Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Η λαιμητόμος της ανεργίας δεν κάνει διακρίσεις ούτε στα ΑμεΑ



ΛΟΝΔΙΝΟ.

Στο Καιάδα οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εργαζόμενοι με αναπηρίες καθώς οι περικοπές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης» δεν κάνουν διακρίσεις και δεν έχουν ευαισθησίες.

Μετά τους εργαζόμενους σε εργοστάσια της Αγγλίας και της Σκοτίας και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Λέβεν προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον των σχεδίων του κλεισίματος 27 εργοστασίων της «Remploy» (με μεγάλη γκάμα προϊόντων ηλεκτρονικά, στολές και εξοπλισμούς σεκιούριτι και πολλά άλλα) τα οποία απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους με αναπηρίες. Ενα σχέδιο που επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Με την ενέργεια των εργαζομένων στο Λέβεν, στη βιομηχανική ζώνη του Μπάνμπιθ διευρύνεται ακόμη περισσότερο το απεργιακό μέτωπο, που άνοιξε τον περασμένο Μάρτη όταν ανακοινώθηκε και το κλείσιμο των 36 εκ των 54 βιομηχανικών μονάδων της «Remploy» το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου. Κλείσιμο που θα σημάνει και την απώλεια 1.752 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση GMB που παράλληλα προειδοποιεί ότι το κλείσιμο των εργοστασίων εν μέσω του υφιστάμενου οικονομικού κλίματος καταδικάζει τους πρώην εργαζόμενους της «Remploy» στην ανεργία και την εξαθλίωση.

Το κλείσιμο των εργοστασίων είναι «αναγκαστικό» καθώς η κυβέρνηση εξαιτίας των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων και των περικοπών στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας έχει ανακοινώσει τον τερματισμό της χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού για άτομα με αναπηρίες, Μαρία Μίλερ στο Κοινοβούλιο, όπου τόνισε ότι το κυβερνητικό κονδύλι ύψους 320 εκατομμυρίων λιρών για τις υπηρεσίες απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία μπορούν να δαπανηθούν αποτελεσματικότερα... μέσω της παροχής προσωπικής υποστήριξης για εύρεση «κανονικής» εργασίας εκτός των εργοστασίων της «Remploy». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση της συγκεκριμένης εταιρείας δεν θα μπορούσε υπό οποιοδήποτε μέσο να διατηρήσει σε λειτουργία τα συγκεκριμένα εργοστάσια. Εντούτοις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της GDB θα αρκούσε να επιβάλλει ένα «φόρο» μόλις 1 λίρα το χρόνο σε κάθε εν ενεργεία εργαζόμενο για να καλυφθεί η κρατική στήριξη προς τα ΑμεΑ.

Το ζήτημα του κλεισίματος των μονάδων της «Remploy» αποτελεί μόνο ένα από τα εκατοντάδες, έαν όχι χιλιάδες, ανάλογα παραδείγματα της «αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης», που οδηγεί τη Βρετανία, με ταχύτατους ρυθμούς, να μετατραπεί και αυτή σε «χώρα ανέργων» καθώς σύμφωνα με στοιχεία τριών οικονομικών ερευνών που συγκέντρωσε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η Βρετανία αντιμετωπίζει πλέον την προοπτική πολύ σύντομα να έχει 3 εκατομμύρια ανέργους. Το σύνολο των άνεργων το μήνα Μάιο βρισκόταν στα 2,61 εκατομμύρια άτομα, με το δείκτη ανεργίας να φτάνει στο 8,2%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.