Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Καρκινογόνα τα βενζινάδικα, τα τζάκια και οι σόμπες


Τα βενζινάδικα που βρίσκονται κοντά σε αστικές περιοχές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου ενώ τα τζάκια και οι ξυλόσομπες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες.

Ισπανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν τα βενζινάδικα βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση από 100 μέτρα από τις γύρω κατοικίες, "μερικές αερομεταφερόμενες οργανικές ουσίες, όπως το βενζόλιο” κυρίως από την εξάτμιση καυσίμων την ώρα του εφοδιασμού των οχημάτων ή των αποθεμάτων, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
Οι ισπανοί ερευνητές συστήνουν ότι η απόσταση των κατοικιών από ένα βενζινάδικο δε θα πρέπει να είναι μικρότερη των 100 μέτρων.
Οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις σε διάφορα βενζινάδικα της πόλης της Μούρθια και βρήκαν ότι οι ουσίες αυτές διαχέονται στο περιβάλλον σε μέγιστη απόσταση 100 μέτρων από το βενζινάδικο, ενώ η μέση απόσταση της ρύπανσης είναι γύρω στα 50 μέτρα. Η απόσταση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως πόσες αντλίες έχει το βενζινάδικο, πόσα αποθέματα καυσίμων μπορεί να φιλοξενήσει, πόση πελατεία έχει, ποια είναι η χωροταξία των γύρω κτιρίων και ποιες οι καιρικές συνθήκες. Αν το βενζινάδικο βρίσκεται σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και, ούτως ή άλλως, η γύρω περιοχή επιβαρύνεται από τις αναθυμιάσεις καυσίμων των διερχόμενων αυτοκινήτων, τότε η επίπτωση του ίδιου του βενζινάδικου είναι αναλογικά μικρότερη και συχνά περνάει απαρατήρητη.
Σε ξεχωριστή, δανική έρευνα, μελέτησαν τις επιπτώσεις από τα τζάκια και τις σόμπες που καίνε ξύλα, υψώνοντας προειδοποιητική "κόκκινη σημαία" για τις πιθανές συνέπειες του καπνού στην υγεία.
Ανακάλυψαν ότι αόρατα σωματίδια που εισπνέονται στους πνεύμονες, μπορεί να προξενήσουν ποικίλες βλάβες στην υγεία.
Αναλύοντας τα σωματίδια που αιωρούνταν σε δωμάτια ενός χωριού της Δανίας εξαιτίας της καψίματος ξύλων, συμπέραναν ότι είναι αρκετά μικρά για να εισχωρούν στα πιο βαθιά σημεία των πνευμόνων. Τα σωματίδια αυτά περιέχουν μεγαλύτερα επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι περιλαμβάνουν πιθανές καρκινογόνες ουσίες.
Όταν έγιναν πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο, τέτοιου είδους σωματίδια βρέθηκαν να προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA), περισσότερες φλεγμονές και μεγαλύτερη ενεργοποίηση γονιδίων που σχετίζονται με την πρόκληση ασθενειών.
Η πρώτη μελέτη, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Μούρθια, με επικεφαλής την Μάρτα Ντοβάλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος "Journal of Environment Management".
Η δανική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό χημικής έρευνας για τοξικές ουσίες "Chemical Research in Toxicology" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας (της μεγαλύτερης του κόσμου), από ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης υπό τον Στέφεν Λοφτ.



Εκατομμύρια Αμερικανοί κατά φαντασία καταθλιπτικοί


Πάνω από το ένα τέταρτο των Αμερικανών που παίρνουν αντικαταθλιπτικά, τα παίρνουν χωρίς λόγο καθώς δεν έχει διαγνωστεί να πάσχουν ούτε από κατάθλιψη ούτε από αγχώδεις διαταραχές.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Τζίνα Παγκούρα, ψυχολόγος και φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μονιτόμπα του Καναδά, η άσκοπη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται στις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών εκατομμύρια Αμερικανών χωρίς να έχουν κανένα όφελος

Η έρευνα βασίστηκε σε παλαιότερες ψυχιατρικές επιδημιολογικές έρευνες σε δείγμα 20.000 και άνω Αμερικανών ενηλίκων που είχαν δώσει συνεντεύξεις σε γιατρούς κατά την περίοδο 2001-2003.

Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των δεδομένων αυτών, σχεδόν ένας στους δέκα συμμετέχοντες δήλωσαν ότι πήραν αντικαταθλιπτικά το προηγούμενο της συνέντευξης έτος. Από αυτούς, ένας στους τέσσερις όμως δεν είχε διαγνωστεί με κάποια από τις ψυχικές ασθένειες για τις οποίες χορηγούνται συνήθως τα χάπια αυτά.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας φαρμακευτικής αγοράς, IMS Health, τα αντικαταθλιπτικά είναι τα τέταρτα πιο «δημοφιλή» φάρμακα βάσει της συχνότητας που συνταγογραφούνται στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις τους μάλιστα σημείωσαν αύξηση κατά 3% το 2010 σε σχέση με το 2009 και άγγιξαν τα 9,9 δισ. δολάρια.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Εμβόλιο εναντίον κάθε γρίπης


Εμβόλιο κατά της γρίπης σε όλες τις μορφές της ανέπτυξε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την καταπολέμηση της ασθένειας που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Το νέο εμβόλιο δοκιμάστηκε σε μικρή κλίμακα και θα πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες δοκιμές, όπως επισημαίνει η βρετανική Guardian.

Αντίθετα με τα παραδοσιακά αντιγριπικά εμβόλια, δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να αναπροσαρμόζεται για να συμπεριλάβει νέα στελέχη του ιού, ανάλογα με το ποια μορφή του είναι κυρίαρχη στην εκάστοτε χρονική συγκυρία.

Το νέου τύπου εμβόλιο δεν στοχεύει στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του ιού και οι οποίες περιοδικά μεταλλάσσονται, αλλά εστιάζει τη δράση του σε μια σειρά από πρωτεΐνες (τη νουκλεοπρωτεΐνη και την "μάτριξ 1") που είναι κοινές, σε ποσοστό πάνω από 90%, στο εσωτερικό όλων σχεδόν των στελεχών του ιού της γρίπης.

Επίσης, το εμβόλιο δεν ενισχύει τον αριθμό των αντισωμάτων, αλλά των κυττάρων-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα.

Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι στόχος τους είναι η δημιουργία ενός σταθερού αντιγριπικού εμβολίου, που δε θα αλλάζει κάθε χρόνο, κάτι που μπορεί να φανεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των πανδημιών.

Η παρασκευή ενός συμβατικού αντιγριπικού εμβολίου απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες και αρκετά χρήματα. Αν ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος, η παραμικρή καθυστέρηση (όπως συνέβη στην πανδημία του 1918, όταν εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν) μπορεί να αποβεί μοιραία για ολόκληρους πληθυσμούς.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Σε έξαρση η γρίπη, δωρεάν η χορήγηση αντιϊκών

Από Φαρμακεία Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας

«Επειδή η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται και αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, πέραν του ενδεδειγμένου εμβολιασμού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής, η χορήγηση αντιϊκών σε ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν» αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει, δε, ότι εάν δεν είναι δυνατή η άμεση προμήθεια της αντιϊκής αγωγής από τα φαρμακεία για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση θα γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, με απλή ιατρική συνταγή.
Τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 έχουν φτάσει τα 33.


Εγκριση νέας θεραπείας του διαβητικού οιδήματος ωχράς


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια νέα ένδειξη για την ουσία ρανιμπιζουμάμπη για τη θεραπεία ασθενών με οπτική βλάβη εξαιτίας διαβητικού οιδήματος ωχράς (ΔΟΩ), το οποίο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης του πληθυσμού εργασιακής ηλικίας στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.
Η τρέχουσα τυπική θεραπεία με laser έχει προσδώσει σταθεροποίηση της όρασης σε πολλούς ασθενείς, ωστόσο δεν έχει καταδείξει σημαντικά ποσοστά βελτίωσης στην όραση. Η χορήγηση της ουσίας είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία που βελτιώνει σημαντικά τόσο την όραση όσο και την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την όραση ασθενών με οπτικές βλάβες λόγω διαβητικού οιδήματος ωχράς (ΔΟΩ).
«Οπως και στην περίπτωση της υγρής μορφής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), το διαβητικό οίδημα ωχράς μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Παρ' όλο που η τύφλωση ως συνέπεια του διαβήτη επηρεάζει ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο, δεν παύει να είναι μία από τις πλέον επίφοβες επιπλοκές», δήλωσε ο Don Curran, πρόεδρος της AMD Alliance International. «Η οπτική βλάβη επηρεάζει τα πάντα, από τη διαχείριση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων έως την ικανότητα για εργασία - επομένως για τους περισσότερους ανθρώπους ερμηνεύεται ως απώλεια της ανεξαρτησίας».
«Στις κλινικές μελέτες, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ρανιμπιζουμάμπη άρχισαν να ανακτούν την όρασή τους κατά μέσο όρο 8 ημέρες μετά την πρώτη ένεση, ενώ η βελτίωση της όρασης διατηρήθηκε στον ένα χρόνο», ανέφερε η Gabriele Ε. Lang, καθηγήτρια στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Ουλμ στη Γερμανία. «Η βελτίωση της όρασης για πολλούς από αυτούς τους ασθενείς ήταν κλινικά σημαντική, υπό την έννοια ότι επανέκτησαν την ικανότητα να διενεργούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το να οδηγούν».
Σημειώνεται ότι σήμερα στη χώρα μας ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται σε πάνω από 700.000.
Η νέα θεραπεία προσφέρει μια εξ ολοκλήρου νέα φαρμακολογική προσέγγιση στη θεραπεία έναντι της τρέχουσας καθιερωμένης αγωγής για το ΔΟΩ, που περιλαμβάνει χρήση laser με στόχο να διακόψει την τριχοειδική διήθηση μειώνοντας το οίδημα. Η ουσία είναι ένα τμήμα αντισώματος που ενίεται στον οφθαλμό και δρα κατά του ανθρώπινου αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), μια πρωτεΐνη που αυξάνει την αγγειακή διαπερατότητα, με συνέπεια τριχοειδική διήθηση και οίδημα ωχράς στους διαβητικούς.
Σήμερα η μέθοδος κυκλοφορεί σε περισσότερες από 85 χώρες για τη θεραπεία της υγρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Παράλληλα υπόκειται σε συνεχή έλεγχο ασφαλείας μέσω μιας συστηματικά εφαρμοζόμενης διαδικασίας φαρμακοεπαγρύπνησης.

Μια δεκαετία επιτευγμάτων κατά της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας


Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών χαρακτηριζόμενη από μια ανωμαλία που αποκαλείται χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph). Το χρωμόσωμα Ph συνθέτει ένα ελαττωματικό ένζυμο, γνωστό ως κινάση της τυροσίνης Bcr-Abl, το οποίο ευθύνεται για την αναστολή του σήματος που δίνει εντολή στον οργανισμό να σταματήσει την παραγωγή λευκών κυττάρων.
Παγκοσμίως, η χρόνια μυελογενής λευχαιμία αντιπροσωπεύει το 10-15% όλων των περιπτώσεων λευχαιμίας σε ενήλικες, με επιπολασμό μία έως δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως. Συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία στα 45 με 55 έτη κατά μέσο όρο. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.200 ασθενείς.
Ραγδαία μείωση θανάτων
Το ποσοστό θανάτων από ΧΜΛ έχει μειωθεί ραγδαία τα τελευταία έτη, χάρη στην κυκλοφορία στοχευμένων αντικαρκινικών θεραπειών που έχουν μοριακό μηχανισμό δράσης, με αφετηρία το imatinib το 2001, και με πιο πρόσφατο το nilotinib το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Δεκεμβρίου 2010 για τη θεραπεία ενήλικων νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με χρόνια μυελογενή λευχαιμία θετική στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας (Ph+ ΧΜΛ) σε χρόνια φάση.
Η έγκριση αυτή βασίστηκε στα αποτελέσματα κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ τα οποία κατέδειξαν τη θεραπευτική ανωτερότητα του nilotinib έναντι της καθιερωμένης θεραπείας με imatinib στην επίτευξη μοριακής και κυτταρογενετικής ανταπόκρισης, καθώς και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου με αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους από ΧΜΛ. Η μέγιστη μοριακή ανταπόκριση, δηλαδή η σημαντική μείωση των επιπέδων της Bcr-Abl, θεωρείται ένας κρίσιμος θεραπευτικός στόχος και σχετίζεται με την καλή μακροπρόθεσμη έκβαση για ασθενείς με Ph+ ΧΜΛ σε χρόνια φάση. Η θεραπεία με nilotinib οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά μέγιστης μοριακής ανταπόκρισης και πλήρους κυτταρογενετικής ανταπόκρισης (δηλαδή μείωση σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του χρωμοσώματος Φιλαδέλφειας, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό αυτού του καρκίνου) σε σύγκριση με το imatinib.
Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine στο τεύχος της 17ης Ιουνίου 2010, ενώ επαληθεύτηκαν με τα 18μηνα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) το οποίο έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2010.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας επιτευγμάτων, οι επιστήμονες έχουν τελειοποιήσει εξαιρετικά ευαίσθητες εξετάσεις για την ανίχνευση αμελητέων ιχνών καρκίνου σε ασθενείς που ανταποκρίνονται στη θεραπεία.
Πριν από την εποχή της μοριακής θεραπείας, η αξιολόγηση πολλών ασθενών με ΧΜΛ βασιζόταν στην αιματολογική ανταπόκριση - μη ειδικές αιματολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση των επιπέδων λευκοκυττάρων. Παρά την επίτευξη αιματολογικής ανταπόκρισης, όμως, οι ασθενείς ενδέχεται να φέρουν σημαντικό αριθμό κυττάρων Ph+ στον μυελό των οστών. Στις πρώτες κλινικές μελέτες του imatinib χρησιμοποιήθηκαν πιο ευαίσθητες εξετάσεις κυτταρογενετικής ανταπόκρισης, κατά τις οποίες λαμβάνεται δείγμα μυελού των οστών από τους ασθενείς και μετριούνται τα κύτταρα που περιέχουν το χρωμόσωμα Ph. Η κυτταρογενετική παρακολούθηση εθεωρείτο η πρότυπη μέθοδος αξιολόγησης της ανταπόκρισης τη δεκαετία του 1990, όταν η ΧΜΛ αντιμετωπιζόταν με λιγότερο ειδικές θεραπείες.
Καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς επέτυχαν πλήρη κυτταρογενετική ανταπόκριση με το imatinib (δηλαδή απουσία κυττάρων Ph+), κατέστη αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν πιο ευαίσθητες εξετάσεις για την ανίχνευση υπολειπόμενων κυττάρων Ph+ στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, εισήχθη η μέθοδος της μοριακής παρακολούθησης των επιπέδων Bcr-Abl. Η εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της μοριακής ανταπόκρισης επιτρέπει την ανίχνευση ενός και μόνο κυττάρου που περιέχει την Bcr-Abl ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο φυσιολογικά λευκοκύτταρα. Η εξέταση αυτή, εκτός από απλούστερη και λιγότερο επεμβατική για τους ασθενείς, χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευαισθησία σε σύγκριση με τους συνηθισμένους κυτταρογενετικούς ελέγχους.
Μοριακή παρακολούθηση
Σήμερα, η μοριακή παρακολούθηση μέσω μιας απλής και ελάχιστα επεμβατικής εξέτασης αίματος μετρά τα χαμηλότερα επίπεδα υπολειπόμενης ΧΜΛ -στα οποία οι δείκτες της λευχαιμίας είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμοι- κατακτώντας μια θέση ως νέος ακρογωνιαίος λίθος στην τακτική παρακολούθηση των ασθενών.
Σημειώνεται πως το nilotinib έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τον Ελβετικό Οργανισμό Φαρμάκων (Swissmedic) και τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας, ενώ οι διαδικασίες υποβολής του προς έγκριση είναι σε εξέλιξη και σε άλλα κράτη παγκοσμίως.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε το nilotinib για τη θεραπεία νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με Ph+ ΧΜΛ σε χρόνια φάση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ογκολογικού Τμήματος της Novartis, Herve Hoppenot. «Με αυτή τη νέα ένδειξη, οι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους έναν αναστολέα της τυροσινικής κινάσης Bcr-Abl ο οποίος, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, είναι ανώτερος του imatinib σε βασικές μετρήσεις αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου στους 12 μήνες θεραπείας».

Ράμπες ντροπής

Είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα

Ράμπα στην παραλία Γλυφάδας. Απίστευτο κι' όμως αληθινό!


«Ξεκινήστε τώρα το ξήλωμά τους» ζητά η εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων


Κακοφτιαγμένες κατασκευές που υποτίθεται ότι αποσκοπούν στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία.



Το φαινόμενο είναι γνωστό στους αναπηρικούς φορείς ως “ψευδοπροσβασιμότητα”. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας κινητικά αναπήρων (ΕΟΚΑ) Νίκος Σκόνης “δυστυχώς δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα”.
Η αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη, είναι αντιληπτή από το πρόεδρο της ΕΟΚΑ ως “ευκαιρία, ώστε τουλάχιστον οι κακοτεχνίες που ... βγάζουν μάτι σταδιακά να αποκατασταθούν”. Η σκέψη του Ν. Σκόνη είναι εύλογη. Επί χρόνια στο παρελθόν, οι δημοτικοί άρχοντες απαντούσαν στα σχετικά αιτήματα αρνητικά, επικαλούμενοι περιορισμένη αρμοδιότητα. Πλέον, με την αναβάθμιση αρμοδιοτήτων των καλλικρατικών δήμων, η παραπάνω απάντηση δύσκολα πείθει.
“Πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα πολύ χοντρά δείγματα ψευδοπροσβασιμότητας. Από κακοτεχνίες που προσβάλλουν βαθιά τους ανθρώπους με αναπηρία ” προτείνει ο πρόεδρος των ελλήνων κινητικά αναπήρων, ελπίζοντας ότι τούτη την φορά η πρότασή του θα εισακουστεί.
Μιά φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι η ... πρόταση προσβασιμότητας στην θάλασσα του κοσμοπολίτικου δήμου Γλυφάδας. Η απίστευτης σύλληψης κατασκευή, παραμένει ακλόνητη στην θέση της εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια παρά τις κατά καιρούς επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες. Η ΕΟΚΑ δια του προέδρου της επιμένει ότι “πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου”. Γιατί όχι από την συγκεκριμένη ... ψευτοράμπα της ντροπής. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος έχει πλέον τον λόγο. 





Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν μετακινήσεις, ή τις εκπτώσεις, που δικαιούνται, παρά το προσωρινό πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί με τη μη υπογραφή, ακόμα, από το υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της σχετικής σύμβασης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Λεωφορείων, τόνιζαν στελέχη του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με αφορμή σχετική ερώτηση, που κατέθεσαν στη βουλή, βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Σύμφωνα με τα στελέχη του ΥΥΜΔ, υπάρχει παλαιότερη υπουργική απόφαση που προβλέπει πως ακόμη και αν έχει λήξει η σύμβαση του αρμόδιου Υπουργείου με τα αστικά λεωφορεία, η κάρτα ισχύει μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης.

    Διευκρινίζεται ότι δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή έκπτωση στο εισιτήριο, έχουν ειδικές ομάδες πολιτών, όπως ΑμΕΑ, στρατιώτες, αστυνομικοί, φοιτητές, μαθητές, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών κ.α. και το αρμόδιο Υπουργείο, στο οποίο υπάγονται, υπογράφει κάθε χρόνο μία σύμβαση με τους φορείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στους οποίους καταβάλλει ένα ποσό ως αποζημίωση.

    Σύμφωνα με το ΥΥΜΔ, το θέμα που προέκυψε σύντομα θα επιλυθεί. Διευκρινίζεται, δε, ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή στους οδηγούς των αστικών λεωφορείων να μη δέχονται τις υπάρχουσες κάρτες των ΑμΕΑ.


--------------------------------

Φαίνεται πάντως πως λύθηκε το πρόβλημα και όλοι έβαλαν νερό στο κρασί τους. Είχε προηγηθεί της απάντηση του υπουργού και γενικότερα η ανακοίνωση προς τον τύπο από το υπουργείο, ερωτήσεις αρκετών βουλευτών από το βήμα της Βουλής προς τον αρμόδιο υπουργό, όπως για παράδειγμα η ακόλουθη:

--------------------------------

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θέμα: Κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης ΑμΕΑ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Από την 1η Φεβρουαρίου 2011, ημέρα ισχύος των νέων αυξήσεων στα εισιτήρια, καταργείται η δωρεάν μεταφορά των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συνεπεία τούτου, οι οδηγοί των λεωφορείων θα αρνούνται εφεξής να δέχονται τις κάρτες για τη δωρεάν μεταφορά των ΑμΕΑ, τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνουν εισιτήριο.
Κάθε χρόνο το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπέγραφε σύμβαση με την Ομοσπονδία Αστικών Λεωφορείων, προκειμένου τα ΑμΕΑ που έχουν θεωρήσει τις ειδικές κάρτες στις διευθύνσεις πρόνοιας, να μετακινούνται εντελώς δωρεάν με τα αστικά λεωφορεία. Οι συμφωνίες κάλυπταν το χρονικό διάστημα ενός χρόνου και μπορούσαν να παραταθούν μετά από νέα κοινή συμφωνία και των δύο μερών.
Ωστόσο, για τη συνέχιση της δωρεάν μετακίνησης των ΑμΕΑ με τα αστικά λεωφορεία και το έτος 2011, το Υπουργείο Υγείας δεν συμφώνησε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία. Από την πλευρά του, ο φορέας των αστικών λεωφορείων έδωσε παράταση ενός μήνα και ζήτησε από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία την τακτοποίηση της νέας οικονομικής συμφωνίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011. Το Υπουργείο δεν απάντησε και από την Ομοσπονδία αποφασίστηκε να σταματήσουν σε όλα τα Αστικά ΚΤΕΛ οι δωρεάν μετακινήσεις των ΑμεΑ. Ενδεικτικά, η απόφαση άρχισε ήδη να εφαρμόζεται σε Γιάννενα, Βόλο, Καβάλα, Κοζάνη κ.ά, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα και οικονομική επιβάρυνση σε χιλιάδες άτομα με αναπηρία.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Για ποιο λόγο δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Λεωφορείων με συνέπεια να επωμιστούν την αποτυχία των συζητήσεων χιλιάδες άτομα με αναπηρία, τα οποία, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής για τις ευπαθείς ομάδες, εξυπηρετούνταν στην καθημερινότητά τους με δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί εξαντλώντας κάθε περιθώριο για τη συνέχιση της δωρεάν μετακίνησης των ΑμΕΑ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
Για ποιο λόγο δεν έγινε δεκτή τουλάχιστον η πρόταση για την καταβολή του μισού εισιτηρίου από τα ΑμεΑ και του άλλου μισού από το Υπουργείο;

Ποιο το ύψος των οφειλομένων του Υπουργείου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Λεωφορείων;
3.2.2011
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός




Διαβάστε επίσης: 

Γιατί αμφισβητείται στην πράξη το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ;

Κατά φαντασίαν πολλές αλλεργίες σε τρόφιμα!






Πολλά παιδιά και ενήλικοι που πιστεύουν ότι πάσχουν από αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο κάνουν στην πραγματικότητα λάθος, σύμφωνα με νέα έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ, την οποία συνέταξε 25μελής επιτροπή ειδικών.

Οπως γράφουν οι ειδικοί, το πρόβλημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λανθασμένη διάγνωση που πηγάζει από την υπερβολική εμπιστοσύνη σε δύο εξετάσεις (στην ανάλυση αίματος για αντισώματα και στα δερματικά τεστ), οι οποίες μπορεί να δώσουν λανθασμένα αποτελέσματα.

Η παρουσία αντισωμάτων σε μια συγκεκριμένη ουσία δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κάποιος θα εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση εάν την καταναλώσει. Και τα δερματικά τεστ βγαίνουν θετικά για καιρό έπειτα από την υποχώρηση μιας αλλεργίας, τονίζεται στην έκθεση.

Μερικές φορές η διάγνωση δεν βασίζεται στις εξετάσεις, αλλά στις αφηγήσεις των ασθενών για συμπτώματα που ανέπτυξαν έπειτα από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου. Ομως οι ασθενείς συχνά συγχέουν την αλλεργία με τη δυσανεξία. Η αλλεργία αφορά ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δυσανεξία (όπως αυτή στη λακτόζη, το σάκχαρο του γάλακτος) οφείλεται στην ανεπάρκεια κάποιου ενζύμου.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το μοναδικό αξιόπιστο τεστ για τη διάγνωση μιας τροφικής αλλεργίας είναι να φάει ο ασθενής το τρόφιμο υπό ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο και να παραμείνει εκεί για να διαπιστωθεί εάν και τι είδους αντίδραση θα εκδηλώσει. Ωστόσο, για ευνόητους λόγους οι γιατροί συχνά διστάζουν να υποβάλουν σε αυτή τη δοκιμασία τούς ασθενείς.

Άλλες περνούν, άλλες επιμένουν

Τα περισσότερα παιδιά – γράφει η επιτροπή – θα ξεπεράσουν μεγαλώνοντας τις αλλεργίες στο γάλα, στα αυγά, στη σόγια και στο σιτάρι, αλλά, εάν δεν υποβληθούν στις κατάλληλες εξετάσεις, δεν θα ξέρουν ότι μπορούν πλέον να τρώνε με ασφάλεια το υπαίτιο τρόφιμο.

Οι αλλεργίες στα φιστίκια και στους άλλους ξηρούς καρπούς είναι σχετικά σπάνιες (καθεμία προσβάλλει 0,5% έως 1% του πληθυσμού), αλλά τείνουν να μην περνούν ποτέ και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.

Υπάρχουν επίσης τροφικές αλλεργίες που αρχίζουν μετά την ενηλικίωση και επίσης διαρκούν για πάντα. Ειδικά η αλλεργία στα οστρακόδερμα, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή, εκδηλώνεται μόνο στο 0,5% των παιδιών στο 2,5% των ενηλίκων.

Η επιτροπή τονίζει πως είναι αδύνατον να προβλεφθεί η σοβαρότητα μιας τροφικής αλλεργικής κρίσης βάσει των παλαιότερων. Στην περίπτωση της αλλεργίας στα φιστίκια λ.χ. κάθε επόμενη κρίση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες.

Οσον αφορά τον εμβολιασμό, η επιτροπή λέει ότι ακόμα και τα παιδιά με αλλεργία στα αυγά μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς και της ανεμοβλογιάς, αλλά όχι εναντίον της γρίπης.

Η διατροφή της μητέρας

Η επιτροπή βρήκε ανεπαρκή στοιχεία ότι η ειδική διατροφή κατά την εγκυμοσύνη προστατεύει το αγέννητο παιδί από την ανάπτυξη αλλεργίας, ενώ ούτε ο θηλασμός μπορεί να το βοηθήσει. Επιπλέον, η αλλαγή του τεχνητού αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας δεν αποτρέπει την εμφάνιση αλλεργίας σε μωρά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.

Η επιτροπή προειδοποιεί ακόμα πως ο περιορισμός της διατροφής του παιδιού, υπό τον φόβο μιας αλλεργίας, μπορεί να είναι επικίνδυνη, προκαλώντας του θρεπτικές ανεπάρκειες που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Οσον αφορά, τέλος, τους πάσχοντες από σοβαρές αλλεργίες, η επιτροπή τονίζει πως μόνο οι ενέσεις επινεφρίνης (αδρεναλίνης) μπορούν να τους βοηθήσουν σε περίπτωση σοβαρής κρίσης. Η θεραπεία με αντιισταμινικά δεν αποτελεί αποτελεσματικό υποκατάστατο, γράφει.


Αποτέλεσμα του γκάλοπ για την γνώμη που έχετε για τον νέο αντικαπνιστικό νόμο

Αυτοί που τάχθηκαν (και ψήφισαν) υπέρ του νόμου ήταν πολλοί περισσότεροι με αυτούς που είναι κατά. Λίγοι ήταν επίσης και αυτοί που ήταν στην "μέση".
Αναλυτικά 62 στους 99 (ποσοστό 62%) ψήφισαν πως συμφωνούν, 27 στους 99 (ποσοστό 27%) πως διαφωνούν, 11 στους 99 (ποσοστό 11%) ήταν αυτοί που ούτε συμφώνησαν μα ούτε και διαφώνησαν με τον νόμο ενώ κανένας δεν ψήφισε την απάντηση δεν ξέρω δεν απαντώ. 


Η ερώτηση ήταν: "Τι γνώμη έχετε για τον νέο αντικαπνιστικό νόμο;"