Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Οριστικό τέλος στην εφεδρεία κάθε τύπου



Σε ποιους και πώς θα δοθεί η δυνατότητα να αποχωρήσουν από την εργασία τους.
Αποχαιρέτα την εφεδρεία, που χάνεις, ή -μάλλον- που δε γνώρισες ποτέ. Αυτό είναι το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και συζητήσεων για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Η μη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας κάθε τύπου θεωρείται πλέον δεδομένη, για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι η τρόικα το απέρριψε, θεωρώντας το αμφίβολης αποτελεσματικότητας.Δεύτερον, γιατί -ακόμα και αν οι δανειστές μας πείθονταν για τα όποια πιθανά οφέλη του μέτρου- υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή, καθώς η εφεδρεία απαιτεί νόμο για την εφαρμογή της και όχι την έκδοση ενός απλού προεδρικού διατάγματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, συγκεκριμένη και πλήρως αιτιολογημένη πρόταση δεν έχει πέσει στο τραπέζι για να συζητηθεί σοβαρά. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, αυτό που προωθείται είναι το μοντέλο μιας μορφής εθελουσίας εξόδου, χωρίς μπόνους. Δηλαδή, όσοι βρίσκονται κοντά στην ωρίμανση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος ή αυτό έχει ήδη ωριμάσει, θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από την εργασία τους, με μειωμένη σύνταξη.

Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι μόνο όσοι βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο, αλλά και άλλες κατηγορίες, που μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη για διάφορους λόγους και η αποχώρηση των οποίων μπορεί να ελαφρύνει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων σε συγκεκριμένα υπουργεία, φορείς και οργανισμούς. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες, με ποσοτικές μετρήσεις και εκτιμήσεις.

Η δυσκολία, που συναντά η συγκεκριμένη λύση στην εφαρμογή της, είναι ότι, για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, πρέπει να συνταξιοδοτηθεί πολύ περισσότερος κόσμος από αυτόν, που θα έβγαινε σε εφεδρεία. Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς η συνολική αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος θα κρίνει και αν οι δανειστές μας θα αυξήσουν ή όχι τον αριθμό των υπό αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη του στόχου των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015, καθώς φέτος η ροή των συνταξιοδοτήσεων έχει οδηγήσει σε υπέρβαση του στόχου κατά 12.000 άτομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.