Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μένουν στα πάτρια εδάφη οι Έλληνες φοιτητές



Απαγορευτικό το κόστος σπουδών στο εξωτερικό.

Η πανεπιστημιακή... Εδέμ του εξωτερικού γίνεται όλο και λιγότερο προσιτή για τους 'Έλληνες. Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Education at Glance για το 2012, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό βυθίστηκε, φτάνοντας στους 22.000, πολύ κάτω από τις 33.500 που ήταν η προηγούμενη καταγραφή.

Βέβαια, η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των χωρών με την -ποσοστιαία- μεγαλύτερη φοιτητική μετανάστευση μεταξύ των χωρών της Δύσης. Η χώρα μας κατέχει, επίσης, μία ακόμη υψηλή διεθνή θέση με αρνητικό πρόσημο: Δεν είναι εύκολο για τα ελληνικά πανεπιστήμια να προσελκύσουν φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου, παρά μονάχα από γειτονικές.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΟΟΣΑ καταδεικνύει τις πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη μετανάστευση για σπουδές από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, με βάση την αντίστοιχη έκθεση για το 2011 περίπου 33.500 Έλληνες σπούδαζαν στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος αριθμός στην έκθεση του 2010 ήταν 34.200 φοιτητές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η συνεχής μείωση του αριθμού εύλογα αποδίδεται στο κόστος σπουδών, διαβίωσης και μετακίνησης που πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι σκέφτονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό έστω κι αν κάποιοι σκέφτονται να παραμείνουν στη χώρα μετά τις σπουδές τους.

Εντούτοις, παρά τη μείωση στους απόλυτους αριθμούς, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων «εξαγωγέων φοιτητών» στον ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες σε ξένα ΑΕΙ αποτελούν το 5,8% του συνόλου των Ελλήνων φοιτητών.

Πρόκειται για το έκτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Βέβαια, μεταξύ των πέντε πρώτων είναι το Λουξεμβούργο (με μικρή ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το 71,6% των φοιτητών σπουδάζουν στο εξωτερικό), η Ισλανδία (19,6%), η Ιρλανδία (13%), η Σλοβακία (12,8%) και η Εσθονία (7,2%), οι φοιτητές των οποίων σπουδάζουν σε γειτονικές χώρες.

Οι Έλληνες σταθερά επιλέγουν τα βρετανικά ΑΕΙ (το 36,1% των Ελλήνων φοιτητών εξωτερικού σπουδάζει στη γηραιά Αλβιώνα) και ακολουθούν η Γερμανία (15,8%), η Ιταλία (9,2%), η Γαλλία (5%) και οι ΗΠΑ (4,8%). Έκτη χώρα προτίμησης είναι η Τουρκία, με το 2,6% των Ελλήνων φοιτητών εξωτερικού να επιλέγουν ΑΕΙ της.

Στον αντίποδα, τα ελληνικά ΑΕΙ προσελκύουν κατά κύριο λόγο φοιτητές από γειτονικές χώρες. Έτσι, το 78,7% των ξένων φοιτητών στην Ελλάδα είναι από γειτονικές χώρες, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ, ύστερα από το 79,2% της Κορέας. Ο μέσος όρος των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 20,7%...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.