Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Παίρνω διαζύγιο. Τι θα πω στο παιδί μου;


Δεκάδες ερωτήματα βασανίζουν τους γονείς που είτε επιθυμούν είτε έχουν αποφασίσει να χωρίσουν.
Η αλήθεια είναι ότι το διάστημα που προηγείται του χωρισμού και ο πρώτος καιρός μετά από αυτόν είναι από τις πιο δυσάρεστες και στρεσογόνες περιόδους για τους συζύγους, οι οποίοι, από τη μια, καλούνται να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα και, από την άλλη, τα συναισθήματα των παιδιών τους, ενώ ταυτόχρονα κατακλύζονται από χιλιάδες ερωτήματα και κύματα τύψεων.
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση του διαζυγίου, καθώς και απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
Πότε το διαζύγιο προκαλεί μονόδρομο,
Πώς να ανακοινώσετε το διαζύγιο στα παιδιά,
Ποια πρέπει να είναι η στάση του παππού και της γιαγιάς. Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά ν' αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση, Πώς να αποδεχτούν τους νέους συντρόφους. Ολα αυτά στο καινούργιο της βιβλίο «Παίρνω διαζύγιο,
τι θα πω στο παιδί μου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί».

Γυναικολογικό τσεκ απ

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Προληπτικές εξετάσεις σύμφωνα με την πάροδο της ηλικίας

Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΙΚΟΝΤΕΣ, μαιευτήρας χειρουργός - γυναικολόγος, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου «Διαγνωστική Ερευνα»

Η πρόληψη έχει πολλαπλάσια αξία από τη θεραπεία και οι περισσότερες γυναίκες το γνωρίζουν, όπως δείχνουν οι στατιστικές που αφορούν το προσδόκιμο ζωής και οι οποίες επιβεβαιώνουν τη μακροβιότητα των γυναικών έναντι των ανδρών ακριβώς επειδή οι εκπρόσωποι του «ασθενούς φύλου» κάνουν τακτικότερα προληπτικές εξετάσεις.
Οι προληπτικές εξετάσεις εξαρτώνται από τους προδιαθεσιακούς ή κληρονομικούς παράγοντες, την ηλικία και το φύλο. Μεταξύ των προληπτικών εξετάσεων που πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι και ο γυναικολογικός έλεγχος, ο οποίος διαφοροποιείται σταδιακά με την πάροδο της ηλικίας.
Τα κορίτσια ηλικίας 0-11 φυσικά δεν κάνουν τσεκ απ, όμως δεν αποκλείεται η πιθανότητα να προσβληθούν από μύκητες ή μικρόβια και να εμφανίσουν κολπίτιδες και λοιμώξεις. Εντοπίζονται κυρίως από τις μητέρες, όταν το παιδί είναι σε πολύ μικρή ηλικία, και αντιμετωπίζονται με αντιβίωση που θα συστήσει ο γυναικολόγος.
Περίπου στα 11 που ξεκινά η περίοδος, η έφηβη πρέπει να κάνει το πρώτο υπερηχογράφημα, για να διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών. Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να υπάρχουν και πριν από τα 11 χρόνια του κοριτσιού και στην προκειμένη περίπτωση δεν θα έρθει περίοδος.
Τεστ ΠΑΠ
Οταν η γυναίκα έρθει σε επαφή για πρώτη φορά πρέπει να κάνει το πρώτο της τσεκ απ, που περιλαμβάνει τεστ ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Βεβαίως, από κει και πέρα πρέπει ανελλιπώς να επαναλαμβάνει το τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο, ενώ την καλλιέργεια κάθε 6μηνο. Μετά την ηλικία των 20 ετών στον γυναικολογικό έλεγχο προστίθεται και η ψηλάφηση μαστού, αν και η εμφάνιση καρκίνου του μαστού πριν από τα 30 είναι σπάνια.
Μετά την εμμηνόπαυση
Μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται η συχνότητα της διενέργειας τεστ ΠΑΠ, το οποίο πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο, ταυτόχρονα με την καλλιέργεια κολπικού υγρού. Οσον αφορά την κολπική εξέταση (δακτυλική), δεν προτιμάται πλέον από ορισμένους γυναικολόγους και έχει πάψει να αποτελεί μέρος του τσεκ απ, αλλά έχει αντικατασταθεί από το υπερηχογράφημα.
Ιδανική περίοδος επίσκεψης στον γυναικολόγο είναι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και συγκεκριμένα το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, όταν πια η γυναίκα σταματά να κάνει μπάνια στη θάλασσα ή την πισίνα.
Η πρώτη μαστογραφία
Η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται στα 42, εφ' όσον η γυναίκα κάνει ψηλάφηση, εάν όμως είναι καπνίστρια πρέπει να ξεκινά στα 38, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι αυξημένος. Παράλληλα με τη μαστογραφία καλό θα ήταν να γίνεται και ένα υπερηχογράφημα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμους όγκους, που δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία.
Εάν και τελευταία έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις και έχουν δημοσιευτεί ανακοινώσεις που συνέστηναν ως χρόνο έναρξης διενέργειας μαστογραφίας τα 50 και επανάληψή της κάθε δεύτερο έτος, η οδηγία της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας ταυτίζεται με αυτή της HHS (Health and Human Services) και πλήθος άλλων επίσημων ιατρικών ενώσεων και εταιρειών οι οποίες υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη οδηγία προκαλεί σύγχυση και θα πρέπει να αγνοηθεί. Εξάλλου, με τη χρήση ψηφιακής μαστογραφίας, τα αποτελέσματα είναι ασφαλέστερα και η ακτινοβολία που δέχεται η γυναίκα είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη της κλασικής μαστογραφίας με φιλμ.
Ελεγχος οστικής πυκνότητας
Τέλος, στη λίστα των εξετάσεων προστίθεται και ο έλεγχος οστικής πυκνότητας όταν η γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση. Ο πρώτος έλεγχος, που ονομάζεται βασικός (base line), γίνεται κατά την έναρξη των κλιμακτηριακών διαταραχών και αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τις επόμενες εξετάσεις.

Απλές συμβουλές για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή


Οι συμβουλές είναι απλές και ίσως να τις έχουμε ακούσει πολλές φορές. Δυστυχώς όμως δεν μας έχουν γίνει ακόμα βίωμα...
 Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν ότι πρέπει να:
* Καταναλώνουμε 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα.
**Αντικαθιστούμε τα ζωικά με φυτικά λιπαρά, όπως η μαργαρίνη.
**Επιλέγουμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας.
**Πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.
**Σταματάμε ή έστω μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού.
**Λέμε ναι στις φυτικές ίνες.
**Εντάσσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες για να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, μεταξύ όλων αυτών των διατροφικών αλλαγών, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης της LDL χοληστερόλης μέσω της διατροφής είναι η κατανάλωση φυτοστερολών. Η κατανάλωση 2-2,5 g φυτικών στερολών ημερησίως έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη έως και 10%, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Και βέβαια πρέπει να:
**Επισκεπτόμαστε τακτικά τον γιατρό μας.
**Μην αμελούμε τις προληπτικές εξετάσεις μας.
**Σταματήσουμε το κάπνισμα.
**Βάλουμε περισσότερη άσκηση στη ζωή μας και πάνω απ' όλα... να κάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν!
Οσο περισσότερο γνωρίζουμε την καρδιά μας τόσο πιο δυνατές και γεμάτες ευεξία θα είμαστε.

Εξελιγμένη λιπογλυπτική

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ, πλαστικός χειρουργός, MD CCST, www.agaitanis.gr


Θεραπεία σε πολλαπλά σημεία του σώματος



Ένα καινοτόμο σύστημα λιπογλυπτικής σώματος, σχεδιασμένο ειδικά για τη μείωση του επίμονου λίπους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει σμίλευση και σύσφιγξη προσφέρει μια ασφαλή, γρήγορη, σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη λύση για την ιδανική διαμόρφωση της σιλουέτας.
Η μέθοδος body tite χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία RFAL για να λιώσει με ήπιο τρόπο την περίσσεια λίπους και να το αποβάλει μέσω μια μικροσκοπικής τομής, που τοποθετείται σε ένα πολύ δυσδιάκριτο σημείο.
Με τη διαδικασία διάλυσης του λίπους να προηγείται, η αναρρόφηση αυτού γίνεται σχεδόν ατραυματικά, με αποτέλεσμα να μειώνονται ο μετεχγειρητικός πόνος, οι μώλωπες, τα οιδήματα, και βεβαίως η διάρκεια της ανάρρωσης.
***Πώς επιδρά στη σύσφιγξη του σώματος;
Ενα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι η ικανότητά του να προκαλέσει θερμική διέγερση εις βάθος των ιστών του δέρματος με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια, ούτως ώστε να προκληθεί έναρξη της διαδικασίας της νεοκολλαγένεσης του δέρματος.
Σε αυτή την ήπια και σταδιακή διαδικασία ανάπλασης οφείλουμε τελικά και τη δερματική σύσφιγξη του σώματος.
***Για ποιο λόγο είναι καλύτερο από την παραδοσιακή λιποαναρρόφηση;
Με το πέρασμα του χρόνου ή την αύξηση του βάρους, ο δερματικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του. Η παραδοσιακή λιποαναρρόφηση ενδεχομένως μπορεί να περιπλέξει το πρόβλημα, δημιουργώντας δυσμορφίες ή εξογκώματα στην περιοχή θεραπείας. Ασθενείς με δερματική χαλάρωση ή/και σημάδια ραβδώσεων (ραγάδες), που παράλληλα έχουν περιοχές με περίσσεια λίπους, μπορούν με τη μέθοδο να έχουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα σύσφιγξης, αλλά και μείωσης του μετεγχειρητικού ρίσκου για δερματική χαλάρωση. Συγκρίνοντας τη μέθοδο με την παραδοσιακή διαδικασία λιποαναρρόφησης, το πρώτο προσφέρει μια πιο ασφαλή, ήπια και σχεδόν ατραυματική εναλλακτική τεχνική, με περισσότερο ομοιόμορφα αποτελέσματα και συνήθως ελάχιστη μετεγχειρητική δυσφορία και εκχυμώσεις.
***Τι είδους φροντίδα χρειάζεται πριν και μετά;
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία, που πραγματοποιείται είτε με τοπική αναισθησία είτε με ελαφριά μέθη. Μετά το πέρας της θεραπείας, ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ σύντομα. Χρειάζεται, όμως, να φορέσει για κάποιες μέρες έναν ελαστικό κορσέ και μπορεί να ξεκινήσει έντονη φυσική άσκηση μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού του.
***Πόσο γρήγορα φαίνονται τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν ορατά αμέσως, με σταδιακή συνεχή βελτίωση για διάστημα 6-12 εβδομάδων μετά το πέρας της θεραπείας.
***Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος;
Οι περιοχές θεραπείας περιλαμβάνουν την κοιλιακή χώρα, τους γοφούς, τους γλουτούς, τους μηρούς, τα γόνατα, τους βραχίονες, την πλάτη και άλλες περιοχές με περιττή συσσώρευση λίπους. Αποτελεί, επίσης, μια πολύ καλή συνδυαστική θεραπεία για χαλάρωση κοιλιάς, σώματος αλλά και προσώπου.

Όλα άρχισαν με μια πέτρα

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ, χειρουργός ΩΡΛ, εξειδικευμένος στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής



Μια ενδιαφέρουσα τάση μάς έρχεται από το εξωτερικό, με σκοπό να ταράξει μόνο τον τομέα της αισθητικής δερματολογίας κι όχι τις... τσέπες όσων λατρεύουν τους πολύτιμους και σπάνιους λίθους και δη τα διαμάντια.
Κι αυτό γιατί τα διαμάντια δεν είναι όλα ίδια και δεν χρησιμεύουν μόνο στην ενίσχυση της γυναικείας αυτοπεποίθησης.
Στα έμπειρα ιατρικά χέρια το διαμάντι αποτελεί μέθοδο αποκατάστασης της λάμψης και της απαλότητας της επιδερμίδας, εύκολα, ανώδυνα και αποτελεσματικά. Ο λόγος για τη μέθοδο Silkpeel, που δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν προβλήματα της επιδερμίδας (αφυδάτωση, ακμή, δυσχρωμίες, πανάδες) άμεσα και με ορατά αποτελέσματα.
Πώς λειτουργεί Η μοναδικότητα της μεθόδου οφείλεται στο συνδυασμό μιας ήπιας δερμοαπόξεσης με ταυτόχρονη έγχυση τοπικών θεραπευτικών διαλυμάτων. Καθώς η ειδικά σχεδιασμένη κεφαλή από ατόφιο διαμάντι «γλιστρά» πάνω στην επιφάνεια του δέρματος, αφαιρεί τα νεκρά επιδερμικά κύτταρα και ταυτόχρονα παροχετεύει υποδερμικά τα θεραπευτικά διαλύματα, προσαρμοζόμενη πάντα στον εκάστοτε τύπο δέρματος.
Οσο διαρκεί ένας καθαρισμός...Στον χρόνο ενός απλού καθαρισμού και με την έγχυση υαλουρονικού οξέος και γλυκερίνης, ελαττώνονται οι γραμμές και οι λεπτές ρυτίδες, ενώ επιτυγχάνεται ανάπλαση του κολλαγόνου.
Στις περιπτώσεις ακμής η έγχυση σαλικυλικού οξέος με αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, βελτιώνει τη λάμψη και την υφή του δέρματος, όταν οι υπόλοιπες μέθοδοι αποτυγχάνουν. Επίσης με τη χρήση τριών δραστικών ουσιών (Kojic acid, Arbutin, Mulberry) καταπολεμάται η υπέρχρωση (κηλίδες), ενώ με τις καταλυτικές ιδιότητες της Tyrosinase επιτυγχάνεται η εξουδετέρωση των ενεργών κηλίδων.
Τέλος, με τη δύναμη της βιταμίνης C με την αντιγηραντική δράση περιορίζονται τα σημάδια της κόπωσης, το δέρμα ηρεμεί, φρεσκάρεται και καθαρίζεται.
Μόνιμο αποτέλεσμαΤο Silkpeel είναι μια εύκολη, γρήγορη και άμεση μέθοδος απομάκρυνσης σμήγματος και ρύπων από την επιδερμίδα. Ιδιαίτερη προετοιμασία δεν χρειάζεται εκτός από έναν απλό καθαρισμό. Στη συνέχεια εφαρμόζεται το μηχάνημα και ακολουθείται η διαδικασία. Κάθε συνεδρία διαρκεί 30 λεπτά και συνιστάται η επανάληψή της κάθε δεκαήμερο.
Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει ανάλογα με το πρόβλημα, συνήθως όμως αρκούν 6-10 εφαρμογές για άριστα αποτελέσματα, αν και η δράση της μεθόδου είναι ορατή από την πρώτη κιόλας φορά.
Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών και άνω και είναι απολύτως ασφαλής, καθώς δεν εμπεριέχει κινδύνους κι παρενέργειες. Το δέρμα δεν ερεθίζεται και το άτομο επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του χωρίς ίχνη και κοκκινίλες.
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αν και μπορεί όποιος θέλει να επαναλάβει τη μέθοδο μετά από ένα εξάμηνο για συντήρηση.

Οστεοπόρωση η «σιωπηλή επιδημία»


Συχνά αναφερόμενη και ως η «σιωπηλή επιδημία», η οστεοπόρωση συνιστά ένα παγκόσμιο πρόβλημα, του οποίου η σημασία ολοένα και αυξάνεται, δεδομένης όχι μόνο της αύξησης αλλά και της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε πρόσφατα την οστεοπόρωση ως ένα πρόβλημα υγείας υψίστης σημασίας μαζί με άλλες μείζονες μη μεταδοτικές παθήσεις. Η οστεοπόρωση είναι μία χρόνια ασθένεια, με την οποία τα οστά καθίστανται πορώδη και εύθραυστα. Η πυκνότητα του οστού μειώνεται και η ποιότητά του επιδεινώνεται, οδηγώντας σε εξασθένηση του σκελετού και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, κυρίως στη σπονδυλική στήλη, τον καρπό, το ισχίο, τη λεκάνη και στον ανώτερο βραχίονα. Η οστεοπόρωση εάν δεν προληφθεί ή αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί χωρίς έκδηλη συμπτωματολογία έως ότου συντελεστεί οστεοπορωτικό κάταγμα.
Οστά σε διαρκή αποδόμηση
Η διαδικασία σχηματισμού του οστού από τον οργανισμό διαρκεί έως την ηλικία περίπου των 30 ετών. Παράλληλα, το οστό βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αποδόμησης, η οποία ακολουθείται από το σχηματισμό του οστού. Με την πάροδο του χρόνου, ο ρυθμός οστικής αποδόμησης υπερβαίνει εκείνον του οστικού σχηματισμού, οδηγώντας σε απώλεια της οστικής πυκνότητας και τελικά σε οστεοπόρωση. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης επειδή τα οιστρογόνα, τα οποία μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, διαδραματίζουν σημαντικό οστεο-προστατευτικό ρόλο στον οργανισμό. Η οστεοπόρωση και τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Τα τελευταία δεδομένα ως προς την αιτιολογία και την αντιμετώπιση της νόσου, που επηρεάζει μία στις τρεις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρουσιάστηκαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ιδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ).
«Η οστεοπόρωση αποτελεί μια σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα σιωπηλή επιδημία που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού», ανέφερε ο Γεώργιος Λυρίτης, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΟΣ, συμπληρώνοντας ότι «στην Ευρώπη, 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής της».
Περίπου 20% των Ελληνίδων άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη οστεοπόρωση, ενώ το 30% του αντίστοιχου πληθυσμού εμφανίζει χαμηλή οστική πυκνότητα. Η οστεοπόρωση εάν δεν προληφθεί ή αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί χωρίς έκδηλη συμπτωματολογία έως ότου συντελεστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα. Ο κίνδυνος για μεταγενέστερα κατάγματα είναι περισσότερο από διπλάσιος σε άτομα που έχουν στο ιστορικό τους ένα προηγούμενο κάταγμα ισχίου ή σπονδύλου. Η ανάγκη για νέες θεραπείες για την οστεοπόρωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα είναι αποτελεσματικές σε όλα τα σημεία του σκελετού και όχι μόνο στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη, είναι μεγάλη.
«Η επιστήμη της βιοτεχνολογίας, έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας, ανακάλυψε πρόσφατα νέα μονοπάτια που οδηγούν στη στοχευμένη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης», σημείωσε ο Πολυζώης Μάκρας, ενδοκρινολόγος, επιμελητής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. «Η ανακάλυψη του αναστολέα του RANK Ligand αποτέλεσε κομβικό σημείο στην εξέλιξη των θεραπειών της οστεοπόρωσης, αφού οδήγησε στην ανακάλυψη της ουσίας Denosumab, της πρώτης στοχευμένης θεραπείας για την όλο και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης».
Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία ανανέωσης των οστών (διαδικασία οστικής ανακατασκευής) ρυθμίζεται από την επικοινωνία δύο ομάδων κυττάρων, των οστεοβλαστών (που οδηγούν σε οστικό σχηματισμό) και των οστεοκλαστών (που οδηγούν σε οστική απορρόφηση, δηλαδή εξασθένηση των οστών).
«Η ουσία, αναστέλλοντας την ανάπτυξη και τη δράση των οστεοκλαστών που είναι υπεύθυνοι για την αποδόμηση των οστών, σταματά τη διαδικασία που προκαλεί οστική απώλεια σε ολόκληρο το σκελετό, κι έτσι οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο και άλλα μη σπονδυλικά σημεία του ανθρώπινου σκελετού, αλλά και σε σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας», τόνισε η Κατερίνα Κατσαλήρα, ρευματολόγος, επιστημονική συνεργάτις Εργαστηρίου Ερευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος.
Κάθε έξι μήνες
Εκτός από τη στοχευμένη δράση της, η νέα θεραπεία δύναται να συμβάλει στην καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς, καθώς χορηγείται μία φορά κάθε έξι μήνες με υποδόρια ένεση στο μηρό, χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να πάει στο νοσοκομείο, ή χωρίς να αναγκαστεί να ακολουθήσει ειδικές οδηγίες για τη λήψη του φαρμάκου.
Συνοψίζοντας ο κ. Λυρίτης τόνισε ότι η σημασία της νέας αυτής βιοτεχνολογικής ανακάλυψης και εφαρμογής στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, δίνει τη δυνατότητα για την άμεση, απ' ευθείας παρεμπόδιση της παραγωγής των κυττάρων που προκαλούν την οστεοπόρωση, δηλαδή των οστεοκλαστών, σε αντίθεση με τις υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες δρουν μόνο έμμεσα παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των ώριμων οστεοκλαστών.

Ραμνόζη για νεανικό δέρμα


Το θηλώδες δέρμα αποτελεί το ανώτερο τμήμα του δέρματος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δερμοεπιδερμιδικό σύνδεσμο. Εντοπίζεται, λοιπόν, στο κέντρο του δέρματος και είναι σε επαφή με όλα τα στρώματά του (κυρίως δέρμα, δερμοεπιδερμιδικός σύνδεσμος, επιδερμίδα). Το υπόλοιπο τμήμα του δέρματος, που βρίσκεται βαθύτερα, ονομάζεται δικτυωτό δέρμα.
Οι ινοβλάστες του θηλώδους δέρματος είναι διαφορετικοί από αυτούς του δικτυωτού. Είναι μικρότεροι σε μέγεθος και πολύ πιο δραστήριοι: είναι οι μόνοι που διαχέουν μόρια νεότητας, ικανά να ανανεώσουν όλες τις στιβάδες του δέρματος (αληθινή πηγή νεότητας). Ομως, δυστυχώς, οι ινοβλάστες του θηλώδους δέρματος είναι επίσης εξαιρετικά εύθραυστοι. Οταν εξαφανίζονται, το σύνολο του δέρματος γερνά αναπόφευκτα πιο γρήγορα. Οταν, αντιθέτως, ενεργοποιούνται, το σύνολο του δέρματος ανανεώνεται.
***Τι ακριβώς είναι η ραμνόζη;
Η ραμνόζη είναι ένα σάκχαρο φυτικής προέλευσης (προέρχεται από το φυτό uncaria), που εκχυλίζεται μέσω μιας διαδικασίας υδρόλυσης, η οποία τη βοηθά να διατηρήσει την καθαρότητά της. Είναι ήδη γνωστή στη φαρμακολογία για τις καταπραϋντικές της ιδιότητες.
**Πώς δρα;
Η ραμνόζη δρα σαν ένας φυσικός κυτταρικός «μαγνήτης». Μελέτες έδειξαν την ύπαρξη ειδικών υποδοχέων της ραμνόζης στην επιφάνεια των ινοβλαστών της θηλώδους στιβάδας (κύτταρα του θηλώδους δέρματος). Αυτοί οι υποδοχείς αναφέρονται ως λεκτίνες. Οταν ένα δραστικό συστατικό αναγνωρίζεται από μια λεκτίνη, προσκολλάται άμεσα και με ακρίβεια, σαν μαγνήτης, και μεταδίδει σήματα νεότητας στο κύτταρο. Ετσι η ραμνόζη έχει τη δύναμη να στοχεύει το derm source (θηλώδες δέρμα), χωρίς απώλεια αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με έρευνα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τα εργαστήρια της Vichy, η χορήγηση της ουσίας έδειξε ότι οι περισσότερες ρυτίδες επανορθώνονται: τα 5 σημεία του προσώπου και του λαιμού με τις πιο έντονες ρυτίδες μέτωπο (-20%), ανάμεσα στα φρύδια (-17%), «πόδι της χήνας» (-20%), κάτω από τα μάτια (-15%), λαιμός (-7%).
Επίσης οι ειδικοί σημειώνουν ότι στο τελικό προϊόν η ελαιώδης φάση της υφής έχει δημιουργηθεί, όχι μόνο από έλαια, αλλά και από κεριά, για άμεση λείανση της επιφάνειας της επιδερμίδας και απάλυνση των ρυτίδων.



Πώς αντιμετωπίζει η καρδιά το έμφραγμα;


Υπάρχει μια κατηγορία πειραματόζωων, όπως π.χ. τα κουνέλια της Νέας Ζηλανδίας, που όταν φράξει πειραματικά μια στεφανιαία αρτηρία τους, τα ζώα αυτά δεν παθαίνουν έμφραγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτόματα η παράπλευρη κυκλοφορία, δηλαδή τα μικρά αρτηρίδια ενεργοποιούνται και αιματώνουν την περιοχή που έπαψε να αιματώνεται από την αρτηρία που πειραματικά έφραξε.
Αντίθετα, υπάρχουν ζώα όπως ο χοίρος που δεν έχουν καθόλου παράπλευρη κυκλοφορία, οπότε ουσιαστικά αυτό το ζώο είναι απροστάτευτο κατά του εμφράγματος.
Ο άνθρωπος όπως και ο σκύλος ανήκουν μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών. Διαθέτουν παράπλευρη κυκλοφορία, η οποία εποπτεύεται από συγκεκριμένα γονίδια τα οποία καθορίζουν και το μέγεθός της. Έτσι το μέγεθος της παράπλευρης κυκλοφορίας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το είδος των γονιδίων που ο κάθε άνθρωπος διαθέτει. Όταν προσβάλλεται μια στεφανιαία αρτηρία της καρδιάς από αθηροσκλήρωση τότε εμφανίζονται στα τοιχώματά της αθηροσκληρωτικές πλάκες οι οποίες μεγαλώνουν σιγά-σιγά. Όταν η στένωση που προκαλούν μέσα στον αυλό της αρτηρίας ξεπεράσει το 70% της διαμέτρου της τότε αρχίζει να ενεργοποιείται η παράπλευρη κυκλοφορία. Έτσι εάν η πλάκα χωρίς να σπάσει φθάσει στο σημείο εκείνο που να φράξει 100% τον αυλό της αρτηρίας τότε η βλάβη που θα συμβεί στην περιοχή που δεν αιματώνεται είναι μηδαμινή. Ο κύριος λόγος είναι η προοδευτική ανάπτυξη της παράπλευρης κυκλοφορίας που λειτουργεί σαν ένα είδος φυσικού Bypass.
Όμως οι αμυντικοί μηχανισμοί της καρδιάς δεν περιορίζονται μόνον στην ανάπτυξη της παράπλευρης κυκλοφορίας.
Ένας άλλος προστατευτικός μηχανισμός της καρδιάς είναι η προστασία του μυοκαρδίου που πραγματοποιείται με την ενεργοποίηση πολύπλοκων μηχανισμών μέσα στο ίδιο το κύτταρο της καρδιάς, δηλαδή το μυοκαρδιαίο κύτταρο.
Όταν μια αθηρωματική πλάκα σπάσει τότε μπορεί να δημιουργηθεί θρόμβος από συγκόλληση αιμοπεταλίων και ερυθρών αιμοσφαιρίων ο οποίος είναι δυνατόν να φράξει την αρτηρία μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Εάν για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. σπασμός της αρτηρίας) η αρτηρία ανοιγοκλείνει προτού τελικά κλείσει τότε δίνεται το σύνθημα για να αρχίσουν να ενεργοποιούνται οι ενδοκυτταρικοί μηχανισμοί που ενισχύουν το κύτταρο να αντισταθεί κατά της νέκρωσης που το απειλεί λόγω του ότι δεν δέχεται το αίμα και το οξυγόνο που χρειάζεται. Η αντίσταση αυτή του μυοκαρδιακού κυττάρου στην ολοσχερή καταστροφή του, ενεργοποιείται πριν και μετά την εγκατάσταση του εμφράγματος. Εάν κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας από τη στιγμή της εγκατάστασης του εμφράγματος η θρομβωμένη αρτηρία ανοίξει με αγγειοπλαστική και προτού τοποθετηθεί το stent, το μπαλόνι της αγγειοπλαστικής φουσκώσει και ξεφουσκώσει 3-4φορές τότε ενεργοποιούνται και πάλι οι ενδοκυττάριοι μηχανισμοί έτσι που η τελική βλάβη του μυοκαρδίου, δηλαδή το έμφραγμα, να είναι κατά 30% μικρότερο.
Οι τελευταίες μελέτες απέδειξαν ότι η ενεργοποίηση των ενδοκυττάριων μηχανισμών γίνεται αυτόματα όταν υπάρχουν πολλές στενώσεις (βουλώματα) των στεφανιαίων αρτηριών κατά την καθημερινή και μάλιστα την έντονη δραστηριότητα του κάθε ατόμου.
Στην Ιατρική ορολογία οι δύο μηχανισμοί αυτοπροστασίας του μυοκαρδίου ονομάζονται αντίστοιχα ισχαιμική και μετισχαιμική προστασία του μυοκαρδίου. Όλες αυτές οι ιατρικές γνώσεις εξηγούν πολλά φαινόμενα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται παράδοξα.
Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τα αποτελέσματα των πολυκεντρικών μελετών όπου οι ασθενείς με πολλαπλές στενώσεις σε όλες τις αρτηρίες όταν είναι ασυμπτωματικοί δεν ωφελούνται από την επεμβατική θεραπεία είτε είναι χειρουργική ή πρόκειται για αγγειοπλαστική.
Είναι προφανές ότι οι ασθενείς αυτοί προστατεύονται έναντι της τυχόν επερχόμενης καρδιακής προσβολής με όλους αυτούς τους αμυντικούς μηχανισμούς που προφανώς ενισχύονται με τη σωστή φαρμακευτική θεραπεία.
Έτσι τεκμηριώνεται απόλυτα η άποψη ότι η επεμβατική θεραπεία στη στεφανιαία νόσο έχει προτεραιότητα στους ασθενείς με συμπτώματα (π.χ. στηθάγχη) ή σε εκείνους που από τις εξετάσεις προκύπτει ότι η καρδιά τους υπολειτουργεί λόγω μειωμένης αιματώσεως του μυοκαρδίου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπερέχει η επεμβατική θεραπεία η οποία μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να βλάψει.
Βέβαια ο γιατρός είναι πάντα αρμόδιος για να καθορίσει σε ποια ομάδα ή υποομάδα ανήκει ο άρρωστός του και να του συστήσει τη σωστή θεραπεία.




Πηγή: http://www.iatronet.gr


Η παρεμβατική διαδικτυακή «φωνή» της Μαρίας Μπαστέα

Πως μιά γυναίκα με αναπηρία προσπαθεί επί χρόνια να «έχει λόγο» στον μικρόκοσμο της γειτονιάς της


Το "Ράδιο Γειτονιές" έχει εκατοντάδες πιστούς φίλους σε Βύρωνα, Καισαριανή και Ζωγράφου

Διανύοντας το 46οέτος της ηλικίας της, η Μαρία Μπαστέα – παραπληγική, χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου – έχει διανύσει στην διάρκεια του ενήλικου βίου της, όλους τους “σύγχρονους σταθμούς”  της  προσπάθειας του ελληνικού αναπηρικού κινήματος  για δικαιωματική προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας. Η ώριμη πλέον ανταπόκρισή της  στο αίτημα  χειραφέτησης των τριών τελευταίων δεκαετιών που συμπυκνώνει όλες τις αναπηρικές διεκδικήσεις, είναι η καθημερινή της παρέμβαση στην γειτονιά όπου γεννήθηκε και ζει μέσω του διαδικτυακού της σταθμού “Ράδιο - Γειτονιές”.
Ο διαδικτυακός ραδιοσταθμός της Μαρίας (Λιόνας) Μπαστέα, δεν προέκυψε εν μιά νυκτί. Η εξαιρετικά δραστήρια κοπέλα ενεπλάκη επαγγελματικά με τον χώρο των εκδόσεων από το 2001, εκδίδοντας την αξιόλογη τοπική εφημερίδα “Στις γειτονιές μας”. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εκδοτική παρέμβαση της Μ. Μπαστέα μετονομασθείσα  “Οι γειτονιές μας” κατόρθωσε να γίνει  ένα σοβαρότατο βήμα ενημέρωσης και διαλόγου, με επιρροή όχι μόνο στον γεννέθλιο δήμο Βύρωνα αλλά και στους γειτονικούς δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου. Μέχρι και σήμερα “Οι γειτονιές μας” εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε Βύρωνα, Καισαριανή και Ζωγράφου, σταθερά κάθε μήνα. Ο διαδικτυακός σταθμός της έμπειρης πλέον τοπικής εκδότριας που γεννήθηκε πριν έναν περίπου χρόνο (αρχές 2010) αποτελεί  φυσική συνέχεια και συμπλήρωμα της δεκαετούς πορείας της στον έντυπο τύπο. 
Το τελευταίο πνευματικό “παιδί” της  Μαρίας Μπαστέα, το διαδικτυακό της ραδιόφωνο “Ράδιο Γειτονιές” που λειτουργεί στην διαδικτυακή διεύθυνση www.radio-geitonies.grείναι και το πιό αγαπημένο της. “Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 που ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπήκε στην ζωή μου, την άλλαξε” μας λέει η κ. Μπαστέα, αξιοποιώντας πλέον στο έπακρο τις διαδραστικές διαδικτυακές δυνατότητες  και αναγορεύοντάς τες σε σημείο αναφοράς - επίκεντρο της κοινωνικής της παρέμβασης.  Η δραστήρια κοπέλα, κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (σχολή ΜΜΕ) αρχές της προπροηγούμενης δεκαετίας, είχε εξειδικευτεί στους Η/Υ παρακολουθώντας ευρωπαϊκά προγράμματα HORIZONκαι σεμινάρια DTPπου οργάνωνε η τοπική αυτοδιοίκηση, σε εποχές όπου η διαδικτυακή εξοικείωση στην χώρα μας ήταν ακόμα πολύ περιορισμένη. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, η εξοικείωση των πολλών με ταχύτατα βήματα κατακτιέται, η κάποτε πρωτοπόρος Μ. Μπαστέα συναντιέται πλέον με τους πολλούς στο κεκτημένο γι’ αυτήν εδώ και δεκαετίες διαδικτυακό πεδίο.
Η ώριμη διαδικτυακή παρέμβαση της κ. Μπαστέα εμπεριέχει αν μη τι άλλο κάμποσα “προχωρημένα” στοιχεία. Το “Ράδιο Γειτονιές” της προσφέρει βήμα έκφρασης  στις πλέον αιρετικές “φωνές” από τον χώρο των ΑμεΑ. Ανάμεσά τους ο συγγραφέας Ανδρέας Κουζέλης (σχετικό με αυτόν θέμα φιλοξενεί ήδη η σελίδα), η εκπομπή του οποίου “Δεν ομιλώ καθαρά, ομιλώ όμως ξεκάθαρα” - δεδομένης της δυσκολίας στην εκφορά του λόγου του παρουσιαστή – είναι μιά αναμφίβολα μοναδική πρόταση διαδικτυακής ακρόασης. Προφανώς, το “Ράδιο Γειτονιές” δεν εξαντλείται στις προχωρημένες και αιρετικές προτάσεις, εκπέμπει ένα πλήρες  πρόγραμμα που επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης τριών τουλάχιστον περιοχών (Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου) με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο. Οπως αισιόδοξα δηλώνει η Μαρία Μπαστέα  “σημειώνοντας και αναδεικνύοντας με επιμέλεια  τα προβλήματα των δημοτών και δημοσιοποιώντας τις προτάσεις, υποδείξεις και παρατηρήσεις τους,  ευελπιστούμε ότι πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά την περιοχή μας. Το βέβαιο είναι ότι τον τελευταίο χρόνο με το διαδικτυακό μας  ραδιόφωνο η φωνή μας φτάνει ολοένα και πιό μακριά”.



Νέες γενετικές μεταλλάξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων αρκετοί Έλληνες, ανακάλυψε τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και στεφανιαίας νόσου, μια εξέλιξη που βοηθά ώστε στο μέλλον οι γιατροί να διαθέτουν γενετικά τεστ, με τα οποία να εντοπίζουν έγκαιρα τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, καθώς αφορούσε περίπου 140.000 άτομα, εντόπισε 13 γενετικές μεταλλάξεις στα συνολικά περίπου 3 δις γράμματα του ανθρωπίνου γονιδιώματος, διπλασιάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό γενετικών περιοχών που έχουν βρεθεί να προδιαθέτουν τους ανθρώπους για καρδιοπάθεια. Κάθε μια τέτοια μετάλλαξη αυξάνει σε μικρό, αλλά σημαντικό, βαθμό τον κίνδυνο για την «οικοδόμηση» πλάκας στις αρτηρίες και τελικά για έμφραγμα, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», δήλωσαν ότι η ανακάλυψή τους «θα επιτρέψει στους επιστήμονες διεθνώς να κατανοήσουν, τελικά, καλύτερα τις θεμελιώδεις αιτίες της στεφανιαίας αρτηριοσκλήρυνσης, που πιθανά θα οδηγήσει σε σημαντικές νέες φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος».

 «Οι γενετιστές και οι βιολόγοι του καρκίνου έχουν κάνει σημαντική πρόοδο, αναφορικά με τον εντοπισμό σχετικών γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο. Αντίθετα, έχουμε καθυστερήσει να καταλάβουμε τις μοριακές οδούς που σχετίζονται με την εξέλιξη της πάθησης στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η μελέτη της λειτουργίας των γονιδίων μπορεί να μας διδάξει πώς να σταματούμε τη διαδικασία ανάπτυξης της πλάκας στα τοιχώματα των αγγείων. Σήμερα, δεν υπάρχουν φάρμακα, που άμεσα να στοχεύουν στα τοιχώματα των αγγείων», δήλωσε ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής Τόμας Κουέρτερμους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Οι στατίνες και άλλα φάρμακα καταπολεμούν την υψηλή χοληστερίνη και την υπέρταση, ωφελώντας έμμεσα την καρδιά, αλλά δεν «μπλοκάρουν» άμεσα τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν τις νέες γενετικές μεταλλάξεις συγκρίνοντας ολόκληρα τα γονιδιώματα υγιών ατόμων με τα γονιδιώματα ανθρώπων που έχουν καρδιολογικό πρόβλημα. «Ήταν σαν να ψάχναμε βελόνα στα άχυρα, την αλλαγή ενός μόνου γράμματος σε ολόκληρη την εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα», δήλωσαν οι ερευνητές.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε, με συντονιστικό ρόλο, ο ελληνικής καταγωγής Θεμιστοκλής Ασιμής, βοηθός καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Σύμφωνα με τον κ. Ασιμή, στο εγγύς μέλλον θα έχει νόημα οι γιατροί να δημιουργούν ένα προσωπικό γενετικό προφίλ κάθε ασθενούς, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα και έγκαιρα όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν έμφραγμα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα άτομα αυτά θα μπορούσαν πρόωρα να δεχτούν τις κατάλληλες συμβουλές για αλλαγές στην καθημερινότητά τους και, παράλληλα, να κάνουν τη δέουσα φαρμακευτική θεραπεία.
Στην έρευνα συμμετείχαν, επίσης, ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας Λουκιανός Ραλλίδης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Αττικό Νοσοκομείο, η Γενοβέφα Κολοβού υποδιευθύντρια στο Α΄ Καρδιολογικό Τμήμα του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, ο αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής και μοριακής βιολογίας Γιώργος Δεδούσης από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ο ελληνικής καταγωγής Πάνος Δελούκας από το βρετανικό Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger. 



Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σήμερα οι γυναίκες δεν γιορτάζουν, αγωνίζονται


Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Στη χώρα μας, η ισότητα των δυο φύλων θεωρείται δεδομένη, διότι έχουν αλλάξει οι μηχανισμοί καταπίεσης των γυναικών. Στη δεκαετία του 1960, αιχμή των κινητοποιήσεων ήταν ο άμεσος έλεγχος της ζωής και του σώματος των γυναικών. Οι μηχανισμοί καταπίεσης έχουν αντικατασταθεί με καινούργιους μηχανισμούς αλλοτρίωσης, που έχουν τις ρίζες τους στο υποσυνείδητο των γυναικών.
Σύμφωνα με την Έκθεση του OHE, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εμπόρων είναι γυναίκες σε ποσοστό 30% ενώ το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι γυναίκες.
Xωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί, η ισότητα έχει κατακτηθεί περισσότερο τυπικά παρά ουσιαστικά και, παρόλο που η γυναίκα συμμετέχει αρκετά στην κοινωνική ζωή, την εκπαίδευση και την πολιτική, απουσιάζει ωστόσο από τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων. Η ισότητα δεν ισχύει στην πράξη, λόγω των προκαταλήψεων, των οικονομικών συμφερόντων αλλά και της παθητικής στάσης των ιδίων των γυναικών.
Το θέμα της ισότητας δεν πρέπει να απασχολεί αποκλειστικά τις γυναίκες αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Οι γυναικείες φεμινιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, όμως, πρέπει να βρίσκονται ενωμένες για να προασπίσουν τα δικαιώματα τόσο της Ελληνίδας όσο και της μετανάστριας στην Ελλάδα.
Ιστορία της 8ης Μαρτίου
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.
Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στις μέρες μας, όμως, σε πολλές χώρες η Ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα: Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.
Ωστόσο, περιστατικά που σημειώνονται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας τη Γυναίκας, αποδεικνύουν την ανάγκη προβολής και τίμησης, αν μη τι άλλο, των αγώνων των γυναικών. Στην Τεχεράνη στις 4 Μαρτίου 2007, η αστυνομία ξυλοφόρτωσε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που σχεδίαζαν συλλαλητήριο για τον εορτασμό της ημέρας. Οι δεκάδες γυναίκες που συνελήφθησαν κρατήθηκαν για μέρες στην απομόνωση. Οι ακτιβίστριες Shadi Sadr και Mahbubeh Abbasgholizadeh αφέθηκαν ελεύθερες μετά από δεκαπέντε μέρες απεργία πείνας.
Ας σημειωθεί ότι και οι άνδρες έχουν την τιμητική τους στις 19 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα. Η γιορτή ανακηρύχτηκε επίσημα το 1999 στο Τρινιντάτ και Τομπάγκο με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Η γιορτή έχει σκοπό να προωθήσει τον έλεγχο της υγείας του ανδρικού σώματος, ένα θετικό πρότυπο άνδρα και την ισότητα των φύλων.
Οι εκδηλώσεις σήμερα για την Ημέρα της Γυναίκας
Αθήνα:
15.30: Δρώμενα για τη βία κατά των γυναικών και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Παρλάτες και θεατρικά στα Προπύλαια, στην Αθήνα.
17.30: Διαδήλωση στην Αθήνα, που οργανώνουν οι: Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Δίκτυο Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών ΔΕΣμε, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών, Πρωτοβουλία Λεσβιών, Ομάδα «Στην Πρίζα», Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων-Πράσινων, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Ομάδα Γυναικών «Κόκκινο», Ομάδα Φύλου Νεολαίας ΣΥΝ, Τομέας Γυναικών Διεθνούς Αμνηστίας.
19.00: Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει, σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου,στη Συνδιάσκεψη, με θέμα: «Η έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας». Η Συνδιάσκεψη διοργανώνεται από τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων και τη Γραμματέα της κα Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» στην Αθήνα.
19.00: Την έκθεση «Μελίνα - Παιδεία – Πολιτισμός» παρουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
20:00: Η Διεθνής Αμνηστία, με την ευγενική υποστήριξη του κινηματογράφου ΑΒΑΝΑ και της Filmtrade, διοργανώνει την προβολή της ταινίας ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ της Σέρι Χόρμαν στον κινηματογράφο ΑΒΑΝΑ (Λυκούργου 3 και Λ. Κηφισίας 232, Χαλάνδρι). Τα έσοδα από την προβολή θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών σε όλον τον κόσμο.
Θεσσαλονίκη:
09:30: Η Αντινομαρχία Υγείας μέσω του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΘ διοργανώνει εκδήλωση με σύνθημα «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες», με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, Τεστ Παπ) στην κινητή μονάδα του Θεαγενείου, που θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους.
11.00: Παλιές και νέες φεμινίστριες συναντιούνται…Με αφορμή την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Κουκκίδα του βιβλίου της Λιλίκας Μπομπόλου «Φεμινισμός εσωτερικού χώρου». - Ιστορίες γυναικών – Χρονικό μιας πορείας στο φεμινιστικό κίνημα - (1979-2005) 11 π.μ., στο καφέ Bazaar, Παπαμάρκου 34-36, Πλατεία Άθωνος (περιοχή Αγ. Σοφίας)
19.00: Το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την εκδήλωση «Γυναίκες και Οικονομική Κρίση», με εργαζόμενες και συνδικαλίστριες.
20:00: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με θέμα «1910-2010, 100 χρόνια από τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Υπάρχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες;».
Σέρρες:
19.30: Προβολή ταινίας στον κινηματογράφο Κρόνιο: «Μέσα από τα μάτια σου» της Ισιάρα Μπολέν, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (δίκτυο Σερρών) με την υποστήριξη της Κινηματογραφικής Λέσχης.


Δείτε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σύγχρονο μήνυμα