Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Κόκκινη κάρτα» σε χιλιάδες ηλικιωμένους



Περιοριστικοί οι όροι για ένταξη στο «Βοήθεια στο σπίτι».

Χιλιάδες ηλικιωμένοι θα μείνουν εκτός του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» (ή αλλιώς «Κατ' οίκον βοήθεια») καθώς οι όροι που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση του ΙΚΑ για συμμετοχή είναι πολύ περιοριστικοί.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Χίο, ενώ σήμερα εξυπηρετούνται 2.970 ηλικιωμένοι, μόνο οι 46 από αυτούς θα εξυπηρετηθούν με τα νέα κριτήρια, αναφέρει δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου. Ανάλογες μελέτες διενεργούνται σε όλους τους νομούς από τους περίπου 3.500 εργαζομένους στο «Βοήθεια στο σπίτι», οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στα τέλη Μαρτίου και το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.

Η κατάθεση των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα γίνεται, πλέον, στο ΙΚΑ, στο οποίο περιήλθε η ευθύνη εφαρμογής του νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχοι κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715,65 ευρώ ετησίως. Επίσης, το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ, που ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715, 65 ευρώ και το οικογενειακό στο διπλάσιο.

Αργότερα, όταν ανακοινωθεί από το ΙΚΑ, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια χωρίς να απαιτείται πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Διεύρυνση και ενίσχυση του προγράμματος ζητά με προτάσεις της η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκέων Σίμος Δανιηλίδης. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να απασχολήσουν και τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή προτείνει μείωση του ορίου ηλικίας των μη αναπήρων από τα 78, που είναι τα κριτήρια του προγράμματος, στα 65 έτη, η αύξηση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος από τις 7.700 ευρώ στα 12.000 ευρώ και σε περίπτωση ζεύγους ηλικιωμένων στις 20.000 ευρώ και η μείωση του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα από 67% σε 50%.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι από τα πλέον καταξιωμένα στη συνείδηση της κοινωνίας, και ειδικότερα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας που απολαμβάνουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον υψηλού επιπέδου και η συνέχιση και η διεύρυνσή του είναι αναμφίβολα επιβεβλημένη», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Προσωπικού Υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. «Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό με τους ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς και οφείλουμε οι δήμοι να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη και τις επιζητούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η αλήθεια είναι ότι τα κριτήρια για ένταξη στο νέο πρόγραμμα είναι αρκετά περιοριστικά. Σήμερα, επισήμως, οι ωφελούμενοι στο ''Βοήθεια στο Σπίτι'' ανέρχονται σε 80.000, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται αρκετοί περισσότεροι», τονίζει η πρόεδρος των εργαζομένων στο πρόγραμμα για την Κεντρική Μακεδονία, Ζωή Ιωακειμίδου. «Οι δικές μας συμβάσεις», προσθέτει, «λήγουν στα τέλη Μαρτίου του 2013, ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, αν και λαμβάνουμε μέρος στις σχετικές συζητήσεις που οργανώνει το υπουργείο. Το θετικό είναι ότι καταγράφεται πλήρης ταύτιση απόψεων με τις θέσεις της Επιτροπής της ΚΕΔΕ».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.