Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αλλαγές στις ειδικές κατηγορίες εισακτέων στα ΑΕΙ



Με στόχο να αντιμετωπιστούν αδικίες μεταξύ των υποψηφίων.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν αδικίες, όπως αυτές που είχαν προκληθεί πέρυσι με την εισαγωγή παιδιών τριτέκνων και πολυτέκνων κ.α., το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον εξορθολογισμό του καθεστώτος ειδικών κατηγοριών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Με αυτή την τροπολογία ορίζονται τα κριτήρια εισαγωγής των ειδικών κατηγοριών των αποφοίτων της περσινής και της φετινής σχολικής χρονιάς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, για τους αποφοίτους του 2012 και εξής :

- Απαλείφονται τα ηλικιακά όρια και από τους πολυτέκνους και από τους τρίτεκνους. Συγκεκριμένα, διατηρείται ισοβίως η πολυτεκνική ιδιότητα και απαλείφεται το ηλικιακό όριο του 26ου έτους στην περίπτωση των τρίτεκνων.

- Παράλληλα, προστίθεται ως ειδική υποκατηγορία, υπαγόμενη σε εκείνη των κοινωνικών κριτηρίων, εκείνη των πολυδύμων τέκνων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος.

- Με τον τρόπο αυτόν αποκαθίσταται η ίση μεταχείριση των διδύμων, τριδύμων κ.λπ. υποψηφίων με εκείνους που έχουν αδελφούς ήδη φοιτούντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Επίσης απαλείφεται η προϋπόθεση της κατοχής οικογενειακού εισοδήματος ορισμένου ύψους προκειμένου να υπαχθούν οι υποψήφιοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες.

- Καταργείται η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας. Στο μέτρο που στον νόμο δεν τίθεται σχετικός περιορισμός, οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα την σχολή της προτίμησής τους χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

- Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν αδέλφια που ήδη φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την υπαγωγή τους στην ειδική κατηγορία εισακτέων θα πρέπει ο αδελφός ή η αδελφή του υποψηφίου να είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών και να μην είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Εξάλλου, λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους αποφοίτους των ειδικών κατηγοριών του 2011. Συγκεκριμένα, τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ισχύουν αναδρομικά για τους αποφοίτους του 2011 που μετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του 2011 που πληρούν τα νέα διευρυμένα κριτήρια των ειδικών κατηγοριών ή που πληρούσαν τα κριτήρια αυτά κατά την αποφοίτησή τους το 2011, διεκδικούν κατ' αποκλειστικότητα ειδικές θέσεις που ανέρχονται σε επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κατάληψη των θέσεων αυτών θα γίνει χωρίς εξετάσεις, με επανυποβολή μηχανογραφικού στο πλαίσιο της διαδικασίας του 10% (ως παλαιοί απόφοιτοι).

Πέραν των ανωτέρω θέσεων που θα καλυφθούν κατ' αποκλειστικότητα από τους αποφοίτους του 2011, οι ίδιοι απόφοιτοι θα συμμετέχουν και στο 10% των θέσεων εισακτέων και στις αντίστοιχες με αυτές θέσεις ειδικών κατηγοριών, ως υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, μαζί με τους αποφοίτους του 2010 που θα επανυποβάλουν μηχανογραφικά.

Με την ανωτέρω ρύθμιση αποκαθίσταται η όποια αδικία ή τυχόν άνιση μεταχείριση έναντι των υποψηφίων του έτους 2011.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται :

- Απόφοιτος του 2011 που εμπίπτει σε μια τουλάχιστον από τις ειδικές κατηγορίες, όπως αυτές επαναοριοθετούνται επί το ευμενέστερο με τη νέα ρύθμιση, μπορεί φέτος, καταθέτοντας το μηχανογραφικό του δελτίο, να διεκδικήσει- χωρίς νέα εξέταση- την εισαγωγή του σε κάποια από τις σχολές προτίμησής του, τόσο με το γενικό 10% που αφορά στους αποφοίτους 2011, είτε μέσω των ειδικών κατηγοριών εντός του 10%, είτε με το επιπλέον-για τις ειδικές κατηγορίες- 3% επί του συνόλου των εισακτέων του κάθε τμήματος και της κάθε σχολής. Η διαδικασία γίνεται χωρίς ηλικιακό περιορισμό, χωρίς εισοδηματικό περιορισμό και χωρίς περιορισμό διοικητικής περιφέρειας.

Επίσης σύμφωνα με ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα :

- Απόφοιτος του 2012, που εμπίπτει σε μια τουλάχιστον από τις ειδικές κατηγορίες, όπως αυτές επαναοριοθετούνται επί το ευμενέστερο με τη νέα ρύθμιση, μπορεί να διεκδικήσει μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων την εισαγωγή του σε κάποια από τις σχολές προτίμησής του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ειδικές επιπλέον θέσεις μέχρι 20% επί του συνόλου των εισακτέων σε κάθε τμήμα και κάθε σχολή.


2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, καμία τροποποίηση για τα τέκνα τωνΑμΕΑ.
    Ο νόμος προβλέπει την υπαγωγή των υποψηφίων που έχουν γονείς κ.λπ. με κινητική αναπηρία >67% στην υποκατηγορία (Γ) της περίπτωσης (γγ) των Κοινωνικών Κριτηρίων, μόνο εφόσον η Απόφαση της Υγειον. Επιτροπής έχει εκδοθεί βάσει γνωμάτευσης ιατρού μέλους ΔΕΠ (Πανεπιστημιακού). Η Απόφαση της Α/θμιας Επιτροπής, που έχω, δεν αναφέρει σε τίνος τη γνωμάτευση στηρίχθηκε, ούτε τα ΚΕΠΑ αναγράφουν κάτι τέτοιο στις Αποφάσεις χορήγησης ποσοστού αναπηρίας.
    Ακόμη δηλαδή κι αν ο ανάπηρος γονέας υποστεί την ταλαιπωρία να μεταβεί σε πόλη όπου λειτουργεί Πανεπιστημιακή Κλίνική, και πάλι είναι ασαφές εάν το παιδί του θα υπαχθεί στους υποψηφίους με Κοινωνικά Κριτήρια. Το Υπουργείο Παιδείας είχε εξαιρέσει αυτήν την προϋπόθεση για τους υποψηφίους του 2011 και μόνο, και πετάει πλέον το μπαλάκι στις Γραμματείες των Σχολών για να δεχθούν ή να απορρίψουν τα δικαιολογητικά του υποψηφίου, με κίνδυνο αποκλεισμού του για τα επόμενα 2 έτη.
    Επιπλέον, με ποιο σκεπτικό αποκλείονται από τα Κοινωνικά Κριτήρια υποψήφιοι των οποίων οι γονείς έχουν αναπηρία >67% οφειλόμενη όμως σε άλλες (σοβαρότατες) παθήσεις, ενώ καταργούνται π.χ. τα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολυτέκνους; Επιλέγει κανείς να πληγεί από ανίατη ασθένεια, όπως επιλέγει, και εφόσον τα εισοδήματά του το επιτρέπουν, να κάνει 4 παιδιά και πάνω; (γιατί δεν είναι όλοι οι πολύτεκνοι οικονομικά ασθενείς) Και γιατί δεν προβλέπεται κάποια ρύθμιση για τα παιδιά των ανέργων;
    Το δίκαιο θα ήταν να ισχύσουν παράλληλα με τα κοινωνικά κριτήρια (αριθμός παιδιών που σπουδάζουν, αναπηρία γονέων κ.λπ.) και εισοδηματικά αλλά και βαθμολογικά κριτήρια.
    Είναι απαράδεκτο να ειάγονται υποψήφιοι, τέκνα εύπορων πολύτεκνων οικογενειών, με βαθμό 7, και να αποκλείονται παιδιά αναπήρων και ανέργων με βαθμό 17.
    Οι φορείς που εκπροσωπούν τα ΑμΕΑ τι κάνουν για το θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος

    οι αποφάσεις των νομαρχιακών υγειονομικών επιτροπών που μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν και αρμόδιες για να βγάζουν τέτοιες γνωματεύσεις... έγγραφαν το κείμενο που λες. στα κεπα θα πρέπει να αναφερθεί ο λόγος ως άλλο στην αίτηση και να γράψετε και το κείμενο που θέλετε να μπει... ως αναφορά έστω. αυτό για την α/βαθμια που λες γιατί δινόταν... και γραφόταν.

    τώρα για όλα τα άλλα που με ρωτάς δεν είμαι ούτε ο αρμόδιος αλλά ούτε και ο φορέας όπως λες για να κάνω εγώ κάτι επί τούτου. αρμόδιοι είναι τα σωματεία κι αν θέλουν ας κάνουν κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.