Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οδηγός για έναν επιτυχημένο θηλασμό


Όσα πρέπει να γνωρίζει η νέα μητέρα.
Πολλές μητέρες θεωρούν το θηλασμό ως την πιο συναρπαστική πράξη της μητρότητας, ειδικά την πρώτη φορά που ταΐζουν το μωρό τους με αυτό τον τρόπο. Αφού έχουμε αναφέρει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς για ό,τι αφορά το θηλασμό: μπορεί να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στο κόσμο, αλλά δεν έρχεται πάντα φυσιολογικά.

Στο παρελθόν, οι πιο μεγάλες μητέρες δίδασκαν της νέες μαμάδες πώς να θηλάσουν το μωρό τους και ερχόταν «φυσιολογικά» γιατί κάποιος τους έδειχνε τον τρόπο.

Σήμερα πολλές μαμάδες παρακολουθούν μαθήματα για το θηλασμό στο νοσοκομείο αφού γεννήσουν. Δυστυχώς αυτό το σύντομο μάθημα μπορεί να μην είναι αρκετό. Ο θηλασμός θέλει εξάσκηση και υπομονή.

Αν έχετε οποιαδήποτε πρόβλημα ή το παιδί σας δεν ακουμπάει καλά ή πονάτε, ζητήστε βοήθεια από άλλες μαμάδες, από τη μαία σας, κάντε ένα επιπλέον σεμινάριο στο νοσοκομείο ή σε κάποιο κέντρο υποστήριξης.

Ο θηλασμός κάνει καλό στο μωρό και σε εσάς. Αλλά πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο και όχι κάτι που σας αγχώνει και σας πονάει.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να έχετε επιτυχία στο θηλασμό:

- Ξεκινήστε νωρίς. Αν είναι δυνατόν, θηλάστε το μωρό σας το αργότερο μία ώρα μετά τη γέννα, όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο και έχει έντονη επιθυμία να φάει. Ακόμα και αν το σώμα σας δεν έχει παράγει ακόμη γάλα, το στήθος σας έχει πρωτόγαλα, ένα λεπτό υγρό που περιέχει αντισώματα.

- Άνετη θέση. Το στόμα του μωρού σας πρέπει να είναι ανοιχτό, με τις θηλές σας βαθιά μέσα στο στόμα του. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να πονάτε αργότερα.

Η νοσοκόμα, η μαία σας ή κάποιος άλλος με γνώση πάνω στην εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή θέση για το θηλασμό. Αν πονάτε πολύ, υπάρχει η πιθανότητα η θηλή να μην είναι αρκετά πίσω στο στόμα του μωρού.

- Θηλάστε όταν το ζητάει. Τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν πολύ συχνά, περίπου κάθε δύο ώρες, και όχι με αυστηρό πρόγραμμα. Το να θηλάζετε το μωρό σας όποτε το ζητάει θα ενεργοποιήσει το στήθος σας για να παράγει περισσότερο γάλα.

Αργότερα μπορείτε να προβλέψετε καλύτερα τη ρουτίνα θηλασμού του μωρού σας. Αλλά το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα από το γάλα φόρμουλα και έτσι τα μωρά που θηλάζουν πολλές φορές τρώνε πιο πολύ από εκείνα που τρώνε με το μπιμπερό.

- Να περιμένετε κάποια διόγκωση. Ως νέα μαμά, συνήθως θα παράγετε πολύ γάλα, που μπορεί να κάνει το στήθος μεγάλο και να πονάει για μερικές ημέρες.

Για να απαλλαχτείτε από αυτό θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας συχνά και όποτε σας το ζητάει, μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό σας. Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα και να εφαρμόζετε υγρές, ζεστές κομπρέσες στο στήθος σας για να ανακουφίσετε τον πόνο.

- Πείτε «όχι» στο συμπλήρωμα. Μη δώσετε στο μωρό σας νερό με ζάχαρη ή άλλα υγρά αν νομίζετε πως δεν παράγετε αρκετό γάλα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όρεξη του μωρού σας για το μητρικό γάλα. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του γάλακτός σας.

Όσο πιο πολύ θηλάζετε το μωρό σας, τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγετε. Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

- Καθυστερήστε τις τεχνητές θηλές. Είναι προτιμότερο να περιμένετε μία ή δύο εβδομάδες πριν δώσετε στο μωρό σας πιπίλα για να μην μπερδευτεί. Οι θηλές της πιπίλας είναι διαφορετικές από τις δικές σας. Ακόμη και το μπιμπερό μπορεί να μπερδέψει το μωρό σας και να δυσκολέψει ο θηλασμός.

- Χρησιμοποιήστε μαξιλαράκια θηλασμού. Χρησιμοποιήστε μαξιλαράκια θηλασμού για να ελαττώσετε τους λεκέδες γάλακτος που μπορούν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση ανάμεσα στα γεύματα.

- Σάλια. Είναι πολύ συνηθισμένο τα μωρά να φτύνουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

- Στέγνωμα. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα ή μέχρι να συνηθίσουν οι θηλές σας, στεγνώστε τις μετά από κάθε θηλασμό, για να αποφύγετε τους ερεθισμούς και τη μόλυνση. Αν δημιουργηθεί κάποιο «σκάσιμο» στις θηλές, μπορείτε να τις καλύψετε με μητρικό γάλα για να βοηθήσετε την επούλωση.

- Προσοχή στις μολύνσεις. Συμπτώματα μιας μόλυνσης στο στήθος μπορεί να είναι ο πυρετός, οι επώδυνες φυσαλίδες και οι κοκκινίλες στο στήθος. Αν έχετε ένα από αυτά τα συμπτώματα, χρειάζεστε ιατρική παρακολούθηση.

- Σωστή διατροφή και ξεκούραση. Για την παραγωγή αρκετού ποιοτικού γάλακτος πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και να πίνετε έξι με επτά ποτήρια υγρών.

Επίσης, πρέπει να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτρέψετε φλεγμονές στο στήθος, που επιδεινώνονται από την κούραση.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.