Σε απόλυτη αντίθεση με όλα τα άλλα κράτη η φορολογία του κλάδου.
Σε μείωση των δημοσίων εσόδων οδηγεί η υπερφορολόγηση του κλάδου των κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Icap για την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.
Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της μελέτης, η φορολογία του κλάδου στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε απόλυτα μεγέθη, η χώρα μας καταλαμβάνει την 1η θέση στον κόσμο ως προς το συνολικό φόρο που επιβάλλεται στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, με 37-48% αθροιστικές επιβαρύνσεις (ΦΠΑ 23% και ειδικό τέλος 12-20%), ενώ, σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνολικό ποσοστό φόρου δεν ξεπερνάει το 25%.
Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών, όπως αναφέρεται στη μελέτη, είναι η σταθερή μείωση, την τελευταία τριετία, των δημοσίων εσόδων από την κινητή τηλεφωνία.
Αναλυτικότερα, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν, το 2011, κατά 12,6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 232 εκατ. ευρώ, το 2010, κατά 3,2% (62 εκατ. ευρώ) και, το 2009, κατά 1,1% (52 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μελέτης, το 2012, τα δημόσια έσοδα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 13,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών συνεισέφερε, μόνο για το 2011, 1.612 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (972 εκατ. ευρώ οι εταιρείες κινητής και 640 εκατ. ευρώ η υπόλοιπη αλυσίδα, π.χ. προμηθευτές των παρόχων και έμποροι συσκευών).
Ειδικά, για το 2011, στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος χορήγησης των αδειών χρήσης του φάσματος, ύψους 380 εκατ. ευρώ.
Μείωση των φόρων για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιορισμός της φορολογίας του κλάδου μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και κατ' επέκταση στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ειδικότερα, εξαίρεση από το ειδικό τέλος των συνδέσεων, που προσφέρουν και όγκο δεδομένων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 50Mb, θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων από 141 εκατ. ευρώ, το 2011, σε 224 εκατ. ευρώ, το 2013.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι μείωση του ΦΠΑ από 23% στο 20% θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 4 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ευρύτερη οικονομία.
Επίσης, όπως τονίζεται, μείωση του ειδικού τέλους κατά 10% θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 0,8 εκατ. ευρώ, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία, το βέλτιστο επίπεδο του ειδικού τέλους για τα δημόσια έσοδα ανέρχεται στο 50%, χαμηλότερα από ό,τι σήμερα με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 29 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ πάνω στο ειδικό τέλος θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 0,4 εκατ. ευρώ, ενώ, συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην υπόλοιπη οικονομία, η αύξηση ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.