Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών με μελάνωμα στις νέες θεραπείες



Είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το κακόηθες μελάνωμα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου διεθνώς από καρκίνο του δέρματος καθώς είναι υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων και αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί νωρίς είναι γενικά μια ιάσιμη νόσος. Ωστόσο, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος με νέα, αποτελεσματικά φάρμακα.

«Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η πρόσβαση των ασθενών που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα στα νέα φάρμακα είναι δύσκολη και χρονοβόρος, παρά τις προσπάθειες των ΙΦΕΤ- ΕΟΦ, ενώ κυκλοφορούν ελεύθερα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, Παθολόγος- Ογκολόγος, διευθυντής Α' της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος.

«Αγωνιζόμαστε ώστε οι ασθενείς να έχουν άμεσα και εύκολα πρόσβαση στις νέες θεραπείες και στα νέα φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμη και να κοστολογείται», δήλωσε η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», Ολυμπία Χαλδαίου- Μπήτρου.

Οι δωρεάν εξετάσεις πληθυσμού συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια που δεν απειλούν την ανθρώπινη ζωή, είπε η Κωνσταντίνα Φραγκιά- Τσίβου, παθολογοανατόμος, πρόεδρος του Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος «ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ». Σημείωσε επίσης, ότι με βάση την εμπειρία της έχει διαφανεί ότι το μελάνωμα εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες συχνότερα, σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες και αυτό φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με τις συνήθειες του ατόμου σε σχέση με την έκθεσή του στον ήλιο, πολλαπλά εγκαύματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, και λιγότερο με τον τόπο γέννησης ή διαβίωσής του. Όσο για την παράμετρο του stress, η κ. Φραγκιά- Τσίβου είπε ότι φαίνεται να συσχετίζεται με την ανάπτυξη του μελανώματος, γεγονός το οποίο βρίσκεται υπό έρευνα.

Το μελάνωμα καθώς και οι λοιπές κακοήθειες του δέρματος, εφ' όσον διαγνωστούν, πρέπει απαραιτήτως ν' αφαιρεθούν και να υποβληθούν σε ιστολογική εξέταση, ανέφερε ο δρ. Νικόλαος Σταυριανέας, καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αιτιολογία του καρκίνου του δέρματος είναι σύνθετη και αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες.

Ο κυριότερος από αυτούς είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Ο κίνδυνος αυξάνεται στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή στα άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Το μελάνωμα δεν είναι μια εποχιακή νόσος και η πρόληψή του στηρίζεται στην τήρηση των κανόνων αντηλιακής προστασίας και προσωπικού ελέγχου, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Εάν κάποιος παρατηρήσει μεταβολή ενός σπίλου σε μέγεθος- χρώμα- όρια ή εμφανίσει κνησμό ή αιμορραγία δε θα περιμένει ένα χρόνο, αλλά θα πρέπει να τον δει άμεσα ο δερματολόγος του.

Οι δερματικές αλλοιώσεις που μοιάζουν με φακή καθώς και οι φακίδες πρέπει κι αυτές να εξετάζονται με προσοχή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς κάθε μεταβολή τους μπορεί να σημαίνει αρχόμενο μελάνωμα και πρέπει αμέσως τα άτομα να απευθύνονται για κλινική και δερματοσκοπική εξέταση στον δερματολόγο τους.

Η κ. Χαλδαίου- Μπήτρου, αναφέρθηκε και στην εκστρατεία ενημέρωσης για το Μελάνωμα που έγινε από τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος, με σύνθημα «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές» και στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος. Υπολογίζεται ότι μέσω των ενεργειών της καμπάνιας για τη νόσο, την πρόληψη, τη διάγνωση και τις νέες θεραπείες περισσότερα από 3.342.834 άτομα έγιναν αποδέκτες της ενημέρωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.