Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πρόβλημα με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

Ανησυχία έχει προκαλέσει η καθυστέρηση, που έχει παρατηρηθεί σε όλη την χώρα, στην αποστολή των επιταγών και την πληρωμή τους που αφορά τα προνοιακά επιδόματα.
Η μετάβαση του συστήματος και των υπηρεσιών Πρόνοιας από τις νομαρχίες στους δήμους, λόγω Καλλικράτη, παρότι ήταν γνωστή δεν είχε έγκαιρη αλλαγή. Κάποιοι κάνουν λόγο για καθυστέρηση της εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών, που ευτυχώς έφτασε στους δήμους όλης της χώρας.







Προνοιακά επιδόματα


Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιείται σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, με θέμα τα προνοιακά επιδόματα.  Πρόκειται για τυπική διαδικασία, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα. 

Από την Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου της Πάτρας, έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η καθυστέρηση καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους, παρουσιάστηκε με ευθύνη του  υπουργείου Εσωτερικών και λόγω καθυστέρησης υπογραφής της σχετικής εγκυκλίου, από τον αρμόδιο υπουργό.
Ο Δήμος από την πλευρά του, μέσω της αρμόδιας Αντιδημαρχίας, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε αμέσως μόλις εκταμιευτεί το κονδύλι, να καταβληθούν τα επιδόματα στους σχεδόν 10.000 δικαιούχους ολόκληρου του Νομού Αχαϊας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τα ΕΛΤΑ, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διανομή.
Οι υπηρεσίες πρόνοιας που έχουν και την ευθύνη καταβολής των επιδομάτων σε επίπεδο Νομού, έχουν μεταφερθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Δήμο της Πάτρας, για τη μεταβατική περίοδο, έως ότου συσταθούν οι υπηρεσίες στους υπόλοιπους Δήμους της Αχαϊας. 
Αγ. Ανυφαντή


Οπότε τις τελευταίες μέρες (ή τις ακόλουθες) με έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων πέρασαν και θα περάσουν οι αποφάσεις για την καταβολή των επιδομάτων τις επόμενες βδομάδες και την αποστολή των επιστολών (με τις επιταγές) τις επόμενες μέρες.

Από εβδομάδα τα προνοιακά επιδόματα



Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η αποστολή των εμβασμάτων καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους του Νομού Τρικάλων.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Τρικκαίων αποφασίστηκε η διάθεση των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ που εστάλησαν από το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 2.900 δικαιούχους του Νομού. Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάργηση της Νομαρχίας και τη μεταφορά της αρμοδιότητας της πρόνοιας στους δήμους, ο δήμος Τρικκαίων, ως πρωτεύουσα Νομού, εξυπηρετεί και τους υπόλοιπους τρεις δήμους στις διαδικασίες καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. Επομένως, η χθεσινή απόφαση της οικονομικής επιτροπής δεν αφορά μόνο τους δικαιούχους εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Τρικκαίων, αλλά και των δήμων Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής και αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Τρικκαίων κ. Γιώργο Στουρνάρα, το ποσό των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τα επιδόματα διμήνου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2011.
Η διαδικασία καταβολής των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους θα γίνει μέσω των ΕΛΤΑ, όπως άλλωστε, ίσχυε και όταν η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στις Νομαρχίες.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να επιστραφούν στην οικονομική υπηρεσία του δήμου Τρικκαίων όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν ανατεθεί από τον πρώην δήμο Εστιαιώτιδας σε δικηγόρο. Πρόκειται για 35 περίπου υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες. Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, αυτές θα επιστραφούν στην οικονομική υπηρεσία του δήμου και θα εξεταστούν κατά περίπτωση, σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία.
Ερωτηθείς ο αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής κ. Κώστας Πατέρας για την πορεία των θεμάτων στη χθεσινή συνεδρίαση, είπε ότι «τα πιο βασικά θέματα ήταν η δημοπρασία για τα χωράφια στον Πλάτανο, στον Λόγγο και στην Πατουλιά, έγκριση της διαδικασίας για τα κοινωνικά επιδόματα και το μεγάλο πρόβλημα του πρώην δήμου Εστιαιώτιδας, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε να ανακληθεί η εντολή που είχε δικηγόρος του δήμου, να μας αποστείλουν όλες τις εκκρεμότητες των οικονομικών και νομικών υποθέσεων και να μας στείλουν και μία κατάσταση με τα χρήματα που οφείλει ο δήμος με τις παραστάσεις του δικηγόρου. Γεγονός πάντως είναι ότι την περίπτωση του δήμου Εστιαιώτιδας την αντιμετωπίζουμε με μεγάλη προσοχή και εξετάζουμε σε βάθος την υπόθεση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των δημοτών του νέου δήμου Τρικκαίων».
Του Λάζαρου Μάμαλη

Πώς το ανδρικό μόριο έγινε ...λείο

Η απώλεια των ακίδων του πέους έκανε τους άνδρες πιο μονογαμικούς σε σύγκριση με τους χιμπαντζήδες



Πώς το ανδρικό μόριο έγινε ...λείο
Οι άνδρες δεν διαθέτουν ...αγκαθωτό πέος όπως οι «συγγενείς» μας χιμπαντζήδες και για αυτό φρόντισε η εξέλιξη που μας έκανε ανθρώπους!

Λονδίνο Το σεξ θα ήταν μια πολύ διαφορετική υπόθεση για τον άνθρωπο εάν οι άνδρες διέθεταν ακόμη – όπως συμβαίνει με τους αρσενικούς χιμπαντζήδες, μακάκους αλλά και ποντικούς – μικρές, σκληρές ακίδες στο πέος τους! Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» η απώλεια διαφορετικών γενετικών χαρακτηριστικών – όπως για παράδειγμα των ακίδων του πέους – ήταν εκείνη που μας ξεχώρισε από τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ αναζήτησαν τις εξελικτικές αλλαγές στο ανθρώπινο DNA. Συνέκριναν το ανθρώπινο γονιδίωμα με εκείνο ειδών όπως οι χιμπαντζήδες και οι μακάκοι πίθηκοι και εντόπισαν 510 περιοχές του DNA οι οποίες έχουν διατηρηθεί στα υπόλοιπα πρωτεύοντα είδη όχι όμως και στον άνθρωπο. Σχεδόν στο σύνολό τους οι περιοχές αυτές φαίνεται ότι κατέχουν ρυθμιστικό ρόλο στην λειτουργία γειτονικών τους γονιδίων.

Στη συνέχεια οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή του γονιδιώματος που απαλείφθηκε στον άνθρωπο, όχι όμως και σε άλλους «συγγενείς» μας όπως οι χιμπαντζήδες και αφορά τις ακίδες του πέους. Η περιοχή αυτή φάνηκε ότι επηρεάζει την έκφραση του υποδοχέα του γονιδίου των ανδρογόνων.

Οι ακίδες του πέους είναι αγκαθωτές δομές που εντοπίζονται σε πολλά θηλαστικά. Ο ρόλος τους αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους ειδικούς – οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ακανθώδεις αυτές αποφύσεις παίζουν διαφορετικό ρόλο σε κάθε είδος.

Σε κάποια είδη φαίνεται ότι αυξάνουν τη σεξουαλική διέγερση για το αρσενικό κατά τη διάρκεια της επαφής. Σε μικρό αριθμό ζώων πιθανότατα προκαλούν ωορρηξία στο θηλυκό, αν και υπάρχουν επίσης στοιχεία που μαρτυρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν και αιτία βλαβών για το θηλυκό γεννητικό σύστημα. Υπάρχει ακόμη και η θεωρία σχετικά με το ότι οι ακίδες του πέους αναπτύχθηκαν σε ορισμένα είδη ώστε να απομακρύνουν από το γεννητικό σύστημα του θηλυκού υλικό που άλλα αρσενικά έχουν εναποθέσει προκειμένου να «μπλοκάρουν» την προσπάθεια των αντιπάλων τους για γονιμοποίηση του ίδιου θηλυκού.

Για ποιον λόγο όμως οι ακίδες εξαφανίστηκαν από το ανδρικό πέος; Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το …λείο πέος του άνδρα συνδέεται με μια πιο μονογαμική αναπαραγωγική στρατηγική σε σύγκριση με τους προγόνους του.

Στο πλαίσιο της μελέτης εντοπίστηκε επίσης ένας μοριακός μηχανισμός ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη μεγαλύτερου εγκεφάλου στον άνθρωπο σε σύγκριση με τους χιμπαντζήδες. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τον μηχανισμό που ευθύνεται για το ότι ο άνθρωπος έχασε τα μουστάκια που υπάρχουν ακόμη στο πρόσωπο των πιθήκων με τους οποίους μοιραζόμαστε το 96% του DNA μας. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

«Ο δρόμος του φεγγαριού» σε ακουστική μορφή


Η εκδήλωση με τίτλο «Ενημέρωση και Εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους: Το παράδειγμα των ακουστικών βιβλίων» που συνδιοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και το Ιδρυμα Ευγενίδου την Τρίτη 15 Μαρτίου, έχει στόχο να αναδείξει τις υψηλές δυνατότητες πρόσβασης – τόσο στο περιεχόμενο των ΜΜΕ όσο και στις εκδόσεις – που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.


Η βραδιά (από 19:00 ως 21:00) αναμένεται να είναι αν μη τι άλλο πρωτότυπη μιάς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων πρόσβασης που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες δεν θα αρκεστεί στο επίπεδο της θεωρίας αλλά θα γίνει και μέσα από την καλλιτεχνική πολυμεσική παρουσίαση ενός ακουστικού βιβλίου, για τον σχεδιασμό του οποίου χρησιμοποιήθηκαν πολλοί από τους κανόνες  του Design for All (DfA). Πρόκειται για το βιβλίο “Ο δρόμος του φεγγαριού” του Ομηρου Αβραμίδη.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα ξεδιπλώνεται ως ακολούθως:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
 «Η επιμόρφωση των δημοσιογράφων στα Νέα Μέσα»: Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος ΠΟΕΣΥ.
 «Δημοσιογραφικό Εργαστήρι: Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών» : Αθηνά Χατζούλη, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
 «Προσβασιμότητα στα ψηφιακά ακουστικά βιβλία»: Γιώργος Κουρουπέτρογλου, αναπληρωτής καθηγητής πληροφορικής πανεπιστημίου Αθηνών.
 «Σχεδιάζοντας ένα Ψηφιακό Βιβλίο για Όλους τους Αναγνώστες:  Νομοθετικό Πλαίσιο - Προβληματισμοί και Προοπτικές»: Πελαγία Παπανικολάου, υποψήφια διδάκτωρ εγκληματολογίας νομικής Αθηνών
«Η χρήση των νέων τεχνολογιών από τα ΑμεΑ»: Θανάσης Ηλίας, πρόεδρος συλλόγου τεχνολογικής ανάπτυξης τυφλών.
 «Η εφαρμογή ΄΄καλών πρακτικών΄΄ προσβασιμότητας στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Το παράδειγμα στο σχεδιασμό και τις δημόσιες παρουσιάσεις  του ακουστικού βιβλίου «Ο Δρόμος του Φεγγαριού» : Νατάσα Μποζίνη, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Οπτικοακουστική παρουσίαση, ανάγνωση αποσπασμάτων του Audiobook: «Ο Δρόμος του Φεγγαριού» παραγωγής Studio Amid, σε πρωτότυπη μουσική Μιχάλη Αβραμίδη  και σχόλια των συντελεστών. Ο συγγραφέας και αφηγητής της ακουστικής έκδοσης Όμηρος Αβραμίδης θα περιγράψει επιτόπια την εμπειρία του. Για την έκδοση θα μιλήσει ο σκηνοθέτης  Γιώργος Κορδέλλας. Αποσπάσματα, τέλος, του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός  Κρατερός Κατσούλης. 



Απροσπέλαστο στους ΑμεΑ το νέο νοσοκομείο Ζακύνθου

Τις ελλείψεις και κακοτεχνίες κατέγραψε το τοπικό σωματείο ΑμεΑ «Οι Ποπολάροι»



Σημαντικές ελλείψεις προσβασιμότητας στο νέο νοσοκομείο Ζακύνθου, διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του τοπικού σωματείου ΑμεΑ “Οι Ποπολάροι” που επισκέφτηκε επίσημα το νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις καταγράφονται σε έγγραφο του σωματείου (ημερομηνία 2 Μαρτίου) και αποδεικνύουν ότι η μη τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας στην χώρα μας δεν αφορά μόνο τα παλαιά δημόσια κτίρια, αλλά – δυστυχώς – και τα νεόδμητα. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του σωματείου περιηγούμενοι στις κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου νοσοκομείου, επισήμαναν σημαντικές δυσκολίες τόσο σε σε ότι αφορά την μετακίνησή ΑμεΑ (π.χ. η ράμπα που συνδέει τον προαύλιο χώρο με την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου είναι μη προσβάσιμη, το διάγραμμα των υπηρεσιών δεν είναι σε γραφή Brailleκ.λπ.) όσο και σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα των υποδομών (τηλεφωνικοί θάλαμοι όχι χρηστικοί σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, έλλειψη ηχητικής σήμανσης αναγγελίας στους ανελκυστήρες κ.λπ.).

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εκπρόσωποι του σωματείου ΑμεΑ Ζακύνθου συνοδεύονταν στην περιήγησή τους από μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου και από εκπρόσωπο της κατασκευάστριας ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ , στους οποίους επιτόπια υποδείχθησαν οι ελλείψεις και κακοτεχνίες. Το οποίον σημαίνει ότι από πλευράς τους τεκμήριο/άλλοθι άγνοιας ώστε να μην προχωρήσουν σε διορθωτικές παρεμβάσεις δε νοείται.
Στο θέμα παρενέβη με επιστολή της (8 Μαρτίου) προς τον υπουργό υγείας και η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι μετά τον εντοπισμό των ελλείψεων και κακοτεχνιών “επιβάλλεται η σύνταξη έκθεσης των απαραίτητων συμπληρωματικών και διορθωτικών παρεμβάσεων και η παρακολούθηση και έλεγχος των εργασιών με σκοπό την επίτευξη της πλήρους προσβασιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου”. Στο όνομα της διασφάλισης του βέλτιστου αποτελέσματος, η συνομοσπονδία προχωράει ένα βήμα παρακάτω ζητώντας στις διαδικασίες αποκατάστασης της προσβασιμότητας του νέου νοσοκομείου (σ.σ. αν γίνουν πράξη) “να συμμετέχουν όχι μόνο αρμόδιοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου σας και της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ αλλά και ειδικός εμπειρογνώμονας της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε θέματα προσβασιμότητας”.



Ευρωπαϊκό συνέδριο για την απασχόληση των ΑμεΑ

10 και 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες



Στο ζήτημα της απασχόλησης των Ευρωπαίων με αναπηρία είναι αφιερωμένο διήμερο συνέδριο (10 και 11 Μαρτίου), που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων (ETUC).

Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Βρυξέλλες, 99 Rue Belliard) . Ο ακριβής τίτλος – θέμα του είναι: «Καταπολεμώντας τις διακρίσεις στην πρόσβαση στην απασχόληση και την κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία» (Fight discrimination of people with disabilities in their access to employment and training).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, κατά την αυριανή έναρξη θα παρευρεθεί και απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Staffan Nilsson, ενώ την Παρασκευή 11/3 θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής László Andor. Την ελληνική εθνική συνομοσπονδια ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας της Χ. Νάστας.   



Ρομπότ μαθαίνει στα αυτιστικά παιδιά τα συναισθήματα


Η Ιντεν, ένα αυτιστικό κοριτσάκι συνήθιζε να απομακρύνεται όταν τα άλλα παιδιά της κρατούσαν το χέρι ή την αγκάλιαζαν. Αλλά εφέτος, το 4χρονο κορίτσι άρχισε να παίζει με τον Κάσπαρ, ένα φιλικό ρομπότ, που της μαθαίνει για τα συναισθήματα και τη φυσική επαφή και μπορεί πια να αγκαλιάζει και η ίδια τους άλλους.

«Είναι πολύ περισσότερο τρυφερή με τις φίλες της τώρα και θα κάνει ακόμη και την πρώτη κίνηση για μία αγκαλιά», δηλώνει η μητέρα της.

Το μικρό κορίτσι πηγαίνει σε ένα νηπιαγωγείο για αυτιστικά παιδιά στο βόρειο Λονδίνο, όπου ερευνητές φέρνουν ένα ρομπότ, στο μέγεθος ενός μικρού παιδιού μία φορά την εβδομάδα.

Τα παιδιά, ο αυτισμός των οποίων κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή μορφή, παίζουν με το ρομπότ περίπου 10 λεπτά συνοδεία ενός επιστήμονα, που ελέγχει το ρομπότ με τηλεκοντρόλ.

Το ρομπότ με το όνομα Κασπάρ είναι προγραμματισμένο να κάνει πράγματα όπως να χαμογελά, να γελά, να συνοφρυώνεται, να κλείνει το μάτι του και να ανοίγει την αγκαλιά του. Κατασκευάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσιρ, με κόστος περίπου 2.100 δολάρια.

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές του Κασπάρ, μεταξύ αυτών μία εξελιγμένη που μπορεί να παίζει Nintendo Wii. Το ρομπότ βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση και οι ερευνητές ελπίζουν ότι μία ημέρα θα μπορέσει να κατασκευαστεί μαζικά έναντι λίγων εκατοντάδων δολαρίων.

«Τα παιδιά με αυτισμό δεν επικοινωνούν καλά με τους ανθρώπους γιατί δεν καταλαβαίνουν τις εκφράσεις του προσώπου», δηλώνει ο ερευνητής Μπεν Ρόμπινς, που ειδικεύεται στην εργασία με αυτιστικά παιδιά.

«Τα ρομπότ είναι πολύ πιο ασφαλή για αυτά διότι υπάρχουν λιγότερα, που πρέπει να ερμηνεύσουν και είναι πολύ προβλέψιμα».

Οι λειτουργίες του Κασπάρ είναι συγκεκριμένες: λέει «γεια σου, το όνομα μου είναι Κασπάρ. Ας παίξουμε μαζί», γελάει όταν ακουμπούν τα χέρια ή τα πόδια του, κουνάει τα χέρια του πάνω κάτω ή κρύβει το πρόσωπό του με τα χέρια του και φωνάζει πως πονάει όταν τον χτυπούν δυνατά, αντιδράσεις με τις οποίες τα παιδιά έχουν αρχίσει σιγά σιγά να εξοικειώνονται και να τις εκφράζουν από μόνα τους.
 Δείτε το βίντεο




Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Επιτέλους φάρμακο για τον ερυθηματώδη λύκο!

Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία για την ασθένεια μετά από μισό αιώνα



Επιτέλους φάρμακο για τον ερυθηματώδη λύκο!
Ο ερυθηματώδης λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που «πλήττει» πολλά και διαφορετικά συστήματα του οργανισμού, όπως π.χ. τις αρθρώσεις

Αθήνα Ένα ενέσιμο αντίσωμα έγινε την Τετάρτη το πρώτο φάρμακο κατά του ερυθηματώδους λύκου που εγκρίνεται από την αμερικανική FDA εδώ και 56 χρόνια. Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για θαυματουργή θεραπεία: βοηθά μόλις έναν στους 11 ασθενείς αυτής της αινιγματικής, αυτοάνοσης ασθένειας.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα belimumab, γνωστό με την εμπορική ονομασία Benlysta, μετριάζει τις εξάρσεις της ασθένειας και τη φλεγμονή των μυών, και σε μικρότερο βαθμό μπορεί να αποτρέψει τις οργανικές βλάβες.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος - η συχνότερη μορφή της ασθένειας - εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Σε ορισμένους προκαλεί μόνο εξανθήματα και πόνους στις αρθρώσεις, ενώ σε άλλους οδηγεί σε θανατηφόρες οργανικές βλάβες.

Το belimubam, σχεδιασμένο να χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 28 ημέρες, αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης (BLyS) που σχετίζεται με την παθολογική διέγερση των β - λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών, το αντίσωμα βοήθησε το 35% των εθελοντών της μελέτης, όχι όμως όσους έπασχαν από την πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου. Η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) εκτιμά ότι το φάρμακο θα βοηθήσει μόλις 1 στους 11 ασθενείς στους οποίους χορηγείται.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη στους μαύρους ασθενείς, οι οποίοι πλήττονται από την αυτοάνοση νόσο σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες, οι οποίες για άγνωστο λόγο αντιμετωπίζουν εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι οι άνδρες.

Η Human Genome Sciences, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε το μόριο, καλείται τώρα να διενεργήσει νέες δοκιμές ειδικά για τους Αφροαμερικανούς πάσχοντες.

Παρόλα αυτά, η έγκριση του Benlysta φέρνει καλά νέα για τους ασθενείς, στους οποίους σήμερα χρησιμοποιούνται παυσίπονα, φάρμακα κατά της ελονοσίας και στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορεί να έχουν παρενέργειες εξίσου σοβαρές με τα συμπτώματα.

Η αδειοδότηση του φαρμάκου ενδέχεται επίσης να ενθαρρύνει κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν νέες θεραπείες. Τουλάχιστον επτά υποψήφια φάρμακα είχαν πάντως αποτύχει στις κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Η Human Genome Sciences ανακάλυψε το αντίσωμα αναλύοντας την τεράστια βάση δεδομένων της με τα ανθρώπινα γονίδια - αυτό καθιστά το belimubam ένα από τα πρώτα φάρμακα που προκύπτουν από την έρευνα στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Η εταιρεία ελπίζει τώρα σε πωλήσεις έως και τριών δις. δολαρίων το χρόνο. Για την εμπορική εκμετάλλευση του φαρμάκου, η Human Genome Sciences συνεργάζεται με την GlaxoSmithKline.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Νέα μέθοδος διάγνωσης του Αλτσχάιμερ

Με μαγνητική τομογραφία μπορεί να διαγνωσθεί το πρώιμο Αλτσχάιμερ



Νέα μέθοδος διάγνωσης του Αλτσχάιμερ
Μια νέα μέθοδο διάγνωσης πρώιμου Αλσχάιμερ με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας, δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες

Λονδίνο Μια νέα μέθοδο διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ ανέπτυξαν οι ειδικοί του Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας Νοητικής Υγείας, του νοσοκομείου Maudsley και του King’s College του Λονδίνου.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο σάρωσης εγκεφάλου ικανή να εντοπίζει πρώιμα σημάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου σε λιγότερο από 24 ώρες και με ακρίβεια που αγγίζει το 85%.

Η νέα διαγνωστική μέθοδος χρησιμοποιεί αναλυτικές σαρώσεις του εγκεφάλου που προέρχονται από μαγνητική τομογραφία (MRI). Στη συνέχεια, ένα προηγμένο λογισμικό συγκρίνει τις εικόνες αυτές με μια βάση δεδομένων όπου υπάρχουν 1.200 τομογραφίες άλλων ασθενών – οι μισοί από τους οποίους έχουν διαγνωσθεί θετικοί στη νόσο.

«Για την ώρα, η διάγνωση πρώιμου Αλτσχάιμερ είναι πολύ δύσκολη» αναφέρει ο Δρ Άντι Σίμονς, ένας εκ των ειδικών που βοήθησε στην ανάπτυξη του τεστ.

«Οι ασθενείς υποβάλλονται σε τεστ μνήμης, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι ξεκάθαρα και για τον λόγο αυτό οι γιατροί ζητούν από τους υποψήφιους να επιστρέψουν για νέα εξέταση έξι μήνες αργότερα» προσθέτει ο ερευνητής.

«Το πλεονέκτημα της έγκαιρης διάγνωσης μέσω της νέας εξέτασης είναι ότι οι ασθενείς θα μπορούν να λάβουν άμεσα φαρμακευτική αγωγή. Αυτή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής ασθένειας, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία» λέει ο Δρ Σίμονς.

Η δοκιμή της ελπιδοφόρας εξέτασης έχει ήδη ξεκινήσει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα μπορούν να έχουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του νέου τεστ.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

13 νέες περιοχές γονιδίων συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο

Καινούργια οπτική στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων



13 νέες περιοχές γονιδίων συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο
Μεγάλη μελέτη συνδέει 13 νέες περιοχές γονιδίων με τη στεφανιαία νόσο.

Λονδίνο Νέοι ορίζοντες για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων ανοίγονται χάρη στα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Genetics».

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη με τη συνεργασία 150 και πλέον ερευνητών από πολλές χώρες (από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά ως τη Βρετανία και την Ισλανδία) και θεωρείται η μεγαλύτερη στο είδος της, συνδέει 13 νέες περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος με την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου. Παράλληλα επιβεβαιώνει τη σύνδεση με τη νόσο δέκα ακόμη περιοχών που είχαν εντοπισθεί από προηγούμενες μελέτες.

Πολλές από τις νέες περιοχές δεν φαίνονται να σχετίζονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, υποδεικνύοντας άγνωστους ως τώρα μηχανισμούς των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 14 μελέτες που στόχο είχαν να ανζητήσουν μικρές παραλλαγές της αλληλουχίας του DNA σε όλη την έκταση του γονιδιώματος. Για να μελετήσουν το γενετικό υπόβαθρο της στεφανιαίας νόσου, οι ειδικοί εξέτασαν το πλήρες γενετικό προφίλ περισσότερων από 22.000 ανδρών και γυναικών ευρωπαϊκής καταγωγής με στεφανιαία νόσο ή ιστορικό εμφράγματος και 60.000 υγιών ατόμων _ αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος από αυτόν που έχει εξεταστεί στη μεγαλύτερη αντίστοιχη μελέτη ως σήμερα.

«Ολη τη ζωή μου περίμενα να δω τα ονόματα αυτών των γονιδίων» δήλωσε ο Τόμας Κουέρτεμους, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας ο οποίος μετείχε στην έρευνα. «Οι νέες ανακαλύψεις θα επιτρέψουν στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα τις αιτίες εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε σημαντικές νέες φαρμακευτικές θεραπείες για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δίαιτα εγκύου προκαλεί διαβήτη στο παιδί

Γονίδιο συνδέει τη διατροφή της μητέρας με τον κίνδυνο διαβήτη στο βρέφος



Δίαιτα εγκύου προκαλεί διαβήτη στο παιδί
Η κακή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο βρέφος, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ

Λονδίνο
Η φτωχή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και ενδεχομένως σε εγγόνια, υποστηρίζει τώρα νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι τα μικρά των τρωκτικών που ακολουθούσαν διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους – η οποία άγγιζε μόλις το 8% συγκριτικά με το φυσιολογικό 20% - , είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στη μετέπειτα ζωή τους, σε σχέση με άλλα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο οδηγούσε σε επιγενετικές αλλαγές οι οποίες περιόριζαν τη δραστηριότητα του γονιδίου Hnf4a, υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλινο - παραγωγών κυττάρων στο πάγκρεας και τη δυνατότητα αντίδρασης του οργάνου σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μακριά από στερητικές δίαιτες!
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», παρατηρήθηκε ότι η δραστηριότητα του γονιδίου Hnf4a στα μωρά που προέρχονταν από μητέρες που ακολουθούσαν στερητική δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης, ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα εκείνα να αναπτύσσουν διαβήτη νωρίτερα στην πορεία της ζωής τους.

«Αν και μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η διατροφή της εγκύου και η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα συνδέονταν με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων στη μετέπειτα ζωή του βρέφους, δεν γνωρίζαμε ωστόσο τον ακριβή μηχανισμό» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Σούζαν Οζάν.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο του Ρίο


Χωρίς φάρμακα για χημειοθεραπεία λόγω οφειλών προς τους προμηθευτές


Συνεχίζει το εμπάργκο προμηθειών προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών με φάρμακα για καρκινοπαθείς η προμηθεύτρια εταιρεία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς που παλεύουν για την ζωή τους σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα να παραμένουν χωρίς ανάλογη θεραπεία, με την αγωνία τους να χτυπάει κόκκινο. Σύμφωνα με πληροφορίες το χρέος του νοσηλευτικού ιδρύματος προς την προμηθεύτρια εταιρεία φθάνει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Απόστολο Λέτσιο, πολλά από τα χρέη των προηγούμενων ετών έχουν εξοφληθεί, ενώ εντός των ημερών θα καταβληθεί μέρος των υπολοίπων οφειλών προς την φαρμακευτική εταιρεία.

Μέχρι τότε όμως ο Γολγοθάς για τους καρκινοπαθείς της ευρύτερης περιοχής είναι γεγονός, ενώ κάποιοι επιλέγουν ακόμα και να ταξιδέψουν στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθούν στην θεραπεία σε δημοσία η ιδιωτικά κέντρα κατά τον προγραμματισμένο χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς δεκάδες ραντεβού στο Ριον αναβάλλονται.


Αναγέννηση οστών!


Αναγέννηση οστών!
Ενα μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, το REBORNE, υπόσχεται σε πέντε χρόνια αποτελεσματικές θεραπείες με βάση τα βλαστικά κύτταρα για τα προβλήματα του σκελετού και με απώτερο στόχο να χαρίσει σε πολλά άτομα μία ζωή γεμάτη... κίνηση


Το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RΕΒΟRΝΕ στοχεύει στην ανάπλαση των οστών με τη βοήθεια μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων. Κατάγματα, νέκρωση ισχίου, οδοντικά εμφυτεύματα και μια σειρά άλλων προβλημάτων του σκελετικού συστήματος θα βρουν ίσως σύντομα μια ικανοποιητική αντιμετώπιση

Είναι κυριολεκτικώς το «στήριγμά» μας από την ημέρα που γεννιόμαστε ως εκείνη που δεν... πατάμε πλέον στη Γη. Ο σκελετός μας μάς χαρίζει την πολύτιμη κινητικότητα, μας επιτρέπει να περπατάμε, να τρέχουμε, να γυμναζόμαστε, να χορεύουμε, με λίγα λόγια να χαιρόμαστε τη ζωή. Ο ρόλος του είναι καταλυτικός, ωστόσο μάλλον θεωρείται δεδομένος ως τη στιγμή που για κάποιους λόγους το... σύστημα εμφανίσει «βλάβη». Και οι βλάβες του οστικού ιστού συμβαίνουν δυστυχώς συχνά ως αποτέλεσμα του ανελέητου χρόνου που περνά (φανταστείτε μάλιστα ότι η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο «εύθραυστη» στα χρόνια που έρχονται λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού) αλλά και άλλων αιτίων όπως οι τραυματισμοί και ασθένειες σαν την οστεοπόρωση και τον καρκίνο. 

Ο οστικός ιστός είναι ο ιστός που μεταμοσχεύεται συχνότερα από οποιονδήποτε άλλον- σήμερα μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο περί το 1 εκατομμύριο ασθενείς ετησίως χρειάζονται κάποιου είδους επέμβαση που αφορά μεταμόσχευση οστού. Συγχρόνως οι μεταμοσχεύσεις οστών αποτελούν και ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τα συστήματα υγείας: η αγορά που αφορά τα υλικά αποκατάστασης οστών αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 10% τον χρόνο. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επόμενο οι επιστήμονες να αναζητούν νέες προσεγγίσεις με απώτερο στόχο την αναγέννηση των οστών. Στο πλαίσιο αυτό ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τον τίτλο RΕΒΟRΝΕ (αποτελεί το ακρωνύμιο για το «Regenerating Βone Defects using Νew biomedical Εngineering approaches») υπόσχεται να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να γιορτάσουν τα... πρώτα γενέθλια του αναγεννημένου σκελετού τους.

Το πρόγραμμα REBORNE

Με «όπλο» τους τα βλαστικά κύτταρα επιστήμονες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ρουμανία, Γερμανία, Νορβηγία) και συνολικά 24 κέντρα ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν μέσα στους επόμενους μήνες τη διεξαγωγή πέντε διαφορετικών κλινικών δοκιμών που θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα πενταετίας και θα αφορούν τόσο την ορθοπαιδική όσο και τη γναθοπροσωπική χειρουργική. Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο συντονιστής του προγράμματος RΕΒΟRΝΕ δρ Πιερ Λεϊρόλ, διευθυντής Ερευνών στο Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας (ΙΝSΕRΜ), είναι αισιόδοξος ότι σε λίγα χρόνια από τώρα η «ανάσταση» των κατεστραμμένων οστών με χρήση διαφορετικών βιομεθόδων θα αποτελεί γεγονός. Ετσι πολλοί ασθενείς οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να κινηθούν ή εμφανίζουν προβλήματα στα οστά του προσώπου θα νιώσουν... γεροί ως το κόκαλο.

Το μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα RΕΒΟRΝΕ, το οποίο αναμένεται να βάλει μια μεγάλη ευρωπαϊκή «υπογραφή» στο πεδίο της αναγέννησης οστών, μετρά ήδη έναν χρόνο ζωής. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του προγράμματος είναι πολυαναμενόμενα, αφού τα προβλήματα του σκελετού αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «βάρη» για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Λεϊρόλ εξηγεί ότι τρεις από τις κλινικές δοκιμές του RΕΒΟRΝΕ θα αφορούν την ορθοπαιδική χειρουργική ενώ άλλες δύο τη γναθοπροσωπική χειρουργική. Κύριο «εργαλείο» σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων θα αποτελούν τα ανθρώπινα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, ένας τύπος κυττάρων που θεωρείται «θησαυρός» για τους ειδικούς οι οποίοι ασχολούνται με την αναγεννητική ιατρική, καθώς μπορεί να διαφοροποιηθεί σε πλήθος κυτταρικές σειρές του οργανισμού, όπως οστεοκύτταρα, κύτταρα του χόνδρου, λιποκύτταρα, νευρικά κύτταρα και κύτταρα δέρματος. Την πίστη του σε αυτά τα κύτταρα εκφράζει και ο δρ Λεϊρόλ, τονίζοντας ότι όλα τα προκλινικά στοιχεία μαρτυρούν πως η υπόθεση των μεσεγχυματικών κυττάρων έχει τεράστια δυναμική για επιτυχία στην κλινική πράξη σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση κατεστραμμένων οστών.
Ας δούμε όμως μία προς μία τις κλινικές δοκιμές που υπόσχονται επανάσταση σε ό,τι αφορά την αναγέννηση οστών:

Κατάγματα

Η πρώτη κλινική δοκιμή αφορά τα προβλήματα των μεγάλων οστών, όπως αυτά που προκαλούνται ύστερα από ένα κάταγμα. Η δοκιμή θα βασιστεί στη λήψη ανθρώπινων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενούς- θα ληφθούν περίπου 10 ml μυελού από κάθε ασθενή. Μετά την απομόνωσή τους τα κύτταρα θα καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και, αφού αυξηθεί ο αριθμός τους επί δύο εβδομάδες, θα αναμειχθούν με φωσφορικό ασβέστιο (ένα από τα κύρια μέταλλα του οστού το οποίο κάνει σκληρό το σκελετικό περίγραμμα) και θα εγχυθούν στην περιοχή της βλάβης. Στη δοκιμή αυτή, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011, θα συμμετάσχουν συνολικά 60 ασθενείς από πέντε διαφορετικά ευρωπαϊκά κέντρα.

Αποκατάσταση ισχύου

Η δεύτερη πολλά υποσχόμενη κλινική δοκιμή θα αφορά ένα πολύ κοινό ορθοπαιδικό πρόβλημα, τη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής (το πρόβλημα συνίσταται σε διαταραχή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής, η οποία οδηγεί στην καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου με έντονα λειτουργικά ενοχλήματα του ασθενούς, όπως πόνος, δυσκαμψία κτλ.). Ο δρ Λεϊρόλ εξηγεί ότι σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητη η επέμβαση αποκατάστασης ισχίου θα προηγείται έγχυση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων ώστε να «αναγεννάται» η κεφαλή του μηρού που ενώνεται με το ισχίο στις περιπτώσεις που έχει νεκρωθεί - η νέκρωση οφείλεται συνήθως σε μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων ή σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μεσεγχυματικά κύτταρα που θα χρησιμοποιηθούν θα προέρχονται από τον μυελό των οστών ή πιθανώς και από τον λιπώδη ιστό των ασθενών. Σχετικά με τα μεσεγχυματικά κύτταρα του λιπώδους ιστού ο δρ Λεϊρόλ αναφέρει ότι σε πειράματα στο εργαστήριο έχει φανεί πως μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οστεοβλάστες (πρόδρομα κύτταρα από τα οποία σχηματίζονται τα οστά). Ωστόσο οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αν μπορούν να τα οδηγήσουν σε σχηματισμό οστού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μένει να αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια μέσω της δοκιμής που αναμένεται να ξεκινήσει το 2012 με συμμετοχή 20-30 ασθενών.

Οστεονέκρωση

Μιαν άλλη «έκδοση» της μεταμόσχευσης, την ετερόλογη μεταμόσχευση η οποία βασίζεται σε χρήση κυττάρων δότη, αναμένεται να δοκιμάσουν οι ερευνητές του RΕΒΟRΝΕ σε ασθενείς με οστεονέκρωση (κυρίως νέκρωση της μηριαίας κεφαλής), μόνο που αυτή τη φορά η δοκιμή θα αφορά αποκλειστικώς εφήβους. Για ποιον λόγο; Ο δρ Λεϊρόλ εξηγεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που προσβάλλονται από κάποιον καρκίνο, όπως για παράδειγμα λευχαιμία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μόσχευμα του μυελού των οστών δότη. «Συνήθως δότες γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις άτομα του στενού πυρήνατης οικογένειας,ένας αδελφός, μια αδελφή ή κάποιος από τους γονείς που εμφανίζει ιστοσυμβατότητα. Οι λήπτες σε πολύ μεγάλο ποσοστό θεραπεύονται,αλλά κάποιες φορές,λόγω των ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που έχουν λάβει, εμφανίζουν οστεονέκρωση». Ετσι γύρω στην ηλικία των 15 ετών πολλά από αυτά τα παιδιά χρειάζεται να υποβληθούν σε αρθροπλαστική ισχίου. Και είναι επόμενο ότι μια αρθροπλαστική ισχίου σε πολύ μικρή ηλικία μεταφράζεται σε επαναληπτική επέμβαση ύστερα από κάποια χρόνια λόγω του αναπτυσσόμενου οργανισμού που χρειάζεται μεγαλύτερο μόσχευμα. 

«Πιστεύουμε λοιπόν 
ότι η βλαστοκυτταρική θεραπεία θα μπορέσει να δώσει σε αυτές τις περιπτώσεις τη λύση και να καταργήσει την ανάγκη επαναληπτικής επέμβασης» εκτιμά ο ερευνητής του ΙΝSΕRΜ. Στη συγκεκριμένη δοκιμή θα προτιμηθεί η ετερόλογη μεταμόσχευση με δεδομένο ότι οι μικροί ασθενείς έχουν ήδη λάβει στο παρελθόν τα κύτταρα δότη. Ο ίδιος δότης θα παράσχει και πάλι μυελό των οστών, από τον οποίο και θα εξαχθούν μεσεγχυματικά κύτταρα που θα εγχυθούν στο σημείο της βλάβης. Ενα είδος υδρογέλης (τζελ) θα αποτελέσει το όχημα μεταφοράς των κυττάρων προκειμένου να «κλειδώσει» καλύτερα το μόσχευμα στην κατάλληλη θέση. Στη δοκιμή, η οποία θα ξεκινήσει το 2013 ή το 2014, θα συμμετάσχουν περί τα 20 παιδιά. 



Οδοντικά εμφυτεύματα
Οι ευρωπαίοι ειδικοί θα ασχοληθούν όμως και με τη γναθοπροσωπική χειρουργική στο πλαίσιο δύο διαφορετικών δοκιμών. Η πρώτη εξ αυτών θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2011 και θα περιλαμβάνει 40-60 ασθενείς. Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθηθεί η λογική της ομόλογης μεταμόσχευσης με χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων που θα έχουν ληφθεί από τον μυελό των οστών. Οι ειδικοί θα καλλιεργήσουν τα κύτταρα στο εργαστήριο επί δύο εβδομάδες, θα τα αναμείξουν με βιοϋλικά όπως το φωσφορικό ασβέστιο και θα τα εγχύσουν στην περιοχή του οστού που παρουσιάζει πρόβλημα. Σύμφωνα με τον δρα Λεϊρόλ η όλη σύλληψη είναι να γίνεται αύξηση του οστού της γνάθου σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειμμα πριν από την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος. «Υπάρχουν αρκετά άτομα στα οποία έχει γίνει εξαγωγή κάποιου δοντιού χρόνια πριν,με αποτέλεσμα το οστό να έχει υποχωρήσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Οταν χρειαστεί κάποια στιγμή να τοποθετηθεί οδοντικό εμφύτευμα στο σημείο,είναι απαραίτητο να γίνει αύξηση του οστού πριν από την επέμβαση. Πιστεύουμε ότι μελλοντικά θα μπορούμε να εγχέουμε βλαστικά κύτταρα στην περιοχή, να επιτυγχάνουμε την αναγέννηση του οστού και στη συνέχεια να τοποθετούμε το εμφύτευμα με ασφάλεια». Ο ερευνητής σημειώνει ότι η δοκιμή αναμένεται να χαρίσει ένα ωραίο... χαμόγελο σε εκατομμύρια άτομα. «Μόνο στη Γαλλία τοποθετούμε200.000-300.000 οδοντικά εμφυτεύματα ετησίως και παρόμοια είναι τα νούμερα σε πολλές χώρες». Σήμερα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις γίνεται μεταμόσχευση τμήματος οστού που προέρχεται από άλλο σημείο του σκελετού του ασθενούς. Τα βλαστικά κύτταρα υπόσχονται όμως μια λιγότερο παρεμβατική μέθοδο αποκατάστασης των οστών των γνάθων για το μέλλον.

Λαγωχειλία
Η δεύτερη δοκιμή που θα κινείται στο πεδίο της γναθοπροσωπικής χειρουργικής θα αφορά την αποκατάσταση σε παιδιά μιας άκρως «δύστροπης» μορφής λαγωχειλίας (χειλεο- γναθο-υπερωιοσχιστία, γενετική ανωμαλία κατά την οποία οι ιστοί που σχηματίζουν το άνω χείλος, την άνω γνάθο και τον ουρανίσκο δεν ενώνονται σωστά). Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ένα στα 800 παιδιά γεννιέται με λαγωχειλία και σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με αποτέλεσμα να απαιτείται αποκατάσταση τμήματος του ουρανίσκου. Αυτή τη στιγμή για την αποκατάσταση χρησιμοποιείται τμήμα οστού που λαμβάνεται από την κνήμη του ασθενούς. «Φανταστείτε όμως ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις γίνονται σε παιδιά 9 ή 10 ετών, τα οποία βρίσκονται στη φάση που θέλουν συνεχώς να κινούνται και να τρέχουν. Ετσι η αφαίρεση οστού από την κνήμητους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα» σημειώνει ο δρ Λεϊρόλ.

Η νέα ιδέα που θα εφαρμοστεί στη δοκιμή είναι η χρήση ενός βιοϋλικού που θα περιέχει φωσφορικό ασβέστιο και ένα κεραμικό υλικό, καθήκον του οποίου θα είναι να ενεργοποιήσει τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ώστε να παραγάγουν νέο οστό. Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά τώρα αυτό μένει να αποδειχθεί- το σημαντικότερο- στον άνθρωπο. Η συγκεκριμένη δοκιμή θα είναι πιθανότατα συγκριτική: σε μια ομάδα παιδιών θα χρησιμοποιηθεί μόνο το βιοϋλικό, ενώ σε μια δεύτερη θα προστεθούν και μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα των ίδιων των μικρών ασθενών. Θα συμμετάσχουν συνολικά 20 παιδιά και η έναρξη της δοκιμής τοποθετείται για το τέλος του 2013 ή τις αρχές του 2014.

Ασφαλής διαδικασία
Σύμφωνα με τον δρα Λεϊρόλ η γνώση που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια από τα πειράματα στο εργαστήριο σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των μεσεγχυματικών κυττάρων δίνει σημαντικές ελπίδες για επιτυχία των κλινικών δοκιμών. «Πριν από δέκα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε την έρευνά μας στο πεδίο της βιοτεχνολογίας των οστών,δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε σωστά τη διαφοροποίηση των κυττάρων, ούτε ξέραμε πόσα κύτταρα να βάλουμεστην καλλιέργεια. Εκτοτε η γνώση μας αυξήθηκε σημαντικά» λέει ο ειδικός και μας δίνει ένα δείγμα της νέας επιστημονικής γνώσης που είναι απαραίτητη για να μετουσιωθεί η θεωρία σε πράξη: «Ξέρουμε πλέον ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε διαφοροποίηση των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων στο εργαστήριο πριν από την έγχυσή τους στον οργανισμό. Είδαμε μάλιστα από τα πειράματα στο εργαστήριο ότι αν κρατήσουμε αδιαφοροποίητα τα κύτταρα πριν από τη μεταμόσχευση λαμβάνουμε καλύτερααποτελέσματα μετά την εισαγωγή τους στον οργανισμό. Περιμένουμε τώρα και τις κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουν στον άνθρωπο τα καλά αποτελέσματα που έχουμε από το εργαστήριο».
Καθοριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι, όπως έχει φανεί από τα πειράματα in vitro, τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα δεν συνδέονται με πρόκληση καρκίνων όπως το οστεοσάρκωμα- ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι, αντιθέτως, υπαρκτός σε ό,τι αφορά άλλους τύπους βλαστικών κυττάρων, σημειώνει ο ερευνητής. «Μελέτες που έχουν διεξαχθεί από την ομάδα μας αλλά και από άλλες ομάδες έχουν δείξει ότι τα μεσεγχυματικάβλαστικά κύτταρα,ακόμη και αν καλλιεργηθούν μήνες στο εργαστήριο, δεν μετατρέπονται σε καρκινικά. Ως τον θάνατό τους δεν εκφράζουν κανέναν δείκτη ογκογένεσης». Ο δρ Λεϊρόλ υπογραμμίζει ότι έχει υπάρξει μελέτη η οποία είχε δείξει σύνδεση μεταξύ των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων και της πρόκλησης οστεοσαρκώματος. Ωστόσο, όπως λέει, αποδείχθηκε τελικώς ότι η μελέτη αυτή δεν είχε γερές βάσεις, αφού η καλλιέργεια των μεσεγχυματικών κυττάρων επιμολύνθηκε με κύτταρα οστεοσαρκώματος και έτσι προέκυψαν τα αρνητικά αποτελέσματα.

Στόχος οι τράπεζες κυττάρων 

Ο δρ Λεϊρόλ ελπίζει ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, όταν οι δοκιμές τελειώσουν, θα έχει αποδειχθεί η δυναμική των μεσεγχυματικών κυττάρων σε ό,τι αφορά την αναγέννηση των οστών και κυρίως μέσω ετερόλογων μεταμοσχεύσεων. Ο ειδικός πιστεύει πολύ στις ετερόλογες μεταμοσχεύσεις, διότι, όπως λέει, τα στοιχεία των πειραμάτων δείχνουν πως τα συγκεκριμένα κύτταρα μπορούν να δώσουν πολύ καλά και σταθερά μοσχεύματα.«Συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο,οπότε υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητεςεπιτυχίας της μεταμόσχευσης.Παράλληλα τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως δεν εμφανίζεταικάποιο πρόβλημα απόρριψης του μοσχεύματος από τη λήψη βλαστικών κυττάρων δότη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων». Ο ειδικός αναφέρει ότι οραματίζεται μια ημέρα κατά την οποία θα υπάρχουν τράπεζες κυττάρων δοτών, όπως συμβαίνει σήμερα με το αίμα, και ο ασθενής που έχει ανάγκη μεταμόσχευσης θα λαμβάνει το συμβατό με τον οργανισμό του μόσχευμα. 

«Ελπίζω
 ότι πολλοί ασθενείς θα μπορούν να θεραπεύονται με χρήση μιας και μόνο κυτταρικής σειράς». Πάντως ο επιστήμονας σημειώνει πως σε ό,τι αφορά την έγχυση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση οστού, αυτή φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση διαφορετικών οστικών προβλημάτων, εκτός από μία περίπτωση: εκεί όπου προηγουμένως έχει υπάρξει καρκίνος. «Πειράματα που έχουμε διεξαγάγει στο εργαστήριο με μεσεγχυματικά κύτταρα δείχνουν πως όταν καλλιεργούμεαυτά τα κύτταρα μαζί με κύτταρα οστεοσαρκώματος, τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους ρυθμούς.Συγχρόνως μελέτες που διεξαγάγαμε σε ζώα έδειξαν ότι αν εγχύσουμε ταυτοχρόνως κύτταρα οστεοσαρκώματος και μεσεγχυματικάβλαστικά κύτταρα ο όγκος αναπτύσσεται ταχύτερα.Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμαότι δεν είναι καλή ιδέα να εγχύσουμε βλαστικά κύτταρα σε σημεία όπου είχε προϋπάρξει καρκίνος». Ποια θα ήταν η λύση λοιπόν για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών; ρωτήσαμε τον δρα Λεϊρόλ. Εκείνος απάντησε ότι για αυτές τις περιπτώσεις δοκιμάζονται άλλες στρατηγικές, οι οποίες αφορούν αυξητικούς παράγοντες για αποκατάσταση του ελλείμματος στα οστά.

Ο επικεφαλής του RΕΒΟRΝΕ δηλώνει με σίγουρο τόνο στη φωνή πως όταν το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώσει θα... ξεκινήσει μια νέα εποχή θεραπειών για την αναγέννηση των οστών στην κλινική πράξη. «Εκτιμώ ότι τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα θα προσφέρουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αποκατάσταση των οστών σε μία πενταετία» λέει. «Και πιστεύω ότι θα καταστεί δυνατό να μεταφράσουμε γρήγορα τα αποτελέσματα των δοκιμών σε κλινική πράξη,καθώς στο πρόγραμμά μας συμμετέχουν μεγάλα δημόσια κέντρα.Μεταξύ αυτών είναι το Γαλλικό Ινστιτούτο για το Αίμα και το αντίστοιχο Ινστιτούτο της Γερμανίας, τα οποία δείχνουν μεγάλο και άμεσο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την εφαρμογή θεραπειών με βάση τα βλαστικά κύτταρα». Ελπίζουμε το όνειρο των ειδικών του μεγάλου αυτού προγράμματος να πάρει το συντομότερο δυνατόν... σάρκα και οστά!


Και ελληνική υπογραφή

Μια σύμπραξη ειδικών του Εργαστηρίου Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Γ΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ ελπίζεται να βάλει μελλοντικά κάτω από τον τίτλο της αναγέννησης οστών μια σημαντική ελληνική υπογραφή. Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Βιοχημείας και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας κ. Αθ. Παπαβασιλείου, η ομάδα του Εργαστηρίου που υπόσχεται να βάλει το δικό της λιθαράκι στην «ανάσταση» του σκελετού απαρτίζεται από την υπεύθυνη της Μονάδας Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής,αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Εφη Μπάσδρα, την επίκουρη καθηγήτρια κυρία Χριστίνα Πιπέρη, καθώς και από τον ίδιο τον κ. Παπαβασιλείου. Από την πλευρά της Γ΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου ΚΑΤ συμμετέχουν ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Σπ. Πνευματικός και ο ορθοπαιδικός κ. Γ. Τριανταφυλλόπουλος , ενώ και με τις δύο ομάδες συνεργάζεται η επίκουρη καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής στο Β΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Σοφία Χατζηιωάννου. 

Ο κ.Παπαβασιλείου εξηγεί ότι οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιοχημείας ασχολούνται εδώ και 15 χρόνια με το μοριακό κομμάτι της αναγέννησης οστών, ωστόσο οι δύο ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από δύο χρόνια. Οι ερευνητές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση της συλλογής υλικού από ασθενείς της κλινικής του ΚΑΤ προκειμένου να προσδιορίσουν τους μοριακούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από βλάβες των οστών, όπως π.χ. η σπονδυλαρθρίτιδα,με απώτερο στόχο να αναπτυχθούν νέες θεραπείες αποκατάστασης των βλαβών. Συγκεκριμένα λαμβάνονται δείγματα οστού από ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις. Οι ειδικοί θα απομονώσουν από το υλικό πρόδρομα οστεοβλαστικά κύτταρα και θα προσπαθήσουν να τα διαφοροποιήσουν σε ώριμους οστεοβλάστες που θα «γεννήσουν» οστό.

Για ποιον λόγο η ελληνική ομάδα επέλεξε να ασχοληθεί με τους οστεοβλάστες, η λήψη των οποίων συνδέεται με μια πιο παρεμβατική διαδικασία σε σύγκριση με εκείνη που αφορά την απομόνωση των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών; Ο καθηγητής απαντά ότι στόχος της ελληνικής ομάδας είναι να αποκαλυφθεί ο μοριακός μηχανισμός που μπορεί να μετατρέψει τα πρόδρομα κύτταρα του οστού,τους οστεοβλάστες, σε οστό.

«Οι ερευνητές του προγράμματος RΕΒΟRΝΕ ξεκινούν ένα βήμα πριν στη διαφοροποίηση των κυττάρων, από τα μεσεγχυματικά κύτταρα. Εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατευθείαν με τους οστεοβλάστες και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα». Σύμφωνα με τον κ.Παπαβασιλείου το μέλλον της αναγέννησης οστών φαίνεται να βρίσκεται σε παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη διαφοροποίηση των οστεοβλαστών και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι επιστήμονες να επιταχύνουν τη διαφοροποίηση με φυσικούς ή και χημικούς τρόπους.

«Εχουν ήδη βρεθεί διαφορετικοί τέτοιοι παράγοντες, το μυστικό όμως είναι να ανακαλύψουμε τον σωστό συνδυασμό αυτών των παραγόντων ώστε να επιταχύνουμε τη δράση τους ή να επιβραδύνουμε τη δράση άλλων παραγόντων που αναχαιτίζουν τη διαδικασία αναγέννησης του οστού». Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα περιλάβει συνολικά δείγματα από περίπου 100 ασθενείς (αυτή τη στιγμή έχει συλλεγεί το 1/5 των δειγμάτων),θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο ο καθηγητής εκτιμά ότι νέες μοριακές θεραπείες αναγέννησης των οστών θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ο κ.Παπαβασιλείου τονίζει ότι απώτερος στόχος αυτής της μοριακής μελέτης είναι να λάβουν κάποια ημέρα οι ειδικοί όχι μόνο μιαν απάντηση σε μοριακά ερωτήματα,αλλά αυτή η απάντηση να δοθεί στην κλινική πράξη.«Σκοπός μας είναι η εξατομικευμένη ιατρική. Για να την επιτύχουμε όμως, πρέπει πρώτα να έχουμε κατανοήσει βαθιά το μοριακό υπόβαθρο μιας πάθησης. Ελπίζουμε ότι σε δύο χρόνια η μελέτη μας θα προσφέρει αυτή την πρώτη αλλά τόσο σημαντική γνώση του μοριακού υποβάθρου που θα μας επιτρέψει αργότερα την αναγέννηση οστών στον κάθε ασθενή ξεχωριστά». 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"