Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

«Επένδυση» υγείας για τη μητέρα και το παιδί



Ο ρόλος του θηλασμού.

Η φύση έχει δώσει στη μητέρα ένα δώρο, μια δυνατότητα που κανείς άλλος δεν μπορεί να την έχει: το μητρικό θηλασμό. Είναι ό,τι πολυτιμότερο για τη νέα ζωή.

Το βρέφος πέρα από την ανάγκη σίτισης του, «γεύεται» παράλληλα την ασφάλεια και τη στοργή της μητέρας του. Ταυτόχρονα όμως και η μητέρα κερδίζει απ' αυτή τη μοναδική και ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ αυτής και του βρέφους.

Ο όρος «αποκλειστικός μητρικός θηλασμός», καθορίζει ότι η τροφή που αποκλειστικά χορηγείται στο βρέφος, είναι μόνο το γάλα της μητέρας του.

Υπάρχουν και άλλα είδη μητρικού θηλασμού όπως ο «επικρατής μητρικός θηλασμός» που εκτός από τη χορήγηση μητρικού γάλατος παράλληλα χορηγούνται και άλλα υγρά όπως νερό, χαμομήλι κτλ. και ο «μικτός μητρικός θηλασμός» που εκτός από το μητρικό γάλα παρέχεται παράλληλα και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, κυρίως γάλα σε σκόνη.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει σήμερα αποκλειστικό θηλασμό μέχρι και το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους. Μετά από αυτή την ηλικία σιγά-σιγά μπορούμε να προσθέσουμε στερεά τροφή, ενώ ο θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται μέχρι και το 2ο έτος της ζωής του βρέφους.

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο. Τα ευεργετήματα που το βρέφος αποκομίζει από το μητρικό θηλασμό πηγάζουν όχι μόνο αποκλειστικά από τη σύσταση του μητρικού γάλακτος, αλλά και από την ίδια τη διαδικασία, από την οποία εξάλλου ωφελείται και η μητέρα.

Τα ευεργετήματα του μητρικού θηλασμού είναι:

Για το βρέφος

-Τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται σε ιδανική αναλογία και ισορροπία για την ανάπτυξή του.

-Είναι μεταφορέας πολλών βιοχημικών στοιχείων για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικότερα της ανάπτυξής του ( όπως ορμόνες, αυξητικοί παράγοντες, ανοσοσφαιρίνες κλπ).

-Θωρακίζει από λοιμώξεις του γαστρεντερικού του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, από λοιμώξεις των οστών και των συνδέσμων και από χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο.

-Συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων φθοράς όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

-Συμβάλλει στη σωστή πνευματική ανάπτυξη, στην ωρίμανση του νευρικού συστήματος και επομένως στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης. Σε αυτό καθοριστική είναι και η διάρκεια του θηλασμού.

-Βοηθά το βρέφος να αναπτύξει τις τροφικές του επιλογές δια μέσου της αυξημένης γεύσης και όσφρησης.

-Συμβάλλει στο δέσιμο ψυχής μητέρας – βρέφους και προκαλεί ηρεμία στο βρέφος.

-Παρέχει στο βρέφος έτοιμο γάλα που είναι πάντα φρέσκο αποστειρωμένο και σε ιδανική θερμοκρασία.

Για τη μητέρα

-Συμβάλλει στη γρήγορη επαναφορά της μήτρας στην προ της γέννας κατάσταση και μειώνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό.

-Παρέχει μερική αντισύλληψη, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από μια πιθανή νέα εγκυμοσύνη.

-Προστατεύει και συντηρεί τα αποθέματα σιδήρου της μητέρας αφού καθυστερεί την επανεμφάνιση της περιόδου.

-Προστατεύει τη θηλάζουσα μητέρα από οστεοπόρωση.

-Προστατεύει μακροχρόνια τη θηλάζουσα μητέρα από τον καρκίνο του μαστού.

-Επιταχύνει την επαναφορά στο αρχικό σωματικό βάρος αφού υπολογίζεται ότι κάθε μήνας θηλασμού προκαλεί απώλεια σωματικού βάρους περίπου 1 κιλό.

-Συμβάλλει καθοριστικά στη βιολογική και ψυχολογική ολοκλήρωση της γυναίκας στο νέο της ρόλο ως μητέρας.

-Συμβάλλει στη ψυχική ηρεμία της μάνας κατά το χρονικό διάστημα της λοχείας.

-Συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου αφού το γάλα είναι πάντα έτοιμο και διαθέσιμο.

Το πρωτόγαλα

Τις πρώτες μέρες αμέσως μετά τον τοκετό το γάλα μοιάζει να είναι υδαρές και χρώματος υποκίτρινου και ονομάζεται «πύαρ» ή «πρωτόγαλα» και έχει μεγάλη και μοναδική διατροφική αξία γιατί περιέχει και μεταφέρει αντισώματα από το αίμα της μητέρας όπως επίσης περιέχει πολλούς ανοσολογικούς παράγοντες που παρέχουν προστασία στο νεογέννητο από ασθένειες στις οποίες έχει ήδη αναπτύξει ανοσία η μητέρα.

Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ αντίθετα περιέχει λιγότερα λιπαρά και είναι πολύ εύπεπτο τις 2 με 3 πρώτες ημέρες της ζωής του νεογέννητου.

Το ώριμο γάλα

Την 4η ημέρα περίπου μετά τον τοκετό το «πύαρ» γίνεται «μεταβατικό γάλα» και κατά την 7η ημέρα ζωής γίνεται το «ώριμο γάλα», το οποίο είναι πιο λευκό και πιο ρευστό. Αυτές οι αλλαγές γίνονται για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του βρέφους.

Οι βιομηχανίες γάλακτος αποσκοπούν στο να παρασκευάσουν γάλα του οποίου η σύσταση να προσομοιάζει του μητρικού γάλατος.

Παρά τις προσπάθειες όμως το μητρικό είναι αναντικατάστατο. Γι' αυτό και θεωρείται εγκληματική αμέλεια η αποφυγή του μητρικού θηλασμού του βρέφους με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες.

Ο μητρικός θηλασμός είναι «επένδυση» υγείας για τη μητέρα και κυρίως για το παιδί.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.