Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Όρους στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων βάζει το Μνημόνιο



Αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του ΔΟΑΤΑΠ.

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων ξένων κολεγίων κρατών μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων, μετά τις αλλαγές που επιτάσσει το νέο Μνημόνιο στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Σημειώνεται πως ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης και τη παροχή πληροφοριών σχετικά με σπουδές Ανώτατης Εκπαίδευσης στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή.

Το νέο Μνημόνιο επιβάλει στην κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, περιλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει προσχέδιο νόμου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, προς υιοθέτηση εντός του δεύτερου τριμήνου του έτους προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης (ξένων κολεγίων).

Ακόμη, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να επικαιροποιεί τα στοιχεία ως προς τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν προς αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τα αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να εφαρμοστούν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του ΔΟΑΤΑΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.