Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Επιλέξτε ψάρια με σεβασμό στο περιβάλλον



Ενημερωτική εκστρατεία της Ε.Ε.
Πόσο... φίλοι του περιβάλλοντος είστε όταν επιλέγετε ψάρι;


Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 82% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και το 63% στον Ατλαντικό υφίστανται υπεραλίευση.

Επιπλέον, η αλιεία σήμερα είναι ιδιαιτέρως σπάταλη: μεγάλοι όγκοι ψαριών, που είναι κάτω του κανονικού μεγέθους ή ανήκουν σε μη εμπορικά είδη αλιεύονται συστηματικά με τα δίχτυα και απορρίπτονται στη θάλασσα, νεκρά ή ετοιμοθάνατα. Τα αλιεύματα της Ευρώπης μειώνονται σταθερά, με αποτέλεσμα τα 2/3 των ψαριών που καταναλώνονται στη Γηραιά ήπειρο να είναι εισαγωγής.

Μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον τίτλο "Πώς επιλέγεις το ψάρι σου;", ενθαρρύνει τους καταναλωτές να «σκέφτονται βιώσιμα» και να κάνουν πιο προσεκτικές επιλογές όταν αγοράζουν ψάρια στο ιχθυοπωλείο, στο σούπερ-μάρκετ, στο εστιατόριο.

Πρόσφατη έρευνα σε πολίτες, επιβεβαίωσε την ανάγκη να γίνει κάτι με στόχο τη διάσωση των ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων: έδειξε ότι το 88% των ευρωπαίων καταναλωτών επιθυμούν να αγοράζουν ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευθεί με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Έχουμε λοιπόν τη δύναμη να κάνουμε τη διαφορά. Δείτε τον τρόπο, στις συμβουλές που ακολουθούν.

Δοκιμάστε νέα είδη ψαριών. Μην επιμένετε σε μια -δυο επιλογές, γιατί έτσι συμβάλλετε στην υπεραλίευση των συγκεκριμένων ειδών και σε καταστροφή άλλων που, επειδή δεν έχουν ζήτηση, απορρίπτονται στη θάλασσα.
Επιλέγετε ενήλικα ψάρια.

Ζητήστε τη βοήθεια του ιχθυοπώλη σας, ώστε να αποφύγετε την αγορά νεαρών ψαριών, που δεν είχαν την ευκαιρία να αναπαραχθούν, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων.

Προτιμήστε τα ψάρια στην... εποχή τους. Ενημερωθείτε για την αναπαραγωγική περίοδο των διαφόρων ειδών και αποφύγετε την αγορά τους τις «επίμαχες» περιόδους. Εξαίρεση αποτελούν τα κατεψυγμένα ψάρια, υπό την πριϋπόθεση ότι έχουν αλιευθεί την κατάλληλη περίοδο.

Ψηφίστε... τοπικά! Τα ψάρια της τοπικής αλιείας έχουν συνήθως πιαστεί με «παθητικά» αλιευτικά εργαλεία, όπως πετονιά, αγκίστρι, στάσιμα δίχτυα κ.λπ. Επιπλέον, το ενεργειακό τους αποτύπωμα είναι μικρότερο, αφού συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λόγω μεταφοράς. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αγοράζοντας ψάρια από τους ψαράδες της περιοχής σας, υποστηρίζετε την κοινωνική και οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Επιλέξτε ψάρια «αειφόρου αλιείας». Στην αγορά υπάρχουν ψάρια που φέρουν σήμανση «αειφόρου αλιείας», που σημαίνει ότι έχουν αλιευθεί πληρώντας συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.