Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Τροφές για την επιδερμίδα σας



Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Για την ομορφιά του δέρματός μας απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή. Δηλαδή, να τρώμε απ’ όλα και να προσλαμβάνουμε τα απαραίτητα υγρά.

Οφέλη
• Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθάνε στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος και ρυθμίζουν τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος.

• Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά των δερματοπαθειών (κοκκίνισμα, φαγούρα, ξηρότητα, αίσθημα καύσου).

• Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί σκληροδερμία, ενώ τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β προκαλούν ερυθρότητα, ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα.

• Πολύ μικροί μώλωπες γίνονται ορατοί σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης C.

• Το στεγνό και θαμπό δέρμα υποδηλώνει φτωχή πρόσληψη φυλλικού οξέος και απαραίτητων λιπαρών οξέων.

• Τέλος, όσοι παρουσιάζουν ακμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου.

Κατά της γήρανσης
Η κατάλληλη διατροφή προστατεύει, όμως, το δέρμα και από τη γήρανση. Με τα χρόνια οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται, με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να δημιουργούνται ρυτίδες. Οι αντιοξειδωτικές, λοιπόν, ουσίες (βιταμίνη Α, Ε, C, σελήνιο, φλαβονοειδή) μπορούν να καθυστερήσουν το ρυθμό της φυσιολογικής γήρανσης, ενώ εξουδετερώνουν κάπως και την αρνητική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και των άλλων παραγόντων που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες.

Προσοχή!


Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C, με παράλληλη τοπική εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προσφέρει σημαντική προστασία από την ηλιακήακτινοβολία.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Ας δούμε παρακάτω σε τι ωφελούν αυτά και σε ποιες τροφές μπορούμε να τα βρούμε:

Βιταμίνη Α:

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία βοηθάει το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητά του. Όταν λείπει αυτή η βιταμίνη, παρατηρείται ευερεθιστότητα του δέρματος και ξηροδερμία.

Πηγές: Ιχθυέλαια, μαργαρίνη, συκώτι, κρόκος αβγού. Επίσης, σε τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Προσοχή!
Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι 30 mg της ουσίας καθημερινά μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και τη φλεγμονή που προκαλούνται από ηλιακό έγκαυμα.

Βιταμίνη Β:

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθάνε στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος (συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της λίπανσης του δέρματος).

Πηγές: Πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αβγά.

Βιταμίνη C:

Βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου, συντελεί στη γρήγορη επούλωση των πληγών, ενώ η έλλειψή της οδηγεί στην αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων και στη ρήξη των τριχοειδών, που βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος.

Πηγές: Εσπεριδοειδή, ντομάτες, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

Βιταμίνη Ε:

Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πηγές: Σολομός, όσπρια, αμύγδαλα, φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο.

Σελήνιο:

Μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Πηγές: Σιτάρι, σουσάμι, δημητριακά ολικής άλεσης.

Ψευδάργυρος:

Βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Πηγές: Οστρακοειδή, γαλοπούλα, μανιτάρια.

«Θωρακίστε την αναπηρία από τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό»



Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας Γ. Παπανδρέου απευθύνει η Ε.Σ.ΑμεΑ., σκιαγραφώντας τη δυσμενή, εντεινόμενη και βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην εθνική οικονομία που η διεθνής κοινότητα επιτάσσει. Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι αναποτελεσματικές, εάν δεν ληφθεί παράλληλα ένα πλαίσιο μέτρων υποστήριξης των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Σε αυτές τις δυσμενείς οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναμένουν από τον πρωθυπουργό στην Δ.Ε.Θ., το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, να εξαγγείλει τη λήψη μέτρων και πολιτικών ικανών να προστατεύσουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, που βιώνουν μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότερο.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά προσωπικά από τον πρωθυπουργό της χώρας συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τη λήψη ενός πακέτου συνδυαστικών μέτρων οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

1. Ειδικά μέτρα εισοδηματικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις & των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

2. Διασφάλιση της λειτουργίας του Δημοσίου Συστήματος Πρόνοιας και των φορέων/ιδρυμάτων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

3. Διασφάλιση του Εθνικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας για όλους του πολίτες της χώρας με ειδικά μέτρα για τη δωρεάν και άνευ συμμετοχής πρόσβαση όλων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλες τις υπηρεσίες του.

4. Προώθηση μέτρων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε θέσεις εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λήψη μέτρων διασφάλισης των θέσεων εργασίας τους στους κανονισμούς εργασίας και σε όλες τις Συλλογικές & Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας.

5. Εκπαιδευτική πολιτική προώθησης της ένταξης όλων, ανεξαιρέτως, των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.


Πηγή: http://www.newskosmos.com

700.000 ανάπηροι λαμβάνουν 38 «άγνωστα» επιδόματα

Άγνωστος είναι ο αριθμός των αναπήρων και των επιδομάτων που λαμβάνουν, ενώ οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ανέρχονται στους 324.000, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για τη χώρα.


Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης παρουσιάζοντας το νέο Κέντρο Πιστοποίησης αναπηρίας που βρίσκεται σε λειτουργία από τη Δευτέρα, είναι ενιαίο σε λειτουργία και κανόνες, αντικειμενικό ως προς την κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών, απόλυτα διαφανές και ελεγχόμενο μέσα από ηλεκτρονικό μητρώο, εύκολο στην πρόσβαση των πολιτών και την εξυπηρέτησή τους.

Με το νέο καθεστώς οι επιτροπές είναι ενιαίες για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισής τους αλλά και για τους ανασφάλιστους.

Παράλληλα οι επιτροπές αποτελούντο από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς να υπάρχει πολλές φορές επιστημονική τεκμηρίωση για τις αποφάσεις. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΙΚΑ ο μεγαλύτερος Φορέας της χώρας εξυπηρετούσε στην Αττική τους ασφαλισμένους του μέσα από ένα και μόνο κέντρο.

Τώρα ο αριθμός των γιατρών διπλασιάζεται σε πρώτη φάση και τετραπλασιάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου (από 250 σε 500 και στη συνέχεια στους 1.000) και εφαρμόζεται το σύστημα της κλήρωσης προκειμένου να έχουμε αντικειμενική κρίση.

Οι ιατροί που κρίνουν είναι ιατροί της ίδιας ειδικότητας με βάση την πάθηση άρα θα έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη και δίκαιη απόφαση.

Τα σημεία στα οποία μπορεί να εξεταστεί κάποιος αυξάνονται, χωρίς να δημιουργούνται νέες μονάδες. Ενδεικτικά, από ένα Κέντρο στην Αττική, δημιουργούνται 11 επιπλέον.

"Κανένας Φορέας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει στο συνολικό αριθμό αναπήρων που έχουμε στη χώρα. Υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις", είπε ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Άλλοι μιλούν για 600.000 άλλοι για 700.000 άλλοι για περισσότερους. Από εκεί και μετά υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι που λαμβάνουν άλλες παροχές από διάφορους φορείς αρμοδιότητας όχι μόνο του Υπουργείου Εργασίας αλλά και άλλων Υπουργείων.

Οι παροχές αυτές είναι επιδόματα ή διάφορες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και διάφορες παροχές και διευκολύνσεις που αφορούν ειδικά τα άτομα με αναπηρία.

Έχουμε καταγράψει38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας.

Πέρα από τα επιδόματα έχουμε με προϋπόθεση την αναπηρία διάφορα ωφελήματα όπως φοροαπαλλαγές, ειδικό καθεστώς για πρόσληψη στο δημόσιο, αφορολόγητοαυτοκίνητο, δωρεάν εισιτήριο κλπ.

Ειδικά σε σχέση με τις αναπηρικές συντάξεις με βάση τα στοιχεία του 2010, στο ΙΚΑ έχουμε 135.702 συνταξιούχους αναπηρίας (ποσοστό 11,7%), στον ΟΓΑαντίστοιχα 126.152 (ποσοστό 16,58%) και στον ΟΑΕΕ 32.595 (ποσοστό 10,06%).

Στόχος είναι μέχρι το 2015 να έχει φτάσει στο ΙΚΑ το ποσοστό στο 9%, στον ΟΓΑ στο 12% και στον ΟΑΕΕ στο 8%.

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ορθολογισμό του συστήματος απονομής και τον έλεγχο και αυτό είναι που κάνουμε μέσα από το ΚΕ.Π.Α

Ήδη στο ΙΚΑ με τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή και στην πορείαμετάβασης προς το ΚΕ.Π.Α το 2011 οι δαπάνες για συντάξεις αναπηρίας παρουσιάζουν μείωση κατά 6,6% με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου.



Έκκληση για την αξιοποίηση του προσβάσιμου κολυμβητηρίου στην πρώην βάση Ελληνικού

Ζητείται συνεργασία δήμου, σωματείων ΑμεΑ και Ιδρύματος χρονίων παθήσεων ώστε το κολυμβητήριο να επαναλειτουργήσει.

Είναι αν μη τι άλλο παράλογο να μην αξιοποιούνται δομές που ήδη υπάρχουν. Ιδαίτερα σε περιόδους όπως η τωρινή...Είναι αν μη τι άλλο παράλογο να μην αξιοποιούνται δομές που ήδη υπάρχουν. Ιδαίτερα σε περιόδους όπως η τωρινή...

Το ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με αναπηρία κολυμβητήριο που βρίσκεται στο χώρο της πρώην Αμερικανικής βάσης μέσα στο ίδρυμα χρόνιων παθήσεων είναι σήμερα ανενεργό και πλήρως αναξιοποίητο. Επιβάλλεται να αξιοποιηθεί.

Το θέμα ανακινεί ο κοινοτικός σύμβουλος Ελληνικού – Αργυρούπολης Στ.Ταγματζίδης, προτείνοντας συγκεκριμένους δρόμους αξιοποίησης προς όφελος των ΑμεΑ . Επιβάλλεται να επισημανθεί ότι η αρτιότητα του σχεδιασμού προσβασιμότητας θεωρείται άτυπα πιστοποιημένη, μιας και την ευθύνη της είχε ο εξειδικευμένος σε θέματα υποδομών προσβασιμότητας αρχιτέκτονας Γεράσιμος Πόλης. Η έγκυρη σφραγίδα του οποίου υπάρχει μεταξύ άλλων και στην πρότυπη για τα άτομα με αναπηρία παραλία του πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας.

Η έκκληση για αξιοποίηση του κολυμβητηρίου από πλευράς Σ. Ταγματζίδη έχει τρεις αποδέκτες. Τους συλλόγους των ΑμεΑ, τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και το Ίδρυμα χρονίων παθήσεων. Στόχος της είναι να βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας ώστε το κολυμβητήριο να ενεργοποιηθεί και λειτουργήσει καλύπτοντας αθλητικές ανάγκες, καταρχάς των ατόμων με αναπηρία και κατόπιν όλου του τοπικού πληθυσμού. Όπως τονίζει ο αναλαμβάνων την πρωτοβουλία “είναι άδικο αλλά και άτοπο σε μια περίοδο που το κράτος ζητά να αξιοποιήσει όλους τους πόρους του, τέτοιου μεγέθους υποδομές να είναι σε αχρηστία και να μην αξιοποιούνται”.

Το βέβαιον είναι ότι η προσπάθεια – έκκληση του κοινοτικού συμβούλου αντανακλά την κοινή λογική. Εξίσου βέβαιον είναι ότι και οι τρεις καταρχάς αποδέκτες της έχουν αποδεδειγμένα την βούληση να αξιοποιούν τις όποιες δυνατότητες τους διατίθενται για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ. Το μόνο που απομένει είναι να ξεκινήσει η διαδικασία της συνεννόησης ώστε να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους...


Το ενιαίο τέλος ακινήτου συνιστά απειλή για την ίδια την επιβίωση χιλιάδων ΑμεΑ

ΕΣΑμεΑ : Ζητάμε πλήρη εξαίρεση όλων των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.



Αδυναμία πληρωμής σημαίνει "κόψιμο" του ηλεκτρικού. Αυτό με την σειρά του σημαίνει κίνδυνος για την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων η πάθηση των οποίων επιβάλλει μηχανική υποστήριξη...Αδυναμία πληρωμής σημαίνει "κόψιμο" του ηλεκτρικού. Αυτό με την σειρά του σημαίνει κίνδυνος για την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων η πάθηση των οποίων επιβάλλει μηχανική υποστήριξη...
H βαρβαρότητα του ειδικού τέλους ακινήτου, ειδικότερα λόγω του ότι συνδέεται με την διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από τους αδυνατούντες να το καταβάλουν, για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία μεταφράζεται σε ευθεία απειλή κατά της ίδιας της ζωής τους.

Ερωτήματα : Τι θα γίνει με χιλιάδες ΑμεΑ που ζουν σήμερα σε οριακές οικονομικές συνθήκες; Τι θα γίνει με όσους αδυνατούν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος ακινήτου και έχουν παθήσεις των οποίων η θεραπευτική αγωγή απαιτεί μηχανική υποστήριξη; Τι θα γίνει π.χ. με τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου με περιτοναϊκή κάθαρση, ή τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα; Τι θα γίνει με τους παραπληγικούς οι οποίοι έχουν παράλυση των κάτω άκρων και ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω; Τι θα γίνει με τους αιμορροφιλικούς ή τα άτομα με ομόζυγο β! μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία; Ακόμα : Τι θα γίνει με τα άτομα με νοητική αναπηρία ή αυτισμό των οποίων στο 99% των περιπτώσεων μόνο ο ένας εκ των γονέων μπορεί να δουλέψει, άρα το οικογενειακό εισόδημα είναι εξ’ ορισμού μικρό, άρα δυνατότητα καταβολής του ειδικού τέλους δεν υπάρχει; Κάποιοι από αυτούς θα αφεθούν να φλερτάρουν με τον θάνατο (αυτοί των οποίων η θεραπευτική αγωγή απαιτεί μηχανική υποστήριξη άρα και ... ρεύμα) και κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν στην εποχή του κεριού;

Τα παραπάνω ερωτήματα τίθενται επιτακτικά από την ΕΣΑμεΑ και το αναπηρικό κίνημα, μετά την δημοσιοποίηση της τροπολογίας εξαίρεσης από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτου που δεν προστατεύει παρά μόνο δύο κατηγορίες αναπηριών: Την ολική τύφλωση και τις βαρύτατες κινητικές αναπηρίες, με προσδιορισθέν ποσοστό άνω του 80%. Όλες οι λοιπές κατηγορίες που συνθέτουν τη συντριπτική πλειονότητα εξαιρούνται της εξαίρεσης...

Το αναπηρικό κίνημα αξιώνει την “πλήρη εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και των οικογενειών τους που βαρύνονται φορολογικά από άτομο με βαριά αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω από το ενιαίο τέλος ακινήτου εφόσον είναι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου στο οποίο ιδιοκατοικούν”. Δεδομένου του κινδύνου ακόμα και επί της ίδιας της ζωής χιλιάδων αναπήρων αν στερηθούν το ηλεκτρικό ρεύμα (διότι δυνατότητα να πληρώσουν το τέλος αντικειμενικά δεν υπάρχει), η αξίωση μοιάζει κάτι παραπάνω από δίκαιη. Μοιάζει αυτονόητη...


Σε αδιέξοδο οι δομές ειδικής αγωγής

Στο δρόμο οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ζητώντας λύσεις.


Διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση του συστήματος ειδικής αγωγής στη χώρα μας οι εκπαιδευτικοί – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ειδική αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) πραγματοποιούν σήμερα στις 1 το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και αμέσως μετά πορεία στη Βουλή.

“Απεργούμε και διαδηλώνουμε” διακηρύσσουν οι της ΠΟΜΕΕΑ , δίνοντας το μήνυμα/έναυσμα για διαμαρτυρία διαρκείας των εργαζομένων στην ειδική αγωγή που θα υπερβαίνει κατά πολύ το “τυπικό”της μιας μέρας. Όπως εξηγούν, η ήδη υπονομευμένη στην χώρα μας ειδική αγωγή σήμερα “αφήνεται στη τύχη της με πρόσχημα την οικονομική κρίση”. Ως τεκμήρια της σημερινής εγκατάλειψης συμπυκνωμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

• Τα Ιδρύματα που προσφέρουν (και) υπηρεσίες ειδικής αγωγής τις οποίες αρνείται η αρμόδια πολιτεία εγκαταλείπονται στην τύχη τους, διότι μειώνονται δραματικά οι επιχορηγήσεις
• Ουδεμία πλέον μέριμνα ή ενταξιακός σχεδιασμός δεν προβλέπεται για τα 185.000 παιδιά με αναπηρία στη χώρα μας που βρίσκονται εκτός ειδικής αγωγής
• Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Ιδρύματα / Σωματεία / Κέντρα εργάζονται απλήρωτοι έως και 7 μήνες, βιώνοντας πλέον οριακά οικονομικά αδιέξοδα.
• Ήδη έχουν μπει “λουκέτα” σε ειδικά σχολεία και δημόσιες δομές
• Δια της κλιμάκωσης των απολύσεων ή της υποχρέωσης εφαρμογής του μέτρου εργασιακής εφεδρείας, εξωθούν σε κλείσιμο ακόμα και τις πλέον παλιές/ιστορικές δομές παροχής υπηρεσιών όπως τα κέντρα «Μαργαρίτα», «Ερμής», «Θεοτόκος», κ.ά.
• Είναι τέτοιας έκτασης η σημερινή και η επαπειλούμενη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ που πρακτικά σημαίνει μονάχα ... απλή φύλαξη και όχι εκπαίδευση ή κατάρτιση. Οι δομές εκπαίδευσης εκφυλίζονται σε ... αποθήκες φύλαξης.
• Παρά τον εκφυλισμό, ζητούνται ολοένα και επιπλέον χρήματα από τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία (πέραν των νοσηλείων που εισπράττονται για τις υπηρεσίες προς τα παιδιά) ώστε έστω οι εγκαταλελλειμένες δομές να επιβιώσουν.

Δεδομένων των παραπάνω “οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη ανοχή” τονίζει η ΠΟΜΕΕΑ καταθέτοντας σειρά αιτημάτων σχετικών με την χρηματοδότηση των δομών ιδιωτικού δικαίου που παρέχουν (και) υπηρεσίες ειδικής αγωγής. Ανάμεσα στα οικονομικής φύσεως αιτήματα είναι και ένα θεσμικού χαρακτήρα. Αφορά την αναγκαιότητα “να ξεκινήσει εσπευσμένα διάλογος για τη δημιουργία ενιαίου θεσμικού πλαισίου για όλα τα Ν.Π.Ι.Δ.”. Δυστυχώς, ούτε σε σχέση με αυτό δεν έχει 
εκφραστεί μέχρι σήμερα αρμόδια ανταπόκριση. Πλήρης αδιαφορία...


Επίπεδη κοιλιά σε χρόνο... ρεκόρ


Αποκτήστε το σώμα που ονειρεύεστε.

Ανορθώστε τους γλουτούς σας, αποκτήστε άψογους κοιλιακούς και βελτιώστε την ισορροπία σας με τις παρακάτω ασκήσεις.

1. Σταθείτε σε όρθια θέση, με τα πόδια ανοιχτά, τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, τους κοιλιακούς σφιχτούς και τα χέρια σας να ακουμπάνε στους γοφούς σας. Ανασηκώστε το δεξί σας πόδι ελάχιστα εκατοστά από το πάτωμα. Κάντε βαθύ κάθισμα στηριζόμενες στο αριστερό πόδι, προσέχοντας το γόνατό σας να είναι στην ίδια ευθεία με τα δάχτυλα των ποδιών. Επανέλθετε σε όρθια θέση. Επαναλάβετε 12 φορές από τη δεξιά πλευρά και άλλες τόσες από την αριστερή.

2. Σταθείτε και πάλι σε όρθια θέση, με τα πόδια ανοιχτά, τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, σφίγγοντας τους κοιλιακούς σας και κρατώντας τα χέρια στους γοφούς. Ανυψώστε το δεξί σας πόδι περίπου δώδεκα πόντους από το έδαφος. Κρατώντας σταθερό το αριστερό σας πόδι ανοίξτε στο πλάι το δεξί σφίγγοντας όλους τους μυς μέχρι όσο ψηλά αντέχετε. Το ίδιο και από την άλλη.
Επαναλάβετε 10 φορές.

3. Σταθείτε σε όρθια θέση, με τα πόδια σας ανοιχτά και τους κοιλιακούς σας σφιχτούς, και κάντε βαθύ κάθισμα. Προσέχετε πάντα τα γόνατά σας να μην ξεπερνούν τη νοητή γραμμή από τα δάχτυλα των ποδιών σας», τονίζει η Άννα Καίσαρη. Τεντώστε τα χέρια σας ευθεία παράλληλα με το έδαφος. Δώστε ώθηση από τους γλουτούς σας και αναπηδήστε προς τα εμπρός, με τα γόνατα πάντα λυγισμένα. Επαναλάβετε 10 φορές.


Πηγή: http://www.myworld.gr

Κύτταρα που φωσφορίζουν στη μάχη κατά του καρκίνου



Πρωτιά Ελλήνων ερευνητών που δίνει ελπίδα στις γυναίκες.

Χάρη σε μια νέα τεχνική που κάνει τα καρκινικά κύτταρα να λάμπουν και να ξεχωρίζουν από τα υγιή, κατέστη δυνατή για πρώτη φορά η χειρουργική αφαίρεση με μεγάλη ακρίβεια καρκινικών κυττάρων από ωοθήκες.

Σε άλλη περίπτωση τα κύτταρα θα είχαν μείνει απαρατήρητα και δεν θα είχαν αφαιρεθεί κατά την επέμβαση, οδηγώντας πιθανώς σε επανεμφάνιση του καρκίνου μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Η νέα μέθοδος με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Βασίλη Ντζιαχρήστο ανοίγει το δρόμο για πιο αποτελεσματικές αφαιρέσεις καρκινικών ιστών και για το καλύτερο «καθάρισμα» ενός ασθενούς από τον καρκίνο.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Θέμελης και Αθανάσιος Σαραντόπουλος (και οι δύο συνεργάτες του Ντζιαχρήστου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου), ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή του καθηγητή και χειρούργου Γκούιτζεν βαν Νταμ του ολλανδικού πανεπιστημίου του Γκρένιγκεν και του καθηγητή χημείας Φίλιπ Λόου του αμερικανικού πανεπιστημίου Περντιού.

Οι ερευνητές χορήγησαν ενδοφλέβια στους ασθενείς μια ειδική ουσία (σχετική με το φυλλικό οξύ) και κατάφεραν να προσδέσουν στα καρκινικά κύτταρα ένα μόριο της φθορίζουσας ουσίας, κάνοντας τους καρκινικούς ιστούς να λάμπουν πλέον υπό το φως μιας ειδικής κάμερας.

Αυτό επιτρέπει στους χειρουργούς να ξεχωρίζουν με ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο την ώρα της επέμβασης, τα καρκινικά από τα γύρω υγιή κύτταρα. Οι γιατροί, με τη νέα μέθοδο, βρήκαν κατά μέσο όρο 34 όγκους σε κάθε ασθενή έναντι μόλις επτά με τις υπάρχουσες έως τώρα τεχνικές.

Από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους (κολπικό, μήτρας, ωοθηκών), ο τελευταίος προκαλεί τους περισσότερους θανάτους, καθώς είναι και ο πιο δύσκολος στον εντοπισμό του.

Η αφαίρεση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους του καρκινικού ιστού είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας μετά την επέμβαση, ώστε να σκοτωθούν όλα τα εναπομένοντα καρκινικά κύτταρα.

Οι μέχρι τώρα απεικονιστικές τεχνικές (ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία, υπολογιστική τομογραφία, υπέρηχοι κ.α.) βοηθούν τους γιατρούς να υπολογίσουν το μέγεθος ενός όγκου και την θέση του στο σώμα, όμως δεν μπορούν να διακρίνουν με ακρίβεια ένα καρκινικό κύτταρο από ένα υγιές, γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης. Η νέα τεχνική μοριακής απεικόνισης, που αρχικά δοκιμάστηκε σε ποντίκια και τώρα για πρώτη φορά δοκιμάστηκε σε ανθρώπους, φαίνεται πια να ξεπερνά αυτή τη δυσκολία.


«Μπλόκο» στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για τις έγκυες



Τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν άσθμα.

Οι έγκυες που τρώνε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο το παιδί που θα γεννήσουν να εμφανίσει αργότερα άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα, ενώ ο ίδιος κίνδυνος δεν αφορά το γάλα.

Αυτό διαπίστωσε για πρώτη φορά μια νέα επιστημονική έρευνα, που αξιολόγησε κατά πόσο τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατεύουν τα παιδιά από αλλεργικές παθήσεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην έλλειψη προστατευτικών λιπαρών οξέων στα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 70.000 γυναικών στη Δανία, καθώς και την υγεία των παιδιών τους μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

Οι έγκυες που έτρωγαν ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και φρούτα την μέρα, ήταν 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν παιδιά με άσθμα στην ηλικία των επτά ετών, αλλά και με αλλεργική ρινίτιδα, σε σχέση με τις εγκύους που δεν έτρωγαν αυτού του είδους τα γιαούρτια.

Η κατανάλωση γάλακτος από τις εγκύους δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικού άσθματος, αντίθετα το γάλα φάνηκε να έχει προστατευτική δράση κατά της εμφάνισης του.


Στο στόχαστρο των μικροβιολόγων η τροφική αλυσίδα



Υπεύθυνη για την αύξηση των ανθεκτικών στα μικρόβια αντιβιοτικών.

Η αύξηση διεθνώς των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αναγκάζει τους μικροβιολόγους να εξετάσουν λεπτομερώς το ρόλο της τροφικής στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

«Σημαντικές ποσότητες αντιμικροβιακών που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες με αυτά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι χορηγούνται πολύ συχνά σε ζώα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους και να μην προσβληθούν από διάφορες ασθένειες», τονίζει η δρ Αουα Αϊντάρα-Κάνε, μικροβιολόγος και συντονίστρια της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με τη αντίσταση στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με τη γιατρό, ευνοεί την εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να διαδοθούν στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, της επαφής με ζώα ή με την διάδοση των παθογόνων αυτών στο περιβάλλον.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων μέσω της κατανάλωσης προϊόντων διατροφής ζωικής προέλευσης ο ΠΟΥ συστήνει την επιβολή κανόνων όπως η απαγόρευση χρήσης αντιβιοτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων.

Γενικά ο ΠΟΥ προτείνει να περιοριστεί η χρήση στα ζώα αντιβιοτικών που θεωρούνται σημαντικά για την υγεία των ανθρώπων όπως η φθοριοκινολόνες και οι νεότερες γενιές κεφαλοσπορίνων.



Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή



Οι παράγοντες που ευθύνονται και οι κατάλληλες θεραπείες.

Η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που η βαρύτητά του ποικίλλει πολύ και δεν είναι όπως πολλοί πιστεύουν αποκλειστικά χαρακτηριστικό της εφηβείας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτές τις ηλικίες αλλά μπορεί για πρώτη φορά να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και μέχρι τα 40 ή να συνεχιστεί και πέραν αυτής της ηλικίας.

Η αιτιοπαθογένεια της ακμής δεν είναι πλήρως γνωστή αλλά πολλοί παράγοντες εμπλέκονται αιτιολογικά στην εμφάνισή της. Η κληρονομικότητα, η υπερπαραγωγή σμήγματος, το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, ορμονικές διαταραχές και το μπλοκάρισμα των σμηγματογόνων αδένων από κύτταρα της επιδερμίδας είναι λόγοι που συντελούν στη δημιουργία της.

Κυρίως προσβάλλεται το πρόσωπο, το άνω μέρος του θώρακα και της ράχης. Είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, ειδικά στις νεαρές ηλικίες και έχει την τάση να υποτροπιάζει. Απαιτεί μετά το τέλος κάθε επιτυχημένης θεραπείας, συντήρηση με ειδικά προϊόντα και πολλές φορές αντιμετώπιση και των ουλών που έχουν προκληθεί. Οι πάσχουσες από ακμή γυναίκες, συχνά προσπαθούν να καλύψουν το πρόβλημα παρά να το αντιμετωπίσουν.

Απαιτείται η συνδρομή του δερματολόγου, που θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία και ορισμένες φορές θα αναζητήσει την αιτία όταν συνυπάρχει και ορμονική διαταραχή (πολυκυστικές ωοθήκες, συγγενής υπερτροφία επινεφριδίων, διαταραχές λειτουργίας θυρεοειδούς). Η έγκαιρη θεραπεία της ακμής είναι πολύ σημαντική, διότι προλαμβάνει το σχηματισμό ουλών. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπ΄οψιν τους οι γονείς παιδιών που εμφανίζουν ακμή, ειδικά εάν και οι ίδιοι έχουν ιστορικό ακμής μέτριας έως βαριάς μορφής.

Υπάρχει ανάλογα με την κλινική εικόνα διαβάθμιση στη βαρύτητα της ακμής και η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν ουλές. Παράγοντες που συσχετίζονται με έξαρση της ακμής είναι το στρες, λόγω αυξημένης παραγωγής κορτιζόλης, που αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, οι ορμονικές διακυμάνσεις, η αυξημένη εφίδρωση.

Ο ήλιος έχει στις περισσότερες περιπτώσεις θετική επίδραση στην ακμή, ενώ δεν υπάρχει συσχέτιση θετική ή αρνητική με συγκεκριμένες τροφές αν και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ίσως επιβαρύνει την κατάσταση.

Οι θεραπείες που προτείνονται είναι ποικίλες, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακμής, την ηλικία του ασθενούς, την εποχή του έτους. Σε μικρές ηλικίες και για ήπιας μορφής ακμή συνήθως προτείνεται τοπική θεραπεία με καθαριστικά σαπούνια, κρέμες που ελέγχουν τη λιπαρότητα, τοπικά αντιβιοτικά και ρετινοειδή, αζελαικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου.

Υπάρχουν επίσης και συνδυασμοί των παραπάνω ουσιών σε ένα προιόν. Ο κάθε δερματολόγος προτείνει ανάλογα με τον ασθενή το ενδεδειγμένο προιόν και πολλές φορές εναλλάσσονται οι θεραπείες ανάλογα με την εποχή και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Σε πιο εκτεταμένες ή σοβαρότερες ακμές συνδυάζεται η τοπική θεραπεία με αντιβιοτικά από το στόμα. Τονίζεται ότι η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών μετά τη διακοπή της θεραπείας που διαρκεί 4-6 μήνες είναι γύρω στο 50%. Αντιβιοτικά που κυρίως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής είναι τετρακυκλίνες, μινοκυκλίνη και αζιθρομυκίνη για χρονικό διάστημα 3-6 μηνων.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι με ρετινοειδή από το στόμα (ισοτρετινοίνη), με αποτελεσματικότητα έως 80%. Συνιστάται σε βαριές ακμές ή χρόνιες περιπτώσεις ή όταν ο ασθενής επιθυμεί εξάλειψη της ακμής οριστικά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιθανότητες. Προϋπόθεση αποτελεί η συμμόρφωση του ασθενούς που πρέπει να παρακολουθείται με εξετάσεις αίματος από το δερματολόγο κάθε μήνα.

Η θεραπεία έχει δοσολογία εξαρτώμενη από τα κιλά του ασθενούς και χορηγείται εποχές χωρίς έντονη ηλιοφάνεια λόγω της φωτοευαισθησίας που προκαλεί. Έχει ένδειξη σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω και απαγορεύεται αυστηρά η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας (4,5 - 8μήνες ανάλογα την ημερήσια δόση). Η ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων είναι συνήθης παρενέργεια, ενώ μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας πόνος στη ράχη, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, δερματίτιδα χεριών, ειδικά σε μεγάλη δόση. Οι αιματολογικές και βιοχημικές διαταραχές παρατηρούνται σπανιότερα, κυρίως αύξηση των τρανσαμινασών (ενζύμων ενδεικτικών της ηπατικής λειτουργίας), χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ωστόσο και στις λίγες αυτές περιπτώσεις οι διαταραχές είναι αναστρέψιμες και παρέρχονται πλήρως μετά τη διακοπή της θεραπείας. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη της θεραπείας.

Όταν υπάρχει ορμονική διαταραχή, π.χ σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η θεραπεία με αντισυλληπτικά ή ορμόνες βοηθά και την ακμή.

Άλλες θεραπείες όταν αντενδείκνυνται η από του στόματος θεραπείες, ή ο ασθενής δεν τις επιλέγει, είναι με peelings ειδικά για την ακμή, με λέιζερ και με φωτοδυναμική θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα ωστόσο είναι κατώτερη της ισοτρετινοίνης.

Ειδικά για την καλοκαιρινή περίοδο οι ασθενείς με ακμή πρέπει να έχουν υπ’οψιν τους τα εξής:

Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό βοηθούν τις περισσότερες φορές την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να την επιδεινώσει. Η ακμή επίσης βελτιώνεται λόγω της καλής διάθεσης και έλλειψης στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη, ειδικά σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ισοτρετινοίνη αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία που μπορεί να κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο. Οι γυναίκες, επίσης, που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής, πρέπει να χρησιμοποιούν συστηματικά και αντιηλιακό στο πρόσωπο για να αποφύγουν τον κίνδυνο μελάσματος. Η επιλογή του αντιηλιακού είναι σημαντική, διότι πολλά αντιηλιακά που δεν είναι σχεδιασμένα για το ακνεικό ή λιπαρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν.

Τα σημάδια, οι ουλές δηλαδή της ακμής αντιμετωπίζονται με λέιζερ. Το κατά την άποψή μου καλύτερο είναι το fractional CO2. Tα peelings δεν βοηθούν καθόλου στα σημάδια ακμής (εκτός από τη φαινόλη που δεν χρησιμοποιείται στα ιατρεία). Πρέπει ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η θεραπεία της ακμής και εάν ο ασθενής έχει λάβει χάπια ισοτρετινοίνης, να ξεκινήσει τη θεραπεία με λέιζερ τουλάχιστον 3-4 μήνες μετά τη διακοπή τους.

Απαιτούνται 3-6 θεραπείες ανάλογα με το βάθος των ουλών και το αποτέλεσμα της κάθε συνεδρίας διαπιστώνεται 2 μήνες μετά την κάθε συνεδρία. Το λέιζερ απαιτεί προφύλαξη από τον ήλιο και γίνεται σε εποχή χωρίς έντονη ηλιοφάνεια (Οκτώβριο με Μάρτιο).

Τα αναβολικά προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια



Μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο τελικό στάδιο της νόσου.

Σοβαρές νεφρικές βλάβες μπορούν να προκαλέσουν τα αναβολικά στεροειδή οδηγώντας τους χρήστες ακόμα και στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτεί αιμοκάθαρση ή και μεταμόσχευση νεφρού, σύμφωνα με ανακάλυψη επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η δρ Λιλ Χέρλιτζ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου δήλωσε πως πολλοί άντρες που έπαιρναν στεροειδή επί χρόνια έτειναν να έχουν σοβαρότερα νεφρολογικά προβλήματα από ότι οι παχύσαρκοι συνομήλικοί τους που δεν ήταν και τόσο μυώδεις.

Η δρ Λιλ Χέρλιτζ μαζί με την ομάδα της επιστράτευσαν μια ομάδα νεαρών αντρών που ασχολούνται με το μπόντι μπίλντινγκ και τους υπέβαλαν σε εξετάσεις της νεφρικής λειτουργίας παρακολουθώντας τους για αρκετούς μήνες.

Όλοι είχαν νεφρολογικά προβλήματα, ενώ ο ένας γρήγορα εκδήλωσε τελικού σταδίου νεφρική νόσο.

Τα καλά νέα είναι πως όσοι βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο οι βλάβες ήταν αναστρέψιμες όταν σταμάτησαν τη χρήση αναβολικών.


Η Ευρώπη απειλείται από τις κλιματικές αλλαγές στις θάλασσες



Σημαντικές οι επιπτώσεις στην υγεία μας.

Μεγαλύτερους κινδύνους για ασθένειες, καταστροφή περιουσιών και απώλεια θέσεων εργασίας αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, λόγω των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στις θάλασσες που τους περιβάλλουν. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται από το ερευνητικό πρόγραμμα «Έρευνα για την Κλιματική Αλλαγή και τα Ευρωπαϊκά Θαλάσσια Οικοσυστήματα (CLAMER)».

Η 246 σελίδων σύνθεση περισσότερων από 100 ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δημοσιεύθηκαν από το 1998 μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής σφυγμομέτρησης για τη στάση των πολιτών σε αυτά τα ζητήματα, ένα καινούργιο βιβλίο που βασίζεται στα επιστημονικά ευρήματα και ένα σημαντικό καινούργιο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται στη συνάντηση με την οποία ολοκληρώνεται το CLAMER, στις Βρυξέλλες, σήμερα και αύριο.

Η έρευνα παρουσιάζει σειρά τεκμηριωμένων αλλά και αναμενόμενων φυσικών, χημικών και βιολογικών αλλαγών στα θαλάσσια περιβάλλοντα και οι οποίες έχουν ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις. Οι αλλαγές αυτές είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των ακτών, η τήξη των πάγων, η συχνότητα και η ένταση καταιγίδων, οι φυσικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ρευμάτων στον βόρειο Ατλαντικό, οι χημικές αλλαγές (οξίνιση και αποξυγόνωση), οι αλλαγές στους τύπους θαλάσσιας ζωής και οι τελικές επιπτώσεις τους στους ανθρώπους, τόσο οι κοινωνικές όσο και οι οικονομικές.

Τα πιο θερμά νερά των ωκεανών προκαλούν την εξάπλωση παθογόνων του γένους Vibrio, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επικίνδυνων παθογόνων βακτηρίων και τα οποία ευθύνονται για γαστρεντερίτιδα, σηψαιμία και χολέρα, όπως ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από τη Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κύματα που παρατηρούνται στο βόρειο Ατλαντικό και τις πιο συχνές και ισχυρές καταιγίδες, απειλούν φυσικό ενεργητικό στην Ευρώπη σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από τις ακτές, αξίας 1 τρισ. ευρώ. Στη σύνθεση σημειώνεται ότι περίπου το 35% του ΑΕΠ της Ευρώπης παράγεται σε μια ζώνη μέχρι και 50 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Εν τω μεταξύ, αναμένονται πιο συχνές και ισχυρές καταιγίδες στη βόρεια Ευρώπη, ειδικά εντός της ζώνης που ξεκινά από τη νότια Αγγλία και μέσω βόρεια Γαλλίας, Δανίας και βόρειας Γερμανίας καταλήγει στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ζημιές από τις ετήσιες καταστροφές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 21% στη Βρετανία, κατά 37% στη Γερμανία και κατά 44% στο σύνολο της Ευρώπης. Κατά 104% αναμένεται να αυξηθούν οι ζημιές από τις καταιγίδες που συμβαίνουν μια φορά κάθε αιώνα.

Εκτεταμένες ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών για την αλλαγή του κλίματος, με κυρίαρχες τις ανησυχίες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη διάβρωση των ακτών, αποκάλυψε η διαδικτυακή σφυγμομέτρηση σε 10.000 κατοίκους δέκα ευρωπαϊκών χωρών - χίλιοι από κάθε μία από τις Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Εσθονία.

Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από την TNS Opinion, είναι η πρώτη η οποία επικεντρώνει στο πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις ακτές ή τη θάλασσα.

Το 18% των ερωτηθέντων επέλεξε την αλλαγή του κλίματος ως το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Ήταν η δεύτερη επιλογή ως το σοβαρότερο πρόβλημα στον πλανήτη, καθώς το 31% επέλεξε ως σοβαρότερο πρόβλημα τη φτώχεια και την έλλειψη τροφής και νερού. Το 16% θεωρεί ως σοβαρότερο πρόβλημα τη διεθνή τρομοκρατία και το 12% την πτωτική στροφή της παγκόσμιας οικονομίας.

Περίπου το 86% εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται εξ ολοκλήρου, κυρίως ή εν μέρει στην ανθρώπινη δραστηριότητα ενώ μόνον το 8% θεωρεί ότι, κυρίως ή εξ ολοκλήρου, οφείλεται σε φυσικές διαδικασίες (στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 32% και 36%). Οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται πολύ περισσότερο πανεπιστημιακούς ή περιβαλλοντικές οργανώσεις ως πηγές πληροφόρησης από ό,τι επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό των κυβερνήσεων των χωρών τους ή της βιομηχανίας.

Τέλος, η υποστήριξη εθνικών πολιτικών ή πολιτικών των Βρυξελλών είναι η υψηλότερη αν πρόκειται για πολιτικές προστασίας ή εμπλουτισμού του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως ο αυστηρότερος έλεγχος της ρύπανσης και η μείωση των εκπομπών αερίων των θερμοκηπίων. Είναι η χαμηλότερη αν πρόκειται για μέτρα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος.


Πόσο υποφέρουμε από το μποτιλιάρισμα;



Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ναϊρόμπι ο κόσμος το βρίσκει εξοργιστικό και στρεσογόνο.

Τελικά, το μποτιλιάρισμα είναι όντως επώδυνο. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ναϊρόμπι, ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας του – και όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο στρεσογόνο και εξοργιστικό το βρίσκει.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας της εταιρείας IBM, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 8.042 εθελοντές από 20 χώρες όλων των ηπείρων. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχουσες πόλεις βαθμολογήθηκαν με βάση τον «πόνο» που προκαλούν στους κατοίκους της λόγω των χαμένων ωρών, του εκνευρισμού, του στρες κ.λπ. Αποτέλεσμα: πιο «επώδυνη» πόλη απ’ όλες αναδείχθηκε το Μεξικό με 108 βαθμούς, ενώ η πλέον «ανώδυνη» είναι το Μόντρεαλ με μόλις 21 βαθμούς.

Κοντά στην κορυφή βρίσκονται το Πεκίνο (95 βαθμούς), το Ναϊρόμπι (88) και η Μόσχα (65). Όσον αφορά το στρες του μποτιλιαρίσματος, μαστίζει το 45% των κατοίκων της Νέας Υόρκης (έναντι 13% σε αντίστοιχη έρευνα του 2010), το 44% αυτών του Λος Άντζελες (έναντι 21% πέρυσι), το 33% των Λονδρέζων (έναντι 19%) και το 52% των κατοίκων του Γιοχάνεσμπουργκ (έναντι 30%). Ο θυμός επίσης εντείνεται και πλέον εξοργίζεται από την κίνηση το 35% των κατοίκων της Νέας Υόρκης, το 29% αυτών στο Λος Άντζελες και το 29% εκείνων του Τορόντο, όταν και στις τρεις πόλεις το αντίστοιχο ποσοστό του 2010 ήταν 14%.

Τι θα κάναμε αν δεν υπήρχε το μποτιλιάρισμα; Το 56% είπε θα περνούσε περισσότερη ώρα με συγγενείς και φίλους, το 48% ότι θα γυμναζόταν περισσότερο και το 29% ότι θα κοιμόταν περισσότερο.


Ταλαιπωρία για χιλιάδες αναπήρους στη Θεσσαλονίκη



Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας μεταφέρθηκαν, πλέον, οι αρμοδιότητες για τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας που μέχρι σήμερα γινόταν από τις γνωστές υγειονομικές επιτροπές της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Αυτό σημαίνει ότι τα 2.148 ραντεβού που ήταν προγραμματισμένα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για το νομό Θεσσαλονίκης θα ακυρωθούν και τα άτομα με αναπηρία καλούνται να υποβάλλουν νέα δικαιολογητικά και να κλείσουν νέα ραντεβού.

«Δυστυχώς η γραφειοκρατία και η αναλγησία της κυβέρνησης εκδηλώνονται για μια ακόμα φορά με τον πιο βάναυσο τρόπο. Χωρίς κανέναν προγραμματισμό το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να ενεργοποιήσει το ΚΕΠΑ για τον καθορισμό των ποσοστών αναπηρίας μέσα σε μια μέρα, παρόλο που έχει συσταθεί από την 1η Ιανουαρίου!

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που κάναμε, το υπουργείο επέλεξε το δρόμο της ταλαιπωρίας, τιμωρώντας τους και δείχνοντας ότι η λέξη ανθρωπιά παραμένει άγνωστή γι' αυτούς», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.



Χοντρό παιχνίδι με τα φάρμακα



Αθεράπευτες οι πληγές στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη ένα θρίλερ που τα έχει όλα: επιχειρηματικά συμφέροντα, κόντρες, έμμεσες πιέσεις και συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι. Τελικό αποτέλεσμα: η απόλυτη σύγχυση για το ποια φάρμακα θα παίρνουν στο μέλλον οι ασθενείς και πόσα θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Όλα ξεκίνησαν από μια «μαύρη τρύπα» ύψους 250 εκατ. ευρώ που εντοπίσθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη. «Τα νούμερα δεν βγαίνουν» ακούστηκαν να λένε τρομοκρατημένα τα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Και πώς να βγουν όταν η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμη να καταμετρήσει τη φαρμακευτική δαπάνη, αφού η περιβόητη ηλεκτρονική συνταγογράφηση μόνο... e-μπάχαλο δημιουργεί.

Το σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει εάν μια ασφαλισμένη κοντά στα 35 έτη ζωής, λαμβάνει φάρμακα για τον... προστάτη. Η πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση απλώς καταγράφει τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται. Μέχρι σήμερα μάλιστα η καταγραφή αυτή έχει γίνει μόλις στο 10% των συνολικά διακινούμενων φαρμάκων. Ίσως γι' αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει άλλα 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του συστήματος, το οποίο θα βγει σε διαγωνισμό τις επόμενες ημέρες.

Αφού έπεσαν διάφορα σενάρια στο τραπέζι για την εξεύρεση των 250 εκατ. ευρώ, ακόμη και αυτό της επίπεδης μείωσης τιμών κατά 15%, η κυβέρνηση είχε τη φαεινή ιδέα να καταθέσει τροπολογία που προέβλεπε ότι η συνταγογράφηση δεν θα γίνεται πλέον με βάση την εμπορική ονομασία των φαρμάκων αλλά με βάση τη δραστική τους ουσία. Οι γιατροί θα έχαναν δηλαδή τις συνδιαλλαγές τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες και το παιχνίδι θα περνούσε πια στα χέρια των φαρμακοποιών.

Εκείνοι που διέθεταν μόνο πρωτότυπα φάρμακα αντέδρασαν ψύχραιμα, καθότι θα συνέχιζαν να έχουν το μονοπώλιο της αγοράς. Οι υπόλοιποι άρχισαν να φέρνουν τα πάνω κάτω για να ανατρέψουν τα σχέδια των υπουργείων. Το ενδεχόμενο να γεμίσει η αγορά από φθηνά αντίγραφα φάρμακα αμφιβόλου ποιότητας από Ινδία, Κίνα και Ισραήλ προφανώς ουδείς το σκέφτηκε στην κυβέρνηση.

Κάποιοι πάντως, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», χαρακτήρισαν την επίμαχη τροπολογία μοχλό πίεσης προς τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε να αυξήσουν το ποσοστό έκπτωσης προς τα Ταμεία. Η κυβέρνηση επιδίωκε να αυξηθεί η έκπτωση (rebate) από τις εταιρείες, και εκείνες στύλωναν τα πόδια με το επιχείρημα ότι τα φάρμακα θα γίνουν πολύ φθηνά και θα αντικατασταθούν από νέα και ακριβότερα.

Τελικώς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απέσυρε την τροπολογία, καθότι εξασφάλισε -όπως είπε- 262 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του rebate, έπειτα από συμφωνία που έκανε μαζί τους. Τώρα, αν η καθεμία εταιρεία δώσει τελικώς τις πολυπόθητες εκπτώσεις, είναι άλλη υπόθεση.

Προηγήθηκαν πάντως συνομιλίες ωρών όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών και ξένων.

Το «παζάρι» με τα φάρμακα συνεχίστηκε και σε ό,τι αφορά τις λίστες φαρμάκων, που θα αποζημιώνονται ή όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που διαθέτει τέσσερις λίστες: την αρνητική, για όσα φάρμακα δεν αποζημιώνονται αλλά χρειάζονται ιατρική συνταγή. Τη θετική, με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα Ταμεία (θα εφαρμοστεί σε λίγες μέρες), τη λίστα με τα φάρμακα υψηλού κόστους και μία νέα ονόματι «λίστα καινοτόμων φαρμάκων». Πρόκειται για έναν κατάλογο με 216 φάρμακα που θεωρούνται πρωτοποριακά και δεν υπόκεινται σε καθεστώς εκπτώσεων.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να καταθέσουν πάντως ενστάσεις επειδή το δικό τους σκεύασμα δεν ενσωματώθηκε στη λίστα των... προνομιακών. Πάντως, αν αυτά τα 216 φάρμακα ήταν στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα, θα έπρεπε οι εταιρείες να επιστρέφουν, ως έκπτωση, το 70% με 80% της αξίας τους, αφού είναι ακριβά και ξεπερνούν την τιμή αναφοράς που έχει ορισθεί. Αυτό όμως δεν θα γινόταν αποδεκτό και ενδεχομένως τα φάρμακα αυτά να αποσύρονταν από την αγορά.

Όμως το ζήτημα είναι ότι από τα περιβόητα καινοτόμα φάρμακα η κυβέρνηση χάνει τουλάχιστον 100 με 150 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση που θα μπορούσε να είχε κάνει. Ίσως από εκεί να δημιουργήθηκε ένα μέρος της μαύρης «τρύπας» στη φαρμακευτική δαπάνη.


H πολύτιμη δράση του μητρικού θηλασμού



Σημαντικά τα οφέλη για το βρέφος.

Το πρώτο έτος ζωής του βρέφους αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ανάπτυξή του, καθώς αυτό τριπλασιάζει το βάρος του φτάνοντας τα 10 κιλά περίπου μέχρι τα πρώτα του γενέθλια.

Ο αποκλειστικός θηλασμός αποτελεί τον ιδανικό τρόπο σίτισης για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του εμβρύου, ενώ από τους 6 έως τους 12 μήνες το βρέφος θα πρέπει να σιτίζεται με μητρικό γάλα και συμπληρωματικές τροφές που εισάγονται σταδιακά ανά μήνα ζωής.

Δυστυχώς, παρότι η σημασία του μητρικού θηλασμού έχει πλέον γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, οι μελέτες δείχνουν πως μόλις 1στις 5 γυναίκες θηλάζει για 12 μήνες το βρέφος, ενώ 1 στις 3 γυναίκες θηλάζει ακόμα στους 6 μήνες. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 70-80% των γυναικών ξεκινούν να θηλάζουν το βρέφος από τη στιγμή της γέννησης. Τί είναι όμως αυτό που τις κάνει να σταματούν πρόωρα;

Μερικές από τις συχνότερες αιτίες αναφέρονται παρακάτω:


Ελλιπής ενημέρωση γύρω από τα οφέλη του θηλασμού.
Επιστροφή στην εργασία που αποτρέπει το απαιτητικό ωράριο του θηλασμού.
Αβεβαιότητα σε σχέση με το αν το βρέφος καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος.
Προβλήματα με τη θηλή.
Ντροπή σε σχέση με τη διαδικασία του θηλασμού σε δημόσιο χώρου.
Δυσκολία του βρέφους σε σχέση με τη λήψη γάλακτος.

Όλες οι προαναφερόμενες αιτίες μπορούν να ξεπεραστούν με την κατάλληλη βοήθεια ειδικών (παιδιάτρου, μαίας, σύμβουλου θηλασμού) προκειμένου η νέα μητέρα να μπορέσει με επιτυχία να θηλάσει το νεογνό της. Εξάλλου αξίζει τον κόπο, αν αναλογιστούμε την πολύτιμη αξία του μητρικού θηλασμού.

Σύσταση μητρικού γάλακτος


Το μητρικό γάλα είναι χαμηλό σε νάτριο και έτσι εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών του βρέφους σε υγρά. Περιέχει αναλογία 2:1 σε ασβέστιο και φώσφορο που είναι ιδανική για την απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς και την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου για την ανάπτυξη του βρέφους. Επιπροσθέτως, το μητρικό γάλα περιέχει σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, υδατάνθρακες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη. Επιπλέον, περιέχει αντισώματα απαραίτητα για την σωστή διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού.

Οφέλη του μητρικού θηλασμού για το βρέφος


Προστασία κατά των αλλεργιών.
Σωστή ανάπτυξη σαγονιού και δοντιών.
Μειωμένος κίνδυνος για ωτίτιδα, γαστρεντερίτιδα, μολύνσεις του κατώτερου ανοσοποιητικού συστήματος και άσθμα.
Καλύτερες μαθητικές επιδόσεις και μεγαλύτερος δείκτης νοημοσύνης.
Μειωμένος κίνδυνος για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
Μειωμένος κίνδυνος θνησιμότητας.
Ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού με τη μητέρα.

Οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα


Αυξημένη κατανάλωση θερμίδων που συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του ενδομητρίου.
Βελτίωση οστικής πυκνότητας και μείωση κινδύνου για κατάγματα.
Ισχυρή σύνδεση με το βρέφος.
Μειωμένος κίνδυνος για επιλόχειο κατάθλιψη.
Λιγότερος χρόνος προετοιμασίας γεύματος μωρού.
Εξοικονόμηση χρημάτων από τη μη αγορά βρεφικού γάλακτος εμπορίου.
Ο αποκλειστικός θηλασμός που συνοδεύεται από αμηνόρροια αποτελεί φυσικό τρόπο αντισύλληψης.

Από τις πληροφορίες του άρθρου συμπεραίνουμε ότι αξίζει τον κόπο κάθε μέλλουσα μητέρα να ενημερωθεί και να επιδιώξει με κάθε τρόπο να θηλάσει το νεοεισερχόμενο μέλος της οικογένειας. Για τις όποιες δυσκολίες προκύψουν, διεξάγονται ενημερωτικά σεμινάρια θηλασμού σε μεγάλα μαιευτήρια και υπάρχουν καταρτισμένοι επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην εκμάθηση της διαδικασίας. Αξίζει τον κόπο γιατί το μητρικό γάλα είναι πράγματι ένας διατροφικός θησαυρός!

Β – γλυκάνη: Για την υγεία και τη γραμμή σας



Γιατί μειώνει την πείνα;

Οι διαιτητικές (φυτικές) ίνες επηρεάζουν την ενεργειακή ισορροπία μέσω των φυσικό-χημικών τους ιδιοτήτων, βοηθώντας στην πρόωρη κατανόηση της αίσθησης κορεσμού και στην ενίσχυσή της. Η κατανάλωση φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιο, φαίνεται ότι βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.

Η β-γλυκάνη είναι ένας φυσικός δύσπεπτος πολυσακχαρίτης, δηλαδή μια φυτική ίνα και μάλιστα ευδιάλυτη. Η χημική μορφή της β-γλυκάνης αποτελείται από μόρια γλυκόζης στη σειρά, συνδεδεμένα μεταξύ τους με β δεσμούς. Η β-γλυκάνη βρίσκεται στη φύση σε πολλά φυτικά προϊόντα και κυρίως στη βρώμη και στα προϊόντα της, δηλαδή στο πίτουρο και στο αλεύρι της βρώμης. Το κριθάρι, επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε β-γλυκάνη. Επιπλέον, βρίσκεται και σε άλλα φυτικά προϊόντα, όπως στο στάρι, στη σίκαλη, ακόμα και στο ρύζι, αλλά σε χαμηλές ποσότητες.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι γλυκάνες ερευνώνται για την ιδιότητά τους να ενισχύουν το ανοσολογικό μας σύστημα, ενεργοποιώντας τα φαγοκύτταρα, τα Τ και Β κύτταρα, αλλά και τις κυτοκίνες. Φαίνεται να βελτιώνουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και να το αφυπνίζουν ώστε να αντιδρά ενάντια στους ξένους εισβολείς όπως είναι τα βακτηρίδια, οι ιοί, οι μύκητες, αλλά και τα παράσιτα, ενισχύοντας τη δράση των μακροφάγων κυττάρων και αυξάνοντας επίσης την παραγωγή των κυτοκινών.

Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, συμπέραναν πως οι φυτικές ίνες όπως το πίτουρο βρώμης, βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Οι μηχανισμοί με τους οποίους δρουν οι διαλυτές β-γλυκάνες στα λιπίδια αίματος είναι οι εξής:

Δημιουργούν ένα είδος ζελατίνης μέσα στο έντερο, η οποία δεσμεύει τη χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.
Δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στον ορό.
Μέσω της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, αναστέλλουν την σύνθεση της χοληστερόλης.

Είναι γνωστό, πως το διατροφικό λίπος ευνοεί την παχυσαρκία. Το GIP είναι ένα πεπτίδιο που εκκρίνεται από το γαστρεντερικό σύστημα. Οι δράσεις του στην παχυσαρκία είναι η αύξηση της δραστηριότητας της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης, όπως και η αύξηση της εναπόθεσης των ελεύθερων λιπαρών οξέων μέσα στο λιποκύτταρο. Μελετώντας την επίδραση των ψωμιών που περιέχουν β-γλυκάνη στο GIP, βρέθηκε πως η β-γλυκάνη συμβάλλει στην παραγωγή σημαντικά χαμηλότερων επίπεδων GIP, δηλαδή πολύ λιγότερων ελεύθερων λιπαρών οξέων να εισέλθουν στα λιποκύτταρα για να εναποτεθούν σε αυτά.

Το πεπτίδιο GLP-1 είναι γνωστό για την ευνοϊκή του επίδραση στη γλυκαιμία. Όμως, το GLP-1 έχει και άλλες δράσεις, όπως ότι μειώνει το ρυθμό κένωσης του στομάχου, να μειώνει το αίσθημα της πείνας και να αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται μείωση του σωματικού βάρους. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι το ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνη προκαλεί σημαντικά αυξημένα μεταγευματικά επίπεδα GLP-1 στο αίμα και, το σημαντικότερο ίσως, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φαίνεται λοιπόν, πως το πεδίο δράσης της β-γλυκάνης είναι ευρύ. Σίγουρα απαιτείται περαιτέρω έρευνα πάνω στις δράσεις της β-γλυκάνης, ούτως ώστε μελλοντικά η χρήση της να γίνεται πιο εκτεταμένα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Τελεσίγραφο για τα αυγά με τοξίνες




Τα εγκεκριμένα συστήματα καλούνται να εφαρμόσουν οι αυγοπαραγωγοί.

Αν και από τις αρχές Ιανουαρίου καθίσταται παράνομη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παραγωγή αβγών από συστήματα κλωβοστοιχίων, η Αθήνα δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί να δώσει στοιχεία στην Κομισιόν για τη χώρα μας στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, απαγορεύονται οι συμβατικές κλωβοστοιχίες, όπου τα πουλερικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλές από τις φυσικές συμπεριφορές τους και δεν μπορούν καν να τεντώσουν τα φτερά τους. Βάσει των νέων κανόνων, επιτρέπονται τα αποκαλούμενα «εμπλουτισμένα» κλουβιά, που διαθέτουν κούρνιες και φωλιές, ώστε οι κότες να γεννούν αυγά σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.

Η CIWF, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 45 χρόνια, είναι διεθνής οργάνωση για τα παραγωγικά ζώα (Compassion In World Farming), καλεί τους αυγοπαραγωγούς να εφαρμόσουν τα συστήματα του αχυρώνα ή της ελευθέρας βοσκής, ώστε τα πτηνά να έχουν περισσότερο χώρο, αλλά και τη δυνατότητα να εκδηλώσουν τη φυσική τους συμπεριφορά, με στόχο η τροφή που θα παράγεται σε αυγά να είναι φυσική και να μην έχει τοξίνες.

«Καλούμε την κυβέρνηση», λέει η Ολγα Κίκου, διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων της CIWF, «να συνεργαστεί με τους αυγοπαραγωγούς και να ληφθούν γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα ώστε να μην παράγονται πλέον παράνομα αυγά από τον Ιανουάριο, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία.

«Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι "αδυνατούμε", δεδομένου ότι είχαμε περισσότερα από 12 χρόνια για να προχωρήσουμε σ' αυτή την αλλαγή, ενώ πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν κατορθώσει να αλλάξουν τα συστήματά τους της αυγοπαραγωγής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έχει τονίσει ότι εξαρτάται από τα ίδια τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν ότι η αυγοπαραγωγή τους θα γίνεται σύμφωνα με το νέο νόμο και ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει πως όλα τα κράτη-μέλη λαμβάνουν και εφαρμόζουν μέτρα που οδηγούν προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των κλωβοστοιχίων τον Ιανουάριο.

Η CIWF καλεί και τους καταναλωτές να αγοράζουν αυγά που παράγονται από συστήματα χωρίς κλουβιά, όπως τα ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα ή βιολογικά.



Το αλκοόλ δεν μας κάνει να φερόμαστε άσχημα



Απλώς διώχνει κάθε μας ντροπή.

Όλοι μας, αναμφισβήτητα, κάποια στιγμή στη ζωή μας ξυπνήσαμε ένα πρωί μετά από hangover και είτε δεν θυμόμασταν τι είχαμε κάνει το προηγούμενο βράδυ ή στην περίπτωση που θυμόμασταν αναρωτιόμασταν πως στην ευχή κάναμε κάτι τόσο προσβλητικό είτε για εμάς τους ίδιους ή για τους υπόλοιπους που βρίσκονταν στην παρέα.

Είτε πρόκειται για ένα sms, μια ερωτική εξομολόγηση ή κάτι ακόμα πιο extreme το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για καταστάσεις στις οποίες δεν θα μπλεκόμασταν αν ήμασταν νηφάλιοι.

Ωστόσο, αυτό που ισχυρίζονται οι επιστήμονες είναι ότι το αλκοόλ δεν μας κάνει να αποκτούμε άσχημη συμπεριφορά, απλώς μας κάνει να μη ντρεπόμαστε για ό, τι κάνουμε.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα κι όταν κάποιος είναι μεθυσμένος, είναι σε θέση να καταλάβει ότι ίσως να κάνει εκείνη τη στιγμή ένα λάθος αλλά το αλκοόλ μειώνει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος και τα οποία μας λένε ότι πρέπει να ανησυχούμε για κάτι.

Ο επικεφαλής της έρευνας κατέγραψε τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αλλαγή στη διάθεση ανθρώπων ηλικίας από 21 έως 35 ετών ενώ πραγματοποιούσαν μια εργασία στον υπολογιστή. Στο ένα τρίτο αυτόν χορηγήθηκε αλκοόλ ενώ στους υπόλοιπους μη αλκοολούχα ποτά.

Αυτό που προέκυψε ήταν ότι όσοι είχαν καταναλώσει αλκοόλ ήταν πιο επιρρεπείς στα λάθη συγκριτικά με τους υπόλοιπους χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν επίγνωση της κατάστασης. Απλώς αδιαφορούσαν για τα όποια λάθη τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το βαθμό αλληλεξάρτησης ανάμεσα στο αλκοόλ και τα λάθη που κάνουμε και εκφράζουν την άποψη ότι το να μειώνονται τα προειδοποιητικά για λάθη σήματα του εγκεφάλου δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό, ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος είναι ιδιαίτερα αγχωτικός και ανησυχεί διαρκώς μήπως κάνει κάτι που δεν είναι πρέπον.


Ένα δισ. δολάρια στην έρευνα για τον καρκίνο από την General Electric



Στόχος να βελτιωθούν τα διαγνωστικά μέσα του καρκίνου του μαστού.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας General Electric Τζεφ Ίμελτ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αμερικανικός κολοσσός πρόκειται μέσα στην επόμενη πενταετία να επενδύσει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίου στην έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Πολλές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων, όπως οι Kleiner Perkins Caufield & Byers, Venrock, Mohr Davidow και MPM Capital, συμπράτουν επίσης με την GE σε ένα διαγωνισμό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη ιδεών που θα βελτιώνουν τα διαγνωστικά μέσα του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τον Ίμελτ, χάρη στις πρωτοβουλίες της GE 10 εκατομμύρια ασθενείς θα λάβουν θεραπεία μέχρι το 2020.

Από τις καινοτομίες που χρηματοδοτεί η GE θα επωφεληθεί εν μέρει το κέντρο ερευνών, ανάπτυξης και παραγωγής μαστογράφων στο Μπικ της Γαλλίας, όπως είπε ο εκ των υπευθύνων του, Νταβίντ Κομαρτέν. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών θα οδηγήσει επίσης στην πρόσληψη νέων υπαλλήλων, πέραν των 1.500 που εργάζονται ήδη στο κέντρο αυτό.

Ο όμιλος σκοπεύει επίσης να χρηματοδοτήσει επιχειρηματικές συνεργασίες στη Σαουδική Αραβία, την Κίνα και την Πολιτεία του Γουαϊόμινγκ για να διευκολύνει την πρόσβαση σε θεραπείες και σε μαστογράφους. Στα σχέδια της εταιρείας είναι και η ανάπτυξη της ιδέας του κινητού μαστογράφου που θα μπορεί να μεταφέρεται μέσα σε μια βαλίτσα και θα διευκολύνει τις εξετάσεις ασθενών σε αγροτικές περιοχές.



Δεν χρειαζόμαστε τα πάρτι για να είμαστε ευτυχισμένοι



Οι εξωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα και πιο ευτυχισμένοι.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι που βγαίνουν διαρκώς έξω και περνούν την ώρα τους πίνοντας και διασκεδάζοντας δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από ανθρώπους που είναι πιο εσωστρεφείς.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε σε φοιτητές πανεπιστημίου στην Ιντιάνα και η οποία συνέκρινε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εξωστρεφείς άνθρωποι με αυτές των εσωστρεφών ατόμων. Προέκυψε μάλιστα ότι οι άνθρωποι που είναι πιο «κλειστοί», στηρίζονται πιο πολύ στους οικογενειακούς δεσμούς και τους φίλους ενώ κάνουν χρήση τεχνικών όπως είναι ο θετικός τρόπος σκέψης.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι φοιτητές που είχαν κάποιο στόχο στη ζωή τους ήταν πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους.

‘Όπως είπαν χαρακτηριστικά: «οι άνθρωποι που αγωνίζονται να πετύχουν έναν στόχο κάνουν κάτι εποικοδομητικό και δεν περνούν όλη την ημέρα βλέποντας τηλεόραση. Επίσης δεν πηγαίνουν σε clubs τόσο πολύ όσο οι υπόλοιποι κι αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι».


Ο «διακόπτης» του θυμού



Οι αυξομοιώσεις στις τιμές της σεροτονίνης σχετίζονται με το θυμό.

Οι αυξομειώσεις στα επίπεδα της χημικής ουσίας σεροτονίνης οι τιμές της οποίας συχνά επηρεάζονται όταν δεν έχουμε φάει καλά ή έχουμε στρες αλληλεπιδρούν με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το θυμό, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Cambridge.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε υγιείς εθελοντές. Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί μετέβαλαν τα επίπεδα της σεροτονίνης των συμμετεχόντων μέσω της διατροφής. Τις μέρες στέρησης σεροτονίνης οι εθελοντές τρέφονταν με ένα μείγμα αμινοξέων χωρίς τρυπτοφάνη, το βασικό δομικό υλικό της σεροτονίνης. Τις υπόλοιπες μέρες κατανάλωναν το ίδιο μείγμα το οποίο όμως περιείχε τρυπτοφάνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά, φαίνεται ότι ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις συναισθηματικές του αντιδράσεις σε ερεθίσματα που προκαλούν θυμό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρημά τους ίσως συμβάλλει σε νέες θεραπείες ψυχιατρικών διαταραχών όπου η επιθετικότητα και η βία αποτελούν κύρια συμπτώματα.

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στις φτωχές χώρες



Οι γυναίκες σε χώρες με υψηλό εισόδημα επωφελούνται από τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας αυξάνονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ειδικά στις φτωχότερες, όπου περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν σε μικρότερες ηλικίες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα για τις ασθένειες.

Οι ερευνητές του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι τα κρούσματα καρκίνου του μαστού υπερδιπλασιάστηκαν σε όλο τον κόσμο μέσα σε τρεις δεκαετίες.
Από 641.000 κρούσματα το 1980 έφθασαν τα 1,6 εκατ. το 2010, ρυθμός που ξεπερνά κατά πολύ την παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού αυξήθηκαν από 250.000 ετησίως σε 425.000 ετησίως, αύξηση με βραδύτερους ρυθμούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο προληπτικός έλεγχος και τα θεραπευτικά προγράμματα, κοινά στις πλουσιότερες χώρες σήμερα, έχουν θετικό αντίκτυπο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξήθηκε από 378.000 κρούσματα το 1980 σε 454.000 το 2010 και οι θάνατοι από την ίδια μορφή καρκίνου αυξήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

«Οι γυναίκες σε χώρες με υψηλό εισόδημα όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία επωφελούνται από τις έγκαιρες διαγνωστικές εξετάσεις, τις φαρμακευτικές αγωγές και τα εμβόλια», δήλωσε ο Ραφαέλ Λοτζάνο, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο IHME, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Παρατηρούμε ότι το βάρος (των κρουσμάτων) καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετατοπίζεται στις χαμηλού εισοδήματος χώρες στην Αφρική και την Ασία».

Όπως είπε, αυτή είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις της αυξανόμενης απειλής των αποκαλούμενων μη μεταδιδόμενων ή χρόνιων παθήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Όλοι μιλούσαν για αυτή την απειλή. Τώρα η τάση διαφαίνεται ξεκάθαρα», σχολίασε.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι από το 1980 τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αυξήθηκαν κυρίως στη νότια και ανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, αλλά μειώθηκαν σημαντικά στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ειδικά σε εκείνες όπου ο διαγνωστικός έλεγχος είναι ευρέως διαδεδομένος.

Ωστόσο, η ασθένεια υπήρξε η αιτία θανάτου 200.000 γυναικών παγκοσμίως μέσα στο 2010, εκ των οποίων οι 46.000 ζούσαν στις αναπτυσσόμενες χώρες και βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για έκκληση από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας προς τους παγκόσμιους ηγέτες να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες τον διαγνωστικό έλεγχο, την θεραπεία και την εκπαίδευση.

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν σε ανώτατο επίπεδο διάσκεψη για τις χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα, οι παθήσεις του πνεύμονα και ο διαβήτης, στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

«Αν περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας κατά τα αναπαραγωγικά τους χρόνια, αυτό ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις οικογένειες και στις κοινωνίες που ήδη πλήττονται από τα υψηλά ποσοστά μολυσματικών ασθενειών και παιδικής θνησιμότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μοχάμεντ Φορουζανφάρ του IHME.

Τα διαγνωστικά προγράμματα για το καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σχεδιασμένα για να εντοπίζουν τον καρκίνο έγκαιρα και να μεγιστοποιούν έτσι την πιθανότητα αποτελεσματικής θεραπείας, εφαρμόζονται εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές πλούσιες χώρες.

Πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού είναι επίσης διαθέσιμες στις γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πιο πρόσφατα, εγκαινιάστηκαν τα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης με τη χρήση νέων εμβολίων των φαρμακοβιομηχανιών Merck και GlaxoSmithKline για την προστασία των κοριτσιών από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) που ευθύνεται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα των προνομιών αυτών στις πλούσιες χώρες, η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ το 1980 το 65% όλων των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού καταγράφονταν στις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2010 το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε λιγότερο από το ήμισυ.

Σε κάποιες φτωχότερες χώρες σημειώθηκε αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του μαστού μεγαλύτερη του 7,5% τον χρόνο στη διάρκεια των 30 χρόνων που εξέτασε η έρευνα, υπερδιπλάσια του παγκόσμιου ρυθμού.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ υψηλότερος στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες. Συνολικά, το 76% των νέων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην υποσαχάρια Αφρική συναντάται το 22% των παγκοσμίων κρουσμάτων αυτής της μορφής καρκίνου.