Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

17χρονος χτύπησε και δάγκωσε ανάπηρο για να τον ληστέψει



Ένας ανήλικος και δυο ενήλικοι συνεργοί του συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη ,όταν αποπειράθηκαν να ληστέψουν έναν 65χρονο με αναπηρία στην περιοχή Οβρυά της Πάτρας.
Το θύμα σώθηκε χάρη στην επέμβαση περιοίκων, αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύματα από γροθιές και ίχνη από δόντια στο χέρι!

Οι τρεις Έλληνες ηλικίας 33, 25 και 17 χρόνων σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δίπλα στον 65χρονο και ο 17χρονος προσπάθησε να του αρπάξει τα προσωπικά του αντικείμενα. Όταν εκείνος αντέδρασε, ο ανήλικος δεν δίστασε να τον γρονθοκοπήσει και να τον δαγκώσει στο καρπό! Βλέποντας, όμως, τους γείτονες που έτρεχαν προς το μέρος του, μπήκε στο όχημα όπου τον περίμεναν οι δυο συνεργοί του και τράπηκαν σε φυγή.

Ο 65χρονος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου όπου παραμένει για νοσηλεία, ενώ οι άνδρες της Άμεσης Δράσης , κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.


Ρόδος: Δύσκολη η πρόσβαση των ΑΜΕΑ



Δύσκολη έως απαγορευτική θεωρείται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες του νησιού μας.

Είναι απολύτως λογικό γιατί αφενός δεν υπάρχουν ειδικές μπάρες και αφετέρου γιατί δεν έχει προνοήσει κανείς πως θα γίνεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στη θάλασσα.
Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία αναγνώστη μας και άκρως διαφωτιστική για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αφού, μπροστά του, εξελίχθηκε πριν από μερικές ημέρες, ολόκληρη η διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε ένα ζευγάρι τουριστών, εκ των οποίων ο ένας βρισκόταν σε αναπηρικό καρότσι με σκοπό να βρουν με ένα τρόπο την άμεση πρόσβαση τους στην παραλία της Ψαροπούλας, κάτω από το άγαλμα του Διαγόρα.

“Προσπαθούσαν επί μισή ώρα να βρουν ένα τρόπο να μπουν στην παραλία. Και αφού δεν βρήκαν μια λύση, ο άνδρας σήκωσε στα χέρια την γυναίκα, η οποία ήταν ανάπηρη, και τη μετέφερε ως την ακροθαλασσιά”, μας είπε λυπημένος ο αναγνώστης μας.

Πέρα από το γεγονός ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι κανένας δεν σέβεται τα άτομα με αναπηρίες στον τόπο μας, μας εκθέτει και ανεπανόρθωτα στους τουρίστες.

Ο σύλλογος ΑΜΕΑ έχει κάνει προτάσεις επανειλημμένες φορές στο δήμο να τοποθετηθούν ειδικές ράμπες στις παραλίες, όπως μας είπε ο πρόεδρος του κ. Μανώλης Ζηδιανάκης, αλλά δεν έχουν δει καμία ολοκληρωμένη κίνηση.

Αν και τον Μάιο είχε γίνει μια διαδικασία διαγωνισμού ώστε να τοποθετηθούν ειδικοί ξύλινοι διάδρομοι σε δύο κεντρικές παραλίες της Ρόδου, ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί.
Η μια προτεινόμενη παραλία ήταν ανάμεσα στο ΝΟΑΡ και το Μελτέμι και η άλλη στην περιοχή της Ψαροπούλας στην παραλία, μπροστά από το άγαλμα του “Διαγόρα”.

Αν και ο δήμος τους υποσχέθηκε πως θα είχε ξεκινήσει ήδη την τοποθέτηση, πλέον βρισκόμαστε στο τέλος της θερινής σεζόν και δεν έχει υλοποιηθεί αυτή η υπόσχεση.

Μόνο δύο παραλίες σε όλο το νησί διαθέτουν ειδικές ράμπες. Η μία είναι στην περιοχή της Καλλιθέας και η άλλη βρίσκεται στο Γεννάδι. Και στις δύο παραλίες έχουν τοποθετηθεί από ιδιώτες και όχι από κάποια δημόσια υπηρεσία.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να μεριμνήσουν για τα άτομα με αναπηρίες και να σταματήσουν να τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα.

Γιατί μπορεί για όλους η πρόσβαση στην παραλία να φαίνεται τόσο εύκολη, για κάποιους άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μια αναπηρία να φαίνεται άλλοτε πολυτέλεια και άλλοτε Γολγοθάς.

Παρόλα αυτά, η τελευταία εξέλιξη στο θέμα προέρχεται από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτρπής που έγινε προθχές υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη κ. Τζωρτζή Μακρυωνίτη.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφεριεάρχης: «Εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργου που θα αφορά προσβασιμότητα σε παραλίες των νησιών Νοτίου Αιγαίου για άτομα με ειδικές ανάγκες, με στόχο στο μέλλον όλα τα νησιά της Περιφέρειας να κατέχουν τουλάιχστον μια προσβάσιμη παραλία».

Μάλιστα, αυτή η ενέργεια, πρόκειται να υποβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση σχετικής δράσης για ένταξη στο ΕΣΠΑ στα πλαίσια βελτίωσης των υποδομών του τουρισμού
.


Σχολικός Γολγοθάς για 10χρονο δυσλεκτικό μαθητή



Αδυνατεί να διανύσει 19 χλμ για να πάει σχολείο.

Μπορεί για τους μαθητές όλης της χώρας τα σχολεία να έχουν ανοίξει εδώ και δύο εβδομάδες ωστόσο ο 10χρονος Χαράλαμπος, από το χωριό Αμπελικό στα ριζά του Λεσβιακού Ολύμπου, δεν έχει αυτό το προνόμιο καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να πάει στο σχολείο και αρκείται στο να κοιτάει τα άλλα δυο-τρία παιδιά του χωριού του να πηγαίνουν.

Ο Χαράλαμπος Μπαρής είναι δυσλεκτικός και ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, ένα σχολείο με τμήμα ένταξης, απέχει πολλά χιλιόμετρα από το χωριό του.

Ο Χαράλαμπος Μπαρής από το Αμπελικό, της ορεινής επαρχίας Πλωμαρίου, πήγαινε μέχρι και την περασμένη σχολική χρονιά στο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου μαζί με τα παιδιά από άλλα δύο χωριά, το Αμπελικό και το Ακράσι.

Στα τέλη της χρονιάς, ο δάσκαλός του έσκυψε πάνω του και διαπίστωσε πως τα άσχημα γράμματά του και η αδυναμία του να εκφραστεί σωστά γραπτά δεν είχαν να κάνουν με το ότι ήταν κακός μαθητής αλλά με το γεγονός ότι είναι δυσλεκτικός.

Οι ειδικοί του αρμόδιου Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Λέσβου, πρότειναν ο Χαράλαμπος να πάει σε σχολείο με τμήμα ένταξης. Τέτοιο τμήμα ένταξης δεν λειτουργεί βέβαια στο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο του Νεοχωρίου, που στο μεταξύ έγινε μονοθέσιο ελλείψει δεύτερου δασκάλου! Έχουν όμως τμήμα ένταξης δύο «γειτονικά» σχολεία, αυτό της Αγιάσου και αυτό στο Πλωμάρι.

Το πρώτο απέχει 19 χιλιόμετρα από το σπίτι του, το δεύτερο απέχει 18 χιλιόμετρα.

Ο πατέρας του στον αγιασμό πριν από δύο εβδομάδες τον πήγε στο σχολείο της Αγιάσου. Εκεί όμως διαπίστωσε πως κανένα άλλο παιδί δεν μετακινείται προς την Αγιάσο, άρα θα υπήρχε πρόβλημα για να μεταφερθεί με το ταξί που η ελληνική πολιτεία πληρώνει για τη μεταφορά των μαθητών του μικρού χωριού στα σχολεία τους. «Είπα να το πάω στο Πλωμάρι. Απευθύνθηκα στην αρμόδια υπάλληλο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που όμως κάθε μέρα μού λέει: "Αύριο θα δούμε..."», επισημαίνει ο Χρήστος Μπαρής στην «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία».

Η προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, κ. Αναστασία Τσολερίδου, κάνει λόγο για τρία αυτοκίνητα που ανεβοκατεβάζουν παιδιά από τα ορεινά χωριά στα σχολεία του Πλωμαρίου. Τρία αυτοκίνητα, αλλά ο Χαράλαμπος μένει στο χωριό... «Να ζητήσει ο πατέρας να του καταβληθεί το επίδομα και να κατεβάζει το παιδί αυτός...».

Ο πατέρας, αγρότης στα βουνά της λεσβιακής υπαίθρου. Δεν του φτάνει το κυνήγι του μεροκάματου, θα πρέπει να ανεβοκατεβάζει το παιδί στο σχολειό, 40 χιλιόμετρα τη μέρα και να πληρώσει αυτός για ακόμη μία φορά το προηγούμενο άδειασμα της λεσβιακής υπαίθρου. Γιατί το επόμενο και τελειωτικό άδειασμα θα το πληρώσουν ο Χαράλαμπος και τα παιδιά του.


Ο οδικός χάρτης της ελληνικής χρεοκοπίας

Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή; Πως θα διαμορφωνόταν η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα για τους πολίτες της, αλλά και για την ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας; Το BBC έφτιαξε τον χάρτη των απαντήσεων και το NEWS 247 σας τον παρουσιάζει.



Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι θέμα συζήτησης καθημερινά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Πέρα από τις κραυγές, τους εντυπωσιακούς τίτλους και τα προκλητικά εξώφυλλα, υπάρχουν και οι ψύχραιμες φωνές που προσπαθούν να εξηγήσουν την κατάσταση και να αναλύσουν όλα τα πιθανά σενάρια.

Το BBC, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δημιούργησε έναν κατατοπιστικό πίνακα με όλες τις πιθανές εξελίξεις του ελληνικού δράματος.

Σε άρθρο με τίτλο "Η οδύσσεια χρέους της Ελλάδας", το BBC προσπαθεί να απαντήσει σε όλα τα "καυτά" ερωτήματα, σχετικά με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, τις πιθανότητες χρεοκοπίας, το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή και τις συνέπειες των αποφάσεων κυβέρνησης και τρόικας.

Στη συνέχεια ανιχνεύει τα αποτελέσματα των παραπάνω σεναρίων καταλήγοντας σε πέντε πιθανές καταστάσεις, που θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της.

Δυστυχώς αυτές περιλαμβάνουν στην καλύτερη περίπτωση μια "πύρρειο νίκη" της Ελλάδας και στη χειρότερη την... παγκόσμια καταστροφή.

Το NEWS 247 μετέφρασε τον πίνακα και σας τον παρουσιάζει. Πατήστε πάνω στην εικόνα που ακολουθεί και διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση.



Δυτ. Ελλάδα: Βάζουν τα Άτομα με Αναπηρίες να πληρώσουν για την επανεξέταση!

Όσοι δεν θέλουν να χάσουν την πενιχρή σύνταξη θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.




Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται τα Άτομα με Αναπηρία της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία πρέπει να περάσουν από τη νέα Υγειονομική Επιτροπή στην Πάτρα για να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους. Οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το ποσό των 46,41 ευρώ για να εξεταστούν από την Επιτροπή!

Σαν να μην έφτανε αυτό οι ανάπηροι από όλη τη Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να έλθουν στην Πάτρα για να εξεταστούν, αφού εδώ είναι η μια και μόνη αρμόδια επιτροπή, εάν δεν θέλουν να χάσουν τη σύνταξή τους.

Τη διαμαρτυρία της για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση εξέφρασε η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας, η οποία ζητά τη δημιουργία Υγειονομικών Επιτροπών και τους νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.





Πηγή: http://www.thebest.gr

Το νέο κοινωνικό δίκτυο Google+




Ύστερα από δυόμισι μήνες δοκιμών σε έναν σχετικά στενό κύκλο «φίλων» (ειδικών της πληροφορικής και δημοσιογράφων), το νέο κοινωνικό δίκτυο Google+ ή Google Plus ανοίγει πλέον σε κάθε ενδιαφερόμενο σε όλο τον κόσμο, που θέλει να γίνει μέλος.

Αν και αρχικά η πρόσβαση στο δίκτυο γινόταν μόνο μέσω πρόσκλησης, στη συνέχεια επετράπη στους πρώτους χρήστες να προσκαλέσουν ελεύθερα όποιον ήθελαν, με αποτέλεσμα το Google Plus να έχει ήδη εκατομμύρια χρήστες. Τώρα πια όμως, η πρόσβαση γίνεται απολύτως ελεύθερη στον καθένα (χωρίς την ανάγκη πρόσκλησης), μέσω εγγραφής στη διεύθυνση google.com/+, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Google επιδιώκει να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook (750 εκατ. χρήστες) και τo Twitter (200 εκατ. χρήστες, από τους οποίους τα 100 εκατ. ενεργοί).

Ένα αξιοσημείωτο «εργαλείο» του Google+ είναι το «Hangouts», που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν βιντεο-συνομιλία με πολλούς άλλους χρήστες ταυτόχρονα, μια δυνατότητα που πλέον θα είναι διαθέσιμη και σε όσους έχουν «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο με κάμερα στο μπροστινό μέρος ή υπολογιστές-ταμπλέτες. Η νέα υπηρεσία αρχικά θα παρέχεται σε όσες συσκευές «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Android της Google, αλλά σύντομα, κατά την εταιρεία, θα επεκταθεί και στις συσκευές της Apple.

Μια άλλη υπηρεσία (Hangouts on Air) επιτρέπει στους χρήστες να εκπέμπουν τα βίντεο τους online ή να βλέπουν τα βίντεο των άλλων. Ακόμα, η Google φρόντισε να ενσωματώσει το «βαρύ πυροβολικό» της (τη μηχανή αναζήτησης) στο νέο κοινωνικό δίκτυό της, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν «κοινωνικές αναζητήσεις», δηλαδή να βρίσκουν όποιες πληροφορίες θέλουν στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα, εκτός από τον υπόλοιπο παγκόσμιο «ιστό». Η δυνατότητα αυτή αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί και από τις επιχειρήσεις.




Το σχόλιό μας: Το προφίλ μας στο Google+ ή θα το βρείτε αναζητώντας μας.

Υπόσχεται απόδοση προσωρινής σύνταξης μέσα σε 45 μέρες

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ 2 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ.


Νέες διατάξεις για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας, τη στιγμή που η «ουρά» στα Ταμεία ξεπερνάει, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα 2 έτη.

Σχεδόν ενάμισι έτος μετά την πάροδο του τεθέντος, από την κυβέρνηση, ορόσημου για την απονομή των συντάξεων εντός 3 μηνών (σ.σ. είχε ανακοινωθεί ως αφετηρία ο Ιανουάριος του 2010), ετέθη σε ισχύ ο νόμος 3996/11, με τον οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική απόδοση προσωρινής σύνταξης εντός 45 ημερών (και 75 ημερών στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης).

Η οριστική σύνταξη, με την οποία θα συμψηφίζονται τυχόν οικονομικές διαφορές με την προσωρινή, θα εκδίδεται -όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος- ύστερα από 3 και 6 μήνες αντιστοίχως...

Αν και η επιτάχυνση στην απονομή σύνταξης στους δικαιούχους ύστερα από 35 ή και 40 -σε πολλές περιπτώσεις- έτη σκληρής εργασίας δεν ορίζεται με νόμους ή εγκυκλίους, ωστόσο η νέα αφετηρία φαίνεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία επιτυχίας. Και αυτό καθώς ορίζονται δύο νέα κλιμάκια εντεταλμένων υπαλλήλων: ένα για την ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης και το δεύτερο για την απονομή και πληρωμή προσωρινών και οριστικών συντάξεων.

Ετσι, οι υπάλληλοι των Ταμείων που διαθέτουν τουλάχιστον διετή εμπειρία σε υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης ή απονομής καλούνται μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου να εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον, σε εθελοντική βάση, στους διοικητές και προέδρους των οικείων Ταμείων.

* Με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας απαγορεύεται (σε εφαρμογή του ν. 3996/11) στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ να δίνουν επιπλέον ποσοστά αναπηρίας έως και 17 μονάδες - επί των ποσοστών που απέδωσαν οι υγειονομικές επιτροπές.

Η «κομματική αναπηρία»

Κατ' αυτόν τον τρόπο, και μέσω των ενστάσεων των ασφαλισμένων, το πελατειακό σύστημα των κυβερνώντων επέτρεπε την απόδοση σύνταξης αναπηρίας (ποσοστό αναπηρίας 67%) όταν η υγειονομική επιτροπή απέδιδε μόνο 50% ασφαλιστική αναπηρία. Ετσι, όταν δεν έβγαιναν από τους «αρμόδιους» γιατρούς των επιτροπών οι «μαϊμού» συντάξεις, τις εξέδιδε το κομματικό σύστημα μέσω μπάι-πας...

Επίσης, οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία που υπάγεται ασφαλιστικά στον ίδιο φορέα δεν πληρώνουν αυξημένα κατά 50% ασφάλιστρα, αλλά αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.

* Των αντικινήτρων απασχόλησης των συνταξιούχων εξαιρούνται, μέχρι 31/12/12, οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ που εργάζονται ως εκπαιδευτικοί. Επίσης εξαιρούνται της αναστολής σύνταξης (συνταξιούχοι έως 55 ετών) ή περιορισμού του ποσού αυτής (άνω των 55) όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα. *


Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Ο νόμος 3996 του 2011 υπάρχει ολόκληρος εδώ.

Συνάντηση δημάρχου με την πρόεδρο του ΚΕ.ΚΥ.Κ.ΑΜΕΑ



Συνάντηση με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο σε θέματα Κοινωνικής Μέριμνας για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου και πρόεδρο του ΚΕ.ΚΥ.Κ.ΑΜΕΑ κ. Δέσποινα Μουτάφη, είχε χθες το πρωί ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.

Τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία υποδομής στις πολυσύχναστες παραλίες για την πρόσβαση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και η συντήρηση των έργων της Φιλερήμου.

Ο κ. Κουσουρνάς συζήτησε διεξοδικά με την κ. Μουτάφη, η οποία προέρχεται από την περιοχή της Ιαλυσού, θέματα που αφορούν τη συντήρηση της Μονής Φιλερήμου, η δρομολόγηση των οποίων γίνεται αυτό το διάστημα.

Ακόμη συζητήθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου με τοπικούς φορείς, για τη μέριμνα, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, να ανακουφιστούν πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής μας που χρήζουν υποστήριξης και αλληλεγγύης.



Πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις παραλίες των νησιών



Για περισσότερα από είκοσι θέματα έλαβε θετική απόφαση η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, η οποία έχει εξασφαλίσει έως τώρα την αποτελεσματική λειτουργία του οργάνου στις συνεδριάσεις περιορίζοντας τόσο το κόστος μετακινήσεων, όσο και τον απαιτούμενο διαθέσιμο χρόνο των μελών της.

Η επιτροπή ενέκρινε μεταξύ άλλων δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που αναπτύσσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αποφασιστεί η υλοποίηση έργου που αφορά στην προμήθεια ειδικού εξοπλισμού ΑΜΕΑ, με στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών των Ειδικών Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας, συνολικού κόστους 848.278,30 €.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μακρυωνίτης “εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης έργου που θα αφορά προσβασιμότητα σε παραλίες των νησιών Νοτίου Αιγαίου ατόμων με ειδικές ανάγκες, με στόχο στο μέλλον όλα τα νησιά της Περιφέρειας να κατέχουν τουλάχιστον μια προσβάσιμη παραλία”.

Πρόκειται να υποβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρόταση σχετικής δράσης για ένταξη στο ΕΣΠΑ (βελτίωση υποδομών τουρισμού).

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ως παράδειγμα την παραλία της Βάρης στη Σύρο, την οποία φέτος επισκέφθηκε ομάδα ατόμων με προβλήματα όρασης από την Παλαιστίνη, αποκομίζοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Επίσης, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε μελέτες και πρακτικά διαγωνισμών για σημαντικά έργα όπως το έργο της Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ρόδου (περιοχές ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ – ΜΑΛΩΝΑΣ – ΜΑΣΑΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΟΥ) ύψους 870.000 ευρώ, το έργο “Ολοήμερο 8/θέσιο Δημοτικό Σχολείο στην Καρδάμαινα Κω”, προϋπολογισμού 2.600.000,00€, καθώς και τη Διαγράμμιση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσων Κυκλάδων.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η δημιουργία Εργαστηρίου Ποιοτικής Ανάλυσης Μελιού για τα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, για την οποία η επιτροπή ενέκρινε τη δαπάνη προμήθειας εξοπλισμού, καθώς όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Παμπάκας, το συγκεκριμένο εργαστήριο θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του μελιού που παράγεται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται η σύσταση αντίστοιχων εργαστηρίων ελέγχου για το λάδι, το κρασί και άλλα τοπικά προϊόντα αντιπροσωπευτικά των νησιών.


Τα μακαρόνια που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας



Νέο είδος ζυμαρικών από αλεύρι κριθαριού
.
Επιστήμονες στην Ιταλία και την Ισπανία, δήλωσαν ότι ανέπτυξαν νέο είδος ζυμαρικών από αλεύρι κριθαριού, που μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας για τους λάτρεις των σπαγγέτι.

Το κριθάρι αποτελεί τέλεια πηγή ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε. Είναι δημοφιλές ως συστατικό λειτουργικών τροφίμων που υποκαθιστώνται με υγιεινά πρόσθετα.

Τα λειτουργικά τρόφιμα θεωρούνται υγιεινά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χημικών, έγιναν δημοφιλή παγκοσμίως σε όσους ανησυχούν για την υγεία τους, δημιουργώντας μια νέα βιομηχανία που αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 176 δισ. μέχρι το 2013.

Οι Vito Verardo, από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και Ana Maria Gomez-Caravaca, από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, δήλωσαν ότι μπορεί να μην αργήσει η μέρα που θα δούμε πακέτα ζυμαρικών να αναγράφουν ότι μπορούν να μειώνουν πιθανώς τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και να αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών λόγω του κριθαριού.

Δημιουργώντας τα νέα ζυμαρικά, οι επιστήμονες πρώτα έπρεπε να διαπιστώσουν αν μπορούσαν να καταστήσουν τα σπαγγέτι λειτουργικό τρόφιμο χρησιμοποιώντας το κριθάρι για να προσθέσουν ίνες και αντιοξειδωτικά. Έτσι, ανέπτυξαν αλεύρι από κριθάρι, που περιείχε το πιό θρεπτικό μέρους του δημητριακού.

Όπως έλπιζαν, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα σπαγγέτι που παρασκευάστηκαν με αλεύρι από κριθάρι είχαν περισσότερη δραστηριότητα από ίνες και αντιοξειδωτικά σε σχέση με παραδοσιακά σπαγγέτι.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα σπαγγέτι από κριθάρι έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις από τον FDA ώστε να αναγράφονται στο πακέτο τα οφέλη στην υγεία.

Τα συστατικά στο κριθάρι, όπως διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη E, είναι γνωστό πως βοηθούν την καρδιά των ανθρώπων και το πεπτικό σύστημα

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Οι ηθοποιοί που καπνίζουν επηρεάζουν τους έφηβους



Νέα βρετανική έρευνα για μελετά τις σκηνές καπνίσματος στις ταινίες.

Οι έφηβοι που παρακολουθούν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες με ηθοποιούς να καπνίζουν, είναι πιθανότερο να αρχίσουν και οι ίδιοι να καπνίζουν, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές προτείνουν να τεθούν νέου τύπου περιορισμοί στα φιλμ, όταν περιέχουν σκηνές καπνίσματος, ώστε να μην συνιστάται η παρακολούθησή τους για νέους κάτω των 18 ετών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Γουέιλεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό πνευμονολογίας «Thorax», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις συνήθειες 5.000 δεκαπεντάχρονων και συστήνουν μια αυστηρότερη στάση σε σχέση με το κάπνισμα στις ταινίες.

Όμως οι υποστηρικτές του καπνίσματος ανταπάντησαν ότι δεν υπάρχει απόδειξη πως πράγματι ένας νέος επηρεάζεται από αυτό που βλέπει στην ταινία, αναφορικά με το αν θα καπνίσει ή όχι.

Οι ερευνητές μελέτησαν την πιθανή επίδραση μερικών γνωστών ταινιών του Χόλιγουντ, όπως o «Spider-Man», το «Matrix» ή το «Bridget Jones», που όλες περιέχουν σκηνές καπνίσματος.

Διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που είδαν τις περισσότερες ταινίες με σκηνές καπνίσματος, ήσαν κατά 73% πιθανότερο να δοκιμάσουν τσιγάρο, σε σχέση με όσους είχαν δει τις λιγότερες από αυτές τις ταινίες. Ήταν επίσης κατά 50% πιθανότερο να είναι ήδη καπνιστές.

Ακόμα και λαμβανομένων υπόψη άλλων παραγόντων (όπως, για παράδειγμα, αν οι γονείς ενός εφήβου καπνίζουν, κάτι που είναι γνωστό ότι τον επηρεάζει να καπνίσει κι αυτός), διαπίστωσαν ότι και πάλι είναι 32% πιθανότερο να δοκιμάσει τσιγάρο ένας έφηβος, αν έχει δει πολλές τέτοιες ταινίες.

«Βρήκαμε να υπάρχει μια γραμμική σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα των εφήβων και στον αριθμό ταινιών με σκηνές καπνίσματος που είχαν παρακολουθήσει», δήλωσε η Γουέιλεν, η οποία ζήτησε να υπάρξει νέα προειδοποιητική σήμανση σε αυτές τις ταινίες που παίζονται στην τηλεόραση.

«Τι έρχεται μετά; Μήπως ένας κόσμος όπου η κυβέρνηση βάζει προειδοποιητική σήμανση στα φιλμ όπου παίζουν χοντροί άνθρωποι ή που οι ηθοποιοί συνιστούν κακά πρότυπα;», σχολίασε εκπρόσωπος της οργάνωσης καπνιστών «Forest», εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανότητα προώθησης μιας «αυταρχικής ατζέντας», σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί «ένας ουτοπικός κόσμος απαλλαγμένος από το κάπνισμα».


«Μύθος» οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού



Το 5% των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται στο ποτό.

«Κάθε ποτό με αλκοόλ κάνει κακό» υποστηρίζει η Οργάνωση Πολιτικής για το Αλκοόλ, βάζοντας τέλος στα σενάρια ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά.

Οι Αυστραλοί παρουσιάζουν μια σειρά μελετών, σύμφωνα με τις οποίες οι αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ είναι περισσότερες από τις τυχόν θετικές του.

Μάλιστα η συγκεκριμένη Οργάνωση στην οποία μετέχουν πολλοί φορείς όπως το Ίδρυμα Καρδιακών Παθήσεων, το Αντικαρκινικό Συμβούλιο κ.α. ξεκίνησε εκστρατεία κατά του αλκοόλ.

«Ακόμα και ένα ποτήρι κάνει κακό», υποστηρίζει η Κάθι Μπελ από το Ίδρυμα Καρδιακών Παθήσεων που διαφωνεί με τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Στην Αυστραλία, σύμφωνα με την ίδια, το 5% των περιπτώσεων καρκίνου οφείλεται στο ποτό.


Παιδιά και όραση



Ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς.

Ας δούμε τις τυπικές ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς και την οικογένεια των παιδιών, για την όραση, και ας προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε:

Εγώ ο πατέρας ή η μητέρα έχω πάρα πολύ υψηλή μυωπία και θέλω να βρω κάποιο τρόπο να μην την αποκτήσει και το παιδί μου. Γίνεται αυτό;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ότι η μυωπία δεν είναι απόλυτα κληρονομήσιμη. Σίγουρα οι οικογένειες που έχουν άτομα με μυωπία, πιο συχνά θα έχουν παιδιά με μυωπία, άρα υπάρχει κάποια μορφή κληρονομικότητας αλλά όχι απόλυτη. Από όσα ξέρουμε σήμερα στον επιστημονικό τομέα για τον σχηματισμό και τη λειτουργία των ματιών δεν υπάρχει τρόπος σε νεανική ηλικία να αποφύγει κάποιος την μυωπία ή την υπερμετρωπία.

Είναι κάτι που γενετικά καθορίζεται στο νεογνό από τον χρόνο της εγκυμοσύνης και μάλιστα με διάφορες μεθόδους διάγνωσης ένας οφθαλμίατρος μπορεί να ξέρει περίπου πόσο μυωπία ή πόσο υπερμετρωπία θα έχει ένα παιδάκι από την εξέταση αυτή σε ηλικία μόλις έξι μηνών. Δεν θα πρέπει λοιπόν να φοβούνται οι γονείς που έχουν υψηλές μυωπίες ή υπερμετρωπίες αν κάνουν κάτι λάθος και δεν κάνουν κάτι σωστό ώστε τα παιδιά τους να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα.

Θα αναπτύξει περισσότερη μυωπία το παιδί μου εάν διαβάζει πολύ ή παρακολουθεί πολύ τηλεόραση;


Πάλι σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι δραστηριότητες που απαιτούν την αίσθηση της όρασης δεν μεταβάλλουν το διαθλαστικό status του παιδιού. Δηλαδή δεν μπορεί ένα παιδί διαβάζοντας πολύ να δημιουργήσει μυωπία. Μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει.

Ένα παιδί που διαβάζει πολύ ή βλέπει πολύ τηλεόραση ζητά πολλά από το οπτικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πιο νωρίς οι οπτικές αυτές, διαθλαστικές ανωμαλίες και να διορθώνονται, έτσι ώστε το παιδί αυτό να μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο κόπο στο διάβασμα ή στην τηλεόραση.

Ποια είναι η διαδικασία προστασίας των ματιών του παιδιού στην προσχολική και σχολική ηλικία τόσο στο παιχνίδι όσο και στα σπορ;


Πρέπει να σημειωθεί ότι, δυστυχώς ακόμα και στη χώρα μας, υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια τα οποία μπορούν να θέσουν σε σημαντικό κίνδυνο την όραση των παιδιών. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οποιαδήποτε αεροβόλα παιχνίδια είναι άκρως επικίνδυνα και πολλά προκαλούν μόνιμες και ανατριχιαστικές βλάβες στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βλήματα που χρησιμοποιούν είναι συνήθως από μόλυβδο και αν τύχει να τραυματίσουν τα ματάκια ενός παιδιού αυτό γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα και με καταστροφικά αποτελέσματα στην περαιτέρω όραση του παιδιού από αυτό το μάτι.

Απαγορεύεται λοιπόν η χρήση οποιουδήποτε αεροβόλου παιχνιδιού από παιδιά και φυσικά οι γονείς που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους 'παιχνίδια ενηλίκων' θα πρέπει να τα κλειδώνουν και να τα απομονώνουν από τη χρήση από τα παιδιά τους. Είναι φυσικά στην κρίση των γονιών αλλά και των κατασκευαστών ότι πολλά άλλα παιχνίδια που χρησιμοποιούν αντικείμενα αιχμηρά τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν με υψηλή ταχύτητα, μπορούν να φέρουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών.

Τέτοια μπορεί να είναι τόξα και βέλη, ή πιστολάκια που εκτοξεύουν βεντούζες κλπ. 'Ολα αυτά τα παιχνίδια, αναλόγως βέβαια με την αιχμηρότητά τους, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την όραση των παιδιών.

Το παιδί μου έχει στραβισμό. Τα μάτια του, το ένα ή και τα δύο του μάτια, ξεφεύγουν. Θα περάσει αυτό με τον καιρό;

Κάθε παιδάκι μόλις γίνει αντιληπτό ότι έχει οποιασδήποτε μορφής στραβισμό ή το μάτι του μπορεί να φεύγει, χρειάζεται έναν πάρα πολύ γρήγορο αλλά και πάρα πολύ σημαντικό οφθαλμολογικό έλεγχο είτε από τον παιδίατρο, είτε από τον οφθαλμίατρο. Ο λόγος είναι προφανής από ότι αναφέραμε παραπάνω, γιατί πολύ συνηθισμένα ένα παιδάκι που αρχίζει την ανάπτυξη της αμβλυωπίας θα σχηματίσει και στραβισμό. '

Έτσι, ο σχηματισμός στραβισμού ενός παιδιού είναι ένας κώδωνας κινδύνου για την υγεία των ματιών, τόσο όσον αφορά την αμβλυωπία, δηλαδή την για κάποιο λόγο μείωση της όρασης από το ένα μάτι όσο και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τον σχηματισμό κάποιου κακοήθους όγκου στο ένα από τα δύο μάτια. Άρα σε οποιαδήποτε στιγμή που οι γονείς αντιληφθούν τον σχηματισμό στραβισμού, αυτή είναι και η στιγμή που θα χρειαστεί ένας άμεσος οφθαλμολογικός έλεγχος.

Στο παιδί μου το ένα από τα δύο βλέφαρα φαίνεται να είναι πιο 'τεμπέλικο', στέκεται πιο χαμηλά από το άλλο. Είναι κάτι που θα καλυτερέψει;


Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από την προηγούμενη ερώτηση. Συνήθως η 'πτώση' όπως λέγεται επιστημονικά, του βλεφάρου όταν είναι στο ένα από τα δύο μάτια και όταν αυτό δεν καλύπτει την κόρη του ματιού είναι κάτι που συνήθως περνά με την πάροδο της ηλικίας ή καλυτερεύει σημαντικά.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες η πτώση προκαλεί το βλέφαρο να καλύπτει όλο το ματάκι του παιδιού με αποτέλεσμα να καλύπτει και την κόρη του ματιού δεν επιτρέπει στο παιδί να βλέπει τον έξω κόσμο έξω από αυτό το μάτι και μπορεί έμμεσα να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο οπτικό σύστημα με το να του στερεί τα οπτικά ερεθίσματα, που όπως αναφέραμε πριν, μπορούν να σχηματίσουν πάρα πολύ δύσκολο επεισόδιο αμβλυωπίας.

Το παιδί μου έχει μυωπία και είναι στο σχολείο. Πώς μπορούμε να την εξαφανίσουμε;


Ζούμε όλοι μας σε μία εποχή στην οποία η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με laser γίνεται με τρομακτική επιτυχία. Ξέρουμε από τις στατιστικές των Η.Π.Α ότι φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων θα διορθώσουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία τους ή τον αστιγματισμό με μια μικροεπέμβαση laser.

Βέβαια, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, όσο και στις Η.Π.Α, αυτή είναι μια επέμβαση που γίνεται μόνο σε ηλικίες πάνω από 18 ετών και εφόσον η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός έχουν κριθεί από τον οφθαλμίατρο να είναι σε ένα σταθερό επίπεδο. Άρα δεν υπάρχει κάποια μέθοδος σήμερα που να διορθώνει τη μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας.


Ιδεοψυχαναγκασμοί: πότε χρειαζόμαστε βοήθεια



Όταν το άτομο παγιδεύεται από μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων.

Ο ιδεοψυχαναγκασμός, ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και είναι μια κατάσταση που μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να επιμένει για χρόνια. Το άτομο που πάσχει από ιδεοψυχαναγκασμό παγιδεύεται από μια σειρά επαναληπτικών σκέψεων (ιδεοληψίες ή επιστημονικά ψυχαναγκασμοί), που αν και δίχως νόημα ακόμη και για τον ίδιο τον πάσχοντα, προκαλούν μεγάλη δυσφορία και είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

Πόσες φορές δεν ακούσαμε κάποιο δυσάρεστο γεγονός και κάναμε τη συνηθισμένη κίνηση να χτυπήσουμε ξύλο. Το ότι έχουμε συνηθίσει την κίνηση αυτή, δεν είναι όμως ο βασικός λόγος που την κάνουμε, ως αντίδραση σε κάτι στενόχωρο.

Αν σκεφθούμε λίγο βαθύτερα, θα προσέξουμε ότι την κίνηση αυτή την κάνουμε όταν φοβηθούμε για κάτι (για παράδειγμα κάτι δυσάρεστο που συνέβη σε κάποιον), όταν δηλαδή μία σκέψη, μας δημιουργήσει το συναίσθημα του φόβου. Αφού ‘χτυπήσουμε ξύλο’, νιώθουμε ένα συναίσθημα σαν ‘να διώξαμε το κακό μακριά μας’.

Μία συγκεκριμένη σκέψη δηλαδή μπορεί να μας δημιουργήσει φόβο, άγχος ή και δυσφορία, και μία πράξη δική μας, το ότι ‘χτυπήσαμε ξύλο’ μπορεί να μας διώξει το άγχος, παρότι με τη λογική μας καταλαβαίνουμε ότι η κακή τύχη δεν ξορκίζεται χτυπώντας οποιοδήποτε υλικό, ξύλο ή μέταλλο, πιο συγκεκριμένα δεν την ελέγχουμε ούτε την επηρεάζουμε καθόλου.

Είναι όμως εντυπωσιακό αυτό που φαίνεται σε μία τέτοια δοξασία, η οποία μαθαίνεται από γενιά σε γενιά επί αιώνες. Μία συμβολική μας κίνηση του χεριού, μπορεί να ανακουφίσει το συναίσθημα μας, του φόβου στην προκειμένη περίπτωση, που νιώσαμε από κάποια σκέψη που κάναμε. Παρόμοια η κινησιολογία του καπνίσματος και του φαγητού λειτουργούν έντονα αγχολυτικά σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι για τον λόγο αυτό κυρίως, δυσκολεύονται να τα περιορίσουν.

Όταν τέτοιου είδους σκέψεις, ιδέες, παρορμήσεις ή εικόνες μας έρχονται συχνότερα και επίμονα στο μυαλό, προκαλώντας μας έντονο άγχος και δυσφορία, επιστημονικά τις αποκαλούμε ψυχαναγκασμούς. Το αν οι ψυχαναγκασμοί απαιτούν τη βοήθεια ειδικού εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Το παράδειγμα που αναφέραμε της κίνησης χτύπα ξύλο είναι ένας πολύ φυσιολογικός ψυχαναγκασμός που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους.

Ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν τους ψυχαναγκασμούς;


Πρόκειται για έναν σημαντικό μηχανισμό, έμφυτο στο ανθρώπινο μυαλό, ο οποίος μας βοηθάει να ‘εκτονώνουμε’ το άγχος, μεταθέτοντάς το από άγχος για την πραγματική αιτία που μας το προκαλεί, σε άγχος για κάποιο άλλο, ακόμα και εντελώς άσχετο θέμα ή αντικείμενο. Έτσι για παράδειγμα, το άγχος μας για τα οικονομικά της οικογένειας μπορεί να εκδηλώνεται σε μια συνεχή ανησυχία αν κλειδώσαμε την πόρτα φεύγοντας από το σπίτι ή αν κλείσαμε τον θερμοσίφωνα. Όσο εντυπωσιακό και αν ακούγεται, ο μηχανισμός αυτός υπάρχει και λειτουργεί σε όλους τους ανθρώπους.

Με αυτό τον τρόπο το άγχος για κάποιο θέμα το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα, ‘μεταφέρεται’ σε κάποιο αντικείμενο για το οποίο μπορούμε να κάνουμε κάτι, ή τουλάχιστον έτσι νιώθουμε και νομίζουμε, ανακουφίζοντας κάπως το άγχος. Αυτή την πράξη μας, την ονομάζουμε Καταναγκασμό. Μία σκέψη λοιπόν ανησυχίας, το αν κλειδώσαμε (ψυχαναγκασμός) συχνά οδηγεί, όχι απαραίτητα πάντοτε, σε μία άλλη σκέψη ή πράξη (καταναγκασμός) το να ελέγξουμε αν κλειδώσαμε π.χ. η οποία έχει σκοπό να ανακουφίσει το άγχος και τη δυσφορία που προκάλεσε ο ψυχαναγκασμός.

Βεβαίως, το παραπάνω παράδειγμα που αναφέραμε είναι πολύ συχνό και φυσιολογικό και δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε παθολογικό, εκτός αν συμβαίνει πολύ συχνά και επίμονα σε σημείο που να μας κουράζει, και προκαλεί δυσφορία, καθώς και αν αδυνατούμε να το περιορίσουμε και να το ελέγξουμε.

Πότε αναφερόμαστε σε ιδεοψυχαναγκασμούς οι οποίοι απαιτούν τη βοήθεια του ειδικού για να αντιμετωπιστούν;


Οι πιο κοινοί ψυχαναγκασμοί είναι επαναλαμβανόμενες σκέψεις μόλυνσης (π.χ μήπως το άτομο μολυνθεί κάνοντας χειραψία), αμφιβολίας (αν κλείδωσε την πόρτα), τάξης και τακτοποίησης (π.χ το άτομο νιώθει δυσφορία αν κάποια αντικείμενα δεν είναι συμμετρικά τακτοποιημένα) παρορμήσεις επιθετικότητας ή βίας ή σεξουαλικοί. Κριτήριο βασικό είναι ότι οι σκέψεις αυτές είναι τόσο επίμονες ώστε προκαλούν δυσφορία στο άτομο και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή του λειτουργικότητα.

Έτσι για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να φοβάται να βγει από το σπίτι του από φόβο μήπως ακουμπήσει κάποιο αντικείμενο και μολυνθεί, ή μπορεί να πλένει επίμονα τα χέρια του σε σημείο να τα γδάρει (καταναγκασμός). Οι καταναγκασμοί ‘έρχονται ως απάντηση’ στους ψυχαναγκασμούς, τις επίμονες αυτές ιδέες σκέψεις, και μάλιστα έρχονται ως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν αυστηρά.

Αν για παράδειγμα το άτομο ακουμπήσει κάποιο αντικείμενο που μπορεί να θεωρεί εστία μικροβίων, ακόμα και αν λογικά καταλαβαίνει ότι το αντικείμενο αυτό δεν αποτελεί κάτι τέτοιο, μπορεί για παράδειγμα να νιώσει έντονα την ανάγκη να πλύνει τα χέρια του. Αν το εμποδίσει κάποιος συγγενής να πλύνει τα χέρια του, η δυσφορία του και το άγχος του αυξάνονται ραγδαία τη στιγμή εκείνη. Πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί την καθοδήγηση ειδικού, προς το άτομο και την οικογένειά του επίσης. Η πράξη του πλυσίματος (ο καταναγκασμός) δεν γίνεται για ευχαρίστηση αλλά για ανακούφιση του άγχους και του φόβου που νιώθει.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο καταναγκασμός, δεν είναι απαραίτητο ότι θα είναι μία πράξη, το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να είναι και μια σκέψη με τη μορφή τελετουργικού. Μπορεί το άτομο για παράδειγμα να ακουμπήσει κάποιο ‘βρώμικο’ αντικείμενο και από μέσα του να μετρήσει πχ. έως το 10, για να διώξει την ανησυχία. Πολύ συχνοί σε θύματα βιασμού είναι οι ψυχαναγκασμοί όπου το άτομο νιώθει ‘βρώμικο’ και όταν κάνει μπάνιο, συχνά τρίβει τόσο έντονα το σώμα του με το σφουγγάρι σε σημείο να το γδέρνει.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι οι σκέψεις/πράξεις αυτές είναι συνήθως ξένες προς την προσωπικότητα του ατόμου (προκαλούν με άλλα λόγια κατάπληξη ακόμη και στον ίδιο - πώς μπορώ εγώ να σκέφτομαι κάτι τέτοιο;), έχουν δυσάρεστο περιεχόμενο, και πάντα προκαλούν δυσφορία. Ωστόσο το άτομο, πάντα τις αναγνωρίζει ως προϊόν της δικιάς του σκέψης, ακόμη και αν δεν συμφωνεί μαζί τους. Τέλος, το άτομο προσπαθεί να αντισταθεί σε αυτές τις σκέψεις και να τις διώξει από το μυαλό του, χωρίς όμως επιτυχία πάντα.

Τα άτομα συχνά προσπαθούν να αποκρύψουν αυτό που τους συμβαίνει αντί να αναζητήσουν θεραπεία. Αρκετές φορές έτσι κατορθώνουν με επιτυχία να κρύψουν τα συμπτώματά τους από την οικογένειά τους, τους φίλους τους ή τους συναδέλφους τους. Μια ατυχής συνέπεια αυτής της μυστικότητας είναι και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς δεν παίρνουν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια παρά αφού περάσουν πολλά χρόνια από την έναρξη της διαταραχής. Μέχρι τότε μπορεί να έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους έτσι ώστε να είναι συμβατή με την αρρώστια τους, πληρώνοντας όμως το τίμημα της χαμηλής ποιότητας και των περιορισμών.

Πώς θα καταλάβει κάποιος εάν έχει Ιδεοψυχαναγκασμό;


Ένα άτομο με ιδεοψυχαναγκασμό εμφανίζει ιδεοληψίες και καταναγκασμούς σε τέτοια έκταση που να επηρεάζεται πλέον η καθημερινή λειτουργικότητά του. Τα άτομα αυτά δεν θα πρέπει να συγχέονται με άτομα που μερικές φορές τα ονομάζουμε 'ψυχαναγκαστικά' στην καθημερινή ζωή. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ανθρώπους τελειομανείς με πολύ υψηλά στάνταρντς, τόσο στην εργασία τους όσο και εκτός εργασίας. Μερικές φορές αυτή η 'ψυχαναγκαστικότητα' μπορεί να βοηθάει την επίτευξη ενός στόχου και να ανεβάζει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, διαφέρει όμως από τα συμπτώματα των ασθενών με ιδεοψυχαναγκασμό.

Γιατί απαιτείται να αντιμετωπιστεί μία τέτοια κατάσταση;

Για δυο κυρίως λόγους:


Διότι υπάρχει θεραπεία με επιστημονικά τεκμηριωμένο επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Διότι η πιθανότητα να περάσει από μόνη της η διαταραχή είναι πολύ μικρή.

Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε έναν ακόμα παράγοντα, τον βαθμό ευαισθησίας του ατόμου, τον βαθμό δηλαδή στον οποίο το άτομο καταλαβαίνει ότι οι ψυχαναγκασμοί και οι καταναγκασμοί του, είναι παράλογοι. Ακόμα και όταν το καταλαβαίνει όμως αυτό, δεν πρέπει να το αδικούμε και να το κατηγορούμε που δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει και να τους σταματήσει από μόνο του, αλλά να του δώσουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσει με τη βοήθεια ειδικού.

Μητέρα χάρισε ζωή στην κόρη της



Ευχάριστα νέα για τους νεφροπαθείς του νομού Μαγνησίας.
Καθημερινά είναι πλέον τα ευχάριστα νέα για τους νεφροπαθείς του νομού Μαγνησίας. Μετά τις τέσσερις επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις Μαγνησιωτών που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, μόλις χθες έγινε μετά από πολλά χρόνια μεταμόσχευση νεφρού από ζωντανό δότη. Πρωταγωνίστριες μία μητέρα 46 ετών από τον Ριζόμυλο και η 26 ετών κόρη της. Η μητέρα χάρισε τον ένα της νεφρό στο παιδί της δίνοντάς της ελπίδα για το μέλλον.

Δεν μπορούν να πιστέψουν οι νεφροπαθείς της περιοχής την κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Οι ελπίδες τους τα τελευταία δύο χρόνια είχαν στερέψει, καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία μεταμόσχευση σε νεφροπαθή από τη Μαγνησία. Όμως τώρα όλα έχουν αλλάξει. Οι τέσσερις άκρως επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις σε νεφροπαθείς της περιοχής όχι μόνο έδωσαν κουράγιο σε όσους ακόμη υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και σε περιτοναϊκή πλύση αλλά έδωσαν ουσιαστική ελπίδα πως μπορεί κι εκείνοι να είναι οι επόμενοι τυχεροί.

Τα ευχάριστα νέα όμως δεν σταματούν. Ένα 24ωρο μετά την μεταμόσχευση νεφρού σε 65χρονο από την Αλόννησο, χθες υποβλήθηκε στη δύσκολη χειρουργική επέμβαση 26χρονη από τον Ριζόμυλο.

Η περίπτωση όμως της κοπέλας διαφέρει από τις υπόλοιπες μεταμοσχεύσεις. Η μητέρα της 26χρονης της δώρισε έναν από τους νεφρούς της, προκειμένου το παιδί της να μπορέσει να αποκτήσει μία καλύτερη ζωή.

Η νεαρή κοπέλα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τους τελευταίους τρεις μήνες υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Βόλου. Η ταλαιπωρία της οικογένειας ήταν μεγάλη και η στεναχώρια των γονέων για το παιδί τους δεν μπορούσε να ξεπεραστεί εύκολα.

Η μεγάλη απόφαση όμως της μητέρας να δωρίσει τον ένα της νεφρό λύτρωσε το παιδί της. Η ιστοσυμβατότητα του οργάνου ήταν σχεδόν τέλεια. Η μητέρα δεν αντιμετώπισε κανένα δισταγμό και αποφάσισε να κάνει τον παν για να σώσει την κόρη της.

Η 26χρονη εισήχθη στον Ευαγγελισμό μαζί με τη μητέρα της και έγινε η «ανταλλαγή» του οργάνου. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η οικογένεια πλέον βλέπει με πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας κ. Βασίλη Γιαννάκο η μητέρα ουσιαστικά χάρισε τη ζωή για δεύτερη φορά στην κόρη της. Μία όταν τη γέννησε και μία τώρα.

«Είναι από τις λίγες φορές, τουλάχιστον στην περιοχή μας, που γίνεται μεταμόσχευση από ζωντανό δότη. Ευελπιστούμε να συνεχιστούν τα καλά νέα για όλους τους νεφροπαθείς. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ζωντανός δότης όταν χαρίζει τον νεφρό του δεν αντιμετωπίζει μετά προβλήματα υγείας και μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του ως είχε στο παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος έχοντας επικοινωνία με τους γιατρούς που παρακολουθούν την υγεία των μεταμοσχευμένων τόνισε χαρακτηριστικά πως «ολόκληρος ο Ευαγγελισμός ασχολείται μόνο με τους Βολιώτες. Ο υπεύθυνος γιατρός κ. Δρακόπουλος και η ομάδα του έχουν περιθάλψει με τον καλύτερο τρόπο τους ασθενείς. Ούτε όμως και οι ίδιοι δεν μπορούν να πιστέψουν πως μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκαν μοσχεύματα, έγιναν οι μεταμοσχεύσεις και οι ασθενείς χαίρουν άκρας υγείας».

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη γλωσσική ορθοδοντική



Από τέσσερις έως δέκα μήνες διαρκούν οι θεραπείες.

Η ορθοδοντική αντιμετώπιση προβλημάτων συνωστισμού, στροφών, διαστημάτων των δοντιών, αλλά και η δημιουργία σωστής και σταθερής σύγκλισης είναι πάντοτε η λύση επιλογής για την αισθητική διευθέτηση των δοντιών και λειτουργική σύγκλειση των γνάθων. Όσο πιο πολύπλοκο εμφανίζεται ένα πρόβλημα Αισθητικής Οδοντιατρικής, τόσο περισσότερο ξεφεύγει από τη σφαίρα των άλλων οδοντιατρικών ειδικοτήτων και απευθύνεται κυρίως στην Ορθοδοντική. Τα στραβά δόντια πρέπει να διευθετηθούν ίσια προσδίδοντας ένα διευρυμένο πλατύ χαμόγελο, αλλιώς θα πρέπει να τροχιστούν αρκετά ή να γίνουν ογκώδη ώστε να αποδώσουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα με άλλους τρόπους.

Με τη Γλωσσική, ή εσωτερική, ή αόρατη Ορθοδοντική ειδικότερα, που αναφέρεται σε θεραπείες ενηλίκων πετυχαίνεται η πλήρης παραπάνω αισθητική αποκατάσταση των ‘στραβών’ δοντιών χωρίς η θεραπεία αυτή καθεαυτή να γίνεται εμπόδιο. Λόγω της μη ορατότητας των μηχανισμών, όπως συμβαίνει με την κλασική Ορθοδοντική.

Η Γλωσσική Ορθοδοντική έχει δημιουργηθεί για τις θεραπείες των ενηλίκων που επιθυμούν Αισθητική Οδοντιατρική αποκατάσταση και όχι μόνο. Με αυτήν επιτυγχάνεται λειτουργική σταθερότητα κατά τη μάσηση αλλά και προϋποθέσεις καλύτερης στοματικής υγιεινής και υγείας του στόματος. Στις θεραπείες Γλωσσικής Ορθοδοντικής οι μηχανισμοί τοποθετούνται στο εσωτερικό του στόματος, προς το μέρος της γλώσσας από όπου έλαβε και την ονομασία της. Οι μηχανισμοί είναι απόλυτα μη ορατοί, λύνοντας έτσι το μεγάλο μειονέκτημα της εμφάνισης αυτών στη διάρκεια της θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάζει η καθημερινότητά μας αρνητικά κατά τη διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας. Επιπλέον, το άτομο έχει το πλεονέκτημα να παρακολουθεί τα δόντια του καθώς ισιώνουν, γεγονός που αυξάνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή του.

Η Γλωσσική Ορθοδοντική είναι εξίσου αποτελεσματική όπως και η κλασσική Ορθοδοντική, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι λόγω της ανατομίας των δοντιών οι μηχανισμοί είναι τοποθετημένοι σε τέτοιο σημείο πάνω στα δόντια που κάνει τη μετακίνησή τους πιο λειτουργική και φυσικά πιο γρήγορη. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με λιγότερα στάδια.

Οι μηχανισμοί μοιάζουν με αυτούς της κλασικής Ορθοδοντικής αλλά είναι μικρότεροι και περισσότερο εξελιγμένοι. Αυτό βοηθάει στη δύσκολη πρόσβασή τους μέσα στο στόμα. Όμως απαιτείται και ειδική εκπαίδευση από τον γιατρό που καλείται να χειρίζεται τους μηχανισμούς μέσα από καθρέφτη, ή με την βοήθεια ενδοστοματικής κάμερας.

Οι Γλωσσικές Ορθοδοντικές θεραπείες Αισθητικής Οδοντιατρικής διαρκούν από τέσσερις μέχρι δέκα μήνες, με συχνότητα επισκέψεων κάθε τρεις εβδομάδες. Είναι απόλυτα ανώδυνες, ενώ υπάρχει σταδιακή βελτίωση των δοντιών και από την πρώτη ακόμη επίσκεψη. Δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση των μηχανισμών σε όλο το στόμα παρά μόνο στη γνάθο ή και σε συγκεκριμένα μόνο δόντια. Αυτό, σε συνδυασμό και με τη μειωμένη διάρκεια μιας θεραπείας μειώνει και το κόστος θεραπείας.

Τι γνώμη έχετε για το φαγητό σας;



Όταν το μυαλό κοντράρεται με το... στομάχι.

Φανταζόσασταν ποτέ ότι η αντίληψη που έχετε γι’ αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα του κορεσμού, ότι μπορεί δηλαδή να σας κάνει να νιώσετε λιγότερο ή περισσότερο χορτάτοι;

Αυτό φαίνεται πως προέκυψε σε μια έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες των πανεπιστημίων Yale και Arizona των ΗΠΑ, στην οποία εξετάστηκε η επιρροή που μπορεί να έχουν οι διατροφικές πεποιθήσεις στην όρεξη. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές ζήτησαν από 46 υγιείς άντρες και γυναίκες να καταναλώσουν δύο διαφορετικά μιλκσέικ στα οποία αναγράφονταν οι θερμίδες που περιείχε το καθένα.

Το πρώτο, με την πιο πλούσια σύσταση, απέδιδε 620 θερμίδες ενώ το δεύτερο, το πιο ελαφρύ, απέδιδε 140 θερμίδες. Στη συγκεκριμένη δοκιμασία οι συμμετέχοντες κατέγραψαν το υποκειμενικό τους αίσθημα πληρότητας, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες εκτίμησαν την ύπαρξη του κορεσμού μέσω της μέτρησης των επιπέδων γκρελίνης στο αίμα των ατόμων. Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πεπτικό σύστημα κι έχει ως βασικό ρόλο να μεταφέρει το μήνυμα της πείνας από το στομάχι στον εγκέφαλο, συνεπώς τα επίπεδά της αυξάνονται απουσία φαγητού και μειώνονται όταν τρώμε.

Η ιδιαιτερότητα όμως της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η εξής: παρότι τα δύο μιλκσέικ είχαν διαφορετική επισήμανση όσον αφορά στις θερμίδες, στην πραγματικότητα, χωρίς να το γνωρίζουν οι συμμετέχοντες, είχαν ακριβώς την ίδια διατροφική σύσταση και απέδιδαν 380 θερμίδες το καθένα.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι μικρές αλλαγές στην αντίληψη των συμμετεχόντων για το ρόφημα που κατανάλωναν μετέβαλαν τα επίπεδα γκρελίνης, καθώς όταν οι συμμετέχοντες έπιναν το πιο «θερμιδογόνο» μιλκσέικ ένιωθαν πιο γρήγορα κορεσμό, ενώ όταν έπιναν το πιο «ολιγοθερμιδικό» μιλκσέικ παρατηρούταν μικρότερη μείωση της γκρελίνης και κατ’ επέκταση χαμηλότερο αίσθημα πληρότητας.

Αυτό εν ολίγοις δείχνει πως, παρότι μπορεί να πίνουμε το ίδιο ρόφημα, εάν πιστεύουμε ότι καταναλώνουμε κάτι πιο «παχυντικό» χορταίνουμε ευκολότερα, ενώ το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει όταν νομίζουμε ότι καταναλώνουμε κάτι ελαφρύ. Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καθώς βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η πεποίθηση που έχουμε για το φαγητό μας στον έλεγχο βασικών ορμονών της όρεξης. Η ρύθμιση της γκρελίνης είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της σιλουέτας μας, αφού παλιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης με αυξημένη κατανάλωση φαγητού και αύξηση του βάρους.

Όπως προκύπτει λοιπόν, φαίνεται πως η όρεξή μας δεν καθορίζεται μόνο από το εάν το στομάχι μας είναι άδειο ή γεμάτο, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα και μένει να πραγματοποιηθούν κι άλλες μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στην πράξη τη συγκεκριμένη γνώση για τον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Τέλος στις εφημερίες και τις υπερωρίες γιατρών του ΕΣΥ



Εγκρίθηκε περικοπή κονδυλίου 250 εκατ. ευρώ του υπουργείου Υγείας.

Λίγο πριν αρχίσει η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μια ακόμα απόφαση περικοπής κονδυλίων. «Θύμα» αυτή τη φορά ήταν το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών έβαλε την υπογραφή του στην αφαίρεση 250 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου υπουργείου.

Πρόκειται για χρήματα, τα οποία προορίζονται για την πληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών των γιατρών, που εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Τα ποσά αυτά εντάσσονται σε κωδικούς νοσοκομείων και η αφαίρεσή τους σημαίνει σημαντική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Αλκοόλ και διατροφή



Για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.

Άραγε ποτό και δίαιτα μπορούν να συνυπάρχουν; Φυσικά και μπορούν, αρκεί η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο ώστε να μην υπάρχει υπερπρόσληψη άδειων θερμίδων.

Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν είστε ικανοποιημένοι από το βάρος σας ή τρώτε μια υγιεινή - ισορροπημένη διατροφή και ασκείστε συστηματικά τότε είναι πιθανό να μπορείτε να πιείτε (συγκρατημένα) χωρίς να αυξηθεί το βάρος σας. Να θυμάστε ότι είναι μια πράξη ισορροπίας - οι θερμίδες που καταναλώνονται έναντι των θερμίδων που καίγονται - μεταβολίζονται.

Οπότε, πριν καταναλώσετε αλκοόλ φροντίστε να είστε συγκρατημένοι ώστε να μην το μετανιώσετε όταν γυρίσετε σπίτι.
Το αλκοόλ περιέχει κινδύνους. Η αυτοσυγκράτησή σας μειώνεται όσο περισσότερο πίνετε. Τα πολλά «βάλε μου άλλο ένα» μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κάτι το οποίο εάν συμβαίνει μόνο 1-2 φορές το χρόνο δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι ένα με δύο ποτά καθημερινά, ενώ για τις γυναίκες είναι ένα. Φυσικά δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια.

Όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, έτσι και τα ποτά: υπάρχουν ‘καλά’ ποτά και υπάρχουν και αρκετά κακά ποτά. Εάν πίνετε για λόγους υγείας, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Εάν πίνετε μαζί με το γεύμα σας, το αλκοόλ θα κάνει τα φαγητά πιο απολαυστικά. Αλλά εάν πίνετε για να σας αλλάξει η διάθεση, το πιο πιθανό είναι να το παρακάνετε.

Όταν επιθυμείτε να καταναλώσετε αλκοόλ μια μέρα, φροντίστε να κόψετε κάποιες θερμίδες από το φαγητό σας ή να ‘κάψετε’ περισσότερες θερμίδες με μια πιο εντατική άσκηση.

Εάν θέλετε να πιείτε σε μια γιορτή τότε φροντίστε αυτό που θα πιείτε να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες. Να ξέρετε ότι όσο πιο σκέτο είναι το ποτό σας, τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει. Πείτε όχι σε συνδυασμούς ποτών με ζάχαρη και αναψυκτικά που προσθέτουν περιττές και ανεπιθύμητες θερμίδες.

Τα 5 καλύτερα ποτά για όσους κάνουν δίαιτα


-Καθαρό ποτό: Είτε με πάγο είτε με νερό είτε σκέτο, μια μερίδα βότκα, ρούμι, ουίσκι ή τζίν έχει περίπου 100 θερμίδες και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες.

-Αναμιγμένα ποτά: Μόνο όσα περιέχουν σόδα, τόνικ, αναψυκτικά τύπου light ή νερό. Τα αναμιγμένα ποτά είναι καλύτερα γευστικά από τα σκέτα και διαρκούν περισσότερο. Να ξέρετε ότι κάποιο αναψυκτικό ή κάποιος χυμός μπορεί να προσθέσει άλλες 100 θερμίδες και αρκετή ζάχαρη σε κάθε ποτό.

-Κρασί: Μια μερίδα (120ml) λευκό ή κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 100 θερμίδες και λίγους υδατάνθρακες - 3 γραμμάρια το ποτήρι λευκό κρασί και 5 γραμμάρια το ποτήρι κόκκινο κρασί. Αποφύγετε τα γλυκά κρασιά. Περιέχουν 15 γραμμάρια υδατάνθρακα ανά ποτήρι.

-Μπύρα light: Μια κανονική μπύρα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 13 γραμμάρια υδατάνθρακα, ενώ μια μπύρα light περιέχει περίπου 100 θερμίδες και μόνο 5 γραμμάρια υδατάνθρακα.

-Κοκτέιλ με χυμό λαχανικών: Ένα Bloody Mary (βότκα με τοματοχυμό και μπαχαρικά) περιέχει μόνο 140 θερμίδες σε σχέση με τις 240 θερμίδες που περιέχει μια βότκα με χυμό πορτοκάλι.

Ότι και να διαλέξετε πάντως, μείνετε μακριά από ποτά που περιέχουν κρέμα (White Russian ή Kahlua με κρέμα). Μερικά ποτά έχουν τις ίδιες διατροφικές αξίες με ένα γλυκό!

Άλλα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα εξής: τα λικέρ, τα οποία περιέχουν τις διπλάσιες θερμίδες από ένα σκέτο ποτό και τα ποτά με περίεργα ονόματα και πολλά συστατικά που μπορεί να περιέχουν μέχρι και 500 θερμίδες ανά ποτήρι.

Εάν έχετε πάρει στα σοβαρά τη διατροφή σας, γιατί να μην γιορτάσετε με ένα ποτήρι αναψυκτικό τύπου light ή νερό;
Εάν αποφασίσετε να πιείτε ΜΗΝ οδηγήσετε. Πάρτε ταξί ή αφήστε να οδηγήσει αυτός που δεν έχει πιεί καθόλου στην παρέα.

Συμβουλές για να αποφύγετε το hangover


-Φάτε. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο διυλίζετε τα συμπτώματα από το αλκοόλ. Προσοχή όμως γιατί η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και κατά συνέπεια σε αύξηση του σωματικού σας βάρους.

-Πίνετε ενώ πίνετε! Νερό όμως! Πιείτε ένα ποτήρι νερό μαζί με κάθε ποτό.

-Πίνετε αφού πιείτε! Νερό πάλι! Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άσχημα την επόμενη μέρα το πρωί. Πιείτε άφθονο νερό πριν ξαπλώσετε.

-Να ξέρετε ποιο ποτό σας πειράζει. Κάποιοι άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι σε μερικά είδη αλκοόλ όπως το κόκκινο κρασί. Καλές επιλογές είναι η μπύρα τύπου light (light γιατί έχει λιγότερο αλκοόλ) και το κρασί με σόδα. Ένα bloody Mary (τοματοχυμός με vodka) περιέχει λιγότερες θερμίδες από ένα sea breeze ή ένα screw driver (γιατί αυτά περιέχουν φρουτοχυμό).

-Αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν συνδυασμό αλκοόλ και φρουτοχυμού ή άλλα κανονικά αναψυκτικά γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και πολλές θερμίδες (π.χ. margaritas και daiquiris).

-Σκεφτείτε πριν κοιμηθείτε. Μην πάρετε αναλγητικά πριν κοιμηθείτε. Εάν χρειαστεί πάρτε όταν ξυπνήσετε. Προτού ξαπλώσετε φάτε ένα σνακ όπως ψωμί με λίγο μέλι, πιείτε ένα - δύο ποτήρια νερό και μετά κοιμηθείτε. Το επόμενο πρωί, πιείτε ένα δυνατό καφέ, πάρτε ένα αναλγητικό και αποφύγετε το αλκοόλ για την υπόλοιπη μέρα, ξεκουράζοντας έτσι τον οργανισμό σας.


Πιο αδύνατοι όσοι ξυπνούν νωρίς!



...και πιο ευτυχισμένοι.

Μια νέα μελέτη που έγινε στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Roehampton έρχεται να επιβραβεύσει όσους αναγκαστικά ή κατ' επιλογή ξυπνάνε νωρίς το πρωί.

Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα και ξυπνούσαν καθημερινά χαράματα είχαν λιγότερες ενδείξεις κατάθλιψης και άγχους. Είχαν, επίσης, πολύ περισσότερες πιθανότητες να τρώνε πρωινό, το οποίο σχετίζεται με το φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ο δρ Γιόργκε Χούμπερ επεσήμανε επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν είναι μικρές αλλά στατιστικώς σημαντικές. Πιθανώς οφείλονται στο ότι όποιος κοιμάται όπως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι προγραμματισμένος (δηλαδή όλο το βράδυ και με πρωινή έγερση) κοιμάται καλύτερα.

Ο καλός ύπνος το βράδυ, όμως, έχει σχετιστεί δεκάδες φορές με την καλύτερη ψυχοσωματική υγεία, το υγιές σωματικό βάρος και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.


Δυναμώστε το σώμα σας



Εύκολες ασκήσεις.

Οι ασκήσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να τονώσετε όλο το σώµα σας, αρκεί να τις εκτελέσετε σωστά.

1. Σανίδα στους αγκώνες

Στηριχτείτε στους αγκώνες και στα δάχτυλα των ποδιών σας, ευθυγραµµίζοντας και µακραίνοντας όλο το σώµα από τις φτέρνες µέχρι το κεφάλι. Φροντίστε να σπρώχνετε δυνατά το πάτωµα µε τους αγκώνες, τους πήχεις και τις παλάµες. Επίσης η κοιλιά πρέπει να είναι ενεργή διώχνοντας τον αφαλό προς την πλάτη. Ταυτόχρονα τα κόκαλα της λεκάνης πρέπει να ανασηκώνονται και ο κόκκυγας να πηγαίνει προς τις φτέρνες. ∆ιώξτε τις φτέρνες προς τα πίσω και το κεφάλι προς τα εµπρός µακραίνοντας όσο µπορείτε. Μείνετε για 5 αναπνοές κάνοντας την εκπνοή σας πιο ενεργητική δίνοντας έµφαση στην περιοχή της κοιλιάς.

Όλες οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται µε τη συγκεκριµένη σειρά ώστε το σώµα να µπορέσει να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

2. Σανίδα µε το βάρος µπροστά

Στηριχτείτε στους αγκώνες και στα δάχτυλα των ποδιών, ευθυγραµµίζοντας και µακραίνοντας όλο το σώµα από τις φτέρνες µέχρι το κεφάλι. Βάλτε περισσότερη δύναµη στα ακροδάχτυλα και φροντίστε το κεφάλι να φεύγει µπροστά από τα δάχτυλα των χεριών. Πάρτε µια βαθιά εισπνοή και ρίξτε όλο το βάρος σας µπροστά σαν να θέλετε να πιάσετε κάτι που βρίσκεται λίγο πιο µπροστά από τα χέρια σας. Νιώστε τη δύναµη στα χέρια, στους ώµους, στην κοιλιά αλλά και στο υπόλοιπο σώµα, εκπνεύστε και επιστρέψτε στην αρχική θέση.

3. Δελφίνι

Ελάτε στην ίδια αρχική θέση µε τις προηγούµενες ασκήσεις και από εκεί «περπατήστε» τα πόδια σας κοντά στα χέρια µέχρι να έρθει η λεκάνη ψηλά και η πλάτη µέσα και να νιώσετε τη σπονδυλική σας στήλη να «κρέµεται». Πιέστε τους αγκώνες σας στο έδαφος σηκώνοντας τους ώµους προς τα ισχία. Μείνετε για 3-5 αναπνοές προσέχοντας να µην ανοίγουν οι αγκώνες, η κοιλιά να είναι ενεργή, τα ισχία ψηλά και τα πόδια να πιέζουν δυνατά το πάτωµα.

4. Δελφίνι µε το ένα πόδι πάνω

Από την προηγούµενη στάση σηκώστε το ένα πόδι προς τα πάνω (σαν να σας τραβάει κάποιος) κρατώντας το ενεργό και προσέχοντας το σώµα σας να είναι σε ευθεία. Μείνετε για 3 αναπνοές και αλλάξτε πόδι.

Οι 3 τελευταίες στάσεις καταπραΰνουν το νευρικό σύστηµα, ενώ διεγείρουν την καρδιά και το κυκλοφορικό.

5. Ισορροπία στους αγκώνες

Από την προηγούµενη θέση ακουµπήστε τους βραχίονες κάθετα στο πάτωµα πιέζοντας δυνατά και τους καρπούς. Οι αγκώνες σας πρέπει να είναι κλειστοί. Το πόδι που έχετε ήδη ψηλά πρέπει να το κρατάτε δυνατό προς τα πάνω, ενώ ταυτόχρονα λυγίζετε το άλλο που είναι στο πάτωµα για να σας δώσει ώθηση και να έρθουν και τα δύο προς τα πάνω. Όταν τα καταφέρετε, φέρτε και τη σπονδυλική στήλη κατακόρυφα ώστε να µην προεξέχουν τα πλευρά σας, επιµηκύνετε τον κορµό σας και σφίξτε την κοιλιά.


Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης στο Βόλο



Θα φιλοξενεί άτομα με νοητική υστέρηση.

Στη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης προχωρά ο Δήμος Βόλου και η Κοινωφελής Επιχείρηση, μέσα από την υπογραφή μνημονίου.

Την πρόταση καλείται να εγκρίνει το σώμα του Δ.Σ. στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η αυτόνομη διαβίωση Προσώπων με Νοητική Υστέρηση και ενδεχόμενες κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες.

Η στέγη θα λειτουργήσει αρχικά στο κέντρο αυτιστικών στα Μελισσάτικα έως ότου ο Δήμος πετύχει να ανακατασκευάσει το σχετικό κτίριο που παραχωρεί η 5η ΥΠΕ στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Αγριάς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση έγκρισης της συγκεκριμένης πρότασης, θα συσταθεί κατοικία εννέα ατόμων όπου τα άτομα θα φιλοξενούνται, με σκοπό να υπάρξει η δυνατότητα στα άτομα που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της αποξένωσης και ιδρυματοποίησης στο μέλλον, σε κάποιες από τις μεγάλες ιδρυματικές κρατικές μονάδες, να συνεχίσουν να ζουν κάτω από ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης το οποίο θα αιτηθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προϋπολογίζεται στα 262.800 ευρώ ετησίως και η χρηματοδότηση θα διαρκέσει για 2 χρόνια.

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συνεργασίας τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία υπογραφής του και ισχύει για τρία χρόνια, ενώ η διάρκειά του μπορεί να παραταθεί με την κοινή γραπτή συναίνεση των μελών του.



Πρώην videogame βοηθά τυφλούς να «βλέπουν»



Ειδοποιεί τα άτομα με προβλήματα όρασης για την απόσταση των εμποδίων.

Τα πρώτα του «βήματα» τα έκανε ως ένα πολλά υποσχόμενο video game, αλλά τελικά εξελίχτηκε ως ένα πολύ πρωτότυπο και πρακτικό όραμα… μια συσκευή που θα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η συγκεκριμένη συσκευή τοποθετείται στον καρπό του ατόμου και τον ειδοποιεί για την απόσταση των αντικειμένων που βρίσκονται στην πορεία του, αναφέρει ο δημιουργός της Steve Hoefer.

Αισθητήρες υπερήχων «μετρούν» τις αποστάσεις από 2 εκατοστά μέχρι 3,5 μέτρα, λέει ο ίδιος, ενώ μηχανοκίνητα μαξιλαράκια από καουτσούκ αυξάνουν την πίεση στον καρπό του ατόμου, όσο πλησιάζει σε κάποιο εμπόδιο.

Λειτουργεί με μπαταρία 9 Volt και μπορεί να τοποθετηθεί και στα δύο χέρια. Η τιμή του είναι επίσης αρκετά προσιτή, καθώς όπως λέει ο κατασκευαστής του δεν ξεπερνά τα 75 δολάρια.

«Μέχρι στιγμής τα δοκιμαστικά τεστ που έχουν γίνει είχαν αρκετά θετικά αποτελέσματα. Μπορούν να γίνουν ακόμη πολλές βελτιώσεις και είμαι πολύ περίεργος μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε», προσθέτει.








Οι πολίτες γνωρίζουν την πόλη τους



Πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων-περιπάτων στη Θεσσαλονίκη.

Με πρωτοβουλία της 1η Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ξεκινάει το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων – περιπάτων των δημοτών σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της πόλης, για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2011. Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των δημοτών με τον πολιτιστικό πλούτο και την ιστορία της πόλης τους, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 24 ξεναγήσεις στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2011, οι οποίες θα διεξάγονται κάθε Σάββατο και Κυριακή

11:00 πμ. - 13:30 μμ., σε ομάδες των 30 περίπου ατόμων, με εκκίνηση του περιπάτου από συγκεκριμένο σημείο και με συνοδεία ξεναγού. Οι ξεναγήσεις θα είναι επαναλαμβανόμενες και αναφέρονται σε πέντε θεματικές ενότητες, τον Ρωμαϊκό, Βυζαντινό, Εβραϊκό, Οθωμανικό περίπατο και τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310268782 της 1ης Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Υπεύθυνες προγράμματος κκ. Ασβεστά, Βογιατζόγλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

Σάββατο 1/10/2011 Ρωμαϊκός περίπατος (Ρ1)
Σημείο συγκέντρωσης : Ροτόντα ώρα:11.00π.μ.

Κυριακή 2/10/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β2)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.

Σάββατο 8/10/2011 Ρωμαϊκός Αγορά (ΡΑ)
Σημείο συγκέντρωσης : Είσοδος Ρωμαϊκής Αγοράς ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 9/10/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β2)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.

Σάββατο 15/10/2011 Εβραϊκός Περίπατος (Ε)
Σημείο συγκέντρωσης : Λουλουδάδικα ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 16/10/2011 Ρωμαϊκός περίπατος (Ρ2)
Σημείο συγκέντρωσης : Ροτόντα ώρα: 11.00π.μ.

Σάββατο 22/10/2011 Οθωμανικός Περίπατος (ΟΘ)
Σημείο συγκέντρωσης : Μπέη Χαμάμ ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 23/10/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β3)
Σημείο συγκέντρωσης : Παναγία Χαλκέων ώρα: 11.00π.μ.

Σάββατο 29/10/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β1)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 30/10/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β2)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011


Σάββατο 5/11/2011 Ρωμαϊκός περίπατος (Ρ1)
Σημείο συγκέντρωσης : Ροτόντα ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 6/11/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β2)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.

Σάββατο 12/11/2011 Ρωμαϊκός Αγορά (ΡΑ)
Σημείο συγκέντρωσης : Είσοδος Ρωμαϊκής Αγοράς ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 13/11/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β2)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.
Σάββατο 19/11/2011 Εβραϊκός Περίπατος (Ε)
Σημείο συγκέντρωσης : Λουλουδάδικα ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 20/11/2011 Ρωμαϊκός περίπατος (Ρ2)
Σημείο συγκέντρωσης : Ροτόντα ώρα: 11.00π.μ.

Σάββατο 26/11/2011 Οθωμανικός Περίπατος (ΟΘ)
Σημείο συγκέντρωσης : Μπέη Χαμάμ ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 27/11/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β3)
Σημείο συγκέντρωσης : Παναγία Χαλκέων ώρα: 11.00π.μ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011


Σάββατο 3/12/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β1)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 4/12/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β2)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.

Σάββατο 10/12/2011 Ρωμαϊκός περίπατος (Ρ1)
Σημείο συγκέντρωσης : Ροτόντα ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 11/12/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β2)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.

Σάββατο 17/12/2011 Ρωμαϊκός Αγορά (ΡΑ)
Σημείο συγκέντρωσης : Είσοδος Ρωμαϊκής Αγοράς ώρα: 11.00π.μ.

Κυριακή 18/12/2011 Βυζαντινός περίπατος (Β2)
Σημείο συγκέντρωσης : Αχειροποίητος ώρα: 11.00π.μ.



Ο αγώνας της 30χρονης που περιμένει το θαύμα



Μία ολόκληρη πόλη στο πλευρό της.

Μπορεί η ζωή να μην της έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο όμως έχει δίπλα της ανθρώπους που την αγαπούν και στέκονται στο πλευρό της.

Ο λόγος για μία 30χρονη κοπέλα από την Ανδραβίδα Ηλείας που έχει σταθεί άτυχη στη ζωή, όπως αποκαλύπτει η «Espresso».

Την παραμονή Χριστουγέννων 2010, η Διονυσία Αγραπίδη δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Είδε μπροστά στα μάτια της να σκοτώνουν τον σύζυγό της δύο ληστές στην προσπάθειά τους να ληστέψουν το βενζινάδικο που διατηρούσε στο Ξυλόκαστρο. Οι αδίστακτοι ληστές δεν δίστασαν να τον πυροβολούσαν εν ψυχρώ στο κεφάλι με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να βρει τραγικό θάνατο.

Από τότε η Διονυσία έπαψε να χαμογελά χωρίς να φαντάζεται το δεύτερο χτύπημα της μοίρας ήταν προ των πυλών.
Λίγους μήνες μετά η άτυχη κοπέλα τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα ενώ πήγαινε στη δουλειά της.

Για τέσσερις μήνες παρέμεινε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας ενώ τον τελευταίο μήνα νοσηλεύεται στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.

Η 30χρονη κουνάει μόνο τα χέρια της ωστόσο αισιόδοξοι είναι οι θεράποντες γιατροί. Σαν να μην έφτασαν όλα αυτά έχει υποστεί λοίμωξη τις τελευταίες ώρες και βρίσκεται με τραχειοτομία και τεχνική υποστήριξη αναπνοής.

Για να σταθεί στα πόδια της πρέπει να νοσηλευτεί σε ειδικό κέντρο στην Ελβετία τα νοσήλια του οποίου δεν μπορούν να πληρώσουν οι γονείς.

Τα μέλη του κέντρου Αλληλεγγύης και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ηλείας «Καλλιρόη Παρρέν» αποδεικνύοντας περίτρανα ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία και ζητούν όλοι να δώσουν έστω και ένα ευρώ από το υστέρημά τους για να μπορέσει η κοπέλα να χαμογελάσει ξανά.


Καταβολή προνοιακών επιδομάτων στο Ηράκλειο μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού



Από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Αρωγής του Δήμου Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι η πίστωση των Λογαριασμών των επιδοτουμένων από την Παγκρήτια Τράπεζα θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 27-9-2011.

Οι επιδοτούμενοι που δεν έχουν προβεί σε άνοιγμα Λογαριασμών στην Παγκρήτια Τράπεζα θα εισπράξουν το ποσό του επιδόματός τους, από τα Ταμεία των Υποκαταστημάτων της Τράπεζας από την Τρίτη 27-9-2011 έως και 27-10-2011, προσκομίζοντας το απόκομμα της επιταγής της προηγούμενης πληρωμής για αποφυγή συνωνυμιών.

Αν ανοίξουν Λογαριασμό θα πρέπει, στη συνέχεια να τον γνωστοποιήσουν στην Υπηρεσία του Δήμου(φωτοτυπία λογαριασμού).

Αυτό ισχύει και για τους επιδοτούμενους που έχουν ανοίξει Λογαριασμό και δεν τον έχουν γνωστοποιήσει στην Υπηρεσία.



Το σχόλιό μας: Μια πολύ θετική εξέλιξη και αλλαγή στο σύστημα καταβολής των επιδομάτων ακολούθησε και το Ηράκλειο. Αρκετοί δήμοι μέχρι σήμερα έχουν φύγει από το παλιό σύστημα καταβολής επιδομάτων (μέσω επιταγών και είσπραξης τους από τα γκισέ των ταχυδρομείων) και έχουν περάσει στο σύστημα κατάθεσης/είσαπραξης των επιδομάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Στο άμεσο ή απώτερο μέλλον αναμένετε να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα (όπως έχουμε τονίσει και σε παλαιότερο άρθρο μας: 

Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

) όλοι οι δήμοι της χώρας. Παρεμπιπτόντως να τονίσουμε ότι χαμένος από αυτό το νέο σύστημα υπάρχει. Τα ΕΛΤΑ που για όσους δεν το ήξεραν εισέπρατταν για κάθε επιταγή 2 κόμμα κάτι ευρώ.

Δε μπορούν να τον αγκαλιάσουν ποτέ



Ο 6χρονος Rhys Williams γεννήθηκε με μια σπάνια ασθένεια.

Είναι έξι χρονών και δε μπορεί να απολαύσει τα χάδια της μαμάς και του μπαμπά του. Ο Rhys Williams γεννήθηκε με μια σπάνια και ανίατη ασθένεια που κάνει το δέρμα του να πληγιάζει και να βγάζει φουσκάλες με το παραμικρό άγγιγμα.

Πάσχει από Epidermolysis Bullosa, μια γενετική ανωμαλία που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Από την ίδια ασθένεια πάσχουν ακόμη 5.000 άτομα στη Βρετανία.

Ο μικρούλης πρέπει κάθε μέρα να βάζει ειδική αλοιφή και κινδυνεύει από μολύνσεις, αν οι πληγές του δεν καθαρίζονται σωστά.

Μάλιστα η περίπτωσή του είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι φουσκάλες αναπτύσσονται και εσωτερικά επηρεάζοντας τα όργανά του, ενώ δυσκολεύεται μέχρι και να φάει.

Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Rhys τα πηγαίνει πολύ καλά στο σχολείο, όπου πηγαίνει με αναπηρική καρέκλα.





Ξεκουράστε στήθος και πλάτη



Διώξτε στρες και κούραση.

Με απλές κινήσεις stretching! Οι περισσότερες από εσάς καταπονείτε καθημερινά το στήθος, τους ώμους και την πλάτη με πολλούς τρόπους (δουλειές του σπιτιού, πολλές ώρες στον υπολογιστή κ.ά).

Κάνοντας την άσκηση που ακολουθεί θα νιώσετε καλύτερα.

• Πάρτε μια καρέκλα και γονατίστε δίπλα της απλώνοντας το ένα χέρι επάνω στο κάθισμα. Ο πήχης πρέπει να σχηματίζει ορθή γωνία.

• Σκύψτε μπροστά ώστε το σώμα σας να σχηματίζει επίσης ορθή γωνία με τα πόδια, στρίψτε το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση από το κάθισμα και ακουμπήστε το άλλο σας χέρι ανοιχτά δίπλα σας στο πάτωμα.

• Επαναλάβετε 20 φορές τουλάχιστον και αλλάξτε θέση ώστε να βάλετε το άλλο χέρι στο κάθισμα



Πηγή: http://www.myworld.gr