Δοκιμάστηκε σε ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο Alzheimer.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the «National Academy of Sciences», αντιεπιληπτικό φάρμακο φάνηκε να αναστρέφει την απώλεια μνήμης σε ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο Alzheimer.
Η έρευνα, επιστημόνων από το Gladstone Institutes, ανακάλυψε επίσης ότι το φάρμακο, levetiracetam, ανακουφίζει άλλες βλάβες που συνδέονται με το Alzheimer καταστέλλοντας τη μη φυσιολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Το levetiracetam συχνά συνταγογραφείται σε ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία.
Ο Dr. Lennart Mucke, του Gladstone, και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε ότι για τα εκατομμύρια ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer παγκοσμίως, δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο να εμποδίσει ή να αναστρέψει την απώλεια μνήμης. Η νέα έρευνα προστίθεται σε προηγούμενα ευρήματα που συνδέουν τη νόσο με την επιληψία. Παρέχει νέα στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες πίσω από την απώλεια μνήμης στο Alzheimer και υποδεικνύει την ικανότητα ενός αντιεπηληπτικού φαρμάκου να μπλοκάρει αυτές τις διαδικασίες.
Βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η μνήμη χρειάζονται υγιή δραστηριότητα σε δίκτυα νευρώνων για να εργάζονται αποτελεσματικά. Ωστόσο η νόσος Alzheimer εμπλέκεται με τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά δίκτυα, προκαλώντας διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις.
Ο Pascal Sanchez, εξήγησε ότι είναι άγνωστο αν τέτοιες διαταραχές προκαλούν βλάβη στη μνήμη. Έτσι οι ερευνητές εξέτασαν 7 εγκεκριμένα από τον FDA αντιεπηληπτικά φάρμακα, σε πειράματα σε ποντίκια, για να διαπιστώσουν αν η ελαχιστοποίηση αυτών των διαταραχών στο δίκτυο θα μπορούσε να βελτιώσει τη μνήμη.
Έχοντας χορηγήσει το φάρμακο σε ποντίκια, η ομάδα ανακάλυψε ότι η μη φυσιολογική δραστηριότητα στον εγκέφαλο μειώθηκε κατά 50% σε λιγότερο από 24 ώρες. Μετά από 2 εβδομάδων αγωγή, η ικανότητα των νευρώνων να επικοινωνούν μεταξύ τους επίσης βελτιώθηκε.
Σε πειράματα με λαβύρινθο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια εμφάνισαν καλύτερη μάθηση και μνήμη και ότι αρκετές πρωτεΐνες που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή εγκεφαλική λειτουργία επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ο Dr. Sanchez, εξήγησε ότι τώρα εργάζονται ώστε να εντοπίσουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το φάρμακο μειώνει τη δυσλειτουργία και βελτιώνει τη μνήμη στα ποντίκια.
Λίγους μήνες πριν, ερευνητές του Johns Hopkins University δημοσίευσαν έρευνα που αποκάλυπτε τα οφέλη του φαρμάκου σε μικρή ομάδα ασθενών με ελαφριά νοητική εξασθένηση. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν αρχίσει να συνταγογραφείται το levetiracetam για τη νόσο Alzheimer.
Ο Dr. Mucke, δήλωσε ότι προειδοποιεί κατά της χρήσης του levetiracetam εκτός συνταγογράφησης, πριν ολοκληρωθούν μεγαλύτερες έρευνες σε ανθρώπους. Ωστόσο η ευθυγράμμιση μεταξύ των ευρημάτων του και συναδέλφων από το Johns Hopkins είναι αξιοσημείωτη και θεωρεί πως αξίζει να διεξαχθούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές.
Πηγή: http://www.iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.