Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Κινδυνεύουν οι γυναίκες από τα φάρμακα της εξωσωματικής;



Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γυναικολόγος.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει το στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών στο οποίο η γυναίκα, που αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας, λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή υπό τις οδηγίες και την στενή παρακολούθηση ενός Γυναικολόγου εξειδικευμένου στον συγκεκριμένο τομέα. Τα εν λόγω φάρμακα στην πλειοψηφία τους είναι ορμονικά σκευάσματα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη περισσότερων του ενός ωοθυλακίων (σε έναν φυσικό κύκλο αναπτύσσεται μόνον ένα), προκειμένου να συλλεχθούν τα ωάρια και να έχουμε την δημιουργία αρκετών εμβρύων προκειμένου να επιλεχθούν τα καλύτερα για την εμβρυομεταφορά, που θα λάβει χώρα σε δεύτερο χρόνο και να καταψυχθούν τα πλεονάζοντα.

Σημαντικό ποσοστό των γυναικών, που επιλέγουν την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα κάνουν περισσότερες από μία προσπάθειες μέχρι να επιτύχουν το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απόκτηση ενός παιδιού.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν μία γυναίκα ηλικίας σαράντα ετών, που έχει κάνει ήδη τέσσερις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης αναρωτιέται αν θα πρέπει να προχωρήσει σε πέμπτη προσπάθεια ή θα πρέπει να παραιτηθεί λόγω των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν τα φάρμακα στην υγεία της;

Κάθε εξειδικευμένος Γυναικολόγος πριν προχωρήσει στην έναρξη της θεραπείας, γενικά θα ρωτήσει την γυναίκα σχετικά με περιστατικά καρκίνου στην οικογένεια και ιδιαίτερα για περιστατικά καρκίνου του μαστού σε γυναίκες συγγενείς πρώτου βαθμού, θα της ζητήσει να κάνει έναν υπέρηχο μαστών και/ή μία ψηφιακή μαστογραφία και επίσης θα της κάνει έναν διακολπικό έγχρωμο υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών άμφω. Ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του ενδομητρίου ανήκουν στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, δηλαδή αν η γυναίκα έχει ήδη καρκίνο (ειδικά στον μαστό) και το αγνοεί, οι ορμόνες, που θα πάρει, θα επιταχύνουν την εξέλιξή του.

Εκτός από την ψηφιακή μαστογραφία θα της ζητήσει μία σειρά εξετάσεων που αφορούν τόσο τον προγεννητικό έλεγχο όσο και την γενικότερη κατάσταση της υγείας της. Μόνο αφού αποδειχθεί ότι είναι υγιής θα ξεκινήσει την φαρμακευτική αγωγή.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα αναφορικά με την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Όλες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως ασφαλή με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει ο πλήρης απαραίτητος έλεγχος πριν την έναρξη της θεραπείας και ότι η γυναίκα βρίσκεται σε συστηματική παρακολούθηση από τον Γυναικολόγο της κατά την διάρκεια της.

Σε συνεργασία με έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει άφοβα στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς με την σωστή και υπεύθυνη καθοδήγηση θα ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και θα οδηγηθεί γρήγορα και με ασφάλεια στο ποθητό αποτέλεσμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.