Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Μην «χτυπιέστε» άσκοπα στο γυμναστήριο





Ένα μέτριο σε ένταση πρόγραμμα είναι πιο αποτελεσματικό.


Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που ασκούνται με ήπια σωματική άσκηση είναι πιο ευτυχείς και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθήσουν να γυμνάζονται, σε σχέση με συνομήλικες τους που επιλέγουν τη σκληρή σωματική άσκηση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Στεριάνι Ελάφσκι, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν 255 γυναίκες, ηλικίας 40 ώς 60 ετών, οι οποίες ακολούθησαν πρόγραμμα και ήπιας και σκληρής σωματικής άσκησης.


Συνολικά, οι γυναίκες που ασκούνταν με ήπιους ρυθμούς είχαν διπλάσια ενεργητικότητα σε σχέση με αυτές που γυμνάζονταν σκληρά, ενώ ένιωθαν πιο σίγουρες ότι μπορούν να εξακολουθήσουν να γυμνάζονται στο μέλλον και ακόμη αισθάνονταν λιγότερο άγχος και θλίψη.


Οι γυναίκες της μέσης ηλικίας συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λιγότερο δραστήριες κατηγορίες ανθρώπων και η φυσική τους δραστηριότητα περιορίζεται, προϊούσης της ηλικίας. Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η Ελάφσκι και συνάδελφοί της από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Αγκυρας στην Τουρκία, μελέτησαν τις περιπτώσεις 255 γυναικών που δεν ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία και οι οποίες κατέγραψαν καθημερινά τις φυσικές τους δραστηριότητες και τα συναισθήματά τους επί δύο εβδομάδες.


Στην αρχή της έρευνας, οι 255 γυναίκες ακολούθησαν προγράμματα τόσο έντονης όσο και ήπιας σωματικής άσκησης. Η έντονη σωματική άσκηση συνίστατο σε πρόγραμμα γυμναστικής τόσο έντονο που στο τέλος οι γυναίκες δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Η ήπια άσκηση ήταν ένα πρόγραμμα διάρκειας 30 λεπτών, στους ρυθμούς που επέλεγαν οι ίδιες οι γυναίκες.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που ακολούθησαν το ήπιο πρόγραμμα ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη ψυχική διάθεση, ενώ αισθάνονταν μεγαλύτερη ευεξία, ενεργητικότητα και ένιωθαν ότι είναι πιο αποτελεσματικές.


Η ήπια σωματική άσκηση, πρόσθεσε η Ελάφσκι, είχε καλύτερα αποτελέσματα και για τις παχύσαρκες γυναίκες. Η έντονη σωματική άσκηση είχε λιγότερο ευεργετική επίδραση στην ψυχολογική διάθεση των γυναικών, ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες ή όσες παρουσίαζαν συμπτώματα ασθένειας ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ ταραγμένες μετά το πέρας του προγράμματος.


Το πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης μπορεί να περιλαμβάνει ζωηρό βάδισμα, χορούς με βήματα, ποδηλασία σε επίπεδο έδαφος ή με λίγα εμπόδια, κανό, κηπουρική αλλά και σπορ όπως το μπέιζμπολ, το σοφτ μπολ, το βόλεϊ, το τένις και η αεροβική γυμναστική στο νερό.


Η Ελάφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η έρευνά της θα πείσει τις γυναίκες ότι η σωματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για να εξασφαλίσουν την ευεξία τους και ότι για να αισθάνονται καλύτερα δεν χρειάζονται να εξαντλούνται.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.