Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Προνοιακά επιδόματα: Τι γίνεται σε περίπτωση διακοπής του επιδόματος λόγω λήξης της ισχύος της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής;



Είπα να γράψω τα παρακάτω επειδή αρκετοί φίλοι έχουν ρωτήσει κατά καιρούς κάτι ανάλογο με τον τίτλο, δηλαδή τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος παίρνει ένα επίδομα αναπηρίας (για κάποιο πρόβλημα υγείας του) από την αντίστοιχη τοπική Διεύθυνση Πρόνοιας κι αυτό διακοπεί γιατί λήγει η απόφαση της υγειονομικής επιτροπής με το ποσοστό αναπηρίας του; Τι πρέπει να κάνει; Τι ισχύει στην περίπτωσή; Πότε και για ποιο διάστημα θα ξαναπάρει χρήματα;

Ας τα πάρουμε εξ' αρχής. Όταν κάποιος πάει στην Διεύθυνση Πρόνοιας στην οποία υπάγεται και κάνει αίτηση για πρώτη φορά, ο χρόνος για τον οποίο υπολογίζεται για να πληρωθεί το επίδομα στο οποίο υπάγεται και δικαιούται, ξεκινά να μετρά από την ημέρα που πάει ο δικαιούχος στην Πρόνοια να κάνει αίτηση μαζί με όλα τα δικαιολογητικά. 

Η πρώτη πληρωμή συνήθως δεν αργεί και ξεκινά μετά την λήξη του διμήνου που τρέχει. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που καθυστερεί για κάποιος μήνες μέχρι να εξεταστεί ο φάκελος και να εγκριθεί η καταβολή του επιδόματος.


Τι συμβαίνει όμως αν το επίδομα διακοπεί για τον λόγο που αναφέρεται και στον τίτλο; Δηλαδή αν λήξει η διάρκεια για την οποία βάσει και της απόφασης δικαιούται κάποιος το επίδομα, με άλλα λόγια παρέρχεται δηλαδή ο χρόνος για τον οποία η απόφαση έχει ισχύ και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον, άρα και παύει έστω και προσωρινά να είναι δικαιούχος του επιδόματος αυτός που έχει κάνει αίτηση. 

Τι μπορεί να κάνει ο δικαιούχος αν θέλει να συνεχιστεί το επίδομα;
Πρέπει να προσκομίσει μια νέα απόφαση που θα άλλη διάρκεια ισχύος και θα έχει μεταγενέστερη ημερομηνία λήξης.
Βέβαια εδώ έχουμε δυο υπό περιπτώσεις:
α) Να προλάβει και να προσκομίσει πριν λήξει η προηγούμενη απόφαση της υγειονομικής επιτροπής την νέα
και β) Να μην προλάβει να περάσει από νέα υγειονομική επιτροπή και να προσκομίσει την νέα απόφαση προτού λήξει η προηγούμενη.

Στην πρώτη περίπτωση (α) δεν θα υπάρξει καμία διακοπή του επιδόματος και θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή του για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την λήξη της ισχύος της νέας απόφασης. 

Στην πρώτη περίπτωση (β) θα υπάρξουν τα ακόλουθα προβλήματα.


  1. Με την λήξη της ισχύος της απόφασης διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος. Ο δικαιούχος θα πληρωθεί για τελευταία φορά μετά την λήξη του διμήνου που λήγει η ισχύς της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής που τον νομιμοποιεί να είναι δικαιούχος του επιδόματος.
  2. Το διάστημα μέχρι την προσκόμιση της νέας απόφασης της υγειονομικής επιτροπής του ΚΕ.Π.Α στην Διεύθυνση Πρόνοιας, για να κάνει αίτηση συνέχισης καταβολής επιδόματος δεν θα λάβει κανένα επίδομα. Δηλαδή όσο θα περιμένει να τον καλέσουν να περάσει από την επιτροπή και να του αποστείλουν ή να του δώσουν μετά την απόφασή της, δεν θα λαμβάνει καμία μορφή ενίσχυσης από την Διεύθυνση Πρόνοιας.
Η καταβολή θα ξαναξεκινήσει από λογικά μετά την λήξη του διμήνου που θα γίνει η αίτηση συνέχισης καταβολής του επιδόματος.


Το ερώτημα το εύλογο, που μου έχουν θέσει και κατά καιρούς και αρκετοί φίλοι, είναι τι γίνεται με το μεσοδιάστημα, μεταξύ λήξης της απόφασης και αίτησης για συνέχιση. Δικαιούται τα χρήματα του επιδόματος γι' αυτό το διάστημα; Όταν θα πληρωθεί για πρώτη φορά μετά την αίτηση συνέχισης του επιδόματος θα πάρει και αναδρομικά;

Η απάντηση σε αυτό έρχεται από την ίδια την Διεύθυνση Πρόνοιας με την οποία επικοινώνησα και μου ανέφεραν τα εξής:

"Επειδή είναι εύλογο πως ο δικαιούχος δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση προσκόμισης της νέας απόφασης και θα ήταν άδικο πέρα από την ταλαιπωρία που πέρασε και τις καθυστερήσεις που γνωρίζουν και κατανοούν πως συμβαίνουν στις επιτροπές των ΚΕ.Π.Α, να μείνει και χωρίς χρήματα γι' αυτό το διάστημα, υπάρχει οδηγία βάσει της οποίας ο δικαιούχος του επιδόματος που προσκομίζει σε εύλογο διάστημα την νέα απόφαση δικαιούται για όλο το μεσοδιάστημα (μεταξύ λήξης της προηγούμενης απόφασης και αίτησης για συνέχιση της καταβολής του επιδόματος) αναδρομικά το ποσό του επιδόματος."

Όλο το πιο πάνω βέβαια το πράττουν στηριζόμενοι πρώτα στο ότι ο ίδιος ο δικαιούχος δεν έχει ευθύνη και ότι μερίμνησε και έπραξε τα δέοντα ώστε να έχει την νέα απόφαση και δεύτερον στο ότι θα ήταν άδικο για την ευθύνη άλλων και κυρίως υπηρεσιών να μείνει χωρίς πόρους για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα.

Σε αυτό το σημείο να προσθέσω πως είναι σημαντικό πως για να προλαμβάνουμε τέτοιες καταστάσεις και να μην έχει τις όλες ταλαιπωρίες της υποπερίπτωσης (β), καλό είναι να περνά κάποιος από επιτροπή πριν λήξει η προηγούμενη απόφαση και να καταθέτει την νέα απόφαση πριν την λήξη της προηγούμενης όπως αναφέρει η υποπερίπτωση (α), ώστε να μην μένει χωρίς πόρους για μικρό ή μεγάλο διάστημα.

Τα πιο πάνω αποδεικνύει και η εγκύκλιος που αφορά το θέμα: 

Αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης AMEA





Νότης

2 σχόλια:

  1. Αυτό που αναφέρετε παραπάνω αφορά την ανανέωση χορήγησς ή συνέχιση της χορήγησης του προνοικού επιδόματος. Η αναδρομικότητα της χορήγησης επιδόματος ισχύει και για την περίπτωση που γίνεται πρώτη φορά αίτηση στην πρόνοια για προνοιακό επίδομΑ; Δηλαδή η αίτηση για επίδομα κατατέθηκε 14 μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης του δικαιούχου στο ΚΕΠΑ για να εκδοθεί η βεβαίωση με το ποσοστό αναπηρίας η οποία (βεβαίωση) για να εκδοθεί έκανε 12 μήνες. Τελικά θα μπορέσει ο διακιούχος να λάβει το προνοιακό επίδομα αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής του στο ΚΕΠΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος

    ανώνυμε δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορά βρίσκεις και τα γράφεις με δυο έννοιες α) ανανέωση χορήγησης και β) συνέχιση της χορήγησης;; το ίδιο δεν είναι; όσο για την αναδρομικότητα στην πρώτη αίτηση δεν ισχύει με εγκύκλιο που έχουν όλες οι πρόνοιες της χώρας, κι αυτό γιατί η πρόνοια δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του ασθενούς 14 ή και 24 μήνες πριν... εμφανιστεί στα γραφεία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.