Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Επιστροφή στην κανονική διατροφή μετά τη νηστεία



Συμβουλές για να επιστρέψεται τον οργανισμό σας... ομαλά.

Η θρησκευτική νηστεία αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιστροφή σε παραδοσιακά μοντέλα διατροφής, στα οποία το κρέας είχε δευτερεύουσα μόνο αξία.

Η καθαρτική δράση της νηστείας είναι πολύ σημαντική στις σύγχρονες συνθήκες της μαζικής κτηνοτροφίας. Συγκριτικές μελέτες ανάμεσα σε πληθυσμούς που ακολουθούν με συνέπεια τις ετήσιες θρησκευτικές νηστείες και πληθυσμούς που καταναλώνουν κόκκινο κρέας σε καθημερινή βάση ανέδειξαν ότι οι «κρεοφάγοι» έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και μάλιστα κακή χοληστερόλη LDL και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης, καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας, αποφρακτικής αγγειοπάθειας, καρκινώματα, γαστρεντερικά προβλήματα, οστεοπόρωση, αυξήσεις του ουρικού οξέως, νεφρολογικά προβλήματα, μεταβολικό σύνδρομο, μικρότερο μέσο όρο ζωής.

Παρά ταύτα, η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στην κρεοφαγία συνδέεται με σημαντικά παθολογικά προβλήματα και κινδυνεύει να εξαλείψει τις ευεργετικές δράσεις της νηστείας.

Έτσι στη μαχόμενη κλινική πράξη, η νοσηρότητα του θρησκευόμενου ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τυπική μείωση κατά την διάρκεια της Σαρακοστής και απότομη άνοδο κατά το Πάσχα και την εβδομάδα που ακολουθεί την Ανάσταση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες των ενηλίκων, που είναι οι χρονίως πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι. Η παρατεταμένη νηστεία σε συνδυασμό με την απότομη πολυφαγία που ακολουθεί είναι η κυριότερη αιτία του φαινομένου.

Απλά συμπτώματα όπως βαρύ κεφάλι, ξινίλα, φούσκωμα, πόνοι στομάχου, διάρροια, συχνουρία, μπορεί να οφείλονται σε απλή παθολογική ανισορροπία, μπορεί όμως να σχετίζονται και με παθολογικές καταστάσεις που οφείλονται στην απότομη και λήψη μεγάλων λιπαρών βαρέων γευμάτων.

Σοβαρά παθολογικά νοσήματα που σχετίζονται με τα πασχαλιάτικα εορταστικά γεύματα και τις εορταστικές συνήθειες στην Ελλάδα είναι:

1. Η χολοκυστίτιδα
2. Η παγκρεατίτιδα
3. H γαστρίτιδα
4. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
5. Η ηπατίτιδα
6. Το καρδιακό επεισόδιο
7. Η διαβητική απορύθμιση
8. Η τροφική δηλητηρίαση
9. Η γαστρεντερίτιδα
10. Η υπερτασική κρίση

Για να αντλήσετε τα μέγιστα οφέλη από τη νηστεία, η μετάβαση από τη νηστεία στην κανονική διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά όχι απότομα.

Σημαντικά μέτρα που πρέπει να τηρείτε:
• Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ
• Να αποφεύγετε τα βαριά φαγητά και τα νυχτερινά γεύματα. Να προτιμάτε πολλά μικρά γεύματα και όχι λίγα και μεγάλα. Το μεγάλο Σάββατο, να αποφύγετε να μείνετε νηστικοί αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης. Εάν νηστεύετε φάτε κανονικά τα νηστίσιμά σας γεύματα.
• Μαγειρέψετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώσετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες. Συντηρείστε τα τρόφιμα με επιμέλεια στο ψυγείο. Ελέγξτε το ψυγείο σας αναφορικά με την επάρκεια της ψύξης.
• Να πλένετε και να μαγειρεύετε το κρέας και το ψάρι επαρκώς, χωρίς προσθήκη υπερβολικών λιπαρών, μπαχαρικών και άλατος
• Να τρώτε οπωσδήποτε καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση
• Να μασάτε καλά την τροφή σας.
• Να προτιμήσετε να απολαύσετε το γλυκό σας το πρωί και όχι μετά από ένα βαρύ γεύμα, ιδιαίτερα το βράδυ.


Πηγή: http://fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.