Πολύτιμο «όπλο» στην ομαλή ανάπτυξη του βρέφους, αλλά και ασπίδα προστασίας απέναντι σε διάφορες ασθένειες αποτελεί ο μητρικός θηλασμός.
Ωστόσο, αν και το 88% των Ελληνίδων αρχίζει τον μητρικό θηλασμό αμέσως μετά τη γέννα, μόλις το 22% συνεχίζει να θηλάζει έως και το τέλος του έκτου μήνα.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF με αφορμή τον εορτασμό της 20ής επετείου της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που αρχίζει την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 7 του μηνός, με σύνθημα «Κάντε τον μητρικό θηλασμό πιο εύκολο για τις μητέρες». Παράλληλα, τονίζει ότι αν οι εθνικές πολιτικές που υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό είναι αποτελεσματικές, μπορούν να αποτρέψουν τους θανάτους περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, στις αναπτυσσόμενες χώρες, κάθε χρόνο.
Ωστόσο, παρά τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός προφυλάσσει από ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία, που προκαλούν θανάτους εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο, τα παγκόσμια ποσοστά μητρικού θηλασμού έχουν παραμείνει σχετικά στάσιμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυξανόμενα από 32% το 1995 σε 39% το 2010.
Όσον αφορά την Ελλάδα, πέρσι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» ως τα δύο πρώτα νοσοκομεία φιλικά για τα βρέφη στη χώρα μας. Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF στην πρόσφατη έκθεσή της «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2012» προτείνει τη θεσμοθέτηση διακοπών της εργασίας της μητέρας για θηλασμό, επαρκούς διάρκειας για την ικανοποίηση των αναγκών του παιδιού.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.