Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Θεραπεία της τύφλωσης από τα ...φύκη

Η γονιδιακή τεχνική οδήγησε σε αποκατάσταση της όρασης ποντικών



Θεραπεία της τύφλωσης από τα ...φύκη
Ενα γονίδιο των φυκών μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία σοβαρών παθήσεων των οφθαλμών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Ουάσινγκτον
Αποκατάσταση της όρασης σε τυφλά άτομα μπορούν μελλοντικά να προσφέρουν τα …φύκη. Αυτό αναφέρουν νευροεπιστήμονες από το Ινστιτούτο Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες οι οποίοι ανέπτυξαν μια τεχνική που βασίζεται σε ένα γονίδιο των φυκών. Η «παράδοξη» αυτή γονιδιακή θεραπεία έχει ήδη προσφέρει αποκατάσταση της όρασης σε τυφλά ποντίκια και οι ειδικοί εκτιμούν ότι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Αλαν Χόρσαγκερ «εισάγουμε ένα γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί για την παραγωγή μιας φωτοευαίσθητης πρωτεΐνης και οδηγούμε το γονίδιο στο να εκφραστεί σε μια ομάδα κυττάρων του αμφιβληστροειδούς».
Εκατομμύρια άτομα με τύφλωση
Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο περί τα 15 εκατομμύρια άτομα εμφανίζουν κάποια μορφή τύφλωσης, όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια ή η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Στα άτομα με τέτοιου είδους προβλήματα οι φωτοϋποδοχείς των ματιών που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς, καταστρέφονται. Ετσι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει τις οπτικές πληροφορίες που χρειάζεται.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες πειραματικές προσπάθειες για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων ή για τη χρήση βλαστικών κυττάρων που θα μετατρέπονται σε κύτταρα του αμφιβληστροειδούς αποκαθιστώντας την όραση. Ωστόσο καμία τέτοια θεραπεία δεν έχει ευρεία εφαρμογή.
Γονίδιο μονοκύτταρων φυκών
Ο δρ Χόρσαγκερ ελπίζει ότι η γονιδιακή θεραπεία της ομάδας του θα αλλάξει το τοπίο. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό ως «όχημα μεταφοράς» ενός γονιδίου το οποίο κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης ChR2. Η πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιείται από μονοκύτταρα φύκη ώστε να τα βοηθά να κινούνται προς το φως.
Ο αμφιβληστροειδής περιέχει τρία κυτταρικά στρώματα τα οποία συνεργάζονται για τον εντοπισμό και τη μετάδοση των σημάτων φωτός στον εγκέφαλο. Το πρώτο στρώμα περιέχει τους φωτοϋποδοχείς – τα ραβδία και τα κωνία τα οποία ανιχνεύουν το φως. Το δεύτερο στρώμα αποτελείται από διπολικά κύτταρα τα οποία λειτουργούν ως κανάλια μεταφοράς πληροφοριών μεταξύ των φωτοϋποδοχέων και του τρίτου τύπου κυττάρων, των γαγγλιακών κυττάρων που μεταδίδουν τα σήματα του φωτός στον εγκέφαλο.
Σε ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας οι φωτοϋποδοχείς καταστρέφονται με αποτέλεσμα τα γαγγλιακά κύτταρα να μην λαμβάνουν τα σήματα και ο εγκέφαλος να μην μπορεί να παραγάγει εικόνα. Η ιδέα πίσω από τη γονιδιακή θεραπεία είναι να οδηγηθούν τα διπολικά κύτταρα στο να λειτουργούν ως φωτοϋποδοχείς παράγοντας την ChR2. To τροποποιημένο διπολικό κύτταρο θα μπορεί έτσι να αντιλαμβάνεται τα σήματα φωτός και να τα μεταδίδει στα γαγγλιακά.
Επιτυχημένα πειράματα
Η ομάδα του δρος  Χόρσαγκερ δοκίμασε την τεχνική της σε τρεις ομάδες ποντικών: η μία είχε φυσιολογική όραση, η δεύτερη εμφάνιζε μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια ενώ η τρίτη παρουσίαζε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σε μία μόνο ομάδα πασχόντων ποντικών εφαρμόστηκε γονιδιακή θεραπεία.
Δέκα εβδομάδες μετά την έγχυση του κατάλληλου γονιδίου στον αμφιβληστροειδή των πειραματοζώων, η ερευνητική ομάδα θανάτωσε ορισμένα από αυτά και εξέτασε εάν το ChR2 εκφραζόταν στον αμφιβληστροειδή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη του γονιδίου παραγόταν από τα διπολικά κύτταρα.
Η ισχυρότερη απόδειξη ωστόσο σχετικά με την επιτυχία της θεραπείας ήλθε όταν τα πειραματόζωα τοποθετήθηκαν μέσα σε λαβύρινθο και οι επιστήμονες προσπάθησαν να τους δείξουν την έξοδο από αυτόν ρίχνοντας φως στη σωστή διαδρομή. Όπως προέκυψε τα ζώα στα οποία είχε εφαρμοστεί γονιδιακή θεραπεία κατάφεραν να δραπετεύσουν από τον λαβύρινθο 2,5 φορές ταχύτερα από τα υπόλοιπα, σύμφωνα με δημοσίευση που αναμένεται να γίνει στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Therapy».
Η επανάληψη του πειράματος ύστερα από άλλους δέκα μήνες έδειξε ότι τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί στη θεραπεία συνέχιζαν να εμφανίζουν βελτίωση στην όρασή τους.«Ελπίζουμε ότι μελλοντικά η θεραπεία θα εφαρμόζεται άπαξ στον άνθρωπο» σημείωσε ο δρ Χόρσαγκερ.
Φόβοι για την ασφάλεια
Υπογραμμίζεται ότι έχουν εκφραστεί φόβοι σχετικά με την ασφάλεια της γονιδιακής θεραπείας. Ωστόσο ο ερευνητής τονίζει ότι τα γονίδια των φυκών εκφράζονται μόνο στα κύτταρα – στόχους και δεν προκαλούν έντονη ανοσολογική απόκριση – τουλάχιστον στα ποντίκια.
Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι μικρές ποσότητες DNA του γονιδίου ChR2 εντοπίστηκαν και σε άλλους ιστούς των ποντικών, εκτός του αμφιβληστροειδούς. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και απαιτεί περαιτέρω μελέτες.

Το μπρόκολο καθαρίζει τους πνεύμονες

Χημική ουσία του ενισχύει τη λειτουργία των μακροφάγων κυττάρων



Το μπρόκολο καθαρίζει τους πνεύμονες
Η σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο ενισχύει τους καθαριστές των πνευμόνων, τα μακροφάγα κύτταρα.

Ουάσινγκτον 
Πολλαπλώς ωφέλιμο αποδεικνύεται το μπρόκολο. Εκτός από τη γνωστή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του το πράσινο λαχανικό φαίνεται από μια νέα μελέτη ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να «καθαρίσει» τους πνεύμονες από βλαβερά βακτήρια.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για τους καπνιστές ενώ ένα συστατικό του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πνευμονοπαθειών.
Ενίσχυση των «καθαριστών» του οργανισμού
Ενας βασικός παράγοντας που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων είναι μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων, τα μακροφάγα κύτταρα, τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο του «καθαριστή». Τα κύτταρα αυτά απομακρύνουν υπολείμματα και βακτήρια που συγκεντρώνονται στους πνεύμονες και προκαλούν λοιμώξεις.
Αυτό το σύστημα καθαρισμού δεν λειτουργεί σωστά στους καπνιστές και σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) _ πάθηση η οποία αποτελεί ένα συνδυασμό του εμφυσήματος και της βρογχίτιδας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης με επικεφαλής τον Σιάμ Μπισουάλ ανακάλυψαν ότι ένα χημικό μονοπάτι των πνευμόνων που εμπλέκεται στην ενεργοποίηση των μακροφάγων, το NRF2, «σβήνεται» από το κάπνισμα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η σουλφοραφάνη, μια φυτική χημική ουσία που απελευθερώνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά με τη μάσηση, μπορεί να αποκαταστήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι.
Η αναγέννηση των κυττάρων
Για να διεξαγάγουν τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», οι ερευνητές συνέλεξαν αρχικά ελαττωματικά μακροφάγα κύτταρα από τους πνεύμονες 43 ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα έφεραν «αντιμέτωπα» με δυο βακτηριακά στελέχη τα οποία προκαλούν ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις που συνδέονται με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Ενώ το χημικό μονοπάτι NRF2 ήταν ανενεργό στα ελαττωματικά κύτταρα, με την παρουσία της σουλφοραφάνης η λειτουργία του ενισχυόταν και τα μακροφάγα κύτταρα αποκτούσαν ξανά την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα βλαβερά βακτήρια.
Στη συνέχεια οι ερευνητές υπέβαλαν μια ομάδα ποντικών σε καπνό τσιγάρου επί μια εβδομάδα και μια άλλη επί έξι μήνες. Και οι δυο ομάδες εμφάνισαν αυξημένες αποικίες βακτηρίων στους πνεύμονες, ανάλογες με αυτές που προκαλούνται από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Χορηγώντας στους ποντικούς σουλφοραφάνη διαπίστωσαν ότι η απομάκρυνση των βακτηρίων ενισχυόταν. Αντί να οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων μακροφάγων, η ουσία φαινόταν να βελτιώνει τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων κυττάρων.
Ευεργετικό ένζυμο
Η σουλφοραφάνη βρίσκεται στο μπρόκολο σε πρόδρομη μορφή και μετατρέπεται στην ενεργό ένωση από ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο και στη χλωρίδα του εντέρου, όπως εξήγησε ο Κρίστοφερ Χάρβεϊ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Τα επίπεδα του ενζύμου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, γι’ αυτό και οι ειδικοί δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμη για μια συγκεκριμένη δόση σουλφοραφάνης που θα μπορούσε να καταναλώνει κάποιος ώστε να έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα. Ο ερευνητής τόνισε ότι απαιτούνται πλέον περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστωθούν τα οφέλη που μπορεί να έχει μια διατροφή πλούσια σε σουλφοραφάνη για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές δεύτερης φάσης σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια προκειμένου να εξετάσει αν η ουσία βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων τους. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το νωρίτερο σε τρία χρόνια. «Πολλές ασθένειες προκαλούν δυσλειτουργία των πνευμόνων ως αποτέλεσμα της αύξησης της παρουσίας των βακτηρίων» δήλωσε ο κ. Μπισουάλ «και θα πρέπει να αντιπαραβάλλουμε τη μελέτη και με αυτές».

Τηλεφωνικές κλήσεις με τη...σκέψη

Χρήση κινητών τηλεφώνων με νοητικές εντολές



Τηλεφωνικές κλήσεις με τη...σκέψη
Ο ερευνητής επικοινωνεί με νοητικές εντολές με το κινητό τηλέφωνο

Λονδίνο

Πολύ σύντομα για να καλέσουμε κάποιον με το κινητό μας τηλέφωνο δεν θα χρειάζεται να κάνουμε τίποτε περισσότερο από απλά να το σκεφτούμε! Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία η οποία επιτρέπει στον κάτοχο ενός κινητού τηλεφώνου να του δίνει νοητικές εντολές. Μοιάζει με σκηνή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά στην φωτογραφία ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια φορώντας μια ειδικά σχεδιασμένη ταινία που τοποθετείται στο κεφάλι στέλνει νοητικές εντολές σε ένα κινητό τηλέφωνο Nokia N73.

To σύστημα αποτελείται από την ταινία η οποία περιέχει ηλεκτρόδια και μια συσκευή τεχνολογίας Bluetooth. Η ταινία στην ουσία κάνει στον χρήστη ένα είδος ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ( είναι γνωστό με τα αρχικά EEG) εντοπίζοντας και αποκωδικοποιώντας τα ηλεκτρικά σήματα που παράγει ο εγκέφαλος του. Στη συνέχεια η συσκευή Bluetooth μεταφέρει στο κινητό τηλέφωνο τις εντολές του. Προς το παρόν το σύστημα λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια μόνο σε μια εφαρμογή, την κλήση αριθμών, αλλά αν συνεχιστεί η ερευνητική προσπάθεια πιθανότατα το εύρος των εφαρμογών θα αυξηθεί.  Η ολοκλήρωση της έρευνας και την μεθόδου θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βοήθημα για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αλλά και για όσους χρειάζεται να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ενώ οι συνθήκες εργασίας τους απαιτούν να είναι τα χέρια τους ελεύθερα και γενικά να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για το Πάσχα



Τί να προσέχουν οι καταναλωτές στις πασχαλινές αγορές τους συμβουλεύει η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών.


''Μπορεί το φετινό Πάσχα, να βρίσκει τον ΄Ελληνα καταναλωτή προβληματισμένο, γιατί χάθηκε σημαντικό μέρος της οικονομικής του άνεσης, αλλά οφείλει να διασφαλίσει τα αγαθά των γιορτών του Πάσχα, με σύνεση και προγραμματισμό'' σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης των καταναλωτών στην οποία σημειώνεται ότι για να αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για να προφυλαχθεί ο καταναλωτής από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας πρέπει να προσέχει τα εξής:

Για την αγορά κρεάτων

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τυρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).

-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες.Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα

Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία.κατάψυξης και λήξης του προϊόντος

- Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε

σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

Για τα γαλακτοκομικά

- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης

του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.

- Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους.Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυγείου στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά

Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα.Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του

ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.

Για τα Σοκολατοειδή Τρόφιμα

΄Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κ.λ.π, που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ,

στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ(σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση.

Για τις Λαμπάδες

Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου,για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου, προσπαθησε να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα

της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο.

Η οργάνωση των καταναλωτών τέλος, σημειώνει ότι καλό θα είναι να ενισχύονται τα Ελληνικά προϊόντα από τους καταναλωτές.

Χωρίς δώρο Πάσχα τα ταξί




Δεν θα καταβάλουν το καθιερωμένο δώρο του Πάσχα στους αυτοκινητιστές οι επιβάτες των ταξί, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) υπέβαλλε σχετικό αίτημα στο υπουργείο Υποδομών με αφορμή την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

"Η Ομοσπονδία καθώς αντιλαμβάνεται την δύσκολη οικονομική συγκυρία ζήτησε με έγγραφο της από τον ΥΜΕ την μη καταβολή δώρου για την περίοδο αυτή προσπαθώντας να συμβάλλει και ο κλάδος μας στον περιορισμό του βάρους που υφίσταται ο ελληνικός λαός από τα δυσμενή οικονομικά μέτρα" αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΑΤΑ.


Εισαγωγή σε Γηροκομεία Ν.Π.Δ.Δ. (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων - Μ.Φ.Η.)

Προϋποθέσεις εισαγωγής & απαιτούμενα δικαιολογητικά:
  • Το άτομο το οποίο προκύπτει να εισαχθεί σε Γηροκομείο πρέπει να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.
  • Ιατρικό πιστοποιητικό, κατά προτίμηση ιατρού, δημοσίου υπαλλήλου, στο οποίο να βεβαιώνεται ότι:
  1. Το προς εισαγωγή άτομο είναι αυτοεξυπηρετούμενο.
  2. Δεν φέρει σύνδρομο διανοητικής αναπηρίας ή φέρει σύνδρομο το οποίο όμως δεν φθάνει μέχρι διεγέρσεων, ώστε να γίνεται ανήσυχο και ακατάλληλο για συμβίωση.
  3. Δεν υπάρχει επιληψία.
  4. Δεν φέρει κατακλίσεις ή άλλα δυσεπούλωτα τραύματα.
  5. Δεν πάσχει από μολυσματικές ασθένειες, σύφιλη ή φυματίωση.
  6. Δεν πάσχει από οξύ νόσημα που απαιτεί ειδική νοσηλεία ή από καρκίνο.
  7. Απόφαση οικονομικής αδυναμίας (Ν.Δ.57/1972).
  8. Έκθεση Κοιν. Έρευνας που συντάσσεται από Κοιν. Λειτουργό της Νομ. Αυτ/σης του τόπου κατοικίας ή διαμονής, ή από όργανο οποιασδήποτε άλλης Δημόσιας Κοιν. Υπηρεσίας.
  9. Στοιχεία ταυτότητος.

Διαδικασία:

Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Δ/νση Κοιν. Πρόνοιας, Τμήμα Κοιν. Εργασίας και διαβιβάζονται μαζί με την έκθεση στο Γηροκομείο το οποίο εγκρίνει την εισαγωγή.

Εισαγωγή σε Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων

Προϋποθέσεις:
  • Ηλικία άνω των 18 ετών.
  • Μη αυτοεξυπηρετούμενο άτομο.


Δικαιολογητικά:
  • Αίτηση που χορηγείται από την υπηρεσία μας.
  • Ιατρικό πιστοποιητικό ιατρού, δημοσίου υπαλλήλου, στο οποίο να βεβαιώνεται ότι (σύμφωνα με υπόδειγμα θεραπευτηρίου):
  1. Το προς εισαγωγή άτομο είναι κατάκοιτο, ημικατάκοιτο και δεν μπορεί να αυτό-εξυπηρετηθεί, καθώς και την αιτία της αναπηρίας του.
  2. Δεν φέρει σύνδρομο διανοητικής αναπηρίας ή φέρει σύνδρομο, το οποίο όμως δεν φθάνει μέχρι διεγέρσεων, ώστε να γίνεται ανήσυχο και ακατάλληλο για συμβίωση.
  3. Δεν πάσχει από επιληψία.
  4. Δεν φέρει κατακλίσεις ή άλλα δυσεπούλωτα τραύματα.
  5. Δεν πάσχει από μολυσματικές ασθένειες, σύφιλη ή φυματίωση.
  6. Δεν πάσχει από οξύ νόσημα που απαιτεί ειδική νοσηλεία ή από καρκίνο.
  7. Απόφαση οικονομικής αδυναμίας (Ν.Δ.57/1972).
  • Επικυρωμένη φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας (η επικύρωση γίνεται από την υπηρεσία μας).
  • Επικυρωμένη φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (η επικύρωση γίνεται από την υπηρεσία μας).
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας ή βεβαίωση ότι δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση.
  • Υπεύθυνη δήλωση και αποδοχή της εισαγωγής στο Θ.Χ.Π.
  • Απόφαση οικονομικής αδυναμίας του Ν. 57/73.
  • Έκθεση Κοινωνικής Έρευνας που συντάσσεται από Κοιν. Λειτουργό της Νομ. Αυτ. του τόπου κατοικίας ή διανομής, ή από όργανο οποιασδήποτε άλλης Δημόσιας Κοινωνικής Υπηρεσίας.


Διαδικασία:
- Τα παραπάνω δικαιολογητικά κατατίθενται στη Δ/νση Κοιν. Πρόνοιας, Τμήμα Κοιν. Εργασίας και μαζί με την έκθεση υποβάλλονται στο Θ.Χ.Π. για έγκριση.

Απαιτούμενος χρόνος:
Εξαρτάται από τις κενές θέσεις

Το αφτί στο σαγόνι!

Απολίθωμα δείχνει πώς εξελίχθηκε το κάτω μέρος του κρανίου μας



Το αφτί στο σαγόνι!
Ένα απολίθωμα 120 εκατ.ετών δείχνει πώς κάποια μικρά οστά αποχωρίστηκαν από τη γνάθο για να σχηματίσουν το αυτί των σημερινών θηλαστικών.

Λονδίνο 
Το αφτί στο σαγόνι; Οσο και αν σας φαίνεται παράξενο, τα ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου των μακρινών προγόνων μας ήταν κάπως έτσι. Οι ειδικοί υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι τα οστά του κάτω μέρους του κρανίου των θηλαστικών είχαν αρχικά διαφορετική διάταξη. Τώρα ένα σπάνιο απολίθωμα της Κρητιδικής περιόδου ήρθε να συμπληρώσει τα κενά δείχνοντας πώς οστά που κάποτε αποτελούσαν τμήμα της κάτω σιαγόνας σήμερα έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό του αφτιού.
Η κάτω γνάθος των σύγχρονων θηλαστικών αποτελεί ένα ενιαίο οστό, το οποίο φέρει το κάτω τμήμα της οδοντοστοιχίας. Στα ερπετά όμως η κάτω σιαγόνα περιλαμβάνει μερικά μικρότερα οστά στο σημείο στο οποίο ενώνεται με το κρανίο. Οι βιολόγοι υπέθεταν ότι στην πορεία της εξέλιξης των θηλαστικών αυτά τα μικρότερα οστά συρρικνώθηκαν για να σχηματίσουν τα μικροσκοπικά οστά που αποτελούν το μέσο ους.

Η λύση του μυστηρίου
Ενδείξεις υπέρ αυτής της θεωρίας είχαν ως τώρα βρεθεί σε απολιθώματα παλαιών θηλαστικών όπως ο Morganucodon. Σε αυτά, τα οστά που σήμερα ακολουθούν τη γνάθο είναι ενωμένα με αυτήν και φαίνονται να χρησιμεύουν τόσο για τημάσηση όσο και για την ακοή. Η μετέπειτα εξελικτική πορεία ωστόσο παρέμενε ασαφής.
Ο Liaconodon hui, ένα θηλαστικό ηλικίας 120 εκατομμυρίων ετών σε μέγεθος μεγάλου αρουραίου που ανακαλύφθηκε στην Κίνα από τονΤζιν Μεγκ του αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, ήρθε να δώσει την απάντηση. «Πρόκειται για την πρώτο σαφές στοιχείο που αποδεικνύει αυτό το μεταβατικό στάδιο»  λέει ο κ. Μενγκ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».
Το κλειδί της υπόθεσης φαίνεται να είναι ο χόνδρος του Meckel, ο οποίος συνδέει αυτά τα μικρά οστά με τη γνάθο. Στα σημερινά θηλαστικά _ του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου _ ο χόνδρος αυτός υπάρχει κατά το εμβρυϊκό στάδιο αλλά εξαφανίζεται καθώς αναπτύσσονται.
Από τη γνάθο στο τύμπανο
Στο απολίθωμα του L. hui, το οποίο ανήκει σε ένα ενήλικο ζώο, ο χόνδρος αυτός είναι οστεοποιημένος και είναι εμφανές ότι υποστήριζε τα οστά που βλέπουμε στην κάτω σιαγόνα των ερπετών καθώς αυτά μετατρέπονταν στο αφτί.  Δυο οστά που στηρίζουν τον τυμπανικό υμένα, το οστό του έξω ακουστικού πόρου και η σφύρα, στον L. hui έχουν πλέον αποσπαστεί από τη γνάθο αλλά εξακολουθούν να ενώνονται με αυτήν υποστηριζόμενα από τον χόνδρο του Meckel.
Το μέγεθος και το σχήμα της τυμπανικής μεμβράνης, τα οποία μπορούν να υπολογιστούν από το μέγεθος των οστών που τη στηρίζουν, δείχνουν ότι ο L. hui είχε οξύτερη ακοή σε σχέση με τα προγενέστερα θηλαστικά. «Το μικρότερο τύμπανο είναι πο ευαίσθητο στις υψηλότερες συχνότητες» εξήγησε ο κ. Μεγκ, προσθέτοντας ότι η ενισχυμένη ακοή θα βοηθούσε τον L. hui να βρίσκει ευκολότερα έντομα για τροφή.

Τα χάμπουργκερ «γεννούν» διαβήτη

Τα κορεσμένα λιπαρά οδηγούν σε παραγωγή φλεγμονώδους πρωτεΐνης



Τα χάμπουργκερ «γεννούν» διαβήτη
Τα χάμπουργκερ και άλλες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά τροφές μπορεί να κρύβουν διαβήτη

Λονδίνο
Η κατανάλωση χάμπουργκερ και άλλων τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα  μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Αυτό δείχνει μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ σύμφωνα με την οποία τα κορεσμένα, όχι όμως και τα ακόρεστα λίπη των τροφών οδηγούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο να παράγουν μια φλεγμονώδη πρωτεΐνη, την ιντερλευκίνη -1β.
Πριν από μερικές δεκαετίες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν υπερβολική ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να είναι γεμάτος από φλεγμονώδη χημικά. Παράλληλα οι ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη είναι συνήθως παχύσαρκοι και εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που απομακρύνει το σάκχαρο από το αίμα.
Επί έτη κανένας δεν γνώριζε πώς αυτά τα  χαρακτηριστικά των διαβητικών συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο ολοένα και περισσότερες πρόσφατες μελέτες μαρτυρούν ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση.
Φλεγμονώδης απόκριση
Στο πλαίσιο αυτό και η νέα μελέτη των ειδικών από τη Βόρεια Καρολίνα ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ των λιπαρών στη διατροφή και του διαβήτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της τα οποία δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό τόπο της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature Immunology» τα κορεσμένα λιπαρά _ αλλά όχι τα ακόρεστα _ προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και οδηγούν στην παραγωγή της ιντερλευκίνης-1β.
«Το κυτταρικό μονοπάτι που διέπει τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων προκαλεί και την παραγωγή  ιντερλευκίνης-1β» σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Τζένι Τινγκ, καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η ιντερλευκίνη-1β δρα στη συνέχεια σε ιστούς και όργανα όπως το ήπαρ, ο μυϊκός και ο λιπώδης ιστός, και τους κάνει ανθεκτικούς στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ενεργοποίηση αυτού του μονοπατιού μέσω των κορεσμένων λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση και σε συμπτώματα διαβήτη τύπου 2.

Λεπτίνη: φάρμακο γονιμότητας!

Υπάρχει πλέον θεραπεία για τις ορμονικές διαταραχές που οδηγούν σε πρόωρη διακοπή της περιόδου



Λεπτίνη: φάρμακο γονιμότητας!
Τα λιποκύτταρα μοιάζουν με μεγάλες σταγόνες λίπους αλλά βαθμηδόν αποδεικνύονται εργοστάσια παραγωγής ορμονών




Ισως καμία πρωτεΐνη δεν έγινε τόσο διάσημη αμέσως μετά την ανακάλυψή της όσο η λεπτίνη. Πρόκειται για την ορμόνη η οποία ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 και θεωρήθηκε το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας. Οι πρώτες εκείνες προσδοκίες των επιστημόνων που την ανακάλυψαν και κυρίως ημών των κοινών θνητών, που ούτε λίγο ούτε πολύ περιμέναμε πως θα μπορούσαμε να τρώμε ό,τι και όσο θέλουμε χωρίς συνέπειες χάρη στη λεπτίνη, εν πολλοίς διαψεύστηκαν. Αλλά η λεπτίνη δεν διέψευσε τις προσδοκίες όλων των επιστημόνων και ειδικά εκείνων που νωρίς συνειδητοποίησαν ότι ο λιπώδης ιστός ήταν μεταβολικά ενεργός και έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ομοιόσταση του οργανισμού. Αυτοί αντιλήφθηκαν ότι είχαν πολλά να μάθουν για το πώς λειτουργεί ο οργανισμός μας, αλλά και πιθανώς πώς να θεραπεύσουν ασθένειες για τις οποίες δεν είχαμε ακόμη αποτελεσματικές θεραπείες.


Ο έλληνας καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Χρήστος Μαντζώρος εξήγησε στο Βήμα τις θεραπευτικές δυνατότητες που προσφέρει η ορμόνη λεπτίνη


Καμπανάκι σε περιόδους ασιτίας

Μεταξύ αυτών και ο κ. Χρήστος Μαvτζώρος, καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντής Παθολογικής Ενδοκρινολογικής Κλινικής. Μαζί με τον καθηγητή Jeffrey Flier (τώρα πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ) ο κ. Μαντζώρος πρότεινε ήδη από το 1996 ότι η λεπτίνη δεν είναι ορμόνη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, πράγμα που δεν θα είχε καμία σημασία σε ανθρώπους που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν και που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας αλλά ασιτίας. Αντίθετα, οι δύο καθηγητές του Χάρβαρντ διετύπωσαν την υπόθεση ότι η λεπτίνη είναι μια ορμόνη ενδεικτική της έλλειψης ενεργειακών αποθεμάτων, της οποίας ο ρόλος θα ήταν η ενημέρωση του οργανισμού για τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα στον λιπώδη ιστό και στο περιβάλλον. Επιπλέον υπέθεσαν ότι η ορμόνη αυτή θα ενεργοποιούσε μια σειρά μηχανισμούς για την επιβίωση του οργανισμού σε καταστάσεις στέρησης τροφής. 

Η 15ετής και πλέον ερευνητική δραστηριότητα του κ. Μαντζώρου και των συνεργατών του με τη λεπτίνη έφερε στο φως πολλά από τα μυστικά της δράσης της εν λόγω ορμόνης. Με αφορμή το τελευταίο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στο τεύχος της 4ης Απριλίου 2011 της επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Sciences» («PNAS»), τo «BHMAScience» μίλησε με τον έλληνα καθηγητή. Οπως προέκυψε από τη συζήτησή μας, η λεπτίνη μπορεί να μην είναι πανάκεια για την παχυσαρκία (τουλάχιστον προς το παρόν), αλλά αποδεικνύεται φάρμακο γονιμότητας -  και όχι μόνο. 

Τί είναι η υποθαλαμική αμηνόρροια
Στον τίτλο του άρθρου του κ. Μαντζώρου και των συνεργατών του διαβάζουμε: «Η λεπτίνη είναι αποτελεσματική θεραπεία για την υποθαλαμική αμηνόρροια» (Leptin is an effective treatment for hypothalamic amenorrhea). Ως υποθαλαμική αμηνόρροια περιγράφεται η άρση της εμμήνου ρύσεως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εξαιτίας δυσλειτουργιών στον άξονα υποθαλάμου - υπόφυσης - γονάδων. Η υποθαλαμική αμηνόρροια συνδέεται με χρόνιο έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κλινικών καταστάσεων. Στο ένα άκρο είναι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία. Στο μέσον του φάσματος βρίσκονται γυναίκες που έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα, στρες ή/και μειωμένη πρόσληψη τροφής. Ετσι, οι ασθενείς που υποφέρουν από αυτή είναι είτε νεαρές κοπέλες που κάνουν πρωταθλητισμό, είτε έντονα ασκούμενες χορεύτριες, είτε γυναίκες με υποκλινικές διατροφικές διαταραχές. Τέλος, στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκονται γυναίκες που δεν έχουν σαφή συμπτώματα, είναι ιδιαίτερα αδύνατες και σε κάποια στιγμή της ζωής τους διαπιστώνουν ότι έχουν πρόβλημα τεκνοποίησης. 

Προφανώς η άμεση συνέπεια της υποθαλαμικής αμηνόρροιας είναι η στειρότητα. Η υποθαλαμική αμηνόρροια αφορά το 30% των περιπτώσεων στειρότητας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ως σήμερα οι περισσότερες από αυτές έπρεπε να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ωστόσο η στειρότητα δεν είναι και η μόνη συνέπεια: η ορμονική δυσλειτουργία επιδρά σε περισσότερα συστήματα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, στην παραγωγή της αυξητικής ορμόνης και στην ομοιόσταση του σκελετού. Η οστεοπόρωση και τα συχνά κατάγματα είναι μέρος της καθημερινότητας αυτών των γυναικών, ιδίως αυτών με πολύ έντονο πρόβλημα, όπως η νευρική ανορεξία. 

Πώς η λεπτίνη μας προστατεύει

Πώς όμως ο κ. Μαντζώρος και οι συνεργάτες του συνέδεσαν τη λεπτίνη με την υποθαλαμική αμηνόρροια; «Είναι γνωστό ότι οι οργανισμοί ανταποκρίνονται στις συνθήκες έλλειψης τροφικών πηγών κατευθύνοντας τα αποθέματα ενέργειας στην επιβίωσή τους. Με άλλα λόγια, σε συνθήκες λιμού ένας οργανισμός προσπαθεί να κάνει οικονομία δυνάμεων προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή του και δεν ξοδεύει πολύτιμη ενέργεια στην απόκτηση απογόνων. Καθώς τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα αντικατοπτρίζουν, εκτός από τις οξείες αλλαγές στην πρόσληψη ενέργειας, και τα αποθηκευμένα με τη μορφή λίπους αποθέματα ενέργειας ενός οργανισμού, ήταν φυσικό να αναρωτηθούμε αν η λεπτίνη είχε έναν ρόλο να παίξει στους μηχανισμούς που αναπτύσσονται για να ενισχυθεί η επιβίωση έναντι της αναπαραγωγής. Οι πρώτες μελέτες σε πειραματόζωα επιβεβαίωσαν αυτή την υπόθεση και ανέδειξαν τον ρόλο της λεπτίνης: κατεδείχθη ότι τα μειωμένα επίπεδα λεπτίνης που οφείλονταν σε ασιτία έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ορμονικής ανταπόκρισης των πειραματόζωων σε συνθήκες στέρησης τροφής» εξήγησε ο έλληνας ερευνητής. 

Αφού διεπίστωσαν ότι η χορήγηση λεπτίνης σε πειραματόζωα αποκαθιστούσε τις ορμονικές δυσλειτουργίες που προέκυπταν από την ασιτία, ο κ. Μαντζώρος και οι συνεργάτες του συνέχισαν τις έρευνές τους σε ανθρώπους. Μελέτησαν τα επίπεδα λεπτίνης τόσο σε υγιείς άνδρες και γυναίκες όσο και σε συνθήκες στέρησης τροφής και κατέδειξαν ότι η φυσιολογία της λεπτίνης είναι παρόμοια και στους ανθρώπους. Κατόπιν προχώρησαν στις πρώτες μελέτες φαρμακοκινητικής και φαρμακοδυναμικής στους ανθρώπους και περιέγραψαν για πρώτη φορά ποιες δόσεις λεπτίνης πρέπει να δίδονται και σε ποιες καταστάσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι οι δόσεις αυτές πρέπει να είναι διαφορετικές σε αδύνατα άτομα και σε παχύσαρκα. 

Στη συνέχεια μελέτησαν άτομα με σαφή έλλειψη ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή σκληρά προπονούμενες αθλήτριες και γυναίκες που υπέφεραν από νευρική ανορεξία στις οποίες τα αποθέματα λίπους είναι σχεδόν ανύπαρκτα και παρατηρείται υπολεπτιναιμία (πολύ χαμηλά επίπεδα λεπτίνης στο αίμα τους). Συχνά αυτές οι ομάδες γυναικών εμφανίζουν ενδοκρινικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων στειρότητα και φυσικά οστεοπόρωση και συχνά κατάγματα. Ετσι, πραγματοποίησαv μια αρχική πιλοτική μελέτη χορήγησης λεπτίνης σε μια ομάδα αθλητριών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «New England Journal Of Medicine» το 2004. Tα ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτής της πρώτης μελέτης τους οδήγησαν στην πραγματοποίηση της διπλής-τυφλής μελέτης που μόλις δημοσιεύθηκε στο «PNAS». 
Οι χορεύτριες, με τις εξαντλητικές πρόβες και τις αυστηρές προδιαγραφές βάρους, ανήκουν στις ομάδες γυναικών που πλήττονται από την υποθαλαμική αμηνόρροια


Θεραπεία της αμηνόρροιας

Η μελέτη είχε στόχο να διερευνήσει αν η λεπτίνη μπορούσε να είναι αποτελεσματική θεραπεία για την υποθαλαμική αμηνόρροια, αν δηλαδή η χορήγησή της μπορούσε να άρει τα συμπτώματα της υποθαλαμικής αμηνόρροιας και να αποκαταστήσει τις παρατηρούμενες ορμονικές δυσλειτουργίες. Στην τελευταία μελέτη επελέγησαν να συμμετάσχουν 20 γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών που είχαν αναπτύξει υποθαλαμική αμηνόρροια. Επρόκειτo για νέες γυναίκες, κυρίως φοιτήτριες και κατά πλειοψηφία ασχολούμενες με το τρέξιμο. Επεδείκνυαν προσοχή στη δίαιτά τους, ήταν λεπτές και φαίνονταν υγιείς. Ωστόσο εμφάνιζαν μη κανονικά επίπεδα ορμονών, δεν είχαν ωορρηξία και επίσης εμφάνιζαν χαμηλούς δείκτες οστικής πυκνότητας, δηλαδή οστεοπόρωση. 

Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και για 36 εβδομάδες η πρώτη ομάδα ελάμβανε μια συνθετική μορφή λεπτίνης, τη μετρελεπτίνη, ενώ η δεύτερη μια μη δραστική ουσία. Η κλινική δοκιμή ήταν διπλά τυφλή: ούτε οι εθελόντριες ούτε οι ερευνητές γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκε κάθε ασθενής (η χορήγηση του φαρμάκου ή της μη δραστικής ουσίας γινόταν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή). 

Σύμφωνα με το άρθρο του έλληνα καθηγητή και των συνεργατών του, η καθημερινή χορήγηση λεπτίνης άρχισε να έχει αποτέλεσμα πολύ σύντομα. Εναν μήνα μετά την έναρξη της κλινικής δοκιμής, επτά από τις 10 εθελόντριες που ελάμβαναν τη θεραπεία υποκατάστασης της λεπτίνης άρχισαν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, ενώ τέσσερις από αυτές τις επτά είχαν ωορρηξία. Επιπροσθέτως, υπήρξε και μία κύηση, αν και για πειραματικούς λόγους είχε ζητηθεί από τις εθελόντριες να μην επιχειρήσουν απόκτηση απογόνων όσο διαρκούσε η μελέτη. 

Πλήρης ορμονική επαναφορά

Η αποκατάσταση της γονιμότητας των γυναικών δεν ήταν το μόνο αποτέλεσμα της χορήγησης λεπτίνης. Φαίνεται ότι ταυτόχρονα αποκαταστάθηκε συνολικά η δυσλειτουργία του ορμονικού άξονα υποθαλάμου - υπόφυσης - περιφερικών ενδοκρινών αδένων. Ετσι επέστρεψαν στα κανονικά επίπεδα άλλοι ορμονικοί δείκτες: παραδείγματος χάρη, αυξήθηκε η παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης (η οποία ήταν μειωμένη), μειώθηκε η παραγωγή αυξητικής ορμόνης και της ορμόνης του στρες κορτιζόλης (οι οποίες ήταν αυξημένες). Επιπρoσθέτως, αυξήθηκαν οι δείκτες οστεογένεσης. Οπως εξηγεί ο κ. Μαντζώρος, «η λεπτίνη έχει άμεσα αποτελέσματα στον μεταβολισμό των οστών. Εχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των οστεοβλαστών και μειώνει την ταχύτητα γέννησης οστεοκλαστών. Με άλλα λόγια, επιδρά θετικά στο ισοζύγιο της οστικής πυκνότητας. Η ευεργετική δράση της λεπτίνης στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας έγινε φανερή για πρώτη φορά άμεσα στους ανθρώπους από τα δικά μας κλινικά αποτελέσματα»

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για τις ασθενείς; «Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι εν γένει οι καταστάσεις απίσχνασης, όπως η νευρογενής ανορεξία, η λιποατροφία κ.λπ., αποτελούν ένα καινούργιο σύνδρομο ορμονικής έλλειψης, αυτό της ορμόνης λεπτίνης. Οπως και σε άλλα σύνδρομα έλλειψης ορμονών, η θεραπεία υποκατάστασης με λεπτίνη θεραπεύει όλες τις ενδοκρινικές διαταραχές που σχετίζονται με το σύνδρομο αυτό. Η ανακάλυψή μας έχει σημασία όχι μόνο διότι για πρώτη φορά κατανοούμε τα αίτια αυτών των διαταραχών, αλλά και διότι μας προσφέρει και έναν απόλυτα φυσιολογικό τρόπο θεραπείας. Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια η θεραπεία να εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και να είναι διαθέσιμη στα πάσχοντα άτομα». 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο των πρόωρων γεννήσεων



Το γονίδιο που ευθύνεται για τις πρόωρες γεννήσεις ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί και Φινλανδοί επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο PLoS Genetics, πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός τεστ για τις γυναίκες που θα προέβλεπε τον κίνδυνο μιας πρόωρης γέννησης.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ, Ουάσινγκτον και Ελσίνκι θεώρησαν ότι υπάρχει μια εξελικτική πίεση που μεταφέρει και ελαχιστοποιήσει το χρόνο της γέννας ώστε να προκύπτουν πιο μικρόσωμα μωρά.

Πραγματοποίησαν, λοιπόν, έρευνες σε DNA, από τις οποίες προέκυψαν αποδείξεις ότι υπάρχουν γονίδια που επιταχύνουν την εξέλιξη των ανθρώπων σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό.

Ύστερα από έρευνες σε 328 γυναίκες εντόπισαν 150 τέτοια γονίδια και στη συνέχεια επιχείρησαν να βρουν τη σύνδεση που έχουν αυτά με τις πρόωρες γεννήσεις.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε μια παραλλαγή ενός γονιδίου του FSHR, το οποίο ρυθμίζει μια ορμόνη που δρα στα ωοθυλάκια των ωοθηκών, επιταχύνοντας την παραγωγή οιστρογόνου και τελικά την πρόωρη γέννηση.


Επικίνδυνες για την υγεία οι κάψουλες καφέ



Παρατηρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών
Ο καφές που φτιάχνεται στις μηχανές εσπρέσο με κάψουλες, περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενός τοξικού και καρκινογόνου συστατικού, του φουράνιου, συγκριτικά με αυτόν που φτιάχνουν οι απλές καφετιέρες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Javier Santos, καθηγητή στο τμήμα Αναλυτικής Χημείας του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για την παρουσία της ουσίας αυτής στα τρόφιμα, λόγω των τοξικών και καρκινογόνων επιδράσεων της σε ζώα, καθώς και γιατί η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα των τροφίμων που δυνητικά προκαλούν καρκινογενέσεις.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την παρουσία του φουρανίου στον καφέ, μέσω μιας αυτοματοποιημένης μεθόδου ανάλυσης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Chemistry και έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις στον καφέ εσπρέσο που φτιάχνεται από κάψουλες. Συγκεκριμένα βρήκαν ότι περιέχει 117 έως 244 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο ενώ ο απλός εσπρέσο μιας κοινής καφετιέρας περιέχει (43 έως 146 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο), ο καφές φίλτρου (20 έως 78 ng/ml) και ο ντεκαφεϊνέ (14‐65 ng/ml).

«Ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται οι υψηλές αυτές συγκεντρώσεις οφείλεται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες του εξαιρετικά πτητικού φουρανίου, επειδή οι συγκεκριμένες καφετιέρες εφαρμόζουν μεγαλύτερη πίεση με καυτό νερό, για τη “δημιουργία” του ροφήματος» εξηγεί ο Santos.
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση οι συγκεντρώσεις αυτές είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία και για να υπερβεί κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.


Παχύσαρκοι οι Έλληνες;



Η έλλειψη πρασίνου παχαίνει
Αυξημένα είναι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα με τους Έλληνες να κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που επιβεβαιώνει η μελέτη «Αττική» η παχυσαρκία στους άνδρες φτάνει το ύψος του 35,4%, ενώ στις γυναίκες το 30,8% πάνω από το φυσιολογικό.

Ανάλογα είναι τα ποσοστά που σημειώνονται και στις παιδικές ηλικίες με την Ιταλία, την Ελλάδα και γενικά τις ανατολικές και νότιες χώρες της Ευρώπης να αγγίζουν το 30%.

Το ισορροπημένο διαιτολόγιο και η τακτική σωματική άσκηση, παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας, υποστηρίζουν επιστήμονες. Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι σήμερα καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες και κινούνται ελάχιστα.

Σε αυτό δε βοηθάει και το γεγονός ότι οι χώρες στις οποίες τα επίπεδα της παχυσαρκίας είναι υψηλά, έχουν πιο περιορισμένο αριθμό ποδηλατοδρόμων, πάρκων και χώρων με πράσινο.

Αντίθετα σε πόλεις όπως, το Άμστερνταμ ή το Βερολίνο όπου υπάρχουν τεράστιοι ποδηλατοδρόμοι, που επιτρέπουν στους κατοίκους να μετακινηθούν κάνοντας παράλληλα σωματική άσκηση, τα επίπεδα παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα χαμηλά.