Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η διατροφή τους καλοκαιρινούς μήνες



Η εποχή απαιτεί προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών.

Γενικά, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού απαιτείται μια προσαρμογή των διατροφικών μας συνηθειών προς πιο εύπεπτα, χαμηλά σε λιπαρά γεύματα, αυξημένη κατανάλωση υγρών κ.λπ.

Παρακάτω συνοψίζονται μια σειρά από διατροφικές συμβουλές για τους καλοκαιρινούς μήνες...

Για επαρκή ενυδάτωση:

-Αρκετό νερό και (φυσικούς) χυμούς φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 1.5 – 2 λίτρα υγρών ημερησίως, ανάλογα με τη δραστηριότητα).

-Αρκετά φρούτα καθημερινά (τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα ημερησίως, όπως φράουλες, σταφύλια, χυμούς από πορτοκάλι ή φραγκοστάφυλα κ.α.).

-Επαρκείς ποσότητες λαχανικών (τουλάχιστον 2 μπολ σαλάτας ημερησίως).

-Γάλα και γιαούρτι (αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό).

-Ενίσχυση του αλατιού και τροφών που το περιέχουν (όπου απαιτείται).

Για προστασία του δέρματος:

-Αρκετά φρούτα και λαχανικά και τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά (όπως ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, ντομάτα, πιπεριές και καρότα, φράουλες και σταφύλια ).

Για καλύτερη πέψη:

-Μείωση του λίπους στη διατροφή και κυρίως του κορεσμένου.

-Μείωση των ποσοτήτων (μερίδων ανά γεύμα) με παράλληλη αύξηση του αριθμού των ενδιάμεσων γευμάτων.

-Αντιθέτως, θα πρέπει να επιλέγονται γεύματα εύπεπτα όπως ζυμαρικά χωρίς την προσθήκη λίπους – π.χ. μακαρόνια με λαχανικά και λίγο τυρί τριμμένο και όχι με πολύ κιμά και τυρί τριμμένο ή με κρέμα γάλακτος, άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψαρονέφρι, το ψάρι, τα θαλασσινά και τα τυριά με λίγα λιπαρά.

Για καλή υγεία γενικά:

-Διατηρήστε ένα καλό προγραμματισμό στο διαιτολόγιό σας.

-Μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας.

-Τρώτε καλό πρωινό. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες υγιεινές επιλογές:

•1 ποτήρι γάλα + 1 τοστ (τυρί, γαλοπούλα) + 1 φρούτο
•1 ποτήρι γάλα + ψωμί με μέλι ή με μαρμελάδα + 1 φρούτο
•Γάλα με δημητριακά πρωινού + 1 φρούτο
•Γιαούρτι με φρούτα και μέλι και δημητριακά

-Να έχετε αρκετά μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Αποφεύγεται να τρώτε αργά το βράδυ.

-Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα, π.χ. κολύμπι, περπάτημα.

-Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν μεγάλες περίοδοι ασιτίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο για καλύτερη εν γένει υγεία του οργανισμού όσο και για αποφυγή υπερκατανάλωσης πολύ μεγαλύτερων γευμάτων.

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η κατανάλωση μικρογευμάτων, όπως γιαούρτι, φρούτα, χυμοί, ελαφριά σάντουιτς ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

-Το κυρίως γεύμα δεν θα πρέπει να είναι πολύ αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι αν είναι μόνο ένα. Είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από άφθονα λαχανικά εποχής και από ποικιλία.

Σε περίπτωση που αυτό είναι μεσημεριανές ώρες και πρόκειται να ακολουθήσει και βραδινό γεύμα καλό είναι να μην είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένο με πολλά λιπαρά και σάλτσες, καθώς τέτοιου τύπου γεύματα έχουν μειωμένο ρυθμό γαστρικής κένωσης, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις έντονες περιβαλλοντικές συνθήκες, να δημιουργούν εύκολα αίσθημα δυσφορίας και φουσκώματα.

-Όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών, αυτή θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, όχι μόνο λόγω του θερμιδικού περιεχομένου αυτών, αλλά και λόγω του ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αφενός μπορεί να δημιουργήσει φουσκώματα και μετεωρισμό, αφετέρου αυξάνει τη διούρηση (όπως και ο καφές), με αποτέλεσμα αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών


Πηγή: http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.