Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Με επιτυχία τελείωσε το «Καθαρίστε τη Μεσόγειο»



Συμμετείχαν σχεδόν 17.000 άνθρωποι.

Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που διοργάνωσε για 17η συνεχή χρονιά το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Δεκαεφτά χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στον καθαρισμό, 188 φυσικών περιοχών (ακτών βυθού, λιμανιών, ποταμών και δασών), σε 38 νομούς. Ειδικότερα, έδωσαν το παρόν 266 φορείς, εκ των οποίων 120 σχολεία, 56 δήμοι και 29 σύλλογοι. Πρώτος νομός σε καθαρισμούς αναδείχθηκε η Εύβοια, όπου οι εθελοντές ανέλαβαν δράση σε 16 φυσικές περιοχές και δεύτερος νομός η Αττική με 14 περιοχές.

Η Ναταλία Ρουμελιώτη, υπεύθυνη παράκτιας διαχείρισης του δικτύου Μεσόγειος SOS δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή. Οι καθαρισμοί ξεκίνησαν την 1η Μαΐου και ολοκληρώθηκαν τυπικά στις 31 Μαΐου, αλλά σε πολλές περιοχές συνεχίζονται και μέσα στον Ιούνιο. «Μπορεί να σημειώθηκε μία μικρή μείωση των συμμετεχόντων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τα νούμερα παραμένουν όμως πολύ υψηλά. Η χρονιά που διανύουμε είναι οικονομικά και κοινωνικά δύσκολη και οι καθαρισμοί έπεσαν μέσα σε δύο προεκλογικές περιόδους. Υπάρχει πια όμως, όπως φαίνεται, πάρα πολύς κόσμος που πλέον ενδιαφέρεται και προστατεύει το περιβάλλον και θέλει να δράσει σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε η κ. Ρουμελιώτη.

Φέτος η εκστρατεία είχε ως στόχο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικοί πόροι και το θέμα της διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισής τους, τόσο για τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος των αλιέων, όσο και για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που κάθε χρόνο υποβαθμίζονται και περισσότερο.

Η κ. Ρουμελιώτη επισημαίνει πως ο τομέας της αλιείας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο. «Η υπερεκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, οι λανθασμένες πρακτικές, η απουσία αλιευτικής πολιτικής για τη διαχείριση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος ευθύνονται για την κατάσταση τα τελευταία χρόνια», τόνισε η κ. Ρουμελιώτη.

Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις πηγές της ρύπανσης, μέσα από την επεξεργασία των φύλλων καταγραφής απορριμμάτων που συμπληρώνουν οι συμμετέχοντες στους καθαρισμούς. Το Δίκτυο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΘΑΓΕΦΩ) έχει ξεκινήσει από το 2006 την προσπάθεια καταγραφής. Με τη δημοσίευση των δεδομένων, υπογραμμίζει η κ. Ρουμελιώτη, θα εντοπιστούν προβλήματα και τάσεις που διαμορφώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές με μεγάλο ρυπαντικό φορτίο και στη συνέχεια θα μπορέσει κανείς να δράσει αποτελεσματικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.