Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Μόλις 14 ημέρες διαρκεί η ξεκούραση των διακοπών



Από την δεύτερη εβδομάδα νιώθουμε σαν να μην φύγαμε ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι μετά τις διακοπές επιστρέφουμε στο γραφείο με ανανεωμένη διάθεση, βελτιωμένη υγεία και περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με Ολλανδούς ειδικούς η θετική αυτή επίδραση διαρκεί μόλις δύο εβδομάδες.

Όπως δημοσιεύουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Radboud στο επιστημονικό έντυπο «The Psychologist», η ψυχική μας κατάσταση αρχίζει να μεταβάλλεται ήδη από την πρώτη εβδομάδα επαναπροσαρμογής μας στη ρουτίνα. Ενώ από την δεύτερη εβδομάδα είναι σαν να μην είχαμε φύγει ποτέ! Η λύση υποστηρίζουν, θα μπορούσε να κρύβεται σε συχνότερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

«Παρά το γεγονός ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των διακοπών στην ψυχική και σωματική υγεία ξεθωριάζουν γρήγορα, το να μην πηγαίναμε καθόλου διακοπές θα προκαλούσε μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης κούρασης» εξηγεί η ερευνήτρια Τζέσικα ντε Μπλουμ.



Συναγερμός για τα μολυσμένα κουνούπια



Τα κρούσματα του ιού του Δυτ. Νείλου έχουν εξαπλωθεί στην επικράτεια.

Σε «ανελέητο» κυνήγι κουνουπιών επιδίδονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς το έως πρόσφατα απλώς ενοχλητικό στη συνείδηση του κόσμου δίπτερο έντομο, στοχοποιείται πια επισήμως ως ένας σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας.

Πέρυσι για πρώτη φορά κουνούπι «έφερε» στη χώρα μας τον ιό του Δυτικού Νείλου, προκαλώντας επιδημία στην Κεντρική Μακεδονία, με σωρεία κρουσμάτων λοίμωξης σε ανθρώπους. Εφέτος έκανε ξανά την εμφάνισή του, με μία σημαντική διαφορά: την εξάπλωσή του νοτιότερα, αφού εντοπίστηκαν κρούσματα σε άνθρωπο και άλογα και στην περιοχή της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές εντείνουν την προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου (αύριο, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τον περιφερειάρχη και δημάρχους της Αττικής). Μία προσπάθεια που εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, επιχειρήθηκε να ξεκινήσει νωρίς με ψεκασμούς - κωνωποκτονίες αλλά και στενή παρακολούθηση του «εχθρού».

Ήδη, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, και με αφορμή την «επιδημία» του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν στηθεί 100 Κέντρα - Παρατηρητήρια σε όλη τη χώρα με ειδικές «παγίδες» για κουνούπια, αλλά και με πτηνά (περιστέρια και κότες), τα οποία ως πιο ευαίσθητα στον ιό «καταδεικνύουν» αμέσως την επέλαση των κουνουπιών-φορέων. Οι παγίδες με τα κουνούπια αποστέλλονται στα ειδικά κέντρα (εργαστήρια Μικροβιολογίας ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Αθηνών και στο εργαστήριο παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος που θα δείξει εάν είναι φορείς του ιού. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 37.000 κουνούπια, και αξίζει να σημειωθεί ότι δίπτερα αρθρόποδα «φορείς» του ιού είχαν ήδη εντοπιστεί από τις 23 Ιουνίου. Το πρώτο όμως εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο αναφέρθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έναν μήνα αργότερα, στις 26 Ιουλίου, και αφορούσε κάτοικο της Καρδίτσας.

Το «κακό σενάριο»


Έως και τα μέσα της εβδομάδας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο αριθμός των περιστατικών λοίμωξης που έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου ήταν επτά. Ενα από αυτά αφορά κάτοικο του Μαραθώνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους του υπουργείου Υγείας -με βάση και την εμπειρία άλλων χωρών όπως π.χ. οι ΗΠΑ που επίσης αντιμετώπισαν το πρόβλημα- για εξάπλωση του ιού στην επικράτεια. Αυτό ήταν και το «κακό σενάριο». Το «καλό σενάριο» αφορούσε στο να παραμείνει η δραστηριότητα του ιού στα περυσινά επίπεδα όπου είχαν διαγνωσθεί 262 κρούσματα -η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία και με επίκεντρο τις πεδινές περιοχές των νομών Ημαθίας και Πέλλας- αλλά είχαν σημειωθεί και 35 θάνατοι, όλοι υπερηλίκων με υποκείμενα νοσήματα. Τα όπλα που διαθέτει η χώρα για την αντιμετώπιση της «επιδημίας» είναι οι ψεκασμοί για τους οποίους είχε επιστήσει την προσοχή το υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες αρχές από τον περασμένο Μάρτιο. Ακόμα και σήμερα όπου παρατηρείται, με βάση το δίκτυο παρατηρητηρίων, μεγάλη συσσώρευση μολυσμένων κουνουπιών, επεμβαίνει το KΕΕΛΠΝΟ με επιπλέον ψεκασμούς.

Εκτός από τις κεντρικές παρεμβάσεις, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η τήρηση ορισμένων βασικών οδηγιών προστασίας από τους πολίτες και η οποία φαίνεται ότι σε μεγάλο ποσοστό οδήγησε στη φετινή «καθυστέρηση» εμφάνισης κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι τα «μολυσμένα» κουνούπια κυκλοφορούσαν από τον Ιούνιο. Οι οδηγίες αυτές αφορούν στη χρήση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και εντομοκτόνων στον αέρα, την επιλογή μακρυμάνικων ρούχων και παντελονιών, την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων, τη χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών και την απομάκρυνση στάσιμων υδάτων π.χ. από τον κήπο.


Πώς να γίνετε ευτυχισμένοι



Κάντε μια καλή πράξη και σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους
Αν κάποιος σας σταματούσε στο δρόμο αύριο και σας ρωτούσε τι θα σας έκανε πιο ευτυχισμένους, τι θα του απαντούσατε; Περισσότερες διακοπές ίσως ή το να κερδίσετε το τζόκερ; Μπορεί να νομίζετε ότι ένα μεγαλύτερο σπίτι ή 10 κιλά λιγότερα θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Μάλλον, όμως, κάνετε λάθος.

Παρότι ονειρευόμαστε τα υλικά πράγματα που θα έκαναν τη ζωή μας ευκολότερη, περνάμε λιγότερο χρόνο σκεπτόμενοι τους καθημερινούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την ευημερία μας. Κι αυτοί είναι, όπως δείχνουν οι μελέτες, που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ευτυχία μας. Η ευτυχία μας μετρά για το 50% περίπου του πώς νιώθουμε.

Οι περιστάσεις – όπως το πού ζούμε ή πόσα χρήματα έχουμε – μετρούν χονδρικά για το 10%. Το υπόλοιπο 40% επηρεάζεται από τις δραστηριότητες τις οποίες κάνουμε κι αυτές πραγματικά μπορούμε να αλλάξουμε για να νιώσουμε καλύτερα. Γι αυτό δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Καλές πράξεις


Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης (οι αλτρουιστικές ή ευγενείς πράξεις δηλαδή) είναι από τους πιο καθιερωμένους και δημοφιλής τρόπους ενίσχυσης της ευτυχίας. Η εκπλήρωση καλών πράξεων ενισχύει τη γενναιόδωρη στάση σας απέναντι στον κόσμο και σας προσφέρει μεγαλύτερη εκτίμηση από μέρους των άλλων ανθρώπων – και σας κάνει να νιώθετε ικανοί και δυνατοί.

Μη συγκρίνεστε με τους άλλους


Το επίπεδο ευχαρίστησης μας σχετίζεται με την αυτο-σύγκρισή μας. Πολλοί από μας έχουμε την τάση να συγκρινόμαστε – μετρώντας αυτόματα τα κατορθώματα, το μισθό ή το βάρος μας σε σχέση με αυτούς που έχουν επιτύχει περισσότερα, που είναι είναι πλουσιότεροι ή πιο αδύνατοι από εμάς.

Όταν γίνεται εποικοδομητικά, η σύγκριση μπορεί να μας δώσει ένα έναυσμα, αλλά μπορούμε να διακρίνουμε τους ρεαλιστικούς στόχους από αυτούς που μας θέτουν σε μια διαρκή κατάσταση δυσαρέσκειας;.

Μάθετε να απολαμβάνετε


Η διαδικασία της απόλαυσης σας επιτρέπει να αιχμαλωτίσετε τη μέγιστη ποσότητα ευχαρίστησης από ένα συμβάν, εστιάζοντας στα θετικά ερεθίσματα που σχετίζονται με ένα συμβάν – είτε προσμένετε, είτε βιώνετε είτε αναπολείτε τη στιγμή εκ των υστέρων.

Έχει να κάνει με το να δίνετε προσοχή και να αντιλαμβάνεστε την πηγή των εμπειριών, επιβραδύνοντας και εκτείνοντάς τες.

Δημιουργήστε τον ιδανικό εαυτό σας


Το να φαντάζεστε την ιδανική εκδοχή του εαυτού σας δεν είναι απλώς μια άσκηση ευσεβών πόθων – είναι μια αποδεδειγμένη στρατηγική που αυξάνει την ευημερία και βοηθά στην εξάλειψη της απογοήτευσης.

Μην ξεχνάτε τα θετικά στη ζωή σας


Αν και έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το ότι το να γράφετε για τα τραυματικά περιστατικά έχει θετική επίδραση στην υγεία, ενώ ακόμα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να γράφετε τα θετικά γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή σας έχει εξίσου αποτελεσματική και λιγότερο αγχωτική δράση. Γι΄αυτό μην υποτιμάτε τα θετικά πράγματα που σας συμβαίνουν και μην βλέπετε τη ζωή ως άσπρο μαύρο.
Το μυστικό

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι από όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την ευτυχία μας οι καλές σχέσεις με τους άλλους είναι που θα μας δώσουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Τα γλυκά δεν παχαίνουν τα παιδιά!



Εντυπωσιακή δήλωση που βασίζεται σε μακρόχρονη έρευνα.

Τα παιδιά δεν παχαίνουν όταν τρώνε γλυκά. Είναι μια εντυπωσιακή δήλωση που βασίζεται σε στοιχεία μακρόχρονης έρευνας. Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Louisiana στις Η.Π.Α. παρακολούθησαν περισσότερα από 11.000 παιδιά και εφήβους 2 έως 18 ετών από το 1999 έως το 2004.

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν γλυκά είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σχέση με εκείνα που δεν κατανάλωναν γλυκά. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο (26%) μεταξύ των εφήβων. Επίσης, μεταξύ των παιδιών που κατανάλωναν γλυκά, παρατηρήθηκε ότι οι τιμές της C- αντιδρώσας πρωτεΐνης ήταν σχετικά χαμηλότερες συγκριτικά με τα άλλα παιδιά.

Εξηγώντας τα αποτελέσματα της έρευνάς τους οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που κατανάλωναν γλυκά χωρίς υπερβολές, από νεαρή ηλικία φαίνεται ότι είχαν αποκτήσει την απαραίτητη «διατροφική πειθαρχία» για να μην υπερβάλλουν όσον αφορά τις επιλογές τους.

«Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν γλυκά είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να θεωρηθούν «πράσινο φως» για διατροφικές υπερβολές» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr Carol O’Neil.

Ο «πονοκέφαλος» των διακοπών



Πώς θα αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή γαστρεντερίτιδα.

Το καλοκαίρι αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο ανέμελη περίοδο του χρόνου. Αρκετά συχνά όμως ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης έρχεται να χαλάσει την ηρεμία του καλοκαιριού και των καλοκαιρινών διακοπών, και να προκαλέσει ακόμα και σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό «πονοκέφαλο» για ανθρώπους όλων των ηλικιών, η οποία πέραν της αναστάτωσης που προκαλεί, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Η κυριότερη προφύλαξη είναι η αποφυγή των πιθανών πηγών μόλυνσης, όπως ύποπτα γαλακτοκομικά προϊόντα, παγωτά, μολυσμένο νερό, θαλασσινά, κακοσυντηρημένα κρέατα και νωπά λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά.

Όπως δημοσιεύει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε είναι:

- Πλένουμε τα χέρια μας συχνά και ειδικότερα πριν από τα γεύματα.

-Καταναλώνουμε με προσοχή τα θαλασσινά και αποφεύγουμε αυτά με άγνωστη πηγή προέλευσης που μπορεί να μην είναι ελεγμένα υγειονομικώς.

-Προσέχουμε τα ευπαθή τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο το καλοκαίρι (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, σοκολάτα, παγωτά) και αποφεύγουμε εντελώς αυτά που έχουν αλλοιωμένη όψη ή γεύση.

- Προτιμάμε τα καλά ψημένα κρέατα και ειδικότερα το κοτόπουλο, καθώς επίσης και καλά βρασμένα αβγά, και αποφεύγουμε να ξαναζεσταίνουμε μαγειρεμένα τρόφιμα που είναι ήδη αποθηκευμένα στο ψυγείο, γιατί η απόψυξη και η εκ νέου ψύξη του φαγητού μπορεί να ευνοήσει την επώαση μικροβίων.

-Τοποθετούμε χωριστά τα μαγειρεμένα φαγητά από τα νωπά.

-Αποφεύγουμε το νερό από πηγές και γενικώς πίνουμε εμφιαλωμένο νερό.

-Αποφεύγουμε τα ποτά με παγάκια.


Φαγητό έξω...



Πώς θα επιβιώσετε!
Οι βόλτες - ειδικά τώρα το καλοκαίρι - είναι πιο συχνές και τα ραντεβού για ποτό το βράδυ στην θάλασσα έχουν πια καθιερωθεί στην καθημερινότητά μας. Τι γίνεται όμως με το φαγητό εκτός σπιτιού; Επιτρέπεται;

Σαφώς και επιτρέπεται, αρκεί να μην ξεφεύγουμε και να μην υπερβάλλουμε στις επιλογές μας. Εξάλλου δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, υπάρχει μόνο σωστή και λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά!

Μην ξεχνάτε, λοιπόν:

• Η σαλάτα δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι μας.

• Επιλέξτε σαν συνοδευτικό του κυρίως πιάτου ρύζι ή ψητά λαχανικά αντί για πατάτες τηγανιτές.

• Αποφύγετε τις λιπαρές σος, το μόνο που προσφέρουν είναι επιπλέον θερμίδες.

• Αποφύγετε τα τηγανιτά ή συνδυάστε τα με ελαφρύ συνοδευτικά όπως ψητά λαχανικά ή σαλάτες.

• Αποφύγετε να υπερκαταναλώσετε αλκοόλ, αφού δίνει τόσες θερμίδες όσο και το λίπος.

• Προτιμήστε να αραιώσετε το κρασί σας με κάποιο light αναψυκτικό.

• Προτιμήστε το προηγούμενο κύριό σας γεύμα να είναι ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. μια σαλάτα ή ένα γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς) για να μπορέσετε να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς τύψεις.

• Αν έχετε επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό, προτιμήστε ένα ελαφρύ γλυκό όπως γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή ακόμα καλύτερα δροσιστικά φρούτα εποχής.

• Αν οι παραπάνω επιλογές για γλυκό δεν σας καλύπτουν τότε αρκεστείτε στις 2 κουταλιές από οποιοδήποτε γλυκό της αρεσκείας σας.

• Θυμηθείτε να μασάτε καλά το φαγητό σας, ώστε να δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό σας να λάβει το μήνυμα του κορεσμού προτού φουσκώσετε.

Αθλήματα…χωρίς παθήματα



Πάντα με τη βοήθεια έμπειρου προπονητή.

Eίναι πολύ σημαντικό να βάλετε τη φυσική άσκηση στη ζωή σας. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να αναζητήσετε έναν έμπειρο προπονητή – καθηγητή φυσικής αγωγής να σας κατευθύνει στα πρώτα σας βήματα.

ΣΚΙ ΒΟΥΝΟΥ


Ανάλυση κινδύνου: Έχει υψηλές επιβαρύνσεις στα γόνατα και την σπονδυλική στήλη. Τα τραντάγματα πιέζουν ακανόνιστα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Κάνετε πάντα προθέρμανση, (περπατώντας αρχικά στο χιόνι, πηγαίνοντας σε μια πολύ εύκολη πίστα, ή περπατώντας με τα πέδιλα του σκι). Το γυμναστήριο είναι απαραίτητο, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν πάτε στο βουνό. Θα κάνετε ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση όλων των μυών αλλά κύρια του κορμού και των ποδιών. Επίσης, διατατικές ασκήσεις θα φέρουν μέγιστα αποτελέσματα.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Το κολύμπι είναι μια άσκηση που μπορεί να γίνεται συμπληρωματικά, όπως επίσης και η ποδηλασία που πρέπει να συνδυάζεται και με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης του κορμού.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ


Ανάλυση κινδύνου: Είναι μονόπλευρη άσκηση που χρειάζεται να έχετε άψογη γενική φυσική κατάσταση, ώστε να μην εμφανίσετε κάποιο πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο μαζί με το σκι είναι τα αθλήματα με τους περισσότερους τραυματισμούς, στους ‘ερασιτέχνες’. Επίσης, λόγω των λοξών και πλάγιων μετατοπίσεων σε πολλούς αθλητές που δραστηριοποιούνται έντονα με το άθλημα, τα πόδια τους είναι στραβά (έχουν δηλ. ραιβοποδία).

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: δυναμώστε τη μέση σας και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ευλυγισίας ειδικά των ραχιαίων, των γλουτών και των ποδιών.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Ασχοληθείτε παράλληλα με κολύμπι, τζόγκινγκ, γενικά με αεροβική γυμναστική και γιόγκα.

ΜΠΑΣΚΕΤ


Ανάλυση κινδύνου: Επιβαρύνονται αρκετά η σπονδυλική στήλη και τα πόδια στις προσγειώσεις από τα άλματα. Συχνά παρουσιάζονται διαστρέμματα στην ποδοκνημική άρθρωση. Είναι άθλημα με μεγάλη σωματική επαφή.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Αυξήστε τη γενική φυσική κατάστασή σας. Δηλαδή, εκτός της αντοχής να έχετε δυνατό όλο το μυϊκό σύστημα με έμφαση στα πόδια, τη μέση και τα χέρια. Πάντοτε να κάνετε ζέσταμα και φοράτε πάντα τα σχετικά αθλητικά παπούτσια.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Σίγουρα το κολύμπι θα σας βοηθήσει, όπως το αερόμπικ ή ο χορός (μας αναπτύσσουν την αίσθηση της κίνησης στον χώρο).

ΤΕΝΙΣ


Ανάλυση κινδύνου: Οι κινήσεις του τένις επιβαρύνουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Υπερβολική επιβάρυνση δέχονται και οι αρθρώσεις του ‘καλού’ χεριού που πολλές φορές μπορεί να μας δημιουργήσει επικονδυλίτιδα. Όποιος θέλει να ασχοληθεί πρέπει να αναπτύξει αρχικά τη γενική φυσική του κατάσταση.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Για να παίξετε, κάνετε πάντα ζέσταμα τρέχοντας γύρω –γύρω στο γήπεδο, κάνοντας κινήσεις μετατόπισης παρόμοιες με αυτές όταν παίζετε και οπωσδήποτε διατατικές ασκήσεις.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Να επιδιώκετε να αποκτήσετε ένα σώμα συμμετρικά γυμνασμένο, κάνοντας τζόγκινγκ, ελεύθερη γυμναστική, μπάσκετ, κολύμπι και χορό (διάφορους μοντέρνους και παραδοσιακούς). Επίσης, ασκήσεις που αναπτύσσουν την ειδική φυσική κατάσταση είναι απαραίτητες.

ΑΕΡΟΒΙΚΗ (low impact)


Ανάλυση κινδύνου: Όλες οι κινήσεις μπορούν και πρέπει να είναι ελεγχόμενες. Δεν έχουμε σοβαρές επιβαρύνσεις στο σώμα μας, αρκεί να τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Καλό ζέσταμα, διατατικές ασκήσεις και σωστό αθλητικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια που να κρατούν τα πόδια στις πλάγιες μετατοπίσεις.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Κάντε και κανένα βαράκι, καθίστε και σε κανένα μηχάνημα μυϊκής ενδυνάμωσης. Άλλωστε, μπορεί η αεροβική να αποτελεί για εσάς συμπληρωματική προπόνηση… που είναι και το καλύτερο.

ΧΟΡΟΣ (mambo, tsa-tsa, rock & roll, ελληνικοί παραδοσιακοί, κ. λ. π.)


Ανάλυση κινδύνου: Ο χορός απαιτεί ομοιόμορφες και ήρεμες κινήσεις απόλυτα ελεγχόμενες, γι΄ αυτό είναι σαν να κάνετε ένα μασάζ στο σώμα σας.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Προσοχή να μη ‘βεντουζάρει’ το πόδι σας σε κάποια στροφή στο πάτωμα. Δυναμώστε τους μύες της μέσης και της πλάτης.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Κολύμπι, ποδηλασία, προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) και ελλειπτικό μηχάνημα που έχουν τα γυμναστήρια θα σας βοηθήσουν.

ΓΚΟΛΦ


Ανάλυση κινδύνου: Κατά το γύρισμα και το χτύπημα της μπάλας η σπονδυλική στήλη παίρνει θέσεις μη φυσιολογικές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται άμεσα οι σπόνδυλοι της οσφυϊκής μοίρας. Χαρακτηρίζεται ως το σπορ των ‘ατσαλάκωτων’.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Απαραίτητα δυναμώστε το μυϊκό σας σύστημα και ιδιαίτερα τον κορμό σας. Επίσης, απαραίτητες είναι και οι διατατικές ασκήσεις.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Γιόγκα, γυμναστική στο γυμναστήριο με επιβαρύνσεις, κολύμπι, και διάφορες αθλοπαιδιές θα σας βοηθήσουν να έχετε καλή φυσική κατάσταση.

ΣΚΟΥΩΣ


Ανάλυση κινδύνου: Οι περιστροφικές κινήσεις, τα απότομα σταματήματα και η χρησιμοποίηση της μιας πλευράς, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη σπονδυλική στήλη.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Δυναμώστε τη μέση και την πλάτη σας. Προσέχετε να μην υπερβάλλετε και έτσι δημιουργήσετε φλεγμονές στον ώμο και τον αγκώνα.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Το ίδιο και με το τένις. Το τζόγκινγκ, η ελεύθερη γυμναστική, το μπάσκετ, το κολύμπι και ο χορός (διάφορους μοντέρνους και παραδοσιακούς) θα σας βοηθήσουν να έχετε καλή φυσική κατάσταση και υγεία.

ΣΕΡΦ


Ανάλυση κινδύνου: Υψηλές επιβαρύνσεις στη μέση και γενικά στη σπονδυλική στήλη. Ενδείκνυται σε άτομα που έχουν άριστη φυσική κατάσταση. Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι τα γόνατα και μην ξεχνάτε την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Ιδιαίτερα δυνατοί ραχιαίοι, πλάτη, πόδια και γενικά όλο το σώμα. Προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία, (ειδικά γάντια, ρούχα που να καλύπτουν όλο το σώμα και αντηλιακά είναι απαραίτητα).

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Γυμναστική με βάρη, κολύμπι, κωπηλασία, σκι βουνού, επιβάλλονται για κάποιον που το καλοκαίρι θέλει να αρμενίσει τα πέλαγα.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ


Ανάλυση κινδύνου: Εννοείται ότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία όσοι έχουν μικρά ή μεγάλα μυοσκελετικά προβλήματα (οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, γενικά πόνους στις αρθρώσεις κλπ). Είναι πολύ καλή άσκηση για αύξηση της μυϊκής αντοχής, όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και γνωρίζετε πολύ καλά την τεχνική.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Δυναμώστε ιδιαίτερα, όλους τους μύες της ράχης, τα πόδια και τα χέρια. Ποτέ μην ξεχνάτε το ζέσταμα, με κολύμπι ή με χαλαρή κωπηλασία και διατατικές ασκήσεις.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Χρειάζεστε να αναπτύξετε περισσότερο την αντοχή σας με κολύμπι, ειδικές ασκήσεις μέσα στο νερό και τζόγκινγκ.

ΚΟΛΥΜΠΙ


Ανάλυση κινδύνου: Εάν γνωρίζετε να κολυμπάτε, είναι ίσως η ασφαλέστερη άσκηση. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο άνθρωπος δεν κινείται στη ζωή του κολυμπώντας αλλά περπατώντας. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα με τη μέση και τους ώμους αποφύγετε να κολυμπάτε με την τεχνική του πρόσθιου και μη δοκιμάσετε να κάνετε πεταλούδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται το ύπτιο και το ελεύθερο με σωστή τεχνική.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Προετοιμάστε το σώμα σας για να μπει στο νερό που έχει διαφορετική θερμοκρασία. Κάνετε πριν διατατικές ασκήσεις. Μην κολυμπάτε όταν έχει κύμα και πάντα μετά από τρεις ώρες από κάθε γεύμα.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Συνδυάστε το κολύμπι με περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο στην αμμουδιά, ασχοληθείτε με αεροβική και χορό και περπατήστε όπου και όταν σας δίνεται η ευκαιρία.

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ


Ανάλυση κινδύνου: Το σώμα μας έχει περισσότερους από 600 μύες και είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα καταφέρουμε να τους γυμνάσουμε όλους. Τον σημαντικότερο μυ του σώματός μας, που είναι η καρδιά μας, είναι σίγουρο ότι δεν τον γυμνάζουμε με τα βάρη. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι αγγίζουν αυτό που λέμε ‘σύνδρομο υπέρχρησης’ και πολλές φορές έχουν σοβαρές συνέπειες.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Κάντε πάντα ζέσταμα με χαλαρό τρέξιμο και ελεύθερη γυμναστική ή 10λεπτη άσκηση στο ελλειπτικό μηχάνημα (μαζί με τα χέρια) ή κολυμπήστε. Οι διατατικές ασκήσεις επιβάλλονται πριν και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στα διαλείμματα. Συνιστάται η άσκηση αυτή για ηλικίες πάνω από 17ετών. Απαγορεύεται σε ανθρώπους με μυοσκελετικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Αεροβική, τζόγκινγκ, κολύμπι και αθλοπαιδιές αναπτύσσουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Αποφύγετε τα κάθε λογής ‘φάρμακα’ και δώστε έμφαση στην σωστή διατροφή.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Η δύναμη των τροφών



Η φύση κάνει καλά τη δουλειά της!

Τα καλύτερα φάρμακα για πολλές ασθένειες που μας ταλαιπωρούν τα παράγει και τα προσφέρει απλόχερα η ίδια η φύση! Διαβάστε τ ευεργετικές ιδιότητες των τροφών:

Αβοκάντο
-Καταπολεμά τον διαβήτη
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Αποτρέπει τα εμφράγματα
-Ρυθμίζει τη πίεση
-Απαλύνει το δέρμα

Μπανάνα
-Προστατεύει τη καρδιά μας
-Μαλακώνει τον βήχα
-Δυναμώνει τα κόκαλα
-Ρυθμίζει τη πίεση
-Σταματά τη διάρροια

Γκρέιπφρουτ
-Προστατεύει από τα εμφράγματα
-Βοηθά στην απώλεια βάρους
-Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
-Καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη
-Μειώνει τη χοληστερίνη

Μάνγκο
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Ενισχύει τη μνήμη
-Ρυθμίζει τον θυρεοειδή
-Βοηθά τη πέψη
-Προστατεύει από την Νόσο του Alzheimer

Αγκινάρα
-Βοηθά στη πέψη
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Προστατεύει τη καρδιά μας
-Σταθεροποιεί το ζάχαρο
-Προστατεύει από Ηπατίτιδες

Ανανάς
-Δυναμώνει τα κόκκαλα
-Απαλύνει το κρύωμα
-Βοηθά τη πέψη
-Εξαφανίζει οζίδια
-Σταματά τη διάρροια

Βερύκοκο
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Ρυθμίζει τη πίεση
-Προστατεύει την όραση
-Προστατεύει από Alzheimer
-Επιβραδύνει τη γήρανση

Βρώμη
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Καταπολεμά τον διαβήτη
-Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα
-Απαλύνει το δέρμα

Γιαούρτι
-Προστατεύει από έλκη
-Δυναμώνει τα κόκκαλα
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
-Βοηθά τη πέψη

Γλυκοπατάτα
-Προστατεύει την όραση
-Φτιάχνει τη διάθεση
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Δυναμώνει τα κόκκαλα

Δαμάσκηνο
-Επιβραδύνει τη γήρανση
-Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα
-Ενισχύει τη μνήμη
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Ελαιόλαδο
-Προστατεύει την καρδιά μας
-Βοηθά στην απώλεια βάρους
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Καταπολεμά τον διαβήτη
-Απαλύνει το δέρμα

Καρότα
-Προστατεύουν την όραση
-Προστατεύουν τη καρδιά μας
-Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Kαρπούζι
-Προστατεύει τον προστάτη
-Βοηθά στην απώλεια βάρους
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
-Ρυθμίζει τη πίεση

Καρύδια
-Μειώνουν τη χοληστερίνη
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Ενισχύουν τη μνήμη
-Φτιάχνουν τη διάθεση
-Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

Κάστανα
-Βοηθούν στην απώλεια βάρους
-Προστατεύουν τη καρδιά μας
-Μειώνουν τη χοληστερίνη
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Ρυθμίζουν τη πίεση

Καυτερές πιπεριές
(τσίλι)
-Βοηθούν τη πέψη
-Απαλύνουν τον πονόλαιμο
-Θεραπεύουν την ιγμορίτιδα
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Κεράσια
-Προστατεύουν τη καρδιά μας
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Θεραπεύουν την αϋπνία
-Επιβραδύνουν τη γήρανση
-Προστατεύουν από την νόσο Αlzheimer

Κουνουπίδι
-Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη
-Καταπολεμά τον καρκίνο του μαστού
-Δυναμώνει τα κόκκαλα
-Εξαφανίζει τις μελανιές
-Προφυλάσσει από καρδιακές παθήσεις

Κρεμμύδια
-Μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Σκοτώνουν τα βακτηρίδια
-Μειώνουν τη χοληστερίνη
-Καταπολεμούν τους μύκητες

Λάχανο
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα
-Βοηθά στην απώλεια βάρους
-Προστατεύει τη καρδιά μας
-Βοηθά στις αιμορροΐδες

Λεμόνια
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Προστατεύουν την καρδιά μας
-Ρυθμίζουν τη πίεση
-Απαλύνουν το δέρμα
-Θεραπεύουν το σκορβούτο

Λιναρόσποροι
-Βοηθούν τη πέψη
-Καταπολεμούν τον διαβήτη
-Προστατεύουν την καρδιά μας
-Βελτιώνουν την πνευματική μας υγεία
-Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Μανιτάρια
-Ρυθμίζουν τη πίεση
-Μειώνουν τη χοληστερίνη
-Σκοτώνουν τα βακτηρίδια
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Δυναμώνουν τα κόκκαλα

Μέλι
-Επουλώνει πληγές
-Βοηθά τη πέψη
-Προστατεύει από έλκη
-Αυξάνει την ενέργεια
-Καταπολεμά τις αλλεργίες

Μήλα
-Προστατεύουν τη καρδιά
-Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
-Σταματούν τη διάρροια
-Βελτιώνουν τη Νεφρική Ανεπάρκεια
-Μαλακώνουν τις αρθρώσεις (αποτρέπουν την αρθρίτιδα)

Μούρα
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Προστατεύουν τη καρδιά μας
-Σταθεροποιούν το ζάχαρο
-Ενισχύουν τη μνήμη
-Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα

Μπρόκολο
-Δυναμώνει τα κόκκαλα
- Προστατεύει την όραση
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Προστατεύει τη καρδιά μας
-Ρυθμίζει τη πίεση

Νερό
-Βοηθά στην απώλεια βάρους
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Καταπολεμά τη πέτρα στα νεφρά
-Απαλύνει το δέρμα

Ντομάτα
-Προστατεύει τον προστάτη
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Προστατεύει την καρδιά μας

Παντζάρια
-Ρυθμίζουν τη πίεση
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Δυναμώνουν τα κόκαλα
-Προστατεύουν τη καρδιά μας
-Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Πεπόνια
-Προστατεύουν την όραση
-Ρυθμίζουν τη πίεση
- Μειώνουν τη χοληστερίνη
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Πίτουρο
-Καταπολεμά τον κολονιαίο προστάτη
- Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
-Βελτιώνει τη πέψη

Πορτοκάλια
-Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Προστατεύουν την καρδιά μας
-Ρυθμίζουν την αναπνοή

Πράσινο λεμόνι (lime)
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Προστατεύουν την καρδιά μας
-Ρυθμίζει τη πίεση
-Απαλύνει το δέρμα
-Θεραπεύει το σκορβούτο

Πράσινο τσάι
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Προστατεύει την καρδιά μας
-Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
-Βοηθά στην απώλεια βάρους
-Σκοτώνει τα βακτηρίδια

Ροδάκινα
-Θεραπεύουν την δυσκοιλιότητα
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικών
-Βοηθούν τη πέψη
-Βοηθούν στις αιμορροΐδες

Ρύζι
-Προστατεύει την καρδιά μας
-Καταπολεμά τον διαβήτη
-Καταπολεμά τη πέτρα στα νεφρά
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών

Σκόρδο
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Ρυθμίζει την πίεση
-Καταπολεμά τον καρκίνο
-Σκοτώνει τα βακτηρίδια
-Καταπολεμά τους μύκητες

Σπόροι σιταριού
-Καταπολεμά τον κολονιαίο προστάτη
-Θεραπεύει την δυσκοιλιότητα
-Μειώνει τη χοληστερίνη
-Βοηθά στην αποτροπή εγκεφαλικών
-Βελτιώνει τη πέψη

Σταφύλια
-Προστατεύουν την όραση
-Καταπολεμούν τη πέτρα στα νεφρά
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος
-Προστατεύουν την καρδιά μας

Σύκα
-Βοηθούν στην απώλεια βάρους
-Βοηθούν στην αποτροπή εγκεφαλικών
-Μειώνουν τη χοληστερίνη
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
- Ρυθμίζουν την πίεση

Φασόλια
-Αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα
-Βοηθούν τις αιμορροΐδες
- Μειώνουν τη χοληστερίνη
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Σταθεροποιούν το ζάχαρο

Φράουλες
-Καταπολεμούν τον καρκίνο
-Προστατεύουν την καρδιά μας
-Ενισχύουν τη μνήμη
-Μειώνουν το άγχος

Φυστίκια
-Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις
-Βοηθούν στην απώλεια βάρους
-Καταπολεμούν τον καρκίνο του προστάτη
-Μειώνουν τη χοληστερίνη
-Δημιουργούν/Επιδεινώνουν πεπτικές διαταραχές

Ψάρι
-Προστατεύει την καρδιά μας
-Ενισχύει τη μνήμη


To ρόφημα κανέλας εχθρός της ναυτίας



Απολαύστε το ταξίδι σας!

Είστε έτοιμοι για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αλλά αντί να πετάτε από τη χαρά σας είστε προβληματισμένοι με το ταξίδι. Αιτία η ναυτία που σας κάνει να υποφέρετε σε όλη τη διάρκεια της διαδροομής.

Η ταξιδιωτική ναυτία δεν γιατρεύεται μόνον με χάπια από το φαρμακείο, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ρόφημα κανέλας, γαρύφαλλου ξερής μέντας μία μέρα προτού ξεκινήσετε για το ταξίδι.

Υπολογίστε μία πρέζα για κάθε φλιτζάνι. Αφήστε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για 10-15 λεπτά. Φτιάξτε μια ποσότητα 2-3 φλιτζανιών, και πίνετε σε όλη τη διάρκεια της μέρας μερικές γουλιές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα καταλάβετε ότι τίποτα δεν κουνιέται γύρω σας, θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε τη συνέχεια.


Τι είναι η σπαστική κολίτιδα;



Τρόποι για να την αντιμετωπίσετε.

Η πιο συνηθισμένη πάθηση του πεπτικού συστήματος, η ονομαζόμενη σπαστική κολίτιδα, οφείλεται σε σπασμούς του εντέρου με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Αν νιώθετε πρήξιμο, φούσκωμα και τυμπανισμό στην κοιλιά ενώ δεν έχετε φάει, τότε πολύ πιθανόν να πάσχετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως είναι η εναλλακτική ονομασία της πάθησης αυτής.

Δεν είναι μια οργανική βλάβη του εντέρου, αλλά μια λειτουργική διαταραχή η οποία οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες. Βέβαια πιο σπάνια οφείλεται και σε δυσανεξία που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι τρόποι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν σπασμολυτικά φάρμακα, άσκηση, ειδική διατροφή και καταπολέμηση του στρες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Πως θα γλιτώσετε 7 χρόνια δουλειά

undefined

- Από 2.000 ευρώ το κόστος για την αναγνώριση
- Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια από φέτος
- Διαβάστε όλη την εγκύκλιο - Παραδείγματα


O πλασματικός χρόνος ασφάλισης ξεκινά από τα 4 και φτάνει τα 7 χρόνια και μπορούν να τον αναγνωρίσουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 2011 έως το 2014.

Ο συνολικός αυτός χρόνος, συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

'Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν τέσσερα έτη, όσοι θεμελιώνουν το 2012 αναγνωρίζουν πέντε έτη, το 2013 έξι έτη και το 2014 και μετά επτά έτη.

Όλη η διαδικασία θέλει προσοχή γιατί σε περίπτωση που δεν θεμελιώνετε δικαίωμα συνταξιοδότησης, οι εισφορές που θα καταβάλλετε για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων ασφάλισης δεν επιστρέφονται.

Μια Παρασκευή γεμάτη πεφταστέρια



Απόψε ο θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο.

Με ρυθμό 100 χιλιόμετρα την ώρα θα πέφτουν το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου οι Περσείδες.

Οι διάττοντες αστέρες ονομάζονται έτσι καθώς προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, είναι φωτεινές και συχνά έχουν μακριές πύρινες ουρές!

Φέτος η παρατήρησή τους φαίνεται πως θα είναι δύσκολη καθώς ο ουρανός θα είναι ιδιαίτερα φωτεινός εξαιτίας της Αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος αρχίζει να τέμνει την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου.

Αγωγή στο δημόσιο από φίλαθλο!



Αγωγή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου κατέθεσε φίλαθλος διεκδικώντας αποζημίωση δυο εκατομμυρίων ευρώ!

Το 2003 και σε ηλικία 23 ετών έχασε το μάτι του στο γήπεδο στης Νέας Σμύρνης πριν τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού και κατά τη διάρκεια επεισοδίων από πέτρα που - όπως υποστηρίζει- πέταξαν αστυνομικοί!

Ο φίλαθλος στην αγωγή του αναφέρει πως οπαδοί της ΑΕΚ πετούσαν προς την πλευρά των ΜΑΤ πέτρες και καπνογόνα.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αστυνομικοί που βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο ξαναπετούσαν προς τους οπαδούς τα αντικείμενα, με συνέπεια η πέτρα να τον τραυματίσει στο μάτι.

Ο παθών καταλογίζει ευθύνες στην αστυνομία λέγοντας πως «δεν έκαναν απολύτως τίποτα αν και ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ντέρμπι και γνώριζαν την επικινδυνότητα.»

Ο ενάγων υποστηρίζει πως η ζωή του άλλαξε δραματικά μετά τον τραυματισμό τονίζοντας ότι: «Η σωματική αναπηρία μου θα έχει αντίκτυπο θα επηρεάσει την όλη ψυχική και πνευματική μου κατάσταση και την προσωπικότητά μου».

Προσθέτει μάλιστα, πως είχε σχέση με μια κοπέλα, η οποία εξαιτίας της υγείας του τον εγκατέλειψε. «Θα μειονεκτώ ισόβια απέναντι στους αρτιμελείς συνανθρώπους μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετά από πολλές αναβολές η αγωγή θα συζητηθεί σε πρώτο βαθμό τον Οκτώβριο του 2011.


Ναι στο Σύστημα ΜΑΖ και στο διάλογο με ταξιτζήδες



Διαβεβαιώσεις για συνάντηση με τους ιδιοκτήτες και οδηγούς αστικών ταξί έδωσε χθες η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, δηλώνοντας ως δεδομένη τη διάθεση και πολιτική της βούληση για διάλογο και συνέχιση της προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η Υπουργός αναφέρει σε γραπτή της απάντηση στην επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί - Παγκύπρια Ομοσπονδία Αστικών Ταξί (ΠΟΑΤ) ΓΣ ΠΟΒΕΚ, ότι μπορούν να επικοινωνήσουν για διευθέτηση τέτοιας συνάντησης, αφήνοντας την ημερομηνία και την ατζέντα στην ΠΟΑΤ.

Πιλοτικό πρόγραμμα στη Λευκωσία

Το θέμα της επιστολής, με ημερομηνία 26 Ιουλίου 2011, αφορούσε το σύστημα μεταφορών ανταποκρινόμενο στη ζήτηση για τις ανάγκες του πολίτη της Λευκωσίας, το οποίο έχει ετοιμάσει η Μονάδα Ενίσχυσης Δημοσίων Μεταφορών και οι θέσεις/παρατηρήσεις και απόψεις της ΠΟΑΤ-ΠΟΒΕΚ.

«Το σύστημα μεταφορών, ανταποκρινόμενο στη ζήτηση (Σύστημα ΜΑΖ)», είπε η Υπουργός Συγκοινωνιών, «αποτελεί μια νέα μορφή παροχής μεταφορικών υπηρεσιών, με μεγάλη διάδοση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Όπως σημείωσε η Υπουργός, «με την παροχή ποικίλων μορφών ενδιάμεσων υπηρεσιών, οι υπηρεσίες αυτές είναι συμπληρωματικές στα συμβατικά μέσα μεταφοράς επιβατών».

Ανέφερε ότι «το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει προχωρήσει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το πρόγραμμα SMOOTH, για να μελετήσει την προοπτική εισαγωγής ενός τέτοιου συστήματος στη Λευκωσία σε πρώτη φάση και ενδεχόμενη επέκταση και σε άλλες πόλεις ή και στην ύπαιθρο».

«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις σας»

«Κεντρικός στόχος», σύμφωνα με την Υπουργό, «είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών διακίνησης κάποιων ομάδων πληθυσμού, που σήμερα ταλαιπωρούνται σημαντικά, όπως οι εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες μαθητών όλων των ηλικιών, οι διακινήσεις ηλικιωμένων ατόμων, οι διακινήσεις ατόμων με αναπηρία και άλλα». Δήλωσε, επίσης, ότι δεν συμμερίζεται την άποψη των ιδιοκτητών και οδηγών αστικών ταξί, ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο για το κράτος να τροποποιήσει τη νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται η πολλαπλή μίσθωση στα ταξί. Ανέφερε, ακόμα, ότι δεν συμμερίζεται την άποψή τους, ότι με την εισαγωγή ενός Συστήματος ΜΑΖ, κατάλληλα νομοθετημένου, θα ανοιχθεί δήθεν «ο ασκός του Αιόλου για πειρατεία από ιδιοκτήτες ταξί εις βάρος των λεωφορειούχων».

«Σε όλους τους αδειούχους ιδιοκτήτες ταξί», είπε η κ. Κοζάκου - Μαρκουλλή, «θα επιτρέπεται η συμμετοχή τους στο σύστημα, οπόταν δεν θα υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για πειρατική συμπεριφορά εκ μέρους τους, η οποία ούτως ή άλλως θα είναι παράνομη. Η άποψή σας, ότι θα υποβαθμισθεί η ποιότητα των οχημάτων στα ταξί, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Είμαι πεπεισμένη ότι, με τη λειτουργία ενός τέτοιου Συστήματος, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στους επαγγελματίες που αντιπροσωπεύετε», κατέληξε.



Εκσυγχρονίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού




Σε εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στην πλήρη ανανέωση του δικτυακού της τόπου (http://www.uhl.gr) προχώρησε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών του Νοσοκομείου, το έργο υλοποιήθηκε αξιοποιώντας το υπάρχον δυναμικό του Τμήματος Πληροφορικής και Οργάνωσης, η δε ανάπτυξη του με τη χρήση ανοιχτού λογισμικού. Η συνολική δαπάνη του Νοσοκομείου ήταν μηδενική. Ο νέος δικτυακός τόπος φιλοξενείται στο χώρο του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Πέραν της επίσημης ροής ειδήσεων του Νοσοκομείου, λειτουργεί ήδη η εφαρμογή για την αναζήτηση των κωδικών της Διεθνής Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας ICD-10 που είναι απαραίτητοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επιπλέον, είναι ενεργοποιημένη και έκδοση για γρήγορη πλοήγηση από κινητά νέας γενιάς (mobile version).
Σκοπός και φιλοδοξία του σχεδιασμού του νέου δικτυακού τόπου του Νοσοκομείου, όπως ανακοινώθηκε με γνώμονα τη διαρκή βελτίωση και την σταδιακή ηλεκτρονικοποίηση βασικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών, είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους εξυπηρετούμενους πολίτες όσο και για το προσωπικό του Νοσοκομείου καθώς και την πλήρη εναρμόνιση του με τα πρότυπα πρόσβασης σε ανθρώπους με αναπηρία.

Το νοσοκομείο
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 27/9/99. Βρίσκεται στην περιοχή Μεζούρλο της πόλης Λάρισας του Νομού Λάρισας και καταλαμβάνει κτίσμα 89.000 τ.μ. σε οικόπεδο εκτάσεως 150 στρεμ. Η ανέγερση άρχισε στις 25/7/91 και περατώθηκε το 1998.
Σκοπός του νοσοκομείου είναι η παροχή δευτεροβάθμιας και κυρίως τριτοβάθμιας περίθαλψης στους πολίτες, η εγκατάσταση σ' αυτό των πανεπιστημιακών κλινικών, εργαστηρίων και ειδικών μονάδων του ιατρικού τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και η ανάπτυξη αντίστοιχων ή άλλων μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η εκπαίδευση γιατρών και λοιπών επιστημόνων υγείας και η ανάπτυξη της έρευνας στο χώρο της υγείας.


Όλο το σχέδιο για την εφεδρεία στο Δημόσιο



Η λίστα με τους 11 πρώτους οργανισμούς.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα τεθούν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου των συγχωνευόμενων ή καταργούμενων οργανισμών, που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, προβλέπεται ότι το πλεονάζον προσωπικό θα μπορεί να παραμείνει στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ ακόμα και μετά τη λήξη της 12μηνης εργασιακής εφεδρείας διατηρώντας τη δυνατότητα να απασχολείται σε θέσεις εποχικού προσωπικού, ενώ καθορίζονται κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια για την κατάταξη των εφέδρων σε ενιαίο πίνακα.

Ο ενιαίος πίνακας, σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΑΣΕΠ, αναμένεται να λειτουργήσει στα πρότυπα του κυλιόμενου πίνακα επιτυχόντων που έχει θεσπιστεί για την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

Πρώτο κύμα


Στην «τσιμπίδα» της εργασιακής εφεδρείας θα πιαστούν τους επόμενους μήνες οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα θεωρηθούν πλεονάζοντες από τους συνολικά 7.000 εργαζομένους των 11 μεγάλων οργανισμών που συμπεριελήφθησαν στον νόμο του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν σε προγράμματα ανασυγκρότησης, συγχώνευσης ή κατάργησης

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, για κάθε ΔΕΚΟ, που πρόκειται να ανασυγκροτηθεί, απαιτείται κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εποπτεύοντος υπουργού αντίστοιχα που θα προσδιορίζει εάν θα καταργηθεί, θα συγχωνευτεί ή θα απορροφηθεί από άλλον οργανισμό.

Εντός 9 μηνών από την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης θα προσδιορίζεται το πλεονάζον προσωπικό με βάση το οργανόγραμμα του φορέα υποδοχής.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη γίνουν απολύσεις.

Όμως ο υπολογισμός των μετατάξεων στις προσλήψεις και η «ανελαστική» αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων (1 προς 10 για το 2011 και 1 προς 5 για τα επόμενα χρόνια) θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει και σε απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

1.500 φορείς


Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης θα μπουν συνολικά 1.500 οργανισμοί (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ) που επιχορηγούνται από το κράτος, προκειμένου να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να ανασυγκροτηθούν.

H αντιπροεδρία της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας έθεσαν σε διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την αναζήτηση τεχνικών συμβούλων που θα παρέχουν τεχνογνωσία για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι θα καταρτίσουν τον «οδικό χάρτη» για την αναδιοργάνωση των δημόσιων φορέων και στις συμβατικές τους υποχρεώσεις περιλαμβάνεται εκτός της κατάρτισης μελετών σκοπιμότητας και ο καθορισμός των κριτηρίων, με τα οποία θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί σε καθεστώς "εφεδρείας".


Η λίστα με τους πρώτους 11 οργανισμούς


Οι 11 οργανισμοί, που θα ενταχθούν άμεσα σε προγράμματα αναδιοργάνωσης, κατάργησης ή συγχώνευσης, είναι:

• ΕΡΤ
• Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ)
• Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ)
• Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ)
• Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ)
• Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
• Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
• ΔΕΠΑΝΟΜ
• Θέμις Κατασκευαστική
• Ελληνικός Οργανισμός Μικρών - Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ)
• Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)


Ξεκινούν έλεγχοι για συνταξιούχους-«φαντάσματα»



«Ξεσκόνισμα» στα μητρώα των Ταμείων.

Εγκύκλιο προς τα ληξιαρχεία των δήμων απεύθυνε το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώνουν άμεσα το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων Εργοδοτών Συνταξιούχων σχετικά με τις εκδιδόμενες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, ώστε να μην χορηγούνται συντάξεις σε δικαιούχους που έχουν αποβιώσει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο πλέον από την 5η Αυγούστου 2011 στα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξεως θανάτου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του θανόντος, καθώς και ο φορέας ή οι φορείς συνταξιοδότησης, αν ο θανών ήταν συνταξιούχος.

Από τις αρχές Ιουλίου έχει ξεκινήσει πρόγραμμα καταγραφής όλων των συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν ασφαλισμένοι «φαντάσματα».

Ήδη οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ καλούνται να περάσουν από τις τράπεζες για την πληρωμή τους, με στόχο να διαπιστωθεί το κατά πόσο καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει.

Ζώντας σε μια αντικοινωνική κοινωνία

Η ακατανόητη κατάργηση του φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία


Εικόνα μιας πολυβραβευμένης ταινίας από το Ιράκ: «Χορεύοντας με τον Θεό», με ήρωα έναν τυφλό Κούρδο ράφτη§Η Μαίρη Χατζημιχάλη - Παπαλιού

Εικόνα μιας πολυβραβευμένης ταινίας από το Ιράκ: «Χορεύοντας με τον Θεό», με ήρωα έναν τυφλό Κούρδο ράφτη§Η Μαίρη Χατζημιχάλη - Παπαλιού
Θα μπορούσε (και) σαν δημοσιογραφικό θέμα να είναι διαχρονικό αν, για ακατανόητους, ακόμα και για την ελληνική πραγματικότητα λόγους, δεν αποκοπτόταν εκεί που ως θεσμός είχε αρχίσει να εδραιώνεται με διεθνή μάλιστα εμβέλεια.

Ήταν το 2007 όταν η (υπό τον Θοδωρή Ρουσόπουλο) Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δεσμευόταν απέναντι στο αναπηρικό κίνημα να χρηματοδοτήσει, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού - Κέντρο Κινηματογράφου, με το ποσό των 110.000 ευρώ το διεθνές φεστιβάλ Emotion Pictures - Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία, το οποίο στη συνέχεια πραγματοποίησε, με εντυπωσιακές διεθνείς συμμετοχές, τρεις διοοργανώσεις (2007, 2008, 2009), που παρακολούθησαν 20.000 θεατές.

Διεθνής συμπαράσταση


Κι εκεί που ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός για το 2010 (30 ταινίες που επιλέχθηκαν από 400 ανά τον κόσμο συμμετοχές), με την κυβερνητική αλλαγή και τις ανακατατάξεις στα υπουργεία, το φεστιβάλ έμεινε χωρίς χρηματοδότηση. «Από τότε έκανα προσπάθειες, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του. Παρά τις υποσχέσεις (ακόμα και στον νομικό σύμβουλο του φεστιβάλ Νίκο Κωνσταντόπουλο) φορέων στους οποίους απευθύνθηκα, δεν ανταποκρίθηκαν», λέει η Μαίρη Χατζημιχάλη - Παπαλιού, που είχε αναλάβει ως διευθύντρια αφιλοκερδώς τη διοργάνωσή του. Έτσι πέρσι τον Σεπτέμβριο αρκέστηκε σε μια εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ηθική ζημιά απέναντι στους συμμετέχοντες (περί τα 4.000 άτομα) και, πάνω απ' όλα, στα άτομα με αναπηρία.

Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν κι εφέτος, χωρίς αποτέλεσμα. Η πολιτεία προτίμησε να ενισχύσει γενναία (με 75 εκατομμύρια ευρώ) την πραγματοποίηση των Special Olympics, αρνούμενη την, αναλογικά ισχνότατη, χρηματοδότηση του «αδελφού» φεστιβάλ Emotion Pictures.

Η διευθύντρια του φεστιβάλ αναφέρθηκε στην κατάργησή του στο παρεμφερές φεστιβάλ Entr' 2 Martces των Κανών τον περασμένο Ιούνιο, αποσπώντας -εκεί, και στη συνέχεια κι εδώ- 1.000 και πλέον υπογραφές συμπαράστασης από φορείς και προσωπικότητες, όπως ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο Βιμ Βέντερς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κ.ά. Το πράγμα έφτασε και στην ημέτερη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς. («Για ακόμη μία φορά η "λιτότητα" λειτουργεί ως πρόσχημα για να μην υπάρξει δράση σε θεσμούς χρήσιμους και πολλαπλά ωφέλιμους», επισημαίνεται). Αλλά οι αρμόδιοι παρέμειναν αδιάφοροι.

Μολονότι το θέμα είναι άχαρο, εκτιμώ ότι σαν εξουσία, σαν κοινωνία, σαν άτομα δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σ' έναν κόσμο που μια ατυχία (η οποία θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε) επιχειρεί, μέσω της τέχνης, να καταδείξει ότι το δικαίωμα στη ζωή ανήκει στους πάντες. Και οι ταινίες που επρόκειτο να προβληθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του απραγματοποίητου περσινού φεστιβάλ, δεν αναφέρονται μόνο στην αναπηρία αλλά και σε θέματα όπως οι πόλεμοι, η παιδική εργασία, η μετανάστευση, η κακοποίηση γυναικών, η ρατσιστική βία. Και παράλληλα ανοιχτές συζητήσεις του κοινού με τους καλλιτέχνες, ειδικότερα από χώρες που έχουν πληγεί από πολέμους. Με το τέλος του φεστιβάλ οι βραβευμένες ταινίες, όπως έγινε τις προηγούμενες χρονιές, θα ταξίδευαν ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα διανέμονταν και σε σχολεία.

«Μη με κρύβεις»


Παρ' όλη ωστόσο την αρνητική αντιμετώπιση η Μαίρη Χατζημιχάλη - Παπαλιού ευελπιστεί ότι ο θεσμός θα εξασφαλίσει το μέλλον του, δεδομένου ότι κινητοποιείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παραγωγός και σκηνοθέτρια η ίδια, έχει δημιουργήσει ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, που έχουν αποσπάσει βραβεία (Ακαδημία Αθηνών, Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών κ.ά.), έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και κανάλια, ενώ έχουν γίνει αφιερώματα στο Κέντρο Πομπιντού, στη Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών, στα Μουσεία Λούβρου, Βρετανικό και Κοπεγχάγης κ.λπ. Ταινίες της επίσης βρίσκονται σε περισσότερες από 500 βιβλιοθήκες στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι, ούτε φανταστικοί ήρωες ταινίας ή μυθιστορήματος», λέει. «Είναι δίπλα μας, είναι κοντά μας, είναι δικοί μας άνθρωποι. Και έχουν δικαίωμα στην εικόνα όσο όλοι μας. Και το σινεμά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προσφέροντας εικόνα εκεί που δεν υπάρχει καθόλου αλλά και αλλάζοντας τη λάθος εικόνα με μια αληθινή».

Ιδού μερικές ατάκες των συνανθρώπων μας αυτών από τις ταινίες (στις οποίες πραγματικά θαυμάζεις τη θέληση, την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία, τα ταλέντα τους):

**«Κανένας δεν θα πρέπει να ντρέπεται που είναι ζωντανός».

**«Αναγνωρίζω ότι ζω σε μια αντικοινωνική κοινωνία. Το έχω αποδεχθεί και δεν υποφέρω πια».

**«Δεν είναι πώς σου φέρεται η ζωή, αλλά πώς φέρεσαι εσύ στη ζωή».

**«Θέλω πίσω τον σεβασμό και την τιμή μου».

**«Μη με κρύβεις»...*





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Όλες οι αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων - Τι ώρες θα λειτουργεί το Δημόσιο από 16 Αυγούστου

undefined


Νέα δεδομένα περιμένουν πολίτες και δημοσίους υπαλλήλους μετά τον 15αύγουστο. Η νέα... εποχή του δημοσίου, ξεκινά.


Η είσοδος του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και τα λοιπά ΝΠΔΔ θα γίνεται από τις 9 έως τις 15.00, ενώ στις εφορίες το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται έως τις 14.30.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, σε καθένα από τα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 08.00 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.

Οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ωράριο που επιθυμούν. Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων έληξε την περασμένη Δευτέρα.

Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης κατ’ επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να είναι από τις 07.00 έως τις 15.00, από 07.30 έως 15.30, από 08.00 έως 16.00, από 08.30 έως 16.30, ή, τέλος, από 09.00 έως 17.50.




---------------------------

Τελευταία ευκαιρία για τους δημοσίους υπαλλήλους να δηλώσουν το ωράριο που επιθυμούν


undefined


Μετά την αύξηση των ωρών απασχόλησης από 37,5 σε 40 την εβδομάδα, η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, κατ΄ επιλογή των υπαλλήλων, ορίζεται ως εξής:

Ώρα προσέλευσης: 07.00 και αποχώρησης: 15.00
Ώρα προσέλευσης: 07.30 και αποχώρησης: 15.30
Ώρα προσέλευσης: 08.00 και αποχώρησης: 16.00
Ώρα προσέλευσης: 08.30 και αποχώρησης: 16.30
Ώρα προσέλευσης: 09.00 και αποχώρησης: 17.00.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των Δήμων στα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 07.30 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.

Ειδικότερες ρυθμίσεις που καθιερώνουν περισσότερες ώρες εισόδου του κοινού την ημέρα εξακολουθούν να ισχύουν.

Ειδικά για τις ΔΟΥ, το πέρας εισόδου του κοινού ορίζεται στις 14.30, χωρίς να θίγεται η καθορισμένη ώρα έναρξης εισόδου.



Σχολεία χωρίς δασκάλους και τα βιβλία σε δόσεις!

undefined

Μόνο βέβαιο δεν είναι το ότι θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία. Ακόμη και αν το υπουργείο βρεί με μαγικό τρόπο λύση στα κενά, έρχεται απεργία και αν υποθέσουμε ότι και η απεργία λίγει δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα παιδιά θα έχουν βιβλία.

Ουσιαστικά μιλάμε για πλήρη αποδιοργάνωση της Παιδείας. Δεν φτάνει που προς το παρόν η πρόβλεψη είναι να προσληφθούν 600 εκπαιδευτικοί την ώρα που φεύγουν με σύνταξη 11.000, όλα δείχνουν ότι οι μαθητές εκτός από δασκάλους δεν θα έχουν ούτε βιβλία.
'Έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων με αποτέλεσμα πρώτα να πάρουν την ύλη που διδάσκεται στην αρχή και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Ποιοι θα τα μοιράσου όμως; Ήδη από τις 3 Αυγούστου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ όλα δείχνουν ότι στο χορό θα μπουν και οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων.


Αυξάνεται 3 μήνες η θητεία;

undefined


Ούτε λίγοι, ούτε πολλοί ... 22.000 άνδρες λείπουν απ' τις Ένοπλες Δυνάμεις και εν μέσω κρίσης είναι αδύνατη η πρόσληψη μονίμων.
Κάπως έτσι και παρά τα... “όχι, μεν αλλά” του υπουργού φαίνεται, σύμφωνα με το onalert ότι η αύξηση της θητείας είναι μονόδρομος.