Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Κύστη Κόκκυγος, τι να κάνετε για να κάθεστε ανώδυνα



Είναι από τις μεγαλύτερες φοβίες που έχουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η κύστη κόκκυγος, τρομάζει. Οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτή είναι πολλοί. Άλλοι αφορούν τον πόνο που βιώνει ο πάσχων και άλλοι τις συνήθειες του που θα πρέπει να αλλάξει, όπως ο τρόπος που κάθεται ή που κοιμάται. Σήμερα θα διαβάσετε απλά αλλά επιστημονικά, τι ακριβώς είναι η κύστη κόκκυγος και πως θεραπεύεται.

Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο μπορεί να ξεκινήσει σαν μία οξεία κατάσταση όπως είναι το απόστημα ή σαν χρόνια φλεγμονή. Εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα (εξού και το όνομα), ανάμεσα στους γλουτούς.

Έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση τις νόσου, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή ,τα καθιστικά επαγγέλματα και η έντονη τριχοφυΐα .

Συνήθως προκαλείται από διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα σαν αποτέλεσμα της τριβής μεταξύ των γλουτών, εξού και η έταιρη ονομασία τριχοφωλεακό συρίγγιο (φωλιά από τρίχες).

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να εμφανιστεί ως οξύ απόστημα με έντονο πόνο, οίδημα , ερυθρότητα και θερμότητα. Μπορεί να παροχετευθεί αυτόματα και να έχουμε εκροή δύσοσμου πύου ή και οροαιματηρού υγρού . Η εξέλιξη του αποστήματος αυτού σε μεγάλο ποσοστό οδηγεί σε συρίγγιο . Το συρίγγιο αναπτύσσεται συνήθως αθόρυβα

και δημιουργεί επικοινωνία με το δέρμα (έξω στόμιο), από όπου έχουμε πολλές φορές εκροή υγρού.

Η θεραπεία αυτής της πάθησης εξαρτάτε από την φάση της εξέλιξης που βρίσκεται

Π.χ. το απόστημα χρειάζεται άμεση παροχέτευση ,(διάνοιξη )της αποστηματικής κοιλότητας για την κένωση του πύου την ελλάτωση της φλεγμονής και του άλγους.

Ενώ το συρίγγιο χρειάζεται χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση του συριγγώδους πόρου ή πόρων και της κύστης ταυτόχρονα.

Συνήθως το χειρουργείο απαιτεί τοπική αναισθησία και η επιστροφή στο σπίτι είναι άμεση ,αλλά αυτά μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το μέγεθος και την βαρύτητα του προβλήματος.

Σήμερα το χειρουργείο μπορεί να γίνει με νυστέρι ή ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις με το LASER ή με R/F (ραδιοσυχνότητες) αναίμακτα και ανώδυνα.

Μετά το χειρουργείο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα στο τραύμα με αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο ιατρείο ή ακόμη και στο σπίτι του ασθενούς από τους οικείους του. Πάντα σε συνεννόηση με τον χειρουργό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.