Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

700.000 ανάπηροι λαμβάνουν 38 «άγνωστα» επιδόματα

Άγνωστος είναι ο αριθμός των αναπήρων και των επιδομάτων που λαμβάνουν, ενώ οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ανέρχονται στους 324.000, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για τη χώρα.


Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης παρουσιάζοντας το νέο Κέντρο Πιστοποίησης αναπηρίας που βρίσκεται σε λειτουργία από τη Δευτέρα, είναι ενιαίο σε λειτουργία και κανόνες, αντικειμενικό ως προς την κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών, απόλυτα διαφανές και ελεγχόμενο μέσα από ηλεκτρονικό μητρώο, εύκολο στην πρόσβαση των πολιτών και την εξυπηρέτησή τους.

Με το νέο καθεστώς οι επιτροπές είναι ενιαίες για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισής τους αλλά και για τους ανασφάλιστους.

Παράλληλα οι επιτροπές αποτελούντο από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς να υπάρχει πολλές φορές επιστημονική τεκμηρίωση για τις αποφάσεις. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΙΚΑ ο μεγαλύτερος Φορέας της χώρας εξυπηρετούσε στην Αττική τους ασφαλισμένους του μέσα από ένα και μόνο κέντρο.

Τώρα ο αριθμός των γιατρών διπλασιάζεται σε πρώτη φάση και τετραπλασιάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου (από 250 σε 500 και στη συνέχεια στους 1.000) και εφαρμόζεται το σύστημα της κλήρωσης προκειμένου να έχουμε αντικειμενική κρίση.

Οι ιατροί που κρίνουν είναι ιατροί της ίδιας ειδικότητας με βάση την πάθηση άρα θα έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένη και δίκαιη απόφαση.

Τα σημεία στα οποία μπορεί να εξεταστεί κάποιος αυξάνονται, χωρίς να δημιουργούνται νέες μονάδες. Ενδεικτικά, από ένα Κέντρο στην Αττική, δημιουργούνται 11 επιπλέον.

"Κανένας Φορέας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει στο συνολικό αριθμό αναπήρων που έχουμε στη χώρα. Υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις", είπε ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Άλλοι μιλούν για 600.000 άλλοι για 700.000 άλλοι για περισσότερους. Από εκεί και μετά υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι που λαμβάνουν άλλες παροχές από διάφορους φορείς αρμοδιότητας όχι μόνο του Υπουργείου Εργασίας αλλά και άλλων Υπουργείων.

Οι παροχές αυτές είναι επιδόματα ή διάφορες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και διάφορες παροχές και διευκολύνσεις που αφορούν ειδικά τα άτομα με αναπηρία.

Έχουμε καταγράψει38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας.

Πέρα από τα επιδόματα έχουμε με προϋπόθεση την αναπηρία διάφορα ωφελήματα όπως φοροαπαλλαγές, ειδικό καθεστώς για πρόσληψη στο δημόσιο, αφορολόγητοαυτοκίνητο, δωρεάν εισιτήριο κλπ.

Ειδικά σε σχέση με τις αναπηρικές συντάξεις με βάση τα στοιχεία του 2010, στο ΙΚΑ έχουμε 135.702 συνταξιούχους αναπηρίας (ποσοστό 11,7%), στον ΟΓΑαντίστοιχα 126.152 (ποσοστό 16,58%) και στον ΟΑΕΕ 32.595 (ποσοστό 10,06%).

Στόχος είναι μέχρι το 2015 να έχει φτάσει στο ΙΚΑ το ποσοστό στο 9%, στον ΟΓΑ στο 12% και στον ΟΑΕΕ στο 8%.

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ορθολογισμό του συστήματος απονομής και τον έλεγχο και αυτό είναι που κάνουμε μέσα από το ΚΕ.Π.Α

Ήδη στο ΙΚΑ με τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή και στην πορείαμετάβασης προς το ΚΕ.Π.Α το 2011 οι δαπάνες για συντάξεις αναπηρίας παρουσιάζουν μείωση κατά 6,6% με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.