Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα



Έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα είδη διακοπών.

Τεράστιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα, που μέχρι στιγμής βρίσκεται στα «σπάργανα», καθώς δεν υπάρχουν ελληνικά τουριστικά πρακτορεία που να τον προωθούν και οι όποιες προσπάθειες γίνονται μέσω πρακτορείων του εξωτερικού.

Ο ποδηλατικός τουρισμός σπάει την εποχικότητα, είναι φθηνότερος από άλλα είδη τουρισμού, ενώ επιτρέπει μία καλύτερη γνωριμία και επικοινωνία με τον περιβάλλοντα χώρο, τα αξιοθέατα και τη φύση.

Παρόλα αυτά, και ενώ υπάρχουν αρκετές άτυπες ομάδες που δραστηριοποιούνται ανεξάρτητα στην Ελλάδα με το ποδήλατο, οι περισσότεροι οργανωμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες ποδηλάτου έχουν έδρα στο εξωτερικό και διοργανώνουν ποδηλατικούς περιπάτους, με έμφαση στα ελληνικά νησιά, υπό την μορφή τουριστικών «πακέτων».

«Το ποδήλατο προσφέρει μοναδικές στιγμές και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα είδη διακοπών ή και μετακίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ υπάρχουν σύλλογοι και ομοσπονδίες ποδηλασίας στην Ελλάδα, η εμπορική και οργανωμένη διάσταση του ποδηλατικού τουρισμού αναπτύσσεται κυρίως από το εξωτερικό», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Σπύρος Παπαγεωργίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συντονίστρια του συλλόγου «Φίλοι του Ποδηλάτου», Λυδία Χατζηαλεξίου. Οι «ΦτΠ» είναι η παλαιότερη ποδηλατική ομάδα στην Ελλάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 1986 και προσπαθεί από τότε να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο καθημερινής μετακίνησης, ψυχαγωγίας και τουρισμού.

«Ο ποδηλατικός τουρισμός στις άλλες χώρες προωθείται και αναπτύσσεται από όλους τους φορείς, φέρει τεράστια κέρδη σε αυτές τις χώρες και οι ποδηλατοτουρίστες αυξάνουν συνεχώς. Αν η Ελλάδα δεν "συμμορφωθεί" με αυτές τις εξελίξεις, δεν θα χάσει μόνο μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και θα συνεχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον και την πολιτιστική της κληρονομιά, ακολουθώντας το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθεί τόσα χρόνια», δηλώνει στο ΑΜΠΕ.

Με στόχο την ανάδειξη του ποδηλατοτουρισμού, οι «ΦτΠ», καθώς και ορισμένοι άλλοι σύλλογοι διοργανώνουν μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές, προσφέρουν σεμινάρια σχετικά με το ποδήλατο και τη διαβίωση στη φύση, συμμετέχουν και συν-διοργανώνουν εκδηλώσεις με άλλους φορείς και οργανώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη συγκριτικά με παλαιότερα, ολοένα και περισσότεροι ποδηλάτες στην Ελλάδα επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους με όχημα το ποδήλατό τους. Σύμφωνα με την κ. Χατζηαλεξίου, ξένοι τουρίστες στέλνουν συνεχώς e-mail στους «ΦτΠ» για πληροφορίες όσον αφορά σε ποδηλατικές διαδρομές στην Ελλάδα.

«Οι ξένοι ποδηλάτες απορούν συχνά γιατί η χώρα μας δεν δίνει βάρος σε αυτό το είδος τουρισμού που δεν απαιτεί, ούτε σύνθετες ή ακριβές υποδομές, ούτε καταστροφή της φύσης και των χωριών, και επιπλέον μπορεί να έχει έσοδα όλο το χρόνο μιας και η Ελλάδα και οι ποδηλατικοί προορισμοί προσφέρονται για όλες τις εποχές», καταλήγει.
Την ιδέα πάντως του ποδηλατικού τουρισμού φαίνεται πως υποστηρίζουν θερμά και οι ίδιοι οι ποδηλάτες.

«Η αλήθεια είναι ότι ως ιδέα είναι πολύ πρωτότυπη. Απευθύνεται βέβαια σε ένα πιο στοχευμένο κοινό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η υγιεινή ζωή και η άθληση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ο τουρισμός είναι από τα λίγα χαρτιά που απέμειναν στην χώρα.

Γιατί να διοργανώνουν οι ξένοι διαδρομές ποδηλατικού τουρισμού και όχι εμείς;», αναρωτιέται ο Άρης Λεφάκης 25 ετών και κάτοικος Παπάγου που ασχολείται με την ποδηλασία σε ερασιτεχνικό επίπεδο. «Πολλοί φίλοι μου συμμετέχουν στις καινούργιες αυτές ομάδες ποδηλασίας, κάνει καλό και ξαναγνωρίζεις την ίδια σου τη γειτονιά με διαφορετικό τρόπο.

Αλλά και στο πιο επαγγελματικό κομμάτι πρέπει να κάνουμε μερικά βήματα παραπέρα, ώστε να αξιοποιηθεί και εμπορικά», λέει.

Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζονται και πιο «έμπειροι» ποδηλάτες όπως ο Τηλέμαχος Ζέης, ποδηλάτης από το 2002 με συμμετοχή σε τοπικούς φορείς και συλλόγους ποδηλασίας.

«Εμείς έχουμε κυρίως γυρίσει την Αθήνα, το ποδήλατο είναι καταπληκτικό μέσο μετακίνησης και διασκέδασης. Η ιδέα της τουριστικής αξιοποίησης του ποδηλάτου είναι πολύ καλή και νομίζω ότι μέσα στην κρίση είναι κάτι που θα έπιανε. Δεν θα έδινα όμως πάνω από 100 ευρώ την ημέρα αν ήμουν τουρίστας, εξαρτάται βέβαια και από τις παροχές και την οργάνωση», αναφέρει στο ΑΜΠΕ.

Από τις λίγες ελληνικές εταιρείες ποδηλατικού τουρισμού, το «Πάμε Βόλτα» συνεργάζεται κυρίως με εταιρικούς πελάτες και ποδηλάτες από το εξωτερικό. «Δουλεύουμε κυρίως με σχολεία, πανεπιστήμια, εταιρείες, ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Διοργανώνουμε μικρές διαδρομές στην Αττική, ενώ οι πελάτες μας είναι κατά 85% Ολλανδοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Βέλγοι», εξηγεί ο διευθυντής της εταιρείας, Βασίλης Καμπάς. «Πιστεύω ότι σταδιακά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα ο ποδηλατικός τουρισμός κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά συνεχίζει να υφίσταται ένα χαρακτηριστικό έλλειμμα διαδρομών, φωτισμού, σήμανσης και στάθμευσης για ποδήλατα. Όμως οι αλλαγές που συντελούνται πιστεύω πως ενισχύουν τον εναλλακτικό τουρισμό και αυτό μας κάνει αισιόδοξους», επισημαίνει ο κ. Καμπάς.

Οι ξένες εταιρείες είναι όμως αυτές που σε πιο οργανωμένο επίπεδο, προσφέρουν συνολικά πακέτα διαμονής και ποδηλατικής περιήγησης στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται να δείχνουν οι Έλληνες και οι ξένοι «ποδηλατοτουρίστες» για τις Κυκλάδες και τον γύρο του Αργοσαρωνικού, που συνδυάζει και την αρχαιολογική διάσταση των διακοπών στην Ελλάδα.

Ο Κολί Μακ-Γκουίρ είναι διευθυντής του ταξιδιωτικού πρακτορείου «Cycle Greece», με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι από τα πιο παλιά πρακτορεία που προσφέρει ξεναγήσεις και οργανωμένες ποδηλατικές περιηγήσεις, ανά την Ελλάδα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

«Ως ταξιδιωτικό πρακτορείο προσφέρουμε υψηλής ποιότητας, οργανωμένες πολυήμερες ποδηλατικές διαδρομές ανά την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες, κυρίως αγγλόφωνους. Οι ομορφιές και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής γης είναι απαράμιλλης μαγείας.

Η παραδοσιακή κουλτούρα, η τέχνη, το καλό φαγητό και το κρασί και η μουσική είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που τα απολαμβάνει κάνεις πολύ καλύτερα πάνω σε ένα ποδήλατο και με πιο αργούς ρυθμούς», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Μακ-Γκουίρ.

Το κόστος των ποδηλατικών αυτών εξορμήσεων κυμαίνεται από 330-350 ευρώ το άτομο την ημέρα για τις οργανωμένες περιηγήσεις με ξεναγό και 250 ευρώ για τις περιηγήσεις χωρίς ξεναγό. Το κόστος μιας ποδηλατικής ξενάγησης περιλαμβάνει την πληρωμή του ποδηλατικού ξεναγού, συνοδευτικά οχήματα υποστήριξης των εκδρομέων με νερό, αποσκευές, παγοθήκες, φαγητό, ανταλλακτικά ποδηλάτου, εργαλεία, καθώς και υλικά πρώτης βοήθειας.

Όλα συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, από το ίδιο το ποδήλατο έως και τη διαμονή και τα γεύματα. «Συνήθως οι ποδηλατικές εξορμήσεις μας κρατούν εφτά μέρες.

Οι ανεξάρτητες περιηγήσεις χωρίς οδηγό/ξεναγό είναι πιο ευέλικτες και λαμβάνουν χώρα ανάλογα με την διάθεση του πελάτη. Οργανώνουμε αναλυτικά τις διαδρομές, τη διαμονή, τη μεταφορά αποσκευών και εξοπλίζουμε την ομάδα με εργαλεία, όπως GPS, καθώς και χάρτες με σταθμούς ξεκούρασης. Οι ανεξάρτητες περιηγήσεις είναι πιο ελεύθερες και διαρκούν συνήθως από 4-11 ημέρες», καταλήγει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.