Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Το ψυχαναγκαστικό φαγητό



Δύσκολα γεγονότα ζωής και έλεγχος του βάρους.

Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών μετρούν τις αλλαγές στο πρόγραμμα διατροφής των ανθρώπων που, αν και είναι φυσιολογικά άτομα και δεν παρουσιάζουν ψυχιατρικό ιστορικό, αποτυγχάνουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Τα ερευνητικά δεδομένα παρουσιάζουν μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην αδυναμία ελέγχου του βάρους και στα δύσκολα γεγονότα της ζωής -οι γυναίκες παρουσιάζουν μάλιστα υψηλότερα σκορ- είτε αυτά τα γεγονότα είναι τακτικά και αναμενόμενα από τον φυσιολογικό κύκλο της ζωής (εφηβεία, ώριμη ηλικία, γηρατειά, θάνατος), είτε έκτακτα (διαζύγιο, ταραγμένες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, αλλαγές στη δομή της οικογένειας, ανεργία, ασθένεια, ατυχήματα κ.λπ.).

Τα γεγονότα αυτά, αλλά και όλα όσα υποκειμενικά χαρακτηρίζει ένα άτομο ως δύσκολα, λειτουργούν ως «κεραυνός εν αιθρία», απορρυθμίζουν την καθημερινότητα, απειλούν τα σχέδια της ζωής, τον «χάρτη πλεύσης» στο παρόν και το μέλλον και απαιτούν επείγουσα ακόμη και κατεπείγουσα «απαίτηση» του οργανισμού να βρεθούν προσαρμογές στις νέες συνθήκες, προκειμένου να επιβιώσει σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

Συχνά, οι αμέτρητες συνηθισμένες συνδιαλλαγές και η ανιαρή καθημερινότητα μάς προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Όταν απορρυθμίζεται η ρουτίνα μας, δεν χάνουμε μόνο τις γνώριμες συνήθειες, χάνουμε και τον εαυτό μας, την κοινωνική μας ταυτότητα, την αίσθηση εκτίμησης και αυτοεκτίμησης.

Κίνδυνος και απάντηση του αμυντικού μηχανισμού


Σωματικός κίνδυνος: Ο οργανισμός αντιμετωπίζει τον σωματικό κίνδυνο με μια αυτόματη και ασυνείδητη νευροφυτική θύελλα, συχνά σωτήρια, καθώς προκαλεί ακαριαίες αντιδράσεις (π.χ. στην αποφυγή ενός τροχαίου).

Η απελευθέρωση γλυκόζης, αλλά και ινσουλίνης στο αίμα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού της κορτιζόλης, υπεύθυνης και για την επιβράδυνση του μεταβολισμού, αμινοξέων κ.λπ., βοηθούν στην απόκτηση της αναγκαίας ενέργειας για μια αποτελεσματική και εκτονωτική δράση. Παράλληλα, αυξάνεται η αίσθηση της πείνας, για την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας.

Συμβολικός κίνδυνος- τα άγχη της εποχής: Το αμυντικό χημικό σύστημα του οργανισμού θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κυριολεκτικά ατελές στον σύγχρονο άνθρωπο, που δεν έχει δομηθεί για να ξεχωρίζει τον πραγματικό κίνδυνο (σωματικό) από τον κοινωνικό, συμβολικό, φαντασιακό. Ενώ δηλαδή η σκέψη «τι θα γίνει αν δεν περάσω τις πανελλήνιες εξετάσεις» αποτελεί ένα άκυρο και άκαιρο σήμα κινδύνου, προκαλεί ακριβώς την ίδια χημική αντίδραση, με αυτήν που προκαλεί ένας πραγματικός κίνδυνος.

Ο σύγχρονος άνθρωπος υποφέρει περισσότερο από φανταστικούς κινδύνους: απώλειες σχέσεων, αποτυχίες, ματαιωμένες επιθυμίες, αδυναμίες, ασθένειες, απειλές κοινωνικής ταυτότητας, αίσθηση απειλής επιβίωσης κ.λπ. χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας ζωή.

Μικρές και μεγάλες δυσκολίες, μικρά κα μεγάλα «πένθη» ακόμα και για επικριτικά σχόλια στις διαπροσωπικές σχέσεις, αν και μπορούν να λυθούν με αλλαγές και προσαρμογές, διαιωνίζονται με διαρκή εκκρεμότητα και οι λύσεις εξαιτίας των δισταγμών από ανύπαρκτους κινδύνους κάποια αόριστης απώλειας αναβάλλονται.

Τα στρεσογόνα γεγονότα γεννιούνται πολύ πιο πριν την απώλεια ελέγχου του βάρους. Αρκετοί οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια στα προειδοποιητικά σημάδια μιας επερχόμενης δυσκολίας ή διστάζουν να διεκδικήσουν μια νέα ισορροπία με τις κατάλληλες προσαρμοστικές διεργασίες. Τότε το άγχος, ο φόβος, η απειλή παραμένουν ενεργά, προκαλώντας την ίδια συνεχή, αλλά και αδιέξοδη χημική ανταπόκριση και την αντίστοιχη αίσθηση πείνας.

Το ψυχαναγκαστικό φαγητό και η ανατροπή της ρουτίνας ζωής


Οι φαντασιακοί κίνδυνοι απειλούν να απορρυθμίσουν την καθημερινότητά μας. Όσο περισσότερο νιώθουμε τη ζωή μας εκτός ελέγχου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές μας η διατροφή μας να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Το συναισθηματικό φαγητό είναι η εξωτερίκευση του άγχους.

Έχει επίσης παρατηρηθεί, ότι η προσπάθεια ελέγχου των συναισθηματικών επιπτώσεων, λόγω των περιστάσεων, δημιουργεί μια παράδοξη επιθυμία να κερδίσει κάποιος βάρος, αναστέλλοντας τον έλεγχο που μέχρι τώρα ασκούσε.

Φαίνεται πως όταν χάνουμε τις καθημερινές αμέτρητες συνδιαλλαγές, την «ανιαρή» καθημερινότητά μας, όταν απορρυθμίζεται η ρουτίνα μας, δεν χάνουμε μόνο ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση, χάνουμε και τον εαυτό μας μπροστά στην φαινομενική αδυναμία να αλλάξουμε τα σχέδια ζωής, τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχαμε μέχρι τότε δομήσει, με αποτέλεσμα να χάνουμε και το νόημα της ζωής, την αίσθηση ικανοποίησης πως όλα πάνε καλά και σύμφωνα με τις προβλέψεις μας.

Η αναζήτηση παρηγοριάς στο συναισθηματικό φαγητό, το γνωστό μας «τσιμπολόγημα» αν και προέρχεται από τον μηχανισμό της πείνας, είναι η πιο συνηθισμένη και ασυνείδητη αντισταθμιστική «θεραπεία» στα εξωτερικά ερεθίσματα του άγχους και της ματαίωσης, λόγω της σημασίας που έχει η τροφή στην ανθρώπινη ζωή.

Καρδιοπαθείς και καύσωνας



Ιδιαίτερη προσοχή για άτομα υψηλού κινδύνου.

Κάθε καλοκαίρι οι καρδιοπαθείς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία υψηλότερα από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι κλιματολογικές μεταβολές έχουν συρρικνώσει την άνοιξη και το φθινόπωρο και το εύκρατο κλίμα παραχωρεί σταδιακά τη θέση του στο τροπικό. Έτσι, Ιούλιο μήνα παρατηρούμε υψηλές θερμοκρασίες, με καταιγίδες, βροχές και ανέμους έτσι που να απαλύνονται οι υψηλές θερμοκρασίες και να απομακρύνεται η πιθανότητα του επικίνδυνου καύσωνα που απειλεί τη ζωή του ανθρώπου, ιδιαίτερα του καρδιοπαθούς αλλά και γενικότερα του ανθρώπου που παίρνει φάρμακα του τύπου των αγγειοδιασταλτικών ή των διουρητικών.

Φέτος δεν φαίνεται να μας απασχολούν φαινόμενα καύσωνα, καθώς μάλιστα αναμένονται σύντομα να φυσήξουν μελτέμια. Όμως, καλό είναι να γνωρίζει ο καρδιοπαθής τι είναι καύσωνας και πώς θα τον αντιμετωπίζει.

Κατ’ αρχάς εάν αποφεύγει να κυκλοφορεί τις ώρες που ο καύσωνας είναι στο ζενίθ του - δηλαδή από 10:00-11:00 το πρωί μέχρι τις 4:00-5:00 το απόγευμα - αυτό είναι ένα ουσιαστικό μέτρο για να αποτρέψει τις παρενέργειες του καύσωνα.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το τι είναι καύσωνας. Καύσωνας δεν είναι κάθε υψηλή θερμοκρασία άνω των 35 βαθμούς Κελσίου. Οι περισσότερες αραβικές χώρες κάθε καλοκαίρι έχουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Καύσωνας θεωρείται κάθε υψηλή θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου όταν συνδυάζεται με υψηλή υγρασία και άπνοια. Όταν δημιουργούνται αυτές οι συνθήκες, το θερμορυθμιστικό σύστημα του ανθρώπου αποσυντονίζεται. Ο ιδρώτας λόγω της υγρασίας δεν μπορεί να εξατμιστεί κι έτσι το σώμα δεν μπορεί να αποβάλει θερμότητα και η θερμοκρασία του παραμένει υψηλή. Η θερμοκρασία του σώματος όχι μόνο δεν πέφτει, αλλά αντίθετα ανεβαίνει και μπορεί να φθάσει μέχρι και 41 βαθμούς Κελσίου, στο στάδιο της θερμοπληξίας.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα στη θερμοπληξία είναι τα ηλικιωμένα άτομα των οποίων το θερμορυθμιστικό σύστημα, λόγω αθηροσκλήρωσης, υπολειτουργεί. Σε προχωρημένα στάδια θερμοπληξίας, ο θερμόπληκτος είναι συγχυτικός και εμφανίζει όλα τα συμπτώματα μιας εγκεφαλοπάθειας (διαταραχή προσανατολισμού, τόπου και χρόνου, εμέτους κλπ.).

Επιρρεπείς σε θερμοπληξία, εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα, είναι όσοι παίρνουν αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά φάρμακα, δηλαδή οι άρρωστοι με καρδιακή ανεπάρκεια ή υπέρταση (πίεση) ή σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται ως άτομα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εμφάνιση πυρετού μετά από ηλιοθεραπεία, σε συνδυασμό με πονοκέφαλο ή σύγχυση είναι συμπτώματα θερμοπληξίας.

Για να ελαττώνεται η πιθανότητα θερμοπληξίας σε συνθήκες πραγματικού και όχι τηλεοπτικού καύσωνα θα πρέπει:

-Να κατοικούμε σε σπίτια με κλιματισμό ή να κάνουμε συχνά ντους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
-Να τρεφόμαστε με υγρές τροφές, να πίνουμε χυμούς ή άφθονο κρύο νερό.
-Θα πρέπει η ενδυμασία μας να είναι τα φαρδιά λευκά ρούχα που δεν απορροφούν άλλα αντανακλούν θερμότητα και φυσικά να αποφεύγουμε τις άσκοπες εξόδους, τις μεσημεριανές κυρίως ώρες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Φόβος για το Αλτσχάιμερ



Πολλοί θέλουν να εξεταστούν ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα.

Η ασθένεια που προκαλεί τον μεγαλύτερο φόβο στους ανθρώπους, μετά τον καρκίνο, είναι το Αλτσχάιμερ και πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να εξεταστούν, οι ίδιοι και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα άνοιας, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους ερευνητές.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Αλτσχάιμερ, αντικατοπτρίζουν την ανησυχία των πολιτών για την πιο κοινή μορφή άνοιας, το Αλτσχάιμερ, νόσος που πλήττει σχεδόν 36 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατες έρευνες διαπιστώνουν πως η νόσος αρχίζει να εξελίσσεται τουλάχιστον μία δεκαετία πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων και πολλοί επιστήμονες και ασθενείς υποστηρίζουν πως η εξέταση το νωρίτερο δυνατό θα παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των ασθενών και την προετοιμασία των οικογενειών για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η έρευνα έγινε μέσω τηλεφώνου σε 2.678 άτομα άνω των 18 στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό 85% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα συμβουλευόταν γιατρό εάν είχαν συμπτώματα σύγχυσης και απώλειας μνήμης και ποσοστό μεγαλύτερο του 94% δηλώνει πως θα ήθελε το ίδιο για την οικογένειά του.


Έρχεται το «ασφαλές τσιγάρο»




Ίδια αίσθηση, ίδια γεύση, ίδια ευχαρίστηση.

Το πρώτο «ασφαλές τσιγάρο» που θα προσφέρει την ίδια απόλαυση με το κλασικό τσιγάρο αλλά παράλληλα δεν θα προκαλεί προβλήματα στην υγεία και θα βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος, είναι γεγονός.

Η British American Tobacco (BAT) σε περίπου έναν χρόνο πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο «ασφαλές τσιγάρο», περισσότερο ένας «παροχές νικοτίνης» για τον οποίο μάλιστα ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή του βρετανικού υπουργείου Υγείας να βάλει τη «βούλα» του.

Όπως εξηγεί ο βρετανός εφευρέτης Αλεξ Ερν: «ουσιαστικά πρόκειται για μία μη ηλεκτρονική συσκευή εισπνοής, όμοια σε εμφάνιση με το τσιγάρο, η οποία θα ικανοποιεί όλες τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει η νικοτίνη και παράλληλα θα δίνει στον χρήστη την ακριβή αίσθηση του καπνίσματος. Η συσκευή δεν θα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, ούτε γήρανση του δέρματος».

Όπως ήταν φυσικό, θύελλα… βρετανικών αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η νέα αυτή ανακάλυψη αφού την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν κηρύξει πόλεμο στο τσιγάρο, κάποιοι ψάχνουν τους ασφαλείς αντικαταστάτες τους.
«Κυνικό» χαρακτηρίζει ο Μάρτιν Ντόκλερ, διευθυντής αντικαπνιστικής οργάνωσης, «το να ενθαρρύνεις κάποιος να καπνίζει».

Έντονες είναι οι επιφυλάξεις και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη συσκευή είναι ασφαλής αφού, ανάλογες όπως οι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι τσίχλες και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης δεν έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ασφαλή.



Ο τυφλοπόντικας που έχει ανοσία στον καρκίνο



Οι επιστήμονες «ξεκλείδωσαν» τη γενετική του δομή.

Ο επιστημονικός αγώνας για την ανακάλυψη του μυστικού της αιώνιας νιότης και υγείας έκανε ένα μικρό βήμα μπροστά μέσω της χαρτογράφησης του γενετικού υλικού του γυμνού τυφλοπόντικα της ανατολικής Αφρικής.

Πρόκειται για ένα τρωκτικό με εντυπωσιακές ιδιότητες καθώς ζει για 30 χρόνια, δηλαδή επτά φορές περισσότερο από τους συνηθισμένους αρουραίους ενώ παράλληλα φαίνεται πως έχει πλήρη ανοσία στον καρκίνο.

Η γενετική αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και έχει σκοπό να μαζευτούν πληροφορίες σχετικά με το τι είναι αυτό που κάνει τον οργανισμό των συγκεκριμένων ζώων τόσο ανθεκτικό.


Προστατευθείτε από τη θερμοπληξία



Πάρτε τα μέτρα σας για να γλυτώσετε από τον καύσωνα.

Στον άνθρωπο δημιουργείται το αίσθημα του ψύχους όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, και αντιθέτως το αίσθημα του καύσωνα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή.

Το εύρος διακύμανσης των τιμών της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας, και της κίνησης του αέρα όταν εξετάζονται πάντα σε ένα καλό συνδυασμό με την καλή ψυχική διάθεση, την άνεση και την αποδοτικότητα του ατόμου, καλείται ζώνη ευεξίας ή ζώνη ευφορίας.

Η ζώνη ευεξίας χαρακτηρίζεται από τις εξής τιμές:

• Θερμοκρασία: καλοκαίρι 22ο C έως 26ο C
• Χειμώνας 18ο C έως 22ο C
• Υγρασία: 40% έως 60%
• Κίνηση του αέρα: Ο όγκος του αέρα ενός κλειστού χώρου θα πρέπει να ανανεώνεται 1 έως 3 φορές / ώρα

Όταν οι αποκλίσεις από το εύρος διακύμανσης των τιμών της ζώνης ευεξίας είναι μικρές, είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό χάρη στην ικανότητα προσαρμογής και τους προστατευτικούς μηχανισμούς που διαθέτει.

Όταν όμως οι αποκλίσεις είναι μεγάλες ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί και εμφανίζονται παθολογικές καταστάσεις ακόμη και ο θάνατος.

Θερμοπληξία: Όταν το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει θερμότητα, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, της αυξημένης σχετικής υγρασίας και της απουσίας της κίνησης του αέρα του περιβάλλοντος, εμφανίζεται βαριά νοσηρή κατάσταση η οποία ονομάζεται θερμοπληξία.

Στις ελαφρές περιπτώσεις το άτομο εμφανίζει κεφαλαλγία, μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία του, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, αυξημένη εφίδρωση, ερυθρότητα στο πρόσωπο, και λιποθυμία. Σε βαρύτερες καταστάσεις παρατηρείται θερμοκρασία 40-41ο C, ηλεκτρολυτική διαταραχή, παραλήρημα, απώλεια συνείδησης, κώμα, ακόμα και θάνατος.

Παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την πρόκληση θερμοπληξίας είναι η βαριά μυϊκή εργασία, η βαριά ενδυμασία, η υπερκατανάλωση τροφής, η παχυσαρκία και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Πρόληψη

Συνιστάται η αποφυγή άσκοπης, και πολύωρης παραμονής και εργασίας στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια ημερών που χαρακτηρίζονται από νηνεμία, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Αν παρόλα αυτά είναι αναπόφευκτη η εργασία μας στο ύπαιθρο, φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά διαλείμματα και να ξεκουραζόμαστε σε σκιερά μέρη, να πίνουμε νερό, και να καταναλώνουμε αλμυρή τροφή ώστε να αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε μέσω της εφίδρωσης. Φροντίζουμε πάντα να φορούμε ελαφριά ρούχα τα οποία διευκολύνουν την εφίδρωση.

Η παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί θερμοπληξία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή τους, δηλαδή η μεταφορά του ατόμου σε σκιερό και δροσερό μέρος, απομάκρυνση των ενδυμάτων, ράντισμα του σώματος με δροσερό νερό, πόση άφθονων υγρών, και επικοινωνία με ιατρό.

Στους χώρους εργασίας είναι η επιβεβλημένο από τον νόμο, οι εργοδότες να μεριμνούν για τον κλιματισμό των κλειστών χώρων εργασίας, και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα, αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας που ενδείκνυνται για εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

Στόχος η επιπλέον μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης




Σερ εφαρμογή η θετική λίστα από το υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιδιώκει το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή, για πρώτη φορά, της θετικής λίστας φαρμάκων.

Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για τη θετική λίστα φαρμάκων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή συμπεριλαμβάνονται και αρκετά γεννόσημα-αντίγραφα φάρμακα με στόχο να μειωθούν μεσοσταθμικά περισσότερο οι τιμές των φαρμάκων που τελικά θα μπουν στη θετική λίστα.

Όπως έγινε γνωστό, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν 10 ημέρες διορία, για να ζητήσουν να ενταχθούν κάποια από τα φάρμακά τους στη θετική λίστα, αρκεί να δεχτούν ότι οι τιμές τους δεν θα υπερβαίνουν τις τιμές αναφοράς που θα ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. Το επιπλέον ποσό θα αποδοθεί με τη μορφή rebate από τις φαρμακευτικές πίσω στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η λίστα με τα 89 ακριβά φάρμακα μεγαλώνει, καθώς στο εξής θα περιλαμβάνει 130 σκευάσματα.

Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2012, από τα 9,5 δισ. ευρώ στα 2,4 δισ. ευρώ, όσα ήταν δηλαδή και το 2004.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει πίσω τα χρήματα του», τόνισε με έμφαση ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι όπως τον έχει ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Ο όγκος της συνταγογράφησης είναι το πρόβλημα, αυτό παίζει και τον πιο σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της δαπάνης, γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως έγινε σήμερα σαφές, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να προχωρήσουν στην εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, τα οποία θα λειτουργούν πλέον Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα καθώς και Σάββατο.
Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», έγινε ακόμη γνωστό ότι θα κατατεθεί, εκτός από την τροπολογία που επιτρέπει την πώλησή του, μία εναλλακτική πρόταση από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να είναι συνιδιοκτήτες ιδιώτες και να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία.


Το αλκοόλ εντείνει το στρες



Αντίθετα με την άποψη πως είναι… χαλαρωτικό.

Αν και πολλοί πιστεύουν πως με ένα ποτάκι μπορούν να χαλαρώσουν, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το αλκοόλ όχι μόνο δεν μας χαλαρώνει, αλλά εντείνει το στρες. Και το χειρότερο είναι πως όταν πίνουμε σε κατάσταση στρες, χρειαζόμαστε περισσότερο αλκοόλ για να μας «πιάσει».

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η σχέση αλκοόλ και στρες είναι αμφίδρομη: το μεν αλκοόλ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο οργανισμός το στρες, το δε στρες αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό.

Επακόλουθο αυτής της αλληλεπίδρασης είναι πως όσοι έχουν στρες και στρέφονται στο αλκοόλ για να χαλαρώσουν, αφ’ ενός πρέπει να πιουν περισσότερο απ’ ό,τι αν ήταν ήρεμοι για να τους επηρεάσει, αφ’ ετέρου το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρατείνουν και να εντείνουν το στρες τους.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical & Experimental Research», όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με στρεσογόνα γεγονότα ενεργοποιείται μία αλληλουχία σωματικών και συναισθηματικών αντιδράσεων, η οποία συνεχίζεται και μετά το στρεσογόνο γεγονός.

«Λ.χ., η αύξηση του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης, η παραγωγή της ορμόνης του στρες (της κορτιζόλης) και η ανάπτυξη αισθημάτων έντασης και αρνητικής ψυχικής διάθεσης, εκδηλώνονται, κορυφώνονται και υποχωρούν με διαφορετικό ρυθμό», γράφουν η δρ Έμμα Τσάιλντς και οι συνεργάτες της.

«Αναλόγως με το στάδιο του στρες στο οποίο θα γίνει η κατανάλωση του αλκοόλ, επηρεάζεται και κάποιος μηχανισμός αντίδρασης στο στρες».

Η σχετική μελέτη έγινε σε 25 υγιείς άντρες, που διεκπεραίωσαν μια στρεσογόνο δραστηριότητα (να δώσουν μια σοβαρή ομιλία μπροστά σε ακροατήριο) και μία μη στρεσογόνο, ώστε να γίνουν συγκρίσεις των αντιδράσεών τους.
Μετά από κάθε δραστηριότητα, έγινε σε 11 από τους εθελοντές ενδοφλέβια έγχυση υγρού που περιείχε ποσότητα αλκοόλ ίση με αυτή που ανευρίσκεται σε δύο ποτά. Η έγχυση έγινε στους μέσα σε 1 λεπτό από την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, ενώ 30 λεπτά αργότερα έγινε νέα έγχυση υγρού που περιείχε ανενεργό ουσία.

Στους υπόλοιπους 14 άντρες έγινε το αντίστροφο: πρώτα η έγχυση της ανενεργού ουσίας και 30 λεπτά αργότερα έγχυση αλκοόλ.

Ταυτοχρόνως, γίνονταν στους εθελοντές εξετάσεις, ώστε να αξιολογηθεί το επίπεδο του άγχους, της διέγερσης και της λαχτάρας τους για περισσότερο αλκοόλ, καθώς και ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή τους πίεση και η κορτιζόλη στο σάλιο τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, το αλκοόλ μείωνε την παραγωγή της κορτιζόλης και παρέτεινε τα αισθήματα έντασης, ενώ το στρες από την πλευρά του μείωνε τις ευχάριστες επιδράσεις του αλκοόλ ή αύξανε την λαχτάρα για περισσότερο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το αλκοόλ επιδεινώνει την αντιμετώπιση του στρες, ενώ το στρες αδρανοποιεί κατά κάποιο τρόπο το αλκοόλ, με συνέπεια να μην μας «πιάνει», καταλήγουν οι ερευνητές.

Μαργαρίνη ή βούτυρο;



Η πιο υγιεινή επιλογή!
Οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες είναι μακροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα σε καθημερινή βάση στη διατροφή μας.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 30% της ενέργειας που προσλαμβάνουμε καθημερινά είναι καλό να προέρχεται από λιπαρά ενώ το 20% από τα λεγόμενα «καλά λιπαρά».

«Καλά λιπαρά» στη διατροφή του ανθρώπου, θεωρούνται τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα -βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο, σε άλλα έλαια και στις μαργαρίνες, ενώ τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα, θεωρούνται «κακά λιπαρά» (βρίσκονται κυρίως σε ζωικά και τηγανιτά λίπη).

Οι μαργαρίνες αποτελούν σημαντική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα) κάποια από τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει και μπορεί να τα πάρει μόνο μέσω της διατροφής. Είναι πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Ε, Α και D, που έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα (βιταμίνη Ε), συμβάλλει στη δημιουργία των κυττάρων, καθώς και στην καλή λειτουργία της όρασης (βιταμίνη Α), ενώ η D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των οστών. Επίσης, η μαργαρίνη δεν περιέχει υδρογονωμένα/trans λιπαρά και έχει χαμηλή ποσότητα αλατιού.

Γι’ αυτό οι μαργαρίνες είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το βούτυρο (συμπεριλαμβανομένου και του βουτύρου για επάλειψη και των μιγμάτων βουτύρου), καθώς το βούτυρο είναι ζωικό προϊόν και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Διεθνείς οργανισμοί, όπως η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association - AHA) και το Αυστραλιανό Ίδρυμα Καρδιολογίας (Australian Heart Foundation) συστήνουν τη «χρήση μαργαρίνης αντί ζωικού βουτύρου».

Άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο μπορεί να μειωθεί με μερική αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από πολυακόρεστα και χαμηλή πρόσληψη trans λιπαρών. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι η αντικατάσταση του βουτύρου από μαργαρίνη είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 30% του κινδύνου για θάνατο από στεφανιαία νόσο.

Οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες μπορούν, να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο και οι ειδικοί συνιστούν την πιο συχνή χρήση ελαιολάδου και μαργαρίνης συγκριτικά με άλλα λίπη. Παρακάτω σας παραθέτουμε τρόπους για να εντάξετε αυτές τις λιπαρές τροφές στη διατροφή σας:

-Μειώστε και αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά με πολυακόρεστα. Περιορίστε επίσης την πρόσληψη trans λιπαρών, αντικαθιστώντας π.χ. το βούτυρο με μαργαρίνη

-Τρώτε ένα καλό πρωινό που να περιέχει μαργαρίνη για επάλειψη στο ψωμί π.χ.1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη και μέλι και 1 ποτήρι γάλα 1-2% λιπαρά

-Στα διάφορα είδη κέικ ή άλλα σπιτικά γλυκά (π.χ. τσουρέκι, καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο, κορμός κ.ά.) χρησιμοποιήστε μαργαρίνη αντί για βούτυρο.

-Σε κάποια φαγητά, όπως ο πουρές, το ριζότο, τα μακαρόνια, οι κρέπες χρησιμοποιήστε μαργαρίνη αντί για βούτυρο.

-Χρησιμοποιήστε μαργαρίνη σε διάφορες συνταγές ορεκτικών όπως: στο γαρνίρισμα στα καναπεδάκια Ροκφόρ, στα καναπεδάκια με χαβιάρι- γαρίδες- σολομό- τυριών, στη γεμιστή πατάτα κ.ά.

-Χρησιμοποιήστε τη μαργαρίνη σε διάφορες συνταγές για σπιτικές πίτες: κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, μακαρονόπιτα, πρασόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, κ.ά.

-Χρησιμοποιήστε τη μαργαρίνη σε διάφορες συνταγές για σπιτικές σούπες: κοτόσουπα, κρεατόσουπα, μανιταρόσουπα, χορτόσουπα κ.ά.

-Στα διάφορα σάντουιτς ή τοστ χρησιμοποιήστε μαργαρίνη, αντί για βούτυρο

-Φτιάξτε ποπ κορν ή άλλα σπιτικά σνακ με μαργαρίνη

Οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες είναι πολύ καλή φυσική πηγή των απαραίτητων πολυακόρεστων ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για τη δόμηση και την ομαλή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και για την πρόληψη των δυσλιπιδαιμιών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μαργαρίνης για επάλειψη στο ψωμί (ή για άλλη χρήση), αντί για ζωικό βούτυρο.

Επίσης, οι διατροφικές συστάσεις αναφέρουν συχνά τις φυτικές μαργαρίνες, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στην υγιεινή διατροφή και στην προστασία της καρδιάς.

Το παθητικό κάπνισμα απειλεί την ακοή!



Οι επιστήμονες προειδοποιούν.

Μια νέα έρευνα έρχεται και πάλι να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους παθητικούς καπνιστές. Συγκεκριμένα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ακοής.

Η πάθηση ονομάζεται νευροαισθητήρια βαρυκοΐα και σχετίζεται κυρίως με την περιοχή του κοχλία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το παθητικό κάπνισμα δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή προκαλώντας προβλήματα στην αίσθηση της ακοής κυρίως στους εφήβους.

Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν ποικίλλουν. Από απλή δυσκολία κατανόησης του προφορικού λόγου μέχρι μειωμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε σχολείο και πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τον δρ. Michael Weitzman, συγγραφέα της μελέτης, «πρόκειται για είδος απώλειας ακοής που συνήθως παρουσιάζεται είτε στις γηραιότερες ηλικίες είτε σε παιδιά γεννημένα με εγγενή κώφωση».

Η ομάδα του κ. Weitzman μελέτησε πάνω από 1.500 περιπτώσεις εφήβων, ηλικίας από 12 έως 19 ετών, οι οποίοι πέρασαν από λεπτομερή τεστ ακοής συνδυασμένα με εξετάσεις αίματος σχετικές με τη χημική ουσία κοτινίνη, παράγωγο της σωματικής επεξεργασίας της νικοτίνης.

Έτσι λοιπόν παρατηρήθηκε ότι, όσοι έφηβοι είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροαισθητήρια βαρυκοΐα.

«Τα πάσχοντα παιδιά είναι πιθανόν να δυσκολεύονται να καταλάβουν όσα λέγονται μέσα στην τάξη και να αφαιρούνται συχνά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί λανθασμένα να διαγνωστούν θετικοί σε κάποια διαταραχή ελειμματικής προσοχής».


Εθελοντική αιμοδοσία στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου



Θα πραγματοποιηθεί στις 18 Αυγούστου.

Εθελοντική αιμοδοσία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του πρώην δημαρχείου της Αγίας Βαρβάρας στις 18 Αυγούστου από τις 17:30 ως τις 20:30.

Οι αιμοληψίες θα γίνουν με τη βοήθεια της κινητής μονάδας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Διοργανωτές είναι ο «Αιματοκρήτης», ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Θωμά, ο δήμος Γορτύνας, ενορίες και φορείς της περιοχής.


Τέλος στις εξαντλητικές δίαιτες



Ήρθε το μάνγκο που… αδυνατίζει.

Αδυνατίσμα express υπόσχεται το αφρικάνικο μάνγκο και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Φρένο στις εξαντλητικές δίαιτες βάζουν οι ΗΠΑ, αφού ανακάλυψαν το μάνγκο που αδυνατίζει. Το εξωτικό φρούτο, γνωστό και ως αφρικανικό μάνγκο, έχει σαρώσει σε πωλήσεις στην Αμερική, ειδικά σε άτομα με περιττά κιλά.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Lipids in Health and Disease», οι άνδρες και οι γυναίκες που εισήγαγαν το αφρικάνικο μάνγκο στην καθημερινή διατροφή τους, με τη συμπλήρωση 28 ημερών έχασαν 3.990% περισσότερο βάρος από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Πέρα από την απώλεια βάρους, οι εθελοντές που παίρνουν εκχύλισμα του φρούτου αυτού 30 λεπτά πριν από τα γεύματά τους, έχασαν ένα εκπληκτικό μέσο όρο 6,1 εκατοστών από την περίμετρο της μέσης τους, καθώς και 1,8 ίντσες (4,6 εκατοστά) από τα ισχία τους, ενώ παράλληλα σημειώθηκε σημαντική πτώση στα επίπεδα της χοληστερόλης LDL, των τριγλυκεριδίων και στα επίπεδα της γλυκόζης.

Η μελέτη δείχνει ότι είναι απόλυτα ασφαλές αφού μειώνει την LDL χοληστερόλη και την επικίνδυνη τριγλυκερίτιδα 1 καθώς και αποτελεσματικό, αφού μόλις σε ένα μήνα τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα φρούτο που συμπληρώνει το τρίπτυχο της επιτυχίας: ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και προσιτή τιμή!


Μικρο-καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων



Καθυστερήσεις και πάλι σε αρκετούς δήμους της χώρας είχαμε στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων. Ενώ σε μερικούς δήμους είχαμε ήδη καταβολή από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σε άλλους δεν έχει γίνει ακόμα καταβολή. Ευθύνη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και η σύσταση και στελέχωση ακόμα (από την αρχή του χρόνου) των κατά τόπους διευθύνσεων πρόνοιας ανά νέο καλλικρατικό δήμο. Σε άλλες περιπτώσεις η καθυστέρηση υπάρχει και λόγω της μη αποστολής ολόκληρου του ποσού που απαιτούταν για την πλήρη καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους. Σίγουρα πάντως ευθύνη δεν φέρουν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών και διεύθυνσης πρόνοιας που αυτήν την φορά είχαν έτοιμες τις λίστες και τις επιταγές με τα επιδόματα από μέσα Ιούνη.

Ευτυχώς τα προβλήματα λύθηκαν και σιγά σιγά εδώ και μέρες γίνεται η καταβολή. Από βδομάδα για παράδειγμα (26 του μήνα) ξεκινά η καταβολή στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ η αποστολή των επιταγών έχει ήδη αρχίσει. Λίγη υπομονή λοιπόν και θα 'ρθουν τα λεφτά.

Όμως αλλαγές έρχονται και στον τρόπο καταβολής. Όπως είχαμε γράψει και στο ακόλουθο άρθρο (δυο μήνες πριν) Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, διαδικασία καταβολής και πληρωμής των επιδομάτων θα περάσει στις τράπεζες από τα ταχυδρομεία. Όπως είχε πει τότε αρμόδιος υπάλληλος:  "Από το 2011 θα αλλάξει το σύστημα καταβολής. Προσωρινά πάμε με το παλιό αλλά θα μεταβούμε στο νέο." Ποιο είναι αυτό; Μα η καταβολή των επιδομάτων μέσω κατάθεσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς...

Όσοι δήμοι λοιπόν δεν έχουν κάνει ακόμα την μετάβαση στο νέο σύστημα, κάνουν κινήσεις και συνεννοούνται μέσω των προϊσταμένων των διευθύνσεων πρόνοιας, η κάθε μια διεύθυνση με ανάλογη τράπεζα, ώστε να τους δώσουν εντολή και ειδοποιητήρια στους δικαιούχους των επιδομάτων να προσέλθουν στις τράπεζες, για να ανοίξουν λογαριασμό και να τον δώσουν στην πρόνοια, ώστε από εδώ και στο εξής να καταβάλλεται μέσω αυτού το επίδομα. Σίγουρα πάντως  δεν πρέπει να ανησυχούν οι δικαιούχοι και η κάθε διεύθυνση πρόνοιας θα ειδοποιήσει τους δικαιούχους των επιδομάτων που καταβάλει.

Νότης

Διατροφικός «τρόμος» στην Ιαπωνία



Αυξημένος ο κίνδυνος ύπαρξης μολυσμένου κρέατος
.
Οι ανησυχίες σχετικά με την μόλυνση βοδινού κρέατος από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, εξαπλώνονται στη χώρα, έπειτα από την αποκάλυψη σήμερα ότι περισσότερα από 400 βοοειδή από 7 αγροκτήματα της πληγείσας περιοχής μεταφέρθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας αφού είχαν καταναλώσει μολυσμένο χορτάρι.

Συνολικά 411 βοοειδή της πληγείσας περιοχής μεταφέρθηκαν σε έξι άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και το Τόκιο, μεταξύ της 28ης Μαρτίου και της 6ης Ιουλίου, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αρχές.

Μέχρι σήμερα οι ιαπωνικές αρχές γνώριζαν ότι το κρέας από 132 ζώα που είχαν καταναλώσει μολυσμένο με υψηλά επίπεδα καισίου χορτάρι είχαν μεταφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 36, από τις συνολικά 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας, έχει μεταφερθεί κρέας που προέρχεται από ζώα που είχαν μολυνθεί. Μολυσμένο κρέας έχει καταναλωθεί, όπως φαίνεται, σε 31 επαρχίες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Τα σουπερμάρκετ του Τόκιο έχουν τοποθετήσει επιγραφές που προειδοποιούν τους καταναλωτές για τον κίνδυνο ύπαρξης μολυσμένου κρέατος.

Οι αρχές του Τόκιο είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν συγκέντρωση καισίου 650 μπεκερέλ ανά κιλό, έναντι του εγκεκριμένου ορίου των 500 μπεκερέλ, σε βοδινό κρέας που παραδόθηκε στην πρωτεύουσα.

Έπειτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη εγκαθιδρύσει ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου της ραδιενέργειας στα τρόφιμα και τεστ πραγματοποιούν οι νομαρχιακές και οι δημοτικές αρχές.


«Πράσινο φως» σε θεραπεία για το μελάνωμα



Πολύ θετικά αποτελέσματα από τη χορήγηση της ιπιλιμουμάμπης.

Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ιπιλιμουμάμπη για τη θεραπεία του προχωρημένου μελανώματος σε ενηλίκους που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Bristol-Myers Squibb.

Η ιπιλιμουμάμπη, μία καινοτόμος ανοσοθεραπεία, κατέδειξε μακροχρόνια επιβίωση στη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο μελάνωμα.

Σύμφωνα, με την καμπύλη επιβίωσης, τα εκτιμώμενα ποσοστά επιβίωσης του 1ου και του 2ου χρόνου για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ιπιλιμουμάμπη ήταν 46% και 24% αντίστοιχα έναντι 25% και 14% του σκέλους σύγκρισης, με μερικούς ασθενείς να επιβιώνουν για 3 με 4 χρόνια.

«Με την έγκριση της ιπιλιμουμάμπης οι γιατροί έχουν μία σημαντική νέα επιλογή να προσφέρουν σε ασθενείς τους με μεταστατικό μελάνωμα. Πρόκειται για μία δυνατότητα παράτασης της επιβίωσης όχι απλά για μερικούς μήνες, αλλά ενδεχομένως για 3 με 4 χρόνια για κάποιους από τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για μεταστατικό μελάνωμα», σχολιάζει ο Καθηγητής Alexander Eggermont, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Gustave Roussy, Παρίσι, Γαλλία. Υπάρχει ελπίδα ότι ο καινοτόμος μηχανισμός δράσης της ιπιλιμουμάμπης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συνιστώμενη ολοκληρωμένη θεραπεία με ιπιλιμουμάμπη (3 mg/kg) περιλαμβάνει 4 εγχύσεις σε διάστημα τριών μηνών, θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα για το οποίο έχει ληφθεί προηγούμενη θεραπεία. Αυτό αποτελεί παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αποδέσμευσης της δύναμης ανταπόκρισης του ίδιου του ανοσοποιητικού μας συστήματος».

Το μελάνωμα είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) και βρίσκονται στο δέρμα. Το μεταστατικό μελάνωμα παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος επεκτείνεται πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος ή άλλες περιοχές του σώματος. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν ενεργά την εποπτεία από το ανοσοποιητικό σύστημα επιτρέποντας στους όγκους να επιβιώσουν.

Το μελάνωμα είναι κυρίως ιάσιμο όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί μία από τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου με 75% των πασχόντων να πεθαίνουν εντός ενός έτους. Λόγω της πολύ κακής πρόγνωσης και της έλλειψης αποτελεσματικών θεραπειών εξακολουθεί να υφίσταται μία σημαντική ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.

Αντίθετα με τους περισσότερους άλλους συμπαγείς όγκους, το μελάνωμα προσβάλλει νεότερα, μέσης ηλικίας άτομα. Η διάμεση ηλικία κατά τη διάγνωση του μελανώματος είναι 57 και η διάμεση ηλικία κατά το θάνατο είναι 67.