Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πώς θα προλάβετε τη θρόμβωση



Μάθετε γιατί δημιουργούνται θρόμβοι μέσα στα αγγεία.

Όλοι ξέρουμε ότι η χοληστερόλη είναι η ανεπιθύμητη αυτή ουσία που μαζεύετε στα τοιχώματα των αρτηριών και με την πάροδο του χρόνου φέρνει σε κίνδυνο τα «θύματα» της με την απόφραξη (μερική ή ολική) της κυκλοφορίας αίματος προς κάποιο σημαντικό όργανο όπως η καρδία ή ο εγκέφαλος. Η χοληστερόλη όμως έχει και συνένοχο στην υπόθεση της δημιουργίας αθηροσκληρωτικής πλάκας και αυτός είναι ο θρόμβος που δημιουργείται μέσα στα αγγεία και εμβολίζεται σε ένα σημείο της στενωμένης αρτηρίας με αποτέλεσμα η αποκοπή κυκλοφορίας στους ιστούς μετά το σημείο αυτό.

Γιατί δημιουργούνται θρόμβοι μέσα στα αγγεία;

Η δυνατότητα θρόμβωσης είναι αναγκαία για την επιβίωση, γιατί σταματά την απώλεια αίματος στα τραυματισμένα αγγεία. Δυστυχώς, οι παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση πηκτικότητας στο αίμα δεν ξεχωρίζουν τον τραυματισμό αγγείων από κτύπημα από τον τραυματισμό των αγγείων λόγω της αρτηριοσκλήρωσης. Όταν το αίμα που ρέει στα αγγεία συναντήσει τα σκληρά τοιχώματα που δημιουργεί η αρτηριοσκληρωτική πλάκα, ανταποκρίνεται με την αύξηση της πηκτικότητας στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η πηκτικότητα δεν βοηθά τα προβληματικά αγγεία, αλλά αυξάνει την δημιουργία της πλάκας και στένωση στις αρτηρίες.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την θρόμβωση;

Άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση συνήθως ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της θρόμβωσης αλλά και της αρτηριοσκλήρυνσης είναι οι ακόλουθοι:

Διακόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Η νικοτίνη κάνει τα αιμοπετάλια (τα κύτταρα που βοηθούν στην δημιουργία θρόμβων) να είναι πιο κολλώδης. Τα κολλώδη αιμοπετάλια ενώνονται και ξεκινούν την δημιουργία της θρόμβωσης.

Άσκηση: Συχνή συμμετοχή σε άσκηση κάνει το αίμα πιο λεπτόρρευστο λόγω του ότι αυξάνεται το πλάσμα του αίματος (το υγρό στοιχείο του αίματος). Η εντατική άσκηση μειώνει την τάση που έχουν τα αιμοπετάλια να ενώνονται μαζί και αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να διαλύει μικρούς θρόμβους που έχουν δημιουργηθεί. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ινωδολυσία.

Στρες: Το στρες αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος και μειώνει τον ρυθμό της ινωδολυσίας.

Διατροφή: Άτομα που έχουν ψηλούς δείκτες χοληστερόλης έχουν γρηγορότερους ρυθμούς πήξης, χαμηλότερη ινωδολυσία και πιο κολλώδες αιμοπετάλια. Η μείωση της χοληστερόλης με την δίαιτα ή/και φαρμακευτική αγωγή δείχνει να αναστρέφει τα προβλήματα αυτά. Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μειώνει ή αντιστρέφει την δημιουργία της αθηροσκληρωτικής πλάκας, όπως επίσης μειώνει και τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-2 ποτά την ημέρα) έχει σε πολλές περιπτώσεις σχέση με την μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο λόγω της αυξημένης ινωδολυσίας που παρατηρείται σε άτομα που κάνουν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Οι αλλαγές στο τρόπο ζωής για την πρόληψη καρδιοπαθειών μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη θρόμβωσης. Η μείωση της πίεσης και χοληστερόλης είναι βασικοί παράγοντες στην πρόληψη αλλά και στην αποθεραπεία λόγω της επίδρασης που έχουν στην διάσπαση των θρόμβων.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.