Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Οι περικοπές πνίγουν την παιδεία



Οι αριθμοί δείχνουν κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια, με τη «συμβολή» του μνημονίου, δείχνουν πλέον καθαρά οι αριθμοί για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, που έγινε πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες.

Όπωςεπισημαίνει ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, «όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία φθάσουν, όπως υπολογίζεται, μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε πως οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές. Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι και το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 19,2%»!

Τον περασμένο Ιούλιο, όπως αναφέρεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 2,058 δισ. ευρώ σε 1,694 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 18 %!

Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε συνολικά 1.933 σχολεία, από τα οποία 1.523 στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 1.056 σχολεία, 851 από τα 10.798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3.185 στη δευτεροβάθμια (6,5%), ενώ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις συνεχίζονται.

Οι καθηγητές λένε, επίσης, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα: Καταργήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, υποβαθμίστηκε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υποβαθμίστηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Κλείνουν 22 από τα 58 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

Καταργείται ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Υποβαθμίζεται σταδιακά ο θεσμός των βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν από συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια, ενώ επιβάλλονται πλέον τμήματα από 28-30 μαθητές.

Ειδικότερα, για τα σχολικά τμήματα: Ένας στους τέσσερις μαθητές (ποσοστό 23,64%) στα λύκεια της Αττικής φοιτά σε τμήμα με περισσότερους από 26 μαθητές. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Στρ. Στρατηγάκης το όριο ήταν 25 μαθητές, ενώ μέχρι το 2010 ο αριθμός αυτός αυξανόταν κατά 10% στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα χώρου. Φέτος η προσαύξηση του 10% υπάρχει και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον διαθέσιμο χώρο, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται πολλά τμήματα με όριο τους 28 μαθητές. Ετσι, 18.117 μαθητές γενικών λυκείων, φοιτούν σε τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές.

Στις χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 21,9, ενώ στην Αττική είμαστε ήδη στους 22,45.

«Τις δραματικές συνέπειες των περικοπών», επισημαίνουν οι καθηγητές, «υφίστανται οι ήδη βαριά τραυματισμένες από την οικονομική κρίση ελληνικές οικογένειες. Δεδομένου μάλιστα ότι μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών κατά 60%, προκάλεσε οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου, που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις καθημερινές λειτουργίες του, ενώ συνεχώς καλούνται οι γονείς να συμβάλουν στη λειτουργία του σχολείου για είδη πρώτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών: Κατά τη διετία 2010-11 έγιναν 3.400 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 17.500. Το σύνολο των εκπαιδευτικών είναι 160.000, μειώθηκαν δηλαδή πάνω από 10%! Επίσης, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι πλέον λιγότερες κατά 4 μηνιαίους μισθούς, υπολογιζομένων των περικοπών των νέων κρατήσεων και φόρων που ανέρχονται στο 20%.


«Χρυσοί» κανόνες για να κάνετε «κομπόδεμα»



Παραμένουν θετικοί στην αποταμίευση οι Έλληνες παρά την κρίση.

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου στον εορτασμό της οποίας εισχώρησε η Ελλάδα από το 1936.

Ειδικά για τους Έλληνες ο θεσμός της αποταμίευσης είναι συνυφασμένος με το θεσμό της οικογένειας, καθώς οι γονείς φροντίζουν να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με αγαθά όπως χρήματα, ακίνητα και χρηματοδότηση των σπουδών.

Σήμερα, παρά τα κυβερνητικά χαράτσια η αξία της εξοικονόμησης χρημάτων παραμένει ισχυρή στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας «The Boston Consulting» που διεξήχθη το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου 2011, σε 21 χώρες, στη λίστα με τις αξίες της ζωής την πρώτη θέση καταλαμβάνει η αποταμίευση.

Με αφορμή αυτό το γεγονός «Ο Τύπος της Κυριακής» προτείνει επτά χρυσούς κανόνες για να κάνετε κομπόδεμα:

- Θέστε το στόχο

Υπάρχουν στόχοι βραχυπρόθεσμοι όπως η αγορά ενός υπολογιστή και μακροπρόθεσμοι όπως η συνταξιοδότηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν έχετε παρά να μάθετε πόσο κοστίζει και να κάνετε το κουμάντο σας. Στη δεύτερη, θα πρέπει να υπολογίσετε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για να ζήσετε άνετα μετά τη συνταξιοδότηση σας και να υπολογίσετε πως οι επενδύσεις θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας.

-Εξαλείψτε το χρέος σας

Το χρέος λειτουργεί σαν βαρίδι στα σχέδια σας για αποταμίευση. Η εξάλειψη του αποτελεί το γρηγορότερο τρόπο για να «απελευθερώσετε» χρήματα.

-Συντάξτε και τηρήστε ένα χρονοδιάγραμμα

Ορίστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την πραγματοποίηση των βραχυπρόθεσμων στόχων και βεβαιωθείτε ότι ο στόχος είναι εφικτός μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

-Καθορίστε το ύψος της αποταμίευσης

Υπολογίστε πόσο θα πρέπει να αποταμιεύετε ανά εβδομάδα, μήνα ή μισθό για την επίτευξη καθενός από τους στόχους σας.

-Κρατήστε αρχείο των εξόδων σας

Κάντε μια λεπτομερή απογραφή των εξόδων σας για ένα χρονικό διάστημα που εσείς θα ορίσετε, όμως, μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Εν συνεχεία κατηγοριοποιείστε το είδος της δαπάνης.

-Περικόψτε τα έξοδα σας

Ιεραρχήστε τις προτεραιότητες σας και προβείτε στις περικοπές που θα έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στην ευημερία σας.

-Σταματήστε τη χρήση της πιστωτικής

Όταν πραγματοποιείτε τις αγορές σας με «πλαστικό» χρήμα είναι πιο εύκολο να παρεκτραπείτε.


Οδηγίες για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας



Προσφέρει τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας χώρα μας.

Μπορεί να μην υπάρχουν θαυματουργές μέθοδοι που να υπόσχονται θεαματική εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο η υιοθέτηση κάποιων κανόνων μπορεί να συμβάλει ως ένα βαθμό στον περιορισμό της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Τους κανόνες αυτούς αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άγις Παπαδόπουλος. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, μαγική συνταγή δεν υπάρχει, ωστόσο λόγω του ήπιου κλίματος στη χώρα μας, οι Έλληνες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια υιοθετώντας μια νέα νοοτροπία και αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια:

Πρώτον, ο καθολικός αερισμός του σπιτιού, συνήθης πρακτική που δικαιολογημένα ακολουθείται στα περισσότερα νοικοκυριά για λόγους υγιεινής, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, να γίνεται μία φορά ημερησίως και αυτόματα. Θα πρέπει δηλαδή ν’ ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας διάπλατα για 20 λεπτά κάθε ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανανέωση του αέρα, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία, δεν απαιτείται επαναθέρμανση του χώρου.

Δεύτερον, η ορθολογική χρήση του συστήματος θέρμανσης, μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι λάθος να ανοιγοκλείνουμε τους διακόπτες. Αντίθετα θα πρέπει να ρυθμίζουμε το σύστημα θέρμανσης σε μια σταθερή θερμοκρασία. Αλλά ακόμα κι όταν φεύγουμε από την οικία μας θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς ώστε, όταν επιστρέψουμε, να μην απαιτείται σημαντική καύση του καυστήρα για να επιτευχθεί η θερμοκρασία 22 βαθμών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα σπίτια που κοιτούν προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τα αφήνουμε να λιάζονται, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% ενέργεια, ενώ το βράδυ πρέπει να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να μπαίνει όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ, τα νοικοκυριά θα πρέπει απαραίτητα κάθε χρόνο να πραγματοποιούν συντήρηση του καυστήρα τους και επιπρόσθετα να αποφεύγουν να επεμβαίνουν στις ρυθμίσεις του συστήματος.

Τέλος, για εξοικονόμηση ενέργειας με μικρό κόστος, ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει τη χρήση ηλιακών συλλεκτών, θερμοστατικών διακοπτών, καθώς και την αλλαγή κουφωμάτων. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, ο καλύτερος τρόπος ώστε ο καταναλωτής να ρίξει στο μισό τις ενεργειακές του ανάγκες είναι μια καλή θερμομόνωση.


To Πι του μέλλοντος



Δεν χρειάζεται ώθηση από τον χρήστη.

Τα βοηθητικά στήριξης και βηματισμού του μέλλοντος, έχουν βγει σε διάφορα «μεγέθη και χρώματα» και σε αυτή τη μεγάλη λίστα έρχεται να προστεθεί άλλο ένα μηχάνημα από την Murata Manufacturing.

O όλος σχεδιασμός έχει εμπνευστεί από μερικά αυτόνομα ρομπότ που η ίδια η εταιρεία έχει αναπτύξει, όπως το Segway, έτσι και αυτό είναι σε θέση να διατηρήσει την ισορροπία και να παραμείνει όρθιο από μόνο του, με ένα επιπλέον σετ τροχών για πρόσθετη ασφάλεια.

Εν αντιθέσει με τα παραδοσιακά μηχανήματα, το συγκεκριμένο δεν χρειάζεται σχεδόν καμία δύναμη ώθησης από τον χρήστη, αφού οι ενσωματωμένοι αισθητήρες του επιτρέπουν να ανιχνεύει την κλίση του σώματος και το κατά πόσο πιο γρήγορα ή πιο αργά πρέπει να πάει, ενώ είναι αρκετά δυνατό ώστε να μεταφέρει τα ψώνια ή την βαλίτσα κάποιου.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν η εταιρεία δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει με βεβαιότητα κάποια ημερομηνία κυκλοφορίας.


 


Πηγή: http://www.proho.gr

Η ισορροπημένη διατροφή κατά του καρκίνου του μαστού



Σημαντικό μέτρο πρόληψης η μείωση του αλκοόλ.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, επομένως είναι η καταλληλότερη εποχή, για να απαντηθεί το ερώτημα «πόσο σημαντική είναι η διατροφή» ως μέτρο πρόληψης.

Ειδικοί επιστήμονες στο κέντρο αντιμετώπισης καρκίνου στο πανεπιστήμιο του Τέξας, ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία του κόσμου, εξηγούν πως ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν 38% μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης. Σχεδόν 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, επισημαίνουν.

Ως ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης, οι επιστήμονες αναφέρουν την μείωση αλκοόλ σε ένα ποτήρι την ημέρα. Πάντως, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης Καρκίνου, «καμία τροφή ή προϊόν διατροφής δεν μπορεί να βοηθήσει από μόνο του ως μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου». Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητος ο συνδυασμός τροφών στη καθημερινή διατροφή.

Μια ισορροπημένη διατροφή- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει φασόλια, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σπανάκι, ντομάτες, σκόρδα καθώς και χυμούς σταφυλιών αλλά και πράσινο τσάϊ. Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα καρύδια μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη η άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.


Ρακόμελο το σπιτικόν



Από καταπραϋντικό για το κρύωμα, από θεραπευτικό για κάθε γνωστή και άγνωστη πάθηση μέχρι και θερμαντικό μέσο για τα κρύα του χειμώνα, το ρακόμελο έχει υμνηθεί όσο λίγα ελληνικά ποτά. Και δικαίως!

Πιες το ζεστό για να φτιάξεις κεφάλι ή απόλαυσέ το κρύο ως απεριτίφ πριν το φαγητό, το ρακόμελο πάει με όλα. Μόνο προσοχή, γιατί το μέλι και το άρωμά του συνήθως ξεγελάνε τους αμύητους και καταλήγουν να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους: στο φαινομενικά αθώο ποτό με τη γλυκιά γεύση κυριαρχεί σε ποσότητα και δύναμη η ρακή!

Τι θα χρειαστείς

1 λίτρο ρακή καλής ποιότητας
4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι
2 ξύλα κανέλας
1-2 καρφάκια γαρίφαλο (προαιρετικά)

Πώς το φτιάχνεις


1. Τοποθετείς σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά.

2. Τα βράζεις σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς, προσέχοντας ωστόσο να μην πάρει φωτιά το μείγμα από τις αναθυμιάσεις της ρακής.

3. Μόλις πάει να πάρει βράση, κατεβάζεις την κατσαρόλα από το μάτι, τη σκεπάζεις με το καπάκι και αφήνεις το θαυματουργό μείγμα τουλάχιστον 10 λεπτά για να πάρει όλα τα αρώματα.

4. Σουρώνεις και είσαι έτοιμος!

Αν σου περισσέψει ρακόμελο (κάπως δύσκολο!), το αποθηκεύεις πάντα σε γυάλινο μπουκάλι.

Καλά κεφάλια!


Η χειμερινή ώρα βλάπτει τη διάθεσή μας



Το σκοτάδι επιτείνει το αίσθημα μελαγχολίας.

Σαν να μην έφθανε το «κούρεμα» και τα φορολογικά βάρη, έρχονται τώρα και οι μικρότερες ημέρες του χειμώνα για να μας βυθίσουν σε μελαγχολία. Καθώς η ημέρα μικραίνει, ελαττώνεται και το φως στο οποίο εκτίθεται ο ανθρώπινος οργανισμός, με αποτέλεσμα να «χαλάει» η διάθεσή μας.

Όπως εξηγεί στον «Τύπο της Κυριακής», ο καθηγητής ψυχιατρικής Κώστας Σολδάτος, το ηλιακό φως είναι απαραίτητο για την έκκριση των ενδορφινών, των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας», που μας ανεβάζουν τη διάθεση.

Η έλλειψη φωτός ευθύνεται για την εμφάνιση του συνδρόμου SAD που πλήττει το χειμώνα εκατομμύρια Ευρωπαίους, όχι μόνο στις σκοτεινές χώρες του Βορρά, αλλά ακόμη και στην Ελλάδα. Και, όπως εκτιμά ο κ. Σολδάτος, αν προσθέσουμε και το ψυχικό βάρος από την οικονομική κρίση, φαίνεται πως η κατάθλιψη είναι ένα βήμα πιο κοντά.

Η λύση είναι να προσπαθούμε να «συντονιστούμε» με τις ώρες του ηλιακού φωτός. Να ανοίγουμε τα παράθυρα για να μπει στο χώρο μας όλο και περισσότερο φως και να έχουμε έντονο φωτισμό στο χώρο εργασίας μας.


Η ιστορία του Χρήστου Κάπελλα



Μπορεί μία άτυχη στιγμή να του στέρησε το αριστερό πόδι, αλλά ο Χρήστος Κάπελλας συνέχισε αποφασιστικά την ζωή του και πλέον πρωταγωνιστεί σε αγώνες στίβου.


Σε ηλικία 17 ετών , ο Καπέλλας είχε σοβαρό ατύχημα με την μηχανή του. Μάλιστα μέσω της «Espresso της Κυριακής» εξήγησε τις συνθήκες του συγκεκριμένου περιστατικού:

«Ήταν σφηνωμένο στον κορμό του δένδρου που παρέσυρα με τη μηχανή μου. Σε μια στροφή του δρόμου έχασα τον έλεγχό της και τον συνεπιβάτη μου, Τον είδα που κατρακυλούσε πίσω μου. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Στη λεωφόρο Ειρήνης η μοίρα χτύπησε αυτήν την φορά την οικογένεια μου. Όταν ήμουν επτά χρονών έχασα τον πατέρα μου από τροχαίο. Πήγαινε να πουλήσει τη μηχανή του σε κάτι αγώνες στο Ξυλόκαστρο. Στη διαδρομή κάποιος τον έκλεισε και έχασε τη ζωή του. Αυτό στοίχισε σε όλους μας πολύ. Ο καθημερινός φόβος της μητέρας μου ήταν να μην μπλέξουμε με μηχανές. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε».

Ωστόσο, αυτή η περιπέτεια δεν μείωσε την αγάπη του για τις μηχανές:

«Η μηχανή είναι μικρόβιο. Είναι μέσα στο αίμα μας. Ακόμα και τώρα. Είναι αρρώστια. Η ταχύτητα σου δίνει το συναίσθημα της απόλυτης ελευθερίας. Πάνω στη μηχανή διατάζεις εσύ. Ακόμα και αν δεν είχα χάσει τον πατέρα μου από τροχαίο, πάλι μηχανή θα κουβάλαγα».

Ο Κάπελλας αποκάλυψε επίσης τα συναισθήματα του μετά το ατύχημα:

«Ήξερα τι έγινε. Κατάλαβα τι μου είχε συμβεί. Δεν ξέρω πως θα ήταν η ζωή μου, αν δεν είχα πάθει το τροχαίο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έπρεπε να ζήσω ή να πεθάνω. Τα πάντα είναι η στιγμή. Και το μόνο που σε κρατάει στη ζωή είναι η οικογένειά σου. Τα πρόσωπα της μητέρας μου και του αδελφού μου ήταν συνεχώς μπροστά μου. Ένα πράγμα σκεφτόμουν, πώς θα τα βγάλουν πέρα χωρίς εμένα. Ένα κομμένο πόδι δεκαεπτά εκατοστά κάτω από το γόνατο δεν είναι ό, τι καλύτερο για έναν νεαρό δεκαεφτάρη. Έμεινα πολλά βράδια άυπνος. Έκλαψα, πόνεσα. Ένιωθα κάθε λεπτομέρεια του κομμένου μου ποδιού. Ακόμα και τώρα πολλές φορές νιώθω να με πονάει το μεγάλο μου δάκτυλο, η πατούσα μου. Ζω ακόμα με φαντάσματα».

Και παραδέχθηκε ότι ήταν τυχερός, αν και τόνισε πως η θέληση για ζωή αποτέλεσε το σημαντικότερο του κίνητρο:

«Ήταν θαύμα και μάθημα που με κάνει να ξεπερνάω τον εαυτό μου! Όμως ήταν και θέληση για ζωή. Αυτή η θέληση με έσωσε! Η συμπαράσταση δικών μου ανθρώπων με έκανε να θέλω να περπατήσω. Η αγάπη τους μου έδινε και μου δίνει δύναμη να στέκομαι όρθιος, να αγωνίζομαι, να ξαναπάρω τη ζωή στα χέρια μου. Το ψεύτικο πόδι είναι δώρο για μένα. Πολύ ακριβό δώρο, βέβαια, Αφού κοστίζει μέχρι και 7.000 ευρώ και πρέπει να το αλλάζω κάθε πέντε χρόνια. Αυτή είναι η διάρκεια ζωής του. Ας είναι καλά η νονά μου, που πλήρωσε όλα τα έξοδα της αποκατάστασής μου και ο γιατρός μου κ. Άγγελος Χρονόπουλος, που ποτέ δεν με πίεσε για τίποτε. Με είδε σαν φίλο. Και βέβαια όλοι οι γιατροί στο «Ερρίκος Ντυνάν» που με στήριξαν και ακόμα με στηρίζουν».

Στην συνέχεια μίλησε για την μηδαμινή βοήθεια του κράτους:

«Η βοήθεια από το κράτος ήταν μηδαμινή και πλέον μας έκοψαν τελείως. Δεν σου πληρώνουν καρότσι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, γιατί ισχυρίζονται ότι δεν το χρειάζεσαι και ότι μπορείς να πάρεις ένα κινέζικο, που σε μία δύο διαδρομές του φεύγουν οι ρόδες. Είναι κρίμα, γιατί όλοι εμείς, που ζωή μας έκανε άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν ζητήσαμε ποτέ τίποτε. Με έναν νόμο που ψηφίστηκε μας έκοψαν την επιχορήγηση τεχνητού μέλους. Όμως ποιος σαν κι εμένα μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό; Μου δίνουν 700 ευρώ για τη σιλικόνη που φοράω κάτω από το τεχνητό πόδι και εγώ πληρώνω 1.200 ευρώ. Δεν φτάνει βέβαια μία. Το κράτος μου παρέχει τη δυνατότητα φοροαπαλλαγής για το αυτοκίνητο που έχω. Μου έβγαλε ποσοστό αναπηρίας 67%. Αλλά κάθε τρία χρόνια περνάω από επιτροπή. Έχουν μάλλον την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να φυτρώσει πόδι, γι’ αυτό χρειάζεται να τραβάμε μία δεκαήμερη ταλαιπωρία κάθε φορά, με ατελείωτα πηγαινέλα στους γιατρούς και τις διάφορες υπηρεσίες για να μας ξαναδώσουν το ίδιο ποσοστό. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα κάνω όταν χρειαστεί να αλλάξω πόδι, γιατί λόγω του αθλητισμού το τεχνητό μέλος έχει μεγαλύτερη φθορά».

Και εξήγησε πως εισήλθε ο στίβος στην ζωή του:

«Μετά το ατύχημα φοβόμουν να κάνω το παραμικρό. Σήμερα δεν ζηλεύω τους ανθρώπους που έχουν γερά και τα δύο πόδια τους. Ξέρω ότι μπορώ και περπατάω καλύτερα. Κάνω ποδήλατο, ιππασία. Είμαι υπερκινητικός. Αυτό με χαρακτήριζε από παιδί. Η μητέρα μου και η γιαγιά μου γνώριζαν έναν καλό προπονητή που ασχολείται με εμάς. Με έφεραν σε επαφή μαζί του, Ο Δημήτρης Σκλαβούνος άλλαξε όλη μου τη ζωή το 2002. Αυτός τόνωσε την αυτοπεποίθηση μου. Ξεκίνησα προπονήσεις στο άλμα επί κοντώ, χωρίς να έχω βάλει τεχνητό μέλος. Τον πρώτο χρόνο έτρεχα πολλά μέτρα με το ένα πόδι. Ο στίβος με βοήθησε να μάθω να περπατάω, να τρέχω, να έχω μυϊκή δύναμη».

Πρόσθεσε ότι ταλαιπωρεί ιδιαίτερα το τεχνητό του πόδι, αλλά παραδέχεται ότι δεν μετανιώνει για τις θυσίες του:

«Ο πόνος γίνεται φίλος και συνεχίζεις να κάνεις αυτό που κάνεις, αν δεν θέλεις να σε πάρει από κάτω. Όσο για το τεχνητό μέλος, είναι πλέον κάτι δικό μου και όχι ξένο. Το φοράω συνέχεια. Προπονούμαι δύο ώρες κάθε μέρα, δουλεύω κυλιόμενη βάρδια στο «Ερρίκος Ντυνάν», όποτε μπορώ, και στο συνεργείο του αδελφού μου στη Χαλκίδα και δύο φορές την εβδομάδα καθαρίζω τις σκάλες στην πολυκατοικία όπου μένω. Το ταλαιπωρώ πάρα πολύ. Πονάει λίγο παραπάνω. Παθαίνει δερματολογικά προβλήματα επειδή δεν εισπνέει το δέρμα. Αλλά αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στη δύναμη που μου δίνει κάθε φορά η προσπάθεια και η αίσθηση ότι είμαι ζωντανός και χρήσιμος!».

Και κατέληξε στους στόχους του, οι οποίοι συγκεντρώνονται στους αγώνες του 2012 στο Λονδίνο:

«Η καθημερινότητα είναι στίβος. Βλέπεις γύρω σου ότι υπάρχουν και χειρότερα. Δυναμώνεις και πηδάς τα εμπόδια. Μπορεί κάθε μέρα να νιώθεις το τραύμα. Να νιώθεις ότι σου λείπει κάτι. Ειδικά όταν ανεβαίνεις σκαλοπάτια. Όταν αργεί βασανιστικά να ακολουθήσει το ένα πόδι το άλλο. Όμως δεν το βάζω κάτω. Έτσι πήρα και τις διακρίσεις ως αθλητής. Με πείσμα, υπομονή και θέληση. Έκανα πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ύψος το 2007 και ήρθα τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχω πολλά πανελλήνια ρεκόρ. Στο Πεκίνο το 2008 πήρα μεγάλη απογοήτευση. Αναγκάστηκα να πάω χωρίς τον προπονητή μου και ενώ είχα κάνει τις καλύτερες προπονήσεις στη ζωή μου και ήμουν σίγουρος ότι θα ερχόμουν πίσω με τίτλο ή ότι θα ήμουν στην πεντάδα, ήρθα ένατος. Από εκείνη τη στιγμή συνεχίζω να προπονούμαι με όνειρο το Λονδίνο, αλλά αυτό το κάνω για μένα και τους απλούς Έλληνες. Άλλωστε, οι διοικούντες μας λένε να πληρώνουμε 1.700 ευρώ από την τσέπη μας για να πάμε στην Ολλανδία όπου γίνονται αγώνες και δεν τους ενδιαφέρει αν θα αγωνιστούμε για κάποιον τίτλο, κόψανε ακόμα και τα πριμ. Όμως εγώ πού θα βρω 1.700 ευρώ; Δεν έχω 50 ευρώ για να πάρω ένα ζευγάρι παπούτσια. Θέλω να πάω στο Λονδίνο το 2012 και ονειρεύομαι τίτλο, αλλά θέλω να πάω αυτήν τη φορά με το προπονητή ου. Θα το παλέψω αυτό είναι σίγουρο».


ΔΕΗ: Από την Τρίτη το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο



Από την ερχόμενη Τρίτη, 1η Νοεμβρίου, τίθεται σε εφαρμογή το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Για το διάστημα έως τις 30 Απριλίου η μειωμένη χρέωση του ρεύματος ισχύει για έξι ώρες τη νύχτα (από τις 2 π.μ. ως τις 8 π.μ.) και δύο ώρες το μεσημέρι (από 3.30 μ.μ. έως 5.30 μ.μ.)

Το τιμολόγιο του νυχτερινού ρεύματος είναι 0,054 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενώ το πάγιο είναι 4 ευρώ το τετράμηνο.



Ποιος «οδηγεί» την όρεξη για φαγητό;



Ο εγκέφαλος ή το στομάχι μας κάνει να τρώμε;

Το φαγητό αποτελεί, για τους περισσότερους, μία ιδιαίτερα απολαυστική και ευχάριστη διαδικασία. Η έναρξη και το τέλος της κατανάλωσης του εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Διάφορες ορμόνες, όπως η γκρελίνη, καθώς και άλλες ουσίες, π.χ. το νευροπεπτίδιο Υ, που προέρχονται είτε από το γαστρεντερικό σωλήνα, είτε από τον υποθάλαμο, διαδραματίζουν καίριο ρόλο. Πληθώρα ερευνών προσπάθησαν να διευκρινίσουν τι είναι αυτό που ουσιαστικά καθορίζει τις διατροφικές μας επιλογές. Εγκέφαλος και στομάχι αποτελούν τους κύριους αντιπάλους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Yale και Arizoma των ΗΠΑ, προσπάθησε να καθορίσει το ποσοστό της επίδρασης των διατροφικών πεποιθήσεων στην πείνα και στον κορεσμό. Ζήτησαν από 46 υγιείς άντρες και γυναίκες να καταναλώσουν δύο διαφορετικά milκshakes. Τα milkshakes αυτά ανέγραφαν το θερμιδικό τους περιεχόμενο και έτσι οι συμμετέχοντες γνώριζαν εάν κατανάλωναν το υπερθερμιδικό, που απέδιδε 640 kcal ή το χαμηλοθερμιδικό, που απέδιδε 140 kcal. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν για το αίσθημα πληρότητας που ένιωθαν, ενώ συλλέχθηκαν και δείγματα αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση των milkshakes. Από τα δείγματα που συλλέχθηκαν, έγιναν μετρήσεις των επιπέδων γκρελίνης στο αίμα, της ορμόνης δηλαδή που μεταφέρει το αίσθημα της πείνας από το στομάχι στον εγκέφαλο.

Το ενδιαφέρον της έρευνας αυτής είναι ότι, στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωσαν δύο διαφορετικά milkshakes αλλά το ίδιο. Τους χορηγήθηκε λοιπόν το ίδιο milkshake, το οποίο παρείχε 380kcal.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα επίπεδα της γκρελίνης, τα οποία αυξάνονται απουσία φαγητού και μειώνονται όταν τρώμε, μειώνονταν πιο γρήγορα σε όσους κατανάλωσαν το υπερθερμιδικό milkshake. Αντίθετα, όσοι κατανάλωσαν το υποθερμιδικό ρόφημα, εμφάνισαν πιο αργή μείωση των επιπέδων της γκρελίνης, άρα μικρότερο αίσθημα κορεσμού. Παρά το γεγονός δηλαδή, ότι οι άνθρωποι αυτοί κατανάλωσαν ουσιαστικά το ίδιο ρόφημα, το γεγονός ότι θεωρούσαν ότι κατανάλωναν ένα λιγότερο ή περισσότερο θερμιδικό γεύμα τους οδήγησε στο αίσθημα κορεσμού που ανέμεναν. Όσοι θεωρούσαν ότι κατανάλωσαν το υπερθερμιδικό milkshake χόρτασαν γρηγορότερα και είχαν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας, σε σύγκριση με όσους κατανάλωσαν το υποθερμιδικό.

Παρόμοια συμπεράσματα έδειξαν και άλλες μελέτες. Πρόσφατη έρευνα του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol συγκλίνει σε παρόμοια αποτελέσματα. Σε 32 άτομα αποκάλυψαν τα συστατικά ενός χυμού φρούτων που μετά κλήθηκαν να καταναλώσουν. Στους μισούς έδειξαν μία μικρή ποσότητα φρούτων και στους άλλους μισούς μεγαλύτερη. Το αποτέλεσμα ήταν: τόσο το αναμενόμενο αίσθημα πληρότητας, όσο και η πραγματική αίσθηση του κορεσμού, μετά την κατανάλωση του φυσικού χυμού ήταν μεγαλύτερη σε όσους είχε αποκαλυφθεί η μεγαλύτερη ποσότητα των φρούτων.

Επιπλέον, η αντίληψη των καταναλωτών για το πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο φαίνεται, ότι επηρεάζει και αυτή την ποσότητα της τροφής που θα καταναλωθεί. Ενενήντα εννέα γυναίκες κλήθηκαν να καταναλώσουν μπισκότα. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα: ότι όσα θεωρούνταν ως πιο υγιεινά καταναλώθηκαν κατά 33% περισσότερο.

Από όσα λοιπόν προαναφέρθηκαν, διαφαίνεται ότι η επιλογή της τροφής δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Στομάχι και εγκέφαλος παλεύουν συνεχώς για το ποιος θα επικρατήσει. Οι πεποιθήσεις που έχουμε για το φαγητό διαδραματίζουν, απ΄ ότι αποκαλύπτουν πολλές μελέτες, σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που πιστεύαμε στο παρελθόν. Εάν ένα τρόφιμο θεωρείται θερμιδογόνο ή μη, υγιεινό ή όχι, μπορεί να καθορίσει κατά πολύ, την τελική ποσότητα που θα καταναλωθεί, αλλά και το επερχόμενο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού.

Αν και τα συμπεράσματα δε μπορούν να είναι απόλυτα, αφού ο αριθμός τόσο των μελετών, όσο και των συμμετεχόντων είναι ακόμη μικρός, σίγουρα δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν. Ο ρόλος του εγκεφάλου στην όλη διαδικασία της επιλογής της τροφής καθώς και του εναύσματος της διακοπής της κατανάλωσής της, φαίνεται να είναι σημαντικός. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί ο ρόλος του στομαχιού και των ορμονών που εκεί εκκρίνονται στην όλη διαδικασία. Κρίνεται απαραίτητη λοιπόν, η διεξαγωγή περεταίρω μελετών για να διευκρινιστεί ο ακριβής ρόλος των δυο αυτών οργάνων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Μην ρίχνετε το «φταίξιμο» στο μεταβολισμό



Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.

Πολλοί από εκείνους που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος ρίχνουν το φταίξιμο στον αργό μεταβολισμό τους. Μήπως όμως μπορούν να τον αλλάξουν;

Πολλές από τις δημοφιλείς δίαιτες των προηγούμενων δεκαετιών συμπεριελάμβαναν στα μενού τους διατροφικούς συνδυασμούς που υποτίθεται ότι έδιναν ώθηση στο μεταβολισμό, βοηθώντας τον οργανισμό να κάψει το συσσωρευμένο λίπος. Όλοι θυμόμαστε, για παράδειγμα, τις περίφημες χημικές δίαιτες και κάποιοι από εμάς πιθανόν να τις έχουμε δοκιμάσει. Ωστόσο μύθοι όπως το να μην συνοδεύουμε πρωτεΐνες με υδατάνθρακες, όπως κρέας με μακαρόνια, ή να μην τρώμε φρούτα αμέσως μετά το φαγητό ή διάφορες δίαιτες μονοφαγίας έχουν σήμερα καταρριφθεί αφού δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά. Πράγματι όμως ο μεταβολικός μας ρυθμός δεν είναι αμετάβλητος και υπάρχουν άλλοι επιστημονικά έγκυροι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να τον ενισχύσουμε.

Πέντε χρήσιμες συμβουλές


1. Μην παραλείπετε το πρωινό: 
Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό όχι μόνο δεν παίρνουν αλλά, αντίθετα, χάνουν πιο εύκολα βάρος. Καλές επιλογές είναι ένα γιαούρτι (2% λιπαρά) με ένα μπολ δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή γάλα (1,5% λιπαρά) με βρώμη.

2. Τρώτε περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες:
Ίσως δεν το γνωρίζετε, όμως κάθε φορά που καταναλώνουμε άπαχες πρωτεΐνες όπως ασπράδια αβγών, τυριά χαμηλά σε λιπαρά, άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, ο οργανισμός μας εκκρίνει την ορμόνη γλυκαγόνη. Η γλυκαγόνη με τη σειρά της στέλνει σήμα στα λιποκύτταρα να απελευθερώσουν λίπος στο αίμα, ενθαρρύνοντας το σώμα να το χρησιμοποιήσει. Με άλλα λόγια, όταν καταναλώνουμε περισσότερες από αυτές τις πρωτεΐνες, καίμε περισσότερο λίπος, με αποτέλεσμα να χάνουμε περισσότερο βάρος.

3. Περιορίστε στο ελάχιστο τα επεξεργασμένα δημητριακά:
Τρόφιμα που φτιάχνονται από επεξεργασμένα δημητριακά, όπως λευκά ψωμιά και ζυμαρικά, μπισκότα, κουλουράκια, κέικ, κρουασάν και άλλα αρτοσκευάσματα προκαλούν υπερέκκριση της ινσουλίνης, η οποία έχει την αντίθετη επίδραση στον οργανισμό μας από αυτή που έχει η γλυκαγόνη. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που υπό κανονικές συνθήκες εκκρίνεται από το πάγκρεας διευκολύνοντας τη λήψη της γλυκαγόνης από τα κύτταρα. Όταν όμως τρώμε μεγάλη ποσότητα από το λάθος είδος υδατανθράκων, όπως είναι η ζάχαρη και τα προϊόντα από άσπρο αλεύρι, εκκρίνεται υπερβολική ινσουλίνη, η οποία τελικά ενθαρρύνει το σώμα μας να αποθηκεύσει λίπος.

4. Προτιμήστε τους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη:
Προτιμήστε δηλαδή φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί και ζυμαρικά) και όσπρια. Έρευνες δείχνουν ότι ειδικά τα προϊόντα ολικής άλεσης ωφελούν όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου του έντερου και της δυσκοιλιότητας.

5. Πίνετε πράσινο τσάι.
Αντί για καφέ το πρωί προτιμήστε να πιείτε πράσινο τσάι, το οποίο εκτός του ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία βοηθάει και στην απώλεια περιττών κιλών. Μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο πράσινο τσάι, βοηθούν τον οργανισμό μας να κάψει λίπος. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την απορρόφηση του λίπους από το έντερο. Η δόση που θεωρείται αποτελεσματική για σημαντική απώλεια βάρους είναι 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.

Μπορείτε να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας εντάσσοντας στο πρόγραμμά σας τη γυμναστική, καθώς η σωματική δραστηριότητα βοηθάει επίσης στην αύξηση των καύσεων.


Πηγή: http://www.myworld.gr

Άρθρο σοκ της Handelsblatt: Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές!





- Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση σε όσους με "βοηθούν" λένε δημοσιογράφοι της Handelsblatt
- Η ομάδα των 20 ατόμων έζησε για λίγο στην Ελλάδα και μεταφέρει το κλίμα έκρηξης
- Προειδοποιούν για τον κίνδυνο δικτατορίας!

Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου για σωματική βλάβη” αναφέρει άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, μετά την επίσκεψη και παραμονή στη χώρα μας ομάδας 20 δημοσιογράφων, που έζησαν από κοντά την κατάσταση στη χώρα.

Όπως λένε, μίλησαν με πολιτικούς, επισκέφθηκαν υπηρεσίες και ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο. Αυτό που είδαν είναι “μία εξαντλημένη χώρα, που υποφέρει από ένα διπλό βάρος: το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, που κάνει τα πράγματα χειρότερα. 

“Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να είναι πιο αποκαρδιωτικά. Η οικονομική ζωή σβήνει, η ανεργία αυξάνεται, οι νέοι άνθρωποι ονειρεύονται να φύγουν στο εξωτερικό. Και το χρέος ανεβαίνει συνεχώς χωρίς τα μέτρα να φέρνουν αποτέλεσμα” αναφέρουν. 

“Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική κατά της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει” προσθέτουν.

“Πιο επικίνδυνα όμως είναι όσα δεν φαίνονται. Αν ήμουν από την Ελλάδα θα ήμουν μεταξύ αυτών που θα έβλεπαν με ανησυχία και με επαγρύπνηση την στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες – σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας.

“Ένα τέτοιο βουνό χρέους δεν μπορεί να μειωθεί συρρικνώνοντας την οικονομική δύναμη. Αν και η χώρα έχει λάβει τα σκληρότερα μέτρα που έχει πάρει δυτική χώρα εκτός πολέμου, το χρέος έχει μεγαλώσει κατά 67 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το ΑΕΠ έχει φτάσει από το 127% στο 157%. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μυς όταν πεινάει” σημειώνουν.

“Το σπιράλ της κρίσης τρέχει όλο και πιο γρήγορα. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα επιβραδύνει την αποσύνθεση της χώρας αλλά δεν θα τη σταματήσει. Όλα άργησαν κατά ενάμιση χρόνο. Αν τότε είχε γίνει διαπραγμάτευση του χρέους σήμερα θα ήταν κάτω από 100% του ΑΕΠ. Όπως έχουν τα πράγματα η χώρα θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για πολύ καιρό”, τονίζουν.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της έγκυρης εφημερίδας που αρθρογραφεί για τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας, η θεραπεία που δίνεται στην Ελλάδα τώρα θυμίζει την προσέγγιση του αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σαχς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γέλτσιν: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. 

“Δημιούργησαν το είδος καπιταλισμού της Άγριας Δύσης που ακόμη κρατά τη ρωσική κοινωνία διχασμένη σε δισεκατομμυριούχους και φτωχούς. Ο Σαχς που έμεινε γνωστός ως “Δρ. Σοκ” αναγκάστηκε να βγει και να απολογηθεί στους Ρώσους” αναφέρει.

Αυτός ο ρόλος του “Δρ. Σοκ έχει τώρα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, στοΒερολίνο και στο Παρίσι και η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα, λένε οι δημοσιογράφοι. “Και πάλι έχουν αναλάβει άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται”, αναφέρουν.

“Αυτοί οι άνθρωποι σπέρνουν την απογοήτευση και την απελπισίαόχι την αισιοδοξία. Αφαιρούν χρήματα από την οικονομία αντί να την οπλίζουν. Σπρώχνουν τη χώρα από την οικονομική δυσχέρεια στην ύφεση” λένε οι δημοσιογράφοι. 

Και με μία δόση χιούμορ αναφέρουν: “Αν είχαμε φερθεί στους Γερμανούς αδελφούς μας της Ανατολικής Γερμανίας όπως φερόμαστε τώρα στους Έλληνες, αυτοί θα ζούσαν ακόμη στην φτώχεια. Αυτά που κάναμε τότε για αυτούς: μηδενική φορολογία στις εταιρείες, προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση μισθών για να δημιουργήσουμε καταναλωτική δύναμη – όλα αυτά γίνονται αντίθετα στην Ελλάδα. 

“Όμως όταν δεν σπέρνεις, δεν θα βρεις και τίποτα να θερίσεις” σημειώνουν.


Γιατί να κάνετε αποτοξίνωση;



Ποιες είναι οι ιδανικές τροφές για να το πετύχετε.

Σχεδόν δύο μήνες απομένουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αν πραγματικά θέλετε να κάνετε μία φυσική θεραπεία λάμψης ακολουθήστε μία δίαιτα αποτοξίνωσης που θα δείξει το δέρμα σας πιο νεανικό, πιο φρέσκο και που θα σας βοηθήσει στην απώλεια κάποιων κιλών ενώ θα ενδυναμώσει τον οργανισμό σας.

Οι τροφές που επιλέγουμε χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής τους αξίας εξαιτίας της επεξεργασίας και είναι φορτωμένες με λίπη, ζάχαρη και συντηρητικά. Όταν γεμίζουμε το σώμα μας με τοξίνες που δημιουργούν π.χ. το αλκοόλ και η καφεΐνη, ο μεταβολισμός μας τους δίνει προτεραιότητα για να τις καταστήσει αβλαβείς. Έτσι, το σώμα δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς, προκαλείται υπερκόπωση του ήπατος και των νεφρών και η απόδοση του οργανισμού μειώνεται.

Τι κάνει μία δίαιτα αποτοξίνωσης


-Αποφορτίζει τον οργανισμό: Με την αποχή από μερικές τροφές σταματά να υπερφορτώνει τον οργανισμό με βλαβερές ουσίες
-Επιταχύνει το μεταβολισμό: Με τη δίαιτα παρέχονται πολλά θρεπτικά συστατικά επιταχύνοντας την αποβολή παλαιών τοξινών και ενθαρρύνοντας την ανανέωση των κυττάρων. Όταν τα κύτταρα ανανεώνονται η υγεία βελτιώνεται και εσείς φαίνεστε και νιώθετε νεότεροι.
-Προμηθεύει το σώμα με φυσικές τροφές: Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας των τροφών χάνεται με το μαγείρεμα η δίαιτα αποτοξίνωσης απαιτεί την κατανάλωση φυσικών και ωμών τροφών.
-Απαλλάσσει τον οργανισμό από τις βλαβερές τοξίνες: Για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα φάρμακα ευρείας χρήσης (αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για συγκεκριμένη πάθηση θα πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας), η καφεΐνη.

Πότε να την ξεκινήσετε;


Καθώς το σώμα σας θα αρχίσει να αποβάλλει τις παγιδευμένες τοξίνες μπορεί να αισθανθείτε κόπωση και μυϊκούς πόνους, αλλαγές στη διάθεση, πονοκεφάλους. Επιλέξτε μία περίοδο χωρίς πολλή δουλειά, στρες και κοινωνικές συναναστροφές που συνοδεύονται από ποικιλία φαγητών και ποτών. Εάν εργάζεστε ξεκινήστε ημέρα Παρασκευή ώστε να μη νιώθετε κουρασμένοι τις πρώτες ημέρες που δε θα δουλεύετε.

Δίαιτα αποτοξίνωσης μίας εβδομάδας

Η δίαιτα που προτείνω και συνιστούν οι ειδικοί της American Dietetic Association – ADA είναι κατάλληλη για υγιείς ενηλίκους. Τα υπέρβαρα άτομα ή όσοι παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, οι έγκυες ή όσες θηλάζουν, οι καρδιοπαθείς και τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια καλό είναι να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

1η ημέρα: Μόνον υγρά (νερό, χυμοί φρούτων και λαχανικών, τσάι από βότανα και μπαχαρικά, ροφήματα με τζίντζερ).

2η ημέρα: Μόνο υγρά και φρούτα.

3η ημέρα: Ωμά λαχανικά.

4η ημέρα: Μαγειρεμένα λαχανικά και μία μερίδα μαύρο ρύζι.

5η ημέρα: Φασόλια, φακές, ξηροί καρποί και σπόροι (σουσάμι, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος).

6η ημέρα: Δημητριακά και γιαούρτι.

7η ημέρα: Ψάρια.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση

Μήλο
Σταφύλι
Ανανάς
Φράουλα
Μάνγκο
Παντζάρι
Αγκινάρα
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Κρεμμύδι
Μάραθος
Σκόρδο
Τζίντζερ
Ραδίκια
Μαύρο ρύζι

Το μυστικό


Πίνετε πολύ νερό! Προκαλεί ταχεία αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και διατηρεί άριστη την κατάσταση του σώματος.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr

Πως να αντιδράσετε στη δηλητηρίαση από φάρμακα



Μην προκαλείτε εμετό.

Η δηλητηρίαση από φάρμακα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηθελημένης ή αθέλητης υπερβολικής δόσης ενός φαρμάκου ή μιας κατάχρησης ναρκωτικών.

Τα χαρακτηριστικά της δηλητηρίασης από φάρμακα εξαρτώνται από το φάρμακο και τη μέθοδο λήψης του.

-Ελέγξτε και αν είναι ανάγκη ανοίξτε την τραχεία.
-Μην προκαλείτε εμετό.
-Καλέστε ασθενοφόρο.
-Φυλάξτε το δείγμα του εμετού, των άδειων συσκευασιών ή τα σημειώματα αυτοκτονίας. Στείλτε τα μαζί με τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Οδηγίες επικοινωνίας προς... παντρεμένους



Μιλήστε για να λύσετε προβλήματα.

Τα ζευγάρια που είναι παντρεμένα πολλά χρόνια συχνά χάνουν τη διάθεση να συνομιλούν. Πώς, λοιπόν, θα επικοινωνήσουν; Η επικοινωνία είναι η ζωογόνος «μετάγγιση» για το γάμο. Η επιστροφή του συντρόφου ή και των δύο στο σπίτι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για συζήτηση. Πώς πέρασαν την ημέρα στον εργασιακό χώρο, τί αισθάνθηκαν, τί τους προβλημάτισε... λαβή για θαυμάσιες συζητήσεις που φέρνουν κοντά. Μερικά λεπτά κατάθεσης των σκέψεών μας είναι αρκετά.


Απλές ερωτήσεις όπως: «έχεις να μου πεις κάτι για σένα... κάτι που πιστεύεις πως δεν έχω καταλάβει μέχρι τώρα;»...λίγων λεπτών σιγή και η κατάθεση των σκέψεων- η ανάλυση κάποιας ανομολόγητης πτυχής του εαυτού της/ του και ήλθαν κοντά, ή ...κάποια ανησυχία αναφορικά με κάποιο στοιχείο στην εμφάνισή μας που θεωρούμε πως δεν αρέσει στο σύντροφό μας αλλά και δεν τολμούμε να το συζητήσουμε. Κουβεντιάζοντας μαζί του το πιθανότερο είναι πως μπορεί να μην έχει δώσει σημασία σε κάποια ατέλειά μας ή να του αρέσει κιόλας! Παράλληλα θα έχουμε διαπιστώσει πως ο /η σύντροφός μας είναι δεμένη με το πώς τη βλέπει ο σύντροφός της και πως θέλει να αισθάνεται ασφαλής και να τον εμπιστεύεται.

Αρκετές φορές κάτι ενοχλεί το σύντροφό σας... κάτι πλανιέται στον αέρα, αλλά δεν το εξομολογείται. Ρωτήστε τον ευγενικά, με απαλή φωνή: «υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί; εάν θέλεις μπορείς να μου το πεις». Τις περισσότερες φορές γίνεται μια μικρή συζήτηση για το θέμα που τον απασχολεί και παίρνει μια άλλη τροπή απ’ όπου ξεπηδάει πιο σημαντική και βαθιά συζήτηση που ενισχύει τα συναισθήματα και την οικειότητα του ζευγαριού.

Περπατάτε μαζί... δεν υπάρχει λόγος να εξασφαλίσετε διακοπές δύο εβδομάδων για να κάνετε μια κρουαζιέρα μαζί. Μπορείτε να κάνετε έναν όμορφο περίπατο αγκαλιασμένοι, να επικεντρωθείτε ο ένας στον άλλον, να συζητήσετε απλά, όπως θα κάνατε και στο σπίτι χωρίς τις παρεμβάσεις όμως των παιδιών και το κουδούνισμα του τηλεφώνου και έτσι-απλά να ανανεώσετε τη σχέση σας.

Μια βραδιά την εβδομάδα χωρίς τηλεόραση. Η εκκωφαντική σιωπή στο καθιστικό μ’ εσάς τους δύο απλά να κάθεστε φυλλομετρώντας κάποιο περιοδικό μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια θαυμάσια συνομιλία, ή αφού δείτε στην τηλεόραση μια καλή ταινία, να την κλείσετε και να συζητήσετε με αφορμή το θέμα της ταινίας.

Όταν πάτε κουρασμένοι για το βραδινό ύπνο καλό είναι να μην πείτε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε το πρωί. Είναι η χειρότερη συνήθεια, πριν να σβήσουν τα φώτα, να ξεκινάει μια έντονη συζήτηση μεταξύ του ζευγαριού. Βεβαίως σημαντικές συζητήσεις μπορεί να γίνουν αργά το βράδυ, αλλά χαμηλόφωνα. Εάν μπορείτε, αφήστε τα σημαντικά θέματα για το φως της ημέρας.

Πριν κάνετε μια συμφωνία με κάποιον φίλο, συμφωνείστε με τον σύντροφό σας. Διαφορετικά η έκρηξη είναι αναμενόμενη. Η συζυγική αβροφροσύνη είναι πάντοτε απαραίτητη.

Να θυμάστε πως ο συμβιβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος του γάμου, αλλά λειτουργεί καλύτερα, όταν και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τι ενοχλεί τον καθένα. Το σημαντικότερο για να λειτουργήσει το πάρε-δώσε είναι να ακούς προσεκτικά τι έχει πρώτα να σου πει ο σύντροφός σου.

Ενστερνιστείτε αυτές τις προτροπές και να είστε σίγουροι πως, όσα χρόνια γάμου και εάν έχετε ως τώρα ζήσει, τίποτε δεν θα σταθεί εμπόδιο στο ν’ αρχίσετε να συνομιλείτε με το σύντροφό σας και όλο και περισσότερο να προσεγγίζετε και να επικοινωνείτε ο ένας με τον άλλον.


Πηγή: http://www.noikokyra.gr