Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Διπλό πλήγμα για τις επικουρικές συντάξεις



ΔIΠΛOΣ «πέλεκυς» έρχεται από τον Σεπτέμβριο στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η κλιμακωτή παρακράτηση (3%-10%) εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και ταυτόχρονα θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των ποσών που θα χορηγούν από την 1/1/2012 στα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία.

Επιβάλλεται από 1ης Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ (ειδική εισφορά) από 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Ειδικότερα, 3% θα είναι η ελάχιστη εισφορά για 301 έως 350 ευρώ, 4% για σύνταξη 351 έως 400 ευρώ κ.ο.κ. έως και 10% για συντάξεις άνω των 700 ευρώ.

Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι διασταύρωσης όλων των απαραίτητων στοιχείων από την ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των «μαϊμού» συντάξεων που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Yπουργείο Εργασίας, ενδέχεται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν παράνομες συντάξεις να αγγίξουν και τις 40.000, προκαλώντας ζημιά για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Μελέτες


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στην EΞΠPEΣ, η ολοκλήρωση της εκπόνησης αναλογιστικών μελετών για το σύνολο των επικουρικών ταμείων αναμένεται να γίνει έως το τέλος Αυγούστου, καθώς ήδη είναι έτοιμο το 95%. Το επόμενο βήμα θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση με τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων με στόχο να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα τα ελλείμματα των ταμείων.

Ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι οι μειώσεις θα αφορούν μόνο τα ελλειμματικά ταμεία και δεν θα τεθεί σε εφαρμογή γενικευμένη αλλαγή. Παράλληλα, από τα στοιχεία των μελετών προκύπτει, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ότι θα υπάρξουν μειώσεις σε τουλάχιστον 4 ασφαλιστικά ταμεία (στο ΤΕΑΔΥ, στο ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, των ΟΤΑ και των εμποροϋπαλλήλων), καθώς εμφανίζουν άμεσο πρόβλημα βιωσιμότητας. Στα παραπάνω ταμεία είναι βέβαιοι ότι το «κούρεμα» θα είναι διπλό.

Ελλειμμα 750 εκατ.


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά πάνω από 300 ευρώ θα επιχειρηθεί να «καλυφθούν» τα ταμειακά ανοίγματα.

Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για τα ταμεία των ΔΕΚΟ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ, με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Παράνομες συντάξεις


Πάνω από 100.000 «ύποπτες» συντάξεις βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων του Yπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τις αναπηρικές συντάξεις, διπλοσυνταξιούχους, συνταξιούχους «φαντάσματα» και κοινοτικές συντάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, ενώ από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να μπει τέλος στη «λεηλασία» των Ταμείων. Ουσιαστικά οι συντάξεις θα περάσουν από «κόσκινο» για να διαπιστωθεί το αν έχουν υπάρξει παρατυπίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ήδη έχουν εντοπιστεί 20.000 «μαϊμού» συντάξεις, όπως προέκυψε από τους ελέγχους στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η ζημία που επήλθε ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως πλέον οι θάνατοι δηλώνονται.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:


• Στις περιπτώσεις που καταβάλλονται συντάξεις σε ασφαλισμένους - «φαντάσματα». Υπολογίζεται πως 40.000 συντάξεις πιστώνονται στους λογαριασμούς ατόμων που είτε έχουν πεθάνει είτε δεν είναι δικαιούχοι των παροχών. Για τον σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη επιχείρηση καταγραφής όλων των συνταξιούχων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Συνταξιούχων. Οσον αφορά το ετήσιο όφελος από το ξεκαθάρισμα των αρχείων, αυτό εκτιμάται πως θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, για να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων σε νεκρούς ασφαλισμένους, οι δήμοι θα πρέπει να δίνουν άμεσα πληροφορίες στα ταμεία (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων) για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν.

• Στις συντάξεις που δίνονται σε αναπήρους-«μαϊμού». Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν 60.000 ύποπτες συντάξεις, ενώ μέσα στην επόμενη τετραετία το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων θα πέσει από το 14% στο 8% (θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Για τον σκοπό αυτό τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα «επισκέπτονται» όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θέλουν να πάρουν σύνταξη, επιδόματα ή άλλες παροχές. Το ποσοστό της αναπηρίας θα καθορίζεται από το νεοσύστατο Κέντρο, ενώ με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αναπήρων (όπου θα καταγράφονται οι διευθύνσεις των δικαιούχων, οι παροχές κ.ά.).

Κάθε χρόνο υποβάλλονται 150.000 αιτήσεις για μια σειρά παροχών, που δίνονται στα άτομα με αναπηρία (π.χ. συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, φοροαπαλλαγές). Το 75% αυτών των αιτήσεων εγκρίνεται από τις διάφορες επιτροπές, που λειτουργούν σε νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Στις συντάξεις που καταβάλλονται σε άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία) και πήραν σύνταξη μετά από μικρή παραμονή στη χώρα μας. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μπαίνουν αυστηρότεροι όροι για την καταβολή των συντάξεων σε άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει παραμονή στη χώρα μας για πέντε έτη, ενώ θα καταβάλλεται αναλογικό τμήμα της σύνταξης (το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται από τη χώρα στην οποία έχουν τα ένσημα).

Σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις από ταμεία κύριας ασφάλισης, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν (που διαμορφώνεται στα 3.680 ευρώ). Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων από το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Συντάξεων.

«Μαύρη λίστα» με 4 κατηγορίες


Η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας για να επιτύχει την πλήρη επιτυχία διασταύρωσης των παράνομων συντάξεων τις έχει χωρίσει σε 4 μεγάλες κατηγορίες, όπου και θα επικεντρωθούν οι έλεγοι.

Αναπηρικές


Τον περιορισμό των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων από τις 320.000 στις 160.000 φιλοδοξεί να πετύχει μέχρι το 2015 το Yπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν 60.000 ύποπτες συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο χορηγούνται σε αναπήρους-«μαϊμού». Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα ασφαλιστικά ταμεία από διάφορους νομούς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ηράκλειο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ φτάνει το 20,4%, όταν στην Αθήνα είναι μόλις 8,9%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΟΓΑ φτάνει το 25,1% στα Χανιά, το 24,7% στο Ρέθυμνο και το 24,5% στη Λευκάδα. Αντιθέτως, διαμορφώνεται στο 9,3% στη Σάμο και στο 9,4% στην Κεφαλονιά.

«Φαντάσματα»

Πάνω από 9.100 άτομα που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους παίρνουν σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία! Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις που η σύνταξη καταβάλλεται σε άτομα που δεν ζουν πλέον. Από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πως περίπου 350 συντάξεις καταβάλλονταν κανονικά παρά το ότι οι δικαιούχοι δεν ζούσαν. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα εισέπρατταν παράνομα συγγενικά πρόσωπα των συνταξιούχων, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που πιστώνονταν τα χρήματα στον λογαριασμό αλλά δεν εισπράττονται από κανένα.

«Κοινοτικές»


Σε 3.500 υπολογίζονται οι συντάξεις που αυτή τη στιγμή χορηγούν τα ταμεία σε άτομα που προέρχονται από άλλα κράτη (π.χ. Βουλγαρία) και έχουν περιορισμένο αριθμό ενσήμων στη χώρα μας. Στις μισές τουλάχιστον περιπτώσεις οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν μείνει στη χώρα μας ένα ή το πολύ δύο χρόνια. Σημειώνεται πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια εκτιμάται πως το 20% των συντάξεων θα καταβάλλονται από τα ταμεία σε άτομα που εργάστηκαν σε άλλες χώρες και στη συνέχεια έχουν έρθει στην Ελλάδα. Στόχος των μέτρων είναι να καταβάλλονται οι συντάξεις κανονικά στους δικαιούχους αλλά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κάποιοι να παίρνουν σύνταξη από τη χώρα μας μετά από παραμονή λίγων μόνο μηνών.

ΔιπλοσυνταξιούχοιΔIΠΛOΣ «πέλεκυς» έρχεται από τον Σεπτέμβριο στις επικουρικές συντάξεις, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η κλιμακωτή παρακράτηση (3%-10%) εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και ταυτόχρονα θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των ποσών που θα χορηγούν από την 1/1/2012 στα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία.

Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό (που είναι 3.680 ευρώ). Στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν καταφέρει να παρακάμψουν το πλαφόν και να εισπράττουν περισσότερα χρήματα. Σημειώνεται πως πλαφόν υπάρχει και για όσους παίρνουν μόνο μία κύρια σύνταξη, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.771 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή θα γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομοθεσία. Μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται πως στο ποσό αυτό θα συνυπολογίζονται και τα οικογενειακά επιδόματα.

Επιβάλλεται από 1ης Σεπτεμβρίου κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ (ειδική εισφορά) από 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Ειδικότερα, 3% θα είναι η ελάχιστη εισφορά για 301 έως 350 ευρώ, 4% για σύνταξη 351 έως 400 ευρώ κ.ο.κ. έως και 10% για συντάξεις άνω των 700 ευρώ.

Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι διασταύρωσης όλων των απαραίτητων στοιχείων από την ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των «μαϊμού» συντάξεων που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Yπουργείο Εργασίας, ενδέχεται οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν παράνομες συντάξεις να αγγίξουν και τις 40.000, προκαλώντας ζημιά για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Μελέτες


Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στην EΞΠPEΣ, η ολοκλήρωση της εκπόνησης αναλογιστικών μελετών για το σύνολο των επικουρικών ταμείων αναμένεται να γίνει έως το τέλος Αυγούστου, καθώς ήδη είναι έτοιμο το 95%. Το επόμενο βήμα θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση με τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων με στόχο να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα τα ελλείμματα των ταμείων.

Ο κ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι οι μειώσεις θα αφορούν μόνο τα ελλειμματικά ταμεία και δεν θα τεθεί σε εφαρμογή γενικευμένη αλλαγή. Παράλληλα, από τα στοιχεία των μελετών προκύπτει, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ότι θα υπάρξουν μειώσεις σε τουλάχιστον 4 ασφαλιστικά ταμεία (στο ΤΕΑΔΥ, στο ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, των ΟΤΑ και των εμποροϋπαλλήλων), καθώς εμφανίζουν άμεσο πρόβλημα βιωσιμότητας. Στα παραπάνω ταμεία είναι βέβαιοι ότι το «κούρεμα» θα είναι διπλό.

Ελλειμμα 750 εκατ.


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατομμύρια ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά πάνω από 300 ευρώ θα επιχειρηθεί να «καλυφθούν» τα ταμειακά ανοίγματα.

Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για τα ταμεία των ΔΕΚΟ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ, με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.

Παράνομες συντάξεις


Πάνω από 100.000 «ύποπτες» συντάξεις βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων του Yπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τις αναπηρικές συντάξεις, διπλοσυνταξιούχους, συνταξιούχους «φαντάσματα» και κοινοτικές συντάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, ενώ από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να μπει τέλος στη «λεηλασία» των Ταμείων. Ουσιαστικά οι συντάξεις θα περάσουν από «κόσκινο» για να διαπιστωθεί το αν έχουν υπάρξει παρατυπίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ήδη έχουν εντοπιστεί 20.000 «μαϊμού» συντάξεις, όπως προέκυψε από τους ελέγχους στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι η ζημία που επήλθε ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως πλέον οι θάνατοι δηλώνονται.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:


• Στις περιπτώσεις που καταβάλλονται συντάξεις σε ασφαλισμένους - «φαντάσματα». Υπολογίζεται πως 40.000 συντάξεις πιστώνονται στους λογαριασμούς ατόμων που είτε έχουν πεθάνει είτε δεν είναι δικαιούχοι των παροχών. Για τον σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη επιχείρηση καταγραφής όλων των συνταξιούχων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Συνταξιούχων. Οσον αφορά το ετήσιο όφελος από το ξεκαθάρισμα των αρχείων, αυτό εκτιμάται πως θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, για να μπει τέλος στην καταβολή συντάξεων σε νεκρούς ασφαλισμένους, οι δήμοι θα πρέπει να δίνουν άμεσα πληροφορίες στα ταμεία (μέσω των ΚΕΠ και των ληξιαρχείων) για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν.

• Στις συντάξεις που δίνονται σε αναπήρους-«μαϊμού». Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν 60.000 ύποπτες συντάξεις, ενώ μέσα στην επόμενη τετραετία το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων θα πέσει από το 14% στο 8% (θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Για τον σκοπό αυτό τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα «επισκέπτονται» όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και θέλουν να πάρουν σύνταξη, επιδόματα ή άλλες παροχές. Το ποσοστό της αναπηρίας θα καθορίζεται από το νεοσύστατο Κέντρο, ενώ με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Αναπήρων (όπου θα καταγράφονται οι διευθύνσεις των δικαιούχων, οι παροχές κ.ά.).

Κάθε χρόνο υποβάλλονται 150.000 αιτήσεις για μια σειρά παροχών, που δίνονται στα άτομα με αναπηρία (π.χ. συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, φοροαπαλλαγές). Το 75% αυτών των αιτήσεων εγκρίνεται από τις διάφορες επιτροπές, που λειτουργούν σε νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Στις συντάξεις που καταβάλλονται σε άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία) και πήραν σύνταξη μετά από μικρή παραμονή στη χώρα μας. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μπαίνουν αυστηρότεροι όροι για την καταβολή των συντάξεων σε άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει παραμονή στη χώρα μας για πέντε έτη, ενώ θα καταβάλλεται αναλογικό τμήμα της σύνταξης (το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται από τη χώρα στην οποία έχουν τα ένσημα).

Σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις από ταμεία κύριας ασφάλισης, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν (που διαμορφώνεται στα 3.680 ευρώ). Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων από το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Συντάξεων.

«Μαύρη λίστα» με 4 κατηγορίες


Η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας για να επιτύχει την πλήρη επιτυχία διασταύρωσης των παράνομων συντάξεων τις έχει χωρίσει σε 4 μεγάλες κατηγορίες, όπου και θα επικεντρωθούν οι έλεγοι.

Αναπηρικές


Τον περιορισμό των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων από τις 320.000 στις 160.000 φιλοδοξεί να πετύχει μέχρι το 2015 το Yπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν 60.000 ύποπτες συντάξεις για να διαπιστωθεί το κατά πόσο χορηγούνται σε αναπήρους-«μαϊμού». Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα ασφαλιστικά ταμεία από διάφορους νομούς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Ηράκλειο το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ φτάνει το 20,4%, όταν στην Αθήνα είναι μόλις 8,9%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων του ΟΓΑ φτάνει το 25,1% στα Χανιά, το 24,7% στο Ρέθυμνο και το 24,5% στη Λευκάδα. Αντιθέτως, διαμορφώνεται στο 9,3% στη Σάμο και στο 9,4% στην Κεφαλονιά.

«Φαντάσματα»

Πάνω από 9.100 άτομα που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας τους παίρνουν σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία! Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις που η σύνταξη καταβάλλεται σε άτομα που δεν ζουν πλέον. Από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πως περίπου 350 συντάξεις καταβάλλονταν κανονικά παρά το ότι οι δικαιούχοι δεν ζούσαν. Σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα εισέπρατταν παράνομα συγγενικά πρόσωπα των συνταξιούχων, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που πιστώνονταν τα χρήματα στον λογαριασμό αλλά δεν εισπράττονται από κανένα.

«Κοινοτικές»


Σε 3.500 υπολογίζονται οι συντάξεις που αυτή τη στιγμή χορηγούν τα ταμεία σε άτομα που προέρχονται από άλλα κράτη (π.χ. Βουλγαρία) και έχουν περιορισμένο αριθμό ενσήμων στη χώρα μας. Στις μισές τουλάχιστον περιπτώσεις οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν μείνει στη χώρα μας ένα ή το πολύ δύο χρόνια. Σημειώνεται πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια εκτιμάται πως το 20% των συντάξεων θα καταβάλλονται από τα ταμεία σε άτομα που εργάστηκαν σε άλλες χώρες και στη συνέχεια έχουν έρθει στην Ελλάδα. Στόχος των μέτρων είναι να καταβάλλονται οι συντάξεις κανονικά στους δικαιούχους αλλά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κάποιοι να παίρνουν σύνταξη από τη χώρα μας μετά από παραμονή λίγων μόνο μηνών.

Διπλοσυνταξιούχοι


Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν στο καταβαλλόμενο ποσό (που είναι 3.680 ευρώ). Στόχος είναι να αποκαλυφθούν οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν καταφέρει να παρακάμψουν το πλαφόν και να εισπράττουν περισσότερα χρήματα. Σημειώνεται πως πλαφόν υπάρχει και για όσους παίρνουν μόνο μία κύρια σύνταξη, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.771 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή θα γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομοθεσία. Μάλιστα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται πως στο ποσό αυτό θα συνυπολογίζονται και τα οικογενειακά επιδόματα.


Τρίκαλα: Δεν απαιτούνται μόνο χρήματα για μια βιώσιμη πόλη



Μοτό: Η πολεοδομική δομή του κέντρου, που αντιμετωπίζει και τα σοβαρότερα προβλήματα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον κυκλοφοριακό φόρτο που αναπτύσσεται στις εργάσιμες ώρες της μέρας.
Κυκλοφοριακή συμφόρηση, δημόσιες συγκοινωνίες που ελάχιστα χρησιμοποιούνται, περιπτώσεις αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΑμεΑ, τρίτη ηλικία, παιδιά, μητέρες με μικρά παιδιά κ.λ.π.), αισθητική υποβάθμιση, αύξηση τον τελευταίο καιρό των ατυχημάτων με θύματα κυρίως πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς δικύκλων…
Πρόκειται για ορισμένα προβλήματα που μέχρι πριν λίγα χρόνια ο επισκέπτης συναντούσε μόνο στις μεγάλες πόλεις της ελληνικής επικράτειας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτή η εικόνα έχει αποκτήσει μόνιμη θέση και σε πιο μικρές, όπως είναι και η πόλη των Τρικάλων.

Η εικόνα
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα Τρίκαλα, μια βόλτα αν επιχειρήσει κάποιος σε ώρες αιχμής, θα διαπιστώσει με τον πλέον εύκολο τρόπο, ότι το κυκλοφοριακό έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Ειδικότερα, θα δει πως η πολεοδομική δομή του κέντρου, που αντιμετωπίζει και τα σοβαρότερα προβλήματα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον κυκλοφοριακό φόρτο που αναπτύσσεται στις εργάσιμες ώρες της μέρας.
Το πρόβλημα φυσικά επιτείνεται και από την παντελή έλλειψη στρατηγικής μετακινήσεων στην πόλη και ανάλογου σχεδιασμού, τη σοβαρή υστέρηση σε υποδομές δημόσιων συγκοινωνιών, την ανεξέλεγκτη κίνηση βαρέων οχημάτων στην πόλη, τη διχοτόμηση του πολεοδομικού της ιστού από τη σιδηροδρομική γραμμή, τη χρόνια υστέρηση σε οδικά έργα υποδομής για την παράκαμψη της διερχόμενης κυκλοφορίας.
Βέβαια, από όλα τα παραπάνω, όπως έχουν δείξει διάφορες μελέτες, συμβάλουν ακόμα το συγκεντρωτικό μοντέλο των διοικητικών υπηρεσιών και η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής.
Επιπλέον, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, γιατί στην Ελλάδα ζούμε, και όχι σε κάποια άλλη χώρα της Κεντρικής ή Βόρειας Ευρώπης, πως αυτή η αδράνεια και η απραξία δεκαετιών, υφίσταται στο όνομα του πολιτικού κόστους που είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Συνεπώς, η ευθύνη επιμερίζεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλες τις ηγεσίες της δημοτικής αρχής.

Η πόλη
Το στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή, είναι αν θα μπορέσει να παραδώσει μετά το τέλος της θητείας της μια πόλη λειτουργική και ελκυστική για βαδιστές και ποδηλάτες , πόλη των δημόσιων συγκοινωνιών μια πόλη για όλους. Πρόκειται για προσπάθειες που δεν απαιτούν και πολλά χρήματα, αλλά είναι θέμα περισσότερο πολιτικής βούλησης και αποφασιστικών πρωτοβουλιών… Γιατί ποιες υποδομές απαιτούνται σε μια πόλη, με τις ανάλογες πιστώσεις, όπου το αυτοκίνητο θα συνυπάρχει αρμονικά στο δίκτυο των μετακινήσεων με τις άλλες μορφές μετακίνησης έχοντας τη θέση που του αναλογεί;
Απαιτείται μεγάλο οικονομικό κόστος για να δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων στην πόλη και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΑμεΑ, τρίτη ηλικία, παιδιά, μητέρες με μικρά παιδιά) όπου σε τελική ανάλυση αποτελεί και δικαίωμα;
Εκείνο που σίγουρα απαιτείται είναι σκληρή δουλειά, σχεδιασμός και γενναίες αποφάσεις...


Πατάει «πόδι» στον στίβο των αρτιμελών

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού έκρινε τον Πιστόριους «ακατάλληλο» για συμμετοχή σε αγώνες αρτιμελών αθλητών, θεωρώντας ότι έχει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του λόγω των τεχνητών μελών
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού έκρινε τον Πιστόριους «ακατάλληλο» για συμμετοχή σε αγώνες αρτιμελών αθλητών, θεωρώντας ότι έχει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του λόγω των τεχνητών μελών του.

Μετά τη δικαίωσή του Πιστόριους από το Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης, εναπόκειται στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Ν. Αφρικής να αποφασίσει εάν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή της.

Οι δρομείς προσεγγίζουν τη γραμμή της εκκίνησης. Λαμβάνουν θέσεις και στο άκουσμα του πυροβολισμού φεύγουν σφαίρα. Είναι 19 Ιουλίου 2011 και ο τελικός των 400 μέτρων στο 22ο διεθνές meeting στίβου στο Λινιάνο της Ιταλίας μόλις ξεκίνησε.

Ο πρώτος που περνά την γραμμή του τερματισμού είναι ο 24χρονος Νοτιοαφρικανός Οσκαρ Πιστόριους. Ο χρόνος του: 45,07 δεύτερα. Με την εν λόγω επίδοση, στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, ο Πιστόριους θα είχε κατακτήσει την 5η θέση και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου το 2009 την 4η. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τους δρομείς τόσο των Ολυμπιακών όσο και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, ο συγκεκριμένος αθλητής έχει μια ιδιαιτερότητα: δεν έχει πόδια.

Ο 24χρονος Οσκαρ είναι δικαιωματικά «ο πιο γρήγορος άνθρωπος χωρίς πόδια» στον κόσμο. Χρυσός παραολυμπιονίκης του 2008 (στα 100, 200 και 400 μέτρα) και κάτοχος πλήθους παγκοσμίων ρεκόρ, ο Νοτιοαφρικανός φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος αθλητής με αναπηρία που θα πάρει μέρος τόσο τους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς.

Διχογνωμία

Η επίδοση των 45,07 δευτέρων που έκανε στις 19 Ιουλίου του το επιτρέπει, καθώς αυτή είναι κάτω από το απαιτούμενο για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς όριο των 45,25 δευτέρων. Πλέον, εναπόκειται στην ίδια τη Νότια Αφρική να αποφασίσει εάν θα τον συμπεριλάβει στην αποστολή της ή όχι.Πάντως, μπροστά στο φαινόμενο Πιστόριους η αθλητική κοινότητα παρουσιάζεται διχασμένη, με άλλους να υποστηρίζουν πως ο 24χρονος θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται δίπλα σε αρτιμελείς αθλητές κι άλλους να διαφωνούν.

Μάλιστα, η διχογνωμία δείχνει να εντείνεται όσο πλησιάζουμε χρονικά στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ενώ ο βρετανικός «Observer», αναφερόμενος στο θέμα, κάνει λόγο για «ένα από τα πιο δυσεπίλυτα ηθικά διλήμματα στη σύγχρονη αθλητική ιστορία». Ο δημόσιος διάλογος άρχισε να «τρέχει» τον Ιανουάριο του 2008, όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) έκρινε τον Πιστόριους «ακατάλληλο» για συμμετοχή σε αγώνες αρτιμελών αθλητών, αγώνες στους οποίους ο Νοτιοαφρικανός πρωτοπήρε μέρος το 2007.

Προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή της, η Ομοσπονδία προέβη σε σχετικές μετρήσεις και υποστήριξε πως παρά την αναπηρία του, «ο πιο γρήγορος άνθρωπος χωρίς πόδια» έχει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του ακριβώς λόγω των τεχνητών μελών του, τα οποία, συγκρινόμενα με ένα κανονικό ανθρώπινο πόδι, είναι πιο ελαφριά (εξαιτίας των ανθρακονημάτων από τα οποία είναι κατασκευασμένα), πιο μακριά σε μήκος (επιτρέποντας στον Πιστόριους να καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση σε κάθε βήμα), περισσότερο αποδοτικά (δίνουν ώθηση σε κάθε διασκελισμό) και λιγότερο ενεργοβόρα (την ώρα του τρεξίματος καταναλώνουν κατά 25% λιγότερη ενέργεια, σε σύγκριση με τα κάτω άκρα ενός αρτιμελούς αθλητή).

Διαμάχη

Επιπλέον, όταν καταπονούνται, δεν εκκρίνουν γαλακτικό οξύ όπως οι κανονικοί μύες, με αποτέλεσμα να μη νιώθουν «κάψιμο» και κόπωση.

Από την πλευρά του, ο Πιστόριους άσκησε έφεση στην απόφαση της IAAF, αρνήθηκε όλα τα πλεονεκτήματα που του προσάπτουν και βγήκε στην αντεπίθεση επισημαίνοντας μια σειρά μειονεκτημάτων που παρουσιάζουν τα τεχνητά πόδια του (αυξημένη αστάθεια όταν φυσάει ή βρέχει, μειωμένη εκρηκτικότητα στις εκκινήσεις κ.ά.).

Να σημειωθεί πως στην εν λόγω διαμάχη ενεπλάκησαν και ομάδες επιστημόνων (Αμερικανών, Γερμανών κ.ά.) οι οποίες δοκίμασαν να παράσχουν επιχειρήματα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Τελικώς η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης (CAS) το οποίο, τον Μάιο του 2008, δικαίωσε τον Πιστόριους ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς. Τρία χρόνια μετά και με τους Αγώνες του Λονδίνου να πλησιάζουν, ο 24χρονος ανεβαίνει ξανά στο βάθρο της επικαιρότητας, πολύ δε περισσότερο τώρα που έχει πιάσει το όριο για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του 2012 (το 2008, εν όψει Πεκίνου, δεν το είχε καταφέρει).

Σε ηλικία έντεκα μηνών έχασε τα άκρα του.
Εμαθε να περπατάει πάνω σε μέλη από υαλονήματα.


Σε ηλικία μόλις έντεκα μηνών έχασε τα άκρα του. Εμαθε να περπατάει πάνω σε μέλη φτιαγμένα από υαλονήματα. «Προπονούμαι σκληρότερα από τους άλλους, τρέφομαι καλύτερα, κοιμάμαι καλύτερα και ξυπνάω έχοντας στο μυαλό μου τον αθλητισμό. Μάλλον γι' αυτό αποτελώ εξαίρεση», δηλώνει «ο πιο γρήγορος άνθρωπος χωρίς πόδια», ο οποίος έχει πολλούς λόγους να νιώθει ξεχωριστός. Γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ με αναπηρία στα κάτω άκρα (γεννήθηκε χωρίς περόνη), ο Πιστόριους έχασε τα πόδια του σε ηλικία έντεκα μηνών και έμαθε να περπατάει πάνω σε μέλη φτιαγμένα από υαλονήματα. Oταν ήταν έξι ετών οι γονείς του χώρισαν και όταν ήταν 15, έχασε τη μητέρα του με την οποία ήταν πολύ δεμένος. Με το τρέξιμο πρωτοασχολήθηκε σε ηλικία 17 ετών, το 2004, λίγο πριν από τους Παραολυμπιακούς της Αθήνας, στους οποίους πήρε χρυσό στα 200 μέτρα και χάλκινο στα 100.

Στην πορεία, έζησε διάφορες περιπέτειες. Το 2008 τον συνέλαβαν στο Αμστερνταμ επειδή τον πέρασαν για τρομοκράτη και το 2009 είχε ένα σοβαρό ατύχημα με θαλάσσιο σκάφος. Σήμερα, εν έτει 2011, ο 24χρονος έχει επιστρέψει ανανεωμένος και σε μεγάλη φόρμα. Πρόσφατα, πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση ανδρικού αρώματος για λογαριασμό της γαλλικής φίρμας «Τιερί Μιγκλέρ», ενώ έντονη είναι και η φιλανθρωπική του δράση (υπέρ των ακρωτηριασμένων από νάρκες στη Μοζαμβίκη). Οσο για τις Ολυμπιακές φιλοδοξίες του Νοτιοαφρικανού, αυτές εξακολουθούν να διχάζουν. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Βρετανίδας Τάνι Γκρέι-Τόμπσον (11 φορές χρυσής παραολυμπιονίκη), σύμφωνα με την οποία, η θέση του Πιστόριους είναι στους Παραολυμπιακούς «όχι επειδή αυτός έχει κάποιο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, αλλά απλώς επειδή είναι διαφορετικός». Ωστόσο, διαφορετική άποψη παρουσιάζεται να έχει ο αρτιμελής Βρετανός σπρίντερ, Μάρτιν Ρούνεϊ, που θεωρεί πως «οι μόνοι που γκρινιάζουν είναι αυτοί που δεν τρέχουν αρκετά γρήγορα».


Παγκόσμιος ο «Πάπα»



Είναι αγώνες ψυχής και καρδιάς…Κι αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κανείς αν δεν δει αγώνες αυτού του επιπέδου. Είναι λοιπόν τιμή για τον ροδιακό αθλητισμό να διαθέτει στις τάξεις του ένα εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο όπως είναι ο συμπατριώτης μας καθηγητής του αθλητικού ινστιτούτου της Κολωνίας Θανάσης Παπαγεωργίου.

Ο κόουτς της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας των WOVD οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο βόλεϊ της Καμπότζης για ομάδες με αναπηρία από όλο τον κόσμο. Ο τελικός έγινε στο στάδιο της Πνομ Πενχ της Καμπότζης και οι διεθνείς της Γερμανίας έκαναν σπουδαία πράγματα νικώντας με 3-1 σετ το συγκρότημα της Καμπότζης κατακτώντας για τρίτη συνεχή φορά το χρυσό σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στην συλλογή της η Εθνική της Γερμανίας έχει μέχρι στιγμής 3 παγκόσμια Κύπελλα, 5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα , 4 παγκόσμια πρωταθλήματα και 5 μετάλλια σε Παραολυμπιακούς αγώνες παλμαρέ που θα ζήλευαν ακόμα και Εθνικές ομάδες πολλών χωρών σε διαφορετικά σπόρ.


Αυστραλία: H Ελληνίδα πρωτοπόρος για υποστήριξη ατόμων με αναπηρία



Στην περιοχή του Preston βρίσκονται τα γραφεία του οργανισμού για άτομα με αναπηρίες κυρίως μη αγγλόφωνης προέλευσης – του ADEC (Action on Disability in Ethnic Communities). Όλα ξεκίνησαν όταν το 1981 μια ομάδα ατόμων με αναπηρίες έκαναν διαδήλωση στο κέντρο της Μελβούρνης, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Στη μικρή αυτή ομάδα ατόμων, μια από τις πιο δυνατές φωνές ήταν η τότε 21χρονη Effie Meehan. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι ο πρώτος τέτοιου τύπου οργανισμός στην Αυστραλία, για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία από τις διαφορετικές εθνικές κοινότητες, έχει ιδρυθεί το 1982 από την Ελληνίδα ομογενή.

Γεννημένη με εγκεφαλική παράλυση, η Effie Meehan, Ελληνίδα ομογενής από την Καλαμάτα, βρέθηκε στην Αυστραλία σε ηλικία μόλις έξι ετών.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε μεγαλώνοντας και, ειδικά, η έλλειψη πληροφόρησης για τα άτομα με αναπηρίες, την έκαναν να βάλει τα δυνατά της για να βοηθήσει στους ομοίους της.

Η αφορμή ήρθε όταν, η τότε παντρεμένη και με δυο παιδιά πλέον, χωρίς πολλές δυνατότητες να βρει εργασία, Ευσταθία ήρθε αντιμέτωπη με την αμέλεια που υπήρχε στην κοινωνία για τα άτομα με αναπηρίες που είναι γονείς. Εκείνες τις μέρες του 1981 πολλοί διαδηλωτές με αναπηρικές καρέκλες διαδήλωσαν από την Collins Street στο πολιτειακό Κοινοβούλιο.

«Ήμουν μόλις 22 χρονών και ήθελα κάτι να κάνω, να βρω δουλειά για τον εαυτό μου, να βοηθήσω άτομα με αναπηρίες, ειδικά εκείνους από το μη αγγλόφωνο περιβάλλον. Ήθελα να αλλάξω την ελληνική κοινωνία, η οποία φοβόταν την αναπηρία μου. Έγινα συνιδρύτρια του ADEC, μια αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς εκείνο το διάστημα δεν υπήρχε παρόμοιος οργανισμός ούτε στη Βικτώρια, ούτε στην Αυστραλία» λέει η Έφη, ανατρέχοντας στα παιδικά της χρόνια.

«Όταν ήρθαμε στην Αυστραλία, θυμάμαι ότι μας πήγαιναν οι γονείς στο ελληνικό σχολείο. Ήθελα να μάθω την ελληνική ιστορία, τα πάντα… Όμως, έπρεπε να περιμένω στην πόρτα τον αδελφό μου μέχρι να τελειώσουν τα μαθήματα. Λόγω της αναπηρίας μου, η δασκάλα δεν με ήθελε στη τάξη της».

Τριάντα χρόνια μετά, η 60χρονη σήμερα Ευσταθία, με τον ίδιο ενθουσιασμό ακόμα, αφιερώνει χρόνο και ενέργεια, δουλεύοντας με άτομα με τα οποία μοιράζεται την ίδια μοίρα. Και τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια έχει δουλέψει ως εθελόντρια. Το 1990 είχε ξεκινήσει και τον ειδικό οργανισμό για τις γυναίκες –μητέρες με αναπηρία, με σκοπό την καλύτερη πληροφόρησή τους– μιας και δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο οι πολιτειακές Αρχές να τους παίρνουν τα παιδιά, με επιχείρημα ότι μητέρες με αναπηρία δεν είναι ικανές να τα φροντίζουν σωστά.

Το 2006, ως αναγνώριση του συνολικού έργου της για άτομα με αναπηρίες, είχε την τιμή να συμπεριληφθεί στο Victorian Honour Roll of Women, ανάμεσα σε 25 άλλες γυναίκες απ’ όλη τη Βικτώρια.

Από το 2007, έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού «Γυναικών με αναπηρίες» της Βικτώριας.

Η ανεξάντλητη δύναμη για ζωή, το πάθος της να βοηθάει άλλους, να διευκολύνει την ζωή εκείνων με παρόμοιες εμπειρίες που έζησε και η ίδια, κρατούν με την ίδια δύναμη την Έφη στον εθελοντισμό.

«Πάντα είχα ένα μόνο σκοπό – να βοηθήσω τους ανθρώπους με αναπηρία, ειδικά εκείνους από τις εθνικές κοινότητες, και όχι να προωθήσω τον εαυτό μου. Η καρδιά μου χτυπάει για άτομα με αναπηρίες και για την εθνική κοινότητα».

Σήμερα η Έφη είναι εθελόντρια στο ADEC, στις αίθουσες του οποίου μια φορά την εβδομάδα συναντιέται με Έλληνες ομογενείς με αναπηρία.

Ακόμα και σήμερα λέει, μετά από τόσες γενιές Ελλήνων που έχουν μεγαλώσει εδώ, εξακολουθούμε να είμαστε εξίσου μια κλειστή και φοβισμένη κοινωνία όταν πρόκειται για αναπηρίες.

«Μαζί με τους Ιταλούς, είμαστε η κοινότητα με το μικρότερο αριθμό ανθρώπων με αναπηρία που ζητούν βοήθεια, ενώ ξέρουμε όλοι πόσο μεγάλη είναι η παροικία μας εδώ. Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλουμε να ξέρει κανείς ότι έχουμε πρόβλημα. Στην ομάδα για την υποστήριξη Ελλήνων με την οποία δουλεύω έχουμε μόλις 20 άτομα, και σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι με αναπηρία» λέει η Έφη.

Η θέλησή της να βοηθήσει δεν χάνεται ούτε ένα δευτερόλεπτο.

Ακόμα και στο τέλος της συνέντευξης, ζήτησε να γραφτούν λίγες λέξεις για το Greek Carer Support Group, της οποίας είναι μεσολαβητής.

«Συναντιόμαστε κάθε Παρασκευή στα γραφεία του ADEC, και είμαστε εκεί για όλους τους Έλληνες με οποιαδήποτε αναπηρία - φυσική, ψυχολογική, πνευματική» λέει η Έφη, ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα υποδεχτούν ακόμα περισσότερους ομογενείς στα γραφεία τους.


Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Τι ισχύει και τι πρέπει να γνωρίζετε


Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Τα βήματα και τα έντυπα για τη ρύθμιση οφειλών. Άρχισε η εφαρμογή του νόμου 3869 του 2010.


- Δείτε επίσης και το βίντεο στο τέλος του θέματος -



Από χθες Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011, ενεργοποιήθηκε η δικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών, με την προϋπόθεση ότι προηγήθηκε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο πλευρών χωρίς αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σε αυτή τη φάση, η ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής δεν εξαρτάται από την προθυμία ή τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών ή πιστωτικών ιδρυμάτων. «Οι υπερχρεωμένοι αυτοί πολίτες αποκτούν διαπραγματευτική δύναμη, καθώς μπορούν να επιτύχουν με τη δικαστική διαδικασία τη ρύθμιση των οφειλών τους και την απαλλαγή μέρους αυτών. Η εφαρμογή του νόμου δημιουργεί μία νέα δυναμική στη φάση του εξώδικου συμβιβασμού, καθώς είναι πλέον προς το συμφέρον όλων – και ιδίως των ίδιων των πιστωτών – να αξιοποιηθεί η δυνατότητα συναινετικής ρύθμισης των οφειλών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Έτσι τις αιτήσεις τους στα Ειρηνοδικεία μπορούν να καταθέτουν από χθες τα υπερχρεωμένα νοικοκυριάκαι δανειολήπτες προκειμένου να υπαχθούν στο νόμο για τη ρύθμιση οφειλών.
Ας σημειωθεί ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου για τη ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, είχαν κατατεθεί στις τράπεζες (πρώτο βήμα της διαδικασίας) 2.646 αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο όμως απάντηση πήραν μόνο 430 ενδιαφερόμενοι (ποσοστό 16%). Και είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 430 αιτήματα που απαντήθηκαν μόνο τα 7 έγιναν αποδεκτά από τις τράπεζες και ανέστειλαν την πληρωμή οφειλών για 6 μήνες.
Εξάλλου, απαραίτητη προϋπόθεση για να προσφύγουν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία οι υπερχρεωμένοι, είναι ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού με την πιστώτρια τράπεζα (οι σχετικές διατάξεις του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εφαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2010).
Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή «οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές και επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν πλέον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να επιτύχουν τη ρύθμιση, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα έτη και, εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους».
Η σχετική αίτηση για ρύθμιση των οφειλών μπορεί να κατατίθεται από τις 4-1-2011 στο Ειρηνοδικείο του τόπου όπου κατοικεί ο υπερχρεωμένος και ευρισκόμενος σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Σε ρύθμιση υπάγονται τόσο οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όσο και αυτές που ακόμη εξυπηρετούνται.
Η αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης ενώπιον του Ειρηνοδικείου πρέπει να περιέχει:
α) έκθεση της μόνιμης αδυναμίας του να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές,
β) κατάσταση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του,
γ) κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και
δ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και σε συσχέτιση τα συμφέροντα των πιστωτών και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.
Ας σημειωθεί ότι αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης και το αργότερο μέσα σε 1 μήνα, ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει στο δικαστήριο τη βεβαίωση για την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα πάσης φύσεως έγγραφα που αποδεικνύουν τις οφειλές του. (Για περισσότερες πληροφορίες λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή 8011197367 begin_of_the_skype_highlighting            8011197367      end_of_the_skype_highlighting).
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι με τροπολογία που υπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρατάθηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011 η αναστολή των πλειστηριασμών.
Η τροπολογία που θα συζητηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, αφορά τόσο τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από πιστωτικά ιδρύματα για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των 200.000 ευρώ όσο και τους πλειστηριασμούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε σε βάρος της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, για τους οποίους επίσης ισχύει η προσωρινή απαγόρευση του νόμου 3869/2010 για την «ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».
Κατεβάστε σε μορφή pdf τα σχετικά έντυπα για την διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδικείου



--------------------


Νέες ρυθμίσεις υπέρ των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.


Νέα δεδομένα και σημαντικές ανατροπές στις «σχέσεις» τραπεζών- υπερχρεωμένων νοικοκυριών δημιουργεί η πρόσφατη ψήφιση του νόμου "Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις", καθώς το άρθρο 85 του νόμου ξεκαθαρίζει κάποια πολύ σημαντικά σημεία υπέρ των δανειοληπτών, τα οποία δεν είχαν ξεκαθαριστεί με τον ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γ.Γ.Καταναλωτή το άρθρο 85 μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:


  • Η ρύθμιση αφορά τόσο τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Η ρύθμιση της οφειλής για την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι είκοσι έτη μπορεί να γίνει και με σταθερό επιτόκιο (και όχι μόνο με κυμαινόμενο επιτόκιο)  
  • Το ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία προστατεύεται και όταν ο οφειλέτης έχει την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα αυτού.

Η ανακοίνωση της Γ.Γ.Κ
Με το άρθρο 85 του σχεδίου νόμου για την "Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις" που ψηφίστηκε από την Βουλή αποσαφηνίζεται το περιεχόμενο ορισμένων διατάξεων του ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με σκοπό την απλοποίηση της εφαρμογής του από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ειδικότερα, με το παραπάνω άρθρο διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

- Η ρύθμιση των οφειλών αναφέρεται σε όλο το παθητικό του οφειλέτη, αφορά δηλαδή τόσο τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Δεν χρειάζεται με την επίδοση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση να επιδοθούν ξεχωριστά η κατάσταση των πιστωτών και το σχέδιο διευθέτησης, εφόσον αυτά εμπεριέχονται στην αίτηση.

- Το αρμόδιο Ειρηνοδικείο μπορεί με την κατάθεση της αίτησης να εκδίδει προσωρινή διαταγή ή να διατάσσει προληπτικά μέτρα μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τις υποθέσεις (και το κόστος) υποβολής χωριστής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

- Η αίτηση για υποκατάσταση της συναίνεσης του πιστωτή στο πλαίσιο της επιδίωξης δικαστικού συμβιβασμού εκδικάζεται στη δικάσιμο που έχει οριστεί για τη συζήτηση της αίτησης δικαστικής ρύθμισης των χρεών.

- Η ρύθμιση της οφειλής για την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι είκοσι έτη μπορεί να γίνει και με σταθερό επιτόκιο (και όχι μόνο με κυμαινόμενο επιτόκιο) προκειμένου να μην δυσχεραίνεται ο υπολογισμός του ύψους των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς τους πιστωτές του κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

- Το ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία προστατεύεται και όταν ο οφειλέτης έχει την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα αυτού.

- Το πιστωτικό ίδρυμα, στην κατάσταση οφειλών που χορηγεί στον οφειλέτη, θα πρέπει να μνημονεύει και το επιτόκιο με το οποίο εξυπηρετείται η οφειλή, ώστε να μπορεί να προσδιορίζεται πληρέστερα το ύψος των υποχρεώσεων του οφειλέτη μέχρι το χρόνο εκδίκασης της αίτησης.

- Δεν θίγονται οι απαιτήσεις των πιστωτών οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι ήδη έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή του ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων αποφάσεις από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία που ρυθμίζουν τις σχετικές οφειλές ή επικυρώνουν δικαστικούς συμβιβασμούς μεταξύ οφειλετών και πιστωτών, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική βοήθεια που προσφέρει η νομοθεσία σε όσους πράγματι βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.



--------------


Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: 50.000 δανειολήπτες ζητούν ρύθμιση από τα Ειρηνοδικεία.




Πλησιάζουν στις 50.000 οι περιπτώσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών που δεν έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους και προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία για «κούρεμα» των χρεών τους και ρύθμιση του υπολοίπου μέρους.
Τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας παρ’ ότι είναι Αύγουστος «έχουν πάρει φωτιά». Νομικοί κύκλοι τωντραπεζών μιλώντας λένε στο «Βήμα» πως κάθε εβδομάδα που περνά αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των υπερχρεωμένων οφειλετών που προσφεύγουν στα δικαστήρια και προσθέτουν ότι όσο επιδεινώνεται ο δείκτης της ανεργίας τόσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφυγών. Εκτιμούν μάλιστα, ότι ως το τέλος του χρόνου, δεν αποκλείεται ο αριθμός των προσφυγών πλησιάσει ακόμη και τις 100.000 περιπτώσεις!
Τα νομικά τμήματα όλων των τραπεζών βρίσκονται «επί ποδός πολέμου». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι οι προσφεύγοντες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες ανήκουν σε τρεις κατηγορίες:
  • Η πρώτη  αφορά ανθρώπους χωρίς περιουσιακά στοιχεία κι όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά «με ποια κριτήρια δανειοδοτήθηκαν από τις τράπεζες αυτοί οι άνθρωποι».
  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά δανειολήπτες που έχουν ιδιόκτητη κατοικία και μία μικρή περιουσία, οι οποίοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση είτε λόγω απώλειας εργασίας είτε λόγω ασθενείας.
  • Και η τρίτη κατηγορία αφορά του «πονηρούς», δηλαδή περιπτώσεις ανθρώπων που δεν νομιμοποιούνται να υπαχθούν στις διατάξεις του σχετικού νόμου, αλλά το επιχειρούν με πλάγιες μεθόδους – υπήρχε περίπτωση δανειολήπτη ο οποίος επιχείρησε να υπαχθεί στο νόμο έχοντας στη κατοχή του τέσσερις ανώνυμες εταιρείες.
Υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που ανήκουν σε κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, μη έχοντας τη δυνατότητα να επωμισθούν το κόστος της υπαγωγής συμπληρώνουν μόνοι τους την αίτηση διαγραφής οφειλών και την επιδίδουν και πάλι μόνοι τους στα υποκαταστήματα των τραπεζών. Είναι προφανές ότι αυτοί είναι διπλά άτυχοι, όχι μόνο είναι υπερχρεωμένοι, αλλά κι η αίτηση τους θα «χαθεί». Νομικές πηγές έλεγαν ότι η αίτηση πρέπει να επιδοθεί με δικαστικό κλητήρα στις τράπεζες και να τηρηθούν όλες οι προθεσμίες που ορίζει ο νόμος.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες, ενώ στην αρχή εμφανίζονταν απρόθυμες να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, μετά από δύο αποφάσεις ισάριθμων Ειρηνοδικείων, Αθηνών και Πάτρας, που διέγραψαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των δανειοληπτών που προσέφυγαν σ’ αυτά, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικούς διακανονισμούς. Κι όπως λέγεται χαρακτηριστικά κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται οι περισσότερες περιπτώσεις.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3869/10, ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων μόνο μία φορά και οφείλει να αποδείξει ότι έχει μόνιμη αδυναμία πληρωμής των οφειλών του που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Ο νόμος αφορά σε καταναλωτές και επαγγελματίες -δεν αφορά π.χ. εμπόρους- που έχουν λάβει καταναλωτικά, στεγαστικά ή επαγγελματικά δάνεια. Πριν ο οφειλέτης προσφύγει στο δικαστήριο πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εξωδικαστικό συμβιβασμό (Συνήγορο του Καταναλωτή κλπ), κι αν αποτύχει μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, στο οποίο πρέπει να παρουσιάσει τα περιουσιακά του στοιχεία αναλυτικά, τόσο τα δικά του όσο και της συζύγου του, καθώς και τον πλήρη κατάλογο των πιστωτών του. Ακολούθως το Ειρηνοδικείο επιχειρεί συμβιβασμό με την συμφωνία του 51% των πιστωτών του. Κι αν κι αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε το δικαστήριο εξετάζει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και προχωρεί στη ρύθμιση των χρεών.

-------------------------------

Νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 οι αιτήσεις των δανειοληπτών.


louca-katseli

Από 1ης Σεπτεμβρίου μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής και θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών. Εκτιμάται ότι συνολικά περί τις 150.000 δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί «Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», που ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %. Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.
Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Λούκας Κατσέλη και του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκου χθες, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ψήφιση του νόμου. Η συνέντευξη έγινε παρουσία εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων (ΚΕΠΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ, Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών) που χαιρέτισαν τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων. Η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι ο νόμος αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από το 2003 ως το 2008 η καταναλωτική πίστη τετραπλασιάστηκε, στο ίδιο διάστημα τα επιχειρηματικά δάνεια από 60 % του συνόλου έπεσαν στο 48 % και από το 2001 ως το 2008 ο λόγος των καταναλωτικών δανείων προς το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης ανέβηκε από το 9,8 στο 21 %. «Το αποτέλεσμα, είπε η υπουργός, ήτα να δημιουργηθεί η φούσκα της καταναλωτικής πίστης η οποία έσκασε».
Το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία. Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η γενική γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κλπ.
Ο κ. Σπυράκος παρουσίασε τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Αναλυτικά:
- Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:
Α’ φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ηΕπιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.
Β’ Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.
Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κλπ) με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.
Γ’ Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού έχει ως εξής:
  • Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.
  • Στο δεύτερο μήνα η απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.
  • Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα η υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.
  • Στις επόμενες είκοσι ημέρες η αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.
Δ’ Φάση, Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.
Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείοδιατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.
Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον πχ είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.
Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία: Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.
Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.
Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:
  • ο οφειλέτης παραμένει στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης.
  • ο εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.
  • η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.


---------------------------


Νομοσχέδιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα.




Η υπερχρέωση αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και στη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την αδήριτη ανάγκη να δοθεί η πραγματική δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές και επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν πλέον ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή τους. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση και κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Βουλή, σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Με τις διαδικασίες και τους θεσμούς που εισάγει το σχέδιο νόμου, οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους με ευνοϊκότερους όρους, αλλά και να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη -με βάση το εισόδημα από την εργασία τους- ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο Κατσέλη και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, παραθέτουμε τις συνηθέστερες ερωτήσεις που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας για το θέμα και τις απαντήσεις που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

Τι επιδιώκει το σχέδιο νόμου (συνοπτική παρουσίαση της ρύθμισης);

Να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους. Με το σχέδιο νόμου οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα τους, ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάττεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Ο υπερχρεωμένος καταναλωτής ή επαγγελματίας, εφόσον ανταποκριθεί στη «δοκιμασία» που προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.

Ποιους καλύπτει το σχέδιο νόμου:


Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Ποια χρέη αφορά:


Όλα τα χρέη με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης. Στην τελευταία δηλαδή περίπτωση, ο οφειλέτης, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει και αυτές τις οφειλές θα πρέπει να περιμένει να παρέλθει ένα έτος από τότε που αναλήφθηκαν για να υποβάλει την αίτηση.

Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση;


Όταν έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών. Προϋπόθεση να μην έχει συμβεί αυτό δόλια.

Επισήμανση: Ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει τον νόμο για τη ρύθμιση χρεών και απαλλαγή μόνο μία φορά στη ζωή του.

Τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσόν για την εξόφληση μέρους των χρεών;


Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ορίσει πολύ μικρό ποσόν για καταβολή στους πιστωτές. Μάλιστα καταργήθηκε το 10% ως αρχικά ελάχιστο ποσοστό χρεών που θα πρέπει να εξοφλεί ο οφειλέτης με τις καταβολές των τεσσάρων ετών προκειμένου να επιτύχει την απαλλαγή από τα χρέη. Το δικαστήριο είναι ελεύθερο να κατέβει, εφόσον δεν επαρκούν τα εισοδήματα του οφειλέτη, και αυτό το όριο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη να επιτρέψει στον οφειλέτη, ιδίως αν αυτός είναι άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας να μην δίνει για ορισμένη περίοδο κανένα απολύτως ποσόν. Το δικαστήριο όμως επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;


Αυτή ρευστοποιείται από το σύνδικο που ορίζει το δικαστήριο για να πληρωθούν χρέη προς τους πιστωτές.

Μπορεί ο οφειλέτης να εξαιρέσει και να σώσει από τη ρευστοποίηση την ιδιόκτητη κύρια κατοικία του;


Ναι, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 30%. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναλάβει ο οφειλέτης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Αν δεν τηρήσει την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους (εμφανίζει καθυστερήσεις μεγαλύτερες των δύο μηνών), προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού της ακινήτου).

Πότε επέρχεται η απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών;


Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις της ρύθμισης. Η απαλλαγή είναι δηλαδή ανεξάρτητη από την εξυπηρέτηση του πρόσθετου χρέους για τη διάσωση της κύριας κατοικίας.

Πού υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση;


Η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων.

Η προσπάθεια συμβιβασμού πρέπει να έχει προηγηθεί της αίτησης. Ποιος την αναλαμβάνει;


Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές. Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

Πώς γίνεται και αποδεικνύεται η προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης;


Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθηθεί. Η προσπάθεια συμβιβασμού γίνεται προς όλους τους πιστωτές και αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν ότι κρίνουν προς το συμφέρον τους. Για το συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.

Τι πρέπει να περιέχει η αίτηση και ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομιστούν;


Η αίτηση πρέπει να περιέχει α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ίδιου και του συζύγου του, β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και συσχέτιση, τόσο τα συμφέροντα των πιστωτών, όσο και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Με την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να προσκομιστούν η βεβαίωση για την διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα έγγραφα που έχει και αποδεικνύουν τις οφειλές του.

Μπορεί ο οφειλέτης να συντάξει μόνος του την αίτηση;


Τα αρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν υποδείγματα αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων και σχεδίων διευθέτησης οφειλών με σκοπό να διευκολύνουν τη σύνταξή τους από τον ίδιο τον οφειλέτη.

Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου;


Όχι, δεν είναι. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει και να παρασταθεί μόνος στο δικαστήριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χωρίς αμοιβή τη βοήθεια ενός από τα πρόσωπα ή τους φορείς που συνδράμουν τους καταναλωτές σε θέματα υπερχρέωσης.

Τι γίνεται με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαδικασίες πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης;


Δεν σταματούν αυτομάτως. Ο οφειλέτης όμως μπορεί να τα σταματήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και εφόσον πιθανολογείται ότι η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών θα ευδοκιμήσει.

Προσοχή: Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, για να είναι ισχυρή η αναστολή, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει από το χρονικό διάστημα της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται δηλαδή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις πριν την υποβολή της αίτησης.

Νέα προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου;


Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) σε μία νέα προσπάθεια επιδίωξης συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Ο συμβιβασμός ενώπιον του δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ).

Ποια είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού:


Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται η αίτηση στους πιστωτές. Στο δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης (ρύθμισης) των οφειλών που προτείνει ο οφειλέτης. Οι πιστωτές μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Στο πρώτο ήμισυ του τρίτου μήνα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο. Στις επόμενες είκοσι ημέρες, απαντούν οι πιστωτές αν αποδέχονται το τροποποιημένο σχέδιο.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν υποβάλει παρατηρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες;


Θεωρείται ότι αποδέχεται το σχέδιο ρύθμισης.

Πώς παρακολουθούν ο οφειλέτης και οι πιστωτές τη διαδικασία;


Στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου τηρείται φάκελος για τον συγκεκριμένο οφειλέτη στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πιστωτές, και ο οποίος φάκελος ενημερώνεται με όλες τις εξελίξεις.

Σε περίπτωση που προκύπτει ο συμβιβασμός γίνεται η δίκη;


Όχι. Ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει τον συμβιβασμό.

Συμφέρει τα μέρη ο συμβιβασμός;


Το κρίνουν ασφαλώς οι ίδιοι. Υπάρχουν όμως σημαντικά κίνητρα να συμβιβαστούν. Για τους οφειλέτες: Μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση, να μειώσουν το κόστος της διαδικασίας, να αποφύγουν τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους της δικαστικής ρύθμισης (μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, περιορισμοί στην υποβολή νέας αίτησης, παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων, κ.ά). Για τους πιστωτές: Μπορούν να επιτύχουν εξυπηρέτηση μεγαλύτερου ποσοστού του χρέους, ταχύτερη έναρξη της αποπληρωμής, εξασφαλίσεις από τρίτα πρόσωπα κ.ά.

Πώς γίνεται η δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός;


Το δικαστήριο ελέγχει κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών και κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών. Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.

Αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες καταβολές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης;

Το δικαστήριο μπορεί να προβλέπει την αναπροσαρμογή τους με έναν αντικειμενικό δείκτη αναφοράς (π.χ. τιμάριθμο). Μπορεί όμως το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή να διατάξει την αναπροσαρμογή της δόσης σε περίπτωση ιδίως που βελτιωθεί το εισόδημα του οφειλέτη. Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει αναδρομικά από το χρόνο υποβολής της αίτησης αναπροσαρμογής.

Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης αν το εισόδημά του αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ρύθμισης;


Να το γνωστοποιήσει μέσα σε ένα μήνα στη γραμματεία του δικαστηρίου και στους πιστωτές του, ώστε να ληφθεί υπόψη (συμβιβαστικά ή με απόφαση του δικαστηρίου) για την αναπροσαρμογή της μηνιαίας καταβολής. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκπέσει από τη ρύθμιση και να αναβιώσουν όλα τα χρέη. Ο οφειλέτης δεν επιτρέπεται να αγνοεί τους πιστωτές του και τα συμφέροντά τους. Αν έτσι είναι άνεργος, οφείλει να προσπαθεί να βρει μία κατάλληλη εργασία.

Ποιες είναι οι συνέπειες αν ο οφειλέτης δεν είναι ειλικρινής και συνεπής στις δηλώσεις του;

Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του και να δηλώνει κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όλες τις περιουσιακές μεταβολές που ενδιαφέρουν τους πιστωτές. Αν δεν το κάνει, από δόλο ή βαριά αμέλεια, θα εκπέσει από τη ρύθμιση οφειλών και την απαλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί. Μπορεί μάλιστα να ανακληθεί η απαλλαγή, αν αποδειχθεί η αποσιώπηση ή απόκρυψη εισοδημάτων μετά την περίοδο της τετραετίας. Η ψευδής δήλωση συνεπάγεται εξάλλου και ποινικές ευθύνες.

Τι δυνατότητες έχουν οι πιστωτές να πληροφορούνται τις περιουσιακές μεταβολές του οφειλέτη;


Ο οφειλέτης υποχρεούται καταρχήν να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Εξάλλου ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με μία προβλεπόμενη συνοπτική διαδικασία, να δίνουν στους πιστωτές κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη.

Πόσο καιρό μένουν τα δεδομένα του οφειλέτη για τη ρύθμιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;

Η αίτηση ρύθμισης καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

Προβλέπεται κάποια άλλη διαδικασία δημοσιοποίησης για την αίτηση και υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών με απαλλαγή;


Στη γραμματεία κάθε Ειρηνοδικείου, και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για όλη τη χώρα, τηρείται αλφαβητικό αρχείο των προσώπων που έχουν υποβάλει την αίτηση ρύθμιση χρεών με απαλλαγή. Τα ονόματα διαγράφονται από το αρχείο ένα έτος μετά την απόρριψη ή την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη.

Από πότε θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με απαλλαγή σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι οφειλέτες;


Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό προκειμένου να οργανωθούν τα Ειρηνοδικεία για την αποδοχή των αιτήσεων και την κατάλληλη γραμματειακή εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στο διάστημα αυτό θα τρέχουν οι διαδικασίες του εξώδικου συμβιβασμού, στο ίδιο διάστημα απαγορεύεται να γίνει πλειστηριασμός ακινήτου που χρησιμεύει ως μοναδική κατοικία του οφειλέτη.

Τι εννοεί ευνοϊκό επιτόκιο (άρθρο 9 παρ.2 εδάφιο 4);


Ρυθμίζεται στην ίδια παράγραφο. Θα εφαρμοστεί το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο που έχει εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Γιατί 5 χρόνια στον Τειρεσία;


Στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές για χρέη που έχουν εξοφληθεί, για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής, μένουν έτσι κι αλλιώς τρία χρόνια. Το γεγονός της πτώχευσης και απαλλαγής από τα χρέη είναι ακόμη πιο σημαντικό και δικαιολογείται να μένει δύο χρόνια περισσότερο. Με το συμβιβασμό δεν εκδίδεται δικαστική απόφαση και μπορεί να εξέλθει νωρίτερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Τι συμβαίνει με τους εγγυητές, ισχύει και για αυτούς το ίδιο (μόνιμη αποδεδειγμένη ανικανότητα εξόφλησης οφειλών);


Ισχύει πράγματι το ίδιο. Οι εγγυητές πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αίτηση και να διαπιστωθεί και για αυτούς μόνιμη αδυναμία. Οι εγγυητές εμπορικών χρεών, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (όπως λ.χ. συμβαίνει με τους μετόχους μίας ΑΕ ή ΕΠΕ) αν δεν είναι οι ίδιοι έμποροι. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιρειών δεν θεωρούνται εξάλλου έμποροι.

Πώς γίνεται να πληρώνουν επί 6 μήνες τις ενήμερες οφειλές για στεγαστικά δάνεια αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις παρελθούσες δόσεις;


Ας μη ξεχνάμε ότι παγώνουν όλες οι άλλες οφειλές. Εκεί δηλαδή που εξυπηρετούσε ή θα έπρεπε να εξυπηρετεί περισσότερα χρέη, πλέον για αυτό το χρονικό διάστημα θα δίνει μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου. Δεν θα πληρώνει ούτε τα καταναλωτικά, ούτε άλλα δάνεια που έχουν υποθήκες, ούτε οφειλές προς τρίτους. Εξάλλου, αυτό ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα (6-8 μήνες). Επίσης, η πληρωμή δεν είναι προϋπόθεση για να ρυθμιστεί το στεγαστικό δάνειο αλλά για την αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τι μπορούν να κάνουν όταν οι δικηγόροι των πιστωτών με αιτήσεις τους ή άλλα ένδικα μέσα για να μην εκδίδονται οι αποφάσεις ή να μην εφαρμόζονται;

Καταρχήν, η απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο είναι εκτελεστή σε κάθε περίπτωση. Ακόμη δηλαδή και αν οι πιστωτές ασκήσουν έφεση. Έχουμε προβλέψει προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων και την υποχρέωση του δικαστή να εκδίδει κατά προτεραιότητα αυτές τις αποφάσεις.




-------------


Ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες: 33 απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα οφειλετών.




Άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου 2010, η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3869/2010 για την επιδίωξη εξώδικου συμβιβασμού του οφειλέτη με τους δανειστές, η μη επίτευξη του οποίου αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ρύθμισης των χρεών στο δικαστήριο. Ο νόμος ενισχύει καθοριστικά, με τη δυνατότητα πλέον που έχουν οι καταναλωτές για προσφυγή στη δικαστική ρύθμιση των χρεών, τη διαπραγματευτική τους θέση και δίνει σημαντικά κίνητρα τόσο στους οφειλέτες όσο και στους πιστωτές για την αξιοποίηση της εν λόγω διαδικασίας και την επίτευξη του συμβιβασμού.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να διευκολύνει την εφαρμογή του νόμου, και ειδικότερα των ρυθμίσεων για τον εξώδικο συμβιβασμό, αναρτά σήμερα στην ιστοσελίδα της (efpolis.gr):
α) Υπόδειγμα αίτησης δικαστικού συμβιβασμού με σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, το οποίο μπορεί να συμπληρώνει και να υποβάλει προς τους πιστωτές κάθε οφειλέτης.
β) Οδηγίες για την επιδίωξη του δικαστικού συμβιβασμού
γ) Κατάσταση με τους φορείς που έχουν δηλώσει ότι θα συνδράμουν τους οφειλέτες στην αξιοποίηση της διαδικασίας εξώδικης ρύθμισης των χρεών
δ) Υπόδειγμα αίτησης προς τα πιστωτικά ιδρύματα για παροχή πληροφοριών
ε) Παρουσίαση των ρυθμίσεων του νόμου 3869/2010 με απαντήσεις σε 33 ερωτήματα
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι σε επικοινωνία με τους δικηγορικούς συλλόγους για να οργανώσει τη λειτουργία ενός πανελλαδικού δικτύου, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι λοιποί φορείς, και το οποίο θα παρέχει δωρεάν στους οφειλέτες την απαραίτητη συμβουλευτική και νομική υποστήριξη και θα τους συνδράμει στη διαδικασία επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των χρεών. Το εν λόγω δίκτυο θα λειτουργήσει σε ένα περίπου μήνα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.
Για την εφαρμογή του ν. 3869/2010 παρέχονται πληροφορίες από την τηλεφωνική γραμμή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή 1520, ενώ από την επόμενη βδομάδα θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για την ενημέρωση των οφειλετών για τις ρυθμίσεις του παραπάνω νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 3869/2010 απαγορεύει ρητά τον πλειστηριασμό της κύριας ή μοναδικής κατοικίας οποιουδήποτε οφειλέτη μέχρι την 3.2.2011, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν σε ήρεμες συνθήκες και χωρίς πιέσεις τις διατάξεις του νόμου αυτού για τη ρύθμιση των χρεών.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στα δικαστήρια για τις περιπτώσεις που δεν θα ευδοκιμεί ο εξώδικος συμβιβασμός αρχίζει την 3η Ιανουαρίου 2011.
Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, δήλωσε με αφορμή την έναρξη του εξώδικου συμβιβασμού για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών:
«Όπως δεσμευτήκαμε, ξεκινάει αύριο μία μεγάλη νομοθετική τομή που έρχεται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας, αυτό της υπερχρέωσης, κατά τρόπο ουσιαστικό, σύγχρονο, ρεαλιστικό, θεσμικό, εναρμονισμένο με τις επιταγές ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους δικαίου.
Με το νόμο αυτό, η Ελλάδα, σε μια εποχή πρωτόγνωρης κρίσης για την εθνική μας οικονομία, κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά: Για πρώτη φορά η Πολιτεία δίνει στους υπερχρεωμένους πολίτες τη δυνατότητα να ζήσουν και να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, χωρίς τα δυσβάστακτα βάρη των χρεών, που τους οδηγούν στο περιθώριο».
Ερωτήσεις – Απαντήσεις
1. Τι επιδιώκει ο νόμος;
Να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους. Οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα τους ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το Δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάττεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Ο υπερχρεωμένος καταναλωτής ή επαγγελματίας, εφόσον ανταποκριθεί στη ρύθμιση που θα ορίσει το δικαστήριο ή σε περίπτωση εξώδικου συμβιβασμού θα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές , θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.
2. Ποιοι υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου;
Όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.
3. Ποια χρέη αφορά;
Όλα τα χρέη με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης. Στην τελευταία δηλαδή περίπτωση ο οφειλέτης, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει και αυτές τις οφειλές θα πρέπει να περιμένει να παρέλθει ένα έτος από τότε που αναλήφθηκαν για να υποβάλει την αίτηση.
4. Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση;
Όταν έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών. Προϋπόθεση να μην έχει συμβεί αυτό δόλια.
Επισήμανση: Ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει τον νόμο για τη ρύθμιση χρεών και απαλλαγή μόνο μία φορά στη ζωή του.
5. Είναι υποχρεωτική η προσπάθεια εξώδικου συμβιβασμού;
Πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο, ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές. Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, θα βρει σχετικές οδηγίες και υπόδειγμα για την υποβολή της αίτησης εξώδικου συμβιβασμού.
6. Ποιος συνδράμει την προσπάθεια συμβιβασμού;
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών που έχει εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ή ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρος.
7. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των φορέων συνδρομής;
Οι φορείς που συνδράμουν στην προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού οφείλουν να ενημερώνουν τους οφειλέτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, να ενεργούν κατά τρόπο που διαφυλάττει τα συμφέροντα των οφειλετών και να χρησιμοποιούν για την επιδίωξη του συμβιβασμού πρόσωπα που διαθέτουν ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία στην κατάστρωση οικογενειακού προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα δηλούμενα εισοδήματα και τις ανάγκες του οφειλέτη και τη δυνατότητά του να αποπληρώνει τα χρέη.
8. Πως γίνεται και αποδεικνύεται η προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης;
Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθηθεί. Η προσπάθεια συμβιβασμού γίνεται προς όλους τους πιστωτές και αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν ότι κρίνουν προς το συμφέρον τους. Για το συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.
9. Συμφέρει τα μέρη ο συμβιβασμός;
Αν ένας συμβιβασμός συμφέρει τα μέρη (οφειλέτη και δανειστές), ασφαλώς εξαρτάται από το περιεχόμενό του και αυτό θα το κρίνουν τα ίδια, και ιδίως οι οφειλέτες, με βάση τις δυνατότητες που έχουν. Υπάρχουν πάντως σημαντικοί λόγοι και κίνητρα τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους πιστωτές για να αξιοποιήσουν τη φάση του εξώδικου συμβιβασμού. Ενδεικτικά:
Για τους οφειλέτες: Μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους, να μειώσουν το όποιο κόστος ή την όποια ανασφάλεια για την έκβαση της διαδικασίας, να αποφύγουν μειονεκτήματα και περιορισμούς της δικαστικής ρύθμισης (όπως λ.χ. την μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, τη δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, περιορισμούς στην υποβολή νέας αίτησης, καθώς το δικαίωμα ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη δίνεται μία μόνο φορά, την τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων, κ.ά.).
Για τους πιστωτές: Μπορούν να επιτύχουν την ταχύτερη έναρξη αποπληρωμής του χρέους, να αποκομίσουν ομοίως οφέλη μέσα από την ευέλικτη αποπληρωμή του, να επιτύχουν την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου ποσοστού χρέους από αυτό το οποίο θα επιτύγχαναν στο δικαστήριο, να επιτύχουν εξασφαλίσεις από τρίτα πρόσωπα κ.ά.
10. Που υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση;
Η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από τον Ιανουάριο 2011. Για την εκδίκαση της υπόθεσης εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων.
11. Τι πρέπει να περιέχει η αίτηση και ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομιστούν;
Η αίτηση πρέπει να περιέχει α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ίδιου και του συζύγου του, β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και συσχέτιση τόσο τα συμφέροντα των πιστωτών, όσο και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Με την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να προσκομιστούν η βεβαίωση για την διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα έγγραφα που έχει και αποδεικνύουν τις οφειλές του.
12. Μπορεί ο οφειλέτης να συντάξει μόνος του την αίτηση;
Τα αρμόδια Υπουργεία θα εκδώσουν υποδείγματα αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων και σχεδίων διευθέτησης οφειλών με σκοπό να διευκολύνουν τη σύνταξή τους από τον ίδιο τον οφειλέτη.
13. Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου;
Όχι, δεν είναι. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει και να παρασταθεί μόνος στο δικαστήριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χωρίς αμοιβή τη βοήθεια ενός από τα πρόσωπα ή τους φορείς που συνδράμουν τους καταναλωτές σε θέματα υπερχρέωσης.
14. Τι γίνεται με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαδικασίες πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης;
Δεν σταματούν αυτομάτως. Ο οφειλέτης όμως μπορεί να τα σταματήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Αρκεί για την αποδοχή της να πιθανολογήσει το δικαστήριο ότι η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών θα ευδοκιμήσει.
Προσοχή: Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, το δικαστήριο δύναται να χορηγήσει αναστολή με ή χωρίς την όρο της καταβολής από τον οφειλέτη της ενήμερης τοκοχρεολυτικής δόσης από το χρονικό διάστημα της δημοσίευσης της απόφασης και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Ο όρος της καταβολής της δόσης θα επιβληθεί από το δικαστήριο μόνο εφόσον τα εισοδήματα του οφειλέτη επαρκούν για την καταβολή των δόσεων. Σε κάθε περίπτωση ο οφειλέτης δεν υποχρεούται να αποπληρώσει για τη χορήγηση της αναστολής τις ληξιπρόθεσμες δόσεις πριν την υποβολή της αίτησης.
15. Νέα προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου;
Ο νόμος υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) σε μία νέα προσπάθεια επιδίωξης συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Ο συμβιβασμός ενώπιον του Δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ).
16. Ποια είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού;
Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται η αίτηση στους πιστωτές. Στο δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης (ρύθμισης) των οφειλών που προτείνει ο οφειλέτης. Οι πιστωτές μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Στο πρώτο ήμισυ του τρίτου μήνα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο. Στις επόμενες είκοσι ημέρες, απαντούν οι πιστωτές αν αποδέχονται το τροποποιημένο σχέδιο.
17. Τι γίνεται σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν υποβάλει παρατηρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες;
Θεωρείται ότι αποδέχεται το σχέδιο ρύθμισης.
18. Πως παρακολουθούν ο οφειλέτης και οι πιστωτές τη διαδικασία;
Στη Γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου τηρείται φάκελος για τον συγκεκριμένο οφειλέτη στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πιστωτές, και ο οποίος φάκελος ενημερώνεται με όλες τις εξελίξεις.
19. Σε περίπτωση που προκύπτει ο συμβιβασμός γίνεται η δίκη;
Όχι. Ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει τον συμβιβασμό.
20. Πως γίνεται η δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός;
Το Δικαστήριο ελέγχει κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών, ιδίως αν υπάρχει μόνιμη αδυναμία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εφόσον υφίστανται, οι προϋποθέσεις για ρύθμιση, ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.
21. Τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσόν ή μπορεί να καταβάλει ελάχιστα για την εξόφληση των χρεών;
Το δικαστήριο ορίζει πολύ μικρό ποσόν για καταβολή στους πιστωτές αν το εισόδημα ή η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη δεν επιτρέπουν μεγαλύτερο. Μπορεί όμως ακόμη να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση καταβολής ενός ποσού, ιδίως αν αυτός είναι άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει στις περιπτώσεις αυτές μετά από 6 περίπου μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.
22. Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;
Αυτή ρευστοποιείται από το σύνδικο που ορίζει το δικαστήριο για να πληρωθούν χρέη προς τους πιστωτές.
23. Μπορεί ο οφειλέτης να εξαιρέσει και να σώσει από τη ρευστοποίηση την ιδιόκτητη κύρια κατοικία του;
Ναι, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναλάβει ο οφειλέτης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη την εξυπηρέτηση χρέους που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Αν δεν τηρήσει την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους (εμφανίσει καθυστέρηση πληρωμής τεσσάρων τουλάχιστον μηνιαίων δόσεων), προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμός του ακινήτου). Όταν ο οφειλέτης κατοικεί ή διαμένει σε ξένο ακίνητο και ο σύζυγός αυτού δεν διαθέτει ακίνητο με χρήση κατοικίας, τότε δίνεται η δυνατότητα να εξαιρεθεί της ρευστοποίησης και το μοναδικό ακίνητο του οφειλέτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία.
24. Πως ειδικότερα καθορίζεται το επιτόκιο της προηγούμενης ρύθμισης;
Είναι το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο που έχει εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.
25. Τι γίνεται αν οι πιστωτές ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου;
Η απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο είναι εκτελεστή σε κάθε περίπτωση. Ακόμη δηλαδή και αν οι πιστωτές ασκήσουν έφεση.
26. Αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες καταβολές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης;
Το δικαστήριο μπορεί να προβλέπει την αναπροσαρμογή τους με έναν αντικειμενικό δείκτη αναφοράς (π.χ. τιμάριθμο). Μπορεί όμως το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή να διατάξει την αναπροσαρμογή της δόσης σε περίπτωση ιδίως που βελτιωθεί ή επιδεινωθεί το εισόδημα του οφειλέτη. Η αναπροσαρμογή μπορεί να ισχύσει και αναδρομικά από το χρόνο υποβολής της αίτησης αναπροσαρμογής.
27. Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης αν το εισόδημά του αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ρύθμισης;
Να το γνωστοποιήσει μέσα σε ένα μήνα στη Γραμματεία του δικαστηρίου και στους πιστωτές του, ώστε να ληφθεί υπόψη (συμβιβαστικά ή με απόφαση του δικαστηρίου) για την αναπροσαρμογή της μηνιαίας καταβολής. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκπέσει από τη ρύθμιση και να αναβιώσουν όλα τα χρέη. Ο οφειλέτης δεν επιτρέπεται να αγνοεί τους πιστωτές του και τα συμφέροντά τους. Αν έτσι είναι άνεργος, οφείλει να προσπαθεί να βρει μία κατάλληλη εργασία. Η καταβολή προσπάθειας για την ανεύρεση εργασίας τεκμαίρεται πάντως με την εγγραφή στους οικείους καταλόγους του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού ή όταν ο οφειλέτης έχει κάρτα ανεργίας και εφόσον δεν έχει αποκρούσει αδικαιολόγητα πρόταση του Οργανισμού για ανάληψη εργασίας.
28. Πότε επέρχεται η απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών;
Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις της ρύθμισης. Η απαλλαγή είναι δηλαδή ανεξάρτητη από την εξυπηρέτηση του πρόσθετου χρέους για τη διάσωση της κύριας κατοικίας.
29. Ποιες είναι οι συνέπειες αν ο οφειλέτης δεν είναι ειλικρινής και συνεπής στις δηλώσεις του;
Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του και να δηλώνει κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όλες τις περιουσιακές μεταβολές που ενδιαφέρουν τους πιστωτές. Αν δεν το κάνει, από δόλο ή βαριά αμέλεια, θα εκπέσει από τη ρύθμιση οφειλών και την απαλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί. Μπορεί μάλιστα να ανακληθεί η απαλλαγή, και μέχρι δύο χρόνια μετά την περίοδο της τετραετίας, αν αποδειχθεί ότι αποσιώπησε ή απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία. Η ψευδής δήλωση συνεπάγεται εξάλλου και ποινικές ευθύνες.
30. Τι δυνατότητες έχουν οι πιστωτές να πληροφορούνται τις περιουσιακές μεταβολές του οφειλέτη;
Ο οφειλέτης υποχρεούται καταρχήν να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Εξάλλου ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με μία προβλεπόμενη συνοπτική διαδικασία, να δίνουν στους πιστωτές κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη.
31. Πόσο καιρό μένουν τα δεδομένα του οφειλέτη για τη ρύθμιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;
Η αίτηση ρύθμισης καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μέχρι τρία χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.
32. Προβλέπεται κάποια άλλη διαδικασία δημοσιοποίησης για την αίτηση και υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών με απαλλαγή;
Στη Γραμματεία κάθε Ειρηνοδικείου, και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για όλη τη χώρα, τηρείται αλφαβητικό αρχείο των προσώπων που έχουν υποβάλει την αίτηση ρύθμιση χρεών με απαλλαγή. Τα ονόματα διαγράφονται από το αρχείο ένα έτος μετά την απόρριψη ή την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη.
33. Τι συμβαίνει με τους εγγυητές, ισχύει και για αυτούς το ίδιο (μόνιμη αποδεδειγμένη ανικανότητα εξόφλησης οφειλών);
Ισχύει πράγματι το ίδιο. Οι εγγυητές πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αίτηση και να διαπιστωθεί και γι’ αυτούς μόνιμη αδυναμία. Οι εγγυητές εμπορικών χρεών, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (όπως λ.χ. συμβαίνει με τους μετόχους μίας ΑΕ ή ΕΠΕ) αν δεν είναι οι ίδιοι έμποροι.

-------------------------


Σωρηδόν οι αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών για διαγραφές χρεών.








Ορδές καταναλωτών σπεύδουν πλέον στα Ειρηνοδικεία της χώρας για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής οφειλών με βάση το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (15/Φ1/11) που δικαίωσε ηλικιωμένο συνταξιούχο και, όχι μόνο δέχτηκε ότι βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να εξοφλήσει τις οφειλές του, αλλά υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ (από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ) και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, σε βάθος 14 ετών, οι αιτήσεις έφτασαν τις 400.000 σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, δεύτερη ανάλογη απόφαση εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας, που αφορούσε δανειολήπτη για χρέη σε δύο τράπεζες. Τα πιστωτικά ιδρύματα διεκδικούσαν το σπίτι του δανειολήπτη για χρέη 132.893 ευρώ. Ο ιδιώτης δήλωσε αδυναμία εξόφλησης και με τη δικαστική απόφαση έγινε σημαντικός περιορισμός της συνολικής οφειλής προς τις τράπεζες και ο δανειολήπτης θα καταβάλει το μειωμένο ποσό του χρέους σε 48 δόσεις.

Οι τράπεζες προχωρούν σε εξωδικαστικό διακανονισμό

Νομικές πηγές πάντως εξηγούν πώς ήδη οι τράπεζες σε επίπεδο 70% προχωρούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους οφειλέτες πριν φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αποφάσεις αμφισβητούνται ευθέως από τις τράπεζες οι οποίες αναμένεται να προσφύγουν σε δεύτερο δικαστικό βαθμό για να ακυρώσουν την πρωτόδικη κρίση από το χαμηλόβαθμο δικαστήριο. Δικαστικές πηγές επίσης προειδοποιούν να μην προτρέχουν οι πολίτες, καθώς «κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή ενώ στην περίπτωση π.χ. του οφειλέτη της απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθηνών οι τράπεζες είχαν ισχυρισμό ακόμα και για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τον δανειολήπτη ο οποίος κατ’ αρχήν δεν έγινε δεκτός».

Τί πρέπει να κάνουν οι πολίτες


-Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση του ν.3869/10 (μπορεί μόνο μια φορά στη ζωή του) πρέπει να αποδείξει μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μπορουν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες πλην εμπόρων, καθώς και όλα τα χρέη από δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά).

-Ο δανειολήπτης πρέπει να επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω φορέων (συνήγορος καταναλωτή, δικηγόρος κλπ).

-Αν αποτύχει πρέπει να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο με κατάσταση περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και της συζύγου αλλά και κατάλογο πιστωτών.

-Το Ειρηνοδικείο επιχειρεί συμβιβασμό με συμφωνία του 51% των πιστωτών.

-Αν αποτύχει και πάλι το δικαστήριο ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και ρυθμίζει τα χρέη.



Πηγή: www.capital.gr




Ολόκληρος ο νόμος 3869 του 2010 βρίσκεται εδώ.