Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ενδιαφέρον από Τρικαλινούς για συμμετοχή σε δράσεις του Ε.Ε.Σ.



Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάσει τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό - οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας.
Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερό του χρόνο ή τη γνώση του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Υπό αυτή την έννοια ο εθελοντισμός ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία, όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την κλασική εποχή κυρίως για να αποδώσει μια καινούργια αρετή, την αγάπη για το συνάνθρωπο.
Στις δύσκολες εποχές, αυτές της κρίσης σε όλα τα επίπεδα ο εθελοντισμός πλέον έρχεται να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο.
Αυτό άλλωστε σημείωσαν μέλη του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατά την χθεσινή τους συνάντηση με εθελοντές. Στις εγκαταστάσεις του τοπικού παραρτήματος χθες αναπτύχθηκε συνάντηση εθελοντών Νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η επιλογή των προγραμμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν την φετινή χρονιά οι εθελοντές.

Όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση σήμερα «τρέχουν» αρκετά προγράμματα από τον Ε.Ε.Σ. και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι εθελοντές προσφέροντας αφιλοκερδώς ένα σημαντικό έργο για την στήριξη των αναξιοπαθούντων ανθρώπων. Προγράμματα στα οποία ο εθελοντής μπορεί να φανεί χρήσιμος ανά πάσα στιγμή, προσφέροντας το έργο του σε διάφορα ιδρύματα της περιοχής μας, στο νοσοκομείο, σε ηλικιωμένους, σε συλλόγους ΑμΕΑ και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.
Όπως υπογράμμισαν επιπλέον παράγοντες του τοπικού τμήματος στα Τρίκαλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς εθελοντών. Ανάλογο όμως ενδιαφέρον παρατηρείται και από ανθρώπους που έχουν την ανάγκη των εθελοντών και γενικότερα τη βοήθεια από το τοπικό τμήμα.
Τέλος να αναφερθεί ότι το τοπικό παράρτημα του Ε.Ε.Σ. κάθε χρόνο εκπαιδεύει αρκετά άτομα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δράσεις.


Πετρέλαιο θέρμανσης και κοινωνικό κράτος



Είναι δυνατό να εξομοιωθεί η φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης και παράλληλα να εξακολουθήσει η άσκηση κοινωνικής πολιτικής σ’ αυτό το θέμα; Μπορεί, είναι η απάντηση. Αρκεί το κράτος να πράξει με απλή λογική.

Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των συμπολιτών μας –ιδίως εκείνων που ζουν σε ορεινές περιοχές– ώστε ν’ αντιμετωπίσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι υπαρκτή, η μέχρι σήμερα πρακτική του κράτους σ’ αυτό τον τομέα στρέβλωσε την έννοια της κοινωνικής πολιτικής και δημιούργησε ένα ακόμη πεδίο λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής.Διότι αφ’ ενός δεν είναι κοινωνική πολιτική η επιδότηση με φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης εκείνων των οικιών που είναι 900 ή 1000 και πλέον τετραγωνικά μέτρα, που έχουν θερμαινόμενες πισίνες κ.λπ. Όπως αφ’ ετέρου δεν είναι ανεκτή και η αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών να πατάξουν το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή που αναπτύσσεται στον χώρο του πετρελαίου.

Πάνω από 15 εκατ. ευρώ διέθεσε το κράτος για την ανάπτυξη του προγράμματος «Ηφαιστος» με το οποίο επιχείρησε την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά από τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής του και μετά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Αποκορύφωμα της κυβερνητικής αποτυχίας σ’ αυτό τον τομέα είναι η τελευταία χρονιά, κατά την οποία παρουσιάστηκε κατακόρυφη άνοδος της διακινηθείσης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης, παρά τον ήπιο χειμώνα που είχαμε.

Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει ν’ αναζητηθεί σε άλλη κατεύθυνση απ’ αυτήν στην οποία κινήθηκε έως τώρα η κυβέρνηση. Απαιτείται στοχευμένη παρέμβαση, βασισμένη σε κριτήρια και επιστημονική τεκμηρίωση. Ας μου επιτραπεί να εισάγω προς συζήτηση τους βασικούς άξονες μιας τέτοιας λύσης, όπως την αντιλαμβάνομαι.

Άξονας πρώτος: Διακρίνουμε τη χώρα σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (π.χ. Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέα σε τρεις υψομετρικές ζώνες (π.χ. 0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300). Ειδικοί επιστήμονες, όπως μετεωρολόγοι και άλλοι, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να προτείνουν την προσφορότερη λύση.

Παραμετροποιούμε συντελεστή βαρύτητας (π.χ. για τον τομέα της νότιας Ελλάδας και στη χαμηλή υψομετρική ζώνη, 1) αυξανόμενο ανάλογα με την ζώνη και τον τομέα.

Άξονας δεύτερος: Θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητικός χώρος στέγασης τα 35 τετραγωνικά ανά άτομο (π.χ. 140 τετραγωνικά για την τυπική τετραμελή οικογένεια). Μπορούμε επίσης να παραμετροποιήσουμε σειρά κοινωνικών κριτηρίων για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεικές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, και υπερήλικες.

Άξονας τρίτος: Κοστολογούμε για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου με βάση την μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών.

Με βάση λοιπόν αυτούς τους τρεις άξονες, την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, πιστώνουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας με το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου. Μ’ αυτό τον τρόπο, κάθε νοικοκυριό προμηθεύεται το αναγκαίο πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, χωρίς στην πραγματικότητα να επιβαρύνεται από την εξομοίωση του φόρου. Επιπλέον, λειτουργεί και ως κίνητρο για περαιτέρω οικονομία στην κατανάλωση πετρελαίου, με ό,τι θετικό συνεπάγεται μια τέτοια καταναλωτική συμπεριφορά για τις εισαγωγές πετρελαιοειδών στη χώρα μας.Απολογιστικά, στο τέλος της χειμερινής περιόδου είναι εφικτή επιπλέον πίστωση αν έχουμε αρνητική απόκλιση θερμοκρασίας από τον μέσο όρο. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης θεωρώ ότι οδηγεί σε μείωση της δημόσιας δαπάνης, περιορίζει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στον χώρο του πετρελαίου, διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας και κυρίως, επιτυγχάνει δικαιότερο κοινωνικά αποτέλεσμα.



Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ στα Φιλιατρά



Τη δημιουργία δύο στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία στα Φιλιατρά προτείνει ο διοικητής του ΚΑΦΚΑ, που λειτουργεί στην τριφυλιακή πόλη.

Τη δημιουργία δύο στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία στα Φιλιατρά προτείνει ο διοικητής του ΚΑΦΚΑ, που λειτουργεί στην τριφυλιακή πόλη, Λεωνίδας Παρασκευόπουλος. Στόχος, όπως λέει, να καλυφθεί το κομμάτι της κοινωνικής φροντίδας για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση, πράγμα που δεν επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια με τη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ (Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης), το οποίο δε στελεχώθηκε ποτέ από το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.

Αφορμή για τη συνομιλία με τον κ. Παρασκευόπουλο ήταν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει μετατροπή των ΚΑΦΚΑ σε Κέντρα μόνο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, αφήνοντας απ’ έξω τον τομέα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Τι αλλάζει στο ΚΑΦΚΑ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο;


Κρατώ κάποιες επιφυλάξεις, γιατί δεν ξέρω εάν θα παραμείνει το σχέδιο ως έχει. Όμως, η ένταξη των κέντρων αποθεραπείας στο ΕΣΥ είναι σωστή κίνηση, που έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια. Τώρα, τα κέντρα αυτά είναι ενταγμένα στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας, που σημαίνει ότι το προσωπικό τους ανήκει σε άλλη κατηγορία του υπουργείου Υγείας, στην Πρόνοια, οπότε οι συνθήκες εξέλιξης είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, οι κανόνες εξέλιξης που ισχύουν στο ΕΣΥ για το ιατρικό προσωπικό, δεν είναι ίδιοι με αυτούς στην Πρόνοια. Αυτό ήταν τεράστιο πρόβλημα για τα ΚΑΦΚΑ, γιατί δεν προσέλκυαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι, δεν εξελίχθηκαν σε κέντρα πραγματικής αποκατάστασης, όμως με την ένταξή τους στο ΕΣΥ αυτό αλλάζει. Επιπλέον, το σχέδιο εντάσσει τα Κέντρα στα γειτονικά Νοσοκομεία. Το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών εντάσσεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και μαζί με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα αποτελούν έναν οργανισμό. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί το προσωπικό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τις υπηρεσίες αποκατάστασης στα Φιλιατρά, που εμπλέκουν φυσιάτρους, ορθοπαιδικούς και νευρολόγους κυρίως.

Αυτή τη στιγμή στο ΚΑΦΚΑ έρχονται και άνθρωποι με νοητική υστέρηση;


Η αποκατάσταση είναι ευρύς όρος. Απευθύνεται σε άτομα με πάσης φύσεως αναπηρία, καθώς και σε ανθρώπους που μέχρι χθες ήταν μια χαρά, αλλά τους έτυχε, για παράδειγμα, ένα εγκεφαλικό. Μπορούμε να εντάξουμε ένα άτομο με εγκεφαλικό στην κατάσταση των ΑμεΑ; Πιθανόν, με την ευρύτερη έννοια. Μέσα στην ομάδα των ΑμεΑ υπάρχουν και αυτά που λέμε άτομα με νοητική υστέρηση, τα οποία μπορεί να έχουν ταυτόχρονα και κινητικά προβλήματα. Άρα, ένα τέτοιο κέντρο καλύπτει αυτές τις κατηγορίες συνανθρώπων μας. Όσον αφορά στα άτομα με περίπτωση καθαρά ψυχοκοινωνική, μέχρι τώρα ένα κέντρο σαν το δικό μας προβλεπόταν να προσφέρει και τέτοιες υπηρεσίες. Να σας πω ότι η αποτελεσματικότητα ήταν χαμηλή έως ανύπαρκτη;

Δεν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό, για να έχετε το σωστό αποτέλεσμα;


Ακριβώς. Δεν υπήρχε το προσωπικό. Θα μπορούσα να πω ότι τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ έκαναν καλύτερη δουλειά. Υπάρχει μια τέτοια μονάδα στην Καλαμάτα, την οποία θα γνωρίζετε.

Εδώ, όμως, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει οι εθελοντές, αφού και από το ΚΕΚΥΚΑμεΑ λείπει προσωπικό…

Και αυτό είναι σωστό, αλλά, επειδή τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση, τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ ήταν προσανατολισμένα σε αυτό τον τομέα. Εμείς δεν είχαμε τέτοιο προσανατολισμό. Δηλαδή, με έναν άνθρωπο σε μεγάλη ηλικία δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα, απλά θα βοηθούσαμε στο να περάσει η μέρα του λίγο πιο ευχάριστα, με κάποια προγραμματάκια, εκδηλώσεις κ.λπ.

Τώρα δε θα γίνεται ούτε αυτό;


Λογικά, εφόσον προσανατολίζονται περισσότερο στη φυσική, ιατρική αποκατάσταση, το κομμάτι της κοινωνικής αποκατάστασης περιορίζεται. Ήταν περιορισμένο βέβαια εξ αντικειμένου.

Το άσχημο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη δομή γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μην αποκλειστούν στο σπίτι…

Όσο γι’ αυτό, αποδείχτηκε ότι τα ΚΑΦΚΑ δεν ήταν ικανά να το καταφέρουν σε ικανοποιητικό βαθμό. Ίσως είναι ώρα να αναπτυχθούν άλλες δομές, πολύ πιο κατάλληλες. Συγκεκριμένα, επειδή έχουμε κάποια άτομα, τα οποία μακροχρονίως φιλοξενούμε, οι καταλληλότερες δομές γι’ αυτά είναι οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ. Ειδικά για τους δικούς μας ανθρώπους εδώ, έχουμε προτείνει να δημιουργηθούν δύο τέτοιες στέγες. Πρόκειται για επίσημη πρόταση που έχουμε κάνει στο υπουργείο. Οι στέγες είναι μια μεγάλη οικογένεια, με 9 άτομα η κάθε μια, που φιλοξενούνται σε ένα μεγάλο διαμέρισμα. Το προσωπικό που χρειάζεται για να τις υποστηρίξει, είναι κυρίως κοινωνικοί φροντιστές, με εποπτεία από έναν κοινωνικό λειτουργό. Οι φιλοξενούμενοι διαβιούν μονίμως, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό. Εάν η οικογένεια είναι κοντά στο άτομο, οι στέγες μπορούν να γίνουν ένας χώρος όπου θα φιλοξενείται, όταν η οικογένεια θέλει να πάει διακοπές, ή θα συμμετέχει σε κάποια προγράμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κόσμος φοβάται ότι τώρα με την οικονομική κρίση, το κομμάτι της κοινωνικής φροντίδας θα περικοπεί…

Όμως, και η κατάσταση που επικρατεί εδώ, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Το γεγονός ότι φιλοξενούμε ανθρώπους χωρίς επιστημονική υποδομή, με έναν τρόπο που μάλλον θυμίζει άσυλο, δεν είναι και το καταλληλότερο για να το υποστηρίξουμε. Δεν πρέπει να πούμε ότι, λόγω οικονομικής κρίσης, θα κρατήσουμε το Κέντρο ως έχει. Το ΚΑΦΚΑ είναι πολύ δαπανηρό, έχει 6.500 τ.μ. κτήρια, με πολύ υψηλό κόστος για να συντηρηθούν, να ζεσταθούν, να δροσιστούν. Αυτό είναι τεράστια σπατάλη. Με πολύ μικρότερη δαπάνη, μπορούν να λειτουργήσουν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις υποδομές του ΚΑΦΚΑ, να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία του προσωπικού, γιατί έχει αποκτήσει εμπειρία από τη μακροχρόνια φιλοξενία των ανθρώπων εδώ, και να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες παραμονής των συνανθρώπων μας με νοητική υστέρηση.



Τα αβγά και τα... μάτια μας



Το μυστικό κρύβεται στον κρόκο.

Το αβγό συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ματιών. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στα αβγά κάνουν καλό στα μάτια μας.

Αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια προστατεύουν τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καταρράκτη και την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Και οι δύο σχετίζονται με οφθαλμικές διαταραχές που οφείλονται στην ηλικία.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από το Beaver Dam-Eye, μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin Medical School που διεξήχθη σε 3.684 άτομα κατά τη διάρκεια περιόδου 10 ετών. Η μελέτη ανακάλυψε ότι το σώμα απορροφά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη καλύτερα, όταν οι ουσίες αυτές παρέχονται από τα αβγά και όχι από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.

Αλλες μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής, επιβεβαίωσαν επίσης αυτές τις διαπιστώσεις. Η δρ Suzen Μ. Moeller και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, στο Κέντρο Ερευνας Διατροφής του Ανθρώπου, έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 20% και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας κατά 40%.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η λουτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ματιών μας και δρα σαν «εσωτερικά γυαλιά ηλίου», καθώς φιλτράρει το φως και προστατεύει τα μάτια μας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνής δομής του μελαγχρωστικού επιθηλίου, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, τα άτομα που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες λουτεΐνης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη.

Ακόμα, σύμφωνα με τον δόκτορα Donald McNamara, η λουτεΐνη αποτελεί συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων και η αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα κύτταρα από τις επιβλαβείς συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Είναι απαραίτητη για τα νεύρα και το συντονισμό τους με τους μυς, για τη μεταφορά της χοληστερόλης ενώ είναι συστατικό που ενεργοποιεί το μεταβολισμό του οργανισμού. Επιπλέον βελτιώνει την ανάπτυξη του εμβρυακού εγκεφάλου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους αλλά και ασθενειών της καρδιάς και μειώνει την πρόοδο του Alzheimer.

Τέλος, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως η λουτεΐνη είναι εξίσου ωφέλιμη και για το δέρμα μας. Φαίνεται πως βελτιώνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του και προστατεύει την οξείδωση των λιπιδίων του, που είναι απαραίτητα για την καλή μας όψη.

Το μυστικό είναι στον κρόκο

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται στον κρόκο. Κατά μέσο όρο, ένας κρόκος αβγού περιέχει 30 mg/ 100 g λουτεΐνης και 25 mg/ 100 g ζεαξανθίνης. Σύμφωνα με τον δόκτορα Donald J. McNamara, διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Egg Nutrition, η έρευνα έδειξε ότι η προσθήκη 1,3 κρόκου αβγού την ημέρα στη διατροφή, αυξάνει τα επίπεδα της λουτεΐνης κατά 38% και της ζεαξανθίνης κατά 128%. Οταν το δούμε προσεκτικά, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα αβγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν. Και αν κοιτάξουμε ακόμα πιο κοντά, θα ανακαλύψουμε ένα από τα θαύματα της φύσης. Με οποιοδήποτε τρόπο και να τα δούμε, μπορούμε να αγαπήσουμε τα αβγά!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονική αρτηριακή υπέρταση



Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση των ασθενών.

Αντιμετώπιση και βελτίωση των συμπτωμάτων της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης αλλά και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων, που μέχρι πρόσφατα ήλπιζαν μόνο στη μεταμόσχευση πνευμόνων, υπόσχονται τα νέα φάρμακα που έχουν προστεθεί στην ιατρική φαρέτρα τα τελευταία χρόνια τόνισαν μεταξύ άλλων οι δύο ομιλητές του δορυφορικού εκπαιδευτικού συμποσίου για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες και την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 32ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, με τη χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Actelion.

Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση και η μακροχρόνια και συχνή παρακολούθηση σε ειδικά οργανωμένα κέντρα καθώς και η ευαισθητοποίηση των πασχόντων μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι συγγενείς καρδιοπάθειες, χειρουργημένες ή μη, χρειάζονται παρακολούθηση από ειδικό ιατρό.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, παγκοσμίως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών, οι οποίοι χειρουργούνται σε παιδική ηλικία για συγγενή καρδιοπάθεια, με το πέρασμα του χρόνου παύουν να παρακολουθούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι 10% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να αναπτύξει πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Το μοναδικό φάρμακο με έγκριση, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης σε άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες και όχι μόνο είναι η φαρμακευτική ουσία bosentan, (Tracleer), η οποία κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και χορηγείται από το στόμα.

Η ουσία bosentan βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων που μέχρι πρόσφατα ήλπιζαν μόνο στη μεταμόσχευση πνευμόνων.

Σύμφωνα δε με την κλινική μελέτη BREATH-5, η χρήση της θεραπευτικής ουσίας bosentan σε ασθενείς με Συγγενείς Καρδιοπάθειες βελτιώνει σημαντικά την πνευμονική κυκλοφορία και την ικανότητα σωματικής άσκησης των ασθενών σε 16 μόλις εβδομάδες από την έναρξή της.

Τα νέα δεδομένα, επεσήμαναν οι ομιλητές αποτελούν πρόκληση για τη μέχρι σήμερα συμβατική προσέγγιση ότι η ΠΑΥ σε αυτούς τους ασθενείς είναι παγιωμένη, ότι δηλαδή δεν θα ανταποκριθούν σε προηγμένες θεραπείες και ότι οι ασθενείς πρέπει να θεωρούνται υποψήφιοι μόνο για μεταμόσχευση.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς 1 στα 100 νεογνά γεννιέται με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ περίπου το 10% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να εμφανίσει πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Η νέα ουσία έχει δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση, ενώ χορηγείται από το στόμα δύο φορές την ημέρα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), που χαρακτηρίζεται ως μια σπάνια και μέχρι χθες αθεράπευτη νόσος, είναι η αυξημένη πίεση που εμφανίζεται στις αρτηρίες που συνδέουν την καρδιά με τους πνεύμονες.

Το πιο σημαντικό σύμπτωμα της ΠΑΥ είναι η πολύ έντονη δύσπνοια που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια, ακόμα κι όταν κάνουν λίγα βήματα. Άλλα συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης είναι ζάλη, κόπωση, πόνος (αίσθημα σύσφιξης) στο θώρακα, συγκοπτικό επεισόδιο και περιφερικό οίδημα.

Η νόσος (ΠΑΥ) χωρίζεται σε τέσσερα λειτουργικά στάδια, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τον αντίκτυπό τους στη σωματική δραστηριότητα των ασθενών. Οι ασθενείς που βρίσκονται στα στάδια ΙΙΙ και ΙV έχουν συνεχή δύσπνοια και κόπωση, ακόμα και κατά τη διάρκεια απλών, καθημερινών εργασιών, όπως το ντύσιμο και η κάλυψη μικρών αποστάσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών, για τη σωστή αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης επιβάλλεται ο έλεγχος και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα.

Τέτοια κέντρα βρίσκονται τόσο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας.


Το «ραντεβού» με το ψυγείο προσθέτει κιλά



Οι νυχτερινές επιδρομές επιβαρύνουν τη σιλουέτα σας.

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι μια διαταραχή η οποία οδηγεί τους πάσχοντες σε υπερβολική κατανάλωση τροφής είτε λίγο πριν κοιμηθούν το βράδυ, είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χαρακτηρίστηκε ως διαταραχή πριν από 50 χρόνια, η οποία συνοδεύεται από υπερφαγία (κατανάλωση του 25% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης μετά το βραδινό) και αϋπνία.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για παχυσαρκία και κατάθλιψη. Συνήθως έχουν εμμονές γύρω από το φαγητό και αισθήματα ενοχής και ντροπής μετά από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Επίσης, τα παχύσαρκα άτομα που εμφανίζουν το σύνδρομο, δυσκολεύονται περισσότερο στην απώλεια σωματικού βάρους σε σύγκριση με τα παχύσαρκα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα, χωρίς όμως να εμφανίζουν το σύνδρομο.

Οι πάσχοντες από σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας περιορίζουν συνήθως την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και αρχίζουν να τσιμπολογούν λίγο πριν κοιμηθούν ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να καταναλώσουν φαγητό. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού το βράδυ οδηγεί σε αϋπνία ή σε άλλες διαταραχές ύπνου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή, νομίζουν ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν αν δεν καταναλώσουν φαγητό λίγο πριν τον ύπνο. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που πάσχουν από το σύνδρομο, οι οποίοι δεν θυμούνται ότι καταναλώνουν φαγητό το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνδρομο αυτό, η λήψη ενέργειας μειώνεται στο πρώτο μισό της ημέρας και αυξάνεται πολύ στο δεύτερο μισό, έτσι ώστε ο ύπνος να διακόπτεται από την πρόσληψη τροφής. Σε πρόσφατη μελέτη αναφέρθηκε η κατανάλωση του 40% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και το υπόλοιπο 60% τις βραδινές ώρες, σε αντιδιαστολή με τη φυσιολογική κατανάλωση του 80% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής, στο πρώτο μισό της ημέρας.

Η αϋπνία, επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του συνδρόμου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα αυτά ξυπνάνε κατά μέσο όρο 4 φορές το βράδυ σε αντιδιαστολή με τη φυσιολογική συχνότητα της μιας φοράς το βράδυ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι στις αφυπνίσεις αυτές αναζητούν επίμονα κάποιο σνακ.

Ο συνδυασμός της διαταραχής της πρόσληψης τροφής, της διαταραχής του ύπνου και της άσχημης ψυχολογικής διάθεσης, αποτελούν πρόδρομες καταστάσεις που οδηγούν στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Τα τρία αυτά επίπεδα διαταραχής, πιθανόν να συνδέονται μέσω νευροενδοκρινολογικών μηχανισμών που σχετίζονται με τα επίπεδα της κορτιζόλης, της μελατονίνης, της γκρελίνης αλλά και της λεπτίνης στον οργανισμό, με σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του συνδρόμου.

Η αναγνώριση και η αποτελεσματική θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση για ορισμένους, ενώ αναφορές πασχόντων για την ευεργετική συνεισφορά φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, πιθανολογείται ότι μπορεί να βοηθήσουν, λόγω των γνωστών επιδράσεων της σεροτονίνης σε διαταραχές ύπνου και διάθεσης. Ακόμη, η φαρμακευτική χορήγηση μελατονίνης, θεωρείται ότι μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της κλινικής εικόνας του συνδρόμου, μέσα από την αποκατάσταση των μειωμένων επιπέδων της τη νύχτα.

Στην καλύτερη αντιμετώπιση του συνδρόμου θα βοηθήσει σημαντικά η επαφή με κάποιον ειδικό πάνω σε ζητήματα διατροφής. Ο διατροφολόγος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο, σχεδιάζοντας με τον ασθενή το κατάλληλο διαιτητικό σχήμα και εκπαιδεύοντάς τον να επιλέγει πιο υγιεινές τροφές.

Οι πάσχοντες θα μπορούσαν να βοηθηθούν και από τις παρακάτω οδηγίες:

- Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι δελεαστικές τροφές, διαφορετικά, φυλάξτε τις σε μέρη όπου δεν έχετε άμεση πρόσβαση.
- Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης, που δημιουργούν προβλήματα με τον ύπνου.
- Καταναλώστε ένα σνακ, πριν πέσετε για ύπνο.
- Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής των τροφών που καταναλώνετε, την ώρα, την ακριβή ποσότητα και τις σκέψεις που έχετε πριν και αφού φάτε. Θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε τόσο την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε, όσο και τις σκέψεις που πιθανόν σας ωθούν σε αυτό.
- Αποφύγετε να μείνετε νηστικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμματίστε τα γεύματα της ημέρας και αρχίστε να μην παραλείπετε το πρωινό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Οι πολυβιταμίνες στην υγεία μας



Η λήψη τους πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Όσες γυναίκες παίρνουν προβιταμίνες το κάνουν για να είναι περισσότερο υγιείς και να ζήσουν περισσότερο, ωστόσο το μόνο που καταφέρνουν είναι να ζουν λιγότερο από τις γυναίκες που παίρνουν τις βιταμίνες από τις τροφές, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Η νέα μελέτη απομυθοποιεί την αποτελεσματικότητα των συμπληρωματικών βιταμινών. Αναλυτικά, οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 38.800 γυναικών με μέση ηλικία 62 ετών και διαπίστωσαν για όσες έπαιρναν πολυβιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα, ήταν γενικά πιο υγιείς, έτρωγαν πιο υγιεινά, κάπνιζαν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τελικά πέθαιναν νωρίτερα από όσες δεν έπαιρναν έξτρα βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα.

Οι ειδικοί τονίζουν: «Δεν πρέπει να συστήνουμε τη χρήση βιταμινών και συμπληρωματικών σκευασμάτων ως προληπτικό μέτρο, σε όσους διατρέφονται σωστά».


Στο σάλιο η διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου



Το δρόμο «δείχνουν» τα βακτήρια
.
Το σάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ενός από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), ανέλυσαν δείγματα σιέλου και διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος είχαν 31 είδη βακτηρίων περισσότερα απ’ ό,τι υγιείς εθελοντές.

Τώρα, οι ερευνητές μελετούν κατά πόσον αυτά τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποτελούν πρώιμη ένδειξη της νόσου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος, με συνέπεια να ανιχνεύεται πολύ συχνά σε προχωρημένο στάδιο, κοστίζοντας τη ζωή των περισσότερων ασθενών μέσα σε ένα χρόνο.

Στη νέα μελέτη, τα βακτήρια του σάλιου δέκα πασχόντων από παγκρεατικό καρκίνο συγκρίθηκαν με αυτά ισάριθμων υγιών εθελοντών, αντίστοιχης ηλικίας και φύλου.

Οι ασθενείς είχαν 31 έξτρα είδη στοματικών βακτηρίων, ενώ τους έλειπαν 25 άλλα είδη.

Τα ευρήματα αυτά επαληθεύτηκαν με 28 ακόμα ασθενείς και 28 υγιείς εθελοντές. Όπως εξάλλου γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Gut», δύο είδη βακτηρίων, η ναϊσέρια elongate και ο στρεπτόκοκκος mitis, ήταν επίμονα διαφορετικά μεταξύ των δύο ομάδων.

Επιπλέον, καταγράφοντας τα επίπεδα αυτών των βακτηρίων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ξεχωρίσουν ποιοι ασθενείς είχαν καρκίνο και ποιοι εθελοντές ήταν υγιείς, με ποσοστό επιτυχίας 80%.

«Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι είναι η πρώτη που συσχετίζει τις βακτηριακές αποικίες του στόματος με τον καρκίνο του παγκρέατος», σχολίασε τα ευρήματα ο δρ Άνταμ Ρόμπερτς, λέκτορας Μοριακής Μικροβιολογίας στο UniversityCollegeτου Λονδίνου.

«Είναι πραγματικά συναρπαστική η πιθανότητα να μπορεί κανείς να δίνει δείγμα σιέλου και αναλόγως με τα βακτήρια που θα βρεθούν, να υπολογίζονται οι πιθανότητές του να πάσχει από παγκρεατικό καρκίνο. Αν ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, το αποτέλεσμα θα είναι έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου που έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Η αντιοξειδωτική δράση της μαστίχας



Ασπίδα προστασίας για την υγεία.

Η μαστίχα Χίου είναι μία ρητινώδης υγρή ουσία. Εξέρχεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae. Είναι αποκλειστικό προϊόν του νησιού και καλλιεργείται κυρίως στην νότια Χίο. Χρησιμοποιείται στη χώρα μας, και γενικότερα στην Μεσόγειο ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή γλυκισμάτων, αρτοσκευασμάτων, ποτών και ως μπαχαρικό.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, από τον Διοσκουρίδη, τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ σε φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και σαν διατροφικό συμπλήρωμα.

Ο μοριακός μηχανισμός της αντιφλεγμονώδους δράσης της μαστίχας δεν είναι απόλυτα γνωστός. Από χημικής άποψης, η ανάλυση της ρητίνης του μαστιχόδενδρου καταδεικνύει κυρίως τερπένια στη μάζα της (ελανολικού και ολεανολικου οξέος), ενώ πρόσφατα έχει δημοσιεύτηκαν έρευνες που αναφέρονται σε ανίχνευση των αντιοξειδωτικών ουσιών, πολυφαινολών στην ρητίνη.

Από τις πιο γνωστές εφαρμογές της μαστίχας της Χίου, είναι η προστασία που παρέχει από την περιοδοντίτιδα, γι’ αυτό και συχνά αποτελεί σημαντικό συστατικό στις οδοντόκρεμες.

Η Μαστίχα Χίου είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Είναι γνωστή για την προστατευτικής της δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, της λευχαιμίας, του προστάτη, του εντέρου, μέσω ενός μηχανισμού που περιορίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Πρόσφατες έρευνες στα εργαστήρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με νόσο Crohn. Οι ασθενείς, μετά από χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου, εμφάνισαν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους κλινικούς δείκτες.

Μελέτες επιβεβαιώνουν, ότι η μαστίχα της Χίου έχει αντιμικροβιακή δράση και δρα επουλωτικά, λύοντας συγκεκριμένες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος. Το 1983 οι B. Marshall & R. Warren θεώρησαν ότι η γαστρική φλεγμονή και το πεπτικό έλκος είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτό το ελικοβακτηρίδιο οφείλεται συχνά η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, το αδενοκαρκίνωμα του πεπτικού συστήματος.

Έχει αποδειχθεί, ότι τα αντιβιοτικά σχήματα ξεριζώνουν επιτυχώς το ελικοβακτηρίδιο. Παρά ταύτα, η μη συμμόρφωση πολλών ασθενών και η αντιβιοτική τους αντίσταση, δημιούργησε την ανάγκη να βρεθούν νέες μέθοδοι για την καταστροφή του ελικοβακτηριδίου. Έρευνα έδειξε ότι η συνήθης μακράς- διάρκειας κατανάλωση μαστίχας, μπορεί να είναι δραστική στην εξάπλωση και στον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, και κατά συνέπεια στην προστασία του πεπτικού συστήματος.

Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως φαρμακευτική αγωγή, συμπλήρωμα διατροφής, στην κοσμετολογία και είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως το φυσικό κόμμι, τη σκόνη μαστίχας, σε μορφή τσίχλας και σε μαστιχέλαιο.

Συνοψίζοντας, η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό προϊόν του τόπου μας, με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Η καθημερινή κατανάλωση μαστίχας Χίου είτε με τη μάσηση, είτε ως πρόσθετο στις τροφές, έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, και παράλληλα αποτελεί μία ασπίδα προστασίας για την υγεία του, χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Χρησιμοποιείται πολλά χρόνια, χωρίς να έχουν αναφερθεί περιστατικά τοξικότητας από την μεγάλη κατανάλωσή της, ενώ το κόστος της είναι χαμηλό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Οστεοπόρωση: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για την πάθηση των οστών



Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου, η διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ απαντά σε μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα πάνω στη χρόνια πάθηση των οστών.

1. Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια στην οποία διαταράσσεται η αρχιτεκτονική (η ποιότητα και η ποσότητα) των οστών και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, στον καρπό και στην σπονδυλική στήλη.

2. Πόσο συχνή ασθένεια είναι η οστεοπόρωση;

Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες προσβάλλονται από οστεοπόρωση.
Η κορυφαία οστική μάζα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 20-30 ετών και μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να μειώνεται. Η οστική μάζα μειώνεται στην τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής, με ρυθμό 0.3-0.5%. Ο ρυθμός αυτός δεκαπλασιάζεται στην πενταετία που ακολουθεί την εμμηνόπαυση.

3. Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε οστεοπόρωση;

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή της παίζουν κληρονομικοί παράγοντες, αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση.
Προκαθορισμένοι παράγοντες είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η φυλή, η εθνικότητα, η εμμηνόπαυση, η υστερεκτομή, η μακρόχρονη θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή.Τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η πτωχή διατροφή, η ανεπαρκής άσκηση, οι συχνές πτώσεις,η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.

4. Γιατί η οστεοπόρωση καλείται «σιωπηλή πάθηση»;

Η ασυμπτωματική οστεοπόρωση δεν πονάει.Μόνο όταν συμβεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα υπάρχει πόνος,για αυτό και η οστεοπόρωση καλείται «σιωπηλή πάθηση».

5. Σε τι διαφέρει η οστεοπόρωση από την οστεοπενία;

Οστεοπενία είναι η μείωση της αντοχής και πυκνότητας του οστού. Για πολλούς θεωρείται το κατώφλι της οστεοπόρωσης.

6. Έχω οστεοπενία. Πρέπει να ανησυχώ;

Ο ασθενής με οστεοπενία δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρέπει να συμβουλεύεται τον ειδικό ιατρό (παθολόγο, ρευματολόγο, φυσίατρο, ορθοπεδικό, ενδοκρινολόγο). Αυτός θα του δώσει τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

7. Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοπόρωση;

Η τεχνική της απορροφησιομετρίας (DEXA) αποτελεί τη διαγνωστική προσπέλαση εκλογής για την οστεοπόρωση.

8 . Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση,η πρόληψη και η σωστή και έγκυρη θεραπεία.
Η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της οστεοπόρωσης και στους ηλικιωμένους να βελτιώσει την ισορροπία και να μειώσει τον κίνδυνο των πτώσεων.
Η κολύμβηση δεν αποτελεί την άσκηση εκλογής γαι την οστεοπόρωση, γιατί δεν φορτίζονται τα οστά .
Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου επιτυγχάνεται από τα γαλακτοκομικά ,ορισμένα λαχανικά (πχ μπρόκολο) τα μικρά ψάρια με το κόκκαλο (πχ σαρδέλες) και τα καρύδια.

9. H έκθεση στον ήλιο βοηθά στην σύνθεση της βιταμίνης D;

Μέσω της έκθεσης στον ήλιο επιτυγχάνεται η σύνθεση της βιταμίνης D. Αρκούν τρείς φορές την εβδομάδα για 10-15 λεπτά έκθεση στον ήλιο, πάντοτε με προσοχή, ώστε να επωφελούμαστε μόνον από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

10. Τι το ξεχωριστό προσφέρει η ΑΝΑΠΛΑΣΗ στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης;

Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ η διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης (ορθοπεδικός, ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος, φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, κλινικός διαιτολόγος), υπό την εποπτεία εξειδικευμένου στην οστεοπόρωση ιατρού φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, διαμορφώνει εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης με ειδικές ασκήσεις ισορροπίας και συντονισμού, καθώς και μυϊκής ενδυνάμωσης και φόρτισης, σε συνδυασμό με διαιτολογική υποστήριξη, ώστε να επιτυγχάνονται τα μέγιστα δυνατά οφέλη και ο οστεοπορωτικός ασθενής να απολαμβάνει την ποιότητα ζωής που δικαιούται.


Επιλέξτε μπισκότα με βάση τη διατροφική αξία



Τι να προσέχουμε στις διατροφικές ετικέτες;
Τα μπισκότα αποτελούν μια καθημερινή διατροφική συνήθεια πολλών Ελλήνων καθώς καταναλώνονται είτε στο πρωινό, αφού παρασκευάζονται από δημητριακά και είναι μια ισορροπημένη επιλογή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, είτε σαν ένα εύκολο και γρήγορο σνακ στο δεκατιανό και το απογευματινό μας.

Τα μπισκότα αποτελούν μια καθημερινή διατροφική συνήθεια πολλών Ελλήνων καθώς καταναλώνονται είτε στο πρωινό, αφού παρασκευάζονται από δημητριακά και είναι μια ισορροπημένη επιλογή για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, είτε σαν ένα εύκολο και γρήγορο σνακ στο δεκατιανό και το απογευματινό μας.

Είναι όμως πολύ σημαντικό, όταν επιλεγούμε ένα τρόφιμο για την καθημερινή μας διατροφή, να διαβάζουμε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία και να αγοράζουμε αυτά που μας προσφέρουν τα περισσότερα διατροφικά οφέλη.

Τι να προσέχουμε στις διατροφικές ετικέτες;

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είστε μπροστά στο ράφι με τα μπισκότα, επιλέξτε προϊόντα τα οποία:

Περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης, όπως πολυδημητριακά μπισκότα, τύπου πτι-μπερ ολικής άλεσης ή ακόμη και cookies με βρώμη. Τα μπισκότα ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Περιέχουν φυτικές ίνες. Είναι πλέον γνωστό πως οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και επιπλέον αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, δηλαδή ποσό χορτάτοι νοιώθουμε μεταξύ των γευμάτων.

Αναζητήστε στον διατροφικό πίνακα την περιεκτικότητα των μπισκότων σε φυτικές ίνες.
Δεν περιέχουν τα επιβλαβή για τον οργανισμό trans λιπαρά. Στον διατροφικό πίνακα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας, θα πρέπει να αναγράφεται ότι η περιεκτικότητα του προϊόντος σε trans λιπαρά είναι μηδέν.

Διατροφική αξία

Τα μπισκότα αποτελούνται κατά μέσο όρο από 70% δημητριακά. Τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της διατροφής της Μεσογειακής πυραμίδας, του προτύπου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, και αποτελούν την κύρια τροφή για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το κριθάρι, γι’ αυτό και το μπισκότο είναι πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αποτελούν τη βασικότερη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο αλλά και τους μύες.

Παράλληλα, τα μπισκότα περιέχουν ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία προέρχεται κυρίως από τα δημητριακά και δευτερευόντως από άλλα συστατικά που μπορεί να περιέχουν όπως είναι το αυγό ή το γάλα.

Εισαγωγή στη διατροφή

Το μπισκότο μπορεί να συμπεριληφθεί σε καθημερινή βάση σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, αφού, εφ’ όσον καταναλωθεί σωστά, δεν επιβαρύνει θερμιδικά τη διατροφή μας, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζει με θρεπτικά συστατικά. Άλλωστε το μπισκότο έχει θέση ακόμη και σε δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς μπορεί, με τις φυτικές ίνες που περιέχει, να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τα μπισκότα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή για φοιτητές και εργαζόμενους, καθώς είναι εύκολα διαθέσιμα, μπορούν να μεταφερθούν άνετα στον χώρο εργασίας και δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης. Η μεγάλη ποικιλία μπισκότων που υπάρχει στην αγορά, όπως χωρίς ζάχαρη, ολικής άλεσης, με γάλα και ασβέστιο, μπορούν να καλύψουν κάθε διατροφική ανάγκη και κάθε γευστική προτίμηση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Μείωση της ανεργίας στην Αυστραλία



Μεγάλη αύξηση των προσλήψεων τον Σεπτέμβριο.

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την αγορά εργασίας στην Αυστραλία. Κατά το μήνα Σεπτέμβριο το ποσοστό της ανεργίας σημείωσε μείωση, φθάνοντας στο 5,2% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε, ότι τον περασμένο μήνα έγιναν 20.400 προσλήψεις, διπλάσιος αριθμός από αυτόν που ανέμενε η αγορά.

Αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο:
• έγιναν 10.8000 προσλήψεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και
• 9.600 προσλήψεις με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
• Έτσι, μετά τις περιοδικές αναπροσαρμογές το εθνικό ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 5,2% από 5,3% που ήταν τον Αύγουστο.
• Το σύνολο των εργαζομένων ανέβηκε στα 11.44.8000 άτομα, ενώ το σύνολο των άνεργων μειώθηκε κατά 3.800 άτομα σε 634.200.
• Οι απασχολούμενοι πλήρως αυξήθηκαν σε 8,044,200 άτομα και των απασχολούμενων μερικώς σε 3.407.100 άτομα.


«Μαθαίνουμε γερμανικά για να μεταναστεύσουμε»



Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία.

Μετά την Αυστραλία, δημοφιλέστερος μεταναστευτικός προορισμός είναι η Γερμανία. Για το λόγο αυτό τα φροντιστήρια εκμάθησης της γλώσσας βλέπουν τις εγγραφές ενηλίκων να αυξάνονται ραγδαία.

«Από τον Σεπτέμβριο είχαμε αύξηση περίπου 30% στις εγγραφές ενηλίκων» λέει ο Κλάους Μίλερ - Μπατσαλιάς, ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου γερμανικών «Muller».

Ήδη από πέρυσι οι Έλληνες άνω των 18 ετών που επιθυμούν να μάθουν γερμανικά είχαν αρχίσει να αυξάνονται, τους τελευταίους μήνες όμως οι εγγραφές στα φροντιστήρια χτύπησαν «κόκκινο». «Οι περισσότεροι έρχονται να μάθουν τη γλώσσα, προκειμένου να φύγουν στη Γερμανία, είτε για μεταπτυχιακό είτε για εργασία» αναφέρει ο Κλάους Μίλερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι μαθητές στον καθηγητή είναι για τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία.

Πρόσφατο ρεπορτάζ στη γερμανική εφημερίδα «Kolner Stadt Anzeiger» επισημαίνει την αύξηση στη ζήτηση για εκμάθηση γερμανικών, κυρίως από νέους Έλληνες, με σκοπό να εγκατασταθούν στη Γερμανία. Κατά 70% αυξήθηκε ο αριθμός των ενηλίκων που μαθαίνουν τη γλώσσα το 2011, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ το προφίλ των μαθητών είναι κυρίως φοιτητές και εξειδικευμένοι νέοι από 25 ετών και πάνω.

Σημειώνεται ότι στο Europass έχουν κατατεθεί 43.355 βιογραφικά στα ελληνικά από την αρχή του χρόνου, ενώ 67.633 βιογραφικά κατέθεσαν στην ιστοσελίδα πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα.

Το 84% των φοιτητών και μαθητών του λυκείου επιθυμούν να εγκαταλείψουν την χώρα και 15.000 Έλληνες εκτιμάται ότι θα μεταναστεύσουν στη Γερμανία το 2012.


Σκληρόδερμα: Αντιμετωπίστε το!



Η συστηματική σκλήρυνση ή σκληρόδερμα, είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων του γαστρεντερικού σωλήνα, του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων.

Η συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 30 άτομα στα 100.000, ενώ είναι συχνότερο στις γυναίκες με αναλογία περίπου 4:1. Η νόσος παρουσιάζεται σε ηλικίες μεταξύ 25 και 50 ετών. Στα παιδιά και στους ηλικιωμένους συμβαίνει σπάνια.

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης του Σκληροδέρματος είναι μέχρι σήμερα άγνωστα. Εντούτοις, δεν είναι μεταδοτική νόσος, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποκτήσετε τη νόσο αν ανταλλάξετε χειραψία, αν αγκαλιάσετε ή φιλήσετε κάποιον, ή αν χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη με τον ασθενή. Επίσης δεν μεταδίδεται από την εναέριο επαφή όπως το βήξιμο ή το φτάρνισμα.

Στην ανάπτυξη του φαίνεται ότι συμμετέχουν ανοσολογικοί μηχανισμοί, ενώ μπορεί να συμβάλλουν και διάφοροι περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ορμονικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Το σκληρόδερμα χωρίζεται συνήθως σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό της προσβολής του δέρματος: Το εντοπισμένο σκληρόδερμα που προσβάλει μόνο τα χέρια και τα πόδια και το συστηματικό σκληρόδερμα που προσβάλει μια μεγάλη περιοχή του δέρματος και ένα ή περισσότερα εσωτερικά όργανα, συχνά τους νεφρούς, τον οισοφάγο, την καρδιά και τους πνεύμονες. Το συστηματικό σκληρόδερμα διακρίνεται σε Διάχυτο και στο Περιορισμένο Σκληρόδερμα.

Τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος ποικίλουν αρκετά από ασθενή σε ασθενή, όπως και η βαρύτητα της νόσου η οποία εξαρτάται τόσο από τα όργανα που προσβάλλονται, όσο και από την έκταση προσβολής τους.

Η σταδιακή σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος στα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια καθώς και το φαινόμενο Raynaud περιλαμβάνονται στα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου. Ειδικά το φαινόμενο Raynaud (χαρακτηριστική εναλλαγή στο χρώμα του δέρματος από λευκό, σε μελανό και στη συνέχεια κόκκινο) σε πάνω από το 90% των ασθενών με Σκληρόδερμα, μπορεί να προηγηθεί κατά πολλά χρόνια από τις άλλες εκδηλώσεις.

Τα δακτυλικά έλκη στα δάκτυλα των χεριών, αποτελούν μία από τις επιπλοκές που σχετίζονται με το σκληρόδερμα. Είναι επώδυνα, δυσάρεστα στην όψη και μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αναπηρία. Μπορεί επίσης να έχουν έναν εξουθενωτικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθιστώντας συχνά αδύνατη την εργασία ή την ενασχόληση ακόμη και με απλές καθημερινές δραστηριότητες, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με τα ακροδάκτυλα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απλές δραστηριότητες όπως η χειραψία, το ντύσιμο, το φαγητό, όπως επίσης και την εκτέλεση συνήθων καθημερινών εργασιών.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 35% των ασθενών με συστηματική σκλήρυνση έχουν ιστορικό ισχαιμικών δακτυλικών ελκών και από αυτούς το 15-25% είναι πιθανό να εμφανίσουν ενεργά δακτυλικά έλκη σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Περίπου το 50% των ασθενών με συστηματική σκληρόδερμα αναπτύσσουν δακτυλικά έλκη σε κάποιο στάδιο της νόσου.

Μία ακόμη πολύ σημαντική επιπλοκή είναι η προσβολή των πνευμόνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική ίνωση με συνέπεια τη διαταραχή της λειτουργίας των πνευμόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και πρώιμη κατάληξη του ασθενούς.

Τέλος, συχνή επιπλοκή είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση που εμφανίζεται στο 16% των ασθενών.

Η διάγνωση της νόσου είναι πολύ δύσκολη γιατί τα συμπτώματά της διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για το λόγο αυτό , η εξέταση και η διάγνωση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό με τη βοήθεια του ιατρικού ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις και η τριχοειδοσκόπιση, η οποία ενδείκνυται για τα δακτυλικά έλκη.

Η έγκαιρη διάγνωση του Σκληροδέρματος μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση του Σκληροδέρματος δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως θεραπευτικές αγωγές, όπως η αγωγή με μποσεντάνη, οι οποίες περιορίζουν την εμφάνιση συγκεκριμένων εκδηλώσεων της νόσου.

Η αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή τόσο της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης όσο και των δακτυλικών ελκών με τη δραστική ουσία μποσεντάνη (bosentan) μπορεί αποδεδειγμένα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού στην Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση βελτιώνει το λειτουργικό στάδιο και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, ενώ στα δακτυλικά έλκη, μειώνει την εμφάνιση νέων ελκών συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων των ασθενών.


Ξεκινήστε να πίνετε τσάι!



Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα η κατανάλωση του τσαγιού δεν έχει την θέση που του αρμόζει. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι έρευνες που διεξάγονται, σχετικά με την ύπαρξη και δράση των συστατικών που περιέχει το τσάι, σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Που σημαίνει ότι ολοένα και περισσότερες ερευνητικές ομάδες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλυφθούν σε αυτό το φυσικό αφέψημα.

Για να δούμε πρώτα τους 11 λόγους που σας προτρέπουν να πίνετε το τσάι:

1. Αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού είναι 4 φορές πιο δραστικά από την βιταμίνη C (αντιοξειδωτικό αναφοράς) και απορροφώνται εύκολα από το γαστρεντερικό σωλήνα.

2. Χημειοπροστατευτική δράση. Η ουσία με την ονομασία γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) φαίνεται να εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού προωθούν τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων με το να αναστέλλουν τον παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNFα) και με την προώθηση άλλων αντικαρκινικών δράσεων. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν παρατηρήσει συσχέτιση της κατανάλωσης τσαγιού με βελτίωση της πρόγνωσης σε μερικά είδη καρκίνου του στήθους. Επιπρόσθετα οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού φαίνεται να περιορίζουν την καταστροφή του φυσιολογικού ιστού κατά την έκθεσή του σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολία περιορίζοντας την καρκινογένεση.

3. Αντιβακτηριακή και αντιιική δράση. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν διάρροια και των ιών που προκαλούν γρίπη. Κλινική έρευνα υποδεικνύει ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) στο πράσινο τσάι εμποδίζει το βακτήριο H. Pylori, το οποίο αναπτύσσεται στο στομάχι.

4. Μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν την ύπαρξη συσχέτισης ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων. Παρατηρήθηκε μείωση της χοληστερόλης και κυρίως της οξείδωσης των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), παρεμπόδιση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων (αντιθρομβωτικός μηχανισμός) και τέλος μείωση της αρτηριακής πίεσης.

5. Το τσάι περιέχει δύο από τα σπουδαιότερα για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικά άλατα, μαγγάνιο και κάλιο. Το μαγγάνιο είναι βασικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Η πρόσληψη του είναι επίσης σημαντική για τα οστά και τους χόνδρους και θεωρείται ότι βοηθά στην πρόσληψη και τον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας. Επίσης το κάλιο ρυθμίζει τα επίπεδα των υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων.

6. Το τσάι περιέχει ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και νιασίνη (Β3) δύο βιταμίνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και εμπλέκονται σε διάφορες μεταβολικές διαδικασίες όπως στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών.

7. Προστασία από τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, διότι οι πολυφαινόλες του εμποδίζουν τον τραυματισμό των νευρικών κυττάρων από νευροτοξίνες και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στις, οποίες οφείλονται οι παραπάνω ασθένειες.

8. Άλλες μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το πράσινο και μαύρο τσάι ενισχύουν τη δράση της ινσουλίνης, δηλαδή η αντιδιαβητική δράση του τσαγιού οφείλεται στο φαινολικό συστατικό του EGCG, το οποίο αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη και αναστέλλει τη δράση του ενζύμου α - αμυλάση (διασπά υδατάνθρακες).

9. Πρόληψη του πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων, που ευθύνονται για την τερηδόνα. Μαζί με τις τανίνες, οι κατεχίνες και άλλες φαινολικές ουσίες ενισχύουν την προστασία του σμάλτου από τα οξέα – ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το φθόριο.

10. Βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού. Σύμφωνα με πληθυσμιακές έρευνες, οι Βρετανοί προσλαμβάνουν περίπου το 40% των υγρών που καταναλώνουν από το τσάι, πίνοντας κατά μέσο όρο τρία φλιτζάνια την ημέρα.

11. Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα φυτοοιστρογόνα του τσαγιού είναι αυτά που επηρεάζουν θετικά την οστική πυκνότητα και προλαμβάνονται έτσι τα οστεοπορωτικά κατάγματα)

Και 2 νέοι λόγοι για να αυξήσετε την συχνότητα κατανάλωσης τσαγιού:

1. Το τσάι περιέχει τη θειανίνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί πνευματική χαλάρωση, χωρίς όμως να προκαλεί νύστα. Επηρεάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση. Επιστημονικές μελέτες για τη δράση της θειανίνης δείχνουν ενίσχυση των εγκεφαλικών κυμάτων Άλφα, τα οποία έχουν καταγραφεί όταν ο εγκέφαλος είναι χαλαρός, αλλά σε εγρήγορση. Αυτή θεωρείται η βέλτιστη εγκεφαλική δράση, καθώς το μυαλό λειτουργεί χωρίς άγχος ή κούραση. Τα εγκεφαλικά κύματα Α έχουν συνδεθεί με την ικανότητα εστίασης της προσοχής.

2. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν όντως, ότι μια συστηματική και ικανοποιητική κατανάλωση κατεχινών του τσαγιού, αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες, «καίει» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους (οξείδωση των λιπών), μεταβάλλει την κατανομή του λίπους (κατανομή/ σύσταση στο σώμα) και μειώνει το λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπρόσθετα, αποτελεί το ιδανικό αντικατάστατο θερμιδογόνων ροφημάτων, καθώς, αν δεν εμπλουτιστεί με ζάχαρη και γάλα, έχει μηδενική θερμιδική αξία.

Ποσότητα


Επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι 2-5 φλιτζάνια ημερησίως επαρκούν για την λήψη των θρεπτικών συστατικών του τσαγιού, παρόλο που δεν υπάρχει τελική άμεση συσχέτιση κατανάλωσης και αποτελεσμάτων. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι η προσθήκη γάλακτος, λεμονιού, ζάχαρης ή κάποιου άλλου γλυκαντικού δεν αλλοιώνει την αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού, ούτε δυσχεραίνει την απορρόφηση της καφείνης που εμπεριέχει.

Αντενδείξεις


Δεν υπάρχουν γνωστές αντενδείξεις, αλλά βασιζόμενοι στις ενδεχόμενες φαρμακευτικές δράσεις των πολυφαινολών (π.χ. η ικανότητα τους να εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων), το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από ασθενείς με ιστορικό αιμόλυσης ή αιμοστατικών δυσλειτουργιών. Είναι πιθανώς προτιμότερο να διακοπεί η χρήση του 14 ημέρες πριν από οποιαδήποτε εγχείρηση, ακόμα και οδοντιατρική. Θεωρητικά, οι αιμορραγικές τάσεις μπορεί να επιδεινωθούν με αντιθρομβωτικά, ασπιρίνη και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις έλλειψης σιδήρου σε υγιή άτομα που πίνουν τσάι και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών. Παρ’ όλα αυτά άτομα με χαμηλό σίδηρο, καθώς επίσης ομάδες με υψηλό κίνδυνο όπως γυναίκες που κυοφορούν, παιδιά και έφηβοι θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τσαγιού με το φαγητό και να μην πίνουν τσάι μια πριν το γεύμα τους.

Εξίσου σημαντικό συστατικό στο τσάι είναι η καφεΐνη – τεΐνη (δύο ονόματα του ίδιου μορίου), ένα αλκαλοειδές του οποίου η συγκέντρωση είναι διαφορετική στο τσάι από τον καφέ. Ο καφές περιέχει [100 mgr] δύο περίπου φορές περισσότερο καφεΐνη από ό,τι το τσάι[40 mgr] ίσου βάρους. Στον οργανισμό, η τεΐνη μεταβολίζεται στο ήπαρ, ενώ απορροφάται αποτελεσματικά από το γαστρικό σωλήνα.

Αν και το συγκεκριμένο συστατικό έχει κατηγορηθεί για αύξηση της πιθανότητας αποβολής κατά την κύηση όπως επίσης και για τη γέννηση λιποβαρών βρεφών, οι μέχρι τώρα έρευνες σχετικά με το τσάι δείχνουν ότι δεν εμφανίζεται κανένα αρνητικό αποτέλεσμα στην λειτουργία της ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Επίσης ορισμένα άτομα είναι αλλεργικά στο πράσινο τσάι.

Συμπερασματικά


Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσον αφορά οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού δεν πρόκειται για θεραπευτικές ιδιότητες σε συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά για μια προληπτική δράση και μια υγιεινή ζωή. Επίσης δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού, παρόλο που το πράσινο τσάι καταναλώνεται στην Κίνα για παραπάνω από 3000 χρόνια.

Περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες σε επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού, αλλά και κλινικές μελέτες σε ασθενείς με καρκίνο είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση της πιθανής αντικαρκινικής δράσης και πρόληψης άλλων ασθενειών, του πράσινου τσαγιού στον άνθρωπο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Πώς θα πετύχει η δίαιτα;



Τα σωστά βήματα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ζούμε σε μια εποχή όπου το ζήτημα της παχυσαρκίας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Η εφαρμογή προγραμμάτων «αστραπή» μοιάζει να είναι μια καλή λύση για πολλούς, λίγοι όμως γνωρίζουν τι πραγματικά κρύβει η γρήγορη απώλεια βάρους.

Οι γρήγορες δίαιτες (αυτές που διαρκούν λίγες μέρες ή οι χημικές) προκαλούν ένα σημαντικά αρνητικό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα την τρομακτικά γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων πολλές τρελές τάσεις για αδυνάτισμα φανερώνονται, καθεμιά με τη δική της υπόσχεση για εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους.

Πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε δίαιτες από πηγή που δεν εμπιστευόμαστε, δίαιτες που υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα και βασίζονται σε υποθερμιδικό και μη ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα ή που επιτρέπουν την κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών σε απεριόριστη ποσότητα και αποκλείουν την κατανάλωση άλλων τροφών.

Δίαιτες και συμπληρώματα που υπόσχονται θαύματα μπορεί να βοηθούν να χαθεί το βάρος γρήγορα, αλλά η απώλεια βάρους γίνεται από τις μυϊκές ίνες και έτσι μειώνεται απότομα ο βασικός μεταβολισμός του ατόμου, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους σταματάει εύκολα. Όταν το άτομο τελειώσει τη δίατα-αστραπή, προσθέτει βάρος κυρίως σαν λίπος, οδηγείται στην υπερφαγία λόγω στέρησης και δεν αλλάζει τις συνήθειες της διατροφής που το οδήγησαν στην αύξηση του βάρους.

Τα σωστά βήματα για μια ισορροπημένη διατροφή και επιτυχία στην απώλεια βάρους είναι:

Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή.
Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Κάντε μέτρια κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών. Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζάχαρη), τις λιπαρές και τηγανητές τροφές και περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά σε 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Τέλος, χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, ως κύρια πηγή λίπους.

Τρώτε πάντα πρωινό.
Άνθρωποι που τρώνε πρωινό γεύμα, χάνουν κιλά πιο εύκολα από αυτούς που δεν τρώνε. Αυτοί που παραλείπουν το πρωινό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φάνε κάτι παχυντικό αργότερα μέσα στη μέρα. Εξάλλου το σώμα μας μετά από οκτώ ώρες ύπνου χρειάζεται άμεσα ενέργεια για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες της ημέρας. Η παράλειψή του, είναι δυνατόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αυξομειώσεις της ινσουλίνης όλο το εικοσιτετράωρο. Η ινσουλίνη αποτελεί καταλύτη στη δημιουργία καινούργιου λίπους και εμποδίζει τη διάσπαση του λίπους.

Η τακτική κατανάλωση γευμάτων
(5-6 γεύματα την ημέρα) ευνοεί το σταθερό μεταβολισμό και περιορίζει την αίσθηση της πείνας και τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο στην διάθεση και στην επιλογή των τροφών.

Τρώτε αργά και μασάτε πολύ την τροφή σας.
Αυτό θα σας βοηθήσει να χωνέψετε καλά την τροφή που τρώτε και να ελαττώσετε την συνολική κατανάλωση τροφής. Σηκωθείτε από το τραπέζι όταν αισθάνεστε ακόμα άνετα και μη βαραίνετε το στομάχι σας.

Να τρώτε σε ήρεμη ατμόσφαιρα.
Το άγχος, οι έντονες συγκινησιακές αντιδράσεις, ο θόρυβος μπορούν να καταστείλουν σε μεγάλο βαθμό την πεπτική λειτουργία.

Προτιμήστε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, μαύρα ζυμαρικά και ρύζι. 
Αυτές οι τροφές είναι φτωχές σε θερμίδες, ειδικά σε σχέση με το μεγάλο βάρος και τον όγκο που έχουν και πλούσιες σε φυτικές ίνες και νερό, οπότε χρειάζεται χρόνος για να τα μασήσουμε και να τα καταπιούμε. Ο χρόνος που ξοδεύουμε στο φαγητό προάγει τον κορεσμό. Επίσης βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Περιοριστείτε στη προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα
και μην βάζετε επιπλέον όταν κάθεστε στο τραπέζι. Τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα, αλλαντικά και τουρσιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
, κατά προτίμηση 1,5 λίτρο ή και περισσότερο, όταν ο καιρός είναι ζεστός ή αθλείστε. Μην ξεχνάτε ότι όταν το σώμα σας στείλει μήνυμα ότι διψάει, τότε έχετε ήδη φθάσει στα όρια της αφυδάτωσης. Μην πίνετε υγρά με τα γεύματα σας. Πίνετε νερό 5-10 λεπτά πριν από τα γεύματα και 1 ώρα περίπου μετά.

Αποφύγετε την κατάχρηση του αλκοόλ.
Κάθε γραμμάριο αλκοόλ δίνει 7 θερμίδες. Περιοριστείτε σε 1-2 ποτηράκια κρασί όταν θελήσετε να πιείτε.

Αποφεύγετε την ζάχαρη η οποία υπάρχει στα τρόφιμα με διάφορες μορφές
και πολλές άχρηστες θερμίδες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες). Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Προτιμήστε τη μαύρη ζάχαρη και όχι τα υποκατάστατα. Όλες διασπώνται γρήγορα σε γλυκόζη κι αυτό συμβάλλει στην παραγωγή λίπους.

Μειώστε το λίπος γιατί δίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο
(1 κουταλάκι του γλυκού λάδι δίνει 45 θερμίδες).

Για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε και να διατηρήσετε το βάρος σας, η υγιεινή διατροφή πρέπει να συνδυάζεται με άσκηση. Όσο βαρύ και αν είναι το πρόγραμμα σας, φροντίστε να εντάξετε σε αυτό 30 λεπτά περπάτημα με λίγες ασκήσεις 3 φορές την εβδομάδα.

Να τρώτε για τον σωστό λόγο, όταν δηλαδή πεινάτε.
Όταν νιώθετε αναστάτωση, θυμό ή εκνευρισμό μην προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε το φαγητό για να ελέγξετε την ψυχική σας αναταραχή.

Το φαγητό είναι το καύσιμό μας. Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε. Πρέπει να αποκτήσουμε ενδιαφέροντα και δραστηριότητες, που θα μας δίνουν ένα αίσθημα δημιουργικότητας και ψυχολογικής ευφορίας και να σταματήσουμε να βλέπουμε το φαγητό σαν τον μοναδικό τρόπο για να αισθανθούμε καλά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Κινδυνεύει να χάσει το μάτι της από λάθος φάρμακο!



Απίστευτη ταλαιπωρία για 72χρονη γυναίκα.

Πήγε για μια εγχείρηση ρουτίνας και λόγω λάθους χορήγησης φαρμάκου από το φαρμακείο που τα αγόρασε ξεκίνησε ο Γολγοθάς για μια 72χρονη γυναίκα στην Κρήτη.

Ήταν 3η του Οκτώβρη όταν πήγε να κάνει εγχείρηση κερατοειδούς στο μάτι προκειμένου να απαλλαγεί πλέον από το ανυπόφορο αυτό πρόβλημα που της δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην όραση. Η εγχείρηση πήγε πολύ καλά, όμως το δράμα της ξεκίνησε μόλις πήρε τα φάρμακα που αγόρασε από το φαρμακείο, οπότε και άρχισαν πονοκέφαλοι, ζαλάδες και θάμπωμα στα μάτια.

Μέσα στον πανικό της, η ίδια απευθύνθηκε στο γιατρό της. Τότε διαπιστώθηκε - όπως δημοσιεύει η Νέα Κρήτη - ότι οι επιπλοκές που παρουσιάστηκαν οφείλονταν σε λάθος φάρμακο που της είχε δοθεί από το φαρμακείο όπου πήγε για να αγοράσει όσα έγραφε η ιατρική συνταγή.

«Ο γιατρός είχε γράψει κανονικά τα φάρμακα. Το ένα ήταν σε μορφή σταγόνων και το άλλο σε χάπια. Η ιατρική συνταγή ήταν σωστή. Εγώ όμως δε γνώριζα τα φάρμακα αυτά, καθώς θα τα έπαιρνα πρώτη φορά. Έτσι εμπιστεύτηκα το φαρμακοποιό που μου τα έδωσε. Όμως, όπως αποδείχθηκε, είχε κάνει λάθος και αντί να μου δώσει το ένα σε σταγόνες και το άλλο σε χάπια, όπως έγραφε η συνταγή, μου έδωσε δύο διαφορετικά φάρμακα σε σταγόνες», δήλωσε πανικοβλημένη η κ. Βασσάλου.

«Μόλις τα χρησιμοποίησα άρχισαν οι επιπλοκές. Κινδυνεύω να τυφλωθώ και αιτία είναι ένα λάθος. Θεωρώ ότι ο καθένας μας, όταν ασκεί ένα επάγγελμα που έχει να κάνει με την υγεία, πρέπει να είναι υπεύθυνος. Είναι δυνατόν να δίνουμε λάθος φάρμακα και να παίρνουμε στο λαιμό μας την υγεία ανθρώπων;», πρόσθεσε αγανακτισμένη.

Η γυναίκα αναζητώντας το δίκιο της, θα καταγγείλει το γεγονός προκειμένου να μη βρεθεί κανένας άλλος στην ίδια θέση με εκείνη, θέτοντας από τη μια στιγμή στην άλλη την υγεία του σε κίνδυνο λόγω λάθους...