg και ο καρδιακός ρυθμός κατά 1,70 παλμούς ανά λεπτό. Όπως συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, «η παρατεταμένη έκθεση σε αιθέρια έλαια για περισσότερο από 1 ώρα μπορεί να είναι επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία νεαρών και υγιών ατόμων».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν, επίσης, ότι η αρωματοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά για τη μείωση του στρες και συνδέεται με ορισμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Ακόμη και η χρήση αρωματικών κεριών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ερευνητής Kai-Jen Chuang από το πανεπιστήμιο Ιατρικής στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, αν και η επίδραση των αιθέριων ελαίων στη μείωση του στρες έχει τεκμηριωθεί ικανοποιητικά, επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναφέρει σύνδεση μεταξύ των πτητικών οργανικών ενώσεων και καρδιοαναπνευστικών βλαβών, λ.χ. άσθμα μεταξύ των κομμωτών.

Μελέτες από την ομάδα του Chuang στην Ταϊβάν έχουν ήδη δείξει ότι η έκθεση σε πτητικές οργανικές ενώσεις για πάνω από μια ώρα σε κομμωτήρια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα της «C-αντιδρώσας πρωτεΐνης» η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής, καθώς και του δείκτη οξειδωτικού στρες.

Η υπερέκθεση σε αιθέρια έλαια, επισημαίνει ο Chuang, μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία σε νεαρά και φαινομενικά υγιή άτομα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.