Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Οι αποδείξεις σώζουν! - Αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές ... πάνε περίπατο



- Πως θα μειώσετε τους φόρους με αποδείξεις
- Τι θα γίνει με τις νέες φορολογικές κλίμακες
- Ένας φόρος-φωτιά στα ακίνητα
- Όλες οι αλλαγές που έρχονται με το νέο φορολογικό

Το στοίχημα είναι ένα, αλλά επί τρία χρόνια η κυβέρνηση το βάζει με την τρόικα και το χάνει. Ενδεικτικά οι τροϊκανοί έχουν βάλει όριο αύξησης εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά το ελληνικό κράτος αδυνατεί να το... πιάσει.

Κάπως έτσι την πληρώνουν ... ΟΛΟΙ.

... Και όταν λέμε όλοι εννοούμε απ' τη μια την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και απ' την άλλη την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

Σενάρια επί σεναρίων πέφτουν στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες. Στόχος είναι περίπου 2 δισ. ευρώ απ' την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και άλλα τόσα απ' τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Το ζήτημα όμως είναι ότι πλέον η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πέσει στο ναδίρ και έτσι αναζητείται η μέση λύση.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν πως η κατάργηση του αφορολόγητου δεν θα αφορά σε συνταξιούχους και μισθωτούς, καθώς γι' αυτούς τα κουκιά είναι μετρημένα ως προς τα έσοδα, αλλά μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνδυαστικά μάλιστα και για να επιλέγουν οι φορολογούμενοι να παίρνουν αποδείξεις συμβάλλοντας έτσι στην πάταξη της φοροδιαφυγής συγκεκριμένες αποδείξεις από ευρεία γκάμα επαγγελματιών θα δίνουν έκπτωση-μπόνους στον φορολογούμενο 100% από το φορολογητέο εισόδημα.

Δηλαδή οι αποδείξεις από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, κομμωτές κλπ ( μια σειρά ύποπτων για φοροδιαφυγή επαγγελματιών) θα προστίθενται στο αφορολόγητο όριο των πολιτών, αντικαθιστώντας έτσι μεγάλο μέρος των φοροαπαλλαγών.

Για παράδειγμα. Εάν ένας μισθωτός έχει αποδείξεις 1.500 ευρώ από οδοντίατρο, άλλα 300 ευρώ για κάποια επισκευή στο σπίτι και 200 ευρώ από κομμωτήριο, μπορεί επί της ουσίας να αυξήσει το αφορολόγητό του στις 7.000 ευρώ.

Όμως, ενώ θα εκπίπτουν οι αποδείξεις από εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, δεν θα ισχύει το ίδιο για τις καθημερινές και μεγάλες δαπάνες των νοικοκυριών όπως αυτές από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, αλλά και οι αποδείξεις των ΔΕΚΟ και της κινητής τηλεφωνίας.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί το αμερικάνικο μοντέλο (έστω και παραλλαγμένο) να μπορεί δηλαδή ο φορολογούμενος να δηλώνει το σύνολο των αποδείξεων που εκπίπτουν 100% και να έχει την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή. Το πιο πιθανό είναι ότι θα μπει πλαφόν. Ένα ανώτατο όριο ώστε ... να μη χάνει έσοδα το κράτος από την φορολογία.

Ανοιχτό είναι πάντως το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες να μην καταργηθεί πλήρως, αλλά να πέσει στις 2.000 με 3.000 ευρώ.

Παράλληλα (όχι από φέτος) εξετάζεται η αύξησή του στους συνταξιούχους στις 7.000 με 8.000 ευρώ.

Ανάσα για τα μεσαία, αλλά όχι για τα χαμηλά εισοδήματα θα αποτελέσει η αλλαγή στις κλίμακες φορολόγησης. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν δύο κλίμακες. Μια για μισθωτούς και συνταξιούχους και μια για ελεύθερους επαγγελματίες.

Η φορολογία των επιχειρήσεων που σήμερα κυμαίνεται από 25% ως και 45% ανάλογα των τύπο αναμένεται να γίνει μία και ενιαία για κάθε είδος επιχείρησης.

Φωτιά όμως θα είναι η φορολόγηση των ακινήτων καθώς ο νέος ενιαίος φόρος δεν θα σημάνει καμία μείωση σε σχέση με τους υπάρχοντες φόρους, απλά όλοι οι φόροι θα ενταχθούν σε έναν με ... νέο όνομα.



Πηγή: http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.