Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Σύγχρονη επιδημία το άσθμα



Περιορίζει τις κοινωνικές δραστηριότητες των ασθενών

Το βρογχικό άσθµα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτοµα πάσχουν και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Στη χώρα μας περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες έχουν άσθµα.

Το άσθμα, επισημαίνει ο Δημήτρης Γκιουλέκας, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Α.Π.Θ. χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη επιδημία αφού η συχνότητά του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.

Ο κ.Γκιουλέκας επισημαίνει ότι το άσθµα είναι χρόνιο νόσηµα με εξάρσεις και υφέσεις. Τα συμπτώματα επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, -πολύ συχνά παιδιά ή νεαροί ενήλικες -δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν μέρες από την δουλεία τους ή το σχολείο τους. Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθµα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.

Με την κατάλληλη όµως φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, το βρογχικό άσθµα µπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει µια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισµό των δραστηριοτήτων του.

Σύµφωνα µε τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Θεραπεία του Άσθµατος (GINA), προκειμένου να αποφασιστεί η θεραπευτική αγωγή πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η σταδιοποίηση του Άσθματος και ανάλογα µε το στάδιο βαρύτητας να χορηγηθεί το ανάλογο θεραπευτικό σχήμα.

Σήµερα, υπάρχει και στην Ελλάδα διαθέσιµο ένα έγκυρο και απλό ερωτηματολόγιο, το Τεστ Ελέγχου του Άσθµατος (Asthma Control Test), με το οποίο κάθε ασθενής με άσθµα μπορεί απαντώντας σε πέντε απλές ερωτήσεις σε συνεργασία με τον ιατρό του να εκτιµήσει πόσο καλά ελέγχει το άσθµα του.

Η διάγνωση του βρογχικού άσθµατος βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού όπως είναι η Σπιρομέτρηση, η ροοµέτρηση και η οξυμετρία. Ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθµατος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθµιστικών και ανακουφιστικών φαρµάκων.

Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθµα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορµονικές αλλαγές, ορισμένα φάρµακα και τροφές).

Το άσθµα είναι μία νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και επιβαρύνει οικονοµικά τις υπηρεσίες υγείας. Στοιχεία από διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο κόστος του άσθµατος στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στα 18 δις ευρώ. Το κόστος αυτό αφορά, κατά κύριο λόγο, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης ενώ η φαρμακευτική θεραπεία αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους. Το ετήσιο κόστος κόστος αντιμετώπισης της πάθησης στη χώρα μας φαίνεται να αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ.

Απαιτείται λοιπόν έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική παρέµβαση στο άσθµα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον έλεγχο της νόσου και κατ’ επέκταση την ελάττωση του κόστους υγείας. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργός προσπάθεια όλων μας θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητα ζωής για όλα τα άτοµα με άσθµα αδιακρίτως.

Στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν Πνευμονολογικού Ελέγχου (εξετάσεις Σπιρομέτρηση, Οξυμετρία, ανίχνευση IgE) σε συμπολίτες μας που υποφέρουν από άσθμα αλλά και σε φυσιολογικά άτομα που θέλουν να εξετασθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 (10.00 π.μ. - 14.00 μ.μ.) για να υποβληθούν στις παραπάνω εξετάσεις. Πληροφορίες καθημερινά 08:00 π.μ. - 18:00 μ.μ. στο 2310-372760.

Πηγή: health.in.gr

Καλοί γονείς, αποτυχημένοι εραστές



Όταν το ζευγάρι χάνει τις ισορροπίες

Το μοντέλο της ελληνικής οικογένειας υπήρξε επί πολλές γενεές απόλυτα παιδοκεντρικό. Κύριος στόχος του γάμου ήταν η απόκτηση και το μεγάλωμα των παιδιών, στο οποίο αφιερώνονταν και οι δύο γονείς με τη βοήθεια και τη συνδρομή των παππούδων.

Η απόκτηση μικρού αριθμού παιδιών, εξυπηρετούσε τη δυνατότητα περισσότερων παροχών προκειμένου οι γονείς να κάνουν τα παιδιά τους άξιους, ικανούς και πετυχημένους πολίτες.

Η φροντίδα αυτή μεγιστοποιήθηκε στη διάρκεια των δύο τελευταίων γενεών με εντυπωσιακή αύξηση των παροχών. Στη μέση αστική τάξη και την καλή ανατροφή των παιδιών προστέθηκαν νταντάδες, καθηγητές ξένων γλωσσών, γυμναστές, δάσκαλοι χορού και ιδιαίτερα μαθήματα. Είναι συζητήσιμο ωστόσο, αν αυτές οι παροχές οδήγησαν στην παραγωγή ικανότερων και ευτυχέστερων παιδιών, όπως αναφέρει και στο άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα» ο επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας, σεξολόγος και διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, Ζήσης Παπαθανασίου.

Αυτή η πορεία της ελληνικής οικογένειας, οδήγησε τα ζευγάρια να λειτουργούν πιο εγωιστικά, αφού προσπαθούν να κυνηγήσουν τη δική τους ευτυχία μέσα από μια ποιοτική συντροφική και σεξουαλική σχέση.

Το ενδιαφέρον για γονιμότητα μετατοπίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και πολλές φορές ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου ή καταργείται με τη διάλυση της σχέσης.

Παρατηρείται ακόμα η εμφανής δυσκολία που έχουν οι Έλληνες να παίζουν συγχρόνως και με την ίδια επιτυχία το ρόλο του εραστή, του συζύγου, του γονιού, του συντρόφου, και του πετυχημένου επαγγελματικά ανθρώπου.

Ας μη ξεχνάμε ότι η γενιά που μεγαλώνει σήμερα παιδιά είναι η δεύτερη γενιά εργαζόμενων γυναικών- στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να είναι η δέκατη ή η εικοστή.


Χαμηλός δείκτης νοημοσύνης λόγω παρασιτοκτόνων



Το αποδεικνύουν τρεις διαφορετικές έρευνες!

Σε μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση των εγκύων σε μεγάλες ποσότητες παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή γεωργία.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν τρεις διαφορετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική καλύπτοντας τη χρονική περίοδο σχεδόν μιας δεκαετίας μελετώντας τις αντιδράσεις περίπου 1.000 παιδιών ηλικίας έως εννέα ετών.

Οι επιστήμονες μέτρησαν στα ούρα και το αίμα τόσο των εγκύων όσο και των παιδιών που γεννήθηκαν από αυτές τα ίχνη των οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι όσο περισσότερο είχαν εκτεθεί οι έγκυες σε παρασιτοκτόνα, τόσο μικρότερος ήταν, μετά από μερικά χρόνια, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών τους και τόσο χειρότερη η μνήμη τους, με συνέπειες για τις σχολικές επιδόσεις τους.

Αιτία αυτής της επιρροής, σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων είναι η ευαισθησία του εγκεφάλου των εμβρύων στις χημικές ουσίες του περιβάλλοντος κατά τη φάση της διαμόρφωσής του.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση των οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί συστήνουν καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί για τους πεζούς με απώλεια όρασης

Στο όνομα μιάς αναβαθμισμένης οδηγικής κουλτούρας που σέβεται τα δικαιώματα των πεζών

Χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις διατυπωμένες από την εθνική ομοσπονδία τυφλών



Με μιά πληρέστατη σειρά προτάσεων στα πλαίσια της διαβούλευσης του υπουργείου υποδομών, μεταφορών και δικτύων για την “αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών σε υποψήφιους οδηγούς”, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) ορίζει τα “αυτονόητα” της οδηγικής επάρκειας και κουλτούρας που διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των ατόμων με απώλεια όρασης.

Η παρέμβαση της ΕΟΤ που έγινε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κινητικότητας -Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κινείται σε δύο συμπληρωματικές κατευθύνσεις. Αφενός σε προτάσεις για την εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών, αφετέρου σε προτάσεις για την εξέτασή τους. Οι εκπαιδευτικού περιεχομένου γνώσεις που σύμφωνα με την ΕΟΤ είναι απαραίτητοι αφορούν την παράνομη στάθμευση και τον τρόπο λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών. Σε ότι αφορά την εξέταση , η ΕΟΤ προτείνει την ένταξη στην εξεταζόμενη ύλη κάποιων βασικών ερωτήσεων, η γνώση της απάντησης των οποίων συνεπάγεται κουλτούρα προστασίας του δικαιώματος του τυφλού στην ασφαλή μετακίνηση. Συγκεκριμένα:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

1.ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
1α. Στις γωνίες των διασταυρώσεων.
Τα άτομα με πρόβλημα όρασης, είτε διασχίζουν διασταυρώσεις χωρίς φανάρια, είτε διασταυρώσεις με φανάρια, χρησιμοποιούν την κίνηση του παράλληλου με εκείνους δρόμου. Για το λόγο αυτό, όπως και για να μπορούν να γίνονται αντιληπτοί από τους οδηγούς, ιδιαίτερα όταν τα αυτοκίνητα θέλουν να μπουν στο δρόμο που προτίθεται να διασχίσει το άτομο με πρόβλημα όρασης, τα τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα πρέπει να βρίσκονται στη γωνία της διασταύρωσης. Το παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο στη γωνία εμποδίζει, τόσο τον οδηγό όσο και τον πεζό, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και των δύο.
1β. Στο ύψος των στάσεων των λεωφορείων ή τρόλεϊ.
Το άτομο με πρόβλημα όρασης, πρέπει να βρίσκει με το μπαστούνι το στέγαστρο της στάσης, για να είναι σίγουρος ότι είναι στο σωστό σημείο. Όταν λοιπόν στο ύψος αυτό βρίσκεται παράνομα σταθμευμένο ή σταματημένο όχημα (με αναμμένη μηχανή), αυτός αναγκάζεται να βγει στο δρόμο με κίνδυνο να τον χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο ή μηχανάκι την ώρα που προσπαθεί να επιβιβαστεί. Ο τυφλός από τη στάση προχωράει ευθεία και όταν το μπαστούνι του εντοπίσει το πλαϊνό του λεωφορείου, στρίβει για να εντοπίσει την μπροστινή πόρτα ώστε να πει στον οδηγό τη στάση αποβίβασής του. Το χρονικό διάστημα που βρίσκεται ο τυφλός στο δρόμο κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια εντοπισμού της μπροστινής πόρτας του λεωφορείου, μεγαλώνουν οι πιθανότητες να τον χτυπήσει κάποιο παράνομα διερχόμενο όχημα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είναι ελεύθερος ο χώρος της στάσης, ώστε να μπορεί να προσεγγίζει το λεωφορείο πλησίον του πεζοδρομίου, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των πεζών. Το ίδιο ισχύει και για την αποβίβαση του τυφλού, όταν εξαιτίας παράνομα σταθμευμένου αυτοκινήτου εμποδίζεται ο οδηγός του λεωφορείου να προσεγγίσει το πεζοδρόμιο.
1γ. Στη διάβαση των πεζών.
Το τυφλό άτομο έχει δυσκολία στο να διασχίσει τους δρόμους, λόγω της επιβαρυμένης κίνησης ή εξαιτίας άλλων δυσκολιών (στην ακοή, στην αντίληψη) πέραν της απώλειας όρασης. Στις δυσκολίες αυτές επιπλέον εμπόδιο, και μάλιστα πολύ σοβαρό, αποτελεί το παράνομα σταματημένο αυτοκίνητο στο ύψος της διάβασης πεζών, γιατί ο τυφλός μέχρι να ξεπεράσει το πλαϊνό του αυτοκινήτου και να βρεθεί στο μπροστινό μέρος του, περνάει τόσος χρόνος ώστε δεν προλαβαίνει τη διάρκεια του φαναριού.
Αν ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης με νησίδα, ο τυφλός στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το αυτοκίνητο στη διάβαση, κινδυνεύει να μην εντοπίσει την νησίδα και να βρεθεί στο απέναντι ρεύμα.

2. ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ
Στις διασταυρώσεις με φανάρια ο τυφλός μπορεί να χρησιμοποιήσει την κίνηση των αυτοκινήτων του παράλληλου με αυτόν δρόμου, για να ξέρει πότε έχει πράσινο για τους πεζούς και να διασχίσει το δρόμο. Όταν όμως το πράσινο για τους πεζούς αναβοσβήνει και έχουν το δικαίωμα ταυτόχρονα με τον πεζό να εισέλθουν από τον παράλληλο δρόμο με τον τυφλό τα αυτοκίνητα στον δρόμο που διασχίζει ο τυφλός, η προτεραιότητα δίνεται στους πεζούς βάσει του Κώδικα, κανένας όμως από τους οδηγούς δεν προσέχει αν κάποιος πεζός βρίσκεται στη διάβαση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή του πεζού και ιδιαίτερα του τυφλού που δεν μπορεί να αντιδράσει άμεσα στον επερχόμενο κίνδυνο. Σε αυτού του είδους τις διασταυρώσεις, όπως και σε άλλες πιο επικίνδυνες, πιλοτικά έχουν τοποθετηθεί ηχητικά σήματα στα φανάρια, που ενεργοποιούνται από τους τυφλούς, τα οποία όμως και πάλι δεν αποτελούν ασφαλή λύση γιατί οι οδηγοί δεν γνωρίζουν τη λειτουργία τους, ώστε να είναι και πιο προσεκτικοί όταν τα ακούν. Τα ηχητικά αυτά σήματα ενεργοποιούνται μόνο στο πράσινο για τον πεζό φανάρι, ώστε αυτός να διασχίσει με ασφάλεια τη διάβαση, και διαρκεί όσο χρόνο διαρκεί και το φανάρι, παράγοντας κάθε φορά διαφορετικό ήχο σε ρυθμό και ένταση ανάλογα με το είδος της διασταύρωσης.

Β. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
Τα βασικά ερωτήματα και οι απαντήσεις τους που οι υποψήφιοι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν έχουν ως εξής:

1. Τι είναι το λευκό μπαστούνι;
Ένα τεχνικό βοήθημα που σηματοδοτεί ότι αυτός που το κρατάει έχει πρόβλημα όρασης.
2. Τι είναι ο σκύλος οδηγός και πως αναγνωρίζεται;
Είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, έτσι ώστε να βοηθά και να οδηγεί ένα άτομο με πρόβλημα όρασης στη μετακίνησή του, προσφέροντάς του μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Αναγνωρίζεται δε από το ειδικό σαμάρι χειρισμού, το οποίο φέρει ταμπέλα όπου αναγράφεται «σκύλος οδηγός τυφλού», ενώ ο τυφλός χρήστης κρατά συνήθως και το λευκό μπαστούνι.
3. Η στάθμευση στις γωνίες και στο ύψος των διαβάσεων πεζών εκτός του ότι είναι παράνομη, τι άλλα προβλήματα δημιουργεί;
Εμποδίζει το να διασχίζει ο πεζός με ασφάλεια τους δρόμους, ιδιαίτερα δε όταν αυτός είναι άτομο με προβλήματα όρασης που χρειάζεται:α) ελεύθερη τη γωνία για να προσανατολιστεί και να ακούσει την κίνηση του παράλληλου με αυτό δρόμου, ώστε να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να διασχίσει το δρόμο και β) ελεύθερη τη διάβαση για να διασχίσει το δρόμο ανεμπόδιστα και χωρίς καθυστερήσεις.
4. Γιατί δεν πρέπει ποτέ τα οχήματα που περιμένουν στα φανάρια να σταματάνε πάνω στη διάβαση πεζών;
Γιατί εμποδίζουν την ασφαλή και χωρίς καθυστερήσεις διάσχιση δρόμων από τους πεζούς και ιδιαίτερα από τα άτομα με προβλήματα όρασης τα οποία δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν ευθεία πορεία, κινδυνεύοντας έτσι να πάθουν ατύχημα.
5. Γιατί ο οδηγός που έχει πορτοκαλί τόξο που αναβοσβήνει για να στρίψει, πρέπει να προσέχει;
Γιατί στον κάθετο δρόμο που θέλει να στρίψει, υπάρχει πράσινο που αναβοσβήνει και για πεζούς, εκ των οποίων μπορεί να είναι και άτομα με πρόβλημα όρασης, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αυτή την ιδιαιτερότητα για την συγκεκριμένη διασταύρωση.
6. Τι είναι ο ήχος που ακούγεται από τους φωτεινούς σηματοδότες;
Τα ηχητικά σήματα που υπάρχουν σε δύσκολες διασταυρώσεις στα φανάρια, τα οποία ενεργοποιούνται από τα ίδια τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να διασχίζουν με ασφάλεια τους δρόμους.
7. Τι σημαίνει για τον τυφλό σε διασταύρωση με φανάρια να ακούσει τα αυτοκίνητα ή δίκυκλα του παράλληλου δρόμου να ξεκινάνε πριν ανοίξει το φανάρι;
Ο τυφλός νομίζει ότι έχει ανάψει το πράσινο για τους πεζούς και διασχίζει το δρόμο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.
8. Τι προβλήματα δημιουργεί η στάθμευση και η στάση οχημάτων σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς;
Εμποδίζει την ασφαλή πρόσβαση, επιβίβαση και αποβίβαση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης για τους εξής λόγους:α) δεν είναι ορατοί από τον οδηγό του οχήματος Μ.Μ.Μ. ώστε να φροντίσει να ανοίξει την μπροστινή πόρτα κοντά τους β) δεν μπορούν να ακούσουν το όχημα Μ.Μ.Μ. και τις πόρτες όταν ανοίγουν για να το προσεγγίσουν, και γ) αποτελούν επικίνδυνο φυσικό εμπόδιο για το άτομο με πρόβλημα όρασης αναγκάζοντάς το να βγει στο δρόμο.


Αδυνατούν να επιβιώσουν τα κέντρα ειδικής αγωγής

«Δώστε άμεσα τις απαραίτητες πιστώσεις» ζητούν με επερώτησή τους 5 βουλευτές του ΚΚΕ


Οι γονείς καλούνται να πληρώνουν διαρκώς μεγαλύτερα ποσά από το υστέρημά τους για την επιβίωση των κέντρων. Μέχρι πότε;
Οι γονείς καλούνται να πληρώνουν διαρκώς μεγαλύτερα ποσά από το υστέρημά τους για την επιβίωση των κέντρων. Μέχρι πότε;



Το ζήτημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μιά σειρά από κέντρα ειδικής αγωγής ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) θέτουν με επερώτησή τους προς τον υπουργό υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής, Λ. Κανέλλη, Β. Νικολαϊδου, Α. Τζέκης και Ν. Παπακωνσταντίνου ζητώντας να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για την συνέχιση της λειτουργίας τους.


Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι “στις περισσότερες των περιπτώσεων τα κέντρα ειδικής αγωγής ιδιωτικού δικαίου λειτουργούν χάρη στην φιλοτιμία των ίδιων των εργαζόμενων, αφού είναι για μήνες απλήρωτοι και με το άγριο χαράτσωμα των ίδιων των γονιών και των ασφαλιστικών ταμείων.” Κατόπιν παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα κέντρων που “χρωστάνε από 2-8 μήνες στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα οι γονείς πληρώνουν σημαντικά ποσά για την επιβίωσή τους”. Συγκεκριμένα : Εστία ειδικής αγωγής στο Ψυχικό, Ερμής, Θεοτόκος, Μέριμνα Πάτρας, Μαργαρίτα, Παμμακάριστος, Έγνοια, Αμυμώνη. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε μια σειρά κέντρα της Θεσσαλονίκης όπως στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο για τον αυτισμό, Εταιρεία Σπαστικών κλπ.

Οπως τονίζεται στην επερώτηση “στα κέντρα αυτά δόθηκαν το 2010 μεσοσταθμικά 34% λιγότερα από το 2009 ενώ φέτος με πρόσχημα την αλλαγή διοικητικής δομής του κράτους με τον Καλλικράτη δεν έχουν πάρει ακόμη τίποτε”. Και ολίγον παρακάτω οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν : “Με την προτροπή του υπουργείου έρχονται σήμερα οι διοικήσεις αυτών των κέντρων, στο όνομα της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης και ασκούν πιέσεις προς τους γονείς να πληρώσουν τροφεία στα κέντρα που ως τώρα δεν πλήρωναν ή να πληρώσουν ακόμα περισσότερα στα κέντρα που είδη πληρώνουν. Ολα αυτά συμβαίνουν με πρόσχημα την κρίση και την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους”.


Βελτιώστε την υγεία σας χωρίς φάρμακα



Ενεργοποιήστε την αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού σας.

Τι θα λέγατε εάν υπήρχε τρόπος ν’ αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα σας, χωρίς διεγερτικά, και να ενεργοποιήσετε την αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού σας;

Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια εναλλακτική θεραπεία για να βελτιώσετε την κατάσταση της υγείας σας εύκολα, χωρίς να πάρετε φάρμακα και ούτε να ξοδευτείτε δώστε μια ευκαιρία σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Το σύστημα των περισσοτέρων είναι απλό: διεγείρεται ήπια η αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στον εγκέφαλο, προκαλώντας την επαναρύθμιση και τη θετική ανταπόκριση ορμονών και άλλων οργάνων του σώματος με αποτέλεσμα την αυτοθεραπεία. Ουσιαστικά ενεργοποιούμε το βιο-ενεργειακό μας σύστημα. Με ποιον τρόπο; Με αυτοκόλλητα που διεγείρουν τα σημεία του βελονισμού, βελτιώνοντας τη ροή της ενέργειας στο σώμα και συμβάλλοντας έτσι στην ευεξία του οργανισμού.

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ… ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΗ!

Τα αυτοκόλλητα προϊόντα, συνδυάζουν τη νανοτεχνολογία και τις αρχές της ομοιοπαθητικής, της Δυτικής Ιατρικής και της Ανατολικής Κινέζικης Ιατρικής (βελονισμού). «Ακούνε» το σώμα μας, ενεργούν σε λίγα λεπτά μετά την τοποθέτησή τους, στα προτεινόμενα σημεία (υπάρχουν οδηγίες εφαρμογής με αντιπροσωπευτικές εικόνες) και αμέσως αρχίζει η ενεργοποίηση της θεραπευτικής τους διαδικασίας για αυτοθεραπεία. Ο χρόνος αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο, σύμφωνα πάντα με το πόσο επιβαρημένος είναι ο κάθε οργανισμός.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ

Τα Lifewave patches είναι μη διαδερμικά επιθέματα (non transdermal patches) με σύνθεση από οργανικά υλικά, όπως αμινοξέα, σάκχαρα και σταθεροποιημένο οξυγόνο, υλικά χαρακτηρισμένα από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων ως ασφαλή. Τα υλικά μέσα στα επιθέματα, σχηματίζουν νανομεγέθους υγρούς κρυστάλλους, οι οποίοι λειτουργούν σαν μικρές κεραίες. Αυτές οι μοριακές κεραίες ενεργοποιούνται από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος και μεταφέρουν συγκεκριμένες βιοπληροφορίες – μηνύματα, οι οποίες μεταδίδονται στο σώμα και προκαλούν στα κύτταρα την αύξηση παραγωγής ενέργειας από το λίπος. Επικοινωνούν με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος, διεγείροντας τα βελονιστικά σημεία. Καμία ουσία (φάρμακα, χημικά ή διεγερτικά) δεν διεισδύει στο σώμα. Δεν είναι φάρμακα, δεν εισχωρούν στο σώμα, δεν περνούν από το συκώτι, δεν έχουν τοξίνες (περιέχουν φυσικά οργανικό στοιχεία), δεν δημιουργούν επιπλοκές, δεν έχουν αρνητική – αλληλεπίδραση με φάρμακα. Βασισμένα σε πολλές κλινικές έρευνες, τα επιθέματα, κατασκευάζονται σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες από το FDA (Ομοσπονδιακή Διοίκηση Φαρμάκων). Επίσης είναι φτιαγμένα από φυσικές ουσίες, οι οποίες εκπέμπουν εξειδικευμένες συχνότητες φωτός και έτσι προκαλούν συγκεκριμένες βιοχημικές μεταβολές στο σώμα.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ;

Τα επιθέματα, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά με παγκόσμια πατέντα ευρεσιτεχνίας, εγκεκριμένα – μετά από κλινικές μελέτες – από την HPUS, FDA & τον Οργανισμό Obeli’s με έδρα στις Βρυξέλλες, για όλες τις χώρες της Ε. Ε. Υπάρχουν 5 διαφορετικά είδη επιθεμάτων για ανακούφιση από συμπτώματα κούρασης όπως: έλλειψη ύπνου, νευρικότητα, εξάντληση, μυϊκή αδυναμία, υπνηλία, δυσκολία ύπνου, για πόνους των αρθρώσεων, ακαμψία, κράμπες από υπερβολική άσκηση (διατάσεις – υπερκόπωση – κάκωση), για ήρεμο ύπνο, ευεξία, ενέργεια, μυϊκή τόνωση, χάσιμο λίπους, για ανακούφιση ροχαλητό, ανησυχία-νευρικότητα, αϋπνία από εξάντληση και στρες, υπερκόπωση και για τη ρύθμιση της όρεξης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ LIFEWAVE PATCHES

Ο Dr David Schmidt, είναι ο επιστήμονας – εφευρέτης των επιθεμάτων. Διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος της General Dynamics για τα συστήματα παροχής εφεδρικού οξυγόνου σε κατάσταση ανάγκης και μεθόδων επέκτασης των πιθανοτήτων επιβίωσης του πληρώματος υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Είναι αυτός ο οποίος μελέτησε την ανάπτυξη μεθόδων βελτίωσης των σωματικών επιδόσεων και της πνευματικής διαύγειας των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη και χρειάστηκαν 3 χρόνια κλινικών ερευνών, επιδοτούμενες από το Αμερικανικό κράτος, για να παραχθούν τα Lifewave patches, αρχικά για το πολεμικό ναυτικό και μετέπειτα για το υπόλοιπο κοινό. Στόχος ήταν η αύξηση της απορρόφησης οξυγόνου, η αντοχή και η μακροζωία. Η Lifewave, ως εταιρεία ιδρύθηκε το 2004, έφτασε στην Ευρώπη το 2008 και μέχρι τώρα υπάρχει σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το μυστικό

Μην τα τοποθετείτε σε ανοιχτά τραύματα ή σε επιδερμίδα με προβλήματα. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ρωτήστε το γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε.

10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο κοχλιακών εμφυτευμάτων στα παιδιά




Πριν από μερικά χρόνια η κώφωση δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ούτε με το πιο ισχυρό ακουστικό βαρηκοΐας και πολλές φορές το αποτέλεσμα ήταν η κωφαλαλία, και η μόνη δυνατή λύση η νοηματική γλώσσα.




Σήμερα, το κοχλιακό εμφύτευμα, μια μικρή επαναστατική συσκευή (πολλοί το αποκαλούν το βιονικό αυτί) μπορεί να αποκαταστήσει αίσθηση ακοής ακόμη και στην πλήρη κώφωση.




Όπως εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του 10ου Πανευρωπαικού Συνεδρίου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων στα παιδιά (ξενοδοχείο Divani Apollon Palace στη Βουλιαγμένη, 12-15 Μαΐου 2011), Θωμάς Νικολόπουλος ‘τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη χρήση των κοχλιακών εμφυτευμάτων και πολλά κωφά παιδιά μπορούν να μαθαίνουν όχι μόνο την Ελληνική προφορική γλώσσα αλλά και Αγγλικά και Γερμανικά και άλλες γλώσσες’!

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα

Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που έχει δυο μέρη – το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το μεν εσωτερικό τμήμα εμφυτεύεται μέσα στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης από έμπειρο και εξειδικευμένο ωτοχειρουργό. Το δε εξωτερικό τμήμα μοιάζει με ένα ακουστικό βαρηκοΐας πίσω από το αυτί.




Στη δε ερώτηση αν κάνει για όλους τους κωφούς, ο κ Νικολόπουλος απάντησε ότι λόγω του ότι πάνω από 90% των κωφών έχουν κοχλιακή βλάβη, το εμφύτευμα είναι ικανό να δώσει αίσθηση ακοής στην πλειοψηφία των κωφών. ‘Όμως η αίσθηση αυτή δεν θα είναι το ίδιο χρήσιμη σε όλους. Ενήλικες και παιδιά που έχασαν την ακοή τους αφού είχαν πρώτα αναπτύξει ομιλία είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση αυτή. Το άλλο άκρο, δηλαδή αυτοί που θα βοηθηθούν λιγότερο ή καθόλου, είναι οι ενήλικες, εκ γενετής κωφοί, που χρησιμοποιούν τη νοηματική σαν γλώσσα επικοινωνίας και δεν έχουν αναπτύξει την προφορική γλώσσα. Ακόμη και αυτοί πιθανότατα θα ακούσουν τους καθημερινούς θορύβους, όπως τα αυτοκίνητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν την ομιλία.

Αν όμως οι εκ γενετής κωφοί ενήλικες έχουν ήδη καταφέρει να μιλήσουν και η προφορική γλώσσα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας, το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να τους βοηθήσει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, και να τους ευκολύνει σημαντικά την καθημερινή ζωή δίνοντάς τους σημαντική ακουστική αντίληψη.

Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι υποψήφια για την επέμβαση

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά, που είναι εκ γενετής κωφά, αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων για κοχλιακή εμφύτευση. Αν και δεν άκουσαν ποτέ και δεν έχουν ακουστικές μνήμες, η ακοή μέσω του εμφυτεύματος είναι πολλές φορές αρκετή για την ανάπτυξη ακουστικής αντίληψης και στη συνέχεια του προφορικού λόγου, με την αναγκαία εκπαίδευση.

Ο καθηγητής O’Donoghue από το Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία, επίσημος προσκεκλημένος στο Συνέδριο τονίζει ‘Όσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο! Εφ’ όσον βέβαια έχει επιβεβαιωθεί η κώφωση και έχουν δοκιμαστεί ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς αποτέλεσμα’. Στη δε ερώτηση αν χρειάζεται εκπαίδευση, ο καθηγητής συμπληρώνει ‘Για τους ενήλικες και παιδιά που είχαν ομιλία όταν συνέβη η κώφωση, δεν χρειάζεται εντατική εκπαίδευση και λογοθεραπεία. Συνήθως μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια, με λίγη βοήθεια, αποκτούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Σε αρκετά όμως μικρά, εκ γενετής κωφά, παιδιά χρειάζονται αρκετά χρόνια υποστήριξης, εκπαίδευσης, και λογοθεραπείας.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων θα γίνει φέτος στην Αθήνα στις 12-15 Μάιου στο Divani Appolon Palace στη Βουλιαγμένη και είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας διότι φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια Κοχλιακής Εμφύτευσης. Είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να το παρακολουθήσουν πάνω απο 1.500 ιατροί και επαγγελματίες υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, Κίνα, και άλλες χώρες).

Πού απευθύνεται
Απευθύνεται σε Γιατρούς, Ερευνητές, Λογοθεραπευτές, και Εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο της Ωτορινολαρυγγολογίας, Ακοολογίας, Λογοθεραπείας, Εκπαίδευσης, και Παιδιατρικής και στους νέους Συναδέλφους που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στον νευραλγικό αυτό τομέα.

Εκτός από τις πολλές στρογγυλές τράπεζες και ομιλίες για κοχλιακά εμφυτεύματα, περιλαμβάνει και ειδικά workshops ακοολογίας, ακουστικών βαρηκοίας, λογοθεραπείας, και ειδικής εκπαίδευσης.

Κοχλιακό εμφύτευμα - ένα μικρό ‘θαύμα’
Ο κ. Νικολόπουλος μας προσγειώνει στην πραγματικότητα ‘μπορεί να είναι για πολλούς ένα μικρό ‘θαύμα’ αλλά για να αποδώσει, όπως όλα τα ανθρώπινα θαύματα, θέλει επιμονή, υπομονή, αγάπη, και συχνά πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους (ΩΡΛ, εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, και πάνω απ’ όλα τους γονείς)’

Περισσότεροι από 1.500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 10ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για τα Κοχλιακά Εμφυτεύματα στα παιδιά καταθέτοντας την κλινική τους εμπειρία και τις διεθνείς μελέτες που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση των κώφωσης.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο: στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://www.espci2011.com/ με πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία και τους τρόπους συμμετοχής ή στο τηλέφωνο 210-3274573 και 6959-990646.


Πηγή: www.iatronet.gr

Πληθαίνουν τα «δωμάτια ύπνου» σε χώρους εργασίας



Η νέα μόδα στη Νέα Υόρκη.

Την αξία των σύντομων διαλειμμάτων… ύπνου αναγνωρίζουν σιγά σιγά όλο και περισσότερες εταιρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς οι συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις γίνονται όλο και πιο αγχώδεις και απαιτητικές, πολλοί εργοδότες συμφωνούν ότι ένας σύντομος υπνάκος είναι ό,τι πρέπει για να μπορούν οι υπάλληλοί τους να αντέξουν στους φρενήρεις ρυθμούς και να φέρουν εις πέρας την εργασία τους.

Έτσι, στις μεγάλες εταιρίες της Νέας Υόρκης, κατασκευάζονται «δωμάτια ύπνου», στα οποία μπορούν να καταφεύγουν οι νυσταγμένοι υπάλληλοι, όταν νιώθουν ότι θα αποκοιμηθούν μπροστά στον υπολογιστή.

Βέβαια, το διάλειμμα διαρκεί μόλις 20 λεπτά, καθώς αυτό είναι – σύμφωνα με τους ειδικούς – το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να αναζωογονηθεί.

Σε περίπτωση βέβαια που το αφεντικό δεν ενδίδει στην κατασκευή «δωματίου ύπνου», οι εργαζόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα πολύτιμα 20 λεπτά χαλάρωσης σε διάφορα spa και «κέντρα ύπνου» που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες και – φυσικά - κάνουν «χρυσές» δουλειές!


Ο εφιάλτης του αλκοόλ απειλεί τα παιδιά της Ελλάδας

Η δηλητηρίαση, λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ είναι και επισήμως η αιτία θανάτου 16χρονης μαθήτριας στην Κρήτη. Η εκδοχή του νυχτερινού κέντρου και το χρονικό της τραγωδίας. Ένας στους έξι εφήβους στην Ελλάδα καταναλώνουν αλκοόλ. Στείλτε μας την άποψή σας






Οξεία δηλητηρίαση από το αλκοόλ, είναι η αιτία θανάτου της 16χρονης από το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ρεθύμνου, Αντώνη Παπαδομανωλάκη.

Τις προσεχείς μέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης. Ωστόσο, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.

Η δεκαεξάχρονη βγήκε από το σπίτι της για να διασκεδάσει. Στο κέντρο διασκέδασης, καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, καταλήγει στο νοσοκομείο και λίγες ώρες αργότερα χάνει τη ζωή της.

Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις από την πλευρά του νοσοκομείου και των γιατρών;

Παρανομίες, από την πλευρά του καταστήματος; Ήταν καθαρά τα ποτά τα οποία έδιναν στους πελάτες τους;

Οι γονείς της 16χρονης κάνουν λόγο για τραγικές παραλείψεις, από τους γιατρούς, από την ώρα που οι φίλοι της κοπέλας τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, καταδικάζουν και ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους για το γεγονός ότι ειδοποιήθηκαν τέσσερις ώρες αργότερα για το πού βρισκόταν το παιδί τους και μάλιστα όταν η υγεία της κινδύνευε και βρισκόταν διασωληνωμένη στην Εντατική.

Όμως ζητούν και απάντηση για το ποιος επέτρεψε σε μια ανήλικη κοπέλα να καταναλώσει αλκοόλ και να βρίσκεται χωρίς την επίβλεψη ενήλικου, όπως ορίζει ο νόμος, σε νυχτερινό κέντρο.

Αντικρουόμενες απόψεις από νοσοκομείο και κατάστημα

Το νυχτερινό κέντρο προχώρησε σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία υπάρχει παραφιλολογία που έχει δημιουργηθεί γύρω από το συγκεκριμένο μαγαζί, σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ.

Οι ιδιοκτήτες επιμένουν πως όλα τα στοιχεία που έχουν δώσει ως κατάθεση στην αστυνομία έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του καταστήματος και έχουν ελεγχθεί.

"Η Στέλλα με ακόμη δύο άτομα έφτασε στο κλαμπ στις 2.20 τα ξημερώματα και αποχώρησε στις 3.00, ήπιε ένα ποτό, συγκεκριμένα βότκα λεμονάδα ενώ ένας εκ των δύο ήπιε μπίρα. Έφυγαν από το μαγαζί χωρίς να δώσουν δείγματα μέθης και σε καμιά περίπτωση κανείς δεν έχασε τις αισθήσεις του μέσα ή έξω από το κατάστημα. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ 3.00, που αποχώρησε από το μαγαζί, έως τις 4.30 που βρέθηκε στο νοσοκομείο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι συνέβη".

Αναγνωρίζουν όμως την ευθύνη τους, ως προς το ότι άφησαν να μπει στο κατάστημα ανήλικος.

Από τη δική του μεριά, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μοσχοβάκης, τόνισε σε δηλώσεις του, πως όλα έγιναν σύμφωνα με το πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο περιστατικό μέθης.

"Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε, όπως αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό μέθης στο νοσοκομείο. Η κοπέλα κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει τοξικότητα σε μεγάλο βαθμό. Της χορηγήθηκε ορός γλυκόζης, όπως επίσης έγινε η απαραίτητη διαδικασία ώστε να καθαριστεί το στομάχι της".

Όμως ο πατέρας της αρνείται όσα αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου, επισημαίνει όμως πως οι γιατροί της Εντατικής έδωσαν αγώνα για να σωθεί το παιδί του.

Οι φίλοι της 16χρονης κάνουν λόγο στις καταθέσεις τους στην αστυνομία για μικρή κατανάλωση ποτών, μόλις δύο ποτήρια την ίδια ώρα που ο ιατροδικαστής μιλάει για οξεία δηλητηρίαση από μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα της άτυχης νεαρής.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης μιλά για χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, μιας και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, "όσοι ζούμε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου περιμέναμε μια τέτοια τραγική εξέλιξη. Στην πόλη μας η διασκέδαση συνδυάζεται με το αλκοόλ και δεν έχει μέτρο ούτε κοιτά ηλικία… Φοβόμαστε ότι η ανοχή θα συνεχιστεί. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε η ελαστικότητα της εφαρμογής των νόμων να κοστίζει ζωές νέων παιδιών".

Η αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου συνεχίζει την ανακριτική διαδικασία ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να δουν το φως όλα εκείνα τα στοιχεία και οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο μια κοπέλα μόλις 16 ετών.

Στοιχεία σοκ για την κατανάλωση αλκοόλ

Κι ενώ οι πάντες αποποιούνται τις όποιες ευθύνες τους, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και οφείλουν να προβληματίσουν την κοινωνία μας.

Σύμφωνα και με πανελλήνια έρευνα που είχε δημοσιευθεί παλιότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπάρχει αυξητική τάση στη χρήση αλκοόλ από τους εφήβους παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών στο γενικό πληθυσμό της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνει την τελευταία δεκαετία.

Τα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε εφήβους μαθητές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κατά την περίοδο 1998-2007 (1998: 11,7%, 2003: 13,2%, 2007: 14,8%), σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης από τις δύο έρευνες, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD και αφορούσε τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στον ελληνικό μαθητικό πληθυσμό ηλικίας 13-18 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, "Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ είναι ανάλογες της συγκέντρωσής τους στο αίμα και κυμαίνονται από την εμφάνιση διαταραχών στην οδήγηση μέχρι κώμα και θάνατο. Η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ έχει ως κύρια επίπτωση τη νευροτοξικότητα, ενώ επιδρά σε δομές που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά".

Τέλος, πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει πως στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα "σκληρά" οινοπνευματώδη, ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.


Τα βαμπίρ, το σεξ και ο οδοντογιατρός

Έναν έξυπνο τρόπο σκέφτηκαν οδοντίατροι της Μ. Βρετανίας για να κάνουν τους νέους να ενδιαφερθούν για την στοματική τους υγιεινή. Εμπνεύστηκαν από τη γνωστή ταινία "Twilight" και έφτιαξαν ένα καινοτόμο διαφημιστικό με βαμπίρ




Η ώρα είναι κρίσιμη, ένα βαμπίρ επιτίθεται σε μια νεαρή ημίγυμνη κοπέλα έτοιμο να της κάνει έρωτα… όταν ξαφνικά όλα τελειώνουν επειδή μυρίζει το στόμα του!

Είναι το νέο διαφημιστικό, εμπνευσμένο από τις διάσημες ταινίες βαμπίρ "Twilight", που δημιούργησαν οι οδοντίατροι του Northamptonshire και του Hampshire για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους για την στοματική τους υγιεινή.






Αφορμή της διαφημιστικής καμπάνιας είναι μια έρευνα που δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών από 16 έως 35 ετών δεν πλένουν τα δόντια τους στην Μεγάλη Βρετανία με αποτέλεσμα αυτά να χαλάνε όταν κάποιος είναι ήδη σε πολύ νεαρή ηλικία.





Σε δήλωσή του ο Σίμον Μπράιαντ, αναπληρωτής διευθυντής της Δημόσιας Υγείας, στο Portsmouth δήλωσε "Είναι ένα καινοτόμο διαφημιστικό που θα βοηθήσει όλο και περισσότερους άνδρες να πάνε στο γιατρό".

 


Πηγή: http://news247.gr

Η απώλεια βάρους «διώχνει» το διαβήτη;



Παχυσαρκία και διαβήτης συνδέονται στενά
Η απώλεια βάρους λόγω επεμβατικής χειρουργικής μεθόδου μπορεί να αλλάξει σε τέτοιο βαθμό το μεταβολισμό, που μια απλή δίαιτα δεν μπορεί να το καταφέρει. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ο διαβήτης πολλές φορές «εξαφανίζεται» μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ακόμη κι αν δεν έχει χαθεί μεγάλο μέρος του αρχικού βάρους του οργανισμού.

Η κατανόηση του πώς επηρεάζει το γαστρικό bypass το μεταβολισμό, θα μπορούσε να ρίξει φως σχετικά με τις θεραπείες για το διαβήτη τύπου 2, μια παγκόσμια επιδημία που συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης.

Η απώλεια βάρους με τη βοήθεια… χειρουργού γίνεται όλο και πιο δημοφιλής καθώς οι παχύσαρκοι άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος και να αποφύγουν τις επιπλοκές στην υγεία τους που «συνοδεύουν» τα επιπλέον τους κιλά!

Μερικές από αυτές είναι: διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, πόνος στις αρθρώσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και του Duke University της Βόρειας Καρολίνας, μελέτησαν δύο ομάδες παχύσαρκων διαβητικών ασθενών, που είτε είχαν κάνει γαστρική χειρουργική επέμβαση ή ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες, μετρώντας τους μεταβολίτες τους, χημικά υποπροϊόντα των τροφίμων στο σώμα.

Διαπίστωσαν ότι σε αντίθεση με αυτούς που ακολουθούσαν δίαιτα, η γαστρική παράκαμψη επέφερε τέτοιες αλλαγές στο μεταβολισμό τους, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα των αμινοξέων - ενώσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, το διαβήτη και την «αντίσταση» στην ινσουλίνη.


Ακατάσχετη η αιμορραγία στα νοσοκομεία


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Προβλήματα και με τις ανώτατες τιμές του «Παρατηρητηρίου», που σε αρκετά είδη είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες της αγοράς



Ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η σπατάλη των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι διοικητές εξακολουθούν να αγοράζουν υλικά με απευθείας αναθέσεις και παρατάσεις συμβάσεων εν γνώσει μάλιστα των αρμοδίων.

Στα περισσότερα νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί, με συνέπεια να αγοράζονται, με διαδικασίες εξπρές, υλικά σε πολύ υψηλότερες τιμές (ακόμη και 20 φορές) από αυτές που θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν μέσω των διαγωνισμών.

Το φαινόμενο της σπατάλης είναι γνωστό στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δεσμεύεται να το εξαλείψει εντός του 2011. Οπως δηλώνει στην «Κ.Ε.» «υπάρχουν περιπτώσεις όπου για λόγους κακοδιοίκησης και ανεπαρκειών στα νοσοκομεία ή και σε υγειονομικές περιφέρειες συνεχίζεται το παλαιό καθεστώς των εξωσυμβατικών προμηθειών, το οποίο διαστρέφει την αγορά και σε ορισμένες περιπτώσεις διατηρεί τιμές υψηλότερες από αυτές που έχουμε ορίσει στο "Παρατηρητήριο τιμών". Προσπαθούμε να εξαλείψουμε αυτήν την πρακτική και μέσα στο 2011 θα τα καταφέρουμε».

Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν έχουν καλά καλά ολοκληρωθεί ούτε οι μεγάλοι διαγωνισμοί για την αγορά των ακριβών προϊόντων όπως είναι τα καρδιολογικά υλικά και τα ορθοπεδικά. Από τις επτά κατηγορίες των ακριβών υλικών οι τρεις έχουν μπλοκαριστεί έπειτα από ενστάσεις εταιρειών στο ΣτΕ, ενώ αυτός που αφορά ορθοπεδικό υλικό επαναπροκηρύχθηκε. Οπως επισημαίνει η επικεφαλής της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) Κατερίνα Καστανιώτη «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα στείλουμε τις παραγγελίες στις εταιρείες για 3 είδη: συστήματα περιτοναϊκής κάθαρσης (αιμοκάθαρση), βελόνες τεχνητού νεφρού και στεντ, με βάση και τις ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία. Σε άλλες τρεις κατηγορίες υλικών περιμένουμε την τελική απόφαση του ΣτΕ, ενώ στα ορθοπεδικά υλικά ανοίγουν τώρα οι προσφορές, καθότι τροποποιήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού μετά από ενστάσεις που έγιναν». Η πρόεδρος της ΕΠΥ παραδέχεται πάντως ότι «συνεχίζονται οι απ' ευθείας αναθέσεις και παρατάσεις των συμβάσεων στα νοσοκομεία αλλά πλέον με διαφορετικές τιμές».

Την ίδια στιγμή η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας ειδικών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας με επικεφαλής τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις σπατάλες στις προμήθειες, καθώς, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της: «Δεν επετεύχθη μείωση δαπάνης στις υπηρεσίες που ανατίθενται σε τρίτους (outsourcing) και τις υπόλοιπες κατηγορίες... κυρίως λόγω αδυναμίας άμεσης διενέργειας διαγωνισμών και μεταφοράς υποχρεώσεων... Συνεπώς, η αιτία για αυτή την εξέλιξη οφείλεται στο μεγάλο αριθμό αναθέσεων και παρατάσεων συμβάσεων που έγιναν το 2010».

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, καθώς η ομάδα των εμπειρογνωμόνων τονίζει πως το ποσοστό των απευθείας αναθέσεων για την προμήθεια υλικών είναι και εκεί διπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις.

Οπως δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο κ. Μόσιαλος, «είμαστε σε πιο οργανωμένη πορεία σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς τις δυσκαμψίες και τις δυσλειτουργίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στο να διεκπεραιώνει μεγάλους διαγωνισμούς και προμήθειες.

Η αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στον τομέα των προμηθειών είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη μείωση της δαπάνης, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο υγείας των ασθενών. Εκτός αυτού πρέπει να υπάρξει σύστημα αποτύπωσης των αποτελεσμάτων όλων των διαγωνισμών των νοσοκομείων στο Διαδίκτυο».

Μια ακόμη πιο δαπανηρή και σπάταλη διάσταση αγοράς των υλικών στα νοσοκομεία δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας. Επειτα από έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμη και οι επίσημες ανώτατες τιμές των υλικών των νοσοκομείων που ορίζονται από το υπουργείο Υγείας μέσω του λεγόμενου «Παρατηρητηρίου τιμών» είναι συχνά 20 φορές υψηλότερες από τις ισχύουσες στην αγορά!

Οπως λέει χαρακτηριστικά, «οι σημαντικότατες αποκλίσεις των τιμών μεταξύ του "Παρατηρητηρίου" του υπουργείου Υγείας και της αγοράς εντυπωσιάζουν, θέτοντας εύλογα αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του "Παρατηρητηρίου" όπως και τους χειριστές του! Αναλυτικότερα, σε απευθείας αναθέσεις -μια συνηθέστατη πρακτική, λόγω υπολειτουργίας της ΕΠΥ- με ποιες τιμές αγοράζουν τα νοσοκομεία; Μπούσουλας των αποφάσεών τους είναι φυσικά το εν λόγω "Παρατηρητήριο". Οπότε, εφόσον αγοράζουν στις ανώτατες τιμές του "Παρατηρητηρίου", αυτές εξακολουθούν να είναι δύο, τρεις ή ακόμη δέκα έως είκοσι (!!!) φορές μεγαλύτερες της αγοράς»!





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Γιόγκα για γερή καρδιά




Οι συστηματικές ασκήσεις γιόγκα μπορούν να μειώσουν στο ήμισυ τα επεισόδια καρδιακής αρρυθμίας στους ασθενείς που υποφέρουν από ανωμαλία στις καρδιακές συστολές, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη. «Φαίνεται ότι η γιόγκα έχει σημαντική επίδραση στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού των ασθενών και στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» επεσήμανε η κύρια υπεύθυνη της έρευνας, Ντανουντζάγια Λακιρέντι, καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κάνσας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 49 ασθενείς που έπασχαν από μια διαταραχή η οποία προκαλεί αρρυθμίες στη συστολή των κόλπων της καρδιάς. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της έρευνας, οι ασθενείς μπορούσαν να κάνουν οποιοδήποτε είδος άσκησης. Στο επόμενο τρίμηνο, έπρεπε να κάνουν τρία μαθήματα γιόγκα την εβδομάδα με διπλωματούχο καθηγητή και ενθαρρύνονταν να επαναλαμβάνουν τις ασκήσεις και στο σπίτι τους, με τη βοήθεια DVD. Κανείς από τους ασθενείς αυτούς δεν είχε κάνει γιόγκα παλαιότερα. Οι ασκήσεις «μείωσαν σε σημαντικό βαθμό», στο ήμισυ κατά μέσο όρο, τα επεισόδια αρρυθμίας των ασθενών, σε σύγκριση με τους ασθενείς που ακολούθησαν άλλο είδος άσκησης, τόνισε η Λακιρέντι. Μάλιστα, η ερευνήτρια απέδειξε ότι η γιόγκα περιορίζει τα καταθλιπτικά συναισθήματα και το άγχος και τονώνει την αυτοεκτίμηση.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Γιατί τσιμπολογάμε συνεχώς;


Η «λαχτάρα για φαγητό» συνιστά ηδονική απάντηση στην κατανάλωση τροφής και χαρακτηρίζεται από την ένταση και την εξειδίκευσή της. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η λαχτάρα για γλυκό συνδέεται στενά με το τσιμπολόγημα και το συναίσθημα ανίας, πολύ διαφορετικά όμως από την πείνα. Τα επεισόδια αυτά φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με παρορμητική κατανάλωση φαγητού και υπερφαγία, σαν «παραβιάσεις» του συνήθους διατροφικού μοτίβου.
Είναι εξαιρετικά συχνή και αφορά την πλειονότητα των νεαρών ενηλίκων. Οι Gendall και συνεργάτες βρήκαν ότι το 58% τυχαίου δείγματος ανέφερε ανάλογη αναζήτηση φαγητού, το οποίο όμως μειωνόταν στο 52% όταν εξαιρέθηκε η περίοδος της εγκυμοσύνης.
Η προσπάθεια περιορισμού κάποιου τροφίμου θεωρείται ότι σχετίζεται με αύξηση αναζήτησης της μη διαθέσιμης αυτής τροφής. Η σχέση αυτή υποδηλώνει την ύπαρξη υποκείμενων ψυχολογικών, γνωσιακών και συμπεριφορικών διαδικασιών. Μεταξύ αυτών δεσπόζουν η αντίδραση στο (οπτικό/ οσφρητικό) ερέθισμα και η συναισθηματική δυσφορία.
Αρέσκεια
Η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα συνδέεται στενά με την τροφική αρέσκεια, από τη στιγμή που τα πιο επιθυμητά τρόφιμα (όπως η σοκολάτα) είναι ιδιαίτερα εύγεστα. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται αυξημένη κατανάλωση τροφής. Τρώμε συχνά χωρίς καν να απολαμβάνουμε το φαγητό.
Πείνα
Παρομοίως, η πείνα δεν είναι προϋπόθεση για την αναζήτηση «αγαπημένου» τροφίμου. Αντίθετα, υπάρχει στενός δεσμός μεταξύ της διάθεσής μας και της λαχτάρας για φαγητό. Η τελευταία είναι πιθανό να οδηγήσει κάποιες φορές σε επεισόδια υπερφαγίας, υπό συνθήκες αρνητικής διάθεσης (παρά πείνας). Το φαγητό δεν είναι εθιστικό με την πραγματική έννοια, καθώς τα συστατικά του είναι απαραίτητα για να διατηρηθούμε στη ζωή. Αλλά και οι θεωρίες που εξηγούν τη λαχτάρα για φαγητό, ελάχιστη σχέση έχουν με τον εθισμό σε αλκοόλ ή νικοτίνη. Ως συμπεριφορά συνδυάζει την έντονη επιθυμία με την αναζήτηση πολύ συγκεκριμένου τροφίμου.
Ενταση και είδος τροφίμου
Διάφοροι παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η εμμηνορρυσία και η κουλτούρα μπορούν να επηρεάσουν την ένταση αλλά και το είδος του τροφίμου που θα «επιθυμήσουμε». Η ένταση της επιθυμίας εξαρτάται από την ικανότητά μας να οπτικοποιήσουμε το φαγητό και να φανταστούμε την οσμή του. Από τους 130 συμμετέχοντες σε μελέτη, μόνο 2 δεν μπόρεσαν να θυμηθούν ανάλογο περιστατικό αναζήτησης φαγητού, ποσοστό ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Η λαχτάρα για σοκολάτα βρέθηκε ότι είναι η πιο κοινή, περίπου το 49% των περιπτώσεων, ακολουθεί η λαχτάρα για «κάτι γλυκό» (16%), ενώ για δημητριακά/αρτοποιήματα ή πικάντικα τρόφιμα είναι η λιγότερο συχνή (12%). Επιπλέον, η αναζήτηση συγκεκριμένων τροφίμων αυξάνεται πολύ (~66%) πριν από την εμμηνορρυσία. Η αναζήτηση γλυκού φαίνεται πως είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά μειώνεται με την ηλικία.
Ακόμη, έρευνα σε Αιγύπτιους ενήλικες αποκάλυψε τον ρόλο της κουλτούρας στην «επιλογή» αγαπημένου τροφίμου. Οι εθελοντές φάνηκε ότι προτιμούσαν περισσότερο τα πικάντικα τρόφιμα σε σχέση με τα γλυκά. Κάτι που αντιτίθεται στην κυρίαρχη λαχτάρα για σοκολάτα που απαντάμε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι η αιγυπτιακή γλώσσα δεν έχει ούτε μία λέξη που να μπορεί να περιγράψει αυτού του είδους την τροφική αναζήτηση, εκτός από τις εγκύους.
Δίαιτα και αυτοπεριορισμός
Σε μελέτη μεγάλου δείγματος, το 15% των εθελοντών που ανέφερε ότι έκανε δίαιτα αδυνατίσματος, ήταν πιο πιθανό να επιθυμήσει φαγητό. Σε συνθήκες υπογλυκαιμίας, όπως όταν το στομάχι παραμένει άδειο για πολλές ώρες, φαίνεται ότι αυξάνονται η συχνότητα, η ένταση, η δυσκολία αγνόησης της επιθυμίας και η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα (ειδικά όσα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες).
Οσοι ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, συνήθως δεν στερούνται ενέργεια από τα τρόφιμα, αλλά συγκεκριμένα τρόφιμα που απολαμβάνουν. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η ποικιλία της διατροφής τους, σε βαθμό που η μονοτονία και ο αυτοπεριορισμός να προκαλούν επεισόδια επίμονης αναζήτησης των τροφίμων αυτών. Η σοκολάτα φαίνεται να είναι το πιο κοινό αντικείμενο του πόθου, αφού αφορά το 35% των περιπτώσεων.
Ελεγχος σκέψης
Οταν λειτουργούμε υπό πίεση, είναι πιο πιθανό να υποκύψουμε στον «πειρασμό», παρ' ότι προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η προσπάθεια απόσπασης της σκέψης από συγκεκριμένο τρόφιμο το κάνει πιο ελκυστικό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο περιορισμός φαγητού αυξάνει τις σκέψεις για το απαγορευμένο φαγητό και, σε κάποιες περιπτώσεις, την ίδια την επιθυμία για φαγητό. Βρέθηκε επίσης ότι η πιθανότητα κατανάλωσης, π.χ. σοκολάτας, μετά το πέρας της δοκιμασίας αυξάνει σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να περιορίζει τη σκέψη/ανάκληση της σοκολάτας. Με άλλα λόγια, η προσμονή της ανταμοιβής μάς κάνει πιο αποτελεσματικούς στον αυτοέλεγχο.
Οπτικό ερέθισμα
Η εικόνα του φαγητού θεωρείται σημαντικό κομμάτι της γνωσιακής - συναισθηματικής θεωρίας. Η οσμή, η γεύση, η υφή, η αίσθηση ή ακόμα και ο ήχος (π.χ. κρασί, αναψυκτικά) του φαγητού καθορίζουν εν μέρει τη στάση μας έναντι του φαγητού και «συμμετέχουν» στην εκδήλωση κάθε αδηφαγικού επεισοδίου. Η πιο συχνή ανάκληση φαγητού αφορά κατά σειρά πλήρη γεύματα, fast-food και λιγότερο γλυκά. Βρέθηκε επιπλέον ότι η ένταση αναζήτησης φαγητού σχετίζεται μόνο με την πίεση του αίματος, αν και η θέα του φαγητού επηρεάζει και τη γαστρεντερική δραστηριότητα. Ειδικότερα, στη θέα επιθυμητού τροφίμου φαίνεται πως μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός, σε άτομα με συχνά επεισόδια αδηφαγίας.
Συναισθηματική κατάσταση
Τόσο όμως η συχνότητα όσο και η ένταση της επιθυμίας σχετίζονται ισχυρά με τα συναισθήματά μας. Προκύπτει ότι άτομα που βιώνουν επεισόδια συναισθηματικού φαγητού, έχουν υψηλά επίπεδα καθημερινού άγχους ή ανίας. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί επιθυμία για κάποια τρόφιμα υπό αρνητική διάθεση. Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει η υπόθεση πως κάποια άτομα επιλέγουν και καταναλώνουν τρόφιμα για να ελέγξουν ακούσια τη διάθεσή τους. Να βελτιώσουν, με άλλα λόγια, την αρνητική τους διάθεση ή να ανακουφιστούν από την επίμονη παρουσία άγχους. Ο μηχανισμός της σεροτονίνης και των ενδογενών οπιοειδών είναι η επικρατέστερη θεωρία, που ερμηνεύει αυτή τη συμπεριφορά.
Είναι πιθανό η βελτίωση της διάθεσής μας μεταγευματικά να εξαρτάται από την ένταση της αρνητικής διάθεσης αρχικά, αλλά και τη συμπεριφορά που ακολουθεί την κατανάλωση του φαγητού. Φαίνεται δε πως η διάθεση βελτιώνεται μόνο όταν δεν ακολουθεί βουλιμική/ αδηφαγική κατανάλωση φαγητού. Οταν δηλαδή δεν προκύπτουν ενοχές για την υπερκατανάλωση φαγητού και την απώλεια του αυτοελέγχου.

Η επίδραση των ψυχολογικών παραγόντων στην παχυσαρκία



Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική πάθηση, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι γενετικοί (κληρονομικότητα), περιβαλλοντικοί (διατροφικές συνήθειες και επιλογές, ποσότητα και ποιότητα των τροφίμων, συχνότητα γευμάτων, επίπεδο σωματικής δραστηριότητας) και κοινωνικοί παράγοντες.

Αδιαμφισβήτητα το ψυχικό υπόβαθρο του κάθε ατόμου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση και τη συντήρηση της παχυσαρκίας διότι η πρόσληψη τροφής δεν έχει μόνο βιολογική αλλά και ψυχολογική αξία. Η τροφή αποτελεί για το άτομο πηγή ασφάλειας, ευδαιμονίας και ελέγχου. Αυτά τα συναισθήματα συνδέονται με τη βρεφική ηλικία, συγκεκριμένα με το πρώτο στάδιο ανάπτυξης του παιδιού που ο Φρόιντ ονόμασε «στοματικό».

Το βρέφος όταν πεινά κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα, όπως πανικός, απογοήτευση, ανησυχία, θυμός, τα οποία αδυνατεί να τα διαχειριστεί αν δεν ικανοποιηθεί άμεσα η ανάγκη του. Η κάλυψη αυτής της ανάγκης συνδέεται και με τη συναισθηματική συνδιαλλαγή ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος που υπάρχει κατά τη στιγμή του θηλασμού (αγκαλιά, ομιλία, τρυφερότητα κ.ά), επομένως η τροφή αποκτά άλλο νόημα. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση στο επόμενο εξελικτικό στάδιο, το άτομο καθηλώνεται σ' αυτό και αυτό έχει αποτέλεσμα το φαγητό να διαδραματίζει τον ρόλο του παρηγορητή στη ζωή του, όπως συνέβαινε στην παιδική του ηλικία.

Τα άτομα τα οποία έχουν καθηλωθεί σ' αυτό το βρεφικό στάδιο δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους, χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να εκφράσουν τις αδυναμίες και τα προβλήματά τους. Το άτομο μέσω της τροφής προσπαθεί να καλύψει και να απαλύνει δυσάρεστα συναισθήματα (αίσθημα κενού, θυμό, οργή κ.ά.) που μπορεί να νιώθει. Συμβολικά η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων τροφής εκφράζει την ανάγκη του ατόμου να συγχωνευθεί με το αντικείμενο αγάπης του της βρεφικής του ηλικίας, που ήταν η μητέρα του.

Επίσης, η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή ασυνείδητης επιθετικότητας του ατόμου προς τον εαυτό του. Συμβαίνει σε άτομα που κατά την παιδική τους ηλικία αφομοίωσαν από σημαντικά άτομα του περιβάλλοντός τους τα εξής μηνύματα: «δεν αξίζουν τίποτα, είναι άχρηστοι, εκείνοι είναι υπεύθυνοι για κάποια συγκεκριμένη κατάσταση, επομένως πρέπει να τιμωρηθούν».

Το πάχος γίνεται ένα είδος αυτοτιμωρίας για κάποιες ασυνείδητες ανεπίλυτες συγκρούσεις που βιώνει το άτομο (απόρριψη, μη αποδοχή, αποδοκιμασία από τη γονεϊκή του οικογένεια).

Οταν το άτομο για κάποιους λόγους αποτύχει να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με την οικογένειά του, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Το παχύσαρκο άτομο συχνά αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο με τους γύρω του και αποπειράται να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο μέσω της τροφής. Αισθάνεται ότι το φαγητό δεν μπορεί να το προδώσει ποτέ σε σχέση με τους άλλους, οι οποίοι θα μπορούσαν.

Συχνά πίσω από την παχυσαρκία μπορεί να κρύβεται η ασυνείδητη πρόθεση για αποφυγή σεξουαλικής επαφής με το άλλο φύλο. Ουσιαστικά το άτομο επιζητεί να γίνει αποκρουστικό και μη αρεστό προς το αντίθετο φύλο. Η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής μπορεί να οφείλεται σε πρώιμες τραυματικές εμπειρίες που ενδέχεται να συνέβησαν στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε να συσχετίζονται με εμπειρίες και φόβους γύρω από το σεξ, όπως σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση ή ακόμα και ο φόβος μιας γυναίκας μη μείνει έγκυος. Σε περιπτώσεις που η σεξουαλική επιθυμία είναι παρούσα όμως η σεξουαλική ζωή είναι ελλιπής είτε ανύπαρκτη, διεγείρει συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης και ματαίωσης. Η απώλεια της σεξουαλικής ικανοποίησης αποκαθίσταται από υπερβολική κατανάλωση φαγητού, η οποία κατευνάζει τα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθει το άτομο.

Η παχυσαρκία έχει καταστρεπτικές συνέπειες στη ζωή μας, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Το παχύσαρκο άτομο θα χρειαστεί να αναλογιστεί τις βαθύτερες αιτίες που το ωθούν στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής. Σε περίπτωση που αδυνατεί να τις ανακαλύψει, θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει το άτομο να αγαπήσει, να αποδεχτεί και να εκτιμήσει τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι.


Η υγεία της καρδιάς και η χοληστερόλη στο προσκήνιο

Οι γιορτές του Πάσχα πέρασαν και μας άφησαν νέες όμορφες εικόνες μαζί με το αίσθημα της ευφορίας που φέρνουν η άνοιξη και τα αρώματα της πασχαλιάς. Αρκετοί από μας όμως έχουμε και κάποιες ενοχές για ό,τι καταναλώσαμε «απερίσκεπτα» από τις πασχαλινές λιχουδιές. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι πολύ εύκολο να αντισταθούμε στο παραδοσιακό τραπέζι, στο κατσικάκι, στις πίτες και στα σοκολατένια αβγά. Πρέπει όμως να σκεφτούμε έγκαιρα τον εαυτό μας και να επανέλθουμε σιγά σιγά στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην ισορροπημένη διατροφή.

Ας αρχίσουμε με τη φροντίδα της καρδιάς μας, που την επιβαρύνουμε πολύ αυτές τις ημέρες με την κατανάλωση λιπαρού κρέατος που έχει πολλά κορεσμένα λιπαρά με αποτέλεσμα να ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Λίγα λόγια για τη χοληστερόλη...

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων, όπως και για την παραγωγή και τον μεταβολισμό των ορμονών. Οταν κυκλοφορεί στο αίμα σε ποσότητες μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια, δημιουργούνται προβλήματα στον οργανισμό μας και ειδικότερα στην καρδιά μας. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ζωικά και κορεσμένα λιπαρά.

Η χοληστερόλη, βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες, είναι δυστυχώς η «επιδημία» της εποχής μας, καθώς 1 στους 2 Ελληνες έχει επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από τα κανονικά και μόνο 3 στους 10 το γνωρίζουν (Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας). Γι' αυτό η πρώτη εξέταση χοληστερόλης είναι απαραίτητη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 ετών.

Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που τόσο μας διευκολύνει σε καθημερινές πρακτικές, είναι και αυτός που έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των καρδιοπαθειών. Το άγχος, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και φυσικά η υψηλή χοληστερόλη είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Νούμερο 1 αιτία θανάτων παγκοσμίως είναι οι καρδιοπάθειες, και δυστυχώς η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Καιρός λοιπόν να ακολουθήσουμε τις συστάσεις των διεθνών φορέων υγείας και να φροντίσουμε τη διατροφή μας, τη χοληστερίνη μας, την καρδιά μας και γενικότερα την υγεία μας.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, όπως και η Αμερικανική και η Ευρωπαϊκή Ενωση Καρδιολογίας συστήνουν να εντάξουμε 2 γρ. στερόλες στην καθημερινή διατροφή μας, έτσι ώστε να μειώσουμε αποτελεσματικά τη χοληστερόλη μας όταν βρίσκεται στα άνω φυσιολογικά όρια.

Για αμεσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης, εντάξτε στη διατροφή σας καθημερινά 3 μερίδες προϊόντων εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες (μαργαρίνη, γάλα, γιαούρτι), 1 ρόφημα γιαουρτιού με 2 γρ. φυτικών στερολών.

Εγκυρες, ανεξάρτητες κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση 2 γρ. φυτικών στερολών μειώνει τη χοληστερόλη έως 10% σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Οι φυτικές στερόλες είναι ένα φυσικό φυτικό συστατικό που υπάρχει σε τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής, όπως τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα αποφλοιωμένα δημητριακά, τα φυτικά έλαια, αλλά σε μικρές ποσότητες. Λόγω της συγγενικής τους μοριακής δομής, παίρνουν τις θέσεις της χοληστερόλης στα αγγεία και έτσι μειώνουν την «κακή» LDL-χοληστερόλη, χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα της «καλής» HDL-χοληστερόλης.

Τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα μπορούν να ενταχθούν εύκολα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο γιατί μπορούν να καταναλωθούν όπως κάθε άλλο προϊόν της κατηγορίας τους. Η μαργαρίνη καταναλώνεται, για παράδειγμα στο ψωμί, τις ψητές πατάτες, το ρύζι, τα μακαρόνια ή τα μαγειρεμένα λαχανικά. Παρομοίως, το γάλα και το γιαούρτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνήθη γάλατα και γιαούρτια, είτε μόνα τους είτε σε πρωτότυπες, υγιεινές και γευστικές συνταγές.

Τι συστήνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας για να μειώσουμε τη χοληστερόλη μας;

*Να τρώμε περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

*Να προτιμάμε προϊόντα με ακόρεστα λιπαρά, όπως ελαιόλαδο και μαργαρίνες, αντί προϊόντων με κορεσμένα λιπαρά, όπως βούτυρο.

*Να αθλούμαστε τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά.

*Να κόψουμε το κάπνισμα, εφόσον είμαστε καπνιστές.

*Να φροντίσουμε ώστε το βάρος μας να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

*Και δεν ξεχνάμε τις φυτικές στερόλες.


«Επιδημία» οι χρόνιες παθήσεις λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας



Οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης ευθύνονται για περισσότερους θανάτους απ' ότι όλες οι άλλες ασθένειες μαζί, αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις αποκαλούμενες μη μεταδιδόμενες ασθένειες που έχουν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας και ξεπερνούν σε επικινδυνότητα μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η ελονοσία, το AIDS και η φυματίωση.

Το 2008 οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες ευθύνονταν για 36 εκατομμύρια (63%) από τους 57 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Ωστόσο σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά αν οι άνθρωποι φρόντιζαν να περιορίσουν τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Το τελευταίο, σύμφωνα με την έκθεση, ευθύνεται για το θάνατο σχεδόν έξι εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, καπνιστών και παθητικών καπνιστών. Αριθμός που μέχρι το 2020 αναμένεται να έχει ανέλθει σε 7,5 εκατομμύρια ή το 10% των θανάτων παγκοσμίως.

Άλλα 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι φτωχότερες χώρες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και για το λόγο αυτό ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών αυξάνεται δυσανάλογα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες συχνά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μολυσματικές νόσους και οι χρόνιες παθήσεις συχνά διαπιστώνονται αργά όταν ο ασθενής χρειάζεται πλέον εντατική και υψηλού κόστους νοσοκομειακή φροντίδα, η οποία είτε δεν είναι οικονομικά εφικτή, είτε δεν είναι διαθέσιμη, ή το κόστος της βυθίζει τον πάσχοντα και το περιβάλλον του περισσότερο στη φτώχεια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν το 80% των θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και είναι οι πιο συχνές αιτίες θανάτου στις περισσότερες χώρες πέραν των αφρικανικών, αλλά και εκεί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΠΟΥ ανέφερε τρεις προτεραιότητες για δράση. Παρατήρηση - καταγραφή των χρόνιων παθήσεων, πρόληψη - ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους και βοήθεια για την προσαρμογή τους σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής και υγειονομική περίθαλψη - βελτίωση της θεραπείας και της πρόσβασης σε αυτήν των ασθενών. Παράλληλα κατέγραψε τις 10 καλύτερες προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ των οποίων την απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, την απαγόρευση διαφημίσεων προϊόντων καπνού και τη μείωση πρόσληψης αλατιού, τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Το Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή στη Νέα Υόρκη ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την αυξανόμενη απειλή από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες.


Μωρό-θαύμα 21 εβδομάδων



Το πιο πρόωρο μωρό του κόσμου, όχι μόνο επέζησε αλλά πάει και σπίτι του. Μετά από πέντε μήνες στη θερμοκοιτίδα η Φρίντα, η οποία γεννήθηκε στη Γερμανία όταν ήταν μόλις 21 εβδομάδων, είναι έτοιμη να κοιμηθεί πλέον σε κανονική κούνια.

Η Φρίντα γεννήθηκε στη Φούλντα της Γερμανίας, στις 7 Νοεμβρίου, όταν ήταν μόλις 21 εβδομάδων και 5 ημερών ενώ δεν ζύγιζε πάνω από 450 γραμμάρια. Τώρα ζυγίζει σχεδόν 3,5 κιλά και η επιβίωση της είναι ιατρικό θαύμα, σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής Ρέιναλντ Ρεπ, ο οποίος δήλωσε: " Η Φρίντα ζούσε σε ένα απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον, με υποβοηθούμενη αναπνοή, ενώ ταϊζόταν με σωλινάκι από τη μύτη. Τώρα είναι υγιέστατη και δεν δείχνει κανένα σημάδι προβλήματος."

Τα παιδιά που γεννιούνται πριν την 22η εβδομάδα κύησης, έχουν πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης γιατί πολλά όργανα τους, όπως είναι οι πνεύμονες, η καρδιά και ο εγκέφαλος, δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά που γεννιούνται πριν την 32η εβδομάδα κύησης, μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα ανάπτυξης. Η εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι η Φρίντα είχε και έναν δίδυμο αδερφό, τον Κίλιαν, ο οποίος δεν τα κατάφερε και πέθανε λίγες μέρες μετά τη γέννησή του.