Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ: Υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία



Υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων που έχουν διανοητικά και ψυχολογικά προβλήματα, τάσσεται ο επίτροπος Χάμμαρμπεργκ.


Ο Επίτροπος, σε δημόσια παρέμβαση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς που επιβάλλει αυτόματη απώλεια των ατομικών δικαιωμάτων, εκείνων που πάσχουν από νοητική καθυστέρηση και ψυχο-κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Τα άτομα αυτά, τίθενται συνήθως υπό καθεστώς κηδεμονίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό σημαίνει ότι στερούνται της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, ενώ σύμφωνα με το νόμο θεωρούνται ως μη-πρόσωπα και οι αποφάσεις τους δεν έχουν καμία νομική σημασία. Το σύστημα αυτό είναι αναχρονιστικό και πρέπει ν' αλλάξει, υποστηρίζει ο Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι αντίθετη προς τις διατάξεις της σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Χάμμαρμπεργκ αναφέρει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι με διανοητικές ή ψυχοκοινωνικές αναπηρίες αναγκάζονται να αποδεχθούν ότι κάποιος άλλος παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό τους. «Πρέπει όμως, να τους αναγνωρισθεί το νομικό δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές, να μπορούν να επιλέγουν με ποιους θέλουν να ζήσουν, να ελέγχουν τις οικονομικές τους υποθέσεις και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους και άλλες δραστηριότητες», τονίζει.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι η εκχώρηση του νομικού δικαιώματος, σε άτομα με αναπηρίες, να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους, προβλέπεται στην σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες από το 2004, η οποία έχει επικυρωθεί από τα περισσότερα κράτη στον κόσμο.

Ακόμη, ο κ. Χάμμαρμπεργκ επικαλείται απόφαση του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου (υπόθεση Στάνεβ κατά Βουλγαρίας), που αφορούσε την περίπτωση ενός άνδρα που είχε τεθεί υπό μερική κηδεμονία και του είχε απαγορευθεί η κοινωνική φροντίδα στο σπίτι.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η στέρηση της ελευθερίας του αιτούντος καθώς και η έλλειψη πρόσβασης σε δικαστήριο για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησής του και να επιδιώξει την αποκατάσταση της δικαιοπρακτικής ικανότητας του, είχε παραβιάσει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, καταλήγει ο κ. Χάμμαρμπεργκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.