Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τα πεζοδρόμια είναι δημόσιοι χώροι



Ζητάμε την εξασφάλιση ελεύθερης και επαρκούς ζώνης για τη μετακίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Τα πεζοδρόμια είναι δημόσιοι χώροι για τη μετακίνηση των πεζών, και δεν παραχωρούνται σε εμπορική εκμετάλλευση!

Ούτε χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης!! Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα κατά τη χθεσινή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο που γιορτάστηκε και στο δήμο Τρικκαίων, με τη συμμετοχή μαθητών από γυμνάσια της πόλης.

Την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης είχαν το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Τρικκαίων.

Πριν οι μαθητές, «ανακρίνουν» τη δημοτική αρχή διέσχισαν με τα ποδήλατά τους δρόμους της πόλης των Τρικάλων.

Υποχρέωση

Στο υλικό που μοίρασαν οι μαθητές τονίζεται ακόμα πως πρέπει να κατοχυρωθεί ως υποχρέωση των οχημάτων, η παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς, σε όλες τις διαβάσεις, κάτι που ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πεζοί και οι ποδηλάτες να αποτελούν το κύριο συστατικό της οργάνωσης της κυκλοφορίας στην πόλη και όχι να αντιμετωπίζονται ως το δευτερεύον στοιχείο της κυκλοφορίας, έναντι των τροχοφόρων.

Να δημιουργηθούν δίκτυα διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλατοδρόμοι που να συνδέουν όλα τα κομμάτια της πόλης με το κέντρο, αλλά και μεταξύ τους.

Να ελέγχονται τα όρια εκπομπής θορύβου, ρύπων και ταχύτητας και να αναβαθμιστούν οι συλλογικοί χώροι στην πόλη (πνεύμονες πρασίνου, δενδροστοιχίες).


Ιδρύονται 3 νέα Κέντρα Αξιολόγησης Αναπήρων

  • Τρία Κέντρα Αξιολόγησης Αναπήρων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια
  • Θα αξιολογήσουν 15 χιλιάδες άτομα με αναπηρία για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία
  • «Γκρίζες ζώνες» στη σύσταση των Πολυθεματικών Επιτροπών αξιολόγησης των αναπήρων
  • Με την εφαρμογή του νόμου το 2010, διορίστηκαν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία 28 άτομα με αναπηρίες
  • Στην ΕΕ ένας στους έξι πολίτες έχει κάποια αναπηρία






Τρία Κέντρα Αξιολόγησης Αναπήρων αναμένεται να ιδρυθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, τα οποία θα κληθούν να αξιολογήσουν περίπου 15 χιλιάδες άτομα με αναπηρία, αναφορικά με την ποσόστωση τους για διορισμό στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφτηκε το πρωί το νέο οίκημα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ), στα Λατσιά και συζήτησε με τους αρμόδιους θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Τμήματος και στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

O Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, δήλωσε ότι το νέο αυτό Τμήμα, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, συνεχίζει να στελεχώνεται, προσθέτοντας ότι είναι υπό πρόσληψη ακόμη 15 λειτουργοί και βοηθοί.

Είπε επίσης ότι στο Τμήμα έχουν ανατεθεί νέοι ρόλοι, οι οποίοι πρέπει να εκπληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ως απόρροια της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και λόγω των πολλών και διαφόρων κατηγοριών αναπήρων που υπάρχουν στην Κύπρο.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή είναι ευχαριστημένη από τον ταχύ τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΤΚΕΑΑ. «Αρχισε καλά το Τμήμα αυτό και θα συνεχίσει καλά, γιατί έχει τη στήριξη και του Κράτους και της Βουλής και των Αναπήρων», είπε ο κ. Φυττής και συμπλήρωσε ότι στόχος του ΤΚΕΑΑ είναι να λειτουργήσει προς όφελος της ευημερίας των αναπήρων, ώστε να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε κάποιες «γκρίζες ζώνες», όσον αφορά τη σύσταση των Πολυθεματικών Επιτροπών αξιολόγησης των αναπήρων και στη διαβούλευση στην οποία επιμένει η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) για κάθε θέμα.

Όπως είπε, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει η δυσκολία εξεύρεσης γιατρών, ως μέλη των Πολυθεματικών Επιτροπών, οι οποίοι εξετάζουν τον βαθμό αναπηρίας, με σκοπό να δοθεί στους ανάπηρους η ποσόστωση για το διορισμό τους στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυσκολία εξεύρεσης γιατρών, ο κ. Φυττής είπε ότι το νέο Σύστημα Αξιολόγησης, που φέρει την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα διευκολύνει το έργο των Επιτροπών.

Η Διευθύντρια του ΤΚΕΑΑ Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή, είπε από την πλευρά της ότι το νεοσύστατο Τμήμα λειτουργεί με αποσπάσεις και εναλλάξιμο προσωπικό, ενώ συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει μόνιμες θέσεις στελέχωσης.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και ανέφερε ότι ευελπιστεί μέχρι το τέλος του έτος «να είμαστε πιο πολλοί και πιο δυνατοί», συμπληρώνοντας ότι οι δεκαπέντε λειτουργοί του Τμήματος «ξεπερνούν και τα όρια τους», κάνοντας ότι είναι δυνατόν.

Είπε ότι με τη Σύμβαση του ΟΗΕ, δίνεται ένας επιπρόσθετος ρόλος στη Βουλή και ιδιαίτερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέραν του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να παρακολουθεί ανεξάρτητα και να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις κάθε κρατικής υπηρεσίας που ασχολείται με τα άτομα με αναπηρία, προωθώντας την υλοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και η νομική της ισχύ ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2011.

Σκοπός της Σύμβασης είναι να προάγει, να προστατεύσει και να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες, καθώς και να προάγει το σεβασμό για την εγγενή αξιοπρέπειά τους.

Το ΤΚΕΑΑ ετοίμασε το 2010 εσωτερικούς κανονισμούς, που εγκρίθηκαν από την Υπουργό Εργασίας, για τη λειτουργία των Πολυθεματικών Επιτροπών για την αξιολόγηση των ατόμων με αναπηρίες, μέσω της αγοράς υπηρεσιών ιατρών και άλλων επαγγελμάτων υγείας

Το νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας, σχεδιάζεται στη βάση του προτύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την προοπτική να δημιουργήσει μια ορθή, επιστημονική και ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για την αναπηρία στην Κύπρο, που θα επιτρέψει τη στόχευση των παρεμβάσεων της Πολιτείας για την ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΚΕΑΑ, με την εφαρμογή του νόμου το 2010, διορίστηκαν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία 28 άτομα με αναπηρίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες πλήρωσης θέσεων για διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία.

Στην ΕΕ ένας στους έξι πολίτες έχει κάποια αναπηρία, από ήπια έως πολύ σοβαρή, με αποτέλεσμα 80 εκατομμύρια άτομα να μην μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική και κοινωνική ζωή, λόγω εμποδίων από το περιβάλλον τους και εμποδίων συμπεριφορά


Οι πιο γελοίες δικαιολογίες χωρισμού

Είναι φορές που χωρίζεις μια γκόμενα και αμέσως μετά θες να μουτζώσεις τον εαυτό σου για τη βλακεία που ξεστόμισες. Το MEN 24 κρούει τον κώδωνα της γελοιοποίησης και σου επισημαίνει τις δικαιολογίες που δεν πρέπει ποτέ να ξαναπείς.


Η αλήθεια φίλε μου. Μόνο αυτή σου έχει μείνει για να πεις. Γιατί μπορεί εσύ μες στο μυαλό σου να θες να αποχωρήσεις από μία σχέση σαν κύριος αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορείς και να το κάνεις.

Σίγουρα θα στεναχωρηθεί λιγότερο η κοπέλα αν της πεις μια διθυραμβική παπάτζα ότι τάχα μου πρέπει να πας στην Κένυα με τους γιατρούς του Κόσμου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό.

Όταν χωρίζεις – κατ' εμέ – πρέπει να λες την ωμή αλήθεια. Ξενέρωσα, βαρέθηκα, δεν είμαι ερωτευμένος, σε κεράτωσα, μου της σπας και άλλα που συμβαίνουν φυσιολογικά στις σχέσεις. Το να αραδιάσεις μία από τις παρακάτω δικαιολογίες α) δεν σε τιμάει και β) θα σε σώσει από το αρχικό κράξιμο αλλά κάποια στιγμή θα σε δαγκώσει στον κώλο.

Το MEN 24 μάζεψε και παρουσιάζει τις κλασικές (και μερικές όχι τόσο κλασικές) δικαιολογίες που λέμε συνήθως για να γλιτώσουμε την κρεμάλα.

"Είμαι πολύ πιεσμένος στην δουλειά"


Μήπως να εισηγηθούμε στο αφεντικό σου μια ολιγόμηνη άδεια μετ' αποδοχών; Όλοι είναι πιεσμένοι στην δουλειά τους, ειδικά αυτή την περίοδο. Σε φυσιολογικές γραμμές -λέω εγώ τώρα – η κοπέλα σου θα έπρεπε να είναι εκείνη η οποία σου φτιάχνει τη διάθεση και σε χαλαρώνει από το άγχος της δουλειάς. Οπότε μην περιμένεις να σε πιστέψει και πολύ.

"Δεν ξέρω τι θέλω"


Αυτή την ατάκα που λες και κοιτάς τις όχθες του ποταμού Πιέδρα, την ώρα που η κοπέλα σου βουρκώνει μπροστά στο χάος του μυαλού σου. Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και κυρίως εκείνη. Ξέρεις τι θέλεις. Να χωρίσεις. Οπότε κούμπωσε τα παντελόνια σου και πες το.

"Σου αξίζει κάτι καλύτερο"


Εντάξει, σε αυτή την ατάκα θα έπρεπε η γκόμενα να σκάσει στα γέλια μπροστά στα μούτρα σου και να πάρει επιτόπου τηλέφωνο όλες τις κολλητές της να τους πει το ανέκδοτο. Σίγα ρε μεγάλε ανθρωπιστή. Αυτή η κατάφορη ένδειξη αυταπάρνησης και μετριοφροσύνης δεν έπιασε ποτέ. Εκτός αν είναι τόσο βλήτο η γκόμενά σου οπότε καλά κάνεις και την χωρίζεις.

"Θέλω να αποκτήσω εμπειρίες πριν παντρευτούμε"


Yeah right. Το πρώτο σκέλος βασικά είναι αλήθεια. Θες να αποκτήσεις εμπειρίες. Το καταλάβαμε. Το δεύτερο σκέλος είναι για γέλια. Αν θες να την παντρευτείς άσε τους χωρισμούς και τις αηδίες και μείνε μαζί της. Το να της χρυσώνεις έτσι το χάπι δεν κάνει σε κανέναν από τους δύο καλό γιατί υπάρχει μία στο εκατομμύριο να σε πιστέψει και να περιμένει.

"Δεν έχω λεφτά"


Κανείς δεν έχει. Η μοναδική περίπτωση στην οποία δικαιολογείται μια τέτοια ατάκα είναι αν εκείνη έχει πολλά λεφτά κι εσύ είσαι άνεργος, οπότε νιώθεις ευνουχισμένος που δεν μπορείς να της προσφέρεις όσα θέλει. Οκ. Τότε ναι. Αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση, κάτσε μαζί της και τα λεφτά θα έρθουν. Μάλλον.


Δύσκολα τα πράγματα με την ανεργία



Το Υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών ανεργίας των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών, στοχεύει στα σχέδια κινήτρων για προσλήψεις νέων ατόμων μέσα από διάφορα προγράμματα. Αυτό δήλωσε χθες από την Πάφο η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας, μετά από οδηγίες που έχει δώσει το αρμόδιο Υπουργείο προς την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, είναι να κατευθυνθούν προς απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και απόφοιτους μέσης γενικής εκπαίδευσης.

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα πλείστα ξενοδοχεία θα παραμείνουν σε λειτουργία κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, επισημαίνοντας ότι το κεφαλαίο της απασχόλησης είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Υπουργείο της, αφού πληρώνονται, όπως είπε, 11 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανεργίας κατά την περίοδο της αναστολής των εργασιών των ξενοδοχειακών μονάδων. Ωστόσο, πρόσθεσε, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους εταίρους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας προσπαθεί να αλλάξει το σύστημα, ώστε η χειμερινή τουριστική περίοδος να περιοριστεί και να μην είναι περίοδος πληρωμής ανεργιακού επιδόματος και να δοθούν άλλες διέξοδοι στις μονάδες που χρειάζεται να κλείσουν, όπως την πληρωμένη κατάρτιση.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι το 2011 και οι πρώτοι μήνες του 2012 θα είναι δύσκολοι στο θέμα της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν μείωση της ανεργίας μεταξύ του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2011.

Στήριξη στους ανάπηρους

Στο μεταξύ, στη δημιουργία Οργανισμού Επαγγελματικής Στήριξης, αποκατάστασης και ένταξης των ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία προχωρεί η Κυβέρνηση, με στόχο την παροχή στήριξης και καθοδήγησης σε όλα τα προγράμματα, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες στα ενήλικα άτομα με αναπηρίες. Αυτό δήλωσε χθες στην Πάφο η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή που έχει ληφθεί θα καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει όσον αφορά τη στήριξη, την παρακολούθηση και την ενίσχυση των προγραμμάτων. «Πρόκειται», είπε, «για τομές, που θα αλλάξουν ριζικά το σκηνικό των υπηρεσιών που προσφέρονται στα άτομα με αναπηρίες και οι οποίες θα βάλουν μια ολιστική προσέγγιση στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει «αυτή η ιδιόμορφη ομάδα του πληθυσμού».

Η κ. Χαραλάμπους μιλούσε στο περιθώριο του 1ου Πανηγυριού Αγάπης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες. Πρόσθεσε ότι η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να εντάξει στο εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», συνέχισε, «μέσα από ειδικό σχέδιο κρατικών χορηγιών, επιχορηγεί με κονδύλι που ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως περισσότερα από 300 προγράμματα παγκύπρια, τα οποία απευθύνονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και σε άτομα με οποιεσδήποτε μορφές αναπηρίας.
Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε, εξάλλου, ότι πέρα από την οικονομική στήριξη που παρέχει το Υπουργείο της, έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα αλλάξουν ριζικά το χάρτη της προσφοράς και των υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε, έχει ήδη ψηφιστεί και εφαρμοσθεί ο νόμος της ποσόστωσης για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στην εργασία.

Ανοικτά τα ξενοδοχεία της Πάφου

ΘΕΤΙΚΑ είναι τα μηνύματα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου, εν όψει της χειμερινής περιόδου. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, πέραν του 70% των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων της Πάφου θα είναι ανοικτά κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω κυρίως των αυξημένων αφίξεων από τη Γερμανία και από τη Ρωσία. Από τις ξενοδοχειακές μονάδες που θ’ αναστείλουν τις εργασίες τους, οι περισσότερες θα κλείσουν γι’ ανακαινίσεις μόνο για τρεις μήνες και συγκεκριμένα από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο.

«Πιστεύουμε ότι γύρω στο 70% των ξενοδοχειακών μας μονάδων θα είναι ανοικτά, σε σύγκριση με το 50%, πέρσι. Ένας αριθμός της τάξης των 18 500 με 19 χιλιάδων κλινών, από τις 28.500 κλίνες, θα παραμείνουν ανοικτές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θέμης Φιλιππίδης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως πολύ θετική, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας της Πάφου για τη χειμερινή περίοδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου, Νεόφυτος Θρασυβούλου, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ξενοδοχεία θ’ αρχίσουν να εγκαταλείπουν το θεσμό του «all inclusive», ενώ τα κέντρα αναψυχής θα συνεχίσουν να παρέχουν ελκυστικές τιμές, κατάλληλο σέρβις και υψηλή ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχουν. «Πρέπει», σημείωσε, «να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο στην πόλη μας. Η Πάφος πρέπει να επανέλθει στα αρχικά της επίπεδα, όταν η τουριστική περίοδος έκλεινε στις 6 του Δεκέμβρη και επανήρχιζε στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος». Οι ξενοδόχοι της Πάφου καλούν τις τοπικές Αρχές και το κράτος να συμβάλουν στην προσπάθειά τους, υπενθυμίζοντας ότι στις υπόλοιπες πόλεις δεν καταβάλλονται τέλη διανυκτεύρευσης τους μήνες του χειμώνα. Οι φορείς του τουρισμού αναγνωρίζουν, ακόμη, την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας, ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό.


ΠΑΤΡΑ: Δεν μπορούσαν να ανέβουν στα Δικαστήρια τρία άτομα με αναπηρία



Ολόκληρο επεισόδιο έλαβε χώρα την προηγούμενη Παρασκευή στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας. Εκνευρισμός και αγανάκτηση ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά πολλών από όσους βρέθηκαν στο χώρο. Και όλα αυτά με αφορμή κάτι που αυτή τη στήλη έχουμε θίξει κατ' επανάληψη, αλλά -δυστυχώς- φωνή βοώντος εν τη ερήμω...
Συγκεκριμένα, το θέμα αφορούσε τη δυσκολία τριών ατόμων με αναπηρία να μπουν στο χώρο του δικαστηρίου προκειμένου να παραστούν σε δίκη η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη. Μάλιστα, επρόκειτο για τρεις μάρτυρες, οι οποίοι ήταν βασικοί στην υπόθεση και έπρεπε να φθάσουν εγκαίρως στο χώρο της δικαστικής αίθουσας. Αλλά αυτό ήταν... μια κουβέντα, καθώς η είσοδός τους στο κτίριο ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. Σκεφθείτε ότι οι τρεις ΑμεΑ έφθασαν στο χώρο των δικαστηρίων από την πίσω πλευρά αυτή δηλαδή της οδού Κανάρη. Όμως τα καθηλωμένα σε αναπηρικά αμαξίδια άτομα... ήρθαν αντιμέτωπα με τα σκαλιά. Επειδή δεν ήταν από την Πάτρα αλλά από την Αιτωλοακαρνανία, άρχισαν να ρωτούν μήπως υπήρχε πουθενά κάποια ειδική ράμπα. Αλλά, μάταια. Έτσι, αδυνατούσαν να μπουν στο κτίριο και αφού παρακάλεσαν περαστικούς, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση. Περαστικοί, λοιπόν, ανέλαβαν να τους ανεβάσουν έναν έναν και να τους βάλουν στο δικαστικό μέγαρο. Καταστάσεις για κλάματα. Πραγματικά ρεζιλίκια! Και όλα αυτά, πού; Στο χώρο όπου απονέμεται Δικαιοσύνη. Και σε εποχή που υπάρχει νόμος, ο οποίος προβλέπει την ύπαρξη ειδικής ράμπας για ΑμεΑ σε όλα τα δημόσια κτίρια! Ελλάς το μεγαλείο σου...


Έκδοση και εξαργύρωση εργοσήμου ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ΟΓΑ



Οι εργοδότες θα πρέπει να προσκομίζουν δελτίο ταυτότητας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
Στη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ΟΓΑ συμμετέχει η Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η διαδικασία αφορά στο αμειβόμενο προσωπικό, το οποίο καλύπτεται από την ασφάλιση των Ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Ο.Γ.Α. και απασχολείται στις παρακάτω, ενδεικτικά αναφερόμενες, κατηγορίες:

Οικιακές εργασίες, Κηπουρικές εργασίες, Μικροεπισκευαστικές μη οικοδομικές εργασίες, Ιδιαίτερα μαθήματα κατ΄οίκον, Φύλαξη/Μεταφορά παιδιών, Φροντίδα προσώπων που χρήζουν βοήθειας, Εργαζόμενοι σε Σ.Υ.Δ./Ιδρύματα, Αισθητική/Κομμωτική, Περιποίηση / Νοσηλευτική φροντίδα, Φυσικοθεραπεία /Συνοδεία εκτός οικίας, Εργάτες Γής (αγρότες).

Το Εργόσημο είναι ένα κουπόνι, η έκδοση του οποίου αντικαθιστά, κατά τρόπο αποκλειστικό, την αποζημίωση των ως άνω απασχολούμενων με οποιαδήποτε απευθείας δοσοληψία χρηματικής φύσης ενώ κατά την εξαργύρωσή του παρακρατείται μέρος της αναγραφόμενης αξίας έναντι ασφαλιστικών εισφορών και αποδίδεται στον Ασφαλιστικό Φορέα κάλυψης του απασχολούμενου (20% υπέρ ΙΚΑ και 10% υπέρ ΟΓΑ).

Η έκδοση και εξαργύρωση εργοσήμου εξυπηρετείται στο σύνολο του Δικτύου των 560 Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία διενεργείται ανέξοδα για το κοινό, όπως άλλωστε ανέξοδα διενεργείται από την Εθνική Τράπεζα και η κατάθεση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ. Σημειώνεται ότι προς το παρόν η διαδικασία εξαργύρωσης εργοσήμου γίνεται μόνο από την Τράπεζα στην οποία έχει εκδοθεί.

Οι εργοδότες, προσερχόμενοι στην τράπεζα για την έκδοση του Εργοσήμου θα πρέπει να προσκομίζουν το Δελτίο Ταυτότητας, το ΑΦΜ τους και τον ΑΜΚΑ τους. Σε περίπτωση που επιλέξουν εξαργύρωση του Εργοσήμου σε πίστωση λογαριασμού του εργαζόμενου θα πρέπει επίσης να προσκομίζουν και τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου. Σε περίπτωση εξαργύρωσης με μετρητά, ο ΑΜΚΑ εργαζόμενου προσκομίζεται από τον εργαζόμενο, κατά τη στιγμή της εξαργύρωσης.

Η Εθνική Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα Έκδοσης και Εξαργύρωσης Εργοσήμου ακόμα και στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος η ταύτιση Ονοματεπωνύμου και ΑΜΚΑ του εργοδότη ή του εργαζόμενου εφόσον ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος προσκομίσει στην Τράπεζα επίσημο έγγραφο πιστοποίησης του ΑΜΚΑ.

Επίσημο έγγραφο πιστοποίησης του ΑΜΚΑ είναι η Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, το βιβλιάριο υγείας ή επίσημο έγγραφο που έχει χορηγηθεί από τα ΚΕΠ ή από Φορέα Ασφάλισης.



"Ερυθρόλευκη" κίνηση ευαισθησίας



Ο Ολυμπιακός εκτός από αθλητικός οργανισμός, εκτός από ομάδα ποδοσφαίρου είναι ταυτόχρονα και ένας σύλλογος με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία και το δείχνει έμπρακτα συμβάλλοντας στις ανάγκες που έχουν συνάνθρωποί μας και στηρίζοντας τα ιδρύματα που προσφέρουν γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, ενώ ταυτόχρονα βοηθά την προβολή του έργου τους, στο οποίο πρέπει, ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί, να είμαστε αρωγοί.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του διάστασης του συλλόγου και με μια ακόμα πρωτοβουλία της Διοίκησης και του προέδρου Βαγγέλη Μαρινάκη, αντιπροσωπεία στελεχών του Ολυμπιακού με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Π.Α.Ε. Γιάννη Μώραλη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Θρύλος Α.Ε. Γιώργο Παύλου, επισκέφθηκε το Σάββατο (24/9) το μεσημέρι το ίδρυμα "Δικαίωμα στη ζωή", το οποίο φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Τεχνικός Σύμβουλος της Διοίκησης και Επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ, Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο Γενικός Αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος Τάσος Μητρόπουλος, οι σκάουτερ Γιώργος Αμανατίδης και Γιώργος Κοκκολάκης και το στέλεχος της Ακαδημίας ποδοσφαίρου Βασίλης Νάνος, καθώς και παιδιά από τις σχολές ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού από τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Τα παιδιά των σχολών ποδοσφαίρου μοίρασαν δώρα στα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, ενώ η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός προσέφερε για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος το ποσό των 5.000 ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος της Π.Α.Ε Γιάννης Μώραλης στις δηλώσεις που έκανε τόνισε την άλλη, πέρα από τον καθαρά αγωνιστικό τομέα, διάσταση του Ολυμπιακού, που οφείλει όπως είπε να έχει τον κοινωνικό του ρόλο και να στηρίζει αξιέπαινες προσπάθειες που έχουν ως στόχο την προσφορά στο σύνολο της κοινωνίας μας, ενώ από την πλευρά τους οι άνθρωποι του ιδρύματος τόνισαν τη σημασία που έχει η στήριξη από ένα σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός, η οποία πρέπει να βρει μιμητές, προκειμένου να είναι εφικτή η λειτουργία ιδρυμάτων όπως το "Δικαίωμα στη ζωή", το οποίο φιλοξενεί και εκπαιδεύει τα παιδιά, βοηθώντας τα να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και παρέχοντας ταυτόχρονα και την βοήθεια που χρειάζονται οι γονείς τους.


Υποδεχθείτε τα ...πόδια-ρομπότ!





Μια ακόμη επαναστατική ρομποτική μηχανή έρχεται στην υπηρεσία περίθαλψης ασθενών με εγκεφαλικό και τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης. Ένα μηχάνημα που κατασκεύασαν Ολλανδοί ερευνητές στοχεύει να "μαθαίνει" τον εγκέφαλο του ασθενούς μετά από ένα εγκεφαλικό να περπατά ξανά.
Ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, που δυστυχώς στην χώρα μας είναι συνήθης αιτία θανάτου, αφήνει πολλούς Έλληνες με σοβαρή κινητική αναπηρία. Το μηχάνημα αποθεραπείας με την ονομασία


«LOPES» υπόσχεται με την τεχνολογία που διαθέτει πιο γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην προ-εγκεφαλικού σωματική κίνηση.


Ο εγκέφαλος, ως το κέντρο ελέγχου όλων των ενεργειών του σώματος, δέχεται και στέλνει μηνύματα-εντολές σε κάθε μυ.Τα άκρα, χέρια και πόδια, αν η αιμάτωση της περιοχής που ελέγχει την κίνηση τους αποφραχθεί, αδυνατούν τόσο να στείλουν μηνύματα πίσω στον εγκέφαλο όσο και να δεχθούν μηνύματα από τον εγκέφαλο. Τα "πόδια-ρομπότ" έρχονται να στηρίξουν μηχανικά την βάδιση αλλά και να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο στο βηματισμό.Βήμα-βήμα το μυαλό μας, χάρη στην "πλαστικότητα" μπορεί να εδραιώσει νέα δίκτυα μεταξύ των νευρώνων. Με αποτέλεσμα ο ασθενής να μάθει να περπατά σαν μην έπαθε ποτέ εγκεφαλικό. Αν αποδειχθεί στις εφαρμογές ως μια αποτελεσματική αποθεραπεία το συγκεκριμένο μηχάνημα θα είναι βασικό κομμάτι κάθε κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας.


Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται να βγει στην παγκόσμια αγορά μέσα στον επόμενο χρόνο. Ελπίζω ωστόσο τα ασφαλιστικά μας ταμεία να είναι σε θέση να καλύπτουν οικονομικά τις υπηρεσίες που έχει να προσφέρει στον άνθρωπο η επιστήμη.




Πηγή: http://www.skai.gr

Ερώτηση Γ. Ανατολάκη για τα άτομα με αναπηρίες



ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών.


Τον Αξιότιμο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.ΘΕΜΑ: Η οικονομική κρίση χτυπάει περισσότερο τα άτομα με αναπηρίες.

Σε τραγική θέση βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία, τα οποία πέρα από τις καθημερινές αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, μαστίζονται και από την οικονομική κρίση με το Κράτος να επιδεικνύει το σκληρό του πρόσωπο απέναντί τους. Συγκεκριμένα, στα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται, όπως το πρόσφατο τέλος ακινήτων, δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για εξαίρεσή τους. Παράλληλα, ανακοινώνονται σημαντικές μειώσεις στις επιχορηγήσεις των προνοιακών υποστηρικτικών φορέων στα άτομα με βαριές αναπηρίες, οι οποίοι απειλούνται ακόμη και με λουκέτα. Οι περικοπές αυτές, μάλιστα, αφορούν ακόμη και το πρόγραμμα διερμηνείας Ελληνικής νοηματικής γλώσσας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κωφούς - βαρήκοους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή. Όπως είναι γνωστό η καλπάζουσα ανεργία αγγίζει τα άτομα αυτά σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι τον υπόλοιπο πληθυσμό. Παρόλα αυτά δεν έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε να εξαιρεθούν τα ΑμεΑ από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Αντιθέτως δεν έχουν διορισθεί ακόμα οι επιτυχόντες στην προκήρυξη του Ν. 2643/1998 του 2008 και εναπόκεινται στον κανόνα 1 προς 10 στις προσλήψεις, μέτρο το οποίο ελήφθη πολύ αργότερα από την επιτυχία τους. Σε μία ευνομούμενη κοινωνία, το Κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες καλύτερους όρους κοινωνικής μέριμνας. Όταν πρόκειται όμως για άτομα με ειδικές ανάγκες, τότε αυτό επιβάλλεται.

Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


1. Αντιλαμβάνεστε το τραγικό αδιέξοδο που βρίσκονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες που μαστίζονται περισσότερο από όλους από την οικονομική κρίση;

2. Βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά σας να εξαιρεθούν τα άτομα αυτά από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας;

3. Σκοπεύετε να εξαιρέσετε τα άτομα με ειδικές ανάγκες από το τέλος ακινήτων ή έστω να τους εντάξετε σε ειδική κατηγορία;

4. Αναγνωρίζεται τον ρόλο των προνοιακών υποστηρικτικών φορέων και αν ναι για ποιο λόγο έχετε μειώσει την επιχορήγησή τους; Είναι στις προθέσεις σας να τις επανεξετάσετε ώστε να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο;

5. Για ποιο λόγο έχει περικοπεί το πρόγραμμα διερμηνείας Ελληνικής νοηματικής γλώσσας; Υπάρχει η βούληση να το ενισχύσετε;

6. Είναι στις προθέσεις σας να διορίσετε σε προτεραιότητα τα άτομα που έχουν επιτύχει στην προκήρυξη του Ν. 2643/1998 του 2008;



Σπανάκι: δυναμώνει τον οργανισμό



Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σημαντικό «όπλο» κατά των ασθενειών.

Το σπανάκι ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μία κατηγορία λαχανικών με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αναλογικά με τις θερμίδες που περιέχουν. Αν και το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο, οι περίοδοι στις οποίες έχει καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες είναι και πιο φρέσκο.

Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.

Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάι να τρώει πολύ σπανάκι για να γίνει δυνατός, αλλά αυτό που ανακαλύπτουμε από επιστημονικά δεδομένα είναι ότι το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό και από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών συστατικών στο σπανάκι, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μελετώνται πλέον εκτενώς και οι πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007, στο περιοδικό 'Int J Cancer', βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών, τα οποία βρίσκονται και στο σπανάκι, μπορεί να μεώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε μεταξύ των άλλων, ότι οι γυναίκες που προσλαμβάνουν σημαντική ποσότητα λουτεολίνης, η οποία βρίσκεται σε αρκετά λαχανικά, μεταξύ των των οποίων και στο σπανάκι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε αυτή τη μορφή καρκίνου κατά 34%.

Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα για τη δράση του σπανακιού έχουν καταγραφεί και από άλλη μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007. Σε αυτή τη μελέτη, φάνηκε μεταξύ των άλλων ότι η πρόσληψη σπανακιού σχετίζεται αρνητικά (δηλαδή προστατεύει) με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι φρέσκου σπανακιού καλύπτει το 200% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανακιού έως και 6 φορές περισσότερο. Η βιταμίνη Κ είναι είναι μία βιταμίνη με σημαντική δράση στην υγεία των οστών, καθώς ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία είναι μία πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Ελλείψει οστεοκαλσίνης, η διαδικασία μεταλλοποίσης των οστών (εναπόθηση μετάλλων) διαταράσσεται. Επιπλέον, το σπανάκι είναι μία εναλλακτική πηγή μαγνησίου, αλλά και ασβεστίου ως ένα βαθμό, οπότε συνολικά ο ρόλος του στην υγεία των οστών είναι σημαντικός.

Το σπανάκι είναι γνωστό κυρίως για την περιεκτικότητά του σε σίδηρο, αν και τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο σίδηρος που βρίσκεται σε λαχανικά και όσπρια δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό με αυτόν του κρέατος. Η αλήθεια είναι ότι ο σίδηρος στο σπανάκι είναι μη-αιμικός, όπως ονομάζεται, δηλαδή σε μία μορφή που δεν είναι καλά απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου του σπανακιού είναι μικρή.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η προσθήκη βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πιπεριά, ντομάτα κ.α.) σε ένα γεύμα που περιέχει σπανάκι διπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου, όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες.

Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές με τεκμηριωμένη προστατευτική δράση κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πιθανόν και του καταράκτη, η οποία βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά, μεταξύ των οποίων και το σπανάκι. Ωστόσο, η λουτεΐνη που περιέχεται σε άλλα τρόφιμα, όπως στον κρόκο του αυγού, φαίνεται ότι έχει πολλές φορές μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, σε σχέση με το σπανάκι. Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεϊνης από το σπανάκι, μπορείτε να το συνοδέψετε με ελαιόλαδο, καθώς τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφηση της λουτεϊνης, όπως και των υπόλοιπων καροτενοειδών.

Μια βόλτα στο σούπερμαρκετ



Βάλτε στο καρότσι μόνο όσα ωφελούν την υγεία μας!
Αγαπημένη συνήθεια, αγγαρεία ή η ώρα της κρίσης για το πορτοφόλι μας, η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για βόλτα αλλά και για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό του σπιτιού μας με τα αναγκαία τρόφιμα και αναλώσιμα.

Προσοχή, όμως! Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει τις σωστές επιλογές; Διότι η τήρηση των κανόνων μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής έχει ως βασική προϋπόθεση την διαθεσιμότητα εκείνων των τροφίμων που πάνω απ’όλα ωφελούν την υγεία μας. Συνεπώς όλα εξαρτώνται από το είδος των τροφίμων που θα επιλέξουμε να βάλουμε στο καρότσι μας.

Απ΄ την άλλη μεριά η πληθώρα των επιλογών στα ράφια του σουπερμάρκετ συχνά μας δημιουργεί σύγχυση σχετικά με το τι είναι τελικά το καλύτερο. Ποια θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη λίστα με ψώνια που θα σας βοηθήσει να βάλετε μια τάξη τόσο στην εβδομαδιαία σας διατροφή όσο και στα οικονομικά σας;

Στο ράφι με τα αμυλούχα


Μπροστά στο ράφι αυτό μπορείτε να επιλέξετε άφοβα οποιαδήποτε προϊόντα σας αρέσουν. Άλλωστε στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (πηγή άμεσης ενέργειας και βιταμινών του συμπλέγματος Β), που αποτελούν και τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

Βάλτε, λοιπόν, στο καρότσι σας μια καλή γκάμα από ζυμαρικά (π.χ μακαρόνια, κριθαράκι, κουσκούς, χυλοπίτες), ρύζι – κατά προτίμηση καστανό, όσπρια (π.χ φασόλια, φακές, φάβα), δημητριακά πρωινού (π.χ νιφάδες καλαμποκιού ή σιταριού, κουάκερ), αρτοσκευάσματα (π.χ φρυγανιές, κράκερς, κριτσίνια, κρητικά παξιμάδια, μπισκότα προαιρετικά) – κατά προτίμηση ολικής άλεσης και με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι.

Στο ψυγείο με τα γαλακτοκομικά


Πραγματικά η ποικιλία των προϊόντων μπροστά στα ψυγεία μας δημιουργεί μεγάλη σύγχυση. Τα πράγματα όμως είναι απλά: Προμηθευτείτε απαραιτήτως φρέσκο γάλα και γιαούρτι –κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών (1- 1,5% λιπαρά). Ακολούθως, ρίξτε μια ματιά στα τυριά και επιλέξτε με βάση α) τα λιπαρά τους (προτιμούμε αυτά με χαμηλά λιπαρά, όπως τυρί κότατζ, ανθότυρο, μυζήθρα, κατίκι Δομοκού, φέτα, κίτρινο τυρί με μειωμένα λιπαρά και αποφεύγουμε την παρμεζάνα, το κεφαλοτύρι, το κασέρι, το μανούρι, τις γραβιέρες) και β) τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Μην παρασυρθείτε αγοράζοντας πάνω από 1-2 είδη τυριών κάθε φορά. Η διαθεσιμότητα μιας μεγάλης ποικιλίας τυριών στο ψυγείο του σπιτιού αυξάνει τη συνολική τους κατανάλωση, με αποτέλεσμα τη πρόσληψη πολλών θερμίδων, που προέρχονται τελικά από την ποσότητα που καταναλώνουμε. Προαιρετικά, μπορείτε να βάλετε στο καρότσι σας κάποιο επιδόρπιο γάλακτος (π.χ κρέμα με άνθος αραβοσίτου ή κρέμα καραμελέ) ή γιαουρτιού (γιαούρτι με φρούτα ή μπισκότο) σε μικρή ποσότητα, χρησιμοποιώντας τα 1-2 φορές την εβδομάδα ως απογευματινό σνακ.

Στο ψυγείο με τα κρεατικά


Προμηθευτείτε τις κατάλληλες ποσότητες κρεατικών για το μαγείρεμα του κύριου γεύματος, όπως μοσχάρι ή χοιρινό – κατά προτίμηση το άπαχο μέρος του ζώου (π.χ νουά, ψαρονέφρι), κοτόπουλο – κατά προτίμηση στήθος χωρίς την πέτσα, και ψάρι για 1-2 φορές την εβδομάδα. Κάπου εκεί κοντά θα βρείτε και τα αυγά. Βάλτε μια εξάδα στο καρότσι, αλλά μην καταναλώσετε πάνω από 2-3 την εβδομάδα. Αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (ασπράδι), αλλά και εξαιρετική πηγή χοληστερόλης (κρόκος).

Στην κατάψυξη για...κατεψυγμένα


Οτιδήποτε υπάρχει σε κατεψυγμένη μορφή (π.χ κατεψυγμένα λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά) μπορούμε κάλλιστα να το βρούμε και στην φρέσκια του εκδοχή. Ωστόσο, για λόγους εξοικονόμησης χρόνου αλλά και χρήματος, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιούνται περιστασιακά, αλλά όχι ως μοναδική επιλογή. Επιλέξτε σπανιότερα τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα (π.χ πίτες, πίτσες) και τις κατεψυγμένες πατάτες. Ο λόγος; Οι θερμίδες που κουβαλούν, όταν μαγειρευτούν και καταναλωθούν.

Στο ψυγείο με τα αλλαντικά


Στο σημείο αυτό σας περιμένει συνήθως ένας ευγενικός υπάλληλος του σουπερμάρκετ, ο οποίος προτίθεται να σας παρασύρει σε «διατροφικές ακολασίες», προσφέροντας σας για δοκιμή διάφορα είδη από σαλαμο-αλλαντικο –μπουκίτσες. Κρατήστε άμυνες! Τα αλλαντικά τις περισσότερες φορές αποτελούν σημαντική πηγή λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων, και αλατιού. Για το λόγο αυτό πολλές φορές τα συνδέουμε με το υπερβάλλον βάρος ή την αρτηριακή μας πίεση.

Παρόλα αυτά πλέον μπορείτε να απολαύσετε τη γεύση τους εφόσον μας προσφέρονται ποικίλες πιο ισορροπημένες λύσεις όπως ζαμπόν γαλοπούλας ή ζαμπόν light, αλλαντικά με ελαιόλαδο και αλλαντικά με λιγότερο αλάτι.

Στο μανάβικο για φρούτα και λαχανικά


Αν δεν είστε παραδοσιακός τύπος που ψωνίζετε κάθε Σάββατο από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας, τότε το μανάβικο του σουπερμάρκετ θα σας λύσει τα χέρια. Και μη διανοηθείτε να μην περάσετε από κει, γιατί η σύσταση για κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά θα πάει περίπατο. Συνεπώς πάρτε χάρτινη σακούλα – ας μην ξεχνάμε την ανακύκλωση– και βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά που προτιμάτε, τουλάχιστον 2-3 είδη σε κάθε περίπτωση.

Α, και μην ξεχνάτε να είναι εποχής έτσι θα είναι πο φρέσκα και πιο φθηνά! Για το φθινόπωρο σταφύλια, μήλα, αχλάδια, κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια, πιπεριές. Για το χειμώνα, προτιμήστε μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, αχλάδια, ακτινίδια, ρόδια και κυδώνια, καθώς και λάχανο, καρότα, πράσσα, σπανάκι, χόρτα, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια.

Προτιμήστε τις φράουλες, τις αγκινάρες και τον φρέσκο αρακά, όσο πλησιάζει η άνοιξη. Μην ξεχνάτε τα μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, σέλινο, κρεμμυδάκια). Δίνουν γεύση και αποτελούν φυσικό lifting (γνωστά για τις αντιοξειδωτικές-αντιγηραντικές τους ιδιότητες).

Εκεί κοντά σίγουρα θα βρείτε αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) και χύμα ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια). Πάρτε 1-2 σακουλάκια - μικρά εννοείται, σας βλέπω - για τις δύσκολες ώρες της λιγούρας στη δουλειά. Είναι τέλεια επιλογή, χορταίνει και δεν παχαίνει!

Πόσο βοηθάει η αποτοξίνωση του οργανισμού



Ταχεία απώλεια βάρους χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε μπει στη διαδικασία να ακολουθήσετε δίαιτες που υποτίθεται ότι απομακρύνουν τις ανεπιθύμητες τοξίνες από τον οργανισμό, «από- τοξινώνοντάς τον»; Δίαιτες μονοφαγικές όπως για παράδειγμα της λαχανόσουπας ή στερητικές δίαιτες που σας υποχρεώνουν να τρώτε το ίδιο τρόφιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ και υπόσχονται αποβολή των τοξινών, γρήγορη απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα.

Όσο και αν θα θέλαμε να ισχύει, ο οργανισμός μας δεν αποβάλλει έτσι εύκολα τις τοξίνες. Δυστυχώς ή ευτυχώς μια τέτοια «μαγική» δίαιτα δεν μπορεί να αναιρέσει τις διατροφικές «αμαρτίες» ενός ολόκληρου χρόνου.

Η πραγματικότητα


Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, όπως προβάλλονται. Γιατί;

Οι περισσότερες οδηγούν σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

Μπορεί δε να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα από παιδιά ή εφήβους.

Συχνά συμπτώματά τους είναι η ατονία, οι κεφαλαλγίες, η κόπωση και η αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα συμπτώματα μας οδηγούν στην υπερφαγία για… «να πάρουμε δύναμη».

Η απώλεια βάρους εάν αυτή τελικά επιτευχθεί δεν είναι συντηρήσιμη επειδή δεν βασίζεται στην διατροφική εκπαίδευση και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα και συνήθως παρατηρείται η επανάκτηση του βάρους.

Η λύση


Η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό είναι και θα παραμείνει πάντα η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στα πολλά φρούτα και λαχανικά, στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, μας βοηθά να περιορίσουμε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό μας.

Ελπίδες για νέο φάρμακο κατά της λευχαιμίας



Επικεφαλής της έρευνας Έλληνας γιατρός.

Η χημική ουσία Ι-ΒΕΤ151 μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας στο εργαστήριο και να θεραπεύσει αποτελεσματικά ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που έγινε στη Βρετανία με επικεφαλής τον 'Ελληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αντώνη Κουζαρίδη, η οποία, αν και βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της, δίνει ελπίδες για την ανακάλυψη ενός φάρμακου κατά της λευχαιμίας.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε μια μορφή λευχαιμίας που οφείλεται στο γονίδιο MLL, η οποία είναι η πιο συνήθης μορφή λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των δύο ετών, η οποία πλήττει περίπου έναν στους δέκα ενήλικες με λευχαιμία. Αν και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με λευχαιμία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η λευχαιμία MLL παραμένει δύσκολη στην θεραπεία και συχνά επανεμφανίζεται. Μια αιτία για την επιθετικότητά της είναι η ύπαρξη ασυνήθιστων μορίων πρωτεϊνών στα καρκινικά κύτταρά της.

Το ερευνητικό εργαστήριο του Κουζαρίδη ανακάλυψε αρχικά μια ομάδα πρωτεϊνών με την ονομασία ΒΕΤ που ευθύνονταν για την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μόριο Ι-ΒΕΤ151, που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, και έδειξαν, σε πρώτη φάση στο εργαστήριο, ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία μπλοκάρει την ενεργοποίηση των καρκινικών πρωτεϊνών και σκοτώνει τα κύτταρα της λευχαιμίας.

Ακόμα, βέβαια, είναι πολύ νωρίς να δοκιμαστεί η ίδια ουσία σε ανθρώπους ασθενείς, όμως οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα αρχίσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές, ενώ δεν αποκλείουν ότι η Ι-ΒΕΤ151 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.



Σπρέι ινσουλίνης κατά του Αλτσχάιμερ




Βελτιώνει τη μνήμη.


Ένα νέο φάρμακο σε μορφή σπρέι έρχεται να βοηθήσει όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Η ινσουλίνη σε σπρέι ενισχύει τη μνήμη των ασθενών, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Σιάτλ.


Στην έρευνα συμμετείχαν ασθενείς με ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου, καθώς και ασθενείς σε προ-Αλτσχάιμερ κατάσταση. Όσοι από τους ασθενείς έλαβαν χαμηλότερη ρινική δόση ινσουλίνης σημείωσαν βελτίωση στην αναπαραγωγή μιας ιστορίας ανακαλώντας ακόμη και λεπτομέρειες, με μικρή μόλις καθυστέρηση.


Στα 35 εκατομμύρια ανέρχονται ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα μέχρι τώρα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να θεραπεύουν προσωρινά τα συμπτώματα, αλλά δεν υπάρχουν φάρμακα που να σταματούν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία είναι θανατηφόρα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης «χτυπάει» την όραση





Ευάλωτοι οι ηλικιωμένοι.


Διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από κηλιδώδη εκφυλισµό, μια ασθένεια που οδηγεί σε τύφλωση, έχουν οι ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν το φάρμακο.


Τα δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Opthalmology, δεν αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη προκαλεί τύφλωση, αλλά εμπνέουν ανησυχία για το αν επιτείνει, με κάποιον τρόπο, την πάθηση αυτή δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων που λαμβάνουν καθημερινά το παυσίπονο για καρδιακές παθήσεις.


Οι ερευνητές, υπό τον Πάουλους ντε Χονγκ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου, μελέτησαν σχεδόν 4.700 ανθρώπους άνω των 65 ετών, ανάμεσα σε αυτούς και Έλληνες.


Από τους 839 ανθρώπους που λάμβαναν ασπιρίνη καθημερινά, οι 36 έπασχαν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό σε προχωρημένο στάδιο, τον αποκαλούμενο Υγρό Τύπο MD, που είναι πιο σπάνια μορφή με την απώλεια της κεντρικής όρασης να είναι σοβαρότερη.


Συγκριτικά, σχεδόν δύο στους 100 ηλικιωμένους που λάμβαναν ασπιρίνη με μικρότερη συχνότητα έπασχαν από τον ίδιο τύπο MD.


Ο υγρός τύπος της πάθησης, που προκαλείται από τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, οδηγεί σε απώλεια της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ματιού. Ο ξηρός τύπος είναι πιο συνηθισμένος και λιγότερο οξύς, παρότι και αυτή η μορφή προκαλεί απώλεια όρασης. Συνδυαστικά συνιστούν την πρώτη αιτία απώλειας της όρασης μεταξύ ανθρώπων άνω των 60 ετών και πλήττει εκατομμύρια αμερικανούς.


Σύμφωνα με τον Ντε Χονγκ, όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και λαβάνουν ασπιρίνη για να προλάβουν μια επιδείνωσή τους, τα οφέλη του φαρμάκου είναι σημαντικότερα από τον κίνδυνο για την όρασή τους.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Μην «χτυπιέστε» άσκοπα στο γυμναστήριο





Ένα μέτριο σε ένταση πρόγραμμα είναι πιο αποτελεσματικό.


Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που ασκούνται με ήπια σωματική άσκηση είναι πιο ευτυχείς και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθήσουν να γυμνάζονται, σε σχέση με συνομήλικες τους που επιλέγουν τη σκληρή σωματική άσκηση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Στεριάνι Ελάφσκι, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 255 γυναίκες, ηλικίας 40 ώς 60 ετών, οι οποίες ακολούθησαν πρόγραμμα και ήπιας και σκληρής σωματικής άσκησης.


Συνολικά, οι γυναίκες που ασκούνταν με ήπιους ρυθμούς είχαν διπλάσια ενεργητικότητα σε σχέση με αυτές που γυμνάζονταν σκληρά, ενώ ένιωθαν πιο σίγουρες ότι μπορούν να εξακολουθήσουν να γυμνάζονται στο μέλλον και ακόμη αισθάνονταν λιγότερο άγχος και θλίψη.


Οι γυναίκες της μέσης ηλικίας συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λιγότερο δραστήριες κατηγορίες ανθρώπων και η φυσική τους δραστηριότητα περιορίζεται, προϊούσης της ηλικίας. Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η Ελάφσκι και συνάδελφοί της από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Αγκυρας στην Τουρκία, μελέτησαν τις περιπτώσεις 255 γυναικών που δεν ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία και οι οποίες κατέγραψαν καθημερινά τις φυσικές τους δραστηριότητες και τα συναισθήματά τους επί δύο εβδομάδες.


Στην αρχή της έρευνας, οι 255 γυναίκες ακολούθησαν προγράμματα τόσο έντονης όσο και ήπιας σωματικής άσκησης. Η έντονη σωματική άσκηση συνίστατο σε πρόγραμμα γυμναστικής τόσο έντονο που στο τέλος οι γυναίκες δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Η ήπια άσκηση ήταν ένα πρόγραμμα διάρκειας 30 λεπτών, στους ρυθμούς που επέλεγαν οι ίδιες οι γυναίκες.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που ακολούθησαν το ήπιο πρόγραμμα ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη ψυχική διάθεση, ενώ αισθάνονταν μεγαλύτερη ευεξία, ενεργητικότητα και ένιωθαν ότι είναι πιο αποτελεσματικές.


Η ήπια σωματική άσκηση, πρόσθεσε η Ελάφσκι, είχε καλύτερα αποτελέσματα και για τις παχύσαρκες γυναίκες. Η έντονη σωματική άσκηση είχε λιγότερο ευεργετική επίδραση στην ψυχολογική διάθεση των γυναικών, ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες ή όσες παρουσίαζαν συμπτώματα ασθένειας ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ ταραγμένες μετά το πέρας του προγράμματος.


Το πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης μπορεί να περιλαμβάνει ζωηρό βάδισμα, χορούς με βήματα, ποδηλασία σε επίπεδο έδαφος ή με λίγα εμπόδια, κανό, κηπουρική αλλά και σπορ όπως το μπέιζμπολ, το σοφτ μπολ, το βόλεϊ, το τένις και η αεροβική γυμναστική στο νερό.


Η Ελάφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνά της θα πείσει τις γυναίκες ότι η σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για να εξασφαλίσουν την ευεξία τους και ότι για να αισθάνονται καλύτερα δεν χρειάζονται να εξαντλούνται.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Φυτικές ίνες για μια υγιεινή διατροφή



Ευεργετική η δράση τους για τον οργανισμό μας.


Ο όρος φυτικές ή διαιτητικές ίνες είναι γνωστός από πολύ παλιά, όμως η αξία των φυτικών ινών στη διατροφή και την προφύλαξη από πολλές ασθένειες έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια, σε σημείο τέτοιο, ώστε σήμερα να θεωρούνται απαραίτητες για την θεμελίωση της υγείας μας. Αν και δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά», αποτελούν βασικό συστατικό για μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης, τα οποία δεν διασπώνται στον οργανισμό λόγω έλλειψης του κατάλληλου ενζύμου, γι’ αυτό και δεν αφομοιώνονται. Μετά την λήψη τους, περνάνε από το λεπτό στο παχύ έντερο ανέπαφες, αφού δεν μπορούν να πεφθούν ή να απορροφηθούν και στη συνέχεια αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Τα είδη των φυτικών ινών


Οι φυτικές ίνες ταξινομούνται συχνά, ανάλογα με την διαλυτότητα τους, σε διαλυτές και αδιάλυτες. Και τα δύο είδη είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αφού συμβάλλουν σε διαφορετικές λειτουργίες και υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, σε διαφορετικές αναλογίες. Γι’ αυτό η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων θεωρείται απαραίτητη!

Υπάρχουν όμως τρόφιμα που περιέχουν πάρα πολλές φυτικές ίνες. To top 5 των φυτικών ινών είναι:


1 φλιτζάνι καρότα μαγειρεμένα σε φέτες: 5γρ φυτικών ινών

1 φλιτζάνι καστανό ρύζι μαγειρεμένο: 4γρ φυτικών ινών

1μεγάλο ασιάτικο αχλάδι: 9,9γρ φυτικών ινών

½ φλιτζάνι φασόλια: 6 γρ φυτικών ινών

1 μπουκαλάκι ροφήματος φρούτων και λαχανικών: 4.5 γρ φυτικών ινών¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορους: 3,9γρ φυτικών ινών

Γενικά:

Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι η βρώμη, το κριθάρι, τα φρούτα (μήλο, φράουλες, πορτοκάλι, μανταρίνι, μπανάνα), τα λαχανικά (μπρόκολο, αγκινάρες, καρότα, κρεμμύδια, αρακάς), τα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Από την άλλη πλευρά, καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών, είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται με τον φλοιό τους, όπως το αχλάδι και η ντομάτα αντίστοιχα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί με τον φλοιό τους όπως οι σπόροι λιναριού.

Γιατί χρειαζόμαστε τις φυτικές ίνες;


Παρότι είναι δύσκολο να πιστέψει κάνεις ότι κάτι που δεν μπορούμε καν να το αφομοιώσουμε, είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας, πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την σημασία την φυτικών ινών στη διατροφή και την σημασία τους στην πρόληψη κάποιων ασθενειών. Από αυτές, έχει φάνει ότι:

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επίσης, οι φυτικές ίνες έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο ΣΔ τύπου ΙΙ και καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η πηκτίνη, το πίτουρο ρυζιού ή βρώμης, μειώνουν τόσο τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα όσο και της χοληστερόλης LDL (της λεγόμενης «κακής χοληστερόλης»).

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών, όπως η εκκολπωμάτωση, οι αιμορροΐδες, και πιθανόν συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, έχει συνδεθεί επίσης, με χαμηλότερο σωματικό βάρος σε γυναίκες μέσης ηλικίας, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα σιτηρών.

Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να παίρνουμε καθημερινά;


Το Ινστιτούτο Ιατρικής έχει δημιουργήσει ένα πίνακα (βλέπε παρακάτω πίνακα), όπου φαίνεται η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, που προέρχονται από όλες τις πηγές (τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, εμπλουτισμένα τρόφιμα), ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ


ΠΑΙΔΙΑ

1-3 ετών 19 gr/ημέρα

4-8 ετών 25 gr/ημέρα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

9-18 ετών 26 gr/ημέρα

19-50 ετών 25 gr/ημέρα

51 ετών και πάνω 21 gr/ημέρα

Έγκυες 28 gr/ημέρα

Θηλάζουσες 29 gr/ημέρα

ΑΝΤΡΕΣ

9-13 ετών 31 gr/ημέρα

14-50 ετών 38 gr/ημέρα

51 ετών και πάνω 30 gr/ημέρα

Συνοψίζοντας:


Παρόλο που ο σύγχρονος άνθρωπος τρώει πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, καταναλώνει πολύ λιγότερες τροφές στη φυσική τους κατάσταση, αφού οι περισσότερες είναι βιομηχανικά επεξεργασμένες. Έτσι, λαμβάνει ελάχιστες ποσότητες φυτικών ινών. Για να μπορέσουμε να προσλάβουμε την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών, καλό θα ήταν, να κάνουμε μερικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας και στις συνήθειές μας γενικότερα.

Μερικές από αυτές είναι:

-Να προτιμάμε τα φρούτα από τους χυμούς, διότι περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.

-Να επιλέγουμε φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν με τον φλοιό τους, όπως μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια και αποξηραμένα φρούτα, όπως ξερά δαμάσκηνα και σύκα.

-Να επιλέγουμε να καταναλώνουμε όλα τα λαχανικά και κυρίως αυτά του τρώγονται με τον φλοιό τους καθώς επίσης και αμυλούχα λαχανικά όπως καλαμπόκι, αρακά, φασόλια, πατάτες.

-Η βιομηχανία τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψιν της τους γρήγορους ρυθμούς της ζωή μας, έχει κυκλοφορήσει στην αγορά και προϊόντα, όπως ροφήματα φρούτων και λαχανικών από 100% φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 50% της καθημερινής μας ανάγκης σε φρούτα και λαχανικά. Οι χυμοί αυτοί, αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή, διότι περιέχουν επίσης, βιταμίνη C και A καθώς και αρκετές φυτικές ίνες (έως και 4.5 γραμμάρια/μερίδα), δίνοντας στον οργανισμό λίγες μόνο θερμίδες και θα ήταν μία εύκολη και γρήγορη λύση για τα ενδιάμεσα σνακ.

-Να υπάρχουν στο τραπέζι μας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, όσπρια, όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια.

-Να αντικαταστήσουμε όλα τα δημητριακά, όπως ψωμί, δημητριακά πρωινού, ρύζι, μακαρόνια, με προϊόντα ολικής αλέσεως από τα οποία δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός και περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.

-Να επιλέγουμε στα ενδιάμεσα σνακ να καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς, που περιέχουν όχι μόνο φυτικές ίνες, αλλά και άλλα απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό μας.

Προσοχή!
Η αύξηση των φυτικών ινών πρέπει να γίνει σταδιακά, γιατί μια μεγάλη και απότομη αύξησή τους μπορεί να μας προκαλέσει φούσκωμα, ναυτία και κοιλιακούς πόνους.

Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες μειώνονται, αν πίνουμε αρκετό νερό. Όσο το πεπτικό μας σύστημα θα προσαρμόζεται στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, θα μειώνονται προοδευτικά και οι ανεπιθύμητες ενέργειες.


Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων



Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)


Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Πώς να επιλέξετε το σωστό γυμναστήριο



Λάβετε υπόψη σας την απόσταση από το σπίτι ή τη δουλειά.

Μετά τις διακοπές, οι περισσότεροι από εμάς εκτός από ευχάριστες αναμνήσεις, αρκετές φωτογραφίες και όμορφες ιστορίες φέρνουμε μαζί μας και δύο – τρία κιλά επιπλέον. Με την επιστροφή στους κανονικούς μας ρυθμούς και το τέλος της άστατης διατροφής φαίνεται επιτακτικός ο στόχος της απώλειας αυτών των παραπάνω κιλών που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα και να δυσκολευόμαστε να μπούμε στα ρούχα μας. Αυτή την εποχή συχνά ακούγεται στις παρέες η φράση «Πρέπει να ξεκινήσω γυμναστήριο».

Για κάποιους που κάνουν συστηματικά γυμναστική τα πράγματα είναι εύκολα. Αργά ή γρήγορα παίρνουν την απόφαση και γράφονται στο γυμναστήριο τους, βλέποντας πάλι φίλους και γνωστούς. Κάτι σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Γι’ αυτούς που ξεκινούν πρώτη φορά τα πράγματα δεν είναι απλά. Λάθος επιλογή μπορεί να σημαίνει όχι μόνο απόρριψη του συγκεκριμένου τρόπου γυμναστικής αλλά και της άσκησης στο σύνολό της.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν επιλέγει γυμναστήριο;

Τις περισσότερες φορές τον πιο σπουδαίο ρόλο παίζει το όνομα του γυμναστηρίου, οι παροχές και η τιμή του. Αυτά είναι βέβαια σημαντικά δεν πρέπει όμως να είναι τα μοναδικά κριτήρια.

Επιλέγοντας γυμναστήριο θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την απόσταση από το σπίτι ή την δουλειά μας. Τις περισσότερες φορές η δικαιολογία που προβάλλεται για τη διακοπή ενός προγράμματος είναι η κούραση από την εργασία και η αδυναμία να βγούμε από το σπίτι και το απόγευμα. Μη ξεχνάμε ότι τον χειμώνα νυχτώνει νωρίς κάνει κρύο ή βρέχει. Είναι προτιμότερο λοιπόν το γυμναστήριο που θα επιλέξουμε να βρίσκεται κοντά στον χώρο εργασίας ώστε να πηγαίνουμε αμέσως μετά την δουλειά μας.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά είναι το ότι τις απογευματινές ώρες υπάρχει πολύς κόσμος με αποτέλεσμα κάποιος να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όργανα άνετα ή να υπάρχει περιορισμένος χρόνος στα ηλεκτρονικά μηχανήματα, ποδήλατο, διάδρομο κλπ. Αυτό εκτός του ότι δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν όση ώρα επιθυμούμε, αποθαρρύνει κάποιους που δεν είναι πολλοί κοινωνικοί ή δεν αισθάνονται άνετα με το σώμα τους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να επιλέγουμε αν όχι το πρωί τουλάχιστον το μεσημεράκι μετά την δουλειά και όχι το απόγευμα.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως για τις παροχές και την τιμή. Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να παίζει ρόλο στην επιλογή πρέπει να είναι η σχέση παροχών –τιμής. Πρέπει δηλαδή να δούμε ακριβώς τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και πόσο αυτή η υπηρεσία κοστολογείται και να μην παρασυρθούμε από πολεμικές τέχνες, μασάζ, σπα που προσφέρονται μεν, δεν ενδιαφέρουν όμως όλους.

Πριν υπογράψουμε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τις υπηρεσίες για τις οποίες χρεωνόμαστε θα τις απολαύσουμε και δεν θα διακόψουμε ξαφνικά. Πολλά γυμναστήρια κάνουν ετήσιες προσφορές. Έχει παρατηρηθεί ότι ο μέσος άνθρωπος γυμνάζεται 3-4 μήνες τον χρόνο. Μήπως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και η προσφορά δεν εξυπηρετεί τελικά;

Καλό θα είναι να ελέγχουμε τα ωράρια του aerobic. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο κάποιος να γράφεται σε ένα γυμναστήριο με σκοπό να ακολουθήσει τα προγράμματα aerobic και έπειτα να αντιλαμβάνεται ότι το πρόγραμμα που τον ενδιαφέρει γίνεται άλλες ώρες και ημέρες από αυτές που πηγαίνει.

Σημαντικό είναι επίσης να σιγουρευτούμε ότι οι γυμναστές που εργάζονται στο γυμναστήριο είναι πτυχιούχοι του Τμήματος Φυσικής Αγωγής. Προσοχή χρειάζονται στους χώρους του γυμναστηρίου και ειδικότερα στην καθαριότητα, στον εξαερισμό και στην ασφάλεια του χώρου. Το ίδιο συμβαίνει με τα αποδυτήρια.

Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν μία δύο επισκέψεις δωρεάν. Εκμεταλλευτείτε τις για να γνωρίσετε τον χώρο και τους ανθρώπους. Συνήθως με την εγγραφή μας στο γυμναστήριο καλούμαστε να συμπληρώσουμε ένα έντυπο με διάφορα στοιχεία προκειμένου ο γυμναστής να φτιάξει το πρόγραμμά μας. Σωστό είναι να ενημερώσουμε για προβλήματα υγείας, και ιδιαίτερα για πόνους στην μέση και στα γόνατα ή προβλήματα στην σπονδυλική στήλη. Επίσης είναι σημαντικό να δηλώσουμε εάν έχουμε ιστορικό καρδιοπαθειών, υπόταση ή αναιμία.

Ορισμένα πράγματα που τα παραβλέπουμε στην αρχή ενδέχεται αργότερα να προκαλέσουν μεγάλες δυσκολίες στην εκτέλεση του προγράμματος ή να μας αναγκάσουν να διακόψουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος ρόλος της άσκησης είναι η προάσπιση της υγείας μας και αυτόν πρέπει να υπηρετήσουμε.

Με πρόβλημα στις αρτηρίες ένας στους έξι εφήβους





Κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο.


Μεγαλύτερη βαρύτητα στη διατροφή μας θα πρέπει να δπώσουμε σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς έρευνα έδειξε ότι το 25,8% των παιδιών στη χώρα μας είναι υπέρβαρα και το 5,8% είναι παχύσαρκα. Επιπλέον, μόνο το 6% αυτών των εφήβων ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της οποίας στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι τεράστια.


Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.


Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.


Τα παραπάνω τόνισαν, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος, διευθυντής της κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Βλάσσιος Πυργάκης.


Στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόνισαν οι ομιλητές, θα πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι πρέπει να τρώμε, γιατί η υγιεινή δίαιτα, συνδυαζόμενη με άσκηση, μπορεί να ελαττώσει τη λήψη πολλών και ακριβών φαρμάκων.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr