Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ξεκινά από αύριο η χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων


Τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Β’ διμήνου 2011 θα καταβληθούν σε 425.544 οικογένειες από Τετάρτη 6 Απριλίου έως και 15 Απριλίου 2011 ως εξής:
Α) Στους επιδοματούχους που απογράφηκαν μέχρι 21 Μαρτίου 2011 και έχουν ανοίξει λογαριασμό σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., το οικογενειακό επίδομα θα καταβληθεί με πίστωση του λογαριασμού τους (νέος τρόπος πληρωμής του ΟΓΑ) στις 6 Απριλίου 2011.
Β) Στους επιδοματούχους που δεν απογράφηκαν και δεν άνοιξαν λογαριασμό σε Τράπεζα ή λογαριασμό ΕΛ.ΤΑ. μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, το επίδομα θα καταβληθεί μέσω των ΕΛ.ΤΑ (με το προηγούμενο σύστημα πληρωμών των επιδομάτων) από 6 έως και 15 Απριλίου 2011.
Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 119.506.437,44 ευρώ.
Η διαδικασία της Απογραφής, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι 29 Απριλίου 2011, πραγματοποιείται με επιτυχία, αφού μέχρι σήμερα έχει ανταποκριθεί περίπου το 84% των επιδοματούχων, εκτιμάται δε, ότι μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα έχει απογραφεί το σύνολο των επιδοματούχων.
Με την ευκαιρία ενημερώνουμε ότι, όσοι από τους δικαιούχους πολυτεκνικών επιδομάτων δεν έχουν απογραφεί, θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν και να καταθέσουν μέχρι 29 Απριλίου 2011 το «Απογραφικό Δελτίο» που τους έχει σταλεί από τον ΟΓΑ, στο κατάστημα της Τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμούν να καταβάλλεται το επίδομα τους, ώστε η πληρωμή τους να γίνει αποκλειστικά με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των ΕΛ.ΤΑ που θα έχουν επιλέξει.



Δύσκολη υπόθεση για την Ελλάδα η διακοπή του καπνίσματος



Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα ευρωπαϊκής έκθεσης σε 20 χώρες
Έχουμε τους περισσότερους καπνιστές (35% των ενηλίκων) στη χώρα μας, αλλά η «διακοπή του καπνίσματος» παραμένει ένας άγνωστος όρος στο σύστημα περίθαλψης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη, επαρκής αριθμός Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει τα πιο φθηνά τσιγάρα (28% φθηνότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27).

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν, μεταξύ άλλων, για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Έκθεσης "European Quitting: Progress and Pathways" (EQUIPP), η οποία κατέγραψε την πρόοδο 20 ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 ειδικών στη διακοπή του καπνίσματος, από όλη την Ευρώπη. Επίσης, συμπεριέλαβε τις απόψεις γιατρών και κοινού, μέσα από έρευνα που διεξήχθη σε 2.482 επαγγελματίες Υγείας, 20.010 καπνιστές και 22.683 μη καπνιστές σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τι περιμένουν οι Έλληνες από το κράτος για τη μείωση του καπνίσματος;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς στο σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το κράτος θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για θεραπείες διακοπής καπνίσματος (57%), καθώς και για υπηρεσίες υποστήριξης των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν (52%).

Το 47% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξειδικευμένων ιατρείων διακοπής καπνίσματος. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το 34% του ελληνικού κοινού, οι επαγγελματίες Υγείας θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη εκπαίδευση και συμμετοχή σε θέματα διακοπής καπνίσματος.
Τι προτείνουν οι ειδικοί στην Ελλάδα:

Στην έκθεση EQUIPP, οι ειδικοί αναδεικνύουν ως στόχο τη μείωση των καπνιστών κατά 10%, έως το έτος 2012. Για την επίτευξη του στόχου, συνιστούν τα εξής:

- Να αναγνωριστεί η εξάρτηση από τον καπνό ως νόσος.

- Να καλύπτονται από τα Ταμεία οι θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.

- Να δημιουργηθούν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος.

- Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.
- Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση του κοινού στη διακοπή της συνήθειας.

- Να εφαρμοστεί στην πράξη ολοκληρωμένη πολιτική για την κατανάλωση προϊόντων καπνού, γιατί έτσι δημιουργούνται συνέργιες των αντικαπνιστικών μέτρων, οι οποίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών διακοπής του καπνίσματος.

Στην εκδήλωση παρουσίασης της EQUIPP στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Γουργουλιάνης, τόνισε: «Σήμερα λειτουργούν πάνω από 50 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα και η προσέλευση των ενδιαφερόμενων έχει αυξηθεί κατά 30%. Παράλληλα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (περισσότερους από 300 κατά το 2010) και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

Επιπρόσθετα, στηρίζουμε τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, τα οποία αν και παράγουν σημαντικό έργο, δεν καλύπτουν ικανοποιητικά όλη την επικράτεια. Θεωρούμε απαραίτητη την επέκτασή τους, ώστε να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, σε κάθε νομό της χώρας».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να βελτιώσουν τις υπηρεσίες για τη διακοπή του καπνίσματος στην Ευρώπη.
Περισσότεροι από 78.000.000 καπνιστές στην Ευρώπη θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Οι μισοί από αυτούς που το προσπάθησαν, θεωρούν τις υπηρεσίες για τη διακοπή του καπνίσματος ανεπαρκείς.

Από τους επαγγελματίες Υγείας που ρωτήθηκαν, το 87% πιστεύουν ότι η στήριξη των καπνιστών πρέπει να παρέχεται από γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο στόχος αυτός δεν είναι εφικτός, καθώς το 55% των γιατρών εκτιμούν ότι οι συνάδελφοί τους στην πρωτοβάθμια φροντίδας Υγείας δε διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Η παροχή υπηρεσιών και στήριξης είναι παράγοντας βασικής σημασίας για να βοηθηθούν οι καπνιστές στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και για να ανταποκριθούν οι κυβερνήσεις, που έχουν προσυπογράψει τη σχετική σύμβαση-πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις δεσμεύσεις τους για μείωση της χρήσης καπνού. Η επένδυση στη βελτίωση των υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος, υποστηρίζεται εξίσου από τους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, τους καπνιστές και τους μη καπνιστές.

Το 68% των μη καπνιστών και το 51% των καπνιστών που ρωτήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, παρά στη θεραπεία των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα. Η ίδια άποψη προκύπτει και από την έρευνα στους επαγγελματίες Υγείας, το 88% των οποίων πιστεύει ότι η ευθύνη σχετικά με τη βελτίωση της υποδομής για τη διακοπή του καπνίσματος ανήκει στην κυβέρνηση.


Ποια είναι η αλήθεια για τα ιαπωνικά προϊόντα



Δείτε τη λίστα με τις εισαγωγές που κάνει η Ελλάδα

Τελικά κινδυνεύουμε από τα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα; Γίνονται έλεγχοι για τον εντοπισμό «ύποπτων» προϊόντων, ειδικότερα μετά το ατύχημα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες; 

Όπως παραδέχονται ειδικοί στο newsbeast.grαπό την ημέρα που η Ιαπωνία επλήγη με το φονικό σεισμό και το τσουνάμι, με τις καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, στην Ελλάδα επικρατεί αναβρασμός. Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε επαγρύπνηση και γι’ αυτό γίνονται έλεγχοι στα αρμόδια εργαστήρια του Δημόκριτου αλλά και στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. 

Στην Ελλάδα εισάγουμε κυρίως επεξεργασμένο τόνο αλκοολούχα ποτά και φύκια για την παρασκευή σούσι. Αλλά όχι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2010 εισήχθησαν τρεις τόνοι ρύζι, 18 τόνοι ξηροί καρποί µε κέλυφος, 27 τόνοι διαφόρων τροφίµων όπως γαριδάκια, κρουασάν, µπισκότα κ.λπ., 32 τόνοι κονσέρβες φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα κερασιά), 9 τόνοι ζωοτροφές, 5 τόνοι σάλτσα σόγιας, 9 τόνοι ποτά όπως µηλίτης και απίτης, και 57 τόνοι συµπυκνώµατα πρωτεϊνών και ουσίες πρωτεϊνικής σύστασης που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή ποτών καθώς και άλλα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσµατα.



Η αξία των εισαγωγών από την Ιαπωνία φθάνει το 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ωστόσο μόνο το 1 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι προέρχεται από τις εισαγωγές στα τρόφιμα. Πρόκειται ουσιαστικά για περίπου 160 τόνους αυτών των προϊόντων που έρχονται στη χώρα μας. 

Άλλωστε, στην πλειοψηφία της η Ελλάδα εισάγει ηλεκτρονικά και φωτογραφικά είδη, φαρμακευτικά προϊόντα, χυτοσίδηρο, σίδηρο και χάλυβα ενώ είναι χαρακτηριστική η θραύση που κάνουν τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και τα μέσα ναυσιπλοΐας (πλοία) στο ελληνικό κοινό. 

Για την ασφάλεια πάντως των Ελλήνων, γίνονται ραδιολογικοί έλεγχοι στα ειδικά εργαστήρια αλλά μέχρι σήμερα όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί δεν έχει βρεθεί κανένα ύποπτο κρούσμα. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Κουσιάδας, τονίζει στοnewsbeast.gr ότι: «Έχουν φτάσει στην Ελλάδα κατά βάση ζωοτροφές. Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί τίποτα ύποπτο αλλά οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για όσο καιρό χρειαστεί».

Αναλυτικά τα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγει η Ελλάδα:
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΤΙ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
ΡΥΖΙ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (ΦΥΣΤΙΚΙΑ, ΚΛΠ)
ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ, ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΚΛΠ)
ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ
ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΓΙΑΣ
ΠΟΤΑ (ΜΗΛΙΤΗΣ ΚΛΠ)
ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
ΟΥΣΙΕΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΚΟΛΟΥΧΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ
Ανησυχία Ελλήνων για τα ιαπωνικά προϊόντα

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι Έλληνες που συνήθιζαν να αγοράζουν ιαπωνικά προϊόντα, πλέον είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Και γι’ αυτό όταν επισκέπτονται τα καταστήματα που βρίσκονται στη χώρα μας, είναι επιφυλακτικοί. 

«Οι περισσότεροι που έρχονται στα μαγαζιά μας για να ψωνίσουν, ρωτάνε για την ποιότητα των τροφίμων» λέει στο newsbeast.gr Ιάπωνας που διαθέτει μαγαζί με τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα στο κέντρο της Αθήνας.



Η ίδια κατάσταση σε γενικές γραμμές επικρατεί και στα ιαπωνικά εστιατόρια. «Δεν μας ρωτάνε από πού εισάγουμε» αναφέρει ιδιοκτήτρια ιαπωνικού εστιατορίου αλλά ξεκαθαρίζει ότι «ενδιαφέρονται κυρίως για το πώς είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Μας αναφέρουν ότι λυπούνται και συμπαρίστανται στον πόνο μας. Κάποιοι όμως ρωτούν και για την ποιότητα των προϊόντων».

Στο πλευρό των ατόμων με προβλήματα όρασης




Δημιουργήθηκε το πρώτο μονοπάτι στην Ελλάδα

Μια ξεχωριστή περιήγηση σε άτομα με προβλήματα όρασης προσφέρει το πρώτο ειδικό μονοπάτι στην Ελλάδα, που δημιούργησαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος για την ανάδειξη του υγρότοπου της Βραυρώνας, περιοχής με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία. Η διαδρομή εγκαινιάζεται αύριο, Τετάρτη 6 Απριλίου, με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα μονοπάτι με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην Ελλάδα. Ξεκινά από το Μουσείο της Βραυρώνας, συνεχίζει ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου και καταλήγει λίγο μετά τον ποταμό Ερασίνο. Με συνολικό μήκος 500 μ., η διαδρομή είναι εξοπλισμένη με ειδικό σύστημα ξενάγησης, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία σε άτομα με προβλήματα όρασης. Περιλαμβάνει πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος, ειδικά διαμορφωμένες και ανάγλυφα σχεδιασμένες ανα θεματική ενότητα («υγρότοπος», «υγρολίβαδα», «καλλιέργειες-θαμνώνες»), καθώς και σύστημα προσανατολισμού. Επίσης περιλαμβάνει ηχο-ακουστικό σύστημα, ώστε ο επισκέπτης να ακούει τους χαρακτηριστικούς ήχους των πουλιών του υγρότοπου.

Η δημιουργία του μονοπατιού για άτομα με προβλήματα όρασης αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και το Φάρο Τυφλών της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας και Ανάδειξης του Υγρότοπου Βραυρώνας. Συμβατό για όλες τις ομάδες επισκεπτών και εξαιρετικά ενδιαφέρον και για παιδιά, το μονοπάτι περιμένει τους επισκέπτες για μια περιήγηση στη φύση του υγρότοπου της Βραυρώνας!

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με το Δήμο Μαρκόπουλου, υλοποιούν από το 2008 το «Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του Υγρότοπου της Βραυρώνας». Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την επαναφορά της αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και στο φυσικό πλούτο του υγροτόπου, μέσω του καθαρισμού της περιοχής, φύτευσης, σήμανσης, περίφραξης, δημιουργία προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κ.λπ.

Πρωταπριλιάτικο ψέμα το ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης της αναπηρίας

Επρόκειτο να αντικαταστήσει τις υγεινονομικές επιτροπές από 1η Απριλίου 2011, αλλά ... αναζητείται!


Ούτε υγειονομικές επιτροπές, ούτε Κέντρο πιστοποίησης της αναπηρίας. Μοιάζει πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως δεν είναι...
Ούτε υγειονομικές επιτροπές, ούτε Κέντρο πιστοποίησης της αναπηρίας. Μοιάζει πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως δεν είναι...
Η κατάργηση από την 1η Απριλίου της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών ταμείων, των νομαρχιών και του δημοσίου, χωρίς την ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας του ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, στερεί χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία από κρίσιμες προνοιακές παροχές.

Επιγραμματικά, η όλη ιστορία – άλλη μιά τυπική ιστορία του νεοελληνικού τραγέλαφου – έχει ως εξής: Ο περσινός νόμος 3863 (παρ.7, άρθρο 6), προβλέπει την κατάργηση των υγειονομικών επιτροπών και την αντικατάστασή τους από το ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Καταληκτική ημερομηνία δινόταν η ... προχθεσινή 1ηΑπριλίου. Εφτασε λοιπόν η πρωταπριλιά του 2011, καταργήθηκαν οι επιτροπές, πλην όμως ο ... αντικαταστάτης τους (το νέο Κέντρο Πιστοποίησης) ακόμα αναζητείται! Δεν υπάρχει ούτε καν κτίριο για να στεγάσει τις προβλεπόμενες εκ του νόμου υπηρεσίες πιστοποίησης, πόσο μάλλον καθεαυτές οι υπηρεσίες! Κοντολογίς, καταργήθηκαν οι επιτροπές στο όνομα της αντικατάστασής τους από το ... αποτελεσματικότερο Κέντρο Πιστοποίησης, αλλά ο αντικαταστάτης απεδείχτη πρωταπριλιάτικο ψέμμα...

Αποτέλεσμα των παραπάνω: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άτομα με αναπηρία, των οποίων έχει λήξει η γνωμάτευση ποσοστού αναπηρίας τους και πρέπει να προσέλθουν για επανεξέταση, αλλά δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας για να το πράξουν! Μέχρι να υπάρξει ώστε να μπορέσουν να επανεξεταστούν για να αξιολογηθεί εκ νέου το ποσοστό αναπηρίας τους, κρίσιμες προνοιακές παροχές αναστέλλονται. Πλήθος είναι τα παράπονα προς τις αναπηρικές οργανώσεις και την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ. Μεταξύ των ατόμων που έχουν διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση των Υγειονομικών Επιτροπών είναι δικαιούχοι παραπληγικοί/τετραπληγικοί του επιδόματος κίνησης, των οποίων η χρήση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά τους. Είναι, επίσης, εκπαιδευτικοί με αναπηρία που βάσει του ποσοστού αναπηρίας τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευεργετικές για αυτούς ρυθμίσεις ένταξής τους στους πίνακες αναπληρωτών. Και πολλές άλλες σοβαρές περιπτώσεις.

Οπως , δυστυχώς, αποδεικνύεται, το όλο πρόβλημα δεν προέκυψε λόγω ασυνεννοησίας ή δυσλειτουργιών της κρατικής μηχανής. Αντίθετα, το υπουργείο μοιάζει να προκάλεσε συνειδητά το σημερινό αδιέξοδο. Διότι, ενώ από το 2010 είχε ορίσει την πρωταπριλιά του 2011 ως χρονικό σημείο αντικατάστασης των υγειονομικών επιτροπών από το Κέντρο Πιστοποίησης, δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια ώστε το δεύτερο να υπάρχει. Ούτε καν κτίριο για την εγκατάστασή του δεν εξασφάλισε...

Ο τραγέλαφος δεν τελειώνει εδώ. Εν αναμονή του προδιαγεγραμμένου αδιέξοδου, συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο (το υπό τον τίτλο “Αναμόρφωση ΣΕΠΕ και ρυθμίσεις θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης”) που σύντομα κατατίθεται στην βουλή, διάταξη (παρ. 7, άρθρου 79) που προβλέπει την παράταση της λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών έως τον Σπτέμβριο του 2011. Μέχρι το ν/σ να γίνει νόμος του κράτους (προηγείται η κατάθεση στην βουλή, η συζήτηση στην αρμόδια διοικητική επιτοπή και στην Ολομέλεια, κατόπιν δε αυτών η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης και η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων) θα παρέλθει σχεδόν τρίμηνο! Ολο αυτό το διάστημα δεν θα υπάρχουν Υγειονομικές Επιτροπές, δεν θα υπάρχει Κέντρο Πιστοποίησης, δεν θα υπάρχει τίποτε. Δεν θα υπάρχουν δικαιωματικές προνοιακές παροχές για τους ανθρώπους με αναπηρία διότι δεν θα υπάρχει τόπος-τρόπος να απευθυνθούν για να τις λάβουν! Πρόκειται περί οριακής αναλγησίας. Ας αναλογιστεί ο οποιοσδήποτε αναγνώστης την περίπτωση ενός ατόμου που η αναπηρία του εμφανίζεται σήμερα (π.χ. λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου). Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν δικαιούται ούτε μία προνοιακή παροχή διότι δεν μπορεί να πιστοποιηθεί η αναπηρία του, αντιμετωπίζεται ως κοινωνικά αόρατος!

Ολα τα παραπάνω “αδιανόητα” για μιά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα περιλαμβάνονται σε κατεπείγουσα επιστολή της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ προς τον αναπληρωτή υπουργό εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Στον επίλογο της επιστολής της η συνομοσπονδία υποβάλλει τρία αιτήματα η άμεση ικανοποίηση των οποίων είναι μονόδρομος αν θέλουμε να ισχυριζόμαστε ότι σε τούτη την χώρα τηρούνται τουλάχιστον τα προσχήματα. Συγκεκριμένα:

α) Να δοθεί άμεσα παράταση στη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών των πρώην Νομαρχιών, των Υγειονομικών Επιτροπών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου,

β) Να παραταθεί η ισχύς των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών, που έχουν λήξει, έως την ημερομηνία επανεξέτασής τους,

γ) Να εξετάζονται κατά προτεραιότητα μετά την επαναλειτουργία των Υ.Ε. εκείνα τα άτομα που η αναπηρία τους εμφανίζεται τώρα προκειμένου να λάβουν τις παροχές που δικαιούνται.


Δείτε επίσης: 

Τι γίνεται με το νέο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας;


Υπάρχει και σχετικό δελτίο τύπου της ΕΣΑμεΑ



Εκτίναξη κρουσμάτων καρκίνου θυρεοειδούς στη βόρεια Ελλάδα



Η νόσος «χτυπά» κυρίως τις γυναίκες

Στα ύψη εκτινάχτηκαν τα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς στη βόρεια Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, που θα παρουσιαστεί στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που παρουσίασε καρκίνο του θυρεοειδούς από 15 που ήταν στην δεκαετία του 1971-1980 έφτασε στους 1211 στη δεκαετία 2001-2010 ενώ το 81% των ασθενών ήταν γυναίκες.

Στο πλαίσιο μελέτης γιατρών των τμημάτων Ενδοκρινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής του Θεαγενείου και της Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΠΘ (νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) εξετάστηκαν οι φάκελοι 1728 ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς κατά τα έτη 1971-2010.

Η ανοδική πορεία των καρκίνων του θυρεοειδούς κατά την περίοδο της μελέτης φαίνεται ξεκάθαρα από τα παρακάτω στοιχεία :1971-1980 ο αριθμός των ατόμων με καρκίνο του θυρεοειδούς ήταν μόλις 15 , στην δεκαετία 1981-1990 ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 86, στην επόμενη δεκαετία (1991-2000) η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη και έφτασε στους 416, ενώ την τελευταία δεκαετία (2001-2010) εκτινάχτηκε στους 1211. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 37,6± 11,3 έτη κατά την πρώτη δεκαετία της 40ετίας , 45,6±12,9 κατά τη δεύτερη, 45,3±14,9 έτη κατά την τρίτη και 46,9±15 έτη κατά την τέταρτη.

Κατά την περίοδο της μελέτης διαπιστώθηκε αλλαγή του ιστολογικού τύπου του καρκίνου του θυρεοειδούς με αύξηση της συχνότητας του θηλώδους καρκίνου ( 60%, 70,9%, 75,2% και 79,4% ανά δεκαετία αντίστοιχα) και μείωση του θυλακιώδους καρκίνου (33,3%, 18,6%, 13,9% και 7,9% αντίστοιχα) . Το διάστημα που καλύπτει η μελέτη παρατηρήθηκε επίσης ελάττωση του μεγέθους του καρκίνου και αύξηση του ποσοστού των καρκίνων με διάμετρο 10mm.

Οι επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη δεν παρουσιάζουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν τα αίτια που προκάλεσαν την αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδούς στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο επισημαίνουν ότι «κατά την τελευταία τεσσαρακονταετία η συχνότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς αυξήθηκε σημαντικά κυρίως λόγω της αύξησης της επίπτωσης του θηλώδους καρκίνου και των καρκίνων διαμέτρου >10mm». Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι: « η ελάττωση αφενός των όγκων και αφετέρου των επιθετικών χαρακτηριστικών τους πιθανότατα οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους».


Οι νόμοι της γκαντεμιάς





  1. Ο νόμος της σειράς: Αν περιμένεις σε σειρά και αποφασίσεις να πας στη δίπλα που κινείται πιο γρήγορα, είναι αποδεδειγμένο ότι αυτή που άφησες θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα.
  2. Ο νόμος του τηλεφώνου: Όταν καλείς, λάθος αριθμό ποτέ δεν είναι απασχολημένο.
  3. Ο νόμος της μηχανικής επιδιόρθωσης: Μόλις τα χέρια σου γεμίσουν με γράσο ή άλλο υλικό που λερώνει, θα σε πιάσει φαγούρα στη μύτη ή κάπου άλλου.
  4. Ο νόμος του εργαστηρίου: Οποιοδήποτε αντικείμενο και αν πέσει, θα κυλήσει προς το λιγότερο προσιτό για εσένα μέρος.
  5. Ο νόμος του λεωφορείου: Όταν είσαι στη στάση αρκετή ώρα και αποφασίσεις και ανάψεις τσιγάρο, τότε θα έρθει το λεωφορείο.
  6. Ο νόμος του τσιγάρου: Μόλις ανάψεις τσιγάρο, θα προκύψει κάτι που πρέπει να κάνεις, μέχρι το τσιγάρο να καεί από μόνο του.
  7. Ο νόμος του άλλοθι: Εάν πεις ψέματα στη δουλειά, ότι άργησες επειδή π.χ. έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου, την επόμενη μέρα το λάστιχο θα σκάσει πραγματικά.
  8. Ο νόμος του αφρόλουτρου: Μόλις βυθιστείς στην μπανιέρα και έχεις χαλαρώσει, θα χτυπήσει το τηλέφωνο.
  9. Ο νόμος της συνάντησης: Η πιθανότητα να συναντήσεις κάποιον που ξέρεις, αυξάνεται όταν είσαι με κάποιον που δεν θέλεις να σας δουν μαζί.
  10. Ο νόμος του αποτελέσματος: Όταν ένα μηχάνημα δεν δουλεύει και προσπαθήσεις να το αποδείξεις στον ειδικό που έχει έρθει να το φτιάξει, τότε θα δουλέψει.
  11. Ο νόμος του θεάτρου: Τα άτομα που έχουν θέσεις όσο πιο μακριά γίνεται από το διάδρομο, φτάνουν πάντα τελευταίοι.
  12. Ο νόμος του καφέ: Μόλις φτιάξεις ζεστό καφέ στη δουλειά, το αφεντικό θα σου ζητήσει να κάνεις μια δουλειά.


Γονίδιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού



«Αποθαρρύνει» την κατανάλωση αλκοόλ
Στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τον αλκοολισμό ελπίζουν οι ερευνητές πως θα συμβάλλει η ανακάλυψη γονιδίου που φαίνεται να παίζει ρόλο στο πόσο αλκοόλ συνηθίζει κανείς να πίνει.

Μέχρι σήμερα είχε ανακαλυφθεί μόνο άλλο ένα γονίδιο που ελέγχει τη διάσπαση του αλκοόλ στο ήπαρ, το οποίο είχε βρεθεί να έχει μια αξιοσημείωτη γενετική επίδραση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Αναλύοντας δείγματα γενετικού υλικού σε περισσότερα από 47.000 άτομα σε διάφορες χώρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν μια σπανιότερη παραλλαγή του γονιδίου AUTS2 πίνουν κατά μέσο όρο 5% λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με όσους έχουν στο DΝΑ τους την πιο κοινή γενετική παραλλαγή.

Το συγκεκριμένο γονίδιο είχε στο παρελθόν συνδεθεί με τον αυτισμό και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αν και η πραγματική λειτουργία του δεν είναι ακόμα σαφής.

«Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδρούν στο πόσο αλκοόλ θα πιεί κάποιος, όμως ξέρουμε ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο. Η επίδραση αυτού του συγκεκριμένου γονιδίου είναι μικρή, όμως η ανακάλυψή του ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας» δήλωσε ο ερευνητής Πολ Έλιοτ, καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι γίνονται ευχάριστοι και κοινωνικοί με το αλκοόλ, ενώ άλλοι πέφτουν σε κατάθλιψη και γίνονται δυσάρεστοι στους γύρω τους; Σε μια άλλη μελέτη, ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου του Σικάγο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός που το ποτό «ανεβάζει» ή «ρίχνει» ψυχολογικά κάποιον, κάνοντάς τον πιο χαρούμενο ή πιο λυπημένο, είναι κυρίως θέμα εκ γενετής δομής του εγκεφάλου.


Η πολλή δουλειά κάνει κακό!


Έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που όλοι πιστεύουμε
Σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα εμφανίζουν όσοι εργάζονται πολύ, περισσότερες από έντεκα ώρες την ημέρα αντί για επτά έως οκτώ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται μέχρι 67% για όσους δουλεύουν μέχρι... τελικής πτώσεως.

Μάλιστα, οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς, ιδίως στους καρδιολόγους, να δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στο ζήτημα και να ρωτάνε πάντα τους ασθενείς τους σχετικά με τις ώρες εργασίας τους. Όπως υποστηρίζουν, αν αυτό γίνει καθιερωμένη πρακτική κατά τις ιατρικές επισκέψεις και τις διαγνωστικές ερωτήσεις εκ μέρους των γιατρών, τότε θα είναι δυνατό να εντοπιστούν έγκαιρα χιλιάδες νέες περιπτώσεις ανθρώπων που κινδυνεύουν από έμφραγμα.

Οι επιστήμονες, που παρακολούθησαν από το 1985 τις εργασιακές συνήθειες και την υγεία περίπου 7.100 υπαλλήλων, ανέφεραν ότι η νέα μελέτη πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι κινδύνου» σε όσους εργαζόμενους κάνουν μακρές υπερωρίες, ιδίως αν έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου στον οργανισμό τους, όπως η υψηλή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς των ανθρώπων όταν πια σταματούν να δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες. Ο επικεφαλής των ερευνητών τόνισε ότι όσοι εργάζονται πολύ, δεν είναι ανάγκη να πανικοβληθούν από τη νέα έρευνα, θα έπρεπε όμως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις άλλες καθημερινές συνήθειές τους, ιδιαίτερα να τρώνε υγιεινά, να ασκούνται επαρκώς σωματικά και να κρατούν υπό έλεγχο την πίεση, την χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα τους.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο σκοτώνοντας περίπου 17,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Η ανεργία σκοτώνει



Δυστυχώς, κυριολεκτικά...
Κατά 63% αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου η ανεργία, σύμφωνα με καναδική μελέτη ενώ οι άνθρωποι που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται είναι πιθανότερο να υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι ανήκουν στην χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αποπειρών αυτοκτονίας και περισσότερες διαταραχές προσωπικότητας σε σχέση με όσους βρίσκονται στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Η πρώτη έρευνα, από ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, οι οποίες επίσης είχαν διαπιστώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απώλεια εισοδήματος ή γενικότερα στα χαμηλά εισοδήματα και στα ψυχικά προβλήματα (χωρίς να αποκλείεται πάντως, σε μερικές περιπτώσεις, η σχέση να είναι αντίστροφη, δηλαδή άτομα με προϋπάρχοντα ψυχικά προβλήματα να βγάζουν λιγότερα χρήματα).

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 35.000 ενήλικες σε διάστημα τριών ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χαμηλότερο εισόδημα (ιδίως αν είναι κάτω από περίπου 15.000 ευρώ το χρόνο) συνδέεται με μια μεγάλη γκάμα ψυχολογικών προβλημάτων, σε σχέση με όσους βγάζουν τουλάχιστον 52.000 ευρώ ετησίως, που εμφανίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα προσωπικότητας, αντικοινωνικότητας κ.α.

Ο Βρετανός οικονομολόγος Άντριου Όσβαλντ του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, ο οποίος εδώ και χρόνια εξειδικεύεται στη σχέση εισοδήματος και ψυχικής υγείας, σχολίασε ότι η νέα έρευνα ενισχύει την πεποίθηση ότι το χαμηλό εισόδημα προκαλεί περισσότερες ψυχικές και νοητικές διαταραχές (και όχι το αντίστροφο), αν και, όπως είπε, είναι δύσκολο να αποδειχτεί με απόλυτη βεβαιότητα κάτι τέτοιο. «Αυτό που ξέρουμε ότι είναι υπάρχει πολύ στενή συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα», επεσήμανε.

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή κοινωνιολογίας Έραν Σορ του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, εξέτασαν (μετα-ανάλυση) μια σειρά από προηγούμενες έρευνες, που αφορούσαν περίπου 20 εκατ. ανθρώπους σε 15 χώρες, τα τελευταία 40 χρόνια. Μεταξύ άλλων, προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από τις προόδους στα συστήματα υγείας και πρόνοιας των ανεπτυγμένων κρατών, η σχέση ανάμεσα στην απώλεια της θέσης εργασίας-ανεργίας και τον αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο είναι η ίδια σε όλες τις χώρες.

Για πρώτη φορά, μια μελέτη δείχνει να υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στην ανεργία και τον πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Σορ, απομόνωσαν την επίδραση άλλων προϋπαρχόντων -δυνητικά επιβαρυντικών για την υγεία- παραγόντων (χρόνιες ασθένειες, κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών κ.α.) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση ανεργίας-πρόωρης θνησιμότητας ισχύει από μόνη της. Όπως είπαν, η βασική αιτία φαίνεται να είναι το άγχος που προκαλεί η ανεργία και οι συνέπειες της απώλειας της εργασίας για το γενικότερο κοινωνικο-οικονομικό «στάτους» του ανέργου, πράγμα που έχει ως συνέπεια την επιδείνωση της υγείας του και, τελικά, τον πιθανό πρόωρο θάνατό του.

Η έρευνα βρήκε ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου πολύ περισσότερο στους άνδρες (78%) σε σχέση με τις γυναίκες (37%), ενώ ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός για όσους μένουν άνεργοι πριν τα 50 τους.

Έφτιαξαν τεχνητά γονίδια!



Τούρκοι επιστήμονες άνοιξαν εταιρία συνθετικής βιολογίας
Τεχνητά γονίδια παρήγαγε μία ομάδα Τούρκων νέων επιστημόνων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής με έδρα την Άγκυρα, ενώ έχουν προχωρήσει στη σύσταση εταιρίας συνθετικής βιολογίας.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιολογίας, ενώ τα τεχνητά γονίδια θα χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου, στην ανάπτυξη εμβολίων, αλλά και στη γενετική βελτίωση σπόρων για την παραγωγή βιοκαυσίμου.


Υγιή οστά: Προτεραιότητα στις γυναίκες



Η οστική υγεία στις γυναίκες αποτελεί προτεραιότητα από τις μικρές ηλικίες! Μια γυναίκα αποκτά το 85 με 90% της οστικής της μάζας κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Στην ηλικία των 18, η διάπλαση των οστών της έχει ολοκληρωθεί.

Αν δεν έχει εναποτεθεί αρκετό ασβέστιο στα οστά κατά την παιδική ηλικία, ενδέχεται να γίνουν αδύναμα αργότερα στην ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε ασθένειες των οστών όπως η οστεοπόρωση. Εύθραυστα οστά παθαίνουν εύκολα κατάγματα, ιδίως στις περιοχές της λεκάνης, της σπονδυλικής στήλης και στους καρπούς. Η γενετική προδιάθεση και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στην υγεία των οστών μας.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί στο “χτίσιμο” και τη διατήρηση γερών οστών. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά για δυνατά και υγιή οστά.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ : Πολύ σημαντική είναι η καθημερινή πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου. Μια γυναίκα χρειάζεται 1000 mg ασβεστίου την ημέρα για υγιή οστά. Μετά την ηλικία των 50, οι ανάγκες για ασβέστιο ανέρχονται σε 1200 mg ασβεστίου την ημέρα.

Καλές πηγές ασβεστίου: γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), γάλα σόγιας, τόφου, σαρδέλες (και γενικότερα μικρά ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν με τα κόκαλα), εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα όπως εμπλουτισμένοι χυμοί.
Οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 3 μερίδες την ημέρα από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Μία μερίδα ισοδυναμεί με:
• 1 φλιτζάνι χαμηλό σε λιπαρά γάλα
• 1 φλιτζάνι χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι
• 1 φέτα του τοστ τυρί χαμηλό σε λιπαρά
• 90 g σαρδέλες, με τα κόκκαλα.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D : Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Βιταμίνη D μπορούμε να προσλάβουμε από: τον ήλιο (10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα αρκούν),τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, τόνος), κρόκος αυγού, εμπλουτισμένα προϊόντα όπως 100% φυσικοί χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D, γάλα, γάλα σόγιας.

Tips για υγιή και δυνατά οστά
• Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D καθημερινά μέσω τροφίμων ή συμπληρωμάτων.
• Τακτική συμμετοχή σε ασκήσεις ενδυνάμωσης (π.χ. με βάρη, λάστιχα).
• Αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
• Συζητήστε με το γιατρό σας για την υγεία των οστών.
• Αν είστε πάνω από 50 ετών κάντε ένα τεστ οστικής πυκνότητας.

Φόβος για το σούσι



Ενδείκνυται για κατανάλωση;
Πτωτική πορεία ακολουθεί η ζήτηση για το σούσι στη χώρα μας καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την καταλληλότητα ή μη κατανάλωσης ιαπωνικών προϊόντων.

Οι εστιάτορες, ωστόσο, τείνουν να καθησυχάζουν τους καταναλωτές των εν λόγω εδεσμάτων, ισχυριζόμενοι ότι η προέλευση των απαιτούμενων υλικών δεν σχετίζεται με την Ιαπωνία.

Μάλιστα, επισημαίνουν πως τα περισσότερα υλικά προέρχονται από τη Μεσόγειο και χώρες της Ευρώπης επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις αμφιβολίες των καταναλωτών.

Ωστόσο, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις το κοινό φαίνεται, προς το παρών, να αντιμετωπίζει με κάποια προκατάληψη τα εισαγόμενα από την συγκεκριμένη χώρα προϊόντα.


Αίρουν το εμπάργκο προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ οι φαρμακοποιοί της Αττικής



Προκειμένου να σταματήσει και η ταλαιπωρία των πολιτών
Αίρουν το εμπάργκο προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ οι φαρμακοποιοί της Αττικής, μέχρι την 1η Μαΐου, δίνοντας χρόνο στο ταμείο να προχωρήσει στην άμεση εξόφλησή τους.

Η απόφαση πάρθηκε αργά το απόγευμα και σύμφωνα με κύκλους του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής πρόκειται για μία κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να σταματήσει και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Εδώ και μέρες ο φαρμακευτικός σύλλογος Πειραιά έχει αναστείλει το εμπάργκο προς τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, που συναντήθηκαν σήμερα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πολύζο, δεν έμειναν ικανοποιημένοι και συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας την οποία άρχισαν σήμερα, μέχρι και την Τετάρτη οπότε και ζήτησαν να συναντήσουν τον υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοσίδη.


Οι ρευματικές παθήσεις ταλαιπωρούν 2,5 εκατ. Έλληνες



Οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν τους ειδικούς
Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΙΡΕ), οι ρευματικές παθήσεις σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), το 30% των απουσιών από την εργασία και το 20% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων), τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό, δηλαδή στα άτομα ηλικιών 19-65 ετών.

Περίπου 2.500.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση, καθιστώντας τις ρευματικές παθήσεις, μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισαν η ρευματολόγος Αικατερίνη Σφυρόερα, ο ρευματολόγος, διευθυντής της Ρευματολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Ευθύμιος Σταυρόπουλος και ο ρευματολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΙΡΕ, Αλέξανδρος Ανδριανάκος, σε ημερίδα με θέμα «Ρευματικές παθήσεις: Ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα», που έγινε στο δήμο Γαλατσίου, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους δήμους και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταυρόπουλος, οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές, περίπου 200 και αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα, δηλαδή τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους μύες, τα οστά και τη σπονδυλική στήλη, ενώ κύριο και κοινό σύμπτωμά τους είναι ο πόνος σε αρθρώσεις, ή τένοντες, μέση ή αυχένα.

Για ορισμένες ρευματικές παθήσεις υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης και σήμερα είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή τους και η δραστική μείωση των δυσμενών τους επιπτώσεων με δύο προϋποθέσεις: την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ανδριανάκος, πολλοί έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων, που τους προσφέρει η Ρευματολογία κι αυτό γιατί οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν τους ειδικούς γιατρούς.

Η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθή διάγνωση και τη μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και εντέλει την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις, ή και σε άλλα όργανα, καθώς και την πρόκληση σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας.


ΕΤΕΑΜ: Σύνταξεις Γήρατος Ειδικών Κατηγοριών


ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


----------------

Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων (υπαγωγή 1/11/80)
Εργαζόμενοι σε υποθαλάσσιες εργασίες (υπαγωγή 1/2/83)
Δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ σε ηλικία 50 ετών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει το σύνολο του απαιτούμενου για την κατηγορία υπαγωγής τους χρόνου ασφάλισης αποκλειστικά σε υπόγειες στοές ή υποθαλάσσιες εργασίες και έχουν καταβάλλει για το σύνολο του χρόνου αυτού πρόσθετη ειδική εισφορά (3%) λόγω της πρόωρης συνταξιοδότησής τους.

----------------

Εργαζόμενοι σε χώρους εξόρυξης, εμπλουτισμού και κατεργασίας πετρωμάτων για παραγωγή ινών αμιάντου, καθώς και σε χώρους παραγωγής προϊόντων αμιαντοτσιμέντου
 
Δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ σε ηλικία 50 ετών, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 4500 ημέρες εργασίας αποκλειστικά στους χώρους αυτούς και έχουν καταβάλλει την πρόσθετη ειδική εισφορά (3%) λόγω της πρόωρης συνταξιοδότησής τους.

----------------

ΤΥΦΛΟΙ (Ν. 612/77)
Δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ, ανεξάρτητα από ηλικία, εφόσον δικαιωθούν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την ίδια αιτία και έχουν πραγματοποιήσει 4050 ημέρες ασφάλισης
Το ποσό της σύνταξης που απονέμεται με αυτές τις προϋποθέσεις αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης 35 ετών ή 10500 ημερών εργασίας.

  Σημείωση: Για την συμπλήρωση των 4050 ΗΕ λαμβάνονται υπόψη:
  • ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ
  • ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 χρόνια)
  • ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
  • ο χρόνος επιδότησης ασθένειας (μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία)
  • ο χρόνος επιδότησης ανεργίας (μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία)
  • ο χρόνος κυοφορίας - λοχείας

----------------

ΠΑΡΑ - ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ (Ν. 1902/90 άρθ. 40 παρ. 8)
Δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ, ανεξάρτητα από ηλικία, εφόσον δικαιωθούν κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την ίδια αιτία και έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 4050 ημέρες εργασίας.
Το ποσό της σύνταξης που απονέμεται με τις προϋποθέσεις αυτές αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης 35 ετών ή 10500 ημερών ασφάλισης.

Σημείωση: Για την συμπλήρωση των 4050 ΗΕ λαμβάνονται υπόψη:
  • ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ
  • ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης
  • ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας
  • ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 χρόνια)
  • ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
  • ο χρόνος επιδότησης ασθένειας (μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία)
  • ο χρόνος επιδότησης ανεργίας (μέχρι 200 ημέρες την τελευταία 10ετία)
  • ο χρόνος κυοφορίας - λοχείας
  • ο χρόνος Εθν. Αντίστασης

----------------

Πάσχοντες από Βήτα Ομόζυγο Μεσογειακή ή Δρεπανοκυτταρική ή Μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία. (Ν. 2227/94,άρθ. 16 παρ. 3)
 
Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί

----------------

Πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο, μεταμοσχευθέντες νεφρού (Ν. 3075/2002, άρθ. 2, παρ. 2)
  
Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί

----------------

Μεταμοσχευόμενοι από συμπαγή όργανα, καρδιά - πνεύμονες - ήπαρ - πάγκρεας (Ν. 3232/2004, άρθ. 5, παρ. 1)
  
Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί

----------------

Πάσχοντες από αιμορροφιλία τύπου Α' ή Β' (Ν. 3232/2004, άρθ. 5, παρ. 1)
Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί

----------------

Μεταμοσχευμένοι μυελού των οστών που βρίσκονται σε συνεχή ανοσοκαταστολή (Ν. 3518/06 αρθ. 61 παρ. 4).

Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί

----------------

Πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία - τετραπληγία (Ν. 3518/06 αρθ. 61 παρ. 4).
  
Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί

----------------

Ακρωτηριασμένοι στα δύο άνω ή κάτω άκρα, ή στο ένα άνω και ένα κάτω άκρο 
(Ν. 3518/06 αρθ. 61 παρ. 4).

Ομοίως όπως παρα - τετραπληγικοί

----------------

Ασφ/νοι νέων περιοχών ή νέων επαγγελματικών κατηγοριών
Δικαιούνται σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ, εφόσον δικαιωθούν σύνταξη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την ίδια αιτία και έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του Ταμείου τις ίδιες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται στον κύριο φορέα, οι οποίες είναι οι εξής:
1000 ημέρες εργασίας, κατά την πρώτη πενταετία από την επέκταση της ασφάλισης στην νέα περιοχή ή τη νέα επαγγελματική κατηγορία, οι οποίες αυξάνονται από τον έκτο χρόνο και μετά, ανά 175 ΗΕ κάθε χρόνο, μέχρι να συμπληρωθούν οι εκάστοτε απαιτούμενες πλήρεις χρονικές προϋποθέσεις, συνολικά στην ασφάλιση.

Σημείωση:
  • ο εκάστοτε απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης πρέπει να έχει διανυθεί στην πραγματική ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ
  • Το ποσό της σύνταξης που χορηγείται στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται μειωμένο κατά 20% μέχρι να συμπληρωθούν οι εκάστοτε απαιτούμενες πλήρεις χρονικές προϋποθέσεις του Ταμείου οπότε καταβάλλεται πλήρες
Πρόσθετη πληροφορία: στην κατηγορία αυτή υπάγονται από 18/3/1988 και οι απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις μελών της οικογενείας τους.

----------------

Απασχολούμενοι κατ΄οίκον του εργοδότη (οικιακοί βοηθοί, κ.α.)

Δικαιούνται σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις του Ταμείου.
  
Σημείωση: στα πρόσωπα που έχουν ασφαλισθεί στο ΕΤΕΑΜ με αποδοχές μικρότερες του εκάστοτε ισχύοντος Ημερομισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός πέμπτου (1/5) του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, το ποσό της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ καταβάλλεται μειωμένο κατά 20% (βασικό ποσό ή κατώτατο όριο).

----------------

 ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
  1. Η καταβολή της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του κύριου φορέα, εάν η αίτηση για σύνταξη από το Ταμείο υποβληθεί μέσα σε τρεις (3) μήνες από την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο της συνταξιοδοτικής απόφασης του κύριου φορέα, εφόσον, βεβαίως, υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα σε σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ κατά την ημερομηνία αυτή (έναρξη συνταξιοδότησης κύριου φορέα).
  2. Αν η αίτηση υποβληθεί στο ΕΤΕΑΜ μετά την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας, η καταβολή της σύνταξης του Ταμείου θα αρχίσει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση.
  3. Σε περίπτωση που το δικαίωμα σε σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ θεμελιώνεται σε χρόνο μεταγενέστερο από την έναρξη καταβολής της κύριας σύνταξης (π.χ. συνέχιση της ασφάλισης προαιρετικά), η καταβολή της σύνταξης του Ταμείου θα αρχίσει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης στο ΕΤΕΑΜ, η οποία εύλογα θα πρέπει να έπεται της ημερομηνίας που θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

----------------

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ


α) Όταν φορέας κύριας ασφάλισης είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
  • Αίτηση - Δήλωση για σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ (χορηγείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
  • Αντίγραφο απόφασης απονομής της σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

β) Όταν φορέας κύριας ασφάλισης είναι άλλος (πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) Οργανισμός:
  • Αίτηση - Δήλωση για σύνταξη γήρατος από το ΕΤΕΑΜ (χορηγείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ)
  • Αντίγραφο απόφασης απονομής της κύριας σύνταξης. Όταν κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έχει εκδοθεί απόφαση κυρίου φορέα -αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας- αναζητείται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία
  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
  • Όλα τα ασφαλιστικά βιβλιάρια
  • Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος Εφορίας, το οποίο αναζητείται -κατόπιν συναίνεσης του ασφαλισμένου- από την υπηρεσία
  • Φωτοτυπία σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας με τον αριθμό λογαριασμού και το IBAN
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα Υποκ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους.
Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης από εκπρόσωπο του ασφ/νου απαιτείται η προσκόμιση φωτ/πίας εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου.

----------------