Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Οδηγίες για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας



Προσφέρει τις προϋποθέσεις για εξοικονόμηση ενέργειας χώρα μας.

Μπορεί να μην υπάρχουν θαυματουργές μέθοδοι που να υπόσχονται θεαματική εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο η υιοθέτηση κάποιων κανόνων μπορεί να συμβάλει ως ένα βαθμό στον περιορισμό της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Τους κανόνες αυτούς αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άγις Παπαδόπουλος. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, μαγική συνταγή δεν υπάρχει, ωστόσο λόγω του ήπιου κλίματος στη χώρα μας, οι Έλληνες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια υιοθετώντας μια νέα νοοτροπία και αξιοποιώντας την ηλιοφάνεια:

Πρώτον, ο καθολικός αερισμός του σπιτιού, συνήθης πρακτική που δικαιολογημένα ακολουθείται στα περισσότερα νοικοκυριά για λόγους υγιεινής, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, να γίνεται μία φορά ημερησίως και αυτόματα. Θα πρέπει δηλαδή ν’ ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας διάπλατα για 20 λεπτά κάθε ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανανέωση του αέρα, ενώ ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα δομικά στοιχεία, δεν απαιτείται επαναθέρμανση του χώρου.

Δεύτερον, η ορθολογική χρήση του συστήματος θέρμανσης, μπορεί να περιορίσει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι λάθος να ανοιγοκλείνουμε τους διακόπτες. Αντίθετα θα πρέπει να ρυθμίζουμε το σύστημα θέρμανσης σε μια σταθερή θερμοκρασία. Αλλά ακόμα κι όταν φεύγουμε από την οικία μας θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς ώστε, όταν επιστρέψουμε, να μην απαιτείται σημαντική καύση του καυστήρα για να επιτευχθεί η θερμοκρασία 22 βαθμών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα σπίτια που κοιτούν προς Νότο, στη διάρκεια της ημέρας πρέπει να τα αφήνουμε να λιάζονται, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε ως και 20% ενέργεια, ενώ το βράδυ πρέπει να κλείνουμε πόρτες και παντζούρια, ώστε να μπαίνει όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ, τα νοικοκυριά θα πρέπει απαραίτητα κάθε χρόνο να πραγματοποιούν συντήρηση του καυστήρα τους και επιπρόσθετα να αποφεύγουν να επεμβαίνουν στις ρυθμίσεις του συστήματος.

Τέλος, για εξοικονόμηση ενέργειας με μικρό κόστος, ο κ. Παπαδόπουλος προτείνει τη χρήση ηλιακών συλλεκτών, θερμοστατικών διακοπτών, καθώς και την αλλαγή κουφωμάτων. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, ο καλύτερος τρόπος ώστε ο καταναλωτής να ρίξει στο μισό τις ενεργειακές του ανάγκες είναι μια καλή θερμομόνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.