Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Βιταμίνη C: Τα οφέλη της δεν σταματούν... στο ανοσοποιητικό



Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μέχρι και σκορβούτο.

Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, είναι από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες, για τις ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τις ελάχιστες βιταμίνες που έχουν επηρεάσει την ιστορία.

Η έλλειψή της έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Πώς; Με τη μορφή της ασθένειας σκορβούτο, η οποία είναι το αποτέλεσμα έλλειψης βιταμίνης C.

Παρουσιαζόταν πιο συχνά σε ναύτες, που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η καθημερινή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστές χρειάζονται 35 mg περισσότερα.

Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι:

Φρούτα:
Αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, λεμόνι, μήλο, μούρα, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινο, σταφύλια, φράουλες.

Λαχανικά:
Αγγούρι, αγκινάρες, καλαμπόκι, καρότο, κόκκινη πιπεριά, κολοκύθι, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μπιζέλια, μπρόκολο, ντομάτα, σπανάκι, σπαράγγι. Η πιο γνωστή ιδιότητα της Βιταμίνης C είναι ότι προστατεύει το σώμα μας από τις μολύνσεις και επιταχύνει την επούλωση πληγών του σώματος (ενίσχυση του ανοσοποιητικού).

Ας δούμε όμως πως αλλιώς προστατεύει τον οργανισμό και γενικότερα τι άλλο του παρέχει.

  • Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.
  • Η βιταμίνη C χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους.
  • Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με την βιταμίνης C, πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης.
  • Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.
  • Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικά προβλήματα. Επιπλέον, αναγεννά την γλουταθειόνη και την βιταμίνη E που έχει εξαντληθεί, ενώ ενεργοποιεί τα ένζυμα που αναζητούν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
  • Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).
  • Μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ.
  • Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
  • Με την βοήθεια της βιταμίνης C δημιουργείται L-καρνιτίνη, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καίει το λίπος για ενέργεια.Τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και γενικότερα την ψυχική μας υγεία, μιας και είναι απαραίτητη για την κατασκευή πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης.
  • Η βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, ο καρκίνος στο πάγκρεας και ο καρκίνος της μήτρας.
  • Η πρόσληψη βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καταπολέμηση του καταρράκτη, αυξάνοντας την ποσότητα της ροής του αίματος στο μάτι.
  • Βιταμίνη C: Τα οφέλη της δεν σταματούν στο ανοσοποιητικόΤελειώνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία, γεγονός το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την παρασκευή των τροφών. Έτσι, τα ωμά λαχανικά είναι προτιμότερα από τα βρασμένα.
Αλλά αν πρέπει κανείς να βράσει τα λαχανικά, όπως π.χ. το μπρόκολο, θα πρέπει να θυμάται ότι η παρασκευή στον ατμό είναι προτιμότερη από το σύνηθες βράσιμο. 
Αν πάλι πρέπει να καταφύγουμε στο βράσιμο, θα πρέπει να θυμόμαστε να μην τα διατηρούμε στο νερό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί η βιταμίνη C (ως υδατοδιαλυτή) θα περάσει στο νερό και πιθανότατα στον νεροχύτη.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Μιλήστε στα παιδιά σας για την οικονομική κρίση



Οφείλουν να ξέρουν χωρίς όμως να πανικοβληθούν.

Στις μέρες μας, όπου τα σχόλια αναφορικά με την οικονομική κρίση αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης, τα παιδιά είναι πιθανό να τρομοκρατηθούν από τα όσα ακούνε γύρω τους. Λόγω αυτού, έχουν ανάγκη από υποστήριξη αλλά και διαβεβαίωση ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες η οικογένειά τους θα καταφέρει να βρει τη λύση.

Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση


Εξηγήστε του, ανάλογα με την ηλικία του, τις αλλαγές που βιώνει η χώρα μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει σχετικά με τα όσα ακούει στο σχολείο αλλά και από τους φίλους του για την πορεία της χώρας μας. Συχνά, μπορεί να έχει αντιληφθεί με λανθασμένο τρόπο τα όσα ακούει ή να ανησυχεί υπερβολικά για έναν φίλο του, για παράδειγμα, που βλέπει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την προπόνηση στο αγαπημένο τους άθλημα λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Εξηγήστε στο παιδί τα μελλοντικά σας σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κρίση ως οικογένεια

Ανεξάρτητα με το αν θα μιλήσετε αναλυτικά στο παιδί σας ή σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το θέμα είναι να νιώσει ότι το σχέδιό σας θα βοηθήσει την οικογένεια να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες. Μερικά παραδείγματα: «Αν και ο μισθός του μπαμπά έχει μειωθεί, όπως και στους περισσότερους εργαζομένους, η δουλειά του είναι σταθερή», «Έχουμε κάποια χρήματα στην άκρη που μας είναι αρκετά μέχρι να βρει ο μπαμπάς μια νέα δουλειά», «Επειδή τώρα είναι μια δύσκολη περίοδος, θα μείνουμε για λίγο καιρό με τον παππού και τη γιαγιά προκειμένου να μοιραζόμαστε τα έξοδα».

Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε το παιδί σας για κάθε νέα εξέλιξη σχετικά με την κρίση

Εάν τα νέα για τη διεθνή ή εγχώρια αγορά είναι άσχημα, φροντίστε να είστε οι πρώτοι που θα τα εξηγήσετε στο παιδί σας, ώστε να έχει χρόνο να τα κατανοήσει αλλά και να καλύψει τυχόν απορίες του. Αντίστοιχα, εάν υπάρχουν ευχάριστες εξελίξεις μη διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί του, καθώς κάτι τέτοιο είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα ανησυχίας του.

Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη δική σας διαβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά, ακόμα και αν χρειαστούν κάποιες αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες.

Τα παιδιά παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται τα πάντα. Ακόμα και αν δεν συζητάτε μπροστά τους σχετικά με τους φόβους και τις ανησυχίες σας όσον αφορά στα οικονομικά της οικογένειας ή σε θέματα εργασίας, εκείνα μπορεί να νιώσουν ότι κάτι κακό συμβαίνει. Όσο αποφεύγετε να τους μιλήσετε για τα όσα συμβαίνουν, τόσο είναι πιθανότερο να αξιολογήσουν τα πράγματα ως χειρότερα από ότι πραγματικά είναι.

Τα παιδιά τείνουν να βλέπουν τα πράγματα ως άσπρο – μαύρο, αλλά και να παίρνουν στην κυριολεξία τα όσα τους λέτε. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «χρεοκοπήσαμε», «δε θα έχουμε ψωμί να φάμε» ή «θα μείνουμε άστεγοι», προκειμένου να δείξετε στην άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

Κλείστε την τηλεόραση. Η υπερβολική έκθεση, όχι μόνο των παιδιών αλλά και εσάς των ίδιων, στις δίχως τέλος συζητήσεις για την οικονομική κρίση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες και ανασφάλειας. Άλλωστε, οι συχνοί διαπληκτισμοί στα τηλεοπτικά παράθυρα διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να είναι ενημερωμένα για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους, αλλά και την υποχρέωση να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στα της οικογένειας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι σημαντικό να μη τους στερούμε την παιδικότητά τους, μπαίνοντας στη διαδικασία να τα επιφορτίζουμε με ευθύνες και έγνοιες που δεν είναι αντίστοιχες της ηλικίας τους.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Έχουν και τα λίγα κιλά... το κόστος τους



Μάθετε από τι κινδυνεύουν οι αδύνατες γυναίκες.

Μπορεί το να είναι μια γυναίκα αδύνατη να θεωρείται σημάδι υγείας, δε φαίνεται όμως να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
Ευάλωτες στην οστεοπόρωση είναι οι αδύνατες γυναίκες άνω των 50 με βάση έρευνες που πραγματοποίησαν έλληνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή ορθοπεδικής Γιώργο Λυρίτη οι αδύνατες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση και μάλιστα διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται γύρω από τη νόσο.

Σήμερα το 19,2% των Ελλήνων άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλική παραμόρφωση γεγονός που αποδεικνύει βέβαια σύμφωνα με τον κ.Λυρίτη ότι «στην Ελλάδα …γερνάμε».

Όχι όμως μόνο οι αδύνατες γυναίκες αλλά και όσες έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 45 και δεν έχουν κάνει παιδιά φαίνεται ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση αναφέρουν οι ειδικοί. Και το πρόβλημα εστιάζεται στα κατάγματα που προκύπτουν από την πάθηση.

Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη 400.000 ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα εξαιτίας της οστεοπόρωσης και το ζήτημα είναι ότι το 30 με 40% θα μπορούσε να το είχε γλιτώσει εάν λάμβανε βιταμίνη D, αν έκανε εξετάσεις, έπαιρνε τα απαραίτητα φάρμακα και υποβάλλονταν σε έλεγχο.


Πηγή: http://iatropedia.gr

Η Sellas Clinicals πρωτοπορεί στο χώρο της Υγείας



Παρουσίασε τις καινοτόμες θεραπείες.

Πρωτοποριακές κλινικές μελέτες και θεραπευτικά πρωτόκολλα που αφορούν σε σειρά ασθενειών εφαρμόζει στην Ελλάδα η Sellas Clinicals στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ.

Στόχος των δύο οργανισμών, όπως περιγράφηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Hilton, είναι να προσφέρουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν με τις πιο σύγχρονες διαθέσιμες μεθόδους τη νόσο τους.

Το θεραπευτικό αντικείμενο των κλινικών μελετών αφορά την ηπατίτιδα C, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, τον μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου στο ήπαρ, την σχιζοφρένεια, την πολλαπλή σκλήρυνση, το λέμφωμα Non-Hodgkin’s, τη νόσο Alzheimer και τα εγκεφαλικά επεισόδια.









Οι αιτίες... πίσω από το ροχαλητό



Λύσεις για να μην μένετε ξάγρυπνοι.

Περίπου το 40% των ανδρών και 25% των γυναικών ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση. Στο παρελθόν δεν θεωρούνταν τίποτε περισσότερο παρά μία ακουστική ενόχληση που κρατούσε ξύπνιο το σύντροφό μας. Ο χαρακτηρισμός του ροχαλητού ως «διαταραχή της αναπνοής» είναι κατ' αρχήν εσφαλμένος, διότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ροχαλίζουν κάποιες νύχτες, σε κάποια φάση του ύπνου τους, ιδίως όταν είναι πολύ κουρασμένοι. Το 30% περίπου του γενικού πληθυσμού ροχαλίζει κάθε φορά πού κοιμάται, ενώ το 80% ροχαλίζει μόνο περιστασιακά.

Συνήθως ροχαλίζουμε περιστασιακά, αλλά αν το ροχαλητό συμβαίνει συχνά μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας καθώς και αυτήν των άλλων μελών της οικογένειας.

Ο «κακός» ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ημερήσια κόπωση, ευερεθιστότητα, και αυξημένα προβλήματα υγείας.Εάν το ροχαλητό σας, κρατάει ξύπνιο το σύντροφό σας, αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη σχέση σας.

Αιτίες του ροχαλητού


Η ηλικία: Στη μέση ηλικία, παρατηρείται μικρή στένωση του λαιμού μας, που συνοδεύεται με μείωση του τόνου των μυών αυτού.

Η κατασκευή:
Οι άνδρες έχουν πιο περιορισμένη δίοδο του αέρα από ότι οι γυναίκες και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν. Ένας στενός λαιμός, ένα λυκόστομα, οι διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), συμβάλλουν στην εμφάνιση του ροχαλητού.

Προβλήματα της μύτης και των κόλπων:
Αποκλεισμένοι αεραγωγοί (π.χ. από βλέννα) κάνουν δύσκολη την εισπνοή με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό στο λαιμό, που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό.

Παχυσαρκία:
Η εναπόθεση λίπους και ο κακός μυϊκός τόνος συμβάλλουν στο ροχαλητό.

Αλκοόλ, κάπνισμα και τα φάρμακα:
Η πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την μυϊκή χαλάρωση που θα οδηγήσει σε ροχαλητό.

Η στάση του ύπνου:
Αν κοιμηθείτε ανάσκελα δημιουργείται χαλάρωση του μυϊκού τόνου του λαιμού σας, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται ο αεραγωγός και να προκαλείται ροχαλητό.

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές λύσεις διαθέσιμες για να βοηθήσετε να σταματήσει το ροχαλητό σας.

Χάστε βάρος:
Χάνοντας βάρος μπορείτε να μειώσετε το λιπώδη ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού σας και να μειώσει ή ακόμα και να εξαφανίσετε το ροχαλητό.

Ασκηθείτε:
Θα σας βοηθήσει στο να σταματήσετε το ροχαλητό, γιατί η άσκηση οδηγεί στην τόνωση των μυών του λαιμού σας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ροχαλητό.

Μην καπνίζετε:
Εάν καπνίζετε, οι πιθανότητές να ροχαλίζετε είναι υψηλές.

Αποφύγετε το αλκοόλ, υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο, επειδή χαλαρώνουν τους μυς στο λαιμό. Συζητήστε με το γιατρό σας για πιθανή αλλαγή θεραπείας.

Διατηρήστε «καθαρή» τη μύτης σας από εκκρίσεις: Η βουλωμένη μύτη δημιουργεί δυσκολίες στην εισπνοή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ροχαλητό.

Να διατηρείτε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας υγρό: Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τις μεμβράνες στη μύτη και το λαιμό.

Τέλος, αποφύγετε την καφεΐνη και τα βαριά γεύματα.

Το ροχαλητό μπορεί μερικές φορές να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει αν κάποιος που ροχαλίζει μπορεί να έχει κάποιες άλλες διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου.


Μην τρώτε σαν να σας... κυνηγάνε!



Αφιερώστε λίγο χρόνο για να απολαύσετε το φαγητό σας.

«Να τρως αργά και να μασάς πολλές φορές το φαγητό σου». Αυτή είναι μία συμβουλή που ακούμε από πολύ νωρίς προκειμένου να γίνεται καλύτερη πέψη.

Όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι η ταχύτητα με την οποία τρώμε παίζει σημαντικό ρόλο και στην διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όπως εξηγούν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Dietetic Association», μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες 3.000 ανδρών και γυναικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν γρήγορα είχαν κατά 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ειδικά στις γυναίκες, ο κίνδυνος να αποκτήσουν περιττά κιλά διπλασιαζόταν όταν κατάπιναν σχεδόν αμάσητο το φαγητό τους.

«Το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο», εξηγεί ο δρ Ίαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητής Μεταβολικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Οι μηχανισμοί αυτοί εντοπίζονται στο στομάχι. Ο ένας αφορά τα νεύρα του, τα οποία στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι έχει αρχίσει να διογκώνεται, επειδή γεμίζει με φαγητό. Ένας άλλος μηχανισμός είναι η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γκρελίνη και παράγεται όταν το στομάχι είναι άδειο, για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι πεινάμε.

Όταν τρώμε, η παραγωγή της γκρελίνης αρχίζει να καταστέλλεται, αλλά χρειάζονται 20 λεπτά έως ότου φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα ότι η πείνα έχει πια κορεστεί. Αν λοιπόν τρώει κανείς πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει ότι χόρτασε και έτσι τρώει πολύ.

Παράλληλα, το γρήγορο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο μίας πεπτικής διαταραχής που προκαλεί καούρες. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας διαπίστωσαν πως όταν ένα γεύμα των 690 θερμίδων καταναλώνεται σε 5 λεπτά, προκαλούνται κατά 50% περισσότερα περιστατικά παλινδρόμησης απ’ ό,τι όταν καταναλώνεται σε 30 λεπτά.

Καλό είναι λοιπόν να αφιερώνουμε τουλάχιστον 20 λεπτά στο φαγητό μας... κάνει καλό στην υγεία μας.


Τα συνηθέστερα λάθη της γυμναστικής



Αποφύγετέ τα για να μην τραυματίζεστε!
Πολλοί άνθρωποι που πηγαίνουν στα γυμναστήρια ή αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους κάνουν απλά και κοινά λάθη στη γυμναστική με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τραυματισμούς.

Τα λάθη, κατά την διάρκεια της άσκησης, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να σας ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη:

1.Η έλλειψη της προετοιμασίας του οργανισμού για την άσκηση


Το «ζέσταμα» είναι απαραίτητο, διότι προετοιμάζει το μυϊκό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης αυξάνει την ελαστικότητα και τη διασταλτικότητα των μυών και κατά συνέπεια το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Με αυτό τον τρόπο έχουμε κάνει ένα καλό βήμα, ώστε να μην τραυματιστούμε και να γυμναστούμε στη συνέχεια με καλό ρυθμό.

2. Προσοχή στις περιστροφές των γονάτων, του κεφαλιού και της μέσης


Γίνονται συνήθως κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, προκαλώντας τραυματισμούς στους συνδέσμους των περιοχών αυτών. Με τα γόνατα είναι προτιμότερο να κάνουμε ασκήσεις «ημικαθίσματα».

Οι κλίσεις του κεφαλιού να γίνονται στις τέσσερεις κατευθύνσεις και όχι με περιστροφές, έτσι ώστε να αποφεύγουμε την βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Για την μέση, μικρές κάμψεις δεξιά και αριστερά, και όχι περιστροφές, είναι πολύ καλές για τον οργανισμό.

3. Ο ενθουσιασμός οδηγεί συχνά σε μέγιστη επιβάρυνση


Άμεσο αποτέλεσμα είναι ο κάματος και στην συνέχεια το πιάσιμο με μυϊκούς πόνους που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της γύμνασης. Τα βαθιά καθίσματα, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα, καλό θα είναι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.

Προσοχή στις διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδια, είναι πολύ επικίνδυνες για την μέση. Συγκεκριμένα, προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις στην σπονδυλική στήλη και σχεδόν πάντα τραυματισμούς στην οσφυϊκή μοίρα της. Άρα κατά την διάρκεια των διπλώσεων, πρέπει τα πόδια να είναι ανοικτά και ελαφρά λυγισμένα, περίπου όσο το άνοιγμα των ώμων.

4. Λάθος εισπνοές και εκπνοές κατά την διάρκεια της άσκησης

Οι λάθος εισπνοές και εκπνοές κουράζουν και δεν αφήνουν τον ασκούμενο να καταβάλει το μέγιστο της προσπάθειας του. Κατά την διάρκεια του τρεξίματος πρέπει να επιλέγει έναν τρόπο αναπνοής (π.χ. δύο βήματα – δύο εισπνοές, δύο βήματα – δύο εκπνοές) χωρίς να αλλάζει συνεχώς τον ρυθμό του.

Κατά την άρση βαρών θα πρέπει να εκπνέει κατά την φάση της προσπάθειας και να εισπνέει κατά την παύση.

5. Ποτέ προπόνηση μετά από χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ


Τελικά, θα πρέπει κανείς λοιπόν να γυμνάζεται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και ο ελάχιστος χρόνος άσκησης να είναι 30'-40' όταν πρόκειται για αερόβιο πρόγραμμα, ενώ 15'-25' όταν πρόκειται για ασκήσεις δύναμης. Τα γεύματα των ασκουμένων θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, άλατα και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες αλλά και τα λίπη σε ποσοστό 20-25%, είναι πολύ βασικά για τον οργανισμό στην περίοδο της συστηματικής άσκησης.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr

Οι βρισιές κάνουν καλό στην υγεία



Συνδέονται με την αύξηση της αντοχής στον πόνο.

Οι βρισιές μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Keele.

Μετά από πείραμα που έκαναν σε 71 φοιτητές οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έβριζαν, ενώ είχαν το χέρι τους σε ένα κουβά με κρύο νερό 5o C, άντεξαν περίπου το διπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έβριζαν.

Οι βωμολοχίες συνδέονται με την αύξηση της αντοχής στον πόνο, καθώς και των παλμών της καρδιάς, εξηγούν οι ερευνητές και εκτιμούν ότι ενώ ο λόγος σχετίζεται με την ενεργοποίηση του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, οι βρισιές φαίνεται ότι ενεργοποιούν βαθύτερα στρώματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Από την άλλη μεριά, όμως, παρατήρησαν ότι όσοι συνηθίζουν να βρίζουν διαρκώς δεν απολάμβαναν την παυσίπονη δράση του βρισίματος, εν αντιθέσει με εκείνους που κατέφευγαν σ’ αυτό περιστασιακά.


Βλαβερά για τον εγκέφαλο τα βίαια βιντεοπαιχνίδια



Έρευνα φέρνει νέα στοιχεία στο φως.

Κατά καιρούς, τα βιντεοπαιχνίδια και ειδικά αυτά με σκηνές βίας, έχουν μπει στο στόχαστρο ειδικών και μη, για παρενέργειες που μπορεί να έχουν στην ανάπτυξη των νέων τόσο σε σωματικό όσο και ψυχολογικό επίπεδο και για εθισμό. Σήμερα, επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ένα μέρος των ισχυρισμών αυτών.

Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας κατά την οποία έγινε προσπάθεια να διαπιστωθούν οι συνέπειες των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών στην εγκεφαλική λειτουργία, με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, παρατηρήθηκαν ορατές διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία μεταξύ νέων ανθρώπων που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια και άλλων που δεν ασχολούνταν με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 22 νέων αντρών, ενώ εκτός των μαγνητικών τομογραφιών, χρησιμοποιήθηκαν και λεκτικά ψυχολογικά τεστ καθώς και ασκήσεις λογικής. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έπαιζε βιντεοπαιχνίδια «shoot 'em up» για συνολικά 10 ώρες κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας , ενώ η άλλη απείχε της δραστηριότητας. Μετά από μία εβδομάδα, οι παίκτες των videogame, έδειξαν λιγότερο δραστήρια εγκεφαλική λειτουργία σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου αφού υποβλήθηκαν σε εξέταση με μαγνητική τομογραφία.

Ο δρ Yang Wang, ερευνητής καθηγητής στην ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Indiana δήλωσε στο περιοδικό Medical News Today: «Για πρώτη φορά, έχουμε ευρήματα που δείχνουν πως μία ομάδα νεαρών ενηλίκων από ένα τυχαίο δείγμα, είχε ασθενέστερη εγκεφαλική λειτουργία σε ορισμένες εμπρόσθιες περιοχές του εγκεφάλου, έπειτα από μία εβδομάδα οικιακής χρήσης βίαιων βιντεοπαιχνιδιών. Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, είναι σημαντικές για τον έλεγχο των συναισθημάτων και της επιθετικής συμπεριφοράς», εξηγεί ο επιστήμονας. «Τα ευρήματα της έρευνας, δείχνουν πως τα videogame με σκηνές βίας, έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην λειτουργία του εγκεφάλου», συμπληρώνει.

Ανησυχίες υπάρχουν, ωστόσο, μεταξύ των ερευνητών καθώς κατά τη διάρκεια εκμάθησης οποιασδήποτε νέας δραστηριότητας, προκαλούνται αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργίας και οι οποίες είναι επίσης ορατές σε εξέταση με μαγνητική τομογραφία. Έτσι, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει πέραν πάσης βεβαιότητας, πως η χρήση βίαιων παιχνιδιών ευθύνεται για αλλαγές στη συμπεριφορά.

Να σημειωθεί, πως πρόκειται για την πρώτη επιστημονική απόδειξη που δείχνει πως τα videogame έχουν ορατές συνέπειες στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο μένει να διαπιστωθεί εάν η παρατηρούμενη αλλαγή στη λειτουργίας του εγκεφάλου της ομάδας που έπαιζε βιντεοπαιχνίδια οφείλονταν στην εκμάθηση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων, κάτι που είναι γνωστό πως συμβαίνει όταν παίζουμε videogame.



Περισσότερες από 3 εκατ. γυναίκες με HIV γεννούν κάθε χρόνο



Νέα δεδομένα στην ιατρική αντιμετώπιση της νόσου.

Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε στις 24 Νοεμβρίου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση της επισήμανσης της θειικής αταζαναβίρης με βάση νέα στοιχεία που προέρχονται από έγκυες γυναίκες με HIV. Η αναθεωρημένη επισήμανση παρέχει οδηγίες για τη δοσολογία και ιατρική καθοδήγηση για το συνδυασμό θειικής αταζαναβίρης/ριτοναβίρης κατά τη διάρκεια της κύησης και της περιόδου αμέσως μετά τον τοκετό. Τα δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη AI424-182, η οποία αξιολόγησε τις παραμέτρους φαρμακοκινητικής, καθώς και την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του συνδυασμού θειικής αταζαναβίρης /ριτοναβίρης σε έγκυες γυναίκες με HIV. ,

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 3 εκατ. γυναίκες με HIV γεννούν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας κατά του AIDS (EACS), ορισμένα αντιρετροϊκά (ARV) φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν κατά τη διάρκεια της κύησης για τη μείωση του ιικού φορτίου της μητέρας, παρά το ότι η ιδανική δοσολογία τους ως επί το πλείστον δεν είναι γνωστή. Καθώς η κύηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα πολλών ARV στον ορό, είναι σημαντικό να είναι γνωστή η ιδανική δοσολογία.

Αυτή η αναθεώρηση βασίζεται σε μία πολυκεντρική, ανοικτή, προοπτική μελέτη φαρμακοκινητικής ενός σκέλους (Μελέτη AI424-182). Η μελέτη αξιολόγησε 41 έγκυες γυναίκες με HIV, οι οποίες βρίσκονταν μεταξύ της 12ης και 32ης εβδομάδας της κύησης (δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης) και είχαν CD4 ≥ 200 κύτταρα/mm. Οι συμμετέχουσες ελάμβαναν θειική αταζαναβίρη με ριτοναβίρη 300/100 mg (n=20) ή 400/100 mg (n=21) άπαξ ημερησίως σε συνδυασμό με ζιδοβουδίνη/λαμιβουδίνη 300/150 mg δις ημερησίως. Όσες βρίσκονταν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης ελάμβαναν συνδυασμό θειικής αταζαναβίρης /ριτοναβίρης 300/100 mg.

Ο πρωτεύων στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η δοσολογία του συνδυασμού θειικής αταζαναβίρης /ριτοναβίρης με την οποία επιτυγχάνεται επαρκής έκθεση στο φάρμακο σε έγκυες γυναίκες με HIV σε σύγκριση με ιστορικά στοιχεία από ενήλικες με HIV. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και με τις δύο δόσεις της θειικής αταζαναβίρης επιτεύχθηκαν ελάχιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα (24 ώρες μετά τη δόση) κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, σε σύγκριση με τα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί ιστορικά σε ενήλικες με HIV.

Περιορισμένα δεδομένα σε έγκυες γυναίκες (300-1.000 εκβάσεις κύησης) υποδηλώνει απουσία δυσπλαστικής τοξικής δράσης της αταζαναβίρης. Μελέτες σε ζώα δεν υποδηλώνουν αναπαραγωγική τοξικότητα. Ωστόσο, καθώς οι μελέτες στον άνθρωπο δεν μπορούν να αποκλείσουν τελείως την πιθανότητα βλάβης, το ενδεχόμενο χορήγησης της θειικής αταζαναβίρης κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να εξετάζεται μόνο εάν το δυνητικό όφελος αιτιολογεί τον κίνδυνο.1

Σημαντικές Πληροφορίες σχετικά με τη θειική αταζαναβίρη για έγκυες γυναίκες που είναι θετικές στον HIV1

Κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης:

Η θειική αταζαναβίρη 300 mg μαζί με ριτοναβίρη 100 mg ενδέχεται να μην παρέχει επαρκή έκθεση στη θειική αταζαναβίρη, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις που η δράση της θειικής αταζαναβίρης ή ολόκληρου του σχήματος ενδέχεται να μειωθεί εξαιτίας ανοχής στο φάρμακο. Δεδομένου του ότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι λίγα και εξαιτίας των διαφοροποιήσεων από ασθενή σε ασθενή κατά τη διάρκεια της κύησης, για να εξασφαλιστεί επαρκής έκθεση μπορεί να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο Θεραπευτικής Παρακολούθησης του Φαρμάκου (TDM).

Ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης της έκθεσης στη θειική αταζαναβίρη είναι αναμενόμενος όταν η θειική αταζαναβίρη χορηγείται μαζί με φαρμακευτικά προϊόντα που είναι γνωστό ότι μειώνουν την έκθεση σε αυτό (π.χ., τενοφοβίρη ή ανταγωνιστές των υποδοχέων H2).
• Εάν είναι απαραίτητη η χορήγηση τενοφοβίρης ή ενός ανταγωνιστή των υποδοχέων H2, μπορεί να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο αύξησης της δόσης σε θειική αταζαναβίρη 400 mg με ριτοναβίρη 100 mg και Θεραπευτικής Παρακολούθησης του Φαρμάκου.
• Δεν συνιστάται η χρήση της θειικής αταζαναβίρης με ριτοναβίρη σε έγκυες ασθενείς που λαμβάνουν τενοφοβίρη ταυτόχρονα με έναν ανταγωνιστή των υποδοχέων H2.

Κατά τη διάρκεια της μεταγεννητικής περιόδου:

Μετά από μία πιθανή μείωση της έκθεσης στη θειική αταζαναβίρη κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, η έκθεση στη θειική αταζαναβίρη ενδέχεται να αυξηθεί και πάλι κατά τους πρώτους δύο μήνες μετά τον τοκετό. Επομένως, κατά τη μεταγεννητική περίοδο οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για ανεπιθύμητες ενέργειες.
• Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες δοσολογικές συστάσεις με αυτές των ασθενών που δεν είναι έγκυες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ταυτόχρονη χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την έκθεση στη θειική αταζαναβίρη.
Δεν είναι γνωστό εάν η θειική αταζαναβίρη, χορηγούμενη στη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, επιδεινώνει τη φυσιολογική υπερχολερυθριναιμία και οδηγεί σε εμφάνιση πυρηνικού ικτέρου στα νεογνά και στα βρέφη. Κατά την προγεννητική περίοδο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο πρόσθετης παρακολούθησης.

Γαλουχία

Δεν είναι γνωστό εάν η αταζαναβίρη ή οι μεταβολίτες της αταζαναβίρης απεκκρίνονται στο ανθρώπινο γάλα. Μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι η αταζαναβίρη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Ως γενικός κανόνας, συνιστάται οι προσβεβλημένες από τον HIV μητέρες να μην θηλάζουν τα βρέφη τους έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του HIV.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τον HIV αυξάνεται. Ο επιπολασμός των εγκύων γυναικών με HIV στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ υψηλό ποσοστό των γυναικών διαγιγνώσκονται κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Το ποσοστό αυτό μεγαλώνει εξαιτίας της αυξανόμενης εισόδου μεταναστών φορέων του HIV στην Ευρώπη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, πολύ περισσότερες έγκυες γυναίκες ζουν επίσης με τον HIV.


Για επιδημία ιλαράς προειδοποιεί ο ΠΟΥ



Κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Προειδοποίηση για ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς εξέδωσε ο ΠΟΥ στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς καταγράφηκαν πάνω από 26.000 κρούσματα σε 36 χώρες της Ευρώπης από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο 2011.

Από τα κρούσματα τα 14.000 παρουσιάστηκαν στη Γαλλία και πάνω από 1.000 στη Βρετανία. Να σημειωθεί ότι από ιλαρά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ευρώπη έξι άτομα, ενώ το 90% των περιπτώσεων αφορούσαν εφήβους και ενήλικες που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό - ειδικά τις ευπαθείς ομάδες.


Ασκηθείτε για να… κοιμηθείτε



Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με κατάθλιψη.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να ευνοεί τον καλύτερο ύπνο.

Άνθρωποι που ακολουθούσαν τις οδηγίες των ΗΠΑ, για την άσκηση, ανέφεραν καλύτερο ύπνο και λιγότερη κούραση την ημέρα σε σχέση με όσους δεν τις ακολουθούσαν.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η άσκηση οδηγεί άμεσα σε βελτιωμένη ανάπαυση και είναι πιθανό να υπάρχει άλλη εξήγηση για τη φαινομενική σχέση μεταξύ άσκησης και ύπνου. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα είναι κατά μεγάλο μέρος σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες, ανέφερε ο Matthew P. Buman, του Arizona State University.

Αλλά αν νομίζει κάποιος ότι ο καθημερινός περίπατος ή το τρέξιμο θα εξουδετερώσει τα προβλήματα ύπνου, μπορεί να αισιοδοξεί υπερβολικά, πρόσθεσε ο Buman. Ο Buman δήλωσε ότι γενικά η σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ύπνου είναι μέτρια.

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με κατάθλιψη, καρδιαγγειακή νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.

Η νέα έρευνα, επιστημόνων του Oregon State University, εξέτασε τα στατιστικά στοιχεία αμερικανικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2005-2006. Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερους από 2.600 ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 85 ετών, που μέτρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον ύπνο. Όλοι φορούσαν συσκευές που μετρούν τη σωματική δραστηριότητα, για μια εβδομάδα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πόσοι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ή υπερέβαιναν τις οδηγίες των ΗΠΑ, έχοντας γυμναστεί μέτρια, τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, ή έντονα, 75 λεπτά την εβδομάδα, ή σε συνδυασμό των δύο.

Όσοι ακολουθούσαν τις οδηγίες είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν συχνά ότι αισθάνονταν νύστα την ημέρα σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν λιγότερο. Είχαν επίσης 68% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ορισμένες φορές ότι είχαν κράμπες στο πόδι και 45% λιγότερε πιθανότητες να αναφέρουν πρόβλημα συγκέντρωσης όταν αισθάνονταν κούραση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Mental Health and Physical Activity».

Ο Buman αποκαλεί ενδιαφέροντα τα ευρήματα, ακόμα και αν δεν αποδεικνύουν ότι η άσκηση βελτιώνει τον ύπνο.

Η νέα έρευνα δεν εστίασε στη χρονική στιγμή της ημέρας που ασκείται κάποιος αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες δεν έδειξαν ότι η άσκηση αργά τη νύχτα διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου.

Ο ερευνητής Brad Cardinal, δήλωσε ότι η έρευνα είναι ασυνήθιστη επειδή μέτρησε άμεσα πόσο ασκούνταν οι συμμετέχοντες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Αθλήματα…χωρίς παθήματα



Γενικές οδηγίες για αρχάριους και όχι μόνο!
Πριν ξεκινήσετε κάποιο άθλημα αρχικά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να αναζητήσετε έναν έμπειρο προπονητή – καθηγητή φυσικής αγωγής να σας κατευθύνει στα πρώτα σας βήματα.

Σκι βουνού


Ανάλυση κινδύνου: Έχει υψηλές επιβαρύνσεις στα γόνατα και την σπονδυλική στήλη. Τα τραντάγματα πιέζουν ακανόνιστα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Κάνετε πάντα προθέρμανση, (περπατώντας αρχικά στο χιόνι, πηγαίνοντας σε μια πολύ εύκολη πίστα, ή περπατώντας με τα πέδιλα του σκι). Το γυμναστήριο είναι απαραίτητο, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν πάτε στο βουνό. Θα κάνετε ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση όλων των μυών αλλά κύρια του κορμού και των ποδιών.

Επίσης, διατατικές ασκήσεις θα φέρουν μέγιστα αποτελέσματα.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Το κολύμπι είναι μια άσκηση που μπορεί να γίνεται συμπληρωματικά, όπως επίσης και η ποδηλασία που πρέπει να συνδυάζεται και με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης του κορμού.

Ποδόσφαιρο

Ανάλυση κινδύνου: Είναι μονόπλευρη άσκηση που χρειάζεται να έχετε άψογη γενική φυσική κατάσταση, ώστε να μην εμφανίσετε κάποιο πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο μαζί με το σκι είναι τα αθλήματα με τους περισσότερους τραυματισμούς, στους ‘ερασιτέχνες’. Επίσης, λόγω των λοξών και πλάγιων μετατοπίσεων σε πολλούς αθλητές που δραστηριοποιούνται έντονα με το άθλημα, τα πόδια τους είναι στραβά (έχουν δηλ. ραιβοποδία).

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: δυναμώστε τη μέση σας και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ευλυγισίας ειδικά των ραχιαίων, των γλουτών και των ποδιών.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Ασχοληθείτε παράλληλα με κολύμπι, τζόγκινγκ, γενικά με αεροβική γυμναστική και γιόγκα.

Μπάσκετ


Ανάλυση κινδύνου: Επιβαρύνονται αρκετά η σπονδυλική στήλη και τα πόδια στις προσγειώσεις από τα άλματα. Συχνά παρουσιάζονται διαστρέμματα στην ποδοκνημική άρθρωση. Είναι άθλημα με μεγάλη σωματική επαφή.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Αυξήστε τη γενική φυσική κατάστασή σας. Δηλαδή, εκτός της αντοχής να έχετε δυνατό όλο το μυϊκό σύστημα με έμφαση στα πόδια, τη μέση και τα χέρια. Πάντοτε να κάνετε ζέσταμα και φοράτε πάντα τα σχετικά αθλητικά παπούτσια.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Σίγουρα το κολύμπι θα σας βοηθήσει, όπως το αερόμπικ ή ο χορός (μας αναπτύσσουν την αίσθηση της κίνησης στον χώρο).

Τένις


Ανάλυση κινδύνου: Οι κινήσεις του τένις επιβαρύνουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Υπερβολική επιβάρυνση δέχονται και οι αρθρώσεις του ‘καλού’ χεριού που πολλές φορές μπορεί να μας δημιουργήσει επικονδυλίτιδα. Όποιος θέλει να ασχοληθεί πρέπει να αναπτύξει αρχικά τη γενική φυσική του κατάσταση.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Για να παίξετε, κάνετε πάντα ζέσταμα τρέχοντας γύρω –γύρω στο γήπεδο, κάνοντας κινήσεις μετατόπισης παρόμοιες με αυτές όταν παίζετε και οπωσδήποτε διατατικές ασκήσεις.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Να επιδιώκετε να αποκτήσετε ένα σώμα συμμετρικά γυμνασμένο, κάνοντας τζόγκινγκ, ελεύθερη γυμναστική, μπάσκετ, κολύμπι και χορό (διάφορους μοντέρνους και παραδοσιακούς). Επίσης, ασκήσεις που αναπτύσσουν την ειδική φυσική κατάσταση είναι απαραίτητες.

Αεροβική


Ανάλυση κινδύνου: Όλες οι κινήσεις μπορούν και πρέπει να είναι ελεγχόμενες. Δεν έχουμε σοβαρές επιβαρύνσεις στο σώμα μας, αρκεί να τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Καλό ζέσταμα, διατατικές ασκήσεις και σωστό αθλητικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια που να κρατούν τα πόδια στις πλάγιες μετατοπίσεις.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Κάντε και κανένα βαράκι, καθίστε και σε κανένα μηχάνημα μυϊκής ενδυνάμωσης. Άλλωστε, μπορεί η αεροβική να αποτελεί για εσάς συμπληρωματική προπόνηση… που είναι και το καλύτερο.

Χορός (mambo, tsa-tsa, rock & roll, ελληνικοί παραδοσιακοί, κ. λ. π.)


Ανάλυση κινδύνου: Ο χορός απαιτεί ομοιόμορφες και ήρεμες κινήσεις απόλυτα ελεγχόμενες, γι΄ αυτό είναι σαν να κάνετε ένα μασάζ στο σώμα σας.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Προσοχή να μη ‘βεντουζάρει’ το πόδι σας σε κάποια στροφή στο πάτωμα. Δυναμώστε τους μύες της μέσης και της πλάτης.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Κολύμπι, ποδηλασία, προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) και ελλειπτικό μηχάνημα που έχουν τα γυμναστήρια θα σας βοηθήσουν.

Γκολφ


Ανάλυση κινδύνου: Κατά το γύρισμα και το χτύπημα της μπάλας η σπονδυλική στήλη παίρνει θέσεις μη φυσιολογικές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται άμεσα οι σπόνδυλοι της οσφυϊκής μοίρας. Χαρακτηρίζεται ως το σπορ των ‘ατσαλάκωτων’.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Απαραίτητα δυναμώστε το μυϊκό σας σύστημα και ιδιαίτερα τον κορμό σας. Επίσης, απαραίτητες είναι και οι διατατικές ασκήσεις.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Γιόγκα, γυμναστική στο γυμναστήριο με επιβαρύνσεις, κολύμπι, και διάφορες αθλοπαιδιές θα σας βοηθήσουν να έχετε καλή φυσική κατάσταση.

Σκουώς


Ανάλυση κινδύνου: Οι περιστροφικές κινήσεις, τα απότομα σταματήματα και η χρησιμοποίηση της μιας πλευράς, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη σπονδυλική στήλη.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Δυναμώστε τη μέση και την πλάτη σας. Προσέχετε να μην υπερβάλλετε και έτσι δημιουργήσετε φλεγμονές στον ώμο και τον αγκώνα.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Το ίδιο και με το τένις. Το τζόγκινγκ, η ελεύθερη γυμναστική, το μπάσκετ, το κολύμπι και ο χορός (διάφορους μοντέρνους και παραδοσιακούς) θα σας βοηθήσουν να έχετε καλή φυσική κατάσταση και υγεία.

Σερφ


Ανάλυση κινδύνου: Υψηλές επιβαρύνσεις στη μέση και γενικά στη σπονδυλική στήλη. Ενδείκνυται σε άτομα που έχουν άριστη φυσική κατάσταση. Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι τα γόνατα και μην ξεχνάτε την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Ιδιαίτερα δυνατοί ραχιαίοι, πλάτη, πόδια και γενικά όλο το σώμα. Προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία, (ειδικά γάντια, ρούχα που να καλύπτουν όλο το σώμα και αντηλιακά είναι απαραίτητα).

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Γυμναστική με βάρη, κολύμπι, κωπηλασία, σκι βουνού, επιβάλλονται για κάποιον που το καλοκαίρι θέλει να αρμενίσει τα πέλαγα.

Κωπηλασία


Ανάλυση κινδύνου: Εννοείται ότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία όσοι έχουν μικρά ή μεγάλα μυοσκελετικά προβλήματα (οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, γενικά πόνους στις αρθρώσεις κλπ). Είναι πολύ καλή άσκηση για αύξηση της μυϊκής αντοχής, όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και γνωρίζετε πολύ καλά την τεχνική.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Δυναμώστε ιδιαίτερα, όλους τους μύες της ράχης, τα πόδια και τα χέρια. Ποτέ μην ξεχνάτε το ζέσταμα, με κολύμπι ή με χαλαρή κωπηλασία και διατατικές ασκήσεις.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Χρειάζεστε να αναπτύξετε περισσότερο την αντοχή σας με κολύμπι, ειδικές ασκήσεις μέσα στο νερό και τζόγκινγκ.

Κολύμπι


Ανάλυση κινδύνου: Εάν γνωρίζετε να κολυμπάτε, είναι ίσως η ασφαλέστερη άσκηση. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο άνθρωπος δεν κινείται στη ζωή του κολυμπώντας αλλά περπατώντας. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα με τη μέση και τους ώμους αποφύγετε να κολυμπάτε με την τεχνική του πρόσθιου και μη δοκιμάσετε να κάνετε πεταλούδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται το ύπτιο και το ελεύθερο με σωστή τεχνική.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Προετοιμάστε το σώμα σας για να μπει στο νερό που έχει διαφορετική θερμοκρασία. Κάνετε πριν διατατικές ασκήσεις. Μην κολυμπάτε όταν έχει κύμα και πάντα μετά από τρεις ώρες από κάθε γεύμα.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Συνδυάστε το κολύμπι με περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο στην αμμουδιά, ασχοληθείτε με αεροβική και χορό και περπατήστε όπου και όταν σας δίνεται η ευκαιρία.

Άσκηση με βάρη


Ανάλυση κινδύνου: Το σώμα μας έχει περισσότερους από 600 μύες και είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα καταφέρουμε να τους γυμνάσουμε όλους. Τον σημαντικότερο μυ του σώματός μας, που είναι η καρδιά μας, είναι σίγουρο ότι δεν τον γυμνάζουμε με τα βάρη. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι αγγίζουν αυτό που λέμε ‘σύνδρομο υπέρχρησης’ και πολλές φορές έχουν σοβαρές συνέπειες.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Κάντε πάντα ζέσταμα με χαλαρό τρέξιμο και ελεύθερη γυμναστική ή 10λεπτη άσκηση στο ελλειπτικό μηχάνημα (μαζί με τα χέρια) ή κολυμπήστε. Οι διατατικές ασκήσεις επιβάλλονται πριν και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στα διαλείμματα. Συνιστάται η άσκηση αυτή για ηλικίες πάνω από 17ετών. Απαγορεύεται σε ανθρώπους με μυοσκελετικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Αεροβική, τζόγκινγκ, κολύμπι και αθλοπαιδιές αναπτύσσουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Αποφύγετε τα κάθε λογής ‘φάρμακα’ και δώστε έμφαση στην σωστή διατροφή.

Γενικές οδηγίες


-Επιλέξτε ποιο ή ποια αθλήματα σας αρέσουν και σας ταιριάζουν
-Ζητείστε το ΟΚ του γιατρού σας για να ασκηθείτε
-Πρέπει να καταλάβετε, ότι έχει κόστος στην υγεία σας εάν κάνετε την ίδια προπόνηση με τους πρωταθλητές, οι στόχοι σας είναι διαφορετικοί. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην προπόνησή σας αλλά κάνετε σωστή και ποιοτική άσκηση. -Εάν ο στόχος σας είναι να κατεβείτε σε αγώνες τότε αναζητείστε τους ειδικούς …
-Συνδυάστε διάφορα αθλήματα ώστε να εξισορροπηθούν οι αδυναμίες του καθενός. Για τα παιδιά μας, καλό είναι να πασχίζουμε για την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη τους δηλ. όχι στην μονόπλευρη και με καταπονήσεις άσκηση. -Το ερώτημα που μπαίνει είναι: καλή υγεία ή πρωταθλητισμός; Απαντήστε την και ενεργήστε ανάλογα
-Ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας σχολαστικά και ασχοληθείτε με την εμπέδωση της σωστής τεχνικής του κάθε αθλήματος. ‘Ένα λάθος της στιγμής μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή…’
-Ο σωστός εξοπλισμός για το κάθε άθλημα, όπως ο τύπος αθλητικών παπουτσιών, τα ρούχα (ανάλογα καλοκαίρι ή χειμώνας), τα γάντια και το κράνος για αθλήματα που είναι απαραίτητα και η σωστή επιλογή ειδικού εξοπλισμού αθλημάτων (πέδιλα σκι) είναι μέγιστης σημασίας
-Βρείτε έναν έμπειρο προπονητή – καθηγητή φυσικής αγωγής για να σας κατευθύνει και να σας διδάξει τη σωστή τεχνική και την ασφαλή άσκηση.


Πηγή: http://www.iatronet.gr