Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Μύθος οι αφροδισιακές τροφές



Δεν υπάρχουν «μαγικά φίλτρα» διέγερσης.

Ο όρος «αφροδισιακό» σημαίνει πως μία ουσία έχει την ιδιότητα να διεγείρει την σεξουαλική επιθυμία. Μέσα στους αιώνες πολλά ποτά, φαγητά και «μαγικά φίλτρα» έφεραν την φήμη του αφροδισιακού. Από διατροφική άποψη, τροφές όπως τα στρείδια, τα καρύδια, το μέλι και ο βασιλικός πολτός φέρουν μία σχετική φήμη για αφροδισιακές ιδιότητες.

Η επιστημονική βιβλιογραφία έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της ανδρικής και γυναικείας λίμπιντο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει την αφροδισιακή δράση συγκεκριμένων τροφίμων. Αυτό είναι αρκετά αναμενόμενο αφού ως άνθρωποι είμαστε πολύ σύνθετοι οργανισμοί.

Η σεξουαλική συμπεριφορά ρυθμίζεται άμεσα και με πολύ ακαριαίο τρόπο από πολλούς παράγοντες, κυρίως μη διατροφικούς. Οπτικά ερεθίσματα, ήχοι, μυρωδιές, οικειότητα είναι θεμελιώδη για την σεξουαλική διέγερση. Αν ήταν να βάλουμε μία ιεραρχία σημαντικότητας στο τι μας διεγείρει σεξουαλικά ίσως το πιο σημαντικό να είναι το οπτικό ερέθισμα. Κάποια συμπληρώματα όπως ο Τρίβολος ο Χερσαίος (Tribulus Terrestris) υποτίθεται πως αυξάνουν την τεστοστερόνη και έμμεσα την libido αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους.

Το φαινόμενο «αντι-κούκου»

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως η αυξημένη τεστοστερόνη στον άνδρα δεν λέει πολλά από μόνη της έτσι κι αλλιώς. Αυτό που είναι γνωστό στην προπαίδευση στο στρατό ως το «φαινόμενο αντι-κούκου» είναι πολύ αντιπροσωπευτικό να καταλάβουμε τι γίνεται.

Με την υπόθεση πως οι περισσότεροι που κατατάσσονται έχουν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούμε να υποψιαστούμε γιατί οι περισσότεροι παραπονιούνται για μειωμένο αριθμό στύσεων κατά την διάρκεια της προπαίδευσης. Η απάντηση βρίσκεται κυρίως στο οπτικό σκέλος. Με άλλα λόγια, όταν κλειδώνεις πολλούς άντρες μαζί για αρκετές μέρες χωρίς να έχουν κανένα ενδιαφέρον οπτικό ερέθισμα τότε είναι επόμενο κάποιοι να νομίζουν ότι το φαγητό έχει κάποια επίδραση στις ορμόνες τους.

Σεξουαλική επιλογή μέσω διατροφής
Η Φυσική Επιλογή είναι μία από τις βασικές ιδέες της βιολογίας. Και η Σεξουαλική Επιλογή είναι στοιχείο αυτής. Όπως είχε γράψει και ο Κάρολος Δαρβίνος στην «Καταγωγή του ανθρώπου και η σεξουαλική επιλογή» : «Ο σεξουαλικός αγώνας είναι δύο ειδών, είναι μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, γενικότερα μεταξύ των αρσενικών, με στόχο να απομακρύνουν ή να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους, με τα θηλυκά να παραμένουν παθητικά, και στην άλλη του μορφή μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, είναι ο αγώνας να γοητεύσουν το αντίθετο φύλο (τα θηλυκά), τα οποία δεν μένουν παθητικά αλλά διαλέγουν τους πιο συμβατούς συντρόφους».

Είναι τεκμηριωμένο πως τα άκρα στο βάρος, είτε μιλάμε για παχυσαρκία είτε για λιποβαρή άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας, οπότε είναι ασφαλές να πούμε πως η διατροφή επηρεάζει και απευθείας την φυσική επιλογή και με πλάγιο τρόπο μέσω της σεξουαλικής επιλογής.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο σεξουαλικής επιλογής, η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την σεξουαλική ζωή και την λίμπιντο αλλά ούτε είναι καθοριστικά, ούτε τα μόνα που επηρεάζουν τις επιλογές μας. Λόγω της συνθετότητάς μας, η καλή διατροφή και η εμφάνιση είναι ένα από τα πολλά συστατικά του τι είμαστε. Τι σκεφτόμαστε, πώς το εκφράζουμε, το χιούμορ (ειδικά για τους άντρες) και άλλοι παράγοντες όπως το κοινωνικό-οικονομικό προφίλ δημιουργούν ένα πολύ σύνθετο μείγμα από πολλές μεταβλητές οι οποίες είναι αδύνατο να απομονωθούν.

Συμπέρασμα

Είτε μας αρέσει είτε όχι, «μαγικό φίλτρο» σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως η διάθεση για σεξ, δεν υπάρχει, και συνήθως τα πράγματα δεν φτιάχνονται με μερικά στρείδια και μέλι. Δεν είναι κακό να τρώμε στρείδια ή μέλι απλά δεν είναι απαραίτητο να φάμε κάτι ξεχωριστό για να ευχαριστηθούμε το σεξ.

Όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε συμπεριφορές και τα αποτελέσματα τους, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι πολλοί παράγοντες περιπλέκονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, και η διατροφή δεν είναι πάντα τόσο καθοριστική. Με αυτά κατά νου, η καλή διατροφή παίζει ρόλο σε συστεμικό επίπεδο, δρώντας αθροιστικά σε θέματα ρύθμισης της υγείας, των ορμονών του φύλου, στην διάθεση και στην εμφάνιση.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.