Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Κρύβει κινδύνους η εξωσωματική γονιμοποίηση;



Τι δείχνει νέα έρευνα για τις θεραπείες υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με έρευνα από την Αυστραλία οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε μικρή ηλικία έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν υποβάλλονται σε αντίστοιχες θεραπείες. Τα ευρήματα βασίζονται στη μελέτη 21.025 γυναικών και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί δεκαέξι χρόνια 21.025 γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών που έκαναν θεραπείες υπογονιμότητας μεταξύ του 1983 και του 2002. Συνολικά τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού εκείνων που έκαναν θεραπείες υπογονιμότητας (συνήθως φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών), καθώς και όσων έκαναν τη σχετική θεραπεία σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση κυμαίνονταν στο 1,7% και 2% αντίστοιχα.

Όταν όμως οι ερευνητές έλεγξαν τα στοιχεία τους με βάση την ηλικία των γυναικών διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν εξωσωματική κοντά στην ηλικία των 24 ετών είχαν κατά 56% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έκαναν θεραπεία υπογονιμότητας, αλλά δεν προχώρησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος δεν ήταν αυξημένος για τις γυναίκες κοντά στα 40 είτε είχαν κάνει εξωσωματική είτε όχι. «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση του κινδύνου που θα πρέπει να προκαλέσει πανικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Louise Stewart από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ένα συσχετισμό ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες (ηλικία της γυναίκας και εξωσωματική) και οι γιατροί καλό είναι να το λάβουν υπόψη τους.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.