Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Γιατί κλαίει το μωρό;



Οι πιθανές αιτίες για τους βρεφικούς λυγμούς.

Πολλές φορές οι γονείς δεν γνωρίζουν γιατί κλαίει το νεογέννητο μωρό ή γιατί σταμάτησε να κλαίει. Εάν πρώτα δοκιμάσατε τις πιο απλές τακτικές, όπως το να το ταΐσετε ή να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, και στη συνέχεια τις κατευναστικές πρακτικές που χρησιμοποιούσατε με επιτυχία στο παρελθόν αλλά δεν είδατε αποτέλεσμα, τότε μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές πιθανές αιτίες για το κλάμα του μωρού.

Μια ασθένεια μπορεί να κάνει το βρέφος σας να κλαίει, ιδιαίτερα εάν το κλάμα του ακούγεται διαφορετικό απ' ό,τι συνήθως. Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας εάν το μωρό παρουσιάζει ασυνήθιστα συμπτώματα.

Μια βουλωμένη μύτη από κρυολόγημα μπορεί να το εμποδίζει να θηλάσει ή να πιπιλίσει τον αντίχειρά του, οπότε δεν μπορεί να παρηγορήσει τον εαυτό του με τον τρόπο που ξέρει, ακόμα κι αν δεν είναι πολύ άρρωστο. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει σταγόνες για τη μύτη για να το βοηθήσει να αναπνεύσει καλύτερα.

Ένα εξάνθημα από τις πάνες (σύγκαμα) ή ένας ερεθισμός στην περιοχή της πάνας μπορεί να είναι άλλη μια αιτία που κλαίει το μωρό.

Βγάλτε την πάνα του, καθαρίστε το καλά και αφήστε το χωρίς πάνα για το υπόλοιπο της ημέρας: απλώς ακουμπήστε το σε μια πετσέτα ή σε μια πετσετέ-πάνα. Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να μην επιδεινωθεί το εξάνθημα.

Οι κολικοί, που συχνά αποκαλούνται και «κολικοί του πρώτου τριμήνου», χαρακτηρίζονται από ένα τακτικό, έντονο και ακατάπαυστο κλάμα σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, συνήθως αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Εμφανίζονται γύρω στην τρίτη εβδομάδα και συνεχίζουν μέχρι τη 12η ή 14η εβδομάδα.

Το κλάμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις ώρες. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού την πρώτη φορά που το μωρό θα κλάψει απαρηγόρητα. Οι κολικοί δεν είναι επιβλαβείς, αλλά ενδέχεται να τους διαγνώσετε με λανθασμένο τρόπο και να παραλείψετε άλλα σοβαρά συμπτώματα.

Το περιβάλλον του μωρού μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος που κλαίει. Ίσως κρυώνει: Η θερμοκρασία του δωματίου του πρέπει να είναι περίπου στους 16-20 βαθμούς, μια άνετη θερμοκρασία για ελαφρά ντυμένους ενήλικες.

Αποφεύγετε την υπερθέρμανση - μην το φορτώνετε με πολλά κλινοσκεπάσματα. Αν ο αυχένας του μωρού είναι ζεστός και υγρός, πιθανώς να ζεσταίνεται πολύ. Αφαιρέστε μερικά κλινοσκεπάσματα και κάποια από τα ρούχα του για να το δροσίσετε.

Αν είναι ιδρωμένο, τοποθετήστε μια πετσέτα κάτω από το σεντόνι του για να νιώσει πιο άνετα. Το έντονο φως επίσης μπορεί να προκαλέσει κλάμα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δεν το ενοχλεί ο ήλιος ή κάποιο φως πάνω από την αλλαξιέρα του.

Τις δραστηριότητες που αντιπαθεί δεν μπορεί πάντα να τις αποφεύγει, όσο δυνατά και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Το ντύσιμο και το γδύσιμο, το μπάνιο, οι σταγόνες στα μάτια ή τη μύτη είναι όλες δραστηριότητες που συνήθως δεν αρέσουν στα νεογέννητα.

Η μόνη επιλογή είναι να τις κάνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται και στη συνέχεια να δώσετε στο μωρό μια αγκαλιά για να το ηρεμήσετε.

Η δική σας διάθεση επίσης μπορεί να είναι ένας λόγος για την αναστάτωση του μωρού. Ίσως είναι βράδυ και νιώθετε κουρασμένη, ίσως σας έχει κουράσει η συμπεριφορά του μωρού σας. Το να έχετε επίγνωση ότι το μωρό σας συχνά απλώς αντιδρά στα δικά σας συναισθήματα, ενδεχομένως να σας βοηθήσει να είστε πιο ήρεμη όταν βρίσκεστε μαζί του.

Η υπερβολική ενασχόληση με το νεογέννητο, επίσης, μπορεί να κάνει ένα κακοδιάθετο μωρό να κλαίει ακόμη περισσότερο. Το να το πηγαίνετε από αγκαλιά σε αγκαλιά, να του αλλάζετε πάνα χωρίς λόγο, να το ταΐζετε ξανά και ξανά ή να συζητάτε με άγχος γιατί κλαίει, όλα αυτά είναι πιθανόν να το ταράξουν πιο πολύ.

Αν ο λόγος που κλαίει δεν είναι προφανής, μην προσπαθείτε να βρείτε έναν: Μάλλον θέλει απλώς μια αγκαλιά για να ηρεμήσει.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.