Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Τα ψάρια και τα θαλασσινά στο ψυγείο



Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης ψαριών.
Τα φρέσκα ψάρια διατηρούνται στο ψυγείο και είναι ασφαλή για κατανάλωση για 48 ώρες στο ψυγείο σας ή στον πάγο, αφού έχετε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Θα πρέπει να αποθηκεύστε τα νωπά ψάρια εντός της αρχικής τους συσκευασίας στο ψυχρότερο σηµείο του ψυγείου ή στο συρτάρι συντηρήσεως του κρέατος και να µην τα στριµώχνετε µαζί µε άλλα τρόφιµα, διότι ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από τα ψάρια. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια είναι φρέσκα είναι να τα πιάσετε μόνοι σας. Εάν όμως αγοράσετε τα ψάρια, δεν θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσο φρέσκα είναι.

Γι αυτό, παρατηρείστε το ψάρι να έχει καθαρά και λαμπερά μάτια και όχι θαμπά, ελέγξτε τα βράγχια να είναι κόκκινα χωρίς βλέννες, το δέρμα του να είναι γυαλιστερό και να έχει ζωηρό χρώμα. Αν δεν καταναλώσετε το ψάρι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να τα καταψύξετε συσκευασμένα σε σακούλα πολυαιθυλενίου ή αλουμινόχαρτο.

Απόψυξη κατεψυγμένων ψαριών


Για να ξεπαγώσετε κατεψυγμένα ψάρια, τοποθετήστε τα στο ψυγείο όλο το βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει στο ψάρι να αποψυχθεί σταδιακά και θα το αποτρέψει από το να χαλάσει. Μια εναλλακτική μέθοδος για την απόψυξη των ψαριών είναι να τοποθετήστε τα ψάρια σε μια πλαστική σακούλα και να βυθίσετε σε κρύο νερό μέχρι να αποψυχθούν. Όταν αποψυχτούν τελείως κρατήστε το ψάρι στο ψυγείο για όχι περισσότερο από δύο ημέρες πριν το μαγειρέψετε.

Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης ψαριών

Προϊόν Ψύξη (4,5°C)Κατάψυξη (-18°C)
Ψάρι νωπό, άπαχο1-2 ημέρες4-6 μήνες
Ψάρι νωπό, λιπαρόΤην ίδια ημέρα ή 2-3 ημέρες2-3 μήνες
Ψάρι μαγειρεμένο3-4 ημέρες 1 μήνας
Ψάρι κατεψυγμένοΆμεση χρήση 3-6 μήνες
Ψάρι ελαφρώς καπνιστό 
(π.χ. σολομός)
1-2 ημέρες Δεν υποδεικνύεται, 
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες
Ψάρι έντονα καπνιστό 
(π.χ.ρέγγες)
6-7 ημέρεςΔεν υποδεικνύεται, 
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες
Ψάρι ξηρό ή αλατισμένο1 εβδομάδαΔεν υποδεικνύεται, 
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες

Θαλασσινά

Όταν αγοράζετε θαλασσινά, τοποθετήστε τα στο ψυγείο αμέσως μόλις φθάσετε στο σπίτι. Συσκευάσατε τα θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια, καβούρια ή καραβίδες σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία και καλύψτε το δοχείο με υγρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα Αποθηκεύσατε τα νωπά, καπνιστά ή παστεριωμένα ή θαλασσινά στους 0 με 3°C. Τα κατεψυγμένα θαλασσινά που είναι συσκευασμένα σε περιτυλιγμένους δίσκους θα πρέπει, πριν να τοποθετηθούν στον καταψύκτη, να συσκευάζονται σε πλαστικές, χάρτινες ή σακούλες αλουμινίου κατάλληλες για κατάψυξη. Η θερμοκρασία αποθηκεύσεως πρέπει να είναι –18°C ή παρακάτω.


Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης θαλασσινών

Προϊόν 
Ψύξη Κατάψυξη
ΝΩΠΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Καβούρια & αστακοί ζωντανοίΤην ίδια ημέρα
Δεν υποδεικνύεται
Μύδια & αχιβάδες ζωντανά2-3 ημέρες
Δεν υποδεικνύεται
Στρείδια ζωντανά7-10 ημέρες
Δεν υποδεικνύεται
Μύδια & αχιβάδες χωρίς κέλυφος1-2 ημέρες
3-4 μήνες
Στρείδια χωρίς κέλυφος5-7 ημέρες
3-4 μήνες
Γαρίδες, κρέας κάβουρα2-3 ημέρες
4 μήνες
Χτένια2-3 ημέρες
3 μήνες
Καλαμάρια, νωπά1 ημέρα
3 μήνες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Καβούρια1-2 ημέρες
3 μήνες
Γαρίδες3-4 ημέρες
2 μήνες
Ψάρια sticks, εμπορικάΔεν υποδεικνύεται
18 μήνες
Γαρίδες με επικάλυψη, εμπορικέςΔεν υποδεικνύεται1 έτος
Ψάρια, τεμάχια μαγειρεμένα3-4 ημέρες
3 μήνες

Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.