Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Στην Κύπρο ο «πατέρας» της σύγχρονης Γενετικής



Θα εγκαινιάσει τη Σχολή Μοριακής Ιατρικής.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, στη Λευκωσία, θα τιμήσει με την παρουσία του στις 16 Οκτωβριου ο Τζέιμς Ουάτσον, που βραβεύθηκε στο 1962 με το Νόμπελ ως «ο πατέρας» της σύγχρονης Γενετικής.

Ο Τζέιμς Ουάτσον θα δώσει διάλεξη και θα τελέσει τα εγκαίνια της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου του Ινστιτούτου, της οποίας η λειτουργία ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας DNA, ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι το ΙΝΓΚ είναι ο κατεξοχήν κύριος χώρος διερεύνησης του DNA, τόσο στην Κύπρο όσο και στη γύρω περιοχή. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επισήμανε, συμμετείχε στην έρευνα για το DNA και «φιγουράρει, με άλλα ιδρύματα, στη σημαντικότατη αυτή δημοσίευση, το 2003, στην επιθεώρηση "Nature", της πρώτης αποκωδικοποίησης ανθρώπινου DNA».

Από την ίδρυση του Ινστιτούτου, είπε ο κ. Πατσαλής, εξερευνώντας καθημερινά το DNA, έχουμε πετύχει πολλά αξιόλογα επιτεύγματα και ανακαλύψεις, με τεράστια επιστημονικά και ιατρικά οφέλη, με πολύ μεγάλες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις, και προχώρησε σε λεπτομερή αναφορά των σημαντικότερων επιτευγμάτων την τελευταία χρονιά.

Ο καθηγητής Λεωνίδας Α. Φυλακτού, διευθυντής Τμήματος Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ανέφερε ότι, στις 25 Απριλίου 1953, δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature», η ερευνητική εργασία των Τζέιμς Ουάτσον και Φράνσις, που περιέγραφε τη δομή του DNA. Με τη βοήθεια άλλων επιστημόνων- ερευνητών, οι Ουάτσον και Κρικ ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν το DNA, ως έναν διπλό έλικα. Ειδικότερα, το μοντέλο τους πρότεινε τον τρόπο με τον οποίο η γενετική πληροφορία αποθηκεύεται και αντιγράφεται.

«Η παγκόσμια μέρα του DNA σημαδεύεται, επίσης, με τη συμπλήρωση του προγράμματος αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, το 2003. Η 13χρονη διεθνής προσπάθεια αποκάλυψε τη σειρά των περισσοτέρων από 3 δισεκατομμύρια δομικών μονάδων του DNA, γνωστών ως νουκλεοτίδια», επισήμανε.

Είναι γνωστό, τόνισε ο κ. Λεωνίδας Φυλακτού, ότι στην Κύπρο υπάρχει αυξημένη συχνότητα κληρονομικών παθήσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τις οικογένειες των ασθενών αλλά και το ίδιο το κράτος. Η Κύπρος είναι αρκετά δραστήρια και επιτυχημένη στον τομέα της γενετικής, τόσο στη διάγνωση αλλά και στη μελέτη των κληρονομικών ασθενειών. Τα τελευταία 15 χρόνια, πρόσθεσε, έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες στην Κύπρο στην κατεύθυνση της διάγνωσης, πρόληψης και μελέτης των γενετικών ασθενειών, με ευεργετικά αποτελέσματα για πολλούς ασθενείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.